orchidka77 08.02.08, 16:14 Ja wpłacam i polecam:) www.kociswiat.org.pl/opp.htm Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ramirez71 Re: na co wpłacicie 1% w tym roku? 08.02.08, 16:34 Dla miłośników ludzkiej strony egzystencji proponuję wesprzeć Warszawskie Hospicjum Społeczne najstarszą tego typu organizację w Warszawie, społecznie pełniącą swoją misję od ponad 20 lat.. www.whs.pl/index.php Wiem, że tu jest Pruszków, a Warszawka daleko, ale tą organizację znam i mogę ręczyć, że środki przekazane na nią zostaną właściwie spożytkowane. By dokonać przelewu 1% swojego podatku dochodowego należy w rozliczeniu rocznym wpisać nazwę organizacji - Warszawskie Hospicjum Społeczne i wpisać numer KRS 0000041113 oraz określic kwotę, jaką chcecie przekazać w darze. polecam również bazę organizacji pożytku publicznego: bazy.ngo.pl/search/wyniki.asp?wyniki=1&szukanie=opp Macie możliwość sami zadecydować, na co przeznaczycie część swoich podatków. Nie zmarnujcie okazji.. Odpowiedz Link Zgłoś
sqz Re: na co wpłacicie 1% w tym roku? 08.02.08, 16:48 A spytam znawcow bo w firmie info jakos ciezko mi uzyskac. Jezeli z podatku rozlicza mnie moja firma to jak mam dokonac tego odpisu. Wolalbym zeby ten 1% POSZEDL NA COS POZYTECZNEGO a niekoniecznie do skarbu panstwa:) Odpowiedz Link Zgłoś
dabko Re: na co wpłacicie 1% w tym roku? 13.03.08, 16:22 Caritas (czy warto? polecam www.itvp.pl/rozrywka/video.html?channel_id=463&site_id=878&genre_id=-1&form_id=-1) lub Stowarzyszenie "Stop Korupcji" Odpowiedz Link Zgłoś
monika3411 Re: na co wpłacicie 1% w tym roku? 08.02.08, 18:04 Lubelskie Hospicjum dla Dzieci Odpowiedz Link Zgłoś
cat_s Re: na co wpłacicie 1% w tym roku? 08.02.08, 18:37 Witam, Ja tradycyjnie już osobom niezdecydowanym polecam fundację, z której pozyskałem swojego poprzedniego kota. Cytuję ze strony: " Fundacja Opieki nad Zwierzętami CANIS prowadzi charytatywnie działalność na rzecz bezdomnych zwierząt zgodnie z ustawą o ochronie zwierząt i Europejską Konwencją Ochrony Zwierząt Domowych. Istnieje dzięki dotacjom i darom ludzi dobrej woli. Tych z Państwa, którzy jeszcze nie zdecydowali, komu przekazać odpis 1% podatku na rzecz organizacji pożytku publicznego lub ulgi podatkowej, zachęcamy gorąco do przekazania dotacji na rzecz podopiecznych Fundacji CANIS poprzez wpłatę na program pomocy zakładom charytatywnej opieki nad zwierzętami realizowany przez Fundację Azylu pod Psim Aniołem (OPP) - koniecznie z adnotacją CANIS. Fundacja Azylu pod Psim Aniołem, ul. Garncarska 37a, 04-886 Warszawa 03 1020 1042 0000 8802 0109 6528 tytułem: CANIS " I znowu tradycyjnie się zastrzegam, że żadne interesy z w/w organizacją mnie nie łączą, poza bardzo dobrymi wspomnieniami i podziwem dla zaangażowania pracowników. Pozdrawiam cat_s Odpowiedz Link Zgłoś
ramirez71 Re: na co wpłacicie 1% w tym roku? 08.02.08, 18:42 Masz taką rubryczkę w picie, resztę załatwia Urząd Skarbowy.. Odpowiedz Link Zgłoś
sqz Re: na co wpłacicie 1% w tym roku? 08.02.08, 19:35 To wiem . :) Chodzi mi oto (laik jestem) rozlicza mnie zaklad pracy i PIT-a widze dopiero po rozliczniu . Czy zeby ten 1% wydzielic musze rozliczac sie sam ? Czy zaklad ma taka mozliwosc wpisac to co ja chce . Odpowiedz Link Zgłoś
ramirez71 Re: na co wpłacicie 1% w tym roku? 08.02.08, 19:58 zakład rozlicza Cię wystawiając pita i wysyła go do US, ale Ty go potem obrabiasz i już jako inny wysyłasz do US, Nożesz przecieżmieć dochody nie tylko z pracy w zakładzie, a i odliczenia bywają różne.. Jesli zakład poszedł Ci na rękę i wszystko robi za Ciebie, a odpisów nie masz, to musisz im swoją wolę przekazać.. :) Odpowiedz Link Zgłoś
ignisdriver Re: na co wpłacicie 1% w tym roku? 09.02.08, 08:24 to nie tak - jeśli człowiek ma dochody TYLKO Z JEDNEGO ŹRÓDŁA to może zlecić rozliczenie swojego PITu pracodawcy i zrozumiałem, że w tym przypadku tak jest. Jest to o tyle wygodne, że nie bawisz się już w wyliczenia w domu tylko całość załatwia pracodawca. Niestety nie mam pojęcia jak to jest wtedy z przekazaniem 1% podatku ale myślę, że możesz poinformować pracodawcę gdzie chciałbyś go przekazać podobnie jak zapewne informuje się o odliczeniach (na dzieci itp)-tak sobie to wyobrażam. Odpowiedz Link Zgłoś
wfe416n Re: na co wpłacicie 1% w tym roku? 08.02.08, 21:01 Pragniemy serdecznie zachęcić Państwa do przekazania 1% podatku dla naszych niewidomych dzieci. Jest szansa, żeby tym dzieciom dać uśmiech na twarzy i radość z życia. Nasza działalność obejmuje praktycznie wszystkie dziedziny życia osób niewidomych. Kształcimy i wychowujemy niewidome i niedowidzące dzieci, prowadzimy szeroko rozumianą rehabilitację, przygotowujemy do samodzielnego życia młodzież, pomagamy dorosłym niewidomym. W tym roku zmianie uległ sposób przekazywania 1% należnego podatku dochodowego organizacjom pożytku publicznego. Aby ten jeden procent Państwa podatku trafił na nasze konto, wystarczy że wpiszecie Państwo „Towarzystwo Opieki nad Ociemniałymi w Laskach, KRS 0000054086” w odpowiedniej części wypełnianego formularza PIT. Prosimy – to tak niewielki wysiłek, wpiszcie naszą nazwę i numer KRS - przekazaniem pieniędzy do Lasek zajmie się Urząd Skarbowy. i wszystko wiadomo. Odpowiedz Link Zgłoś
jan-s wpłac 1% w tym roku dla przyrody 26.02.08, 01:01 A ja swoj 1% oddam na ochrone przyrody i wszystkich tez namawiam Zajrzyjcie na strone www.peregrinus.pl i pomozcie sokolom ! Odpowiedz Link Zgłoś
alabama8 Re: na co wpłacicie 1% w tym roku? 26.02.08, 08:48 mozesz.org/ Jeżeli nie wiecie co wybrac, to wspomóżcie Ignasia zarejestrowanego w fundacji "MOŻESZ". Syn koleżanki, który zachorował nie tylko nagle ale również ciężko. Odpowiedz Link Zgłoś
szczupak72 Re: na co wpłacicie 1% w tym roku? 26.02.08, 09:56 Jest to syn także mojej koleżanki i również proszę o wsparcie dla niego jeśli ktoś jeszcze się nie rozliczył i miałby wolny 1% podatku www.mozesz.org/index.php?option=com_content&task=view&id=38&Itemid=19 Odpowiedz Link Zgłoś
ml80_2007 Re: na co wpłacicie 1% w tym roku? 28.02.08, 22:16 Do tej pory wpłacałam: Fundacja "Akogo?" Ewy Błaszczyk i Fundacja "Mimo wszystko" Anny Dymnej. W tym roku pewnie też wpłacę na jedną z tych fundacji. Odpowiedz Link Zgłoś
cisza71 Re: na co wpłacicie 1% w tym roku? 05.03.08, 16:34 Ja juz wpłaciłam Fundacja Podkarpackie Hospicjum Dla Dzieci 0000265120 Odpowiedz Link Zgłoś
anna-w Re: na co wpłacicie 1% w tym roku? 05.03.08, 18:22 ja 1 procent całe 7 złwpłaciłam na towarzystwo dzieciom uposledzionym umysłowo ze specjalnego osrodka szkolno wychowawczego w Pruszczkowie Odpowiedz Link Zgłoś
mysza63 Re: na co wpłacicie 1% w tym roku? 05.03.08, 22:01 ja chciałam na fundacje tvn nie jesteś sam ale nie mam z czego tego procenta odpisać Odpowiedz Link Zgłoś
bbastek13 Re: na co wpłacicie 1% w tym roku? 06.03.08, 08:59 ja co roku wpłacam na fundację "pozywienie darem serca" dożywiającą dzieci z biednych rodzin Odpowiedz Link Zgłoś
zwierz.alpuhary Re: na co wpłacicie 1% w tym roku? 06.03.08, 10:05 wiecie, ale może od razu podawajcie jakieś namiary na te instytucje?:) Odpowiedz Link Zgłoś
z.bednarek Re: a może 6%?:) 11.03.08, 10:49 Boszzzzz widzisz to i nie grzmisz ... tyle glodnych dzieci na tym swiecie a babcia koty wspomaga Odpowiedz Link Zgłoś
sylwia175 Re: a może 6%?:) 11.03.08, 12:15 To samo sobie pomyslalam;) Ze tyle chorych biednych dzieciaczkow potrzebuje pomocy...a tu koty... Odpowiedz Link Zgłoś
ramirez71 Re: a może 6%?:) 11.03.08, 15:39 Widzisz sylwio, wydaje mi sie, ze około 80% społeczności nikogo nie wspiera, zarówno biednych, chorych dzieciaczków, jak i kotków.. Każdy ma prawo wspierać, kogo chce.. Ja wspieram hospicjum, ale nie uważam, bym był lepszy od orchidki, z tego powodu, że ona zajmuje się "tylko" kotami.. Dobrze, że jej sie chec coś robić, kogos wspierac i wydawac na to swoje pieniadze, tudzież poświęcac czas. Ty, zapewne do spółki z betnarkiem, jesteście jakimiś szczególnie czynnymi aktywistami we wspieraniu "dzieciątek", bo nic tak nie wkurza, jak całe grona doradzaczy i teoretyków, którzy mają masę mądrych rzeczy do powiedzenia, a sami trzymaja rączki w kieszonkach, by broń boże nie pokalać się praca, czy pomocą, dla potrzebujących.. Dzieciątek lub kotków do wyboru. Odpowiedz Link Zgłoś
sylwia175 Re: a może 6%?:) 11.03.08, 16:23 Widac latwo przychodzi ci ocena innych ludzi, coz twoja sprawa. Jestem mama rocznej dziewczynki na szczescie zdrowej ale wiem jaka to tragedia posiadac chore dziecko, ktore potrzebuje pomocy a nie ma srodkow na leczenie. Dlatego uwazam ze powinnismy pomagac takim dzieciaczkom ile tylko mozemy. Wiem rowniez ze koty i psy w schroniskach czasami przechodze gehenne, ale te zwierzaki nie walcza o zycie jak niektore dzieci. Rowniez jest mi szkoda tych zwierzat jednak zycie i zdrowie chorych dzieci jest dla mnie wazniejsze. Nie uwazam ze pomoc zwierzakom to cos zlego, ale skupmy sie rowniez na pomocy dzieciom, nie tylko psom czy kotom. To wszystko co mam do powiedzenia w tej sprawie. Odpowiedz Link Zgłoś
orchidka77 Re: a może 6%?:) 11.03.08, 16:40 Sylwia, Nie namawiam Cię, ani nie ocaniam żadnych Twoich poczynań... proszę więc, zrób to samo dla mnie:) Nic nie stoi na przeszkodzie, żebyś Ty wpłaciła na dzieci:) - nawet Ci mogę parę dziecięcych fundacji wynaleźć:) Możesz też wpłacić na kościół, harcerstwo lub mafię (od tego ostatniego akurat bym Cię odwodziła:)) - niemniej jednak - to absolutnie Twoja sprawa na co wydasz SWOJE pieniądze i czy w ogóle wydasz:) A ja... cóż, to moje pieniądze, ja je zarobiłam i pozwól, że sama nimi będę dysponowała i wydam tak jak chcę:) Odpowiedz Link Zgłoś
piotr.jasinski Re: a może 6%?:) 11.03.08, 16:43 No tak, ale moim skromnym zdaniem, Państwo (i jego instytucje) prędzej pomogą chorym dzieciom niż wzmiankowanym psom i kotom czy też innej przyrodzie ożywionej bądź nie. Oczywiście pisząc "prędzej" zdaję sobie sprawę, że jest sporo przykładów gdzie NFZ się wypiera i trzeba szukać pomocy poprzez fundacje i stowarzyszenia. Zacznijmy od tego, żęby rzeczywiście ten 1% komuś przeznaczyć - prawdopodobieństwo, zę te pieniądze się zmarnują jest o wiele mniejsze niż jak je zostawimy Państwu i jego urzędnikom. A hierarchię wartości zostawmy w spokoju. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
z.bednarek Re: a może 6%?:) 11.03.08, 16:51 po pierwsze to nie sa wasze pieniadze ... gdybyscie ich nie odpisali na fundacje, poszlyby do budzetu, ale nigdy nie trafilyby do waszej kieszeni, to tak kwoli scislosci ... czytajac co niektore wypowiedz, o zerowym podatku, wnioskuje ze na tym forum siedza albo obiboki, ale niezli kretacze, co zbieraja rachunki po rodzinie i znajomych, byle tylko nie zaplacic podatku, ale sluzbe zdrowia, porzadek itd itp to by sie chcialo miec, pytam za co??? moze w sluzbie zdrowia, policji, strazy pozarnej maja wolontariusze pracowac ... ja dziekuje za takie podejscie do tematu. Odpowiedz Link Zgłoś
orchidka77 Re: a może 6%?:) 11.03.08, 17:18 Piotrze, zgadzam się z Tobą w 100% - kwestie herarchii wartości są tu sprawą absolutnie drugorzędną:) Odpowiedz Link Zgłoś
ramirez71 Re: a może 6%?:) 11.03.08, 21:16 Ależ Sylwio, wybacz, jeśli odebrałaś to jako ocenę. Była by to ocena, tylko wtedy, gdybyś spełniała warunki do niej. Czyli wygłaszałabyś swoje komentarze, co do dobroczynności innych ludzi, a sama nie uczestniczyła w ten, czy inny sposób we wskazanych, Twoim zdaniem, słusznych celach wyżej wzmiankowanej dobroczynności. Ty, w co wierzę, pomagasz bezinteresownie innym dzieciom.. * * * Nie ma, co się kłocić, ważne, żebysmy pomagali z pełną świadomością tego, co robimy. Jeszcze ważniejsze, by nie były to jednorazowe odruchy 1% - raz do roku, ale by starać się dać coś od siebie, poświęcając swój czas, czy umiejętności.. Bo jest to ważniejsze i bardziej cenne.. Odpowiedz Link Zgłoś
sqz Re: a może 6%?:) 13.03.08, 12:55 A ja wspomoge fundacje obrony kaktusa meksykanskiego i nic nikomu do tego. Kazdy z nas ma swoje priorytety. I drogi bednarku ten 1% podatku to sa moje pieniadze na ktore ciezko zapracowalem i jesli mam wybor to wydam je tak jak chce. Pozostale pojda jak zwykle w dziure typu edukacja , zdrowie itp Ale tu nie mam wyboru. Odpowiedz Link Zgłoś
z.bednarek Re: a może 6%?:) 13.03.08, 19:10 a rob co chcesz, tylko nie sprzedawaj ludziom sciemy, ze to sa twoje pieniadze, bo w zyciu ich do reki nie dostaniesz ... tak samo skladki zus nie ida na twoja emeryture, tylko z nich finansowane sa aktualne swiadczenia emerytalne, a ty - jak dozyjesz - to moze bedziesz sponsorowany przez nastepne pokolenie. Odpowiedz Link Zgłoś
sqz Re: a może 6%?:) 19.03.08, 09:56 Troche inaczej na to patrze ale to juz roznica spojrzen :) Grunt ze poszlo . W sumie niewiele ale te kilkadziesiat zlotych moze sie nie zmarnuje. Drogi bednarku wiem na co ida moje skladki na ZUS dlatego nie licze na emeryture z ZUStylko sam sobie odkladam na przyszle podroze dookola swiat gdy juz bede emerytem . Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
z.bednarek 1% dla Piotrusia 13.03.08, 00:11 Szanowni Państwo! Jestem mamą 3-letniego,cierpiacego m.in.na mózgowe porażenie dziecięce chłopczyka.Jedyną szansą na polepszenie stanu dziecka jest intensywna rehabilitacja.Jej koszty są olbrzymie.... Zwracam się do Państwa z prośbą o przekazanie 1% z PIT na mojego synka.Informacje o dziecku,dokumentacja medyczna i inne wiadomości znajdują się na stronie internetowej: www.stronapiotrusia.blox.pl Obecnie sposób przekazania 1% jest bardzo prosty: wystarczy wypełnić 4 wiersze(*) formularza podatkowego, a Urząd Skarbowy dopełni resztę formalności. Od tego roku pojawiła się również możliwość przekazania 1% podatku na organizacje pożytku publicznego również od dochodów"graczy giełdowych". Poniżej podaję informacje,które należy umieścić w formularzu podatkowym: NAZWA OPP : FUNDACJA POMOCY OSOBOM NIEPEŁNOSPRAWNYM „SŁONECZKO” NR KRS : 0000186434 INNE INFORMACJE,W TYM UŁATWIAJĄCE KONTAKT Z PODATNIKIEM : 1% NA REHABILITACJĘ PIOTRA PIERCHAŁA (44/P) WNIOSKOWANA KWOTA : w tym wierszu wpisujecie Państwo kwotę stanowiącą 1% podatku (*)wiersze,które należy wypełnić to: PIT-28 poz. 135 – 138 , PIT-36 poz. 311 – 314, PIT-36L poz. 107 – 110 , PIT-37 poz. 123 – 126, PIT-38 poz. 59 – 62 Serdecznie dziękuję,jeżeli zdecydujecie się Państwo przekazać swój "1%" na rehabilitację Piotrusia. Łączę wyrazy szacunku Olga Zawadzka-Pierchała Odpowiedz Link Zgłoś