30.11.05, 14:47
Zapraszam wszystkich do nowego forum dotyczącego życia mieszkańców gminy
Leszno!
Obserwuj wątek
    • blaszka_77 Re: Witam! 27.12.05, 11:14
      Hejka, obecnie mieszkam w Lesznie kolo Wawy. Ech, aklimatyzuje sie w
      tym "miescie", ale nie jest mi latwo. Bo chocby poczta do 15-tej czy biblioteka
      do 17-tej, a ja wracam ok. 18tej. Probuje znalezc jakies dobre strony tego
      miejsca, ale chyba tylko puszcza... a co Ty powiesz? pozdrawiam:)
      • lew808 Re: Witam! 25.01.06, 12:13
        Witam, no nie przesadzaj, do tej puszczy dodaj jeszcze ciszę i czyste powietrze.Na pocztę też nie narzekaj; w poniedziałek jest do wieczora czynna- szkoda że naszej poczty nie znaliscie pare lat temu ;))))))
        • blaszka_77 Re: Witam! 27.01.06, 15:46
          ha!, niedawno slyszalam, ze poczta jest czynna juz do 18-tej. mam pytanie - a
          kiedys jak bylo w Lesznie?

pozdrawiam:)
          • lew808 Re: Witam! 10.02.06, 10:05
            Nie powiem bo i tak pewnie cenzura by tego nie przepuściła...... a po drugie w
            Leznie mieszkają ludzie którzy pracowali na poczcie, to dopiero była legenda....
            • blaszka_77 Re: Witam! 22.02.06, 09:21
              mieszkam tam od niedawna, jest ZLE!! TBS jest do bani, drogi sa do bani, dojazd
              jest do bani.... ludzie sa trudni, a ja niezawodowolona... oby do lata....
              • lew808 Re: Witam! 08.03.06, 14:47
                No to fakt że z tym TBS-em to chyba Was wyrąbali. płatności astronomiczne i
                nigdy te mieszkania nie będą Wasze. Teraz już wiem skąd tyle ogłoszeń " odstąpie
                mieszkanie", ale reszta to niestety wina naszego wójta. niestety ktoś go
                "wybrał" więc trzeba to uszanować. ale nie długo kolejne wybory do władż
                samorządowych wiec mamy szanse na normalne władze. pod warunkiem że frekwencja
                nie zawiedzie, a przez co nie damy szansy na przekręty.
              • lew808 Nasze władze i nasze Leszno 08.03.06, 14:48
                No to fakt że z tym TBS-em to chyba Was wyrąbali. płatności astronomiczne i
                nigdy te mieszkania nie będą Wasze. Teraz już wiem skąd tyle ogłoszeń " odstąpie
                mieszkanie", ale reszta to niestety wina naszego wójta. niestety ktoś go
                "wybrał" więc trzeba to uszanować. ale nie długo kolejne wybory do władż
                samorządowych wiec mamy szanse na normalne władze. pod warunkiem że frekwencja
                nie zawiedzie, a przez co nie damy szansy na przekręty.
                • paichivo Re: Nasze władze i nasze Leszno 09.03.06, 09:26
                  mieszkam w lesznie od 2,5 roku, zdążyłem się zorientować co nie co. Trudno mi
                  uwierzyć, że jak się wybierze nowego wójta to zniknie problem korupcji, czy
                  poprawi się cokolwiek w tak małej gminie, gdzie panuje wszechobecna kumoterka,
                  niemalże w każdej instytucji. Prezes TBS-u ma wszystko i wszystkich w nosie i
                  niewiele się da z tym zrobić, dlatego ludzie rezygnują.
                  • blaszka_77 Re: Nasze władze i nasze Leszno 09.03.06, 13:02
                    Nieszkam w Lesznie od niedawna, opieszalosc ludzi, ktorzy piasuja urzedowe
                    stanowiska w gminie doprowadza mnie do bialej goraczki.Administracja TBS-u jest
                    kompletnie beznadziejna, zima nie robia nic!!!! zeby choc na chwile czulo sie
                    ich obecnosc! A te bezpanskie psy, ktore wlocza sie wszedzie? tym i wielu
                    innymi sprawami nikt sie nie zajmuje,za to malomiasteczkowa atomosfera sprawia
                    ze wszyscy wszystko o innych wiedza... pocieszam sie nadchodzaca wiosna...
                    • lew808 Władze gminne 09.03.06, 15:42
                      No i ja sobie własnie tak myślę że jedyną sznsą na normalne władze w naszej
                      gminie
                      jest wybór kandydata z poza tych układów; myslę o jakimś elemencie nalotowym, w
                      tej chwili mamy Wójta który mieszka na naszym terenie od dziada pradziada. Nam
                      potrzebny jest człowiek z poza układów i najlepiej społecznik. W poprzednich
                      wyborach był kandydat ale nie udało się; przyjaciel obecnego Wójta zameldował
                      tymczasowo u siebie i swojej rodziny ponad 100 ludzi i oni mieli prawo głosu i
                      wiadomo na kogo zagłosowali. Sprawa w prokuraturze ciągnie się od kilku lat.....
                      Nie jest to żadną tajemnicą...... a co do wałesających się psów to niestety
                      ludzie sami robią krzywde tym zwierzakom przez dokarmianie ich i wiadomo pies
                      idzie tam gdzie ma michę. Można w każdej chwili zgłosić takie zdarzenie policji
                      i policja ma obowiązek się tym zająć lub do gminy ; do obowiązków gminy należy
                      finansowanie odłowu bezpańskich psów ( bo w lesie to leśnicy mogą wystrzelać).
                      Sama już parę razy zgłaszałam odławianie psów a i z sąsiadami się wykłucam że
                      jak chcą pomóc zwierzakom to niech wezmą je sobie do domu i wyprowadzają na smyczy.
                      ALE DO TEGO WSZYSTKIEGO NIESTETY JEST POTRZEBNE ZAANGAżOWANIE SPOłECZNE
                      • paichivo Re: Władze gminne 09.03.06, 19:16
                        która to teraz kadencja pana wójta? Jeśli nie ostatnia to czy nie oprze się i
                        tym razem pokusie "załatwienia" sobie posadki? Szczerze powiem, że jeśli nawet
                        wygrałby ktoś nowy, to czy będzie miał siłę przebicia, bo przecież pozostaną na
                        stanowiskach ci sami urzędnicy. Ja szczerze powiem, że nie wierzę w jakąkolwiek
                        poprawę. Jesteś niepoprawnym optymistą.
                        • lew808 Władze gminne 10.03.06, 11:17
                          Nie pamietam dokładnie która to już kadencja obecnego Wójta. Ale jest pewne że
                          naprzemiennie ze swoimi kolegami jest od 1990 roku. Bo raz jest vicewójtem a raz
                          wójtem i tak się wymieniają.Ja uważam że jeśliby frekwencja nie zawiodła to nie
                          ma możliwości takich przekrętów. A co do urzędników to niestety muszą się
                          trzymać wytycznych wójta; czy on jest z układów czy nie. Więc gdyby nam się
                          władze zmieniły to i wytyczne też. Ale fakt jest faktem że nie wiele ludzi
                          pracujących w naszym UG jest z odpowiednim wykształceniem. To są ludzie(znajomi
                          i przyjaciele) obecnego Wójta. A zresztą wójt to nie ma chyba nawet matury, więc
                          cóz tu wymagać od prostaka. Ja mam nadzieje że jeśli się władze zmienią to i
                          gmina bedzie bogatsza a co za tym idzie lepiej bedzie nam się żyło, mam tu na
                          myśli fakt że wogóle nie potrafią przyciągnąć inwestorów. Mamy w naszej gminie
                          tereny przemysłowe (po Cukrowni) i tam nie dzieje się prawie nic. Jakoś w innych
                          gminach podwarszawskich jest wiecej miejsc do pracy(Raszyn,łomianki,Janki itp.)
                          A u nas bida z nędzą. Ja tak nawet sobie myślę że stąd wynika niechęć rdzennych
                          mieszkańców do nalotowch przez zazdrość .
                          • lew808 Coś się dzieje 10.03.06, 11:22
                            Ale widzę że na naszym gminnym gronie coś się dzieje (raz lub dwa razy na dobę
                            ktoś tu zagląda) hi hi hi
                            • paichivo Re: Coś się dzieje 17.03.06, 11:27
                              mozeby rozpoczac nowy watek, sam nie mam pomyslu...
                              • b00merang Re: Coś się dzieje 19.03.06, 17:19
                                Nowy wątek jak najbardziej, ale ktoś tu zaczął interesujący wątek jak było
                                kiedyś w Lesznie i nie skończył, a szkoda.. w każdym bądź razie i ja tu jestem,
                                więc pozdrawiam :)
                                • lew808 Stare Leszno 20.03.06, 15:28
                                  Ok, nie ma sprawy; w miarę swej wiedzy opowiem o tym jak było kiedyś. tylko nie
                                  bardzo wiem od czego zacząć , proszę o jakieś pytania. Jeśli chodzi np. o stare
                                  fotografie to mozna je zobaczyć na stronie naszej parafii.
                                  • lew808 Może i w Lesznie coś zorganizować........... 20.03.06, 15:36
                                    AKCJA I
    • lew808 CISZA???? 09.04.06, 18:01
      Witam, czyźby w Lesznie odłączyli internet? a może wszyscy są już w szale
      świątecznych porządków, pogoda nie zachęca do spacerów więc dlaczego nikt tu nie
      zaglada???
      • kalina555 Re: CISZA???? 28.05.06, 19:45
        Hej, własnie ja tu zajrzałam;), znalazłam się tu przypadkowo,z zainteresowaniem
        przeczytalam te wypowiedzi.Ja mieszkam w Lesznie(dokladnie pod)od urodzenia i
        doskonale pamietam jak wygladalo kiedyś. Wlasciwie całe moje życie zwiazane
        jest mniej lub bardziej z Lesznem. Teraz może mniej bo pracuję w Wwie, ale
        wracam tu z przyjemnością.Zaczęlam doceniać tę ciszę, spokój,zapach lasu,moi
        znajomi sa zachwyceni kiedy tu przyjeżdżają. Leszno mimo wszystko bardzo się
        zmienilo na korzyść,oczywiście nie moze konkurować z Łomiankami czy
        Izabelinem.Ale ja pamietam to Leszno z autosanami PKS Grodzisk Maz.,
        zdezolowanymi nyskami,o blokach (poza tymi fabrycznymi)nikomu się wtedy nie
        śnilo, swoje tryumfy święciły sklepy w tzw.pawilonach(przy A.Wojska Polskiego),
        a sklep Lider był małą budką. A to osiedle domków
        jednorodzinnych,tzw.działki,było jeszcze słabo zabudowane,a teren gdzie teraz
        stoja bloki TBS, był jedną wielką łąką.
        Pamietam budowę hali sportowej tej na boisku i to bylo wielkie wydarzenie(bo
        zdarzały się wuefy na korytarzu i w lesie-wyścigi na ścieżkach leśnych). A tam,
        gdzie teraz stoi ta nowa hala sportowa była ścieżka, która chodziłam do
        szkoly.Pamietam zlote czasy cukrowni, kiedy o 6 rano i wieczorem włączała się
        syrena. Kto pamieta te czasy? aha, i Urząd Gminy był przed laty w budynku gdzie
        teraz jest komenda policji,obecny budynek gminy był w latach 80-tych sczytem
        techniki. A czy ktoś pamieta sklep u p.Fąfary i p. Sztykowej?(ciepłe lody,
        oranżady w torebce i czipsy ziemnaczane;))to moja podstawówka!! A poczta
        mieścila się w takim starym, małym budynku,tez na Błońskiej. Szłysmy tam kiedyś
        z koleżankami i jednej skrzynki wypadły listy!Zwiałyśmy stamtąd w jednej
        chwili. w tym miejscu na Błońskiej gdzie teraz jest oddział PKO stał kiosk.

Jestem troche rozdarta,doceniam polożenie Leszna, puszczę,ale dojazdy-zimą
        bywaja uciążliwe.Z jednej strony myślę,ze moglabym zostać tu na stałe(myslalam
        swego czasu o TBS-ie,ale szybko mi przeszlo).Widzę ze mnóstwo ludzi w przeciągu
        tych ostatnich lat kupuje tu działki,moi znajomi i rodzina również.I sa
        zachwyceni.pozdrawiam wszystkich!
        • lew808 Re: CISZA???? 07.06.06, 12:59
          OJ, PAMIęTAM, PAMIęTAM szczególnie karpatkę u p. Fąfary a u p. Sztykowej lody
          których "recepturę" na wykonanie znała tylko Genia. Oprócz tych wspomnień
          dorzuciłabym jeszcze kajzerki u p. Rzewuskiego; przepyszne!!! dziś już nie można
          znaleść tego smaku:( a szkoda...
        • mirek9912 Re: CISZA???? 28.06.06, 14:58
          napisz coś jeszcze o lesznie?
    • chalsia Re: Witam! 22.08.06, 13:14
      mieszkam w Lesznie od początku 2000 roku.
      Ma swoje plusy i minusy, faktem jednak jest, że piękne nie jest.
      Ale żyje mi się całkiem OK.
      Pozdrawiam,
      Chalsia
    • nie_chcem_alemuszem Re: Witam! 06.11.06, 16:51
      kandydować za cztery lata, czy się to komu podoba czy nie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka