Dodaj do ulubionych

Nowa linia Warszawa-Puszków

11.10.07, 11:10
Drodzy Mieszkańcy.
Chciałbym otworzyć prywatną linię autobusową między Warszawą a Pruszkowem.
Wiem że takowa już jest, lecz wydaje mi się że ta jedna nie wystarcza.
Chciałbym się zwrócić do Państwa o podanie godzin według których waszym
zdaniem przydałyby się dodatkowe autobusy, i chciałbym o ustosunkowanie się do
mojego pomysłu.
Obserwuj wątek
    • mike.wazowski Re: Nowa linia Warszawa-Puszków 11.10.07, 12:45
      Inicjatywa w tej kwestii, zasługuje na poparcie. Jeżeli jest ona
      jeszcze dodatkowo realna, to tym bardziej.
      Co do godzin kursowania, to jak dla mnie przydały by się jeszcze
      jakieś autobusy w godzinach szczytu - pierwsza myśl jaka przyszła mi
      do głowy.
      Ciekawe jakie autobusy pod względem komfortu podróży, miał by Pan do
      zaproponowania pasażerom?
      • notils Re: Nowa linia Warszawa-Puszków 11.10.07, 13:03
        Autobusy takie: www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e11d0d1b0e062e22.html
        Oczywiście autobusy byłyby modernizowane i wymieniane by z czasem w każdym
        zainstalowana była klimatyzacja

Godziny szczytu.. tzn. jakie?
        Czy nadal tak jest, że rano w autobusach l.wnuka jest tłok i wszyscy stoją?

Wiem że wszyscy mieszkańcy chcą aby na tej lini zaczęły jeździć autobusy MZA, i
        nie wiem jak to będzie z tą sprawą. Gdyby zaczęły jeździć napewno oznaczałoby to
        splajtowanie l. wnuka i mojej przyszłej firmy.

Dlatego biorę także pod uwagę zmianę trasy, np. Pruszków-Brwinów, i czekam na
        wasze propozycje, przecież Wy Mieszkańcy najlepiej wiecie co by się w Pruszkowie
        przydało.
        • notils Re: Nowa linia Warszawa-Puszków 11.10.07, 18:18
          Dziś zrobiłem analize.
          Trasa będzie między Grodziskiem Mazowieckim-Pruszkowem-Warszawą. Zauważyłem że
          dużo osób z Grodziska dojeżdża autobusem a nie kolejką WKD. Powiecie mi dlaczego
          tak jest?
          • valczak Re: Nowa linia Warszawa-Puszków 11.10.07, 18:35
            Jezeli moja opinia ma byc szczera to powiem ze jestem nastawiony genatywnie. Otoz konkurencja jest spora, istniejace linie i tak walcza o tych samych pasazerow. Zapewne zobaczy pan to wszystko po analizie SWAT. Poza tym autobusy nie wygladaja na przesadnie komfortowe.
            Co do pytania dotyczacego WKD w Grodzisku to po pierwsze linia jest umiejscowiona dosyc daleko od siedlisk ludzkich, dotarcie tam jest raczej ciezkie, choc roznica w cenach biletow jest imponujaca (122 zl w wypadku WKD i 168 w wypadku PKS) ale czas jest... niemalze identyczny. Wiec pewne ze wzgledu na wygode. Co wiecej cizko jest zaoferowac konkurencyjne ceny dla SKM i WKD no i dla Wnuka czy PKSa jednoczesnie. Ogolnie pomysl oczywiscie godny poparcia, podpisywalbym sie pod tym dwoma rekoma ale szczerze z tego interesu nic nie wyjdzie. Skoro nawet ZTM nie chce sie tu pchac :) No i przy okazji musze podkreslic ze wymagaloby to czestotliwosci kursowania nie mniejszej niz 15-20 min w szczycie... Chyba ze szansa dla Pana moglby byc zwiazek aglomeracyjny ale tam wymaga sie innego standardu pojazdow
    • ilekobietamalat Re: Nowa linia Warszawa-Puszków 11.10.07, 19:06
      w godzinach szczytu do autobusu bym nie wsiadla,ale, w godzinach
      wieczornych,wymijajacych sie z wkd, chetnie korzystalabym z
      autobusu.. o ile przejezdzalby tez przez komorow;>
      • notils Re: Nowa linia Warszawa-Puszków 11.10.07, 20:08
        Chodziło pewnie Panu o analize SWOT..
        ZTM dawno miałoby linie na tej trasie. Dlaczego w nocy autobusy jeżdżą a w dzień
        nie mogą?
        Coś jest nie tak W UM... Ale prędzej czy później ZTM będzie dojeżdżało do
        Pruszkowa.

L. wnuk i PKS, nie biją się o pasażerów. Pasażerów jest na tyle dużo, że lini
        nie wystarcza. Do grodziska napewno przydałyby sie dodatkowe linie(w godzinach
        szczytu), Ludzie muszą czekać nawet 30min. Autobusy moglyby jeździć co 10min.

Autobusy... Może ich wygląd nie zachęca, ale są to autobusy bardzo dobrej marki.
        Nie są to gorsze autobusy od tych które eksploatuje PKS Grodzisk Maz.
        Najważniejsze by autobusy były czyste.
        • valczak Re: Nowa linia Warszawa-Puszków 11.10.07, 21:33
          Oczywiscie chodzilo o analize SWOT, przepraszam za moje nierozgarniecie - jestem ostatnio za bardzo zakrecony.
          Ale badzmy szczerzy: przewazaja slabe strony i zagrozenia. Oczywiscie warto dodac ze tego typu autobusy moga sie srednio sprawdzac w ruchu miejskim, warto by pomyslec nad typowo miejskimi busami. Ale OK. Wolna droga, ja nie mam nic przeciwko. Choc BARDZO SZCZERZE odradzam. Nie mowie tego zlosliwie, po prostu ja bym w tego swoich pieniedzy nie inwestowal. Bo co mogloby wyrozniac Pan autobusy na tle konkurencji? Pamietam z reszta, ze kiedys dla owczesnego Rapidu istniala konkurencyjna linia. Jak wszyscy wiemy juz nie istnieje.
          • doska26 Re: Nowa linia Warszawa-Puszków 11.10.07, 22:55
            Jezeli tylko te autobusy beda punktualne (w miare)to juz dzis sie
            przesiadam,nie tak jak PKS,na ktory dzisiaj czekalam Godzine ,2
            autobusy nie przyjechaly i zdarza sie to czesto rano tez.Pare razy
            nie przyjechal ten o 6.17 na Staszica.Co to bedzie zima?
        • mike_007 Re: Nowa linia Warszawa-Puszków 12.10.07, 00:54
          notils napisał:
          > Najważniejsze by autobusy były czyste.

Bardzo mi przykro, ale jako kierowca autobusu nie moge zgodzić sie z Pana opinią. Ja uważam że najważniejszy jest stan techniczny pojazdu, ale jeżeli dla Pana najważniejsza jest czystość to życze powodzenia.
        • gosia513 Re: Nowa linia Warszawa-Puszków 14.10.07, 00:15
          wiecie dlaczego ZTM do tej pory nie dojezdza do Pruszkowa, bo ktos
          na wysokim stolku w UM w Pruszkowie bieze niezle lapówki od Wnuka i
          PKS zeby ZTM nie jezdzilo do Pruszkowa. Prywatne linie by sporo
          stracily gdyby pociagneli ZTM do Pruszkowa.
    • jabaal Re: Nowa linia Warszawa-Puszków 12.10.07, 01:12
      Dla mnie bardzo ważne byłoby połączenie Żbików - Ursus. Jeździłbym taką linią 2x tygodniu (taką mam chałturę). Przystanki moich marzeń: Długa róg Słowackiego w Pruszkowie (tam jest nawe zatoka) i Ursus-kościół
    • soemi Re: Nowa linia Warszawa-Puszków 12.10.07, 10:40
      Chętnie widzę nowa linię. Wnuk ma raczej słabą konkurencję, jedynie
      w postaci PKS, dlatego nie dba o pasażerów. Dla pasażerów
      najważniejsza jest pewność, że autobus przyjedzie. Nawet niech się
      chwilę spóźni ale niech przyjedzie. Jedna prywatna linia to mało.
      Może kokosów Pan na tym interesie nie zbije ale zarobic się da.
      Szczególnie proszę nałożyć nacisk na to by autobus przyjeżdżał o
      czasie lub chwilę później, ale nie wcześniej!!!, zatrzymywał się na
      przystanku a nie ignorował pasażerów.
      No i cena biletu tycik niższa zapewne zachęci pasażerów.
      Trasa alejami jest ok, bo najszybciej mozna dotrzeć. I dobrze by
      było aby skręcały na Żbików i zawracały a dalej na Pruszków, i tak w
      obie strony.
      Proszę pamietać o tym by choć w jedne drzwi zmieścił się wózek
      dziecięcy. Sugeruję też bilet ulgowy dla dzieci w wieku szkolnym.
      • notils Re: Nowa linia Warszawa-Puszków 12.10.07, 13:48
        Dlczego sądzisz że PKS to słaba konkurecja?
        I dlaczego uważasz że wunk nie dba o klientów?
    • alabama8 A może nowa linia Puszków ... Pruszków 15.10.07, 09:06
      Moim zdaniem niszą do zagospodarowania jest jednak wewnętrzna
      komunikacja w obrębie samego Pruszkowa, skoordynowana z rozkładem
      jazdy WKD, KM i SKM.
      Mamy te małe pekaesiki ale czasem jest tak że najbliższy pekaesik z
      dworca będzie za 20-30 min więc i tak wszyscy wracają na piechotę.
      Dużym problemem w Pruszkowie jest dojazd z Osiedli na stacje i tu
      widzę pole do popisu i duże możliwości.
      Trasa Warszawa-Pruszków jest już rozparcelowana przez Wnuka i PKS
      które zupełnie bez sensu mają tak skoordynowane rozkłady że
      przyjeżdżają jeden po drugim, a potem przerwa.
      Radzę więc zastanowaić się nad linią kursującą z osiedli do stacji w
      godzinach szczytu za naprawdę rozsądną cenę. Ja wolę przejść te 1,5
      km zamiast zapłacić 2,50 zł za 2 minuty jazdy. Nie będę dopłacać do
      takiego zdzierstwa.
      • mysza63 Re: A może nowa linia Puszków ... Pruszków 15.10.07, 15:15
        Oj tak wewnętrzna komunikacja to jest to co potrzebne jest temu miastu. Niech to bedą małe busiki 10 osobowe (tak jest np. w Żyrardowie, choć oni mają też linie miejskie)na trasach Osiedle - PKP - WKD, PKP- żbików, Pruszków - Komorów, Pruszków - Tworki. oczywiście za rozsądną cenę i częściej niż co godzinę.
        Dodam, że w Żyrardowie wszystkie autobusy i te małe prywatne samochody są zsynchronizowane z przyjazdami pociągów.
        • jabaal Re: A może nowa linia Puszków ... Pruszków 15.10.07, 15:32
          mysza63 napisała:

> Oj tak wewnętrzna komunikacja to jest to co potrzebne jest temu miastu.

Zgadza się. Linia łącząca Pruszków z Warszawą to 'żadne odkrycie', natomiast bolączką jest niemożność dotarcia do istotnych placówek (UM, US, ZUS, Sąd itp.) przez mieszkańców dalej położonych części miasta (Tworki, Żbików/Gąsin, a nawet os. Prusa). Ale ten autobus, który był na zdjęciu jest chyba na to za duży.
          • jarcioszy Re: A może nowa linia Puszków ... Pruszków 15.10.07, 20:49
            wewnetrzna linia to byloby to cos, moze udaloby sie:
            1. zintegrowac z warszawska karta miejska ;)
            albo
            2. uzyskac doplate z urzedu i wprowadzic bilety miesieczne rzedu 10-20 PLN

no i trasy: punkty z osiedla Staszica, Prusa, ew. Komorowa, Tworki, Malichy,
            Żbików ze stacjami PKP (pruszków i piastów) oraz WKD Tworki?
            • mysza63 Re: A może nowa linia Puszków ... Pruszków 15.10.07, 21:52
              Ten ze zdjęcia faktycznie za duży, dlatego podałam przykład Żyrardowa, gdzie prywatni przewoźnicy używają takich małych busów.
              Właśnie na tym polu jeśli ktoś miałby wolę i kasę mógłby zrobić interes.
              • alabama8 Re: A może nowa linia Puszków ... Pruszków 16.10.07, 09:32
                Autobusy na linii Warszawa - Pruszków nigdy nie będą punktualne.
                Prewoźnik może stawać na uszach, a i tak utknie w korku. Ostatnio
                jak jechałam jednym, to gościu w Alejach mknął piaszczystym
                poboczem. Tak telepało że do dziś trzęsą mi się ręce :-)
                Już lepiej się "naleśniczyć" w SKM-ce. Ciasno ale dojadę na czas
                (choć ostatnio pociąg często stoi w polu przy Zachodnim - ktoś wie
                co tam budują?)
                Tak więc naprawdę stawiam na małe miejskie busy. PKS-iki jeżdżą
                puste bo są za drogie! Pruszków to nie metropolia i ludzie muszą się
                przemieścić na odcinku 2-3 przystanków i nikt nie chce za to
                zapłacić 2,5 zł bo miesięcznie przy dojazdach do pracy dało by to
                okrągłą stówkę.

• mike.wazowski Re: A może nowa linia Puszków ... Pruszków 16.10.07, 20:33
                  O tak, wewnętrzna komunikacja miejska w Pruszkowie, to jest to co
                  potrzeba jak najbardziej. Szczególnie, że coraz więcej mieszkańców
                  sprowadza się do Naszego miasta. Więc wydaje się, że była by szansa na
                  niezły zarobek na takich liniach.
                  • margot79 Re: A może nowa linia Puszków ... Pruszków 17.10.07, 19:10
                    Podpisuję się pod przedmówcami. Nam brakuje linii miejskiej! Chociażby dwóch
                    tras na krzyż i z biletem miesięcznym maksymalnie do 30 żlotych. Byłabym jedna z
                    pierwszych pasażerek, bo chodzenie piechotą 2 km na wukadkę o szóstej rano nie
                    jest zbyt przyjemne...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka