leszno_kolo_warszawy 30.11.05, 14:47 Zapraszam wszystkich do nowego forum dotyczącego życia mieszkańców gminy Leszno! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
blaszka_77 Re: Witam! 27.12.05, 11:14 Hejka, obecnie mieszkam w Lesznie kolo Wawy. Ech, aklimatyzuje sie w tym "miescie", ale nie jest mi latwo. Bo chocby poczta do 15-tej czy biblioteka do 17-tej, a ja wracam ok. 18tej. Probuje znalezc jakies dobre strony tego miejsca, ale chyba tylko puszcza... a co Ty powiesz? pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
lew808 Re: Witam! 25.01.06, 12:13 Witam, no nie przesadzaj, do tej puszczy dodaj jeszcze ciszę i czyste powietrze.Na pocztę też nie narzekaj; w poniedziałek jest do wieczora czynna- szkoda że naszej poczty nie znaliscie pare lat temu ;)))))) Odpowiedz Link Zgłoś
blaszka_77 Re: Witam! 27.01.06, 15:46 ha!, niedawno slyszalam, ze poczta jest czynna juz do 18-tej. mam pytanie - a kiedys jak bylo w Lesznie? pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
lew808 Re: Witam! 10.02.06, 10:05 Nie powiem bo i tak pewnie cenzura by tego nie przepuściła...... a po drugie w Leznie mieszkają ludzie którzy pracowali na poczcie, to dopiero była legenda.... Odpowiedz Link Zgłoś
blaszka_77 Re: Witam! 22.02.06, 09:21 mieszkam tam od niedawna, jest ZLE!! TBS jest do bani, drogi sa do bani, dojazd jest do bani.... ludzie sa trudni, a ja niezawodowolona... oby do lata.... Odpowiedz Link Zgłoś
lew808 Re: Witam! 08.03.06, 14:47 No to fakt że z tym TBS-em to chyba Was wyrąbali. płatności astronomiczne i nigdy te mieszkania nie będą Wasze. Teraz już wiem skąd tyle ogłoszeń " odstąpie mieszkanie", ale reszta to niestety wina naszego wójta. niestety ktoś go "wybrał" więc trzeba to uszanować. ale nie długo kolejne wybory do władż samorządowych wiec mamy szanse na normalne władze. pod warunkiem że frekwencja nie zawiedzie, a przez co nie damy szansy na przekręty. Odpowiedz Link Zgłoś
lew808 Nasze władze i nasze Leszno 08.03.06, 14:48 No to fakt że z tym TBS-em to chyba Was wyrąbali. płatności astronomiczne i nigdy te mieszkania nie będą Wasze. Teraz już wiem skąd tyle ogłoszeń " odstąpie mieszkanie", ale reszta to niestety wina naszego wójta. niestety ktoś go "wybrał" więc trzeba to uszanować. ale nie długo kolejne wybory do władż samorządowych wiec mamy szanse na normalne władze. pod warunkiem że frekwencja nie zawiedzie, a przez co nie damy szansy na przekręty. Odpowiedz Link Zgłoś
paichivo Re: Nasze władze i nasze Leszno 09.03.06, 09:26 mieszkam w lesznie od 2,5 roku, zdążyłem się zorientować co nie co. Trudno mi uwierzyć, że jak się wybierze nowego wójta to zniknie problem korupcji, czy poprawi się cokolwiek w tak małej gminie, gdzie panuje wszechobecna kumoterka, niemalże w każdej instytucji. Prezes TBS-u ma wszystko i wszystkich w nosie i niewiele się da z tym zrobić, dlatego ludzie rezygnują. Odpowiedz Link Zgłoś
blaszka_77 Re: Nasze władze i nasze Leszno 09.03.06, 13:02 Nieszkam w Lesznie od niedawna, opieszalosc ludzi, ktorzy piasuja urzedowe stanowiska w gminie doprowadza mnie do bialej goraczki.Administracja TBS-u jest kompletnie beznadziejna, zima nie robia nic!!!! zeby choc na chwile czulo sie ich obecnosc! A te bezpanskie psy, ktore wlocza sie wszedzie? tym i wielu innymi sprawami nikt sie nie zajmuje,za to malomiasteczkowa atomosfera sprawia ze wszyscy wszystko o innych wiedza... pocieszam sie nadchodzaca wiosna... Odpowiedz Link Zgłoś
lew808 Władze gminne 09.03.06, 15:42 No i ja sobie własnie tak myślę że jedyną sznsą na normalne władze w naszej gminie jest wybór kandydata z poza tych układów; myslę o jakimś elemencie nalotowym, w tej chwili mamy Wójta który mieszka na naszym terenie od dziada pradziada. Nam potrzebny jest człowiek z poza układów i najlepiej społecznik. W poprzednich wyborach był kandydat ale nie udało się; przyjaciel obecnego Wójta zameldował tymczasowo u siebie i swojej rodziny ponad 100 ludzi i oni mieli prawo głosu i wiadomo na kogo zagłosowali. Sprawa w prokuraturze ciągnie się od kilku lat..... Nie jest to żadną tajemnicą...... a co do wałesających się psów to niestety ludzie sami robią krzywde tym zwierzakom przez dokarmianie ich i wiadomo pies idzie tam gdzie ma michę. Można w każdej chwili zgłosić takie zdarzenie policji i policja ma obowiązek się tym zająć lub do gminy ; do obowiązków gminy należy finansowanie odłowu bezpańskich psów ( bo w lesie to leśnicy mogą wystrzelać). Sama już parę razy zgłaszałam odławianie psów a i z sąsiadami się wykłucam że jak chcą pomóc zwierzakom to niech wezmą je sobie do domu i wyprowadzają na smyczy. ALE DO TEGO WSZYSTKIEGO NIESTETY JEST POTRZEBNE ZAANGAżOWANIE SPOłECZNE Odpowiedz Link Zgłoś
paichivo Re: Władze gminne 09.03.06, 19:16 która to teraz kadencja pana wójta? Jeśli nie ostatnia to czy nie oprze się i tym razem pokusie "załatwienia" sobie posadki? Szczerze powiem, że jeśli nawet wygrałby ktoś nowy, to czy będzie miał siłę przebicia, bo przecież pozostaną na stanowiskach ci sami urzędnicy. Ja szczerze powiem, że nie wierzę w jakąkolwiek poprawę. Jesteś niepoprawnym optymistą. Odpowiedz Link Zgłoś
lew808 Władze gminne 10.03.06, 11:17 Nie pamietam dokładnie która to już kadencja obecnego Wójta. Ale jest pewne że naprzemiennie ze swoimi kolegami jest od 1990 roku. Bo raz jest vicewójtem a raz wójtem i tak się wymieniają.Ja uważam że jeśliby frekwencja nie zawiodła to nie ma możliwości takich przekrętów. A co do urzędników to niestety muszą się trzymać wytycznych wójta; czy on jest z układów czy nie. Więc gdyby nam się władze zmieniły to i wytyczne też. Ale fakt jest faktem że nie wiele ludzi pracujących w naszym UG jest z odpowiednim wykształceniem. To są ludzie(znajomi i przyjaciele) obecnego Wójta. A zresztą wójt to nie ma chyba nawet matury, więc cóz tu wymagać od prostaka. Ja mam nadzieje że jeśli się władze zmienią to i gmina bedzie bogatsza a co za tym idzie lepiej bedzie nam się żyło, mam tu na myśli fakt że wogóle nie potrafią przyciągnąć inwestorów. Mamy w naszej gminie tereny przemysłowe (po Cukrowni) i tam nie dzieje się prawie nic. Jakoś w innych gminach podwarszawskich jest wiecej miejsc do pracy(Raszyn,łomianki,Janki itp.) A u nas bida z nędzą. Ja tak nawet sobie myślę że stąd wynika niechęć rdzennych mieszkańców do nalotowch przez zazdrość . Odpowiedz Link Zgłoś
lew808 Coś się dzieje 10.03.06, 11:22 Ale widzę że na naszym gminnym gronie coś się dzieje (raz lub dwa razy na dobę ktoś tu zagląda) hi hi hi Odpowiedz Link Zgłoś
paichivo Re: Coś się dzieje 17.03.06, 11:27 mozeby rozpoczac nowy watek, sam nie mam pomyslu... Odpowiedz Link Zgłoś
b00merang Re: Coś się dzieje 19.03.06, 17:19 Nowy wątek jak najbardziej, ale ktoś tu zaczął interesujący wątek jak było kiedyś w Lesznie i nie skończył, a szkoda.. w każdym bądź razie i ja tu jestem, więc pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
lew808 Stare Leszno 20.03.06, 15:28 Ok, nie ma sprawy; w miarę swej wiedzy opowiem o tym jak było kiedyś. tylko nie bardzo wiem od czego zacząć , proszę o jakieś pytania. Jeśli chodzi np. o stare fotografie to mozna je zobaczyć na stronie naszej parafii. Odpowiedz Link Zgłoś
lew808 CISZA???? 09.04.06, 18:01 Witam, czyźby w Lesznie odłączyli internet? a może wszyscy są już w szale świątecznych porządków, pogoda nie zachęca do spacerów więc dlaczego nikt tu nie zaglada??? Odpowiedz Link Zgłoś
kalina555 Re: CISZA???? 28.05.06, 19:45 Hej, własnie ja tu zajrzałam;), znalazłam się tu przypadkowo,z zainteresowaniem przeczytalam te wypowiedzi.Ja mieszkam w Lesznie(dokladnie pod)od urodzenia i doskonale pamietam jak wygladalo kiedyś. Wlasciwie całe moje życie zwiazane jest mniej lub bardziej z Lesznem. Teraz może mniej bo pracuję w Wwie, ale wracam tu z przyjemnością.Zaczęlam doceniać tę ciszę, spokój,zapach lasu,moi znajomi sa zachwyceni kiedy tu przyjeżdżają. Leszno mimo wszystko bardzo się zmienilo na korzyść,oczywiście nie moze konkurować z Łomiankami czy Izabelinem.Ale ja pamietam to Leszno z autosanami PKS Grodzisk Maz., zdezolowanymi nyskami,o blokach (poza tymi fabrycznymi)nikomu się wtedy nie śnilo, swoje tryumfy święciły sklepy w tzw.pawilonach(przy A.Wojska Polskiego), a sklep Lider był małą budką. A to osiedle domków jednorodzinnych,tzw.działki,było jeszcze słabo zabudowane,a teren gdzie teraz stoja bloki TBS, był jedną wielką łąką. Pamietam budowę hali sportowej tej na boisku i to bylo wielkie wydarzenie(bo zdarzały się wuefy na korytarzu i w lesie-wyścigi na ścieżkach leśnych). A tam, gdzie teraz stoi ta nowa hala sportowa była ścieżka, która chodziłam do szkoly.Pamietam zlote czasy cukrowni, kiedy o 6 rano i wieczorem włączała się syrena. Kto pamieta te czasy? aha, i Urząd Gminy był przed laty w budynku gdzie teraz jest komenda policji,obecny budynek gminy był w latach 80-tych sczytem techniki. A czy ktoś pamieta sklep u p.Fąfary i p. Sztykowej?(ciepłe lody, oranżady w torebce i czipsy ziemnaczane;))to moja podstawówka!! A poczta mieścila się w takim starym, małym budynku,tez na Błońskiej. Szłysmy tam kiedyś z koleżankami i jednej skrzynki wypadły listy!Zwiałyśmy stamtąd w jednej chwili. w tym miejscu na Błońskiej gdzie teraz jest oddział PKO stał kiosk. Jestem troche rozdarta,doceniam polożenie Leszna, puszczę,ale dojazdy-zimą bywaja uciążliwe.Z jednej strony myślę,ze moglabym zostać tu na stałe(myslalam swego czasu o TBS-ie,ale szybko mi przeszlo).Widzę ze mnóstwo ludzi w przeciągu tych ostatnich lat kupuje tu działki,moi znajomi i rodzina również.I sa zachwyceni.pozdrawiam wszystkich! Odpowiedz Link Zgłoś
lew808 Re: CISZA???? 07.06.06, 12:59 OJ, PAMIęTAM, PAMIęTAM szczególnie karpatkę u p. Fąfary a u p. Sztykowej lody których "recepturę" na wykonanie znała tylko Genia. Oprócz tych wspomnień dorzuciłabym jeszcze kajzerki u p. Rzewuskiego; przepyszne!!! dziś już nie można znaleść tego smaku:( a szkoda... Odpowiedz Link Zgłoś
chalsia Re: Witam! 22.08.06, 13:14 mieszkam w Lesznie od początku 2000 roku. Ma swoje plusy i minusy, faktem jednak jest, że piękne nie jest. Ale żyje mi się całkiem OK. Pozdrawiam, Chalsia Odpowiedz Link Zgłoś
nie_chcem_alemuszem Re: Witam! 06.11.06, 16:51 kandydować za cztery lata, czy się to komu podoba czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś