julka913 12.01.07, 14:26 Witam wszystkich. Mam pytanie czu czy udało wam się wynegocjować coś w umowie przedwstępnej. Jeśli tak to proszę o kilka wskazówek. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wljakub Re: umowa przedwstępna 12.01.07, 14:57 tak, udało mi się wynegocjować.. dopisanie metrażu ogródka do umowy ;) Odpowiedz Link Zgłoś
gph1 Re: umowa przedwstępna 12.01.07, 15:04 Nie widzą problemu w zmianach umowy - rozbicie transz w moim przypadku. Odpowiedz Link Zgłoś
tajemniczki Re: umowa przedwstępna 12.01.07, 16:16 tak: jesli chodzi o transze to u mnie tez bylo to zmienione. A co chcialbyś wynegocjowac? Odpowiedz Link Zgłoś
syla763 Re: umowa przedwstępna 14.01.07, 13:45 Proszę, napiszcie o co konkretnie chodzi z tymi transzami.Ja też zamierzam kupić mieszkanie w Green House,a umowę będę podpisywała w tym tygodniu. Odpowiedz Link Zgłoś
kathee Re: umowa przedwstępna 14.01.07, 14:00 ja np: pierwszą transze rozdzieliłam na dwie, część płaciłam 7 dni od podpisania umowy, a resztę miesiąc po podpisaniu umowy Odpowiedz Link Zgłoś
szyanro Re: umowa przedwstępna 20.02.07, 12:49 A czy komuś udało sie wynegocjować uzależnienie transz od postepów budowy? banki tego nie wymagają? Odpowiedz Link Zgłoś
gph1 Re: umowa przedwstępna 20.02.07, 15:30 Bank sam wstrzyma transze jeżeli prace na budowie zostaną wstrzymane (tzn. prace nie będą wykonywane zgodnie z harmonogramem zamieszczonym w umowie). Odpowiedz Link Zgłoś
olivab Re: umowa przedwstępna 13.01.07, 21:52 nam też udało się wynegocjować kilka zmian, bezproblemowo Odpowiedz Link Zgłoś
tuli_tuli Re: umowa przedwstępna 16.01.07, 22:45 polecam dom.gazeta.pl/prawo/1,65546,2767639.html lub inne temu podobne, mamy umowę rezerwacyjną, ale jak czytam przedwstępną to ręce mi się załamują...a miała być taka "friendly" :( może to tylko moje subiektywne odczucie, ale uważam, że podpisując taką umowę trzeba sprawdzić co tylko się da... Odpowiedz Link Zgłoś
tuli_tuli Re: umowa przedwstępna 16.01.07, 22:47 póki co nie witam się jako sąsiadka, bo mam jeszcze sporo wątpliwości, choć nie powiem, inwestycja mi się podoba :) tylko umowa nie bardzo... Odpowiedz Link Zgłoś
wljakub Re: umowa przedwstępna 17.01.07, 08:48 prawda jest taka, że każdy chce chronić swój tyłek :( w artykule, który podałaś jest wymienionych sporo znanych i docenianych developerów (zostawiających "pułapki" na klientów), więc obawiam się, ze trudno będzie znaleźć umowę, która będzie znacznie lepsza.. niestety. Wygląda na to, że wszyscy developerzy trzymają sie podobnego standardu i nie wiele możemy na to poradzić. Z kolei moja kumpela po przeczytaniu naszej umowy (porównując ją ze swoją) była zachwycona.. ile ludzi, tyle zdań.. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr.dankiewicz Re: umowa przedwstępna 17.01.07, 09:25 Witam, Będę podpisywał umowę rezerwacyjną jutro lub po jutrze, czy możecie napisać co nie podoba się Wam w umowie przedwstępnej? Odpowiedz Link Zgłoś
wljakub Re: umowa przedwstępna 17.01.07, 10:18 mi się nie podobało to, że nie ma kar dla developera za opóźnienia (w przypadku dużych opóźnień, określonych w umowie, można ją zerwać i dostać w ramach rekompensaty 5% wartości zakupu), ale z informacji jakie otrzymałem, ten element jest nienegocjowalny.. ale kto wie, może masz lepsze zdolności negocjacyjne niż ja :) Odpowiedz Link Zgłoś
olivab Re: umowa przedwstępna 17.01.07, 16:43 z naszych doświadczeń wynika, że umowa jest negocjowalna w całkiem dużym stopniu :) tzn. dostaliśmy wszystko na czym nam zależało :) pozdrawiamy Odpowiedz Link Zgłoś
wljakub Re: umowa przedwstępna 17.01.07, 17:25 olivab - zgodzili się na to żeby płacić karę w przypadku opóźnienia?? Odpowiedz Link Zgłoś
piotr.dankiewicz Re: umowa przedwstępna 17.01.07, 18:27 "z naszych doświadczeń wynika, że umowa jest negocjowalna w całkiem dużym stopniu :) tzn. dostaliśmy wszystko na czym nam zależało" A możesz napisać co konkretnie chcieliście zmienić? Może okazać się to dośc pomocne dla innych, przyszłych sąsiadów ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
tuli_tuli Re: umowa przedwstępna 17.01.07, 20:02 olivab, a co dokładnie wynegocjowaliście? z góry dzięki za odpowiedź :) jeśli wolisz inna formę kontaktu to podaje gadu 3762023. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
olivab Re: umowa przedwstępna 17.01.07, 21:25 wynegocjowaliśmy kilka rzeczy: rozbicie transz, zmiany w opisie miejsca garażowego, ale także kary umowne, z tym, że obustronne. Dla mnie to jest oczywiste, ze jeśli my wymagamy, żeby oni dotrzymali umowy pod rygorem płacenia nam kasy, to ja również zobowiązuję się do wypełniania swoich obowiązków. Tak działa każda umowa. Poza tym wszystkim zainteresowanym proponuję najpierw dokładnie zapoznać się z umową, określić swoje wymagania i pójść porozmawiać. Na pewno się dogadacie:) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
monoimadzia Re: umowa przedwstępna 15.02.07, 16:17 Powiem to tak :) Czego chciałem przed podpisaniem umowy: 1. Zwiekszenia kar obustronnych z 5% na 10% 2. Zapisania ustawowych odsetek za kazdy dzien zwloki od daty 30.09.2007(data aktu notarialnego) 3. wykreslenia paragrafu w ktorym mowa ze do dnia oddania lokalu obie strony moga zerwac umowe bez podania przyczyn placac 5% ceny mieszkania drugiej stronie tzw. odstepne lub zwiekszenia jej z 5% wyzej (proponowalem np 50%) 4. dopisania metrazu miejsca postojowego w garazu 5. przesuniecia terminu platnosci drugiej raty z 15 marca na 15 kwietnia ze wzgledu na zwiekszenie czasu zalatwienia kredytu i co dostalem? NIC!!!!!!! Pisaliscie ze ten develompnet jest "Client Friendly", otoz jak z tego wynika nie jest. Skoro jest pewnien dotrzymania terminow to czemu boi sie zapisac w umowie kar? A to ze jush nie kca przesunac terminu platnosci II raty nawet o 2 tygodnie , jest po prostu dla mnie nie wyobrazalne. Bylem etuzjasta, bylem na budowie, wygladalo to calkiem przyjemnie, ale po dzisiejszym dniu jush nie jest tak ciekawie. No coz, umowe musze podpisac jutro, musze sie powaznie zastanowic Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
piotr.dankiewicz Re: umowa przedwstępna 19.01.07, 15:28 Mam do Was jeszcze jedno pytanie. Sam bedę negocjował teraz swoją umowę. Czy wprowadzaliście następujące zmiany: - zapis o tym, że Developer nie zmieni ceny mieszkania na podstawie np. zmian o charaktezre cenotwórczym czyt. wzrost cen nieruchomości w danym rejonie? Ja bym wolał mieć pewność, że jeśli ceny wzrosną to moja cena pozostanie na tym samym poziomie. - czy ktoś z Was negocjował niższą cenę w związku z brakiem balkonu? Wszak mieszkania z balkonami są w tej samej cenie(tak, wiem spóźniłem się na "m" z balkonikiem...). Pozdrawiam, Piotrek Odpowiedz Link Zgłoś
tajemniczki Re: umowa przedwstępna 21.01.07, 15:26 ja nic takiegonie negocjowalem Odpowiedz Link Zgłoś
tuli_tuli Umowa przedwstępna - akt notarialny 21.01.07, 22:44 czy ktoś podpisywał umowę przedwstępną w formie aktu notarialnego? Odpowiedz Link Zgłoś
anka7961 Re: Umowa przedwstępna - akt notarialny 27.06.07, 09:00 ja chcę podpisać umowę przedwstępną w formie aktu notarialnego i z tego co informował mnie developer to jestem pierwsza. Odpowiedz Link Zgłoś
tajemniczki Re: Umowa przedwstępna - akt notarialny 05.07.07, 12:52 nie wiem jak inni, ale ja mam w formie 'nie-notarialnej'. Odpowiedz Link Zgłoś
tuli_tuli Re: Umowa przedwstępna - akt notarialny 05.07.07, 22:52 jak chyba wszyscy ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
kathee Re: umowa przedwstępna nicol25 13-01-07 28.01.07, 21:57 • Umowa przedwstępna nicol25 13.01.07, 00:00 + odpowiedz Jak z tymi negocjacjami sie wam udalo?rozlozonymi ratami?Jakies ustalenia?Czy ktos z was podpisał umowe przedwstępna u notariusza?I jak wyglada ta umowa? jest ok? Osiedla wyglada ladnie,ale za nim pojde do dewelopera czekam na info:)!! Nicol25 • Re: Umowa przedwstępna gph1 13.01.07, 08:04 + odpowiedz Warto na samym początku iść właśnie do developera, pobrać przykładową umowę, porozmawiać o swoich warunkach (m.in. o umowie u notariusza) i tyle. Wg mnie umowa OK. Zmiany też były wprowadzane; i to kilka - dla mnie istotnych. • Re: Umowa przedwstępna wljakub 13.01.07, 09:13 + odpowiedz nicol25 - jest już taki wątek/temat na forum, nie róbmy bałaganu od samego początku pliss.. Odpowiedz Link Zgłoś
monoimadzia Re: umowa przedwstępna 10.02.07, 13:09 Mam kilka pytań dotyczących umowy przedwstępnej: 1. Czy dostaliście dokładny plan zagospodarowania terenu wraz z jego specyfikacja?. W dokumentach które dał mi Pan Jacek w załączniku nr 6 jest tylko wyszczególnione ze będzie plac zabaw. Tylko jaki i gdzie? 2. Jak wybrnęliście z zapisu w Par.11 ust 4.3 umowie ze " w przypadku opóźnienia prac budowlanych wynikających z działania siły wyższej ze szczególnym uwzględnieniem warunków atmosferycznych oraz działań lub zaniechań osób trzecich, będących całkowicie poza kontrolą sprzedającego". To jest niezgodne z kodeksem cywilnym, czy wynegocjonowaliscie jakies kary od developera za opóźnienie w przekazaniu lokalu z "niewiadomego" powodu? Czy develompent zwroci nam za odsetki jakie bedziemy ponoscic przez okres opóźnienia? 3. Czy dostaliście załącznik numer nr 4 "Przybliżony harmonogram realizacji"? Bo ja nie dostałem. 4. W rzucie parkingu podziemnego nie jest wyszczególnione dokładny metraż przydzielonego miejsca parkingowego. A wg mnie powinien być. To na razie tyle co mi się nasunęło po oględnym przeczytaniu wzoru tej umowy. Liczę na wasze uwagi, bo przecież już coś podpisaliście :)) Odpowiedz Link Zgłoś
piotr.dankiewicz Re: umowa przedwstępna 10.02.07, 15:11 monoimadzia napisał: > Mam kilka pytań dotyczących umowy przedwstępnej: > > 1. Czy dostaliście dokładny plan zagospodarowania terenu wraz z jego specyfikac > ja?. > W dokumentach które dał mi Pan Jacek w załączniku nr 6 jest tylko > wyszczególnione ze będzie plac zabaw. Tylko jaki i gdzie? > > 2. Jak wybrnęliście z zapisu w Par.11 ust 4.3 umowie ze " w przypadku opóźnieni > a > prac budowlanych wynikających z działania siły wyższej ze szczególnym > uwzględnieniem warunków atmosferycznych oraz działań lub zaniechań osób > trzecich, będących całkowicie poza kontrolą sprzedającego". > To jest niezgodne z kodeksem cywilnym, czy wynegocjonowaliscie jakies kary od > developera za opóźnienie w przekazaniu lokalu z "niewiadomego" powodu? Czy > develompent zwroci nam za odsetki jakie bedziemy ponoscic przez okres > opóźnienia? > > 3. Czy dostaliście załącznik numer nr 4 "Przybliżony harmonogram realizacji"? B > o > ja nie dostałem. > > 4. W rzucie parkingu podziemnego nie jest wyszczególnione dokładny metraż > przydzielonego miejsca parkingowego. A wg mnie powinien być. > > To na razie tyle co mi się nasunęło po oględnym przeczytaniu wzoru tej umowy. > > Liczę na wasze uwagi, bo przecież już coś podpisaliście :)) 1. Nie dostałem 2. Ja mam zaisane w umwie odestki karne, wypłacane pzrez developera w razie opóźnień. Odsteki ustawowe. 3. Dostałem ten załącznik 4. Ja także nie mam nic nt. metrażu mojego miejsca parkingowego. Odpowiedz Link Zgłoś
tuli_tuli Re: umowa przedwstępna 11.02.07, 22:08 witam, miałam podobne uwagi, tu odpowiedzi: ad.1 Plan zagospodarowania można obejrzeć w biurze. ad.2 ten zapis nie został uznany za klauzulę zabronioną przez UOKiK (sprawa toczyła się z J.W.Construction) i developerzy nadal mogą go stosować, przy czym muszą powiadamiać inwestorów o przyczynach, dołączając pisemne wyjaśnienie... ad.3 załącznik nr 4 mam, być może omyłkowo nie dołączono? ad.4 pytałam o to - nie będzie podawanego dokładnego wymiaru miejsca, bo są one różne powierzchniowo, ma być tylko tak, że określone miejsce będzie przypisane do mieszkania. to tyle, pozdrawiam ps. i radzę umowę przeczytać ze 2, a najlepiej 3 razy - naprawdę za każdym razem na inne rzeczy zwraca się uwagę :) Odpowiedz Link Zgłoś
wljakub Re: umowa przedwstępna 12.02.07, 11:54 ad. 3 - załącznik numer 4 będzie konieczny, jeśli zamierzacie starać się o kredyt, więc bez niego się nie obejdzie.. Odpowiedz Link Zgłoś