cinkciarzyna 03.12.05, 14:45 Nareszcie zaczeli remontowac ulice Promyka. Bardzo mnie to cieszy, a w zasadzie to zawieszenie mojego samochodu sie ucieszy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
69x96 Re: UL. Promyka 04.12.05, 03:06 A może by tak dać na Mszę za skrzyżowanie Poznańskiej i Żbikowskiej Odpowiedz Link Zgłoś
mike_007 Re: UL. Promyka 04.12.05, 11:13 Jeśli już to 3-go Maja i Żbikowskiej, ale fakt faktem to mogliby wybudować tam takie rono jak jest przy zjeździe z wiaduktu. A przy okazji to mogliby wyremontować też ulice odchodzące od tego skrzyżowania, gdyż nie chce myśleć co pomyśleli sobie o naszym mieście ludzie którzy przyjechali na cmentarz Żbikowski w listopadzie. Na zakończeniu Żbikowskiej przydałoby się też rozebrać wiadukcik pod którym przebiegały kiedyś rury z niedoszłej EC Pruszków II. Niemniej aby doszło to do skutku to powiat musi dogadać się z wojewodą. Niemniej można by zamówić msze w tej intencji. Odpowiedz Link Zgłoś
69x96 Re: UL. Promyka 04.12.05, 13:47 "Jeśli już to 3-go Maja i Żbikowskiej" - wg mojej wiedzy i planu miasta ul. 3- go Maja dochodzi do ul.Poznańskiej na wys. kościoła mniej więcej. Ale mogę się mylić. Najważniesze, że myślimy o tym samym miejscu. A może mała petycja do władz? Jak myślicie, czy zebranie podpisów coś by pomogło? Odpowiedz Link Zgłoś
mike_007 Blokada 04.12.05, 18:33 Najlepsza byłaby blokada tego skrzyżowania. Poprośmy o pomoc pana Leppera, on jest ekspertem w tej dziedzinie. Odpowiedz Link Zgłoś
millerek Re: UL. Promyka 04.12.05, 14:17 Bardzo się cieszymy! Szkoda, że robia tylko do ul. Robotniczej, ale dobre i to. Odpowiedz Link Zgłoś
mwirek Ciekawe kto za to zapłaci. 04.12.05, 15:13 Podejrzewam, że robią ten remont za pieniądze z naszych podatków. Ignorancja władz jest zadziwiająca. Bo pytanie - dlaczego ulica Promyka jest w takim stanie? Te "kocie łby" są pozostałością wykonywanej w ulicy kanalizacji. Pytam zatem, dlaczego władze Pruszkowa, czy też powiatu (bo zdaje się, jest to ulica powiatowa) nie dopilnowały prawidłowego położenia nawierzchni przez wykonawcę. Czy z tego tytułu wykonawca miał potrąconą zapłatę za wykonaną usługę? Odpowiedz Link Zgłoś
alex_ja Re: Ciekawe kto za to zapłaci. 05.12.05, 11:40 robią to za pieniądze z unijnych dotacji które muszą wykorzystać do konca roku dlatego teraz ten remont Promyka. I dzięki tym dotacjom wyremottowali wiele innych ulic. Ale jest jeszcze mnóstwo do wyremontowania np ulica Działkowa. Odpowiedz Link Zgłoś
grinti Re: Ciekawe kto za to zapłaci. 05.12.05, 11:43 myślę, że działkowa poczeka, bo przy niej powstaje osiedle Agromana i będzie nią (ulicą tą) jeździło sporo cięzkiego sprzętu Odpowiedz Link Zgłoś
deptaczek Re: Ciekawe kto za to zapłaci. 19.04.06, 12:46 przepraszam ale skad ta informacja o dotacji unijnej na ul. Promyka, tudzież inne remotny ulic?? bo ja szukam, szukam i nie widze. A moze na Promyka stoi jakas tablica informacyjna? Odpowiedz Link Zgłoś
leo48 Re: UL. Promyka 06.12.05, 16:52 Ulica Promyka nigdy nie miała (i niestety nadal nie ma) szczęścia do utrzymania jej nawierzchni w godziwym stanie.Jak tylko pamiętam od czasu, gdy była jeszcze "kociołbowa" i jeździli nią głównie wozacy ze składu węgla, nigdy stan jej utrzymania nie był adekwatny do natężęnia ruchu.Od szeregu lat jest traktowna doraźnym nieudolnym łataniem największych dziur.Pobocza okresowo zawalone są kołpakami zgubionymi na wybojach przez samochody.Nie ma się zresztą co dziwić, skoro dwie zimy wstecz jakiś pruszkowski geniusz od drogownictwa nakazał miejskim służbom zasypać dziury szutrem.To było widowisko na miarę XXI wieku, ta przyczepa ciągnikowa i ludzie z łopatami.I nawet byłoby to śmieszne, gdyby nie było smutne.Natychmiast samochody a szczególnie TIR-y, które teoretycznie ulicą Promyka nie jeżdżą, cały szuter rozsypały na chodniki i pobocza.Zapraszam na spacer o dowolnej porze a przekonacie się, którą stroną ulicy ludzie chodzą.Stary chodnik po przeciwnej stronie nadal dobrze służy...A można było zrobić ten chodnik znacznie węższy, co pozwoliłoby choć trochę poszerzyć jezdnię, stanowiącą horror dla rowerzystów zagrożonych przez auta.Wreszcie radość z rozpoczęcia tego remontu także może się okazać przedwczesna.Zdrapanie starych resztek asfaltu miało miejsce w sobotę i do dziś (a jest wtorkowe popołudnie) na placu boju nie widać żywej duszy.A tu przecież mamy grudzień, pogoda się psuje, zima za pasem - komu teraz będzie w głowie remont? Patrzę na kalendarz i mapę i coś mi nie pasuje: Polska, Europa, grudzień w XXI wieku - czy na pewno..? Odpowiedz Link Zgłoś
cinkciarzyna Re: UL. Promyka 08.12.05, 10:35 Może się pospieszyłem z tą radością. Żeczywiście nic nie robią od soboty. Odpowiedz Link Zgłoś
mike_007 Re: UL. Promyka 08.12.05, 13:13 Bo pewnie chodziło im tylko o to żeby roboty zacząć w 2005. Odpowiedz Link Zgłoś
leo48 Re: UL. Promyka 08.12.05, 15:45 Wróciłem z pracy, siadłem sobie i tak siedzę osłupiały z wrażenia aż słowa wykrztusić nie mogę bo oto na krzyżówce z Robotniczą odbywa się ogromny spęd sprzętu drogowego maści wszelakiej.Ani chybi - cosik będą robić.Tylko co? Defiladę, manifestację czy może blokadę skrzyżowania..?Bo jeśli broń Boże wezmą się za nawierzchnię ulicy Promyka to będzie mi wstyd, że już w nich zwątpiłem. Odpowiedz Link Zgłoś
millerek Re: UL. Promyka 12.12.05, 07:57 Wandziu1 powiem, że robią, ale ciekawe kiedy skończą?? Odpowiedz Link Zgłoś
leo48 Re: UL. Promyka 12.12.05, 08:23 Geniusze od drogownictwa mnie nie zawiedli.Wiedziałem, że rozbebeszą robotę i znikną bez śladu.Po co wobec tego zaczynali przed zimą?Potwierdza się aktualne u nas powiedzenie, że miało być dobrze a wyszło jak zawsze.. Odpowiedz Link Zgłoś
leo48 Re: UL. Promyka 10.04.06, 08:07 Po kilku miesiącach od wykonania, partactwo zaczyna się ujawniać. Jezdnia na całej długości jest lekko pofalowana. Obok warzywniaczka w zatoczce po deszczu tworzy się jeziorko. Studzienki jedne trochę wystają, inne nieco się zapadły. A to dopiero początek. Dzieła zniszczenia dokonają TIR-y, które teoretycznie tędy nie jeżdżą. Widzę ich dziennie nawet kikadziesiąt, a przecież nie stoję cały dzień na ulicy. Ta ulica mogłaby stać się źródłem znacznego dochodu dla miasta. Fotoradar rejestrujący byłby tu inwestycją nad wyraz opłacalną bo bardzo szybko by się zamortyzował. Oprócz bowiem kilkudziesięciu TIR-ów na dobę byłby w stanie wyłapać sporo "wściekłych" nawet gdyby mu ustawić próg czułości na wysokim pułapie 80 km/h. Niebagatelna wartość dodatkowa takiego przedsięwzięcia to podniesienie poziomu bezpieczeństwa na tej ulicy. Niezorientowanych zapraszam na wizję lokalną w godzinach 6.30 - 8.00 kiedy samochody wiozą ludzi do pracy w firmach na Gąsinie. Odpowiedz Link Zgłoś
millerek Re: UL. Promyka 10.04.06, 10:27 Fakt, że trasa trochę jest pofalowana i studzienki trzeba slalomem omijać bo jedna wystaje, a następna wpadła do środka, ale wyobraź sobie jak by ta ulica wyglądała gdyby nie było tego remontu? Odpowiedz Link Zgłoś
leo48 Re: UL. Promyka 11.04.06, 07:31 Gdyby tego remontu nie wykonano to też nic by się nie stało. Od Ronda do krzyżówki przy wysypisku jest prawie 2,5 km. Ten odcinek tak po partacku zrobiony to zaledwie ok 1/4 całego dystansu. Zatem po prostu na całej długości ulica wyglądałaby tak samo, co zresztą niebawem i tak nastąpi. Wystarczy trochę pory deszczowej oraz następna zima. Na pewno temat powróci. Odpowiedz Link Zgłoś
millerek Re: UL. Promyka 11.04.06, 07:55 Może i powróci, ale póki co dziur jest mniej niż było więc chyba to lepsza sytuacja niż przedtem. Odpowiedz Link Zgłoś
martens1 Re: UL. Promyka 11.04.06, 17:52 Niestety TIR-y o których piszesz MOGĄ tędy jeździć, są to samochody użytkowe wielu firm jak i ich klienci! Bo jak sobie wyobrażasz, że masz firmę a Twój samochód nie może do niej dojechać :-) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
leo48 Re: UL. Promyka 11.04.06, 20:07 Jeśli chodzi o transport ciężarowy, uprawniony do przejazdu ul Promyka to stanowi on margines tego, o czym tu mowa. Dotyczyłby tylko tych kursów, których dokumenty przewozowe opiewają na adres docelowy ul Promyka do nr ok 140. Reszta, z czego gros stanowią kolosy jadące na składy celne i magazyny usługowe, to transport zobowiązany do jazdy ul Żbikowską od strony dawn sp-ni Alfa. Odpowiedz Link Zgłoś
martens1 Re: UL. Promyka 13.04.06, 00:21 Pośród nich są kierowcy z całej Polski, którzy jadą na skład pierwszy raz i kierując się tylko mapą wybierają tą trasę, bo jest najkrótsza i najprostsza! Proponuję przejażdżkę do centrum w Krakowie, jeśli tam (samochodem osobowym) nie złapiesz kilku mandatów, tzn. że jesteś fuks. Trzeba trochę wyrozumiałości. Co do radaru... owszem przydałby się, ale bardziej na pędzących pseudokierowców - driesiarzy popisujących się na drodze. Cóż, paliwo "idzie w górę" może to ograniczy ich tylko do sobotnich wyjazdów :-) Odpowiedz Link Zgłoś
leo48 Re: UL. Promyka 13.04.06, 05:26 Niestety, nie mogę się zgodzić z argumentem,że są to kierowcy z całej Polski bo jeśli się nie mylę, to na terenie całego kraju obowiązują jednolite przepisy i znaki drogowe np te, które dotyczą całkowitego ciężaru pojazdów. Taka wyrozumiałość skutkuje katastrofalną dewastacją drogi, która z założenia nie została technicznie przystosowana do takich obciążeń. A poza tym o wyrozumiałość można apelować, jeśli samemu doświadczy się wątpliwej rozkoszy mieszkania przy takiej wylotówce z miasta, kiedy co chwilę regał z całą zawartością wpada w wibracje a ciepłą porą przy otwartych oknach nie słychać fonii z telewizora ustawionego prawie na maksa mimo że dom jest odsunięty od ulicy na ponad 20 metrów. Jest to porównywalne momentami z tym co przeżywają mieszkańcy Opaczy dzięki nisko lecącym samolotom. Niestety te TIR-y również latają całkiem nisko Moim skromnym zdaniem czytelne oznakowanie już na ulicy Waryńskiego powinno informować zbłąkanych o możliwości nawrotu przy rampie oraz wskazać prawidłową drogę przez Rondo i obok wysypiska. Odpowiedz Link Zgłoś