Dodaj do ulubionych

Gdzie centralny plac zabaw w Pruszkowie?

25.10.07, 09:46
Prezydent pyta - mieszkańcy odpowiadają.... ;-)

Hanna Zarańska Dodany: 21 10 2007 14:52:56
Pytanie:
Szanowny Panie Prezydencie!

Czy, a jeśli tak to kiedy powstanie w Pruszkowie plac zabaw
porównywalny z placem zabaw w Ursusie koło osiedla Niedźwiadek?
Jestem pewna, że wiele rodzin z małymi dziećmi byłoby z tego bardzo
zadowolonych.

Z poważaniem
---------------------------------------------------------------------
-----------
Odpowiedź Prezydenta:
Szanowna Pani Hanno!
Uprzejmie informuję że w tej chwili poszukujemy lokalizacji na tego
typu obiekt w mieście, będę wdzięczny za jakieś podpowiedzi.
Pozdrawiam
Jan Starzyński – prezydent Pruszkowa
Obserwuj wątek
    • wfe416n Re: Gdzie centralny plac zabaw w Pruszkowie? 25.10.07, 13:23
      Park Sokoła
      • magister11 off-t 25.10.07, 14:35
        toco, ten wątek też kasujemy?
        • aga0107 Re: off-t 25.10.07, 14:49
          a może Os. Staszica
      • burza_gradowa Re: Gdzie centralny plac zabaw w Pruszkowie? 25.10.07, 16:34
        mam nadzieję, że nie mówisz tego poważnie :)
        • aga0107 Re: Gdzie centralny plac zabaw w Pruszkowie? 25.10.07, 20:13
          a dlaczego mam tego "nie mówić poważnie"???
          • marweg25 Re: Gdzie centralny plac zabaw w Pruszkowie? 25.10.07, 22:44
            Zdecydowanie Park Sokoła. Jest mniej więcej w centrum więc dzieci z
            różnych części miasta będą mogły z niego korzystać z łatwością.
            Osiedle Staszica jest z boku a poza plac zabaw powinnien być wśród
            zieleni a nie bloków z wielkiej płyty.
            • burza_gradowa Re: Gdzie centralny plac zabaw w Pruszkowie? 26.10.07, 00:31
              Gdyby ktos chcial w Parku Sokola zrobic plac zabaw a la ten w ursusie to
              podjelabym strajk i przykula sie gdo jakiegos drzewa. Z calym szacunkiem ale
              uwazam ten pomysl za absurdalny. Ja rozumiem, ze ma byc fajnie, dla dzieci i
              najlepiej w centrum, ale doprawdy, nie mamy w Pruszkowie az tak wielu terenow
              w miare otwartych wsrod gestej zabudowy, gdzie mozna w spokoju pospacerowac,
              odetchnąć, pobiegać z psem. Kto polowę i tak niewielkiego parku w samym centrum
              miasta przeznaczy na pstrokaty i halasliwy plac zabaw pokryty kolorowa sztuczna
              nawierzchnia .(zrozumcie mnie dobrze, plac zabaw jak najbardziej, pstrokaty i
              halasliwy powinien byc bo o to w koncu chodzi, chetnie bym nawet zaprojektowala
              taki plac zabaw, szkolilam sie w tym) ale samo centrum miasta, niewielki park w
              gęstej zabudowie to naprawde nie jest miejsce na taką inwestycję. Stara czesc
              parku Sokola to czesc zabytkowa, stare drzewa itepe ale nie jest to miejsce
              gdzie sie przesiaduje w letnie popoludnia po pierwsze dlatego, ze nie ma prawie
              lawek (co oczywiscie mozna zmienic), po drugie nie ma slonca i przestrzeni no
              i ciagle bombardowanie.Jest to czesc parku tranzytowa, mase ludzi przebiega
              tamtędy w drodze na/ze stacji. Zatem ta nowsza czesc za (a dla niektorych
              przed-) przedszkolem jest jedynym takim miejscem w najblizszej okolicy gdzie
              mozna zlapać oddech, popatrzec na zieleń jednym slowem - odpocząć. Gdyby ktoś mi
              tam urzadził tego rodzaju plac zabaw (caly czas mysle o takim mniej wiecej jak
              ten w Ursusie, czyli dużym, ktory zająłby większość powierzchni tej częsci
              parku) to ja sie stąd wynoszę.
              żeby jednak byc konstruktywną to proponuję urzadzic taki plac zabaw doslownie
              jakies 6 minut drogi stamtąd, a mianowicie na otwartym terenie na przeciwko tzw
              MOKu. zwanego dawniej domem pedagoga. porządnie ogrodzić ekranami
              dźwiekoszczelnymi aby odizolowac sie od halasu ulicznego, wewnątrz zasadzic pas
              zieleni wzdłuż ul. Wojska Polskiego, co przy okazji ograniczy również
              przedostawanie się zanieczyszczeń.
              • wfe416n Re: Gdzie centralny plac zabaw w Pruszkowie? 26.10.07, 07:09
                kachana burzo jeżeli taki plac ma być dostępny dla wszystkich małych mieszkańców Pruszkowa to musi być w ........... centrum. Zlokalizowanie go w widełkach - tory PKP, Woj. Polskiego i Utraty jest wg mnie pomysłem chybionym.
                Park Sokoła przy skrzyżowaniu Al. Nipodległości i Chopina jest bardzo dobrym rozwiązaniem ( przeciez tak plac nie zajmnie całego parku, pójdę o krok do przodu - miasto zatrudnia opiekunkę do dzieci ( ala półkolonie letnie ) a mamy mają czas ( parę godzin ) na załatwienie spraw w urzędach, zrobienie zakupów itp - wszędzie blisko.
                • burza_gradowa Re: Gdzie centralny plac zabaw w Pruszkowie? 26.10.07, 07:44
                  Srogi wfe :) ja jak nabardziej rozumiem potrzebę lokalizacji placu w miejscu
                  mozliwie dostepnym dla wszystkich.. bądźmy jednak realistami..zlokalizowanie go
                  w parku sokola jest równoznaczne z likwidacja parku, bo park to park a teren
                  zabaw dla dzieci to teren zabaw.. taki krok (na szczęście) nie przejdzie..
                  zresztą nie oszukujmy się, targu dzialajacego od zawsze też nikt nie zliwiduje,
                  nie zburzy też stacji, sądu czy policji ani zadnego obiektu handlowego czy
                  jakiegokolwiek innego. ten plac musi zostać zlokalizowany w miejscu dotad nie
                  wykorzystanym, a w ścisłym centrum takiego miejsca nie ma. Zauważ, że w Ursusie
                  plac powstał na terenie wolnym, otwartym.
                  Co do miejsca zaproponowanego przeze mnie.. no coż, może można sobie wyobrazić
                  lepsza lokalizacje, ale z drugiej strony tam już kiedyś były boiska i jakaś tam
                  górka dla deskorolkowcow czy innych tam akrobatow rowerowych, zatem potencjal
                  tego miejsca zostal odkryty już dawno a i sam MOK móglby objąć opiekę nad tym
                  miejscem i stanowic ewentualną bazę jakiegos administratora, miejsce
                  akternatywnych zajęć.
                  • burza_gradowa Re: Gdzie centralny plac zabaw w Pruszkowie? 26.10.07, 07:46
                    hahah oczywiście mialo być Drogi wfe :) :) smieszna literowka, czyżby jakaś
                    nieuświadomiona sugestia mi wyszla? chyba trzeba zrobic spotkanie forumowe :) :)
                    • wfe416n Re: Gdzie centralny plac zabaw w Pruszkowie? 26.10.07, 10:00
                      burza_gradowa napisała:

> chyba trzeba zrobic spotkanie forumowe :)
                      > :)

ja jestem za.
                  • wfe416n Re: Gdzie centralny plac zabaw w Pruszkowie? 26.10.07, 09:51
                    burza_gradowa napisała:

> Zauważ, że w Ursusie plac powstał na terenie wolnym, otwartym.

Zgoda, ale oni mają komunikację i dojazd nie stanowi problemu.
                    W takim razie w Pruszkowie nie ma takiego mjesca.
              • wfe416n Re: Gdzie centralny plac zabaw w Pruszkowie? 26.10.07, 07:22
                a może zlikwidować targ miejski i plac zrobić przy Komorowskiej?
                • ibor25 Re: Gdzie centralny plac zabaw w Pruszkowie? 26.10.07, 10:12
                  przy powstancow jest kawalek placu, troche drzew, trawa - tam gdzie psiaki
                  masowo zostawiaja swoje odchody

teren miedzy apteka przy W.Polskiego a strzezonym parkingiem

ale teren chyba nalezy do PSM...
                  • erleusortok przy powstancow... 28.10.07, 08:22
                    ibor25 napisał:
                    > przy powstancow jest kawalek placu, troche drzew, trawa
                    > teren miedzy apteka przy W.Polskiego a strzezonym parkingiem

Potencjalnie niezłe miejsce, na styku "starego" Pruszkowa i blokowisk os. Staszica. Każda lokalizacja będzie dla niektórych "za daleko", ale ta jest przynajmniej blisko największych skupisk mieszkańców.

Ale jeśli nie, to może pójść w jeszcze inną stronę i wyprowadzić plac zabaw poza granice zabudowy miasta? Na jakieś pole za Pływalną Kapry albo na Żbikowie czy Gąsinie? Wtedy możnaby sobie pozwolić na naprawdę DUŻY plac zabaw, bez jednoczesnej utraty kawałka parku Sokoła czy Parku Potulickich, nie przy ruchliwej drodze. I do tego z odpowiedniej wielkości parkingiem. Wtedy ci, którzy na codzień korzystają z samochodu, przynajmniej mieliby go gdzie zostawić. A dla tych, którzy nie korzystają - plac musiałby być w pobliżu trasy którejś z naszych wspaniałych linii PKS. Tak, żeby na plac zlokalizowany np. po żbikowskiej stronie torów dało się dojechać autobusem linii Pruszków Oś. Staszica – Ożarów Maz. Niezbyt to dogodne, ale przecież przy każdej lokalizacji część osób musiałaby dojeżdżać.

Bo nie bardzo widzę miejsce na taki plac w centrum miasta - wszystkie najbardziej oczywiste miejsca są zajmowane przez nowe inwestycje mieszkaniowe.
              • marweg25 Re: Gdzie centralny plac zabaw w Pruszkowie? 26.10.07, 11:11
                Sorry, ale robienie placu zabaw koło najbardziej ruchliwej ulicy w
                mieście z TIRami jest właśnie chybione. Co małe dzieci mają tam
                wdychac same spaliny ? Ekran dzwiękoszczelny tego problemu nie
                rozwiąże.
                Co do ciszy w tej "nowej części" parku Sokoła to i tak jej nie ma
                jak dzieci z przedszkola ruszą na spacer.
                • wfe416n Re: Gdzie centralny plac zabaw w Pruszkowie? 26.10.07, 12:10
                  a może róg Powstańców i Staszica ale to zawsze będzie problem bez komunikacji.
                • burza_gradowa Re: Gdzie centralny plac zabaw w Pruszkowie? 26.10.07, 16:16
                  Wierz mi, że dzieci z przedszkola nie mają żadnego znaczenia w kontekście
                  "spokojności" tego parku. Wiem bo mieszkam przy nim.
                  Jeśli chodzi o mój pomysł z okolicą MOKu, masz racje, nie jest to miejsce
                  najszczęśliwsze, ale po pierwsze wspomnialam o gęstym pasie drzew i krzewów, a
                  szeroki pas tego rodzaju w połączeniu z ekranami (można też usypać wał) jest w
                  stanie wyeliminować sporą część hałasu i zanieczyszczeń. Poza tym jak rozumiem
                  nikt nie zamierza tam "zamieszkać" a jedynie spędzać tam część wolnego czasu.
                  Myślę, że większoś placów zabaw w Warszawie ma w swojej okolicy więcej podobnie
                  ruchliwych ulic. Oczywiście nie upieram się, jak najbardziej optowalabym za
                  innym miejscem gdyby pojawil się lepszy pomysł. Ale napewno Park Sokola nie jest
                  takim pomysłem.
                  • marweg25 Re: Gdzie centralny plac zabaw w Pruszkowie? 27.10.07, 15:11
                    Niestety z własnego doświadczenia wiem, że nie masz racji z tymi
                    dziećmi z przedszkola. Jestem często w parku bo mam małe dziecko i
                    spedzam tam całe godziny w ciągu dnia ( w godzinach pracy), gdy
                    właśnie dzieci z przedszkola bawią się. Ze względu właśnie na te
                    godziny spędzane w parku wolałabym nie wdychać samych spalin :)
                    W tej części parku, gdzie jest plac zabaw nie ma zbyt wiele drzew.
                    Można też by wykorzystać teren zdezelowanego boiska w parku. Wtedy
                    wystarczyłoby miejsca na plac zabaw bez konieczności pozbywania się
                    drzew. Myślę też, że w drugiej części parku przy pałacu dałoby się
                    dołożyć kilka ławek dla osób pragnących spokoju.
                    • marweg25 Re: Gdzie centralny plac zabaw w Pruszkowie? 27.10.07, 15:14
                      Przeciw lokalizacji na przeciwko MOKu jest również jego lokalizacja.
                      Dla maluchów z dalekiego osiedla Staszica czy Prusa będzie sporo za
                      daleko, żeby tam chodzić na spacer.
                      • kol Re: Gdzie centralny plac zabaw w Pruszkowie? 27.10.07, 16:49
                        Jako posiadacz dwojki dzieci i bywalec pozwole sobie zagrac glos w tej
                        pasjonujacej dyskusji.
                        1. park sokoloa to zly pomysl. to powinien byc park zabytkowy,spacerowy, a
                        plastikowo-drewniany smietnik. Na dodatek ze sztuczna plaza:)
                        2. Moim zdaniem najlepsza lokalizacja jest park przy palacu slubow, a dokladniej
                        jego koniec za stawami, gdzie dzis jest maly plac zabaw i mnostwo
                        niewykorzystanego miejsca. Miejsca w parku sokola zas brakuje, a wycinka drzew
                        nie wchodzi w rachube. Zostawic ich tez nie mozna by mlodziaki sie pozabijaly. a
                        na wspomnianej lace mozna zbudowac mnostwo urzadzen dla dzieci, lacznienp. z
                        malym torem dla rolkarzy. A ze troche dalej|? No coz. na taki plac nie idzie sie
                        na pol godziny tylko na kilka godzin. od spacerow nikt jeszcze nie umarl.poza
                        tym maluchy jezdza w wozkach.
                        • gregtorba Re: Gdzie centralny plac zabaw w Pruszkowie? 28.10.07, 01:13
                          wszystko jasne. A Żbików i Gąsin najlepiej murem odgrodzić. Brawo
                          Burza. W grę wchodzić może tylko plac naprzeciw MOK
                          • sqz Re: Gdzie centralny plac zabaw w Pruszkowie? 28.10.07, 07:11
                            Tez jestem zgodny z ta opinia . Plac kolo MOK wydaje sie idealnym
                            rozwiazaniem dla mieszkancow calego Pruszkowa .
                        • marweg25 Re: Gdzie centralny plac zabaw w Pruszkowie? 28.10.07, 20:23
                          Kol chyba mieszkasz w okolicy tego parku ? Mnie by super pasowało,
                          ale to za daleko dla bardzo,bardzo wielu osób z terenu Żbikowa czy
                          Gąsina, ale nawet z osiedla Staszica czy Prusa. Z dzieckiem sam
                          spacer zajmie ze 2 godziny. Rozsmieszylo mnie twierdzenie, ze dzieci
                          jezdza w wozkach. Albo nie masz dzieci albo nie chodzisz z nimi na
                          spacer. Moje bobo odkad nauczylo sie chodzic preferuje spracery na
                          wlasnych nogach i nie jest wyjatkiem.
                          • kol Re: Gdzie centralny plac zabaw w Pruszkowie? 29.10.07, 14:31
                            Mieszkam w centrum, a wiec nie w okolicy parku - blizej pkp.
                            Co do dzieci - czytaj ze zrozumieniem. mam dwojke i doskonale wiem jak wygladaja
                            spacery z dziecmi.
                            ale jesli dziecko ma przejsc pol Pruszkowa to wozek czasem sie przydaje. Chocby
                            po to by nie isc do parku Potulickich dwie godziny. Choc czas imponujacy - ale
                            gdy sie czolgasz, a nie idziesz.
                        • aniaz-w Re: Gdzie centralny plac zabaw w Pruszkowie? 09.08.08, 15:31
                          Jestem za. Teren obok studni oligoceńskich, przy placyku zabawa w
                          Parku Potulickich. obok drogi na Twori, wzdłuż WKD jest OK. Duży
                          obszar, własciwie bezdrzewny i mówiąc oględnie, dotychczas
                          wykorzystywany głownie jako psia wygódka.Dobry dojazd z Tworek- to
                          też przecież dzielnica Pruszkowa,jednocześnie poza miastem i z
                          dobrym dojazdem.
                          • alabama8 Re: Gdzie centralny plac zabaw w Pruszkowie? 11.08.08, 08:53
                            > Teren obok studni oligoceńskich, przy placyku zabaw w
                            > Parku Potulickich. obok drogi na Twori, wzdłuż WKD jest OK.

Śmiem polemizować. Należy sobie przypomnieć kiedy używamy placów
                            zabaw. Z pewnością nie podczas śnieżnej zimy, ostrego wiatru, pluchy
                            i deszczów. Co pozostaje - w miarę słoneczne dni, ew. chmurne lecz
                            bezdeszczowe.
                            Place zabaw powinny być budowane na terenach zacienionych, wśród
                            drzew. Nie wiem dlaczego tak nie jest (bo sobie dziecko nos o drzewo
                            rozbije, a o chuśtawkę to nie?). Np. plac w Ursusie jest super, ale
                            w ciepły, słoneczny letni dzień nie da się tam wytrzymać. Dzieciaki
                            z zasady idą na plac brykać więc po 10 minutach są spalone słońcem i
                            sine na twarzy z gorąca.
                            Tak więc teren Parku Potulickich jest ok, ale wśród drzew. Na tej
                            pustej, słonecznej patelni niech sobie pieski kupkają do woli.
                            • alabama8 Re: Gdzie centralny plac zabaw w Pruszkowie? 26.08.08, 08:46
                              Czy szanowne towarzystwo zauważyło poważnie już zaawansowaną
                              inwestycję "plac zabaw" w parku obok Potulika (między
                              ul.Sygietyńskiej a Utratą)? Całkiem spory małpi gaj, jeszcze nie
                              udostępniony małpiszonom - ale sporo sprzętów już stoi. Nie
                              wykończono jeszcze podłoża i teren ogrodzony jest siatką z "zakazem
                              wstępu).

• fock-e-wulf Oby więcej takich inwestycji 26.08.08, 09:18
                                alabama8 napisała:

> Czy szanowne towarzystwo zauważyło poważnie już zaawansowaną
                                > inwestycję "plac zabaw" w parku obok Potulika (między
                                > ul.Sygietyńskiej a Utratą)? Całkiem spory małpi gaj, jeszcze nie
                                > udostępniony małpiszonom - ale sporo sprzętów już stoi. Nie
                                > wykończono jeszcze podłoża i teren ogrodzony jest siatką
                                z "zakazem
                                > wstępu).
                                >
    • marweg25 Re: Gdzie centralny plac zabaw w Pruszkowie? 28.10.07, 20:27
      Gdyby nie odleglosc - dobrym miejscem bylby nowopowstaly plac zabaw
      na tylach basenu. Jest tam wystarczajacy plac i zielen. Dodatkowo
      jest parking w poblizu co czyni moim zdaniem te lokalizacje o wiele
      lepsza niz proponowana w Parku Potulickich.
      • deptaczek Re: Gdzie centralny plac zabaw w Pruszkowie? 29.10.07, 16:11
        gdziekolwiek byśmy placu nie umieścili, ktoś będzie miał do niego za daleko.
        Pruszków to duże miasto i do jego Centrum jest daleko z każdej strony. Wniosek:
        1. lokalizacja placu powinna zależeć od warunków przyrodniczo-dostępowych
        terenu: własność gminy, dużo przestrzeni, trochę słońca, trochę cienia
        2. niezbędna jest lokalna linia komunikacyjna, obiegająca Pruszków z jego
        zakamarkami, start 2 x godz. Miasto ma prawo dopłacać do ruchu miejskiego. Może
        pora się o to dopominać. Poza tym, gdyby miejski autobus miał przystanki przy
        PKP, WKD, centrum, plac zabaw, targowisko, etc..., na pewno byłby oblegany.
    • splart Re: Gdzie centralny plac zabaw w Pruszkowie? 28.10.07, 23:40
      jest jeszcze jedno fajne miejsce - pomiedzy osiedlem prusa a torami
      bocznicy kolejowej. Teraz w sumie tam nic nie ma a miejsce idealne.
      A jakby ruszyła kolejka po tych torach to wogóle byłaby rewelacja!
    • alabama8 Re: Gdzie centralny plac zabaw w Pruszkowie? 29.10.07, 10:21
      1. Błędnym jest założenie że plac zabaw ma wyglądać jak ten w
      Ursusie. Ursus to totalna porażka. Do zabawy nadaje się od marca do
      maja a potem we wrześniu i październiku. I koniec! O ile akurat nie
      pada.
      W miesiącach letnich to koszmarna patelnia, siedzieć się tam nie da
      a co dopiero mówić o wesołej zabawie.
      2. Błędnym założeniem jest też to że plac zabaw ma być pozbawiony
      drzew bo dzieciaki się o nie pozabijają. Nie zabiją się o huśtawkę
      to i o drzewo się nie potłuką.

Niech to w końcu będzie miłe cieniste miejsce gdzie bawić się można
      także latem do jasnej ch... .
      Proponowana lokalizacja na tyłach Parku Potulickich: sorry, ale
      latem się tam nie da wytrzymać. Przypominam że w miesiącach letnich
      mamy temperatury 25-30'c i nie da się przebywać na słońcu dłużej niż
      30 min. No i jeszcze tam są komary. Co z tego że fajnie skoro
      paskudy gryzą!

• alabama8 Re: Gdzie centralny plac zabaw w Pruszkowie? 29.10.07, 10:26
        A moja propozycja:
        Jeżeli nie Park Sokoła to może róg Powstańców i Wojska Polskiego -
        jest tam spory skwer - lekko oddzielony jednak od głównej
        przelotówki i przylegający tylko do w miarę przejezdnej
        ul.Powstanców.
        • kol Re: Gdzie centralny plac zabaw w Pruszkowie? 29.10.07, 14:38
          To ja juz nic nie rozumiem. Najpierw bylo larum ze smog zabije
          dzieci przy MOK, gdzie plan jest dosc daleko od ulicy, a teraz
          chcesz go wciskac na Wojska POlskiego w jakis skwer? To teraz ten
          Gasin bedzie nie szedl, jak ktos tu wspomnial 2 godziny, ale pol
          dnia. To ma byc plac zabaw, a wiec duza powierzchnia - dla rolek,
          biegajacych dzieci, a nie getto otoczone ulicami.

ps. w potulickim zawsze mozna zasadzic drzewa. to nic trudnego.
          • wfe416n Re: Gdzie centralny plac zabaw w Pruszkowie? 29.10.07, 21:45
            teren jest duży, większy niż przy MOK a z Gąsina przez przejazd to rzut beretem. Jest jeden problem - jeżeli teren jest SM to napewno będą bloki.
          • szalona.manuela Re: Gdzie centralny plac zabaw w Pruszkowie? 30.10.07, 16:19
            mowicie wciaz o Zbikowie i Gasinie, a bardzo duzo rodzin z malymi
            dziecmi mieszka na osiedlu w poblizu Lidla , ulice Wokulskiego itd..
            Pruszków sie bardzo rozrosl i osoby z tamtych okolic szły by z kolei
            do Potulika normalnym krokiem ok 40 minut.. a co dopiero z dziecmi
    • doradzacz Re: Gdzie centralny plac zabaw w Pruszkowie? 30.10.07, 00:56
      a może coś zrobić na górce żbikowskiej, nieopodal znajdujacy się
      olbrzymi komin mógłby posłużyć jako konstrukcja dla młyna
      diabelskiego. Dzieki temu teren składowo przemysłowy zyskałby
      całkiem nowe oblicze.
    • alabama8 Re: Gdzie centralny plac zabaw w Pruszkowie? 30.10.07, 10:05
      A wogóle to kto powiedział że plac zabaw musi być JEDEN? Pruszków to
      duże miasto, budowa jednego szajbolandu wielkością przypominającego
      ten w Ursusie, z uwagi na braki wolnych terenów, może stanąć pod
      znakiem zapytania.
      Mamy taką populację że swobodnie jesteśmy w stanie zagospodarować
      dwa, trzy place zabaw w różnych lokalizacjach. Z resztą jeden (nawet
      najfajniejszy plac) z czasem się nudzi i od czasu do czasu można
      bryknąć na drugi lub trzeci :-)
      I wilk syty i owca cała :-)
      A Stefan to wogóle nas czyta?
    • mag_ Re: Gdzie centralny plac zabaw w Pruszkowie? 30.10.07, 10:59
      To może ja jako mieszkaniec Ostoi, w końcu też części Pruszkowa, dorzucę
      kamyczek do ogródka. Do Parku Sokoła mam dobre pół godziny szybkim marszem - co
      prawda dzieci nie mam, ale czuję, że jakbym miała z wózkiem tam iść, to zajęłoby
      mi to spokojnie z godzinę. Kiedyś, jak byłam mała, placyk zabaw był przy
      wukadce, na Ewy - teraz postawili tam jakiś blok - miałam więc jakiś kilometr. I
      mnie, jako małemu dziecku, wcale nie chciało się tam tak często chodzić. Nie
      wspominam o "uszczęśliwionych" rodzicach, jak raz na miesiąc wspomniałam, że ja
      chcę na plac zabaw iść...
      Moim zdaniem placów zabaw powinno być dużo i w wielu miejscach. Co najmniej po
      jednym w obrębie Ostoi, Gąsina i innych osiedli domków jednorodzinnych (już
      częściej, ale to starsza byłam, do Komorowa jeździłam, tam taka górka jest, co
      się na rowerze uczyłam jeździć) i po kilka na blokowiskach - ze względu na
      potencjalną większą liczbę dzieci, żeby się wzajemnie nie pozabijały w bitwie o
      węża czy globus np :)
      • burza_gradowa Re: Gdzie centralny plac zabaw w Pruszkowie? 30.10.07, 17:53
        Słusznie, nie ulega wątpliwości, że na każdym osiedlu powinny znajdować się
        place zabaw. Myślę jednak, że autorce watku chodzilo o jak sama nazwala
        "centralny" plac zabaw a wiec taki zdecydowanie duży, bogatszy, w pełni
        wyposażony, dający cały wachlarz możliwych zabaw.
        Natomiast może rzeczywiście najpierw należaloby zawalczyc o więcej tych
        mniejszych, lokalnych placyków, aby były nowoczesne, ciekawe i przede wszystkim
        bezpieczne.
        • alabama8 Re: Gdzie centralny plac zabaw w Pruszkowie? 31.10.07, 09:40
          Jak na razie lokalne placyki funduje nam spółdzielnia z wężem w
          kieszeni. Min. huśtawki z twardym siedziskiem na dużej wysokości. W
          rezultacie małe bobo sobie nie podynda, nastolatki za to dyndają aż
          po niebo. Na pl.Wilsona huśtawki mają siedzieska z elastycznej gumy
          (nikt sobie głowy nie rozbije) i są na tyle nisko że nastolatkowie
          na nich nie huśtają się pod chmury i zabawki nie są przez to tak
          szybko niszczone.
          Dodatkowo spółdzielnia zafundowała nam ogrodzenia na placach (dzięki
          za troskę) ale są zrobione z kątowników, a same furtki tak badziewne
          że przy nich co chwila któryś maluch przytrzaskuje palec albo
          dostaje klamką w głowę.
          Trzeba stawiać na jakość drodzy społdzielcy.
          • burza_gradowa Re: Gdzie centralny plac zabaw w Pruszkowie? 31.10.07, 15:40
            Zatem może o to warto również powalczyć, nawet zanim zawalczymy o dużą
            inwestycję. Bezpieczny plac zabaw to zresztą nie tylko bezpieczne urządzenia ale
            także odpowiednia nawierzchnia. Asfalt, czy nawe trawnik lub piasek nie powinny
            nawet wchodzić w grę. Tylko nawierzchnie syntetyczne lub stale dowozone i
            wymieniane wióry drewniane (czego sie tez nie praktykuje z wielu wzgledów)
            • deptaczek Re: Gdzie centralny plac zabaw w Pruszkowie? 02.11.07, 13:32
              burzo
              nawierzchnie syntetyczne są bardzo drogie. Od miasta możemy się ich domagać,
              bogate jest i obowiązki ma. A spółdzielnia - ech, szkoda gadać. Natomiast drobny
              piasek nie jest zły, zwłaszcza jeśli jest go dość gruba warstwa. Parametrów nie
              pamiętam, bom nie inżynier projektant, ale może się znajdzie fachowiec i wypowie.
              • burza_gradowa Re: Gdzie centralny plac zabaw w Pruszkowie? 02.11.07, 13:48
                Ja jestem właśnie takim inżynierem. Wprawdzie na studiach miałam projektowanie
                terenów zabaw, potem już sie tym zawodowo nie zajmowałam, natomiast conieco
                jednak pamietam. Co do piasku, to owszem pewnie mógłby być, gdyby był niezwykle
                systematycznie oczyszczany i dowożony świeży co znając życie nie miałoby
                miejsca. Pamietam, że kiedys za projekt zieleni osiedla obniżono mi ocenę o 2 za
                to, że nie przemyślałam nawierzchni na placu zabaw, choć to była nikła częśc
                całego projektu.. haha
                w każdym razie wyczulano nas niezwykle na jakość nawierzchni i piasku w zasadzie
                nie bralismy pod uwagę, w szczegolnosci przy huśtawkach i urządzeniach z ktorych
                dziecko mogloby spaść a ruch przy nich jest taki, ze warstwa piasku
                błyskawicznie robi się bardzo cienka przy samym urządzeniu.
              • alabama8 Re: Gdzie centralny plac zabaw w Pruszkowie? 02.11.07, 13:49
                Piasek nie jest zły, ale chyba tylko nad morzem :-) Nawierzchnia
                tartanowa (mimo że droższa) to inwestycja na kilka(naście?) lat.
                Natomiast piasek:
                - trzeba regularnie uzupełniać bo maluchy wynoszą piach sukcesywnie
                w kieszeniach spodni, skarpetach, mankietach, włosach, uszach i
                majtkach. U mnie rura odpływowa pralki zwisa niestety do wanny więc
                mam szczegółowy pogląd ile kilogramów piachu spływa po każdym
                praniu.
                - sami wiecie jak wygląda piasek w bezpośrednim sąsiedztwie
                urządzeń "sportowych". Pod huśtawkami zdarty do czarnej gleby, koło
                karuzeli wytuptany rów w którym po deszczu zbiera się woda.
                - no i ostatnie słowo dotyczące czystości tego materiału. Nawet
                jeśli nie wlezie na plac kot czy pies (kot wraczej wlezie) to i tak
                piach jest regularnie mieszany z odchodami skrzydlatych brudasów bo
                sobie tam łażą i szukają robali.
    • f3f ostatecznie - Park Sokoła 08.08.08, 21:53

Agnieszka Zielińska Dodany: 14 07 2008 11:11:46
      Pytanie:
      W tak dużym mieście nie ma placu zabaw dla dzieci z prawdziwego zdarzenia. Kiedy
      taki profesjonalny , prawdziwy plac zabaw może zaistnieć? Ten przy żródełku
      raczej straszy niż bawi.Odpowiedź Prezydenta:
      Szanowna Pani Agnieszko !
      Planujemy budowę placu zabaw dla dzieci na terenie parku Sokoła od strony
      al. Niepodległości.
      Pozdrawiam
      Jan Starzyński – prezydent Pruszkowa
    • agaluka.1 plac przy Powstańców 31.08.08, 16:39
      najlepsza według mnie lokalizacja to skwer przy Powstańców i Al.
      Wojska Polskiego. Od jezdni troche dalej, jakies drzewka rosną dadzą
      cień, dobry komunikacyjnie punkt, parking dostatecznie duży. Ze
      zniecierpliwieniem czekamy /wszystkie mamy/ na takie miejsce.
      Wczoraj nawet w Komorowie został otwarty nowy plac zabaw na ul.
      Turystycznej, polecam, bliżej niż Ursus, nieco mniejszy ale pełna
      kultura.
      • fock-e-wulf powinni też rozwijać dalej plac w parku anielin 31.08.08, 18:45
        np. boiska do siatki i kosza. Tam jest jeszcze sporo miejsca w
        dobrum komuniakcyjnie miejscu.
      • marweg25 Re: plac przy Powstańców 01.09.08, 10:48
        TTylko jedna uwaga. Ten plac zabaw przy Turystycznej nie został
        wczoraj otwarty. On już ma około 2 lat tyle, że 30 sierpnia był tam
        po protu festyn.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka