Dodaj do ulubionych

Może zmienimy nazwę PRUSZKÓW na inną

31.03.07, 10:39
Takie stwierdzenie usłyszałem od psychologa społecznego, który zasugerował,
iż tak została utrwalona w świadomości społeczeństwa nazwa Pruszków, która
już nie kojarzy się z miastem a jedynie z mafią.

Pruszków jest synonimem mafii.

Każdy Pruszkowiak jest utożsamiany tak jakoby był członkiem mafii.

Spełzły na niczym pozywanie bądź nie pozywanie redakcji za używanie słowa
Pruszków w znaczeniu pejoratywnym.

Media ciąglę utrzymują i będą utrzymywały niesławny mit tzw. mafii
pruszkowskiej przez stulecia.

Takiej operacji dokonano z innych powodów na przykładzie Ursusa dawniej
Czechowice czy Piastów, którego nazwa powstała w wyniku konsultacji i
konkursu.

Sam się zastanawiam czy nie byłoby to słuszne? Mam mieszane uczucia...
Obserwuj wątek
    • sqh Re: Może zmienimy nazwę PRUSZKÓW na inną 31.03.07, 10:57
      Propozycja zmiany nazwy? Moim zdaniem to by była kapitulacja przed tymi, co
      szkalują nasze miasto i/lub mają z nim skojarzenia wyłącznie negatywne. Zresztą
      to było czyste szaleństwo z punktu widzenia administracyjno-prawnego i nie
      tylko. Albo primaaprilisowy żart :-)

* * *

Zaś Piastów nazywał się dawniej Utrata.
      • magister11 Re: Może zmienimy nazwę PRUSZKÓW na inną 31.03.07, 12:13
        Moim zdaniem to by była kapitulacja przed tymi, co
        > szkalują nasze miasto i/lub mają z nim skojarzenia wyłącznie negatywne.

Kapitulacji? Jakiej kapitulacji? Żeby była kapitulacja, to najpierw musiałoby
        dojść do jakiegokolwiek oporu, obrony, sprzeciwu...Pruszków jest szkalowany
        BEZKARNIE od wielu lat w mediach. Słyszał ktoś kiedyś żeby wymierzono
        komukolwiek jakąś KARĘ za psucie obrazu miasta - czyli nas wszystkich?

Przecież w dzisiejszych czasach wizerunek ma konkretne przełożenie np. na sferę
        ekonomiczną (np. na wartość naszych mieszkań położonych w Pruszkowie). Jak
        można kapitulować skoro nie ma nawet w pełni rozeznania co do SKALI
        SZKODLIWOŚĆI tego problemu?!
    • valczak Re: Może zmienimy nazwę PRUSZKÓW na inną 31.03.07, 11:42
      Najgorsze jest to ze pomysl zyska takie same poparcie jak przylaczenie Pruszkowa do Warszawy i wywiaze sie bardzo powazna dyskusja na tem temat :)

wpr2006 - Twoje wzgledne popracie to oczywiscie prowokacja, prawda?:)
      • wpr2006 Re: Może zmienimy nazwę PRUSZKÓW na inną 31.03.07, 11:56
        valczak napisał:

> Najgorsze jest to ze pomysl zyska takie same poparcie jak przylaczenie
        Pruszkow
        > a do Warszawy i wywiaze sie bardzo powazna dyskusja na tem temat :)
        >
        > wpr2006 - Twoje wzgledne popracie to oczywiscie prowokacja, prawda?:)

Valczaku, kwestia przyłączenia Pruszkowa do Warszawy pewnie nastąpi prędzej czy
        później:). Natomiast inną sprawą jest sama nazwa Pruszków.

W istocie temat wątku i jego treść ma charakter kontrowersyjny i ma sprowkować
        nas jako mieszkańców Pruszkowa do dyskusji co mamy zrobić aby Pruszków nie był
        utożsamiany z mafią.

Nie stwierdziłem abym był za czy przeciw zmianie nazwy bo sam nie wiem.

Musimy się jako mieszkańcy uporać z tym problemem.

• checksum Re: Może zmienimy nazwę PRUSZKÓW na inną 31.03.07, 12:00
          Jeśli ktoś mnie pyta - "To ten Pruszków od mafii?", odpowiadam, że nie - ten od koszykówki ;)
        • wpr2006 Re: Może zmienimy nazwę PRUSZKÓW na inną 31.03.07, 12:01
          przytaczam wypowiedź jednej z forumowiczek:

monika3411 napisała:

> A jak komuś powiesz, że mieszkasz w Pruszkowie, to jaka jest reakcja?
          > Porozumiewawcze mrugnięcie i komentarz - teatralnym szeptem oczywiście: to
          > jesteś z mafii... (ew. : to jesteś dziewczyną mafioza...). Kiedyś na początku
          > mojego tu mieszkania może i było to zabawne, ale dawno się przejadło. Teraz
          > uprzedzam głupie pytania i mówię : mieszkam w Pruszkowie. Tak, w TYM
          Pruszkowie
          > .
    • zwierz.alpuhary taki pomysł mi przyszedł do głowy 31.03.07, 15:54
      może by przeprowadzić taką akcję medialną i naprawdę na jeden dzień zmienić
      nazwę miasta i nagłośnić to w mediach, wyjaśniając, że nie chcemy być kojarzeni
      z mafią? Rozgłos w całej Polsce gwarantowany:)
      PS: można by też zorganizować pół żartem pół serio plebiscyt wśród mieszkańców
      na nową nazwę miasta i zrobić wokół tego dużo szumu:)
    • alabama8 Re: Może zmienimy nazwę PRUSZKÓW na inną 02.04.07, 08:31
      Mimo całego zamieszania z mafijnymi powiązaniami Pruszkowa należy zauważyć że
      nie ma Polaka który by o Pruszkowie nie słyszał. Może nie każdy wie gdzie jest
      Pruszków ale nazwa jest głęboko wryta w polskie głowy. I wiecie co ... chyba
      dobrze. Mimo porozumiewawczych mrugnięć okiem (nużących dla niektórych)
      jesteśmy jakoś rozpoznawalni na tle setek innych małych miast.

• cat_s Re: Może zmienimy nazwę PRUSZKÓW na inną 02.04.07, 09:38
        Witam,

Alabama8 napisała:
        > Może nie każdy wie gdzie jest
        > Pruszków ale nazwa jest głęboko wryta w polskie głowy. I wiecie co ... chyba
        > dobrze. Mimo porozumiewawczych mrugnięć okiem (nużących dla niektórych)
        > jesteśmy jakoś rozpoznawalni na tle setek innych małych miast.

Cóż, z całym szacunkiem dla Twojego zdania... - uważam inaczej.
        Ja jestem "nowym" Pruszkowiakiem, mieszkam tu od kilku zaledwie lat.
        Ale polubiłem to miasto i utożsamiam się z nim. Oraz z jego wizerunkiem, który "medialnie" nie jest dobry, co w zasadzie - na co dzień - jest nieprzeszkadzające - ale w dłuższej perspektywie czasowej jest szkodliwe.

Nie chcę, żeby nazwa "Pruszków" była "rozpoznawalna" oraz kojarzona z - że się tak wyrażę - 'anomaliami' społecznymi.

Ale wiem, że tak będzie się jeszcze długo działo.
        Ale - uważam też, że należy z tym walczyć.

Toteż - walczmy, jak tylko możemy i umiemy.

Pozdrawiam
        cat_s
        • szczupak72 Re: Może zmienimy nazwę PRUSZKÓW na inną 02.04.07, 10:13
          Moim zdaniem zmiana nazwy jest całkowicie bezsensowna. Uważam, że należy zmienić wizerunek i opinię o mieście wszelkimi sposobami i każdy powinien w tym wziać aktywny udział. W przeciwieństwie do cat_s'a ja mieszkałem w Pruszkowie od urodzenia a od roku mieszkam poza naszym miastem (nie ze względu na opinię) i gdy słyszę tekst "z tego Pruszkowa??" to odpowiadam że "tak ale mafii to juz tam od dawna nie ma bo albo siedzą albo nawzajem się wybili" ;-)
          • magister11 Re: Może zmienimy nazwę PRUSZKÓW na inną 02.04.07, 10:17
            Uważam, że należy zmieni
            > ć wizerunek i opinię o mieście wszelkimi sposobami i każdy powinien w tym
            wziać
            > aktywny udział.

Możesz zacząć od zaraz przylepiając nalepkę z NOWYM LOGO do samochodu ;-)
            szczegóły na stonie miejskiej.
            • zwierz.alpuhary Re: Może zmienimy nazwę PRUSZKÓW na inną 02.04.07, 10:27
              czy to masz na myśli? tiny.pl/c3gx

tradycyjnie będę marudził; powinno być "Teraz kolej na Pruszków" albo coś w ten
              deseń, bo "Kolej na Pruszków" kojarzy mi się z koleją w sensie PKP - to wezwanie
              do kolejarzy, żeby na nas najechali?;-)
              Graficznie logo podoba mi się i nie mam zaszczerzeń
            • zwierz.alpuhary off topic 02.04.07, 10:28
              jeszcze z innej beczki - nie ma to jak państwowy wikt. Spójrzcie tylko, jak się
              ten orzełek w herbie Mazowsza roztył:)
              tiny.pl/c3gm
            • szczupak72 Re: Może zmienimy nazwę PRUSZKÓW na inną 02.04.07, 10:37
              magister11 napisał:

> Uważam, że należy zmieni
              > > ć wizerunek i opinię o mieście wszelkimi sposobami i każdy powinien w tym
              >
              > wziać
              > > aktywny udział.
              >
              > Możesz zacząć od zaraz przylepiając nalepkę z NOWYM LOGO do samochodu ;-)
              > szczegóły na stonie miejskiej.

Bardzo chętnie :-) .... jest tylko malutki problem .... nie mam samochodu :-(
        • erleusortok Re: Może zmienimy nazwę PRUSZKÓW na inną 02.04.07, 10:20
          Ale jeżeli będziemy krzyczeć "Pruszków to nie mafia", wytaczać procesy sądowe,
          robić akcje ze zmianą nazwy, to nadal "Pruszków" i "mafia" będą występować obok
          siebie. Zamiast mówić "stare skojarzenie jest złe", należałoby stworzyć jakieś nowe.

To tak jak z dziećmi - jak chcesz żeby przestał ciągnąć kotka za ogon, powiedz
          "pobudujmy coś z klocków" zamiast "nie męcz kotka". Tylko skąd wziąć te klocki?
    • august.bw ANIOŁKOWO 02.04.07, 10:35
      Popieram zmianę nazwy. Coś się wreszcie będzie dziać. Proponuję "ANIOŁKOWO".
      • piastovka ANIELIN 02.04.07, 10:56
        ładna nazwa:)
        • magister11 Re: ANIELIN 02.04.07, 12:02
          piastovka napisała:

> ładna nazwa:)

Pięęęękna - staropolska, taka.. ;-)
          • piastovka Re: ANIELIN 02.04.07, 13:16
            magister11 napisał:

> piastovka napisała:
            >
            > > ładna nazwa:)
            >
            >
            > Pięęęękna - staropolska, taka.. ;-)

a może.... Los Angeles?.city of angels:-)))
            • janusjanus Opryszków 04.04.07, 13:56
              To jest moja propozycja :))))))
              • giez2 Re: Opryszków 04.04.07, 21:04
                co wyście się wszyscy z premierem na mózgi powymieniali, czy co?.. Bolo sobie z
                was jaja robi, Augustowi tez odbija na starość, a wszyscy traktują ten wygłup
                ze śmiertelną powagą.. Ludzie.. ludzie...
                • magister11 Re: Opryszczków 04.04.07, 22:49
                  Augustowi tez odbija na starość, a wszyscy traktują ten wygłup
                  > ze śmiertelną powagą.. Ludzie.. ludzie...

A skąd ta pewność? :-))
    • mama_helenki No to reklamę mamy juz z głowy ;) 03.04.07, 10:48
      Witam,

Pruszków to niestety nie Puławy, ale i tutejszy park, chociaż daleko mu do tego
      Izabeli Czartoryskiej, jest bardzo piękny. Zapewne ma Pruszków również inne
      walory, których ja niestety nie zdążyłam jeszcze poznać, jako że czas upływa mi
      głównie na spacerkach z wózkiem po wspomnianym parku.
      W Pruszkowie mieszkam od roku, bo właśnie tu, z mężem, zdecydowaliśmy się kupić
      mieszkanie. I NIE ŻAŁUJEMY. Oczywiście Pruszków od zawsze kojarzył mi się z
      mafią, nic więcej nie wiedziałam o mieście, podobnie jak wszyscy moi znajomi.
      Niestety, Pruszkowiacy sami sobie zgotowali ten los, i teraz za późno by nad
      tym rozpaczać. Można za to wykorzystać "sławę", jaka by ona nie była, na
      przykład otwierając knajpę, w której barczyści panowie w ciemnych okularach
      serwować będą "Małą Mafijną", a na ścianach wisieć będą zdjęcia Rodziny :)
      Albo zorganizować Festiwal Filmów Gangsterskich, otworzyć Muzeum Mafii - jest
      mnóstwo możliwości.
      Trochę dystansu i poczucia chumoru!

Pozdrawiam serdecznie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka