Dodaj do ulubionych

Szymek już po operacji

27.11.08, 20:54
www.gazetawpr.pl

www.gazetawpr.pl/BoxInfoPositions/178/1/all/Szymek-Już-Po-Operacji!.html
Obserwuj wątek
    • zibi-pruszkow Re: Szymek już po operacji 27.11.08, 21:26
      no to jeden wielki pic na wode, ponoc operacja mogla byc wykonana
      tylko na wyspie, ponoc nasza sluzba zdrowia jets do kitu, ponoc
      potrzebna byla kasa ... nie chce sie czepiac, ale co teraz z ta kasa
      bedzie, mam nadzieje ze zasili konto innego potrzebujacego dziecka.
      • leo48 Re: Szymek już po operacji 27.11.08, 21:45
        Zibi, gdybyś pofatygował się choćby na jedno z naszych licznych
        spotkań, to poznałbyś trochę bliżej uwarunkowania całej sprawy, co
        być może uwolniłoby Cię od tak błazeńskich wpisów.

Jasne, że chcielibyśmy, aby sprawa się na tym pozytywnie zakończyła
        i zebranych pieniędzy nikt by na pewno nie przehulał. Twoja troska
        nas rozczula. Szkoda jednak, że z takim brakiem wiedzy o sprawie tak
        łatwo ją osądzasz.

Wróć może póki co do wątków erotomańskich. W tym jesteś zabawniejszy.
        • zibi-pruszkow Re: Szymek już po operacji 27.11.08, 22:10
          przeciez napisalem ze nie chce sie czepiac ... ale wkurza mnie
          szukanie doktorkow za granica, podczas gdy w kraju mamy niezlych
          specjalistow, ktorzy sa utrzymywani badz co badz z naszych skladek
          zusowskich i podatkow. rozumiem ze wiele osob poswiecilo swoj czas
          na zorganizowanie calej akcji, ale czy nie prosciej bylo od razu
          poszukac odpowiedniego medyka w kraju?
          • leo48 Re: Szymek już po operacji 27.11.08, 22:39
            Jeszcze raz potwierdzasz swoją nieznajomość sprawy choć była tu i na
            innych forach oraz blogach szeroko omawiana. A może wziąłbyś udział
            w jutrzejszym spotkaniu ? Twój czas jest zbyt cenny ?
            • zibi-pruszkow Re: Szymek już po operacji 27.11.08, 23:07
              po pierwsze nie klikasz z habierkiem :)

po drugie, jutro odwiedza mnie siostra, wiec mam obowiazki rodzinne

po trzecie sprawa zostala poruszona na forum, czesc forumowiczow
              zaanagazowala sie, inni z roznych powodow mogli lub chcieli tylko
              przygladac sie akcji i dla nich naleza sie pewne informacje ...
              zarzucanie mi nieznajomosci sprawy jest bezzasadne, ja zadaje
              pytania a nie wyciagam wnioski.

a pytania brzmia:
              - jakim cudem nagle czas na wykonanie operacji wydluzyl sie o kilka
              miesiecy, to byl renomowany lekarz czy jakis pajac?
              - dlaczego wczesniej podawana byla informacja ze operacji nie mozna
              przeprowadzic w kraju, podczas gdy wlasnie w kraju zostala ona
              przeprowadzona?
              • jaculka08 Re: Szymek już po operacji 27.11.08, 23:47
                zibi... w wątku Wzrok dla Szymka jest opis jakie okoliczności decydowały o
                tym,że rodzice Szymka podjęli taką,a nie inną decyzję co do wczorajszego
                przeszczepu...I niech to wystarczy za komentarz...
                • anna-w Re: Szymek już po operacji 28.11.08, 09:51
                  Zbędne dyskusje najważniejszy jest Szymuś i to że odbyła się operacja i niech
                  szybko wraca do zdrowia trzymam kciuki.
                  • zibi-pruszkow Re: Szymek już po operacji 28.11.08, 10:30
                    Szymkowi zycze jak najlepiej, trzymam kciuki ... jednak nie
                    zapominajcie o innych dzieciakach, w przypadku gdy w swiat pojdzie
                    info ze rodzice zbierali kase na operacje dziecka za granica, a
                    operacja odbyla sie w kraju, napewno kolejne dzieciaki nie beda
                    mogly liczyc na wsparcie finansowe ... nie nalegam, ale chcialbym
                    sie dowiedziec czemu rodzice musieli smigac do londynu, podczas gdy
                    zabiegu dokonali nasi lekarze, kto skierowal rodzicow Szymka do
                    Londynu, czy byla to ich wlasna decyzja, czy zostali tam skierowani
                    przez jakas instytucje.
                    • piotr.jasinski Re: Szymek już po operacji 28.11.08, 10:54
                      Zibi - mógłbyś w końcu przeczytać informacje z linków, które Ci
                      podrzucono. Potem zadawaj pytania.
                      • zibi-pruszkow Re: Szymek już po operacji 28.11.08, 10:58
                        czytajac pojawiaja sie kolejne pytania.
                • erleusortok Re: Szymek już po operacji 28.11.08, 10:07
                  1. Cieszę się, że doszło do operacji i Szymkowi życzę zdrowia.

2. A zibiemu się nie dziwcie, że się dziwi. Z punktu widzenia osoby niezaangażowanej - a nawet średnio zaangażowanej, tzn. takiej która wprawdzie nie współorganizowała akcji pomocy i nie śledzi na bieżąco bloga i wątku na forum, ale wspomogła Szymka finansowo - informacja o przeszczepie w kraju jest zaskakująca. W artykule w WPR nie ma odpowiedzi, czemu właściwie nagle okazało się że zabieg można wykonać w Polsce (czy np. pierwotnie Katowice nie chciały się operacji podjąć, albo nie miały rogówki do przeszczepu, albo rodzice woleli operację za granicą?) i co się stało/stanie z zebranymi pieniędzmi. Wszystko stało się bardzo szybko i w tej chwili na takie informacje jest po prostu za wcześnie. Rodzina i osoby jej pomagające na pewno czekają przede wszystkim na wynik operacji. Z drugiej strony jednak wiele osób zacznie stawiać pytania takie jak zibi i jakaś informacje będzie się wszystkim należeć (a przynajmniej tym, którzy akcję wspomogli).
                  • jaculka08 Re: Szymek już po operacji 28.11.08, 10:22
                    Dla zainteresowanych i mających wątpliwości polecam lekturę bloga:

szymekjakubowski.blog.onet.pl/
                    • zibi-pruszkow Re: Szymek już po operacji 28.11.08, 10:56
                      czy ktos moze mi wyjasnic ten fragment:

"Szybko okazuje się, że w Polsce nie wykonuje się operacji
                      przeszczepiania rogówek tak małym dzieciom. Kolejne konsultacje ze
                      specjalistami okulistyki dziecięcej (m.in. wizyta w Katowicach u dr.
                      Wylęgały) potwierdzają, że jedyną szansą na odzyskanie wzroku jest
                      przeszczep. Ale dziecko musi czekać, aż będzie starsze.

Rodzice dostają od mamy Moniki kontakt do dr. Kena Nischala z
                      Londynu, który jest jednym z nielicznych specjalistów dokonujących
                      tak poważnych operacji niemowlętom."

Rozumiem ze polecenie zagranicznego lekarz bylo wynikiem prywatnej
                      rozmowy, a nie konsultacji z fachowcami. I nasuwa sie w tym miejscu
                      pytanie czemu dr. Wylegala zmienil zdanie, czemu operacje
                      przeprowadzil teraz, a nie "gdy dziecko bedzie starsze".
                      • jaculka08 Re: Szymek już po operacji 28.11.08, 11:14
                        ...to jest bardzo dobre pytanie...Tylko nie do nas...Sam jestem ciekawy,co
                        spowodowało zmianę.Dowiemy się jak Agnieszka z Szymkiem szczęśliwie wróci do
                        Pruszkowa.Ale decyzja lekarzy to jedno,a odwaga rodziców,żeby nie czekać
                        dłużej,tylko niezwłocznie zgodzić się na operację w Polsce to drugie.Dajmy im
                        chwilę na to,żeby doszli do siebie i była pewność,że wszystko jest ok.
                        • zibi-pruszkow Re: Szymek już po operacji 28.11.08, 16:00
                          oki, przeciez wszystko powienno udac sie poskladac w logiczna
                          calosc ... a tymczasem musze przytepic poczynania coniektorych
                          forumiczow :)
              • habier Re: Szymek już po operacji 28.11.08, 12:08
                zibi-pruszkow napisał:

> po pierwsze nie klikasz z habierkiem :)

ROTFL

• marzena-2 Re: Szymek już po operacji 28.11.08, 14:41
                  Choć szlag mnie trafia jak czytam teksty zibiego-pruszków to mam
                  świadomość tego że takich ludzi jest niestety więcej. Zibi, twoje
                  pytania o to dlaczego operacja jednak mogła odbyć się w Polsce
                  powinno być skierowane do lekarzy. To oni a nie my mówili rodzicom
                  że podejmą się zabiegu ale dopiero jak dziecko będzie starsze. Jak
                  już pisane to było w wielu miejscach rodzice nie mogli czekać.
                  Dlaczego lekarze zmienili decyzję? Nie wiem. Dlaczego rodzice
                  podjeli ryzyko operacji w Polsce? Jeśli masz choć resztki rozumu to
                  odpowiesz sobie sam bez większego wysiłku. I rada na przyszłość.
                  Zanim zaczniesz publicznie kogoś oskarżać, najpierw pomyśl to je
                  boli a czasem jednak warto. Jeśli miałeś w tej sprawie wątpliwości i
                  pytania wystarczyło kulturalnie zapytać a otrzymał byś wyczerpujące
                  odpowiedzi. Atakując już na wstępie, po raz kolejny udowodniłeś że
                  panująca tu opinia o Tobie jest słuszna.
                  Ps.Wiem, piszę dość trudnym językiem, ale nie stresuj się znaczenie
                  tych najtrudniejszych słów jak np "kulturalnie" znajdziesz w
                  słowniku.
                  • zibi-pruszkow Re: Szymek już po operacji 28.11.08, 15:59
                    buhahaha, dzieki malenka za poprawe humoru, chociaz i tak byl
                    dobry ... a teraz posluchaj: nie wyciagam wnioskow, nie oskarzam,
                    zadaje pytania, a wiesz dlaczego ... bo za miesiac lub rok, nastepne
                    dziecko moze potrzebowac pomocy, a ludzie moga juz nie byc skorzy do
                    jej udzielania, bo udzielili kiedys wsparcia dziecku, ktore mialo
                    byc leczone za granica, podczas gdy bylo leczone w kraju.

zanim zaczniesz sie pocic i jakac to moze zaczniesz myslec ...
                    chociaz to za trudna czynnosc dla kobiet.
                    • marzena-2 Re: Szymek już po operacji 28.11.08, 16:24
                      No cóż, nie zaskoczyłeś mnie. Jeśli tak martwi Cię los dzieci to
                      dlaczego nie ruszysz się i nie zaczniesz im pomagać? Z wielką
                      przyjemnością zobaczę jak angażujesz się w jakąś pracę. Klepać w
                      klawiaturę potrafi każdy, trudniej coś zrobić. A słownik jak widać
                      nie wpadł Ci w ręce.
                      • zibi-pruszkow Re: Szymek już po operacji 28.11.08, 16:36
                        no prosze, kurde, a nawet sie nie staralem ... wydaje Ci sie ze mnie
                        znasz, bo czasami cos klepne na tym forum, mieszkam w tym miescie,
                        wiec czasami pewnie mijamy sie na ulicy ... a jakie slowo mam Ci na
                        polski przetlumaczyc, ze tak o ten slownik dopytujesz???
                      • leo48 Re: Szymek już po operacji 28.11.08, 17:05
                        Marzena, odpuść zanim kolejna fajna rzecz za sprawą małych
                        zawistnych ludzików zostanie sprowadzona do poziomu rynsztoka.
                        Mam podstawy by sądzić, że zdecydowana większość widzi nasze
                        działania we właściwym świetle.
                        • leo48 Re: Szymek już po operacji 29.11.08, 18:46
                          Nie wiem, czy o tym pisać bo pewnie i tak nikt nie uwierzy.
                          Nasz zagorzały adwersarz odpowiedział na nasz apel i wczoraj
                          poświęcił trochę swego cennego czasu by wziąć udział w części
                          naszego spotkania. Zadał pytania i uzyskał pełne odpowiedzi.
                          Nie widzieliśmy potrzeby sporządzania protokólu rozbieżności
                          bo wyżej wymieniony sprawiał wrażenie przekonanego.
                          Fama głosi, że z nim nie można gadać.
                          Fama bezczelnie kłamie.

Zbychu, czy zechcesz potwierdzić ?

Informacja dla innych wątpiących i w ogóle dla wszystkich.
                          Nasze spotkania mają charakter otwarty i jawny. Każdy jest
                          mile widziany. Mamy następne pomysły ale otwarci jesteśmy
                          również na Wasze. ZAPRASZAMY.
                          • jaculka08 Re: Szymek już po operacji 29.11.08, 19:40
                            Aktualne informacje o stanie zdrowia Szymka i okolicznościach związanych z
                            przeszczepem w poniższym blogu umieszcza Wujek Darek....

szymekjakubowski.blog.onet.pl
                            • zibi-pruszkow Re: Szymek już po operacji 30.11.08, 02:15
                              ta Fama to musi byc kobieta, one wszystkie klamia :)

co prawda pozno juz, ale biore sie za lekturke bloga, a Malemu juz
                              tradycyjnie zycze zdrowka.
                            • kaliaa Re: Szymek już po operacji 30.11.08, 08:59
                              nie wiem o co chodzi ale w zadnej przegladarce strona
                              szymekjakubowski.blog.onet.pl nie wyswietla mi sie prawidlowo, mam
                              tylko pol strony wzdluz i na nic nie moge wejsc-kliknac dalej.
                              • leo48 Re: Szymek już po operacji 30.11.08, 10:16
                                Zawieszenie strony z blogiem Szymka występowało u mnie, i nie tylko,
                                przy jej otwieraniu za pomocą Internet Eksplorera. Blog otwarty za
                                pomocą Firefoxa funkcjonuje bez zarzutu.
                                • kaliaa Re: Szymek już po operacji 30.11.08, 15:08
                                  nie mam firefoxa, ale maxtona i i eksplorera, nie baede specjalnie
                                  firefoxa instalowac, troche kiepsko ze na popularnych przegladarkach
                                  tak sie srona wiesza...
                                  • wfe416n Re: Szymek już po operacji 30.11.08, 15:33
                                    to nie wina strony tylko przeglądarki.
                                  • leo48 Re: Szymek już po operacji 30.11.08, 17:33
                                    Kaliaa, ściągnięcie firefoxa ze strony Komputer Świata to kwestia
                                    kilku minut. Program jest darmowy, po polsku i zajmuje na dysku
                                    niespełna 8MB. Ikona na pulpicie pozwala go uruchomić w każdej
                                    chwili. Ja sam ze starego nawyku posługuję się głównie IE ale on
                                    mimo częstych aktualizacji coraz gorzej sobie radzi z wieloma
                                    rzeczami.
                                  • zwierz.alpuhary Re: Szymek już po operacji 30.11.08, 20:43
                                    Kaliaa ma trochę racji. Strona jest bardzo długa i zawiera wiele zdjęć, co znacznie spowalnia jej ładowanie. Poza tym wydaje się, że w którymś miejscu ma źle ustawioną szerokość, albo jest na niej jakiś element (np. ogromne zdjęcie), który ją w ten sposób rozwala.
                                    Tym niemniej ja również polecałbym zainstalowanie jakiejś innej przeglądarki, np. Opery, która moim skromnym zdaniem jest lepsza nawet od Firefoksa.
                                    • kaliaa Re: Szymek już po operacji 30.11.08, 20:50
                                      no niestety ja kocham milosci wielko mojego maxthona, ktory jest
                                      moja glowna i podstawowa przegladarka i nie zmienie go na pewno :)
                                      trudno najwyzej nie poczytam co i jak... :(
                                      a
                                      • leo48 Re: Szymek już po operacji 30.11.08, 22:51
                                        Nie ma potrzeby zmiany przeglądarki a jedynie dogrania dodatkowej i
                                        posiadanie tej kolejnej ikonki na pulpicie do uruchamiania jedynie
                                        tych aplikacji, z którymi ukochana przeglądarka sobie nie radzi.

Jeśli zaś chodzi o Operę, to moim z kolei skromnym zdaniem, jest to
                                        niezła maszyna ale nie mogę zrozumieć jej skomplokowanego systemu
                                        organizacji i porządkowania zakładek. Pod tym względem IE góruje.
                                        • wfe416n Re: Szymek już po operacji 01.12.08, 08:34
                                          leo48 napisał:

> nie mogę zrozumieć jej skomplokowanego systemu
                                          > organizacji i porządkowania zakładek. Pod tym względem IE góruje.

od lewej do prawej lub jak sobie ustawisz właśnie dla tego używam Opery a nie IE który taką opcje ma od niedawna.
                                          • jakub5g Re: Szymek już po operacji 01.12.08, 09:13
                                            Czytelników bloga, którzy mają problemy z otwarciem strony
                                            przepraszam. Blog powstał spontanicznie, nigdy wcześniej nie byłem
                                            czynnym użytkownikiem pododobnych stron. Usunąłem parę zdjęć o dużej
                                            rozdzielczości z archiwum - powinno pomóc. Przynajmniej w szybkości
                                            otwierania. Pozdrawiam wszystkich. Autor bloga.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka