Gość: XYZ IP: 195.136.251.* 25.09.03, 14:17 Czy może ktoś ma jakieś wiadomości o autobusach Pruszków -Warszawa, czy my się kiedykolwiek doczekamy normalnych autobusów i przystanków w podobie MZK????????? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: cop Re: KOMUNIKACJA IP: 195.136.248.* 27.09.03, 23:48 nigdy sie nie doczekamy bo ci co wzieli lapowe aby wyrzucic z Pruszkowa MZK pilnuja interesu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XYZ Re: KOMUNIKACJA IP: 195.136.251.* 29.09.03, 10:09 Chyba coś w tym jest skoro wszędzie w okolicach Warszawy jeździ MZK, a my z Pruszkowa mamy do wyboru PKP-WKD albo Wnuk-a. Popatrzmy chociaż na Legionowo, jest o wiele bardziej oddalone od W-wy, a jeździ tam i PKP, i MZK i Translud. Ja rozumiem że "KTOŚ"??? ma interes w tym żeby nie dopuścić MZK, a WKD jest wygodna i szybka, ale niestety dostaję zawału gdy wiem, że moje córki muszą schodzić tym ohydnym i niebezpiecznym zejściem na perony na Ochocie. Pomijając koszty przejazdu Wnuk-iem 4 zł, przystanki widma i rozkład jazdy, który nijak się ma do rzeczywistości. Odpowiedz Link Zgłoś
stary.prochazka Re: KOMUNIKACJA 29.09.03, 14:52 nie zapominaj o PKS - ie; niepozorny ale jednak jest. Myślę, że jednak nic takiego w tym nie ma, wystarczy przypomnieć że WKD przewozi dziennie około 30 tysięcy ludzi. To chyba wyjaśnia, dlaczego nie ma popytu na przewozy autobusowe.Legionowo nie ma wukadki, a jeśli czasem popatrzę na stan tych autobusów to nawet się można cieszyć że nie jeżdżą. Chciał(a)byś żeby twoje córki jeżdziły rozpadającym się trupem 80 na godzinę, bo kierowca chce zgarnąć klientów konkurencji z przystanku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: KOMUNIKACJA IP: 195.136.251.* 29.09.03, 15:12 Mimo wszystko wolałabym żeby jednak jeździła do nas "normalna" komunikacja typu MZK, niż czekanie na Wnuka-a, który być może przyjedzie, albo korzystanie z przejścia do kolejki, które przypomina zamknięty szalet. Odpowiedz Link Zgłoś
stary.prochazka Re: KOMUNIKACJA 29.09.03, 16:08 zgadzam się i nawet sam z tego powodu staram się z tego przystanku nie korzystać, ale nie można zaprzeczyć że po restrukturyzacji sporo sie zmieniło (od cen biletów poczynając) i między innymi zadbano o wygląd stacji - widać że mają na to pieniądze, skoro nawet koszą trawę przy torach, kiedyś nie do pomyślenia.A to, że okolice PKP Ochota okupują nieusuwalni handlarze wszystkim czym się da, nie leży już w gestii WKD ale raczej warszawskich służb miejskich. Abstrahując od tego, całe otoczenie dworca PKP/WKD Ochota przypomina zamknięty szalet:(( Odpowiedz Link Zgłoś
sloggi Re: KOMUNIKACJA 27.11.03, 10:22 Jeśli miałby do Pruszkowa dotrzeć autobus rejsowy ZTM z Warszawy to którędy miałby jechać? Al.Jerozolimskie raczej wykluczamy, bo blisko jedzie WKD i jest korek? Odpowiedz Link Zgłoś
sqh Re: KOMUNIKACJA 27.11.03, 15:53 O ile dobrze pamiętam (bo w tamtą stronę nie miałem jakoś potrzeby jeździć) 714 jechało faktycznie przez Ożarów i Ołtarzew. Oczywiście na Poznańskiej też bywają korki, ale zauważ, że "siedemsetki" z Piastowa jeżdżą jednak Alejami Jerozolimskimi i stoją codziennie w tych korkach. Ja, nawet mimo tych korków, jadąc np. na Tarchomin, wolałbym kupić sobie bilet dobowy podmiejski i na nim jednym odbyć całą podróż tam i z powrotem. Odpowiedz Link Zgłoś
stary.prochazka Re: KOMUNIKACJA 27.11.03, 16:07 siedemsteki docierają z pętli na Okęciu aż do Nadarzyna(przynajmniej tak widziałem w rozkładzie), czy one nie jeżdżą przypadkiem trasą krakowską? Odpowiedz Link Zgłoś
sqh Re: KOMUNIKACJA 01.12.03, 09:59 Ano właśnie - mógłby jechać tak jak "Jankobusy", którymi sam jeżdżę do Warszawy, gdy nie opłaca mi się kupować miesięcznego na WKD :-))) Tylko oczywiście nie zajeżdżać już do Janek, lecz od razu skręcać na Raszyn. Odpowiedz Link Zgłoś
stary.prochazka Re: KOMUNIKACJA 01.12.03, 13:23 Jankobusy jeżdżą przed moim domem więc pomysł tym bardziej mi sie podoba. Mam jednak wrażenie że to marzenia ściętej głowy i nieprędko(jeśli w ogóle)pojadę 700-ką do Warszawy. A ja wiem że jest jeszcze jakiś tajniacki skrót wzdłuż trasy przez Reguły,Michałowice i Salomeę którym wyjeżdza się na Okęcie i stamtąd raz dwa na Bitwy Warszawskiej;kiedyś jechałem tym skrótem do szpitala. Odpowiedz Link Zgłoś
cat_s Re: KOMUNIKACJA 02.12.03, 11:43 Witaj, Czy możesz podać jakieś szczegóły tego skrótu? Będę wdzięczny, czasami (jak zaśpię) bardzo takich skrótów potrzebuję ;( cat_s Odpowiedz Link Zgłoś
sqh Re: KOMUNIKACJA 02.12.03, 14:21 Jeżeli, jadąc z Pruszkowa, skręci się w prawo tuż przed przejazdem w Regułach i pojedzie wzdłuż południowego skraju zabudowy Michałowic, koło cmentarza, potem przez mostek, to wyjedzie się na szosę krakowską w Raszynie - ale nie wiem, czy to o ten skrót chodziło. Z głowy nie potrafie też powiedzieć, ulicami o jakich nazwach ten skrót prowadzi. Odpowiedz Link Zgłoś
wolant Re: KOMUNIKACJA 27.11.03, 20:25 Wydaje mi sie ze nie jest to kwestia przypadku , ze warszawska komunikacja miejska nie dociera do Pruszkowa chociaz mozna nia dojechac do dalekich wiosek pod Gora Kalwaria . Intryguje mnie tez uporczywe i konsekwentne milczenie w tej sprawie wladz miasta.Mimo , ze jest to problem czesto poruszany nie tylko tutaj. Przejawial sie bez przerwy w trakcie kampanii wyborczej ale nawet wtedy kandydaci zwiazani z wlodarzami miasta nabrali wody w usta.Potrzebna jest jakas spoleczna , oddolna akcja w tej sprawie.Tu nie chodzi o to ze komunikacja autobusowa MZK bylaby szybsza od WKD lub PKP bo raczej nie - ale o zintegrowany bilet. Majac bilet komunikacji MZK mozna podrozowac stosunkowo tanio i wygodnie po calej aglomeracji.Prosze zobaczyc jak czesto kursuje z Centrum autobus 517 do Ursusa - doslownie co 4 - 5 minut w szczycie . Tymczasem WKD od godz 20 jeden raz na godzine. Jeszcze jedno spostrzezenie . Zwroccie Panstwo uwage na razklady 2 linii jadacych po tej samej trasie WNUK i PKS jada zawsze o tych samych godzinach a potem godzina przerwy. Nie ma pomiedzy nimi porozumienia a przeciez gdyby autobusy roznych linnii jezdzily co 0,5 godziny byloby to samo a wygodniej dla paszazerow. Nie bede juz tu zanudzal informacjami , ze w autobusach PKS z Grodziska brud i kierowcy potwornie cmiacy papierochy przez cala droge , zupelnie nie liczacy sie z pasazerami. Dobrze ze przynajmniej zlodziejstwo ukrocili. Odpowiedz Link Zgłoś
sloggi Re: KOMUNIKACJA 28.11.03, 09:36 Istniało kiedyś w Pruszkowie coś takiego jak wewnętrzna komunikacja miejska - dobrze kojarzę? Co do ZTM to włodarze Pruszkowa zapewne chcieliby linię miejska z Warszawy ale bez dotacji. Odpowiedz Link Zgłoś
bbastek13 Re: KOMUNIKACJA 28.11.03, 10:11 byla "czerwona" linia 714 z osiedla Staszica przez Stację PKP na Żbików, ale z oczywistych względów ( finansowych ) padła - i wg mnie nie ma widoków na linię ZTM, na bo kto będzie jechał ponad godzinę autobusem do Warszawy, gdy ma do wyboru szybką WKD albo PKP Odpowiedz Link Zgłoś
sqh Re: KOMUNIKACJA 28.11.03, 14:04 Istnieje jeszcze; kiedyś były trzy linie, teraz zostały bodajże dwie. Obsługuje to-to PKS Grodzisk, jeżdżą na niej całkiem zgrabne midi-busy i wożą głównie powietrze. Odpowiedz Link Zgłoś
sloggi Re: KOMUNIKACJA 02.12.03, 11:07 Czyżby były za drogie? A może mają beznadziejne trasy? Odpowiedz Link Zgłoś
stary.prochazka Re: KOMUNIKACJA 02.12.03, 13:46 bilet ulgowy 1,60, za który możesz sobie oszczędzić 30 minut piechotą.W Warszawie 1,20 i możesz przejechać z Ursusa na Targówek. Odpowiedz Link Zgłoś
cat_s Re: KOMUNIKACJA 02.12.03, 11:39 Witaj, Czy można gdzieś odnaleźć rozkłady jazdy tych linii? Na www albo na jakimś konkretnym przystanku? Albo gdziekolwiek? Pozdrawiam cat_s Odpowiedz Link Zgłoś
sqh Re: KOMUNIKACJA 02.12.03, 14:24 Rozkład jazdy uchował się jeszcze (a może już nie?) na przystanku na Kraszewskiego przy WKD. Będę dziś wracał do domu, to sprawdzę, jeśli nie zapomnę :-) Odpowiedz Link Zgłoś
stary.prochazka Re: KOMUNIKACJA 28.11.03, 16:50 Gdyby autobusy jezdziły co pół godziny, byłoby wygodniej dla pasażerów ale nie dla przewoźników a ściślej nie dla WNUK-a, bo to raczej on dostosowuje się do rozkładu PKS.To jest całkowicie uzasadnione pazernością i wilczą konkurencją:chodzi o to żeby przyjechać wcześniej i zgarnąć PKS-owi pasażerów z przystanku.Ludziom jest wszystko jedno czym pojadą wiec jak czekają na PKS a przyjedzie WNUK to tez wsiądą.Jakby jeżdził co pół godziny to jedni jeździliby PKS-em a drudzy WNUK-iem i nie mozna by było tyle zarobić.To jest praktykowane na szeroką skalę na liniach otwockich i grójeckich, gdzie trzydziestoletnie trupy sprowadzone ze złomu z Niemiec ścigają się na trasie, żeby tylko zgarnąć klientów konkurencji.Słyszałem że ostatnio dobrała się do nich Inspekcja Transportu Drogowego. Dla grodziskiego PKS-u zlikwidowanie a poniekad przejęcie 714-ki było świetnym interesem i niełatwo będzie dojść w jaki sposób do tego doszło, bo pewnie jest wiele osób którym zalezy na tym,żeby to zostało w tajemnicy.Próbowaliśmy już to rozwikłać na forum, ale bez większych sukcesów(patrz:wątek Konkurs by Pruszkowiak) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
bbastek13 Re: KOMUNIKACJA 28.11.03, 17:17 w jednym sie nie zgodze - wielu ludziom nie jest wszystko jedno, duza grupa ma wykupione miesieczne i nie bedzie placila drugi raz u innego przewoznika zeby pojechac 5 minut wczesniej Odpowiedz Link Zgłoś
stary.prochazka Re: KOMUNIKACJA 28.11.03, 17:30 przepraszam, przyznaję rację.Tego nie wziąłem pod uwagę. Ktoś mi jeszcze mówił, że jeden z przewoźników ma umowę "na gębę" z ze znajomym "na bramie" i objeżdża Rondo Zesłańców przez teren Dworca Warszawa PKS, zamiast stać w korku. Odpowiedz Link Zgłoś
deksik Re: KOMUNIKACJA 11.12.03, 12:26 Kolejką jeździ dużo osób, ale sądze, że jeśliby jeździł normalny autobus większość z tych osób wolałaby jednak jeździć autobusem. Co do autobusów Wnuka i PKS Grodzisk Mazowiecki to jest tak jak ktoś już tu napisał jeżdżą parami, no i te ceny biletów nie ma ulgowych dla uczniów. A rozmieszczenie przystanków też dużo pozostawia do życzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
stary.prochazka Siedemsetki nie będzie 04.03.04, 20:33 www.pruszkow.com.pl Jak podała Pruszkowska Telewizja Kablowa władzą naszego miasta nie udało osiągnąć porozumienia w sprawie przedłużenia lini MZA do Pruszkowa. Jak poinformował prezydent MZA wypowiedziało umowy w Piasecznie i Nadarzynie. Prawdopodobnie zostanie również wypowiedziana umowa w Piastowie. MZA planuje jedynie "skojarzenie" swoich biletów z biletami kolejowymi. Jak podała Pruszkowska Telewizja Kablowa władzą naszego miasta nie udało osiągnąć porozumienia w sprawie przedłużenia lini MZA do Pruszkowa. Jak poinformował prezydent MZA wypowiedziało umowy w Piasecznie i Nadarzynie. Prawdopodobnie zostanie również wypowiedziana umowa w Piastowie. MZA planuje jedynie "skojarzenie" swoich biletów z biletami kolejowymi. Wydaje się więc że jeszcze długo nie będziemy mogli zaśpiewać "Czerwony autobus przez ulice mego miasta mknie". Nie pozostaje nam nic innego jak obserwować czy rzeczywiście autobusy przestaną kursować do wcześniej wymienionych miast. Pruszków przecież nie jest bardziej oddalony od centrum Stolicy niż Piaseczno czy Nadarzyn.Ptr Odpowiedz Link Zgłoś
fush Re: Siedemsetki nie będzie 04.03.04, 21:35 Wątpliwa to wiadomość (zwłaszcza część o likwidacji linii do Piaseczna i Piastowa), podobnie jak umiejętności ortograficzne jej autora. Odpowiedz Link Zgłoś
cat_s Re: Siedemsetki nie będzie 04.03.04, 21:45 Witaj Fush, Dlaczego wątpliwa? A z umiejętnościami ortograficznymi to na klawiaturze różnie bywa, bo klawiaturka jak język giętka nie jest, niestety... Pozdrawiam cat_s Odpowiedz Link Zgłoś
fush Re: Siedemsetki nie będzie 04.03.04, 22:25 Witaj cat_s Blisko rok temu jechałem w godzinach popołudniowych autobusem MZA do Piaseczna. Jako że autobus był zapchany dosłownie po brzegi trudno mówić o nierentowności linii, więc odpada naczelny argument jej likwidacji (pieniądze). Co do ortografii to się nie zgodzę - wszak trudno nazwać "literówką" (czyli błędem wynikającym z wciśnięcia nie tego klawisza co potrzeba) a ordynarnym "bykiem" ortograficznym (vide: "władzĄ nie udało się dojść do porozumienia"). Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
cat_s Re: Siedemsetki nie będzie 04.03.04, 22:47 Podejrzewam, choć wiedzy ni pewności nie mam, że kalkulacje odpowiednich służb komunalnych (miejskich, gminnych, innych?) uwzględniają przynajmniej kilka innych czynników szacowania opłacalności. Większość z nich pewnie nie ma nic wspólnego ze "zdroworozsądkowymi kalkulacjami" przeciętnego użytkownika. Odpuść "literówkom" i innym podobnym. Jak się człowiek na modemie albo w pracy spieszy - to różne rzeczy się zdarzają. Ja na przykład nigdy nie zapomnę swojego "railwaila" ;) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
stary.prochazka Re: Siedemsetki nie będzie 05.03.04, 14:51 wytłumaczenie które podało MZA, czyli przechodzenie na system biletów "łączonych" nie brzmi głupio, jest jednak kilka ale: -już od dawna MZA nie może się dogadać z PKP co do tej kwestii bo albo jedni albo drudzy chcą za dużo i jest to rozwiązanie ładnie brzmiące acz nieco teoretyczne, mgliste i może(choć nie musi) służyć jako ładna chorągiewka dla zasłonienia rzeczywistych intencji. -taka siedemsetka niekoniecznie opłacałaby się grodziskiemu PKS-owi, który dzisiaj obsługuje takie połączenie -PKS Grodzisk Mazowiecki obsługuje niektóre linie MZA i nie można wykluczyć że wykorzystując swoje kontakty, przyłożyli do tego swój paluszek.A mogliby, bo wystarczyłoby na przykład uzależnić od tego dalszą współpracę z MZA albo jakieś sprawy finansowe, chodzi po prostu o nie do końca przejrzysty lobbing.Równie dobrze takie nieformalne naciski mogły być skierowane w stronę naszych lokalnych władz, może nagle na przykład okazałoby się że te żółte pudełeczka do przewozu powietrza jeżdżące po Pruszkowie, też są nierentowne i trzeba je wycofać? Co do opłacalności-znam kilka linii które z tego samego powodu mogłyby być zlikwidowane a mimo to jakoś MZA się nie śpieszy.Jakby nie było, tak całkiem komercyjne MZA nie jest i władze Warszawy też mają co nieco do powiedzenia. A tak w ogóle-skąd nasi włodarze nagle zaczerpnęli inspirację do zajęcia się tą sprawą? Odpowiedz Link Zgłoś
stary.prochazka Pirat z PKS-u 23.03.04, 15:13 Czy kierowcy grodziskiego PKS-u nie wiedzą że na terenie zabudowanym obowiązuje jednak ograniczenie prędkości do 50 kilometrów a kiedy pieszy przechodzi przez jezdnię to należy przynajmniej zwolnić?!Dzisiaj mało co nie zabiło mnie to cholerne żółte pudło;faktem jest że przechodziłem w miejscu nieoznakowanym ale nie ja jeden tam przechodzę i jeżdżąc tam kilkanaście razy dziennie chyba mogli się przyzwyczaić?Przechodziłem z psem i chociaż ciężarówka przed nim się zatrzymała, to ten dureń ją wyminął i jedzie prosto na mnie. Codziennie przechodzę na dużo bardziej ruchliwym Krakowskim Przedmieściu i jeszcze nigdy mi sie tam coś takiego nie zdarzyło, kierowcy się zatrzymują a jeżdzą tam przegubowe Ikarusy a nie te zabawkowe busiki. Odpowiedz Link Zgłoś
stary.prochazka Mniej chętnych na kupno WKD 07.05.04, 22:11 zanim archiwum pochłonie: www.rzeczpospolita.pl/dodatki/warszawa_040506/warszawa_a_16.html Wczoraj punktualnie o godz. 13 PKP zakończyły przyjmowanie ofert od firm chcących kupić Warszawską Kolej Dojazdową. - Jeszcze nie wiem, ile ofert zostało prawidłowo złożonych. To w czwartek ustali specjalna komisja. Wszyscy czekali na ostatnią chwilę - mówi Maria Wasiak, dyrektor Biura Prywatyzacji PKP. Wiadomo, że część firm wcześniej zainteresowanych zakupem kolejki porzuciła plany jej nabycia. Wśród nich m.in.: MVV Polska, Rail Polska, Alstom. Zmniejszone zainteresowanie kupnem WKD ze strony inwestorów to efekt mocnej samorządowej konkurencji. Mazowieccy samorządowcy są na razie faworytami. - Jeśli samorządy mają finansować przewozy, to powinny mieć swobodę doboru przewoźników. To nie było fair ze strony rządu, że z jednej strony kazał nam dopłacać przewoźnikowi, a z drugiej, sam chciał wybierać, kto nim będzie. Dlatego zdecydowaliśmy się złożyć ofertę na zakup WKD - mówi Bogusław Kowalski, marszałek województwa mazowieckiego. EMK Rzeczpospolita, 6 maja 2004 Odpowiedz Link Zgłoś
mr.jedi Mazowieccy samorządowcy..? 06.08.04, 22:55 ja nie mam nic przeciwko nim, ale.. wszystko ładnie, pięknie do momentu kiedy jest kasa.. potem w polowie planu poprawy warunkow podrozowania i wygladu stacji pieniadze sie nagle skoncza, wyskoczy jakas afera lapowkarska, kto czegos nie podpisze, cos zgninie w drodze do kogos o czym nie wiedzial ktos.. i utknie w miejscu.. :(( a co do autobusów grodziskiego (i nie tylko) PKSu.. ja to bym chcial, zeby zarzad transportu drogowego dobrał im sie do tyłka, albo niech kazdy ich autobus skontroluje poz wzgledem technicznym drogowka.. ciekawym, ktory pojedzie dalej.. co 4..? co 5..? przeciez to wszystko ledwo zyje.. wczoraj prawie bym przywalił w takiego.. jade 50, bo tłoczno bylo, a ten ni z tego ni z owego sobie w prawo skręcił.. za chiny ludowe kierunku nie wrzucił, bo bym zauwazyl.. zresztą stop tez tylko prawy działał.. :( Odpowiedz Link Zgłoś
stary.prochazka Re: Mazowieccy samorządowcy..? 06.08.04, 23:22 mr.jedi napisał: > a co do autobusów grodziskiego (i nie tylko) PKSu.. ja to bym chcial, zeby > zarzad transportu drogowego dobrał im sie do tyłka, albo niech kazdy ich > autobus skontroluje poz wzgledem technicznym drogowka.. proponuję zajrzeć tutaj: www.gitd.gov.pl/ mało kto ich lubi ale jednak od tego są, dobrali się już do tyłka autobusowym "trupom" na liniach otwocko-karczewskich i innych. Odpowiedz Link Zgłoś
stary.prochazka Wiadukt na Żelaznej 13.08.04, 10:28 wkomentarzach do artykułu Stołecznej ktoś podał ciekawą propozycję przyspieszenia prac przy wiadukcie na Żelaznej. Wygląda na to że osoba piszaca ma coś wspólnego z takimi metodami budowlanymi: Re: Krótsza trasa WKD, pozamykane dworce Przeczytaj komentowany artykuł » tarantula01 13.08.2004 10:02 odpowiedz na list Rozbiórka wiaduktu ma potrwać 2 tygodnie? A nie można wiaduktu wysadzić - tak jak to zrobiła firma remontująca wiadukty przy Połczyńskiej (nieopodal elektrociepłowni Wola) - bodajże mosty Łódź? Wysadzić oczywiście przyczółki, a pozostałą konstrukcję podnieść przy pomocy dźwigów. Co z tego, że centrum miasta - saperzy wiedzą jak wysadzać, aby nie naruszać konstrukcji innych budowli, choćby stojących 0,5 metra od obiektu. Wtedy ruch pociągów można by było wstrzymać na ok. 24 godziny - za to całkowicie, a w trakcie prac przygotowawczych (niezbędne wiercenia, zabezpieczenia miejsc eksplozji) pociągi kursowałyby innymi torami (są 3 pary torów, z czego 2 przelotowe). Wówczas harmonogram robót mógłby wyglądać następująco: 13 sierpnia: 21:00 - wstrzymanie ruchu pociągów dalekobieżnych na torze wysuniętym najbardziej na północ; ruch w obie strony po torze sąsiednim; pociągi podmiejskie bez zmian; wstrzymanie ruchu WKD - pociągi jeżdżą do dworca Ochota. 21:10 - wyłączenie prądu i postawienie rusztowania, aby dokonać wierceń, założenie ładunków, zabezpieczenie obiektu, ponowne założenie trakcji i włączenie prądu. 03:00 - przywrócenie normalnego ruchu. W nocy roboty by się skończyły i rano pociągi mogłyby kursować bez zakłóceń 14 sierpnia: 20:00 - wstrzymanie całkowite ruchu pociągów. 20:10 - demontaż całej trakcji zaminowanie filarów 21:00 - wysadzenie obiektu, po czym uniesienie dużego kawałka wiaduktu 22:00 - porządkowanie terenu, itd. Ruch pociągów przywrócić można by było z rana 15 sierpnia. Daty można wybrać dowolnie. Wiadukt, po odchudzeniu go o ciężar asfaltu, instalacji, zbędnego balastu (balustrady, ziemia, chodnik, itd) ważyłby na moje oko jakieś 30-40 ton. Odpowiedz Link Zgłoś
erleusortok Re: Wiadukt na Żelaznej 13.08.04, 10:33 stary.prochazka napisał: > wkomentarzach do artykułu Stołecznej ktoś podał ciekawą propozycję > przyspieszenia prac przy wiadukcie na Żelaznej. Brzmi interesująco i całkiem realistycznie. Niewykluczone, że taka metoda faktycznie istnieje, jest tańsza i szybsza. A zatem - na pewno się u nas nie przyjmie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
stary.prochazka Re: Wiadukt na Żelaznej 13.08.04, 10:40 Pracuję tuż obok tego wiaduktu i przyznam że coś tam zrobili ale ja jeszcze nie widziałem żeby ktos tam pracował. A jaki interes miałby Mostostal Siedlce w tym żeby było taniej(!) i szybciej? Odpowiedz Link Zgłoś
erleusortok Re: Wiadukt na Żelaznej 13.08.04, 10:48 stary.prochazka napisał: > Pracuję tuż obok tego wiaduktu i przyznam że coś tam zrobili ale ja jeszcze > nie widziałem żeby ktos tam pracował. A po co ? Jeszcze by się zmęczyli... Ale wiesz, ku mojemu zaskoczeniu w Wielkobrytanii widziałem podobne obrazki. > A jaki interes miałby Mostostal Siedlce w tym żeby było taniej(!) i szybciej? No z definicji raczej żaden. Ale trudno mieć pretensję do firmy - nadrzędnym celem każdej firmy jest generowanie jak największych przychodów przy jak najmniejszych kosztach. Sprawność i profesjonalizm mogą, ale nie muszą temu celowi służyć. Pytanie należałoby raczej do zleceniodawcy skierować: czy na pewno wybrał najlepiej ? Odpowiedz Link Zgłoś
stary.prochazka Józefosław a sprawa pruszkowska 10.09.04, 12:07 miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34862,2278292.html Miejski przewoźnik jedzie zarabiać Krzysztof Śmietana 10-09-2004 , ostatnia aktualizacja 10-09-2004 01:04 Miejskie Zakłady Autobusowe chcą uruchomić linię z Warszawy skrajem Piaseczna do Józefosławia. Przed ułożeniem rozkładu jazdy zamówili profesjonalne badania rynku Do mieszkańców nowych osiedli położonych na południe od Lasu Kabackiego pukają właśnie ankieterzy Miejskich Zakładów Autobusowych. - Informują, że niedługo ma zacząć jeździć nowa linia autobusowa. Wcześniej trzeba jednak wypełnić specjalne ankiety - mówi Marcin Przybyliński z Józefosławia. Mieszkańcy odpowiadają na kilka pytań, m.in. o jakich porach dnia chcieliby korzystać z komunikacji lub jakie rodzaje biletów chcieliby kupować. - Czasami w piątki i soboty zdarza mi się dłużej zostać w Warszawie. Byłoby super, gdyby można było wrócić do domu autobusem, bo kurs taksówką jest bardzo drogi - cieszy się nasz czytelnik. W MZA przyznają, że chcą utworzyć linię komercyjną. Teraz autobusy tej firmy kursują wyłącznie po trasach i według rozkładów jazdy wyznaczonych przez Zarząd Transportu Miejskiego. Za to MZA dostają pieniądze. I to co najciekawsze: - Szukamy nowych możliwości zarobku. Na początku myślimy o linii do Józefosławia, potem także o innych połączeniach, np. z lotniska do hoteli. Najpierw musimy się jednak dowiedzieć, czego oczekują pasażerowie - powiedział nam Janusz Ciepieńko z MZA, gdzie zachęcają mieszkańców innych peryferyjnych osiedli, by zgłaszali się, jeśli chcą mieć podobne połączenie. Nowa linia powstanie w październiku, jeśli badania wykażą, że opłaca się to MZA. Na początek na trasie do Józefosławia ma obowiązywać osobny system biletowy (ceny jeszcze nie są znane). W przyszłości mają tam jednak obowiązywać podmiejskie bilety ZTM (za 4 zł i 80 gr, niewykluczone, że w ofercie pojawią bilety na dziesięć przejazdów w cenie ośmiu). Władzom Piaseczna nowy pomysł MZA bardzo się podoba. - W Józefosławiu i Julianowie wciąż przybywa nowych osiedli. Mieszka tam już ok. 5 tys. osób, którzy nie mają dobrej komunikacji. Są skazani na rzadko kursujący prywatny autobus - przyznaje Andrzej Swat, wiceburmistrz Piaseczna. czyli co, najpierw kasuje się 700-ki do kilkudziesięciotysięcznego Pruszkowa czy Piastowa a potem zakłada się linie do 5000-ego Józefosławia gdzie z konieczności większość ludzi zdążyła już sobie kupić samochody? Odpowiedz Link Zgłoś
bbastek13 Re: Józefosław a sprawa pruszkowska 10.09.04, 12:22 > czyli co, najpierw kasuje się 700-ki do kilkudziesięciotysięcznego Pruszkowa > czy Piastowa a potem zakłada się linie do 5000-ego Józefosławia gdzie z > konieczności większość ludzi zdążyła już sobie kupić samochody? to zależy od władz miejskich, bo one współfinansują te trasy (prawie wszystkie linie podmiejskie są deficytowe dla MZA). W Piastowie jeżdżą 700ki, co więcej, ostatnio jadąc gdzieś przez Leszno (miasto niewielkie i dużo bardziej oddalone od Warszawy niż Pruszków) też widziałem autobus podmiejski MZA -------------------------------------- www.przedszkolenr10.prv.pl/ www.szkola.angielskiego.prv.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
stary.prochazka Re: Józefosław a sprawa pruszkowska 10.09.04, 12:49 w takim razie mamy precedens bo okazuje się że ZTM zamierza stworzyć jak najbardziej komercyjną linię podmiejską, mało tego - jak wynika z opisu trasy: miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34862,2278294.html będą nią jeżdziły nie normalne autobusy a'la Ikarus czy Solaris, które rzeczywiście mogłyby być niedochodowe (bo trudno je czasem zapełnić) tylko specjalnie oznakowane mikrobusy ZTM-u czyli prawdopodobnie takie, jakich używa np. PKS Grodzisk ale w których obowiązywał będzie bilet ZTM-u. A więc można, tylko trzeba chcieć. Odpowiedz Link Zgłoś
deksik Re: Józefosław a sprawa pruszkowska 13.09.04, 11:57 Chcieć to chcemy tylko co z tego??? o komunikacji MZA w Pruszkowie jak było cicho tak jest. A nam dalej zostaje WNUK. Odpowiedz Link Zgłoś
ggajda Re: Józefosław a sprawa pruszkowska 14.09.04, 11:16 Kolejka WKD z Pruszkowa do Warszay jedzie sie tylko 25 minut, to tylko o 5 minut dluzej niz metrem z Kabat do Centrum. Ja codziennie dojezdzam WKD z Kan do Warszawy przez ostatnie 3 lata i jest to super polaczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
stary.prochazka Re: Józefosław a sprawa pruszkowska 14.09.04, 12:44 zgadzam się w 100 % ale pojechać na jednym bilecie z Pruszkowa na Białołękę też nie byłoby źle, nieprawdaż?:)Tym bardziej że koszt nie musi być wcale taki wielki. Odpowiedz Link Zgłoś
deksik Re: Józefosław a sprawa pruszkowska 15.09.04, 08:13 oczywiście czas przejazdu jest krótki, kolejka jest fajna jeśli mieszkasz blisko stacji, ale jeśli nie? A po drugie dlaczego mam wykupywać dwa bilety miesięczne mieszkając ok.12km. od centrum. Odpowiedz Link Zgłoś
ggajda Re: Józefosław a sprawa pruszkowska 16.09.04, 12:34 Zgadzam sie z tym w zupelnosci. Miasto Warszawa i WKD powinny sie jakos dogadac, bo ceny za dwa bilety miesieczne to koszt stanowczo za duzy. Natomiast co do komunikacji miejskiej (MZA) to z tego co wiem zasada jest taka, że jak jakaś gmina chce, żeby autobus MZA do niej jezdzil musi pokryc połowę deficytu jaki taki autobus generuje. A druga kwestia - czy komunikacja miejska w Pruszkowie nie mozna latwo dojechac do stacji WKD? Odpowiedz Link Zgłoś
stary.prochazka Re: Józefosław a sprawa pruszkowska 16.09.04, 12:56 ak najbardziej można ale nigdy nie zdarzyło mi się z tego skorzystać (inna sprawa że mieszkałem blisko stacji) a poza tym bilety są podobno droższe niż w Warszawie, ktoś mi ostatnio mówił o ulgowych za 1,60.Z mojego doświadczenia wynika że z komunikacji miejskiej korzystają przede wszystkim ludzie starsi wiekiem, którym ze względów zdrowotnych lepiej jest pojechać niż iść. Odpowiedz Link Zgłoś
stary.prochazka Re: Józefosław a sprawa pruszkowska 14.09.04, 12:47 deksik napisała: o komunikacji MZA w Pruszkowie jak było > cicho tak jest. to może trzeba się postarać żeby się zrobiło głośno? akurat w sam raz dziś znalazłem coś takiego: www.petycje.pl Odpowiedz Link Zgłoś
darekmg Re: KOMUNIKACJA 09.03.05, 16:02 Jak często czyszczone są wewnątrz, łącznie z tapicerką, autobusy grodziskiego pekaesu. Zakreśl właściwą odpowiedź: a) co 15 lat, b) co 10 lat, c) co 8 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
cat_s Re: KOMUNIKACJA 09.03.05, 16:35 "Zakreśl właściwą odpowiedź: ... d)co ... lat (wpisz właściwą liczbę) :-) Pozdrawiam cat_s Odpowiedz Link Zgłoś
mike_007 Re: KOMUNIKACJA 09.03.05, 17:55 O wy niedoinformowani ludzie !! Wszystkie informacje na temat trasy starej 714 i przyczynach jej zlikwidowania dowiecie się jeśli poszukacie na teju stronie www.przegubowiec.com A co do rosnącej popularności komunikacji szynowej, jest to ogólnoświatowy trend więc nie ma się czemu dziwić. Odpowiedz Link Zgłoś
stary.prochazka Nowe kolory przyciągną pasażerów 11.03.05, 10:38 pan z Kolei Mazowieckich po prostu mnie rozbroił; ładnie pomalujemy pociągi to więcej ludzi będzie nimi jeździć miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34862,2596209.html Podmiejskie pociągi zmieniają kolor Małgorzata Zubik 11-03-2005 , ostatnia aktualizacja 11-03-2005 01:14 W czwartek w trasę wyruszył pierwszy pociąg w nowych barwach Kolei Mazowieckich. Nowe barwy to dopiero początek zmian w wagonach poza tym ten pan ma chyba coś nie tak z poczuciem estetyki - będzie szaro, zielono i żołto: "Wagony przeszły kontrolę techniczną, usunięto usterki. W końcu dostały nowy wizerunek. Są pomalowane na szaro, zielono i mają logo takie jak spółka - żółte słońce. Oprócz kolorów pociąg zyskał też dwie nowe kabiny WC i wyświetlacze końcowych nazw stacji na czole pociągu" Odpowiedz Link Zgłoś
stary.prochazka Re: Nowe kolory przyciągną pasażerów 24.03.05, 11:47 wczoraj widziałem ten nowy pociąg, wygląda trochę lepiej niż pisali w gazecie (szary=biały a nie szary) tylko że to jest dalej ten sam zwykły "podmiejszczak":/ Odpowiedz Link Zgłoś
milenkaj Re: Nowe kolory przyciągną pasażerów 24.03.05, 12:02 wolny, spozniajacy, pelny podroznych, na ktorego nie wiadomo ile trzeba czekac, dojechac nim w dni wolne to koszmar ... Odpowiedz Link Zgłoś
derekpl Re: Nowe kolory przyciągną pasażerów 28.04.05, 17:50 Szczeze mowiac - na dluzsza mete nie trafili z kolorem - zbyt jasny - po kilku latach bedzie brodny jak tory - przeciez PKP nie myje podmiejskich z zewnatrz (a jezeli juz to bardzo zadko) Odpowiedz Link Zgłoś
stary.prochazka Kolejka w ogniu 25.03.05, 11:49 miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34862,2620889.html Gazeta.pl > Warszawa > Aktualności Piątek, 25 marca 2005 Znowu popsuł się nowy pociąg WKD śmik 24-03-2005 , ostatnia aktualizacja 24-03-2005 23:19 Kolejne kłopoty z nowym pociągiem WKD. Wczoraj nieoczekiwanie skład zaczął się palić Pasażerowie kolejki, która rano dojeżdżała do Warszawy, poczuli nieprzyjemny swąd. Okazało się, że zaczęły się palić przewody. - Pociąg trzeba było ściągnąć do lokomotywowni w Grodzisku. Oglądali go już przedstawiciele producenta. W piątek powinniśmy wiedzieć, co było przyczyną awarii i kiedy kolejka zostanie naprawiona - powiedziała nam Jolanta Dałek z zarządu Warszawskiej Kolei Dojazdowej. Wyprodukowany przez bydgoskie zakłady PESA pociąg jeździł na linii WKD od września zeszłego roku. Od tego czasu psuł się już kilkakrotnie. Odpowiedz Link Zgłoś
stary.prochazka Re: KOMUNIKACJA 28.04.05, 06:49 srutu tutu majtki z drutu a do tego z kolczastego czyli dlaczego nie można brać na poważnie tego, co mówią władze: "W piątek mija termin, w którym Szybka Kolej Miejska powinna zgłosić Polskim Liniom Kolejowym, by uwzględniły jej pociągi w przyszłorocznym rozkładzie jazdy. Tak się jednak nie stanie. W środę radni Warszawy dziwili się, że spółka, na którą w zeszłym roku przeznaczyli ponad 70 mln zł, jest jeszcze w powijakach Tysiące pasażerów porzucą autobusy i samochody, a perony od Falenicy po Dworzec Zachodni będą pękać w szwach - do centrum ludzi migiem dowiezie Szybka Kolej Miejska. Tak przynajmniej założoną przez siebie spółkę zapowiadał ratusz, gdy jesienią prosił radnych o przeszło 70 mln zł. Większość z tego poszła na sześć pociągów, które powinny wyruszyć pod koniec roku. Tymczasem już jutro mija ważny termin: Szybka Kolej Miejska musi poinformować Polskie Linie Kolejowe, że w przyszłym roku chce wozić pasażerów. Wtedy kursy SKM byłyby zaznaczone w rozkładzie jazdy obowiązującym od połowy grudnia." miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34862,2679206.html Odpowiedz Link Zgłoś
derekpl Re: KOMUNIKACJA 28.04.05, 18:00 Szczeze powiedziawszy - przeciagniecie jakiejs linii ZTM do pruszkowa mialo by moim zdaniem, spore powodzenie. Praktycznie wszyscy dojezdrzajacy Wnukiem czy Grodziskiem do Warszawy przesiedli by sie do ZTM - czemu ? Ze wzgledow finansowych - ZTM jest operatorem na terenie aglomeracji - wystarczy nabyc miesieczny podmiejski i jezdzisz po calej warszawie "bezplatnie" a tak do ceny Wnuka czy Grodziska doliczyc trzeba cene miesiecznego na ZTM. Pomijam juz kwestie punktualnosci Wnuka i chamstwa jego kierowcow. Odpowiedz Link Zgłoś
stary.prochazka Re: KOMUNIKACJA 28.04.05, 18:13 > Praktycznie wszyscy dojezdrzajacy Wnukiem czy Grodziskiem do Warszawy przesiedl > i by sie do ZTM na pewno by się przesiedli i właśnie dlatego Piastów, Raszyn i Nadarzyn mają 700-kę a my nie Odpowiedz Link Zgłoś
deksik Re: KOMUNIKACJA 29.04.05, 14:48 no i właśnie nie rozumiem dlaczego Piastów, Raszyn itp. mają a my nie? Odpowiedz Link Zgłoś
splart Re: KOMUNIKACJA 29.04.05, 14:55 pytasz powaznie czy zartujesz? :) jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniadze linie podmiejskie przynosza straty i miasto musi partycypować w kosztach utrzymania. Mozna wiec dogadac sie z np. z wnukiem i pozwolic mu byc jednym w miejscie a ewentualne sprzeciwy "uwalić" stroną finansową :) oczywiscie liczac na wdzięczność ze strony firm, ktore dzieki temu uratowaliśmy :) ale wymyslilem piękną teorię spiskową :) ciekawe czy prawdziwa? :) mam nadzieje, ze nie jest to raport pelikana ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
stary.prochazka Re: KOMUNIKACJA 29.04.05, 16:56 co ciekawe, PKS Grodzisk, który również ma interes w niedopuszczaniu ZTM do Pruszkowa, obsługuje niektóre linie autobusowe ZTM na Pradze. Zastanawiam się czy tu nie siedzi jakiś haczyk Odpowiedz Link Zgłoś
doris.mika Re: Komunikacja 20.09.13, 20:12 Czesc! Pozdrawiam wszystkich! Jestem z Chorwacji i po raz pierwszy na tym forum.Nie wiem dokładnie gdzie zmieszczyć to pytanie. Od razu przepraszam za słaba znajomosc jezyka. Mam pytanie dotyczace transportu miedzy Warszawa a miastem Piaseczno. Mam tam pojechac na pare dni (szkolenie odbedzie sie w Piasecznym, ale tylko do południa i miałam zamiar wiekszosc dnia spedzać w Warszawie), ale nie udało mi sie znalezc trasy autobusow albo innego transportu na tej trasie :( Odwiedziłam strone PKS, ale nie dałam rade. Jesli ktos mogłby napisac tutaj numery autobusow albo prierwszy przystanek w Warszawie na tej trasie, to byłabym bardzo bardzo wdzieczna! Jeszcze raz przepraszam za złe pisanie. Polski to piekny jezyk i załuje ze go musze w ten sposob marnować. Pozdrowienia! Doris Odpowiedz Link Zgłoś
sqh Re: Komunikacja 20.09.13, 22:23 Z Warszawy do Piaseczna najłatwiej dojechać pociągiem Kolei Mazowieckich. Wyszukiwarka jest tutaj: PKP Można też autobusem podmiejskim z przystanku Metro Wilanowska - linie 709 i 727. Wyszukiwarka jest tutaj: ZTM I jest jeszcze taki fajny serwis do planowania podróży: jakdojade Jeżeli będziesz miała jakieś problemy z obsługą tych wyszukiwarek, to pytaj. Piaseczno ma też swoje forum: link Odpowiedz Link Zgłoś