doradzacz 11.11.08, 19:04 Która z Pruszkowskich ulic, jako pierwsza posiadała nawierzchnię asfaltową? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sqh Re: Zagadka! 11.11.08, 20:12 Podobno ul. Klonowa (dzisiejsza I. Daszyńskiego), ale tylko na krótkim odcinku, na wysokości ówczesnego gimnazjum im. T. Zana. Żeby przejeżdżające wozy nie zakłócały i nie zagłuszały lekcji. Odpowiedz Link Zgłoś
doradzacz Re: Zagadka! 12.11.08, 22:18 Brawo! Sqh. W nagrodę przysługuje Ci kawałek historycznego asfaltu z ul. Ignacego Daszyńskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
sqh Re: Zagadka! 13.11.08, 19:10 doradzacz napisał: > Brawo! Sqh. W nagrodę przysługuje Ci kawałek historycznego asfaltu > z ul. Ignacego Daszyńskiego. Dzięki! Chętnie wydłubałbym sobie odrobinkę scyzorykiem, ale niestety, będzie o to trudno - po ostatnim remoncie nawierzchnię ulicy pokryła kostka bauma. Odpowiedz Link Zgłoś
habier Re: Zagadka! 11.11.08, 22:03 doradzacz napisał: > Która z Pruszkowskich ulic, jako pierwsza posiadała nawierzchnię > asfaltową? wow, nie mam pojęcia! zagadka bomba Odpowiedz Link Zgłoś
pruszko-wianka Re: Zagadka! 12.11.08, 12:58 przedluzenie warszawskiej? (nie pamietam jaka to nazwa ul.) Odpowiedz Link Zgłoś
leo48 Re: Zagadka! 13.11.08, 05:38 Sqh, gratulacje pamięci/wiedzy o topografii starego Pruszkowa. Dawnej Klonowej już nawet "najstarsi górale" nie pamiętają. Temat można pociągnąć. Parę topograficznych pytań by się znalazło. Pomyślałem o Rady Narodowej ale to zbyt świeże więc łatwe. Ciekawe, czy wielu kojarzy np ulicę Starynkiewicza. Trudno w to uwierzyć ale poza nią praktycznie nie było już Pruszkowa a dziś tysiące ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
sqh Re: Zagadka! 13.11.08, 19:17 Nie jestem wprawdzie najstarszym pruszkowskim Góralem, ale pracuję (między innymi) przy Klonowej właśnie, więc nie wypadałoby nie wiedzieć... A swoją drogą, ani asfalt, ani kostka nie tłumią hałasu ulicznego do tego stopnia, by nie przeszkadzał w prowadzeniu lekcji :-) Starynkiewicza zaś zupełnie nie kojarzę. Gdzie ona biegła? I którego ze Starynkiewiczów upamiętniała? Dziś natomiast widziałem nowiutką tabliczkę z nową ulicą - Targową. Odpowiedz Link Zgłoś
leo48 Re: Zagadka! 14.11.08, 23:26 Sądziłem, że to będzie łątwiejsze. Fakt, że to było tak dawno. Jeździłem tam rowerkiem i jadąc do końca Ołówkową lub Obr Pokoju przecinało się Powstańców a tam już była Starynkiewicza. Krótka uliczka z kilkoma niemal wiejskimi chałupami oraz podwóreczkami, gdzi trzymano kury i króliki. Mogło to być mniej więcej jak obecna Wróblewskiego a trzeba dodać, że tam już NIE BYŁO NIC. Ten cały trójkąt między Powstańców, Prusa i Działkową to były puste pola. A czy to było tak dawno ? Chyba nie, bo w tym czasie już na ścianie budynku przy głównej krzyżówce został wymalowany ów sławetny plan z legendarną TKM. Padło pytanie, o jakiego Starynkiewicza chodzi. Nie wiem, czy był jeszcze inny oprócz powszechnie znanego Sokratesa. Odpowiedz Link Zgłoś
leo48 Re: Zagadka! 14.11.08, 23:29 Do podpisu wkradła się potworna literówka. Miało być "z Marksem". Zaraz poprawię w profilu. Odpowiedz Link Zgłoś
apurimac Re: Zagadka! 15.11.08, 11:48 > Mogło to być mniej więcej jak obecna Wróblewskiego a trzeba dodać, > że tam już NIE BYŁO NIC. Ten cały trójkąt między Powstańców, Prusa i > Działkową to były puste pola Jeśli masz na myśli tzw. "parcelę" to nie do końca były tam puste pola. Przed powstaniem osiedla Staszica było tam sporo domów i małych uliczek, choć pamiętam też i małe poletko. Generalnie zabudowa przypominała częściowo to co mamy dzisiaj na Gąsinie czy Tworkach. Odpowiedz Link Zgłoś
leo48 Re: Zagadka! 15.11.08, 14:49 Bardziej bym się z Tobą zgodził, gdybyś miał na myśli porównanie do Gąsina z tamtych lat. Tego Gąsina też już nie ma. A tamta dzielnica, o której mówimy to raczej nie miała uliczek, nawet nie miały nazw bo to były ścieżynki prowadzące do domostw nieregulatnie rozrzuconych jak to na parceli. Tego rodzaju resztki zabudowy widnieją jeszcze w Granicy. Jeśli zaś wspomniałem o wiejskim podobieństwie tego terytorium to nie było w tym nic pejoratywnego. Wręcz przeciwnie, ta "zapyziałość" typowa dla przedmieść była na swój sposób sympatyczna. Towarzyskie życie skupiało się właśnie na tych podwórkach, gdzie doskonale się gawędziło... i nie tylko. Może zwłaszcza to "nie tylko". Odpowiedz Link Zgłoś
apurimac Re: Zagadka! 15.11.08, 22:31 Myślę że porównanie do Granicy jest rzeczywiście lepsze. :) Chodziło mi natomiast o to, że w mojej pamięci nie zachowały się z tamtych okolic pola. Pamiętam dobrze ulicę Plantową i o ile się nie mylę Cichą. Były dość gęsto zabudowane. Wzdłuż ogrodzeń ciągnęły się zarośla kruszyny oraz jaśminu, który pachniał na wiosnę odurzająco. Po drugiej stronie torów była rzeczywiście plątanina ścieżek, ale też i uliczek. Szkoda, że nie pamiętam już ich nazw. Odpowiedz Link Zgłoś
slsz Re: Zagadka! 16.11.08, 00:13 Parcela miała swoje ulice. Sam mieszkałem na parceli na ulicy Dobrej 11. W miejscu gdzie teraz jest plac zabaw, vis a vis byłego komisariatu policji (dokładnie tam gdzie jest karuzela, stał mój dom) :) Ulica Dobra, podobnie jak sąsiadująca z nią Młodzieżowa miały swoje drogi. Szerokość ok 4m, nawierzchnia z czarnego żwiru (lub coś podobnego). Młodzieżowa i Dobra sięgały i łączyły ulicę Powstańców i Al.WP. Wspomniana gdzieś wcześniej polana, to spory teren zieleni, na którym bawiliśmy się będąc dziećmi, teraz stoi tam pawilon "Dragon". W skład parceli wchodziła także ulica na której była piekarnia (przy skręcie w ul. Szopena) ale nie pamiętam nazwy. No i chyba jeszcze okolice sklepu "sasankowej" i z drugiej strony do "okrąglaka". Odpowiedz Link Zgłoś
leo48 Re: Zagadka! 16.11.08, 06:52 Jako ówczesny mieszkaniec Parceli zapewne lepiej pamiętasz detale. Zatem ul Dobra przetrwała znajdując swe miejsce w obecnym kształcie osiedla. Jeśli chodzi o Młodzieżową, to też jej szczątkowe istnienie przypominam sobie ale już z późniejszego okresu. Czy ona na pewno istniała "od zawsze" czy też była efemerydą stworzoną (jako nazwa) już w początku lat 70-tych i szybko zatartą w nowszej zabudowie ? A może ktoś przypomni nam w formie zagadki inne osobliwe miejsca ? Odpowiedz Link Zgłoś
apurimac Re: Zagadka! 16.11.08, 08:43 Wspominając parcelę przypomniał mi się wypadek kolejowy pod Parzniewem pamiętacie to wydarzenie? Tak się zastanawiam czy krzyż stojący niedaleko przejazdu na Gąsin nie upamiętnia właśnie tej katastrofy? A z zagadek choćby taka: Gdzie w Pruszkowie znajdowała się strzelnica tow. Sokół? Odpowiedz Link Zgłoś
leo48 Re: Zagadka! 18.11.08, 15:02 Na to pytanie chyba odpowiedzieć mógłby jakiś stary rodowity autochton. Za mojej pamięci nic takiego tu już nie istniało a najbliższa formacja tak ukształtowana to strzelnica, zresztą też nieczynna w Strzeniówce. Ale nie o nią chyba pytasz. Odpowiedz Link Zgłoś
wfe416n Re: Zagadka! 18.11.08, 18:56 oj, Leo a strzelnica na terenie "Mechaników"? ( mam na myśli szkołę ) Odpowiedz Link Zgłoś
zwierz.alpuhary Re: Zagadka! 18.11.08, 15:11 > A z zagadek choćby taka: Gdzie w Pruszkowie znajdowała się strzelnica > tow. Sokół? oj, mam to z tyłu głowy, pisał o tym na pewno H. Krzyczkowski w książce "W cieniu Warszawy". W zakładach Boforsa przestrzeliwano działka, może tam? A może w ZNTK? Odpowiedz Link Zgłoś
wfe416n Re: Zagadka! 18.11.08, 18:55 apurimac napisał: > Tak się zastanawiam czy krzyż > stojący niedaleko przejazdu na Gąsin nie upamiętnia właśnie tej > katastrofy? nie kolego, w tym miejscu zginął pod kołami samochodu młody chłopak ( pracowałem z nim na terenie jednego z zakładów ). Odpowiedz Link Zgłoś
habier Re: Zagadka! 18.11.08, 23:26 pamiętacie jak nazywano kiedyś (w latach 80-tych) oś. Staszica? Odpowiedz Link Zgłoś
habier Re: Zagadka! 18.11.08, 23:43 zwierz.alpuhary napisał: > Nowa Wieś? Aha. Wiedziałem, że to będzie banalnie proste :) pzdr Habier Odpowiedz Link Zgłoś
zwierz.alpuhary Re: Zagadka! 19.11.08, 08:52 to teraz ja, ale też będzie banalne: gdzie była księgarnia na ul. Bolesława Prusa? Odpowiedz Link Zgłoś
wfe416n Re: Zagadka! 19.11.08, 08:59 zwierz.alpuhary napisał: > to teraz ja, ale też będzie banalne: gdzie była księgarnia na ul. Bolesława Pru > sa? e, Zwierzu lepiej zapytać gdzie był antykwariat z książkami na Bol. Prusa? Odpowiedz Link Zgłoś
zwierz.alpuhary Re: Zagadka! 19.11.08, 09:01 Słusznie, na usprawiedliwienie dodam, że chodziłem tam we wczesnych latach 90 a wtedy każdy sklep z książkami był dla mnie księgarnią. Odpowiedz Link Zgłoś
slsz Re: Zagadka! 20.11.08, 22:30 Bywały szczęśliwe dni, gdy można tam było upolować Kajka i Kokosza a czasem nawet Tytusa! Odpowiedz Link Zgłoś
sqz Re: Zagadka! 19.11.08, 08:59 Czy chodzi Ci o księgarnie - antykwariat , która znajdowła sie tuz przy skrzyzowaniu Prusa z Kraszewskiego?? Nie jestem w stanie teraz sobie uprzytomnic co tam jest ale wtedy stał tam taki pawilon parterowy . Odpowiedz Link Zgłoś
zwierz.alpuhary Re: Zagadka! 19.11.08, 09:03 No prawie, może nie bezpośrednio przy skrzyżowaniu, ale niedaleko:) Teraz na miejscu tego pawilonu stoi chyba jakiś budynek TBS. Odpowiedz Link Zgłoś
smitte Re: Zagadka! 19.11.08, 09:05 We wczesnych latach 90 na ul. B. Prusa stała masa łóżek polowych z wszelakim dobrem, w tym również z książkami, ale chyba nie o to chodzi tak do końca;) Odpowiedz Link Zgłoś
sqh Re: Zagadka! 19.11.08, 16:04 apurimac napisał: > A z zagadek choćby taka: Gdzie w Pruszkowie znajdowała się > strzelnica tow. Sokół? Strzelnicę wybudowano w 1938 roku, siłami własnymi członków Towarzystwa, wzdłuż ogrodzenia Parku "Sokoła", od strony ul. Drzymały. Odpowiedz Link Zgłoś
apurimac Re: Zagadka! 24.11.08, 16:31 A teraz kolejna łatwa zagadka: Gdzie w Pruszkowie stoi wieżyczka pociągu pancernego typu Krasnoje Sormowo? Oraz trudniejsza: Co mieściło się w latach 80-tych w baraku (nieistniejącym dzisiaj) między Górką a ul. Tomcia Palucha? Odpowiedz Link Zgłoś
radek_m2 Re: Zagadka! 24.11.08, 23:48 chwila z google i już wiem wieża znajduje się w punkcie o współżędnych 52.173280 N 20.808170 E Czyli okolice bramy głównej na teren dawnego ZNTK Odpowiedz Link Zgłoś
apurimac Re: Zagadka! 24.11.08, 17:39 slsz napisał: > No i chyba jeszcze okolice sklepu "sasankowej" Sklep Sasankowej... A to ci dopiero. :) Czy to był ten zielony sklepik na Powstańców u wylotu Obrońców Pokoju? Odpowiedz Link Zgłoś
sqz Re: Zagadka! 24.11.08, 21:11 w dawnym sklepie "Sasankowej" teraz mieści się kebabownia baba jaga albo jakoś tak. Odpowiedz Link Zgłoś
wfe416n Re: Zagadka! 19.11.08, 09:07 to i ja zapytam - w latach 70 tych były trzy baseny w Pruszkowie, jeden kryty i dwa odkryte. Gdzie się znajdowały? Odpowiedz Link Zgłoś
smitte Re: Zagadka! 19.11.08, 09:09 Kryty przy stacji PKP, odkryty na Wyględówku jeden a drugi? Nie mam pojęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
smitte Re: Zagadka! 19.11.08, 09:10 A, na podwórku szkoły nr 8 był basen, osobiście się w nim raz kąpałam, potem już była tylko dziura w ziemi. Odpowiedz Link Zgłoś
wfe416n Re: Zagadka! 19.11.08, 09:13 dwa pierwsze to wiedziałem że będzie łatwizna, chodziło o ten w szkole nr 8 - wygrana - braterski uścisk dłoni. Odpowiedz Link Zgłoś
smitte Re: Zagadka! 19.11.08, 09:19 A Bóg zapłać, dobry człowieku;)))) Prawicę ściskam i pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
sqz Re: Zagadka! 19.11.08, 10:09 Był jeszcze jeden basen odkryty w Pruszkowie. Ktoś wie gdzie ??:) Odpowiedz Link Zgłoś
wfe416n Re: Zagadka! 19.11.08, 11:15 sqz napisał: > Był jeszcze jeden basen odkryty w Pruszkowie. Ktoś wie gdzie ??:) chyba nie masz na myśli "nerki prezesa"? Odpowiedz Link Zgłoś
zwierz.alpuhary Re: Zagadka! 19.11.08, 11:31 Dawno temu w przedszkolu nr 12 był spory i głęboki basen otwarty, aczkolwiek nigdy nie widziałem w nim wody. Ale to chyba nie ten, o który chodziło?;-) Odpowiedz Link Zgłoś
sqz Re: Zagadka! 19.11.08, 11:37 Chyba zle sformuowałem pytanie. Czyżby nikt nie pamietał wspaniałego, cudownego pływającego basenu na Glinkach ?? Odpowiedz Link Zgłoś
wfe416n Re: Zagadka! 19.11.08, 11:38 pytanie było podchwytliwe ale masz racje - był. Odpowiedz Link Zgłoś
sqh Re: Zagadka! 19.11.08, 16:07 zwierz.alpuhary napisał: > Dawno temu w przedszkolu nr 12 był spory i głęboki basen otwarty, > aczkolwiek ni gdy nie widziałem w nim wody. Ale to chyba nie ten, > o który chodziło?;-) Też pamiętam ten basen, ale pewnie gdybyśmy dziś stanęli przed nim, to by się okazało, że ma jakieś 3 na 3 metry i głębokość do kolan... :-) Ale nie staniemy, bo jakiś czas temu zasypano go. I faktycznie, w ciągu całych trzech lat mojego uczęszczania do "12" ani razu nie widziałem w tym basenie wody... Odpowiedz Link Zgłoś
zwierz.alpuhary Re: Zagadka! 19.11.08, 17:03 no właśnie też sobie pomyślałem, że w wieku lat 3 czy 4 człowiek miał inną perspektywę, ale dziś jawi mi się on jako głęboka sześcienna dziura w ziemi, do której wchodziło się łapać jakieś żaby, a potem nie każdy był w stanie wyjść. Jak tak teraz próbuję sobie przypomnieć, to wydaje się że według dorosłej miary mógł on mieć nawet 1,5 metra głębokości, ale po dwudziestu paru latach pamięć bywa zawodna:-) Odpowiedz Link Zgłoś
zwierz.alpuhary Re: Zagadka! 19.11.08, 09:11 Kryty oczywiście na Ołówkowej, a odkryte na Wyględówku, mniej więcej koło dzisiejszego toru (AFAIK). Odpowiedz Link Zgłoś
baba-jagna Re: Zagadka! 19.11.08, 12:23 Trzech?? Chyba jestem za młoda.. Ja pamiętam dwa. Mechaniki i Oświatę. W tym pierwszym czasy "Wejścia smoka", a w tym drugim potem różne imprezy były i dyskoteki.. Odpowiedz Link Zgłoś
sqz Re: Zagadka! 19.11.08, 12:24 Metro. Oświata , Mechanicy :) ztych trzech tylko budynek Metra do tej pory jest powszechnie dostepny, Oświata wyburzona, Mechanicy w ruinie :) Odpowiedz Link Zgłoś
sqz Re: Zagadka! 19.11.08, 14:49 Oki doki już milcze , ale czy ktos wie gdzie było Metro? Odpowiedz Link Zgłoś
baba-jagna Re: Zagadka! 19.11.08, 16:50 Ja wiem, ja wiem! Ale ja to pamiętam juz jako sklep o tej nazwe.. Tez nie powiem niech sie i inni bawią :) Odpowiedz Link Zgłoś
piotr.jasinski Re: Zagadka! 19.11.08, 16:51 > Oki doki już milcze , ale czy ktos wie gdzie było Metro? no to dość oczywiste - na ulicy Kraszewskiego, mniej więcej na przeciwko kościoła. Potem tam był (jest?) sklep ogrodniczy Odpowiedz Link Zgłoś
leo48 Re: Zagadka! 19.11.08, 17:57 Tuż obok Mc Donalda stoi sobie pawilon EuroAGD. Poprzednio oczywiście była tam "Urocza". A co w tym miejscu było zanim knajpkę wybudowano ? Odpowiedz Link Zgłoś
leo48 Re: Zagadka! 19.11.08, 18:00 Kolejna zagadka. Wkracza nowa era, do Pruszkowa też. Nasz raczkujący kapitalizm wznosi pierwszy w mieście "market" pod dumną na wyrost nazwą "Altar". Gdzie ? Odpowiedz Link Zgłoś
zwierz.alpuhary Re: Zagadka! 19.11.08, 22:19 to chyba gdzieś po nie mojej stronie torów, bo nie kojarzę Odpowiedz Link Zgłoś
wfe416n Re: Zagadka! 19.11.08, 22:27 jak tak ostro jedziemy to gdzie stał w Pruszkowie czołg? a gdzie parkowały transportery SKOT? Odpowiedz Link Zgłoś
zwierz.alpuhary Re: Zagadka! 19.11.08, 22:36 > jak tak ostro jedziemy to gdzie stał w Pruszkowie czołg? a gdzie parkowały tran > sportery SKOT? dla ułatwienia dodam, że wfe już o tym pisał na forum, a ja właśnie znalazłem odpowiedni wątek i doczytałem. Ale nie będę psuł innym zabawy:) Odpowiedz Link Zgłoś
leo48 Re: Zagadka! 19.11.08, 22:54 Dla ułatwienia dodam, że "Altar" to był wyższy bo już siddingowy etap ewolucji handlowej po łóżkach polowych i "szczękach". Ponadto względem torów stał po tej bardziej cywilizowanej stronie miasta. Zdaje się, że z forumowiczów najłatwiej odgadłaby to Mysza. Odpowiedz Link Zgłoś
wfe416n Re: Zagadka! 20.11.08, 06:34 to trochę podpowiem ( jeżeli się nie mylę ) - teraz po drugiej stronie ulicy jest jeden z nowszych parkingów w Pruszkowie typu "jedź samochodem zostaw bilet" albo podobnie. Odpowiedz Link Zgłoś
leo48 Re: Zagadka! 20.11.08, 08:14 Wfe podpowiedziałeś wystarczająco dużo, co oznacza, że znasz prawidłowadź. Odpowiedz Link Zgłoś
sqz Re: Zagadka! 20.11.08, 11:25 Altar pomiedzy Ołówkową i Stalowa, a transportery SKOT stacjonowały na boisku SP 11 a czołg gdzie stał to chyba każdy wie, mało kto pewnie pamieta że lufa skierowana była w Dom Partii :P Odpowiedz Link Zgłoś
gc.i-tyle Re: Zagadka! 19.11.08, 21:19 Zagadka, kiedyś zapalił sie sklep z zabawkami, pożar na pół miasta, zrobiono wielką wyprzedaż tego co nie zniszczyła straż, który to sklep??? a co było na miejscu obecnego AIGO banku i pizzy DaGrasso? dwie budki w jedej była..... a w drugiej.....???? Odpowiedz Link Zgłoś
piotr.jasinski Re: Zagadka! 19.11.08, 21:58 mi się kojarzy, że tam piwo chyba było. Odpowiedz Link Zgłoś
zwierz.alpuhary Re: Zagadka! 19.11.08, 22:24 a co było na miejscu obecnego AIGO banku i pizzy DaGrasso? > dwie budki w jedej była..... a w drugiej.....???? jesli chodzi o róg Kraszewskiego i Prusa to w jednej za tujami była smażalnia ryb a w drugiej jakiś dziwny sklep, w którym nie wiem co sprzedawano. A przed sklepem były pierwociny Manhattanu czyli łóżka polowe ze wszystkim. Odpowiedz Link Zgłoś
apurimac Re: Zagadka! 24.11.08, 16:39 > Zagadka, kiedyś zapalił sie sklep z zabawkami, pożar na pół miasta, > zrobiono wielką wyprzedaż tego co nie zniszczyła straż, który to > sklep??? Esdeh??? Odpowiedz Link Zgłoś
swistak133 Re: A gdzie były ..... ;) 24.11.08, 22:00 > Dwa pruszkowskie SexShopy :) Jeden w tym zakątku obok "Rzemieślika", ale drugi... Niecała? Odpowiedz Link Zgłoś
zwierz.alpuhary Re: A gdzie były ..... ;) 24.11.08, 22:59 ja znalazłem jakiś na Chopina, podobno największy w Polsce, ale internetowy:P company.yellowpages.pl/Polska/mazowieckie/Pruszkow/85431/prezentacja-firmy.html Odpowiedz Link Zgłoś
swistak133 Re: A gdzie były ..... ;) 25.11.08, 07:34 Ja miałem na myśli sexshop, który był przy Rzemieślniku kiedyś. Myślałem, że teraz nie ma już żadnego. Odpowiedz Link Zgłoś
zwierz.alpuhary Re: A gdzie były ..... ;) 25.11.08, 08:23 i ja tak myślałem, dopóki nie zajrzałem do internetu:) Odpowiedz Link Zgłoś
romadur Re: A gdzie były ..... ;) 25.11.08, 09:45 1. Pierwsze światła na skrzyżowaniu? 2. pierwszy sklep meblowy? Odpowiedz Link Zgłoś
szuberto5 Re: A gdzie były ..... ;) 25.11.08, 10:38 1. Pierwsze światła na skrzyżowaniu? Stawiam na armii krajowej(17-go stycznia)- wojska polskiego ? 2. pierwszy sklep meblowy? a to pewnie emilia (emilka?) przy komorowskiej (róg gordziałkowskiego) Odpowiedz Link Zgłoś
leo48 Re: A gdzie były ..... ;) 26.11.08, 16:17 Zagadka na temat pierwszego sklepu meblowego jest chyba zarazem odpowiedzią na moją zagadkę, co było przed obecnym EuroAGD uraz wcześniej stojącą tam "Uroczą". Tam właśnie stał zwalisty mroczny barak z uginającą się i skrzypiącą podłogą. Ten właśnie obiekt był naszym meblowym salonem. Odpowiedz Link Zgłoś
leo48 A może to wiecie 05.12.08, 06:05 Wjeżdżając pociągiem do Pruszkowa od strony stolicy można było po prawej stronie zobaczyć dwie bliźniacze spore "budowle techniczne". Dziś nie ma już po nich śladu a były charakterystyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
wfe416n Re: A może to wiecie 05.12.08, 13:45 chłodnie kominowe były trzy, dwie budowle? Pruszków jadąc od strony Warszawy zaczyna sie na wysokości Papierni czy to gdzieś w tym rejonie? Odpowiedz Link Zgłoś
leo48 Re: A może to wiecie 05.12.08, 14:19 Jak dalece sięga moja dinozaurowa pamięć, chłodnie ( bo faktycznie o nie chodzi) były dwie, a stały na terenie EC Pruszków, gdzie wtedy pracowałem i służyły do schładzania wody z turbiny. Znasz ten teren więc one były tuż naprzeciwko istniejącej do dziś rampy magazynowej. Odpowiedz Link Zgłoś
wfe416n Re: A może to wiecie 05.12.08, 22:07 leo48 napisał: > Jak dalece sięga moja dinozaurowa pamięć, chłodnie ( bo faktycznie > o > nie chodzi) były dwie, a stały na terenie EC Pruszków, gdzie wtedy > pracowałem i służyły do schładzania wody z turbiny. mam na zdjęciu trzy chłodnie kominowe, fakt zdjęcie jest z lat 20-tych. Chłodnie zostały rozebrane ( chyba ) ok 1959 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
leo48 Re: A może to wiecie 05.12.08, 23:06 No to masz fajne archiwalne zdjęcie. Te dwie chłodnie, które ja pamiętam stały tam na pewno jeszcze na początku lat 70-tych. Odpowiedz Link Zgłoś