Dodaj do ulubionych

Trasa Książąt Mazowieckich

20.07.06, 18:30
-czy ktoś z Was wie jak dokładnie-chodzi mi jakimi ulicami,po jakim terenie
będzie ta trasa przebiegała? Jest planowana od 25 lat, duzo o niej się
słyszy,ale jakoś nikt nie może jej zlokalizować w terenie! Aha, czy w związku
z jej planowana budową przewidywane sa jakieś wyburzenia?
Obserwuj wątek
    • bbastek13 Re: Trasa Książąt Mazowieckich 20.07.06, 21:39
      nie będzie TKM
      • wpr Re: Trasa Książąt Mazowieckich 21.07.06, 08:36
        dlaczego nie będzie?

Może powstanie tylko nie sądzę żeby była to trasa szybkiego ruchu.
        Jeśli powstanie to pewnie jako zwykła droga i będzie pełniła funkcję
        alternatywnego lokalnego tranzytu przez pruszków.

pozdrawiam
        wpr
        • bbastek13 Re: Trasa Książąt Mazowieckich 21.07.06, 10:41
          dlatego, że w zamyśle miała to byc obwodnica Pruszkowa, a teraz nie dość, że
          biegłaby przez sam Pruszków, to jeszcze przez Komorów i Nowę Wieś - w miejscu,
          gdzie stoi mnóstwo nowych domów. Z tego wynika że żaden obecny plan
          zagospodarowania przestrzennego nie przewiduje jej, a poza tym niechby zaczęli
          robić coś z tymi nowymi domami ... (między innymi nowe osiedle PSM przy
          Brzozowej lezy na terenie po którym miała biec TKM).
          Poza tym temat już był wałkowany na formu P kilkukrotnie
          • splart Re: Trasa Książąt Mazowieckich 26.07.06, 21:12
            Nie jest tak jak piszesz - trasa jest w planach i nadal jest zostawiony
            korytarz pod ta droge /przynajmniej na terenie Nowej Wsi i przy osiedlu Prusa/.
            Osiedle PSM lezy tuz przy tym korytarzy a nie na nim.

O plany trzeba pytac na poziomie wojewodztwa, bo TKM mialaby byc czesci drogi
            wojewodzkiej - starostwo, miasto itd nic do tego nie ma.

Z tego co wiem to na terenie gminy Michalowice nie ma planu zagospodarowania
            dla tego terenu ze wzgledu na protesty mieszkancow. Gmina tez nie jest chetna
            temu pomyslowi wiec szanse sa bliskie zeru.
    • zwierz.alpuhary Re: Trasa Książąt Mazowieckich 20.07.06, 22:23
      mityczna trasa TKM miała zaczynać się w Tworkach od zjazdu z obecnych Alej
      Jerozolimskich, dalej biec wzdłuż torów WKD przez Pruszków gdzieś do granicy z
      Komorowem a następnie przechodzić na drugą stronę torów i biec w kierunku Grodziska
      • mike_007 Re: Trasa Książąt Mazowieckich 21.07.06, 08:39
        Taka TKM bardzo by się miastu przydała :(
        • magister11 www.pruszow.pl 21.07.06, 09:39
          Szanowny Panie Prezydencie,

Proszę o informacje dotyczące planowanej Trasy Książąt Mazowieckich. Kiedy jest
          planowana realizacja? Ile pasów ruchu jest przewidzianych? Jak będzie wyglądał
          jej przebieg, czy będzie pokrywać się z istniejącymi już ulicami?

Pozdrawiam
          --------------------------------------------------------------------------------
          Odpowiedź Prezydenta:
          Szanowny Panie Marcinie!
          Nie jestem w stanie Panu udzielić informacji na temat planowanej trasy Książąt
          Mazowieckich z jednego prostego względu, sam takich informacji nie jestem w
          stanie uzyskać od Marszałka Województwa Mazowieckiego. Plan realizacji tej
          trasy funkcjonuje w planach przestrzennych zagospodarowania nie tylko
          Pruszkowa, ale również i gminy Michałowice od 40 lat. Nie ma tej trasy w
          najbliższych planach strategicznych Marszałka Województwa Mazowieckiego.
          Natomiast jeżeli chodzi o rozwiązania o charakterze tranzytowym jest planowana
          tzw. „Paszkowianka” w części spełniająca rolę zachodniej obwodnicy miasta
          Pruszkowa. Została opracowana wielowariantowa koncepcja na radzie technicznej u
          Marszałka Województwa Mazowieckiego składającej się również z samorządów
          zainteresowanych przebiegiem tej drogi poczynając od Nadarzyna poprzez
          Michałowice, Brwinów i Pruszków, został wybrany jeden z ośmiu wariantów i
          będzie opracowywany projekt techniczny i mam nadzieję, że wejdzie w etap
          realizacji i będzie zrealizowany równolegle z autostradą A2.

Pozdrawiam
          Jan Starzyński – prezydent Pruszkowa
          • zwierz.alpuhary mam pomysł! 21.07.06, 21:48
            skrzykniemy się w któryś weekend, zaskoczymy wszystkich prezydentów i marszałków
            i sami zbudujemy trasę TKM w czynie społecznym;-)
            • bbastek13 Re: mam pomysł! 22.07.06, 10:30
              dobra, ja przyniosę 2 szpadle i worek cementu
              • zwierz.alpuhary Re: mam pomysł! 22.07.06, 16:28
                cholera, że też wcześniej o tym nie pomyśleliśmy - akurat mamy dziś 22 lipca!:-)
                • cat_s Re: mam pomysł! 22.07.06, 18:12
                  To ja do tych szpadli i cementu dorzucę płytę chodnikową oraz kota.
                  Ale kota tylko do towarzystwa ;-)
                  • zwierz.alpuhary Re: mam pomysł! 22.07.06, 19:37
                    to niech się jeszcze reszta Pruszkowa z czymś zadeklaruje i mamy Trasę Książąt
                    Mazowieckich jak marzenie:-)
                    • cinosan Re: mam pomysł! 23.07.06, 08:22
                      Mam zgrzewkę wody gazowanej! Dorzucę -ponoć w niektórych sklepach są juz
                      ograniczenia do 3 zgrzewek! Jak tak dalej pójdzie bedziemy kupowali na butelki
                      a potem.... Ale na TKM zdecydowanie oddam,moze to przyczyni sie do
                      wyprowadzenia tirów z naszego miasta( he,he,he!)
                      • magister11 Re: mam pomysł! 23.07.06, 11:51
                        Ja dorzucę kubeł farby dla wymalowania i oddzielenia ścieżek rowerowych na
                        poboczach jezdni. ;-)
                        • erleusortok Re: mam pomysł! 23.07.06, 12:28
                          Mam skrzynkę narzędzi, kilka desek i dwie butelki piwa. Kiedy zaczynamy?
                          • doska01 Re: mam pomysł! 24.07.06, 12:25
                            Co do TKM i domow na trasie to akurat osiedla PSM jest obok a nie na terenie
                            planowanej trasy.
                            W Nowej Wsi jest wlasnie pas pozostaweiony na trase (bo byla w planach) wiec
                            nie ma zezwolen na budowe itd, potem biegnie ona dalej przez os. Prusa. (koniec
                            osiedla)
                            Takze w obecnej formie/planie jest wg mnie troche dziwna bo idzie przez srodek
                            wiec nie wiem co mialaby odciazyc, zmienic i co laczyc...Za to w planach jest
                            od 40 lat i straszy
                            • vglodz Re: mam pomysł! 24.07.06, 18:17
                              Jesteś pewna, że w Komorowie i Nowej Wsi pas pod TKM nie został zabudowany? Bo
                              ja nie.
                              W Komorowie, na trasie TKM, na terenie dawnej wytwórni pustaków (obok "żeberka"
                              WKD, czyli niedoszłej trasy szynobusu) od kilku lat stoi niewykończony, pokaźny
                              bliźniak. Ostatnio prace zostały wznowione...
                              W Nowej Wsi tuż obok pasa buduje dom obecny najwyższy rangą pruszkowski
                              magistracki urzędnik. Na trasie TKM jest fabryka "Monkiewicz Group", do której
                              władze gminy pospiesznie dociągnęły wszelkie media (choć okoliczni mieszkańcy od
                              lat nie mogą doprosić się zbudowania kilkudziesięciu metrów kolektora).
                              Inwestycja przyszłościowa?
                              I co, to wszystko pod młot?
                              W tym przypadku mamy do czynienia z dwoma interesami - miasta Pruszkowa i gminy
                              Michałowice. O ile pierwszy, choćby tylko werbalnie, w dalszym ciągu deklaruje
                              chęć budowy TKM (choć z coraz mniejszym przekonaniem, bo to, co miało być
                              obwodnicą będzie przecinało tereny mieszkaniowe), to ta druga nie kryje rezerwy,
                              a nawet, przez wydane w przeszłości (czy tylko?) decyzje, uniemożliwia budowę.
                              A tak naprawdę nie sądzę, aby do budowy doszło. Nie ma inwestora (podobnie jak w
                              przypadku Paszkowianki), a ponawiana co jakiś czas próba dyskusji więcej służy
                              propagandzie (Pan Prezydent Starzyński może zabrać głos ws sprawie TKM, a Pan
                              Wicestarosta Kowalski o Paszkowiance), choć ani jeden, ani drugi nie ma żadnej
                              mocy sprawczej, ani pieniędzy na choćby opracowanie projektu realizacyjnego...
                              Cóż, wybory się zbliżają...
                              No, ale skoro jest to wątek deklaracji. Dodam kilka kamieni na podbudowę
                              przyszłej jezdni. Z innych sposobów ich wykorzystania już wyrosłem...
                              • bbastek13 Re: mam pomysł! 24.07.06, 22:32
                                Pan prezydent Starzyński zbudowal dom na planowanej drodze TKM :)i chocby
                                dlatego mozna byc pewnym, ze ten pomysl upadl (na szczescie)
                                • zwierz.alpuhary Re: mam pomysł! 25.07.06, 07:49
                                  > Pan prezydent Starzyński zbudowal dom na planowanej drodze TKM :)

od czego są sądy administracyjne; jak się zaweźmiemy, to nakaz rozbiórki raz dwa
                                  się wyfasuje:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka