Dodaj do ulubionych

spoldzielnia

25.03.03, 09:49
czy wszyscy w pruszkowie naleza do jednej i tej samej spoldzielni
miekszaniowej?
jesli tak, to powiedzcie dlaczego jest ona taka droga?? - place za mieszkanie
(ok. 50 m2 i 2 osoby) wiecej niz moi rodzice za (rowniez ok 50 m2 i 4 osoby)
w Wawie. i w dodatku widze syf dokola.

ps. ciekawe czy link bedzie dzialal
Obserwuj wątek
    • murray_k Re: spoldzielnia 25.03.03, 23:25
      deptaczek napisała:

> czy wszyscy w pruszkowie naleza do jednej i tej samej spoldzielni
      > miekszaniowej?
      > jesli tak, to powiedzcie dlaczego jest ona taka droga?? - place za mieszkanie
      > (ok. 50 m2 i 2 osoby) wiecej niz moi rodzice za (rowniez ok 50 m2 i 4 osoby)
      > w Wawie. i w dodatku widze syf dokola.
      >
      > ps. ciekawe czy link bedzie dzialal
      >

DEPTACZKU, nie wiem niestety nic o spółdzielniach w Pruszkowie :(
      Ale link działa, i - po przemyśleniu, jestem też za sygnaturkami zapraszającymi
      na FPruszkowskie.
      Tak przy okazji (dla internetowych idiotów) - te sygnaturki to robisz za każdym
      razem "ręcznie"? I jak się robi linki?
      Pozdrawiam
      Murray
      • deptaczek Re: spoldzielnia 26.03.03, 10:09
        sygnaturek nie robie recznie za kazdym razem
        wystarczy wejsc na "moje forum" i tam wpisac odpowiedni tekst w ramce
        pt. "sygnaturka"
        a linka po prostu skopiowalam z linii adresu w przegladarce - tylko trzeba miec
        wtedy otwarta glowna strone forum pruszkowa
    • smallec Re: spoldzielnia 15.08.03, 17:31
      deptaczek napisała:

> czy wszyscy w pruszkowie naleza do jednej i tej samej spoldzielni
      > miekszaniowej?
      > jesli tak, to powiedzcie dlaczego jest ona taka droga??

Widzisz ... w Pruszkowie są dwa najważniejsze stołki:
      prezydent i prezes PSM.
      Oraz dwie najważniejsze kliki:
      rada miejska i rada nadzorcza PSM.

Kiedyś w "łańcuszku szczęścia" brały udział także stołki dyrektorskie (szkół,
      szpitali, placówek itp.), ale to zamierzchłe czasy.

Zadałeś pytanie, na które odpowiedź w sumie jest dość skomplikowana,
      ale ja ją uproszczę:

"W sumie małe koryto, a tyle mord do wyżywienia"

papa
      Smallec

• Gość: qqa Re: spoldzielnia IP: 195.245.213.* 26.08.03, 11:10

Spółdzielnia jest taka droga, bo jest olbrzymia i jest spółdzielnią tylko z
        nazwy a w istocie jest najbogatszą i nabardziej wpływową instytucją w tym
        mieście. Do tego dochodzą nieformalne powiązania z władzami, które pozwalają
        jej bezkarnie zdzierać ze swoich lokatorów.Członków jest tak dużo,że pojedyńe
        indywiduum "wyżej wała nie podskoczy".Poza grupką emerytów, którzy i tak nie
        mają nic do roboty, nikt nie uczestniczy w strukturach członkowskich, więc
        spółdzielnią rządzi "demokratycznie" wybrany zarząd znajdujący się poza wszelką
        kontrolą.
        Przeciętna wspólnota mieszkaniowa zarządzająca jednym budynkiem jest dziesięc
        razy bardziej ekonomiczna.

do smallca,a propos stołków:Nie zapominaj o proboszczu.
        • Gość: ma Re: spoldzielnia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.03, 13:15
          do emerytury to mi daleko, ale może jak kiedyś pójdę na urlop macierzyński to
          się zakręcę kolo tych stołków. w końcu dodatkowa kasa się przyda, nie? :)
          • smallec Re: spoldzielnia 26.08.03, 21:29
            Gość portalu: ma napisał(a):

> do emerytury to mi daleko, ale może jak kiedyś pójdę na urlop macierzyński to
            > się zakręcę kolo tych stołków. w końcu dodatkowa kasa się przyda, nie? :)

... nie bede na Ciebie głosować ... hihihi
        • smallec Re: spoldzielnia 26.08.03, 21:26
          Gość portalu: qqa napisał(a):

> do smallca,a propos stołków:Nie zapominaj o proboszczu.

hihihihi ... nie zapomniałem. Proboszcze tutejszych parafii po 1989 roku
          znaleźli się już po za strefą wpływów.
          "Duch przegrał z ciałem" , a opentana ludność udała się na wyprawę
          "po złote runo" :)))

pozdrowienia
          Smallec
          • Gość: qqa nie na temat IP: 195.245.213.* 27.08.03, 10:15
            jako że jestem zbłąkaną owieczką i nie uczestniczę w życiu wspólnoty
            parafialnej, nie wiem nic o aktualnych przetasowaniach i roszadach(Św.
            Kazimierz).Czy proboszcz Górny jeszcze żyje?Czy działa u nas Rodzina Radia
            Maryja?
            • bbastek13 Re: nie na temat 27.08.03, 12:31
              >Czy działa u nas Rodzina Radia
              > Maryja?

A co, chcesz się podłączyć ? :-)
              • Gość: qqa Re: nie na temat IP: 195.245.213.* 27.08.03, 12:44
                Tak, jako zamaskowany eurofaszysta, antypolski agent żydokomuny, masonerii i
                Michnika :-)
                • smallec Re: nie na temat 27.08.03, 23:38
                  Gość portalu: qqa napisał(a):

> Tak, jako zamaskowany eurofaszysta, antypolski agent żydokomuny, masonerii i
                  > Michnika :-)

no to uważaj n fundamentalistów ;)
      • Gość: qqa Re: spoldzielnia IP: 193.0.117.* 02.09.03, 17:48
        smallec napisał:

w Pruszkowie są dwa najważniejsze stołki:
        > prezydent i prezes PSM.
        > Oraz dwie najważniejsze kliki:
        > rada miejska i rada nadzorcza PSM.
        >
        > "W sumie małe koryto, a tyle mord do wyżywienia"
        >
        > papa
        > Smallec

"(...)I jeszcze niektórzy wtykają mu szpilki.
        To nie ludzie. To wilki!"

• stary.prochazka Re: spoldzielnia 13.10.03, 16:37
          W PSM jak zauwazylem wytworzyla sie pewna wierchurzka, ktora od wielu...wielu
          lat niepodzielnie sprawuje piecze nad naszym miastem i zarzadza duzymi
          pieniedzmi (jezeli ladowanie sobie do kieszeni mozna nazwac zarzadzaniem).
          W nowoczesnych osiedlach powstaja wspolnoty mieszkaniowe, ktore decyduja o tym,
          jaka firma bedzie konserwatorem budynku i wykonawca napraw i remontow.
          Tymczasem u nas jakos o tym cicho a i o przetargach otwartych w PSM nie
          slyszalem.

pzdr

dobrze że przynajmniej te remonty są.Spółdzielnia to jest moloch a pojedyńczy
          członek znaczy tyle co nic, chociaż spółdzielnia może powiedzieć że przecież są
          rady osiedli, zebrania, wszystko odbywa się według reguł, ale ludzie czują że
          nie mają żadnego wpływu, więc się w to nie angażują, poza tym rozproszenie
          odpowiedzialności etcetera..., trudno żeby w takim tłumie ktoś poczuwał się do
          odpowiedzialności za to co się dzieje na swoim osiedlu, skoro nawet nie zna
          wszystkich ludzi ze swojego bloku.Wszystkim to wisi i dlatego PSM robi co chce.
          w Warszawie nawet pojedyńcze budynki są zarządzane przez wspólnoty i rządzą się
          bardzo dobrze.W każdym przedsiębiorstwie jest pewna granica rozwoju, powyżej
          której koszty zamiast spadać-zaczynają rosnąć-PSM chyba już tę granicę
          przekroczyła.
          • huncfot Re: spoldzielnia 13.10.03, 16:51
            Owszem sa rady osiedli...zebrania itd. Swego czasu chcialem sie wyrac na takie
            spotkanie ale one odbywaja sie zawsze w tygodniu ok godz.15.00-17.00 co
            automatycznie i skutecznie wyklucza wiekszosc ludzi mlodych-pracujacych, ktorzy
            mieli by jakies reformatorskie pomysly. Mysle ze jest to zaplanowane dzialanie,
            zeby "wielmoze PSM" nie mieli dodatkowych problemow i nie musieli sie tlumaczyc
            ze swojej "kreatywnej" ksiegowosci.

pzdr
            +
            • stary.prochazka Re: spoldzielnia 13.10.03, 19:27
              na pewno nie ułatwia to uczestnictwa i nie wiem dlaczego nikt nie wpadł na
              pomysł żeby organizować takie spotkania choćby w soboty-przypuszczam nawet że
              ktoś już wpadł ale nie śpieszy mu się z realizacją, bo za dużo ludzi mogłoby w
              tym uczestniczyć.
              Z kolei trudno mi wyobrazić sobie żeby na takiej radzie w kilkutysięcznym
              osiedlu mogły zapadać sensowne decyzje dotyczące jednego wybranego lokatora
              (który na przykład nie płaci czynszu)czy nawet bloku.
    • huncfot Re: spoldzielnia 14.10.03, 08:37
      Wbrew pozorom mieszkancy nie placacy czynszu sa uwielbiani przez "grupe
      trzymajaca wladze" w spoldzielni. Eksmituje sie bowiem takie osoby i nastepnie
      na cichych przetargach mozna mieszkanie nabyc za smieszne pieniadze. Niestety o
      takich przetargach wiedza tylko nieliczni.

pzdr
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka