elunia70 20.09.07, 16:15 Napiszcie co wiecie o podstawówkach w Grodzisku. Które najlepsze pod względem poziomu nauczania i nauczycieli. A może rodzice pierwszoklasistów podzielą się wrażeniami. A jak z poziomem testów na zakończenie VI klasy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mr.jedi Re: Szkoły podstawowe 20.09.07, 18:37 Test na zakończenie VI klasy jest testem państwowym, niezależnym od szkoły. Odpowiedz Link Zgłoś
elunia70 Re: Szkoły podstawowe 24.09.07, 10:25 Ale wyniki testów (a o to chodzi)zależą od poziomu szkoły - czy wg Ciebie też nie ;) A tak na marginesie interesują mnie oczywiście o szkoły w Pruszkowie i Wasze opinie o nich. Odpowiedz Link Zgłoś
mysza63 Re: Szkoły podstawowe 24.09.07, 10:37 Eluniu może tu nie ma takich osób, które mają dzieci w szkołach podstawowych. Moje dzieciaki dawno te szkoły pokończyły a z tego co się orientuję, to większość mam na tym forum ma dzieciaczki raczej w wieku przedszkolnym. Myślę jednak, że większość szkół ma w tej chwili stronki internetowe gdzie zapewne znajdziesz informację o wynikach testów. Dodam tylko na podstawie gimnazjum, że dobre wyniki egzaminacyjne wcale nie oznaczają, że szkoła jest fajna. tak jest moim zdaniem z gimnazju w dawnej SP11. Tam kadra jest nastawiona na dobre wyniki co powoduje, odstrzał uczniów nieco gorszych. Robi się wszystko żeby się takich pozbyć bo zaniżają poziom. Przynajmniej ja miałam z tą szkołą takie doświadczenia. Zresztą nie tylko ja. Co do podstawówek to ja jestem za szkołą nr 1 bo po pierwsze jest nowa, nie jest molochem czyli dziecko nie zagubi się w licznej klasie. Mam doświadczenia z przed kilku lat ale wtedy to była przede wszystkim szkoła przyjazna uczniowi. Odpowiedz Link Zgłoś
monika3411 Re: Szkoły podstawowe 24.09.07, 12:04 Moja córka chodzi do SP 6 w Pruszkowie przy Lipowej. Generalnie jestem zadowolona z tej szkoły, choć oczywiście mam drobne zastrzeżenia. Jeśli chodzi o testy VI klas, to chyba szóstka wypada najlepiej wśród pruszkowskich państwowych podstawówek. Z czystym sumieniem mogę polecić tę szkołę. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
kachad Re: Szkoły podstawowe 25.09.07, 13:35 Przestrzegam przed SP 8, połowa nauczycieli to, cytuję słowa pani wice dyrektor "banda kretynów i idiotów". A sprawa wygląda tak, moje dziecko zostało skreślone z początkiem roku szkolnego z listy uczniów gdyż wspomniana pani zobaczyła nieistniejący wniosek o przeniesienie dziecka do innej szkoły. Gdy próbowałam sprawę wyjaśnić naskoczyła na mnie i wmawiała mi że takowy składałam, na prośbę o pokazanie w/w dokumentu pani stwierdziła, że wniosek zaginął. W szkole jest zakaz noszenia tel. kom. mój syn z uwagi na mój nienormowany czas pracy nosi telefon (głęboko schowany i wyłączony), jednak gdy coś przeskrobie wspomniana pani nakazuje dziecku zadzwonić do rodziców z czego...... z telefonu komórkowego dziecka. No bo przecież oszczędności, ale w ubiegłym roku pani dyrektor (główna) chciała zamówić sobie u nas meble, z czyjego telefonu dzwoniła? no przecież nie swojego ale szkolnego. Coś tu jest jednak nie tak. Nie mówiąc już o obrzydliwych szmatach, które bez porozumienia z rodzicami nazwała mundurkami i nakazała każdemu zamówić za kwotę 45 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
monika3411 Re: Szkoły podstawowe 25.09.07, 14:05 "Mundurki" to chyba osobna bajka.... W szóstce też są (będą) koszmarne dżinsowe kamizelki, za 50 zł sztuka (kasa zainkasowana w czerwcu, o "mundurkach" cichutko do tej pory - na szczęście). To co opisałaś brzmi przerażająco... pozdrawiam i współczuję. Odpowiedz Link Zgłoś
mysza63 Re: Szkoły podstawowe 25.09.07, 20:59 Ósemka to kiedyś była szkoła z klasą ale to już prehistoria. Za czasów mojego młodszego syna już była tragedia. Pani wychowawczyni nie raczyła mnie poinformować, że z dzieckiem jest coś nie tak bo siedział grzecznie, nie przeszkadzał tyle, że zamiast się uczyć to bawił się samochodzikami. Dzięki tej szkole moje dziecko nie dostało w porę odpowiedniej opieki psychologicznej. Po prostu skasowali mu dwa lata z życi. Nawet kiedy udało mi się załatwić specjalny ośrodek szkoła nie poszła nam na rękę i nie przepuściła do następnej klasy, choć przyniosłam odpowiednie dokumenty i prośbę od psychologa i psychiatry. Jak dla mnie to najgorszy moloch w całym mieście, przynajmniej pod względem pedagogicznym. I z przykrością stwiewrdzam, że nic tam się nie zmieniło :-( Odpowiedz Link Zgłoś
elunia70 Re: Szkoły podstawowe 26.09.07, 09:15 Dziękuję wszystkim za podzielenie się uwagami n/t szkół. Mysza63, a jeżeli masz już dzieci po podstawówce i gimnazjum, to może napiszesz gdzie uczą się teraz i czy są zadowolone. Podobne opinie jak o gimnazjum, słyszałam o którymś pruszkowskim liceum, chyba o Kościuchu (dają ultimatum, bo dziecko zaniża poziom). A wyniki testów po podstawówkach w Pruszkowie odbiegają w dół od poziomu większości szkół warszawskich. Odpowiedz Link Zgłoś
mysza63 Re: Szkoły podstawowe 27.09.07, 08:55 No cóz moje dzieci wybrały wydłużoną formę edukacji ... czyli najpierw zawód potem szkoła. Przy dzisiejszej koniunkturze w zatrudnieniu to fachowcy mają większą szanse na znalezienie pracy. Dlatego obaj zdecydowali się na szkoły zawodowe. Jeden już pracuję bo zwyczajnie po odbyciu praktyk z marszu dostał angaż w firmie a drugi uczy się w dawnych Mechanikach. Jednak miałam przez pewien czas kontakt z LO im. Zana z racji tej, że dziecko kończyło gimnazjum współdziałające z Zanem. Nauczyciele ci sami co w LO. Bardzo fajna kadra pedagogiczna, świetna pani pedagog. Mają po gimnazju jakby pierwszeństwo przy naborze do LO. Ułatwia to niejdnokrotnie sprawę bo nauczyciele ich już znają. Poziom wysoki ale jak wspomniałam kadra pedagogiczna jest bardzo dobra i starają się pomagać w trudnych sytuacjach. Kościuch swoją renomę stracił moim zdaniem dawno temu, kiedy odeszła dyrektor Trefler. Odpowiedz Link Zgłoś
ka-zia Re: Szkoły podstawowe 13.10.07, 00:01 Przepraszam, ale Twoje informacje na temat wyników testów klas VI pruszkowskich szkół nie są zgodne z danymi opublikowanymi przez OKE.Warto poznać fakty. Odpowiedz Link Zgłoś
tonatenadres Re: Szkoły podstawowe 13.10.07, 21:17 Aż nie mieści mi się w głowie, że mozna skreślić dziecko z listy nie mając żadnego dokumentu... Moje dziecko chodzi do ósemki. Mam zupełnie inne - na szczęście - doświadczenia. Było wychowankiem pani wicedyrektor Prostackiej i śmiało mogę powiedzieć, że tak wspaniałego pedagoga, oddanego dzieciom nie widziałam. Żadna z moich mających dzieci koleżanek - również nie. "Okaz" z wykopalisk, gdy jeszcze wierzono, ze nauczyciel powinien mieć powołanie:-) Jeśli chodzi natomiast o dyrektorkę szkoły, to z opinii rodziców wiem, jak wiele dobrego zrobiła dla wielu dzieci. Pewnie sie tym nie chwali, nie rozgłasza - może szkoda?... Reasumując, jak na razie, bardzo się cieszę, że właśnie do tej szkoły chodzi moje dziecko. Martwi mnie troche tylko nie najwyższy poziom, ale w końcu i z Koziej Wólki można zostać profesorem:) Odpowiedz Link Zgłoś