Dodaj do ulubionych

WAŻNE DO WSZYSTKICH MIESZKANCÓW !!!!!!!!!!

03.04.13, 10:21
DRODZY MIESZKAŃCY NAWIĄZUJĄC DO NASZYCH POSTÓW DOTYCZĄCYCH BARDZO WYSOKICH OPŁAT,PROPONUJĘ W KOŃCU JAKIŚ KONKRET ,BO PISZEMY WYLEWAMY ZŁOŚĆ ,ALE ŻEBY SIĘ TO NIE SKOŃCZYŁO NA SŁOWACH.CZY JEST MOŻLIWOŚĆ SPOTKANIA SIĘ W CELU USTALENIA CO ROBIMY DALEJ....MOŻE SOBOTA GODZ.18 ?
Obserwuj wątek
    • puffettina Re: WAŻNE DO WSZYSTKICH MIESZKANCÓW !!!!!!!!!! 03.04.13, 11:21
      zgadzam się i potwierdzam swoją gotowość
      • koszteli2 Re: WAŻNE DO WSZYSTKICH MIESZKANCÓW !!!!!!!!!! 03.04.13, 11:30
        Świetny pomysł! Może warto by było poprzyklejać na drzwiach wejściowych do klatek kartki z informacją o spotkaniu i temacie spotkania - nie wszyscy korzystają z internetu.
    • wosseba Re: WAŻNE DO WSZYSTKICH MIESZKANCÓW !!!!!!!!!! 03.04.13, 11:35
      Wyrażam gotowość do uczestnictwa - w końcu jakaś osoba wzięła byka za rogi - i trzeba to wykorzystać. Będę - czekam tylko na informację, gdzie to spotkanie miałoby się odbyć. Pozdrawiam!
    • i.oracz Re: WAŻNE DO WSZYSTKICH MIESZKANCÓW !!!!!!!!!! 03.04.13, 12:25
      jest możliwość wynajęcia sali w domu ogrodnika -koszt 60 zł,czy macie ewentualnie jakieś propozycje?
      • mh.78 Re: WAŻNE DO WSZYSTKICH MIESZKANCÓW !!!!!!!!!! 03.04.13, 13:10
        Ja również bardzo chętnie się przyłączę.
        • iwus1982 Re: WAŻNE DO WSZYSTKICH MIESZKANCÓW !!!!!!!!!! 03.04.13, 13:19
          Dobrze, wiec zaczynajmy.
          Kto rezerwuje sale? Gdzie składka?
          Tylko jest jeszcze tylko pytanie czy jest tu ktos z nas kto potrafi poprowadzic takie spotkanie i wie od czego zacząć ..
          • mh.78 Re: WAŻNE DO WSZYSTKICH MIESZKANCÓW !!!!!!!!!! 03.04.13, 13:29
            Wydaje mi się że na pierwsze takie spotkanie wystarczy kilka osób. Poprostu założyć jakąś grupę osób (niedużą), powymieniać sie kontaktami i zacząć wypracowywać jakiś plan. Jeżeli zwali się setka czy dwie osób i nie znajdzie się śmiałek który potrafi ogarnąć takie spotkanie to nic z tego nie będzie. Kilka osób, zawiązanie składu i jakiś plan - według mnie tak chyba będzie najrozsądniej na pierwszy raz. Jak coś się zacznie dziać, jakaś wizja działania wtedy większe zebranie itp.
            • assessander Re: WAŻNE DO WSZYSTKICH MIESZKANCÓW !!!!!!!!!! 03.04.13, 15:25
              ok wchodzę w to, proszę o koordynaty miejsca spotkania.
              Jest tu może jakiaś knajpa w okolicy np Buchnikowa Chata, możnaby przy okazji spokojnie piwa się napić i podyskutować.
    • wosseba Re: WAŻNE DO WSZYSTKICH MIESZKANCÓW !!!!!!!!!! 03.04.13, 22:41
      Sugeruję zorganizować spotkanie w najbliższej okolicy - osiedle, Dom Ogrodnika.... Niestety nie jestem zmotoryzowana i spotkanie np. w Buchnikowej Chacie ( co prawda nie wiem gdzie to jest, ale zakładam że nie w pobliżu) zdyskwalifikowałoby moją obecność. Myślę że nie będę jedyna.... A może w Pałacu ( w podziemiach jest knajpka) lub jakimś saloniku możemy się zorganizować??
      • kamilkowski77 Re: WAŻNE DO WSZYSTKICH MIESZKANCÓW !!!!!!!!!! 04.04.13, 08:08
        a ja jednak proponuje spotkać się na osiedlu wtedy jest większe prawdopodobieństwo na obecność dużej liczby mieszkańców, tylko, że pogoda jest jak narazie niesprzyjająca
        • assessander Re: WAŻNE DO WSZYSTKICH MIESZKANCÓW !!!!!!!!!! 04.04.13, 09:16
          racja lepiej lokalnie na osiedlu ( piwo można przynieść ), wariant suszarnia albo piwnica co wy na to ?
          • lola.5 Re: WAŻNE DO WSZYSTKICH MIESZKANCÓW !!!!!!!!!! 04.04.13, 09:38
            pomysł niezły ,ale czy się pomieścimy?
            • robb80 Re: WAŻNE DO WSZYSTKICH MIESZKANCÓW !!!!!!!!!! 04.04.13, 11:06
              w suszarni lepiej bez piwa, za ciepło tam jest i szybko może zciąć z nóg wink
            • ehgram22 Re: WAŻNE DO WSZYSTKICH MIESZKANCÓW !!!!!!!!!! 04.04.13, 11:13
              Jestem bardzo zadowolona, że "coś się dzieje". Oczywiście przyłączę się i chętnie się spotkam.
              Ważną rzeczą jest powiadomienie mieszkańców i w tym celu dobrze byłoby nalepić info na drzwiach klatek - mogę to zrobić, ale: muszę znać miejsce spotkania, godzinę i dzień.
              Jeden/a osoba napisała, że sala w Domu Ogrodnika kosztuje 60PLN - może to jest dobry pomysł? ale to zależy od uczestników. Czekam na informacje do jutra rana.
              • ra.jska13 Re: WAŻNE DO WSZYSTKICH MIESZKANCÓW !!!!!!!!!! 04.04.13, 13:15
                Jak ktoś jest w stanie obniżyć cenę ścieków , wody i gazu- przez to ogrzewania OC i wody to wchodzę w to . Bo z tego co widze u mnie w tych pozycjach jest duzy wzrost. W częściach wspólnych mam podobne stawki jak w poprzednich latach a nawet cut taniej jak było w 2011roku. Koszmar polega na tym , że chyba zaczne oszczędzać na wodzie i myć sie raz w tygodniu. Bo jak uniknać oplat licznikowych ?
                • kubala323 Re: WAŻNE DO WSZYSTKICH MIESZKANCÓW !!!!!!!!!! 04.04.13, 21:17
                  Jestem z i czekam na konkretny termin i godzine
              • wosseba Re: WAŻNE DO WSZYSTKICH MIESZKANCÓW !!!!!!!!!! 04.04.13, 14:01
                Przyznam że Dom Ogrodnika to chyba dotąd najlepszy pomysł. Cena 60 zł jest do przyjęcia, zakładając że min. 12 osób przyjdzie i weźmie ze sobą 5 zł - to już mamy na salę. Czas podejrzewam że nie będzie liczony, więc będziemy mogli spokojnie sobie pogadać. W wersji optymistycznej zakładam że osób będzie więcej niż 12, więc warto w to wejść. Proponuję wybrać tą opcję i przejść do następnego punktu, aby nie wyszło tak że przez najbliższy tydzień będziemy się spierać gdzie ma być to zebranie - a i tak zakończy się w D.O. Niech pomysłodawca całego zgrupowania poda termin i ostateczną godzinę. Na tej podstawie wywiesimy konkretną informację na swoich klatach o planowanym spotkaniu. I trzeba ruszać, by sprawa nie spełzła na forum.
              • jabloneczka123 Re: WAŻNE DO WSZYSTKICH MIESZKANCÓW !!!!!!!!!! 04.04.13, 18:15
                Witam,
                popieram propozycję spotkania się w Domu Ogrodnika i proponuję, by osoba która dowiadywała się o cenę wynajęcia sali podała informację, czy w interesującym Nas terminie (czyli jak Ktoś wcześniej podał -sobota godz.18) Sala jest wolna i trzeba przystępować od razu do działania, drukować ogłoszenia i rozwieszać je (mogę drukować),
                pozdrawiam,
                jabloneczka123
                • adam.adam27 Re: WAŻNE DO WSZYSTKICH MIESZKANCÓW !!!!!!!!!! 04.04.13, 18:26
                  Cenne. Myśle, ze koszty są spore. Dlatego musimy Ci zwrócic za papie , toner. Ja jestem ZA. Podałem w innym wątku , ze termi przyszłego tygodnia będzie optymalny. Kazdy czegoś sie dowie nowego. Ja drąze temat ceny 1GJ. Może ktoś podrązy temat opłat za cenę ścieków. Są b. wysoki, z czego wynikają? Może tez gmina zbiera na własne potrzeby. Mamy sporo mieszkańców. Możemy wpływac na politykę gminy, największe osiedle. Może warto ponegocjować z gminą w sprawie kosztów 1m3 ścieków. Wzrost ceny to : 1,65zł./m3.
                  Płacimy mając własne ujęcie wody.
    • ra.jska13 Re: WAŻNE DO WSZYSTKICH MIESZKANCÓW !!!!!!!!!! 04.04.13, 14:21
      A może trzeba iść do Gminy i tam protestować , oni podniesli ceny na scieki i wodę . Mozna poprosić o kalkulacje na jakiej podstawie gmina podnosi ceny scieków i czy na tym zarabia czy dokłada ?? A u nas w administracji niech nam przygotuja wszelkie dokumenty dotyczace prawidłowosci rozliczeń
      • koszteli2 Re: WAŻNE DO WSZYSTKICH MIESZKANCÓW !!!!!!!!!! 04.04.13, 16:02
        A tu nie chodzi tylko o ścieki i wodę! Przede wszystkim chodzi o fundusz remontowy, o centralne ogrzewanie, o gospodarowanie naszymi pieniędzmi!!!! Ra.jska13 czytam Twoje wypowiedzi i mam dziwne wrażenie że jako jedyna osoba na tym forum jesteś przeciwna akcji w sprawie obniżki czynszu.
        • ra.jska13 Re: WAŻNE DO WSZYSTKICH MIESZKANCÓW !!!!!!!!!! 04.04.13, 17:49
          Wszystko musi być na realnych podstawach , to są nasze nieruchomości i musimy o nie dbać . Oczywiście jak można taniej to jestem za . Ale jak kotłownia przepali gaz to musimy za niego zapłacić jako cała wspólnota a potem rozliczyć według wskazań . Fundusz remontowy jak dzisiaj nie zbierzemy to za rok dwa czy 5 lat musimy dozbierać . Znam wspólnoty gdzie biorą kredyty by remontować bloki . Można przy funduszu remontowym można zmniejszyć bo to jest na przyszłe wydatki a gaz jest kosztem na już , który płacić trzeba co miesiąc . A sprawdzać zarząd , administrację trzeba i pytać i tu jestem za. Kontrola podstawą zaufania .
        • adam.adam27 Re: WAŻNE DO WSZYSTKICH MIESZKANCÓW !!!!!!!!!! 04.04.13, 18:14
          Ja też mam takie wrażenie jak koszteli2. Celna uwaga.
          • wosseba Re: WAŻNE DO WSZYSTKICH MIESZKANCÓW !!!!!!!!!! 04.04.13, 19:45
            Zbierzmy wszystkie tematy do dyskusji, wypiszemy je na oddzielnych kartkach i po kolei będziemy "opracowywać" plan działania. Bo przecież podczas jednego spotkania nie załatwimy wszystkich naszych spraw. Powinniśmy też zaprowadzić pewien porządek spotkania, by nie zakończyło się "przekrzykiwaniem" siebie nawzajem. Zatem spiszmy tematy które mamy poruszać na kartkach, wrzucimy je do wspólnego np. koszyka i na tej podstawie stworzymy jedną całościową listę na której będziemy bazować. Myślę że warto najbliższe spotkanie ukierunkować ku wspólnemu głównemu celowi i dalszej propozycji działań - może warto będzie wybrać lidera, skarbnika, sekretarza. W związku z tym, że mam doświadczenie - mogę podjąć się prac sekretarza - gromadzić tematy, listy wpłacanych "zrzutek", wszelkie dokumentacje, listy, terminy itp. Myślę że to ważne by nie zawładnął nami chaos i aby grupa się nie rozproszyła.
            • adam.adam27 Re: WAŻNE DO WSZYSTKICH MIESZKANCÓW !!!!!!!!!! 04.04.13, 20:22
              Wosseba!
              Bardzo ważna inicjatywa. Ja dzisiaj spedziłem czas na poszukiwaniu żródła 1GJ. Wiele pytań bez odpowiedzi, ale wiele osób w urzędachch było zdumionych taką stawka za 1 GJ na poziomie 84-99zł/1GJ. Padały pytania czy nie mamy piców rodem z PRL-u. Ja jeszcze podrąże ten temat.
              Jesteś dla nas skarbem , że chcesz sie tym zająć. Ja ocywiście składam deklarację , ze będe ponosił koszty, jak pewnie wielu przychyli się do kosztów. Tak to b.wazne by zebrać nasze postulaty, uszeregowac je i co wazne rozpracowac. Ja na pewno nie dam się zbyć i będę drążył do sedna . Czyli mamy sekretarza naszej Rady. A kto na leadera zebrania. Taki fajny gostek tu jest, nowy ,ale pragmatyczne spojrzenie, szybko ocenił nasz dąznia, Rafelo , jak przekreciłem nick to sorki. Może on. Nowy i szybki w ocenie. Takich nam trzeba. A w wątku Grupa inicjatywna podałem termin ew. spotkania. Każdy się wpisuje by wiedziec czy spotykamy sie w Domu Ogrodnika/wielu chętnych/ czy w restauracji , ale odpowiedx do wtorku. Ja zdzwonie do tego domu i zobacze jakie terminy i koszty. Pozdrawiam b. serdecznie czytających. smile
            • 17aga Re: WAŻNE DO WSZYSTKICH MIESZKANCÓW !!!!!!!!!! 04.04.13, 20:24
              Witajcie,
              Na wszystkie uchwały zagłosowaliśmy na nie poza uchwałą o ściąganiu należności.
              Generalnie zgadzam się z większością Waszych uwag, zwłaszcza wkurza mnie fakt, że w naszej wspólnocie planują odmalować klatki za 80000 zł (3 bloki), a ktoś z Was sprawdzał, że za niewiele drożej można kupić nowy piec (też na 3 bloki) i moglibyśmy mieć niższe opłaty...
              Dodatkowo przeglądałam sprawozdanie finansowe z funduszu remontowego. Absolutnie nie czuję się mocna z księgowości, ale u nas na Rajskiej IV znajduje się info, że na funduszu remontowym po 2011 r. był stan 286978,12 zł i przychody z odsetek bankowych były 2233,94, natomiast po 2012 r. stan funduszu to 403537,34 zł, natomiast PRZYCHODY Z ODSETEK Z LOKAT W 2012 = 0 ZŁ!!!
              W związku z powyższym stawiam pytanie otwarte, gdzie są trzymane te pieniądze i gdzie są odsetki? Może ktoś z Was zna się lepiej na księgowości i sprawozdaniach i umie wyjaśnić tę kwestię. Chętnie też dowiem się od Was jakie są zasoby funduszu remontowego w Waszych wspólnotach? Przecież wspólnot jest 5 - w związku z tym suma funduszu jest z pewnością znacznie większa i odsetki od takiej kwoty powinny być konkretne...
              • sasiadka28 Re: WAŻNE DO WSZYSTKICH MIESZKANCÓW !!!!!!!!!! 04.04.13, 21:11
                Witajcie Sąsiedzi smile

Właśnie niedawno wróciłam z pracy i mam już podrukowane miejsce i czas spotkania, taką krótką informacje o naszym zebraniu. Dziś jeszcze postaram sie wywieszać to razem z inicjatorką spotkania lola.5 na wszystkich klatkach na osiedlu, jeśli nie uda sie dziś to jutro już w południe powinny wisieć. Przepraszam Was, że tak późno jest wywieszane ale jeśli chociaż zbierzemy się w takiej ilości jaką tutaj widzę to będzie dobrze smile

A więc spotkanie jest w sobotę 6.04 w Domu Ogrodnika (sala konferencyjna - czy jak jej tam).
                o godzinie 18:00

W takim razie do zobaczenia na miejscu.
              • k_jablonna Re: WAŻNE DO WSZYSTKICH MIESZKANCÓW !!!!!!!!!! 04.04.13, 21:23
                Proponuje Wam kochani sąsiedzi, że skoro koleżanka WOSSEBA zadeklarowała chęć bycia sekretarzem, to może niech założy specjalną skrzynkę mailową i poda tu adres, każdy mógłby przesłać swoje propozycje, WOSSEBA mogłaby zebrać to w jedną całość i zrobić porządek zebrania i przy okazji wiedzielibyście ile osób popiera ten "RUCH". Zawsze można zawiadomić innych mailowo, że jest taka skrzynka, nie każdy mieszkaniec jest na forum, ale chyba każdy ma maila, może i inni by się przyłączyli.
                Leśna jest z Wami, szczególnie jeśli będziecie chcieli ruszyć na gminę smile)
                • adam.adam27 Re: WAŻNE DO WSZYSTKICH MIESZKANCÓW !!!!!!!!!! 04.04.13, 21:50
                  Krzysiu! Jak zwykle cenne Twe uwagi. Myślę , ze gminę zięki
                • wosseba Re: WAŻNE DO WSZYSTKICH MIESZKANCÓW !!!!!!!!!! 05.04.13, 11:08
                  Zatem podaję adres mailowy na który proszę przesyłajcie - najlepiej w punktach - tematy które mamy poruszać na naszych spotkaniach. Adres: wosseba@gazeta.pl. Ja wszystko zbiorę, uporządkuję, postaram się również je wydrukować na najbliższe nasze spotkanie. Myślę że warto podnieść temat lidera grupy, bo bez niego będzie ciężko. Ja się nie znam na wielu sprawach, nie mam do tego podejścia, wszystkie rozporządzenia, uchwały są dla mnie piętą achillesową więc musi być ktoś kto to w lot rozumie i będzie umiał zinterpretować w sposób zrozumiały dla wszystkich. Taka osoba nada tempa i zrywu naszym spotkaniom smile Myślę że na naszym spotkaniu - jeśli nie teraz - powinniśmy koniecznie kogoś uhonorować smile
    • marzzosia Re: WAŻNE DO WSZYSTKICH MIESZKANCÓW !!!!!!!!!! 04.04.13, 21:59
      Witam sąsiadów, też mam powyżej uszu podwyżek i chęć zrobienia czegoś konstruktywnego,
      Rajska Jabłoń II - odnoszę wrażenie, że jest najgorzej zarządzana,
      pozdrawiam,
      Marzena
      • sasiadka28 Re: WAŻNE DO WSZYSTKICH MIESZKANCÓW !!!!!!!!!! 04.04.13, 22:49
        Witam ponownie,
        Właśnie wróciłam z wojaży klatkowych na naszym osiedlu, zabrakło mi troche ogłoszeń,
        ale wieksza częśc osiedla ma wywieszone. Mam nadzieję że Pani sprzątająca rano ich nie zerwie. Resztę klatek postaram sie jutro obskoczyć jak dodrukuję w pracy.

Pozdrawiam
      • adam.adam27 Re: WAŻNE DO WSZYSTKICH MIESZKANCÓW !!!!!!!!!! 04.04.13, 22:59
        A ja myślałem , że RJ II jest dobrze zarządzana. Czyli spotgkanie Grupy Inicjatywnej na miejscu. Przemyślmy nasze .... i je wyartykułujmy. Każdy watek jest wart poznania. Jeśli jednak nie każdy , to w kolejności się roz[patrzy. Jesteśmy wszak ciałem dopiro co powołanym do życia i tak nie do końca, bo nie wiadomo czy będzie nas sporo, czy będzie do nas zaufanie, by delegowac na nas swe usprawnienia wynikające ze współwłasności. Zobaczymy.
        • assessander Re: WAŻNE DO WSZYSTKICH MIESZKANCÓW !!!!!!!!!! 05.04.13, 09:26
          Fajnie, sobota 18 Dom Ogrodnika

Myślę ze górnolotnie jest nazwanie naszego spotkania ukonstytuowaniem sie ciała .

3 nie raz tak
          • fotoszymi Re: WAŻNE DO WSZYSTKICH MIESZKANCÓW !!!!!!!!!! 05.04.13, 10:15
            Przepraszam sąsiedzi niestety mnie nie będzie choć bardzo chciałbym być. Popieram inicjatywę nogami i rękoma być może również w przyszłości czynami. Korzystając z okazji chciałem podrzucić kolejny wątek do omówienia oprócz oczywiście kosztów mediów itp. Na klatkach znalazło się ogłoszenie o remoncie drogi dojazdowej od Zegrzyńskiej. Ktoś coś wie o co chodzi?
            Kto za to płaci, co niby się z drogą dzieje, że potrzebny jest remont i wyłączenie na 3 tygodnie ruchu. Jeśli my za to płacimy (ogłoszenie i przeprosiny są sygnowane Lidarem) to na jakiej podstawie wybrano wykonawcę jakie są koszty i czy Kaufland się dorzuca do tematu bo to raczej nie nasze auta rozjeżdżają tę drogę a TiR-y z dostawami.
            Kolejna sprawa w związku z moją nieobecnością czy można prosić o jakieś sprawozdanie z zebrani?
            • wosseba Re: WAŻNE DO WSZYSTKICH MIESZKANCÓW !!!!!!!!!! 05.04.13, 11:12
              Zatem podaję adres mailowy na który proszę przesyłajcie - najlepiej w punktach - tematy które mamy poruszać na naszych spotkaniach. Adres: wosseba@gazeta.pl. W temacie wpisujmy proszę jednakowy tekst - niech to będzie "zebranie". Ja wszystko zbiorę, uporządkuję, postaram się również je wydrukować na najbliższe nasze spotkanie. Myślę że warto podnieść temat lidera grupy, bo bez niego będzie ciężko. Ja się nie znam na wielu sprawach, nie mam do tego podejścia, wszystkie rozporządzenia, uchwały są dla mnie piętą achillesową więc musi być ktoś kto to w lot rozumie i będzie umiał zinterpretować w sposób zrozumiały dla wszystkich. Taka osoba nada tempa i zrywu naszym spotkaniom Myślę że na naszym spotkaniu - jeśli nie teraz - powinniśmy koniecznie kogoś uhonorować
            • adam.rajska4 Re: WAŻNE DO WSZYSTKICH MIESZKANCÓW !!!!!!!!!! 05.04.13, 11:28
              Witam

Nazywam się Adam Piątkowski jestem mieszkańcem rajskiej IV jak również jednym z członków zarządu 5 wspólnot.
              Po raz pierwszy pisze na forum gdyż niektóre wypowiedzi są dla mnie niezrozumiałe.
              Tak samo jak wszyscy na forum jestem mieszkańcem i również zależy mi aby były jak najniższe koszty i na te na które mamy wpływ nie rosną albo w minimalnym stopniu poniżej wyliczenie dlaczego tak jest i co się na to składa

Porównałem wysokość stawek( kosztów ) z 2013 r z zestawieniem jak się tu wprowadziłem 2008 r Oczywiście zrobię skan i będzie do wglądu , chociaż każdy może zrobić sam takie porównanie.
              Mam mieszkanie 50,46 dużo stawek jest uzależnionych od metrażu ale również zużycia mediów

Pkt. 1 - Zaliczka na koszty zarządu wzrost 14,63 zł
              rok 2008 2,40 zł z metra
              rok 2013 2.69 zł z metra
              Wzrost o 0,29 gr co przy moim mieszkaniu daje wzrost po 5 latach mieszkania o 14,63 gr/mc
              W skład utrzymania wchodzą :
              Konserwacja Kotłowni firma Basten , Konserwacja Elektryka , Firma Sprzątająca , Firma Zarządzająca wzrost przez 5 lat o 12% co daje rocznie 2,4 % rocznie

Pkt.2 Zaliczka na Centralne ogrzewanie - oczywiście uzależnione od zużycia na danym lokalu
              Wzrost o 5,69 zł
              w 2008 roku kosztowało 1,2 zł razy metraż 50,46 = 60,55
              w 2013 GJ 84,70 x 0,782 ( zaliczka ) daje 66,24

Pkt.3 Zaliczka Ogrzewanie - opłata stała - wzrost o 5,55 zł
              2008 rok - 0,28 gr x 50,46 = 14,13 zł
              2013 rok - 0,39 gr x 50,46 = 19,68 zł

Pkt.4 Podgrzanie wody - uzależniony od pobieranych zaliczek i zużycie - Wzrost o 4,75 zł na m3 w moim przypadku wzrost o 12,65 zł
              2008 r 2 m3 x 11 zł = 22 zł
              2013 r 2,2 m3 x 15,75 = 34,65

Pkt.5 Zimna woda , ścieki - wzrost zużycia/ceny - 33,96 zł
              2008 r. - 4 m3 x 6,5 = 26 zł
              2013 r - 5,2 m3 x11,53 = 59,96 zł

Pkt.6 Śmieci tu musimy poczekać do lipca ale 2008 r. był koszt 6,80 za osobę w lokalu

Pkt. 7 Fundusz remontowy - wzrost 27,75
              2008 r. 50,46 m x 0,65 = 32.80
              2013 r. 50,46 m x 1,20 = 60,55

Koszt zaliczek wysokości opłat w przypadku mojego zużycia i metrażu lokalu wzrósł w ciągu 5 lat o ponad 100 zł z czego pkt. 2,3,4,5, to ponad 57,85 zł i jest to zupełnie nie zależne od działań/negocjacji zarządu czy firmy zarządzającej - Gmin ( ścieki ), Mennica Polska( woda) , PGE (gaz)
              Pkt.7 wzrost o 27,75 na fundusz remontowy - niestety jest to uzależnione od kondycji naszych bloków a każdy z nas wiem że lepiej jest mieć pieniądze na f. remontowym w razie napraw niż brać kredyty w bankach - oczywiście jestem zdania że na RJ IV można zejść do 1 zł

Pkt. 1 zostawiłem na koniec bo każdy pisze że to jest największy koszt wzrost przez 5 lat tak jak wcześniej napisałem o 14,63 (rocznie o 3 zł )
              Oczywiście mamy wpływ na tę kwotę jeżeli :
              Znajdziemy firmy które dadzą niższe stawki na obsługę naszego osiedla i tu szukamy różnych rozwiązań.
              Firma Sprzątająca
              Firma Konserwująca kotłownie
              Elektryk
              Firma Zarządzająca
              Wszystkie stawki są dostępne dla każdego mieszkańca , więc jeżeli ktoś uważa że dużo płacimy za podwykonawców to czekamy na oferty niższe oczywiście sami również szukamy i staramy się negocjować żeby co roku nie podnosić wynagrodzenia tym firmom , chociaż dostajemy prośby o 5 % podwyżki co roku .

W razie pytań jesteśmy do dyspozycji na dyżurach .
              Oczywiście wyliczenie moje będzie do wglądu w administracji .

Pozdrawiam

Adam Piątkowski
              • kubala323 Re: WAŻNE DO WSZYSTKICH MIESZKANCÓW !!!!!!!!!! 06.04.13, 11:52
                Witam
                Chciałam się dowiedzieć dlaczego w ostatniej Uchwale na temat wzrostów kosztów utrzymania nieruchomości, wejście jej w życie miało się odbyć 1 maja 2013, a my podwyżki czynszów dostaliśmy już od 1 kwietnia? I jak można wprowadzić uchwałę jeżeli na zebraniu nie było odpowiedniej frekwencji żeby ją przegłosować. Pytam Pana gdyż jest Pan w Zarządzie.
                Czekam na wyjaśnienie.
                Pozdrawiam
            • adam.rajska4 Re: WAŻNE DO WSZYSTKICH MIESZKANCÓW !!!!!!!!!! 05.04.13, 12:38
              Odnośnie informacji o remoncie drogi dojazdowej od strony Zegrzyńskiej.
              Osiedle Rajska Jabłoń nie ponosi żadnych kosztów .
              Jako Osiedle nie jesteśmy właścicielem tej drogi tylko Kaufland Obi i bodajże Gmina i nie my o tym decydujemy czy drogę zamknąć , remontować i kto będzie ją remontował te decyzje podjęli właściciele drogi nas tylko o tym poinformowali z grzeczności
              Pozdrawiam
              AP
              • rajski_sadownik Re: WAŻNE DO WSZYSTKICH MIESZKANCÓW !!!!!!!!!! 05.04.13, 12:58
                Szacun dla Adama, że sie odważył tu wypowiedzić smile dzięki za info.
                • adam.rajska4 Re: WAŻNE DO WSZYSTKICH MIESZKANCÓW !!!!!!!!!! 05.04.13, 13:07
                  Witam
                  Normalna rzecz, też płacę czynsz i chciałbym płacić połowę tego ale to nie realne ,
                  Mam nadzieje że kilka osób zrozumie czemu tak to jest , ja osobiście wolę płacić 30- 50 zł miesięcznie więcej za media niż w następnym roku mieć niedopłaty 500-800 zł i jednorazowo zapłacić , jeżeli z zaliczek nie zużyje ciepła, wody , do będę miał zwrot , a niestety za gaz, wodę , ścieki musimy płacić i nie mamy żadnego wpływu na cenę za te media ,
                  Pozdrawiam
                  Adam P
                  • michalp33 Re: WAŻNE DO WSZYSTKICH MIESZKANCÓW !!!!!!!!!! 05.04.13, 13:57
                    Witam

Bardzo rzadko się wypowiadam na tym forum, ale chciałem zauważyć pewna niezgodność:

piszesz: "Pkt.2 Zaliczka na Centralne ogrzewanie - oczywiście uzależnione od zużycia na danym lokalu
                    Wzrost o 5,69 zł
                    w 2008 roku kosztowało 1,2 zł razy metraż 50,46 = 60,55
                    w 2013 GJ 84,70 x 0,782 ( zaliczka ) daje 66,24 "

nie mogę się z tym zgodzić,
                    w RAJSKA IV koszt GJ z rozliczenia; 71 pln w 2011
                    wzrósł na 112 zł w 2012 roku - wzrost o ponad 60% - a koszt gazu wzrósł jedynie o 10%
                    a w 2013 przyszła podwyżka zaliczki na 100 pln, więc czemu piszesz o 84,7?

Albo mamy uszkodzony piec, albo nie działały liczniki i podzielono koszty faktur za gaz na działające liczniki, albo ktoś ULOTNIŁ CIEPŁO.

Za mieszkanie 44 metry jak się wprowadziłem płaciłem ok 270 pln / mc a teraz mam 590 pln.
                    Z czego większość to ogrzewanie.

Pozdrawiam

• adam.rajska4 Re: WAŻNE DO WSZYSTKICH MIESZKANCÓW !!!!!!!!!! 05.04.13, 14:07
                      michalp33 Napisał to uwzględniając "Zawiadomienie o wysokości opłat " realnych a nie przybliżonych w uchwale ( średnia ) i w 2008 roku miałem 60,55 jako miesięczne naliczenie za CO teraz na Zawiadomieniu o wysokości opłat na 2013 mam naliczenie miesięczne że zużyje ( średnia) 0,782 GJ miesięcznie a koszt 1GJ 84,7 co daje mi na ten rok średnio miesięcznie 66,24 zł/mc
                      Pisze o 84,7 bo mam taką stawkę na Zawiadomieniu jako Cena na zaliczkę na centralne ogrzewanie. Tak jak pisałem zrobiłem xero z 2008 roku i na 2013 , jest w Adm na Sadowej 8 , można sprawdzić .

Pozdr

Adam
                      • michalp33 Re: WAŻNE DO WSZYSTKICH MIESZKANCÓW !!!!!!!!!! 05.04.13, 14:14
                        Adam

Nie 84,7, tylko płaciłem 112 pln w 2012.

Nie pisz o zaliczkach tylko o rozliczeniu.
                        w jednym roku rozliczamy za 70 pln a w nastęmym 112 pln za GJ,
                        w piecu banknotami 100 pln palicie czy co?

koszt idzie o 58% w górę

samej rożnicy między tym mialem ponad 840 pln.

nie licząc źle wykonanego ocieplenia i temperatury podłogi 5 stopni i tego że wspólnota nie moze mi w tym pomóc bo od tego nie jest.
                        • adam.rajska4 Re: WAŻNE DO WSZYSTKICH MIESZKANCÓW !!!!!!!!!! 05.04.13, 14:30
                          Michał
                          Płacimy zaliczki wyciągnięte ze średniej a wciągu roku może być różnie , tłumaczyliśmy ci to w adm że zawsze będą różnicę ,
                          Widzisz każdy kto kupił mieszkanie na tym osiedlu nie może mieć pretensji do ADM, Zarządu że źle jest wykonane ocieplenie itp . tylko do Developera a w moim przypadku do samego siebie bo nie dopilnowałem sam okresu gwarancji i tak jak większość mam grzyba i pleśń na ścianie a nie mam pretensji do ADM czy Zarządu że to ich wina , że ściany są takiej kupując tu czy gdziekolwiek mieszkanie nie wiesz co zacznie wychodzić po kilku latach jak to było budowane itp..U ciebie jest też dodatkowy problem że masz mieszkanie na parterze, na rożne i nad garażem który nie jest poprawnie ocieplony ale zrozum nie możemy tak jak ci to już tłumaczyliśmy ocieplić twojego mieszkania, garażu za pieniądze mieszkańców , musisz się z tym liczyć że u ciebie zużycie GJ będzie dużo większe .
                          Nie pisz że wspólnota ci nie może pomóc bo od tego nie jest bo tłumaczyliśmy ci i na spotkaniu z tobą jak i w kilku mailach że nie mamy możliwości prawnej , a możemy ci pomóc przygotować pismo do Developera czyli Mennicy Polskiej bo to oni budowali te osiedle a nie my .
                          Pozdrawiam
                          Adam
                          • michalp33 Re: WAŻNE DO WSZYSTKICH MIESZKANCÓW !!!!!!!!!! 05.04.13, 14:40
                            Adam, Ok

ale pisząc o podwyżkach nie pisz o zaliczkach tylko o realnym rozliczeniu.

MÓWISZ ŻE NIE WIELE SIĘ ZMIENIŁO

koszt 1 GJ wzrósł o 58% na Rajska 4.
                            z 70,55 na 112 pln za 1 GJ
                            jest to informacja z LIDAR od Księgowej,

i Jest to najwyższy koszt na całej wspólnocie.

Ja nie pisze o zaliczkach tylko o realnym rozliczeniu.
                            NIE MAM RACJI?

proporcja

70 pln = 100 procent
                            112 pln = x procent

112 pln to 158% czyli dostaliśmy rozliczenie które ZARZĄD PODPISAŁ o podwyżce 58% za koszt ogrzewania całego roku.

i nikt nie potrafi tego racjonalnie wyjasnić, ty mówisz inaczej, Lidar mowi inaczej, Pan Zbyszek mówi inaczej.
                            zakceptowal bym wzrost 5 % ale nie 60%

Pozdrawiam Cię serdecznie.
                            • adam.rajska4 Re: WAŻNE DO WSZYSTKICH MIESZKANCÓW !!!!!!!!!! 05.04.13, 14:52
                              Na ta różnice duży wpływ miały liczniki których 30% było zepsutych.
                              Jeżeli dostajemy 100 tyś zł f-ry za gaz to musimy zapłacić te 100 tyś .
                              Ja przede wszystkim patrzę na zaliczki bo od 5 lat płacę i nie mam dużych niedopłat przy rozliczeniu rocznym do poprzedniego roku , oczywiście w tym roku miałem około 400 zł niedopłaty ale teraz powinno być wszystko w porządku , liczniki zostały wymienione będziemy też po sezonie grzewczym sprawdzali kotły czy są wydajne i na jakim poziomie żeby przed kolejnym sezonem było wszystko w porządku .
                              Pozdr

Adam
                              • assessander Re: WAŻNE DO WSZYSTKICH MIESZKANCÓW !!!!!!!!!! 05.04.13, 15:56
                                Adaś b
                                Fajnie że się odezwałeś, przynajmniej widać że masz ochotę na dyskusję.

mam prostych parę pytań
                                1. Jak długi był okres w którym nie działały liczniki ciepła
                                2. Ile liczników jest obecnie wadliwe
                                3. Z czego wynika wzrost kosztów CO ( ustaliliśmy że koszt gazu wzrósł o 10 % w promocji niech bedzie 15 % ), c oz resztą
                                4. Co się stało że nagle poziom strat na przesyle wzósł ( skoro płaciliśmy o 58 % mniej, po uwzględnieniu podwyżek to chyba trochę nam zostało
                                5. Dlaczego Sprawozdanie zarządu przedstawione w uchwale nie informowało o uwzględnieniu ryczałtu w naliczeniu CO. generalnie jego poziom był niesatysfakcjonujący.

Na koniec dodam, nie jest tak że uważam że Zarząd jest do końca beznadziejny. Mieliśmy spotkanie Wspólnoty, na którym było nas może 20 osób ( to też świadczy o nas że mieliśmy wszystko w dupie ).
                                Na zadane pytania Zarządowi otrzymałem mgliste wyjaśnienia, raczej życzenia ( proszę mi wierzyć częste sformułowanie). Potem po weryfikacji informacji okazało się, że część była nieprawdziwa. vide najlepszy koszt obsługi bankowej, brak interwencji w sprawie zieleni- jak członek zarządu ma okna na dzikie boisko, czy wręcz kompensata kosztów wzrostu przesyłu gazu z obniżką cen surowca.
                                Jako osoba która płaci za mieszkanie dużo więcej niż w Warszawie, ( olać ile wody zużywam, ale cena jej jest saharyjska albo Borjomi), chciałbym wiedzieć więcej. Doceniam Twój gest i wysiłek który wkładasz w tą dyskusję, to dobrze świadczy o Tobie.
                                Dodam że uważam ze potrzebne są zmiany, i redukcja kosztów gdzie się da
                                Stoję na stanowisku że w naszym przypadku padliśmy ofiarą tzw autonomizacji władzy i chyba przydałaby się gruntowna reforma struktur Wspólnoty. Niestety przez 6 lat trudno znaleźć jakiś pozytyw działania wspólnoty ( no poza Św Mikołajem) . Czynsz goes up, dach przecieka, nie ma jak przejechać przez osiedle, 30 % liczników nie działa, i wszystko przy 7 osobowym Zarządziei firmie biorącej ok 60 T PLN rocznie za 1 wspólnotę a ma ich 4 w obsłudze .
                                Uwazasz że wygląda to dobrze ?
                                • adam.rajska4 Re: WAŻNE DO WSZYSTKICH MIESZKANCÓW !!!!!!!!!! 06.04.13, 19:58
                                  Odpowiedzi
                                  1. Jak długi był okres w którym nie działały liczniki ciepła -
                                  Nie jestem w stanie tego ustalić, wiem ile nie działało naRJ IV w czerwcu-19, w momencie wymiany(październik)-39. Wszystkim właścicielom naliczaliśmy opłaty proporcjonalnie do zużycia w ostatnim okresie rozliczeniowym.
                                  2. Ile liczników jest obecnie wadliwe
                                  Wszystkie są sprawne.
                                  3. Z czego wynika wzrost kosztów CO ( ustaliliśmy że koszt gazu wzrósł o 10 % w promocji niech bedzie 15 % ), c oz resztą
                                  Na koszt ogrzewania składa się szereg czynników min.:
                                  - zużycie tych mediów w lokalach ( na RJ IV liczniki wykazały zużycie ok. 900GJ, a w porównywalnych budynkach RJV, gdzie też nie działało wiele liczników, ok. 1600GJ- nie mam pojęcia dlaczego.)
                                  - straty ciepła związane z przesyłem od kotłowni do budynku i lokalu
                                  - ustawienia kotłowni, palników, sprawnośc fabryczna kotła
                                  - jakość konserwacji i umiejętności konserwatora.
                                  - rodzaj kotłów w kotłowni
                                  oraz oczywiscie warunki atmosferyczne od których w dużym stopniu zalezy zapotrzebowanie na ciepło w budynkach
                                  4. Co się stało że nagle poziom strat na przesyle wzósł ( skoro płaciliśmy o 58 % mniej, po uwzględnieniu podwyżek to chyba trochę nam zostało
                                  Nikt nie robi badań na temat strat ciepła na przesyle, czy w budynku w związku z tym iż rury zarówno na korytarzach jak i w lokalach są nieizolowane. Natomiast mozna zlecić badania za które musza zapłacić właściciele. Poza wynikiem że straty sa na pewno nic to nie da dla właścicieli. O tym że straty sa świadczy widok osiedla po opadach śniegu. W wielu miejscach pokrywa śnieżna jest mniejsza lub jej po prostu brak. Zreszta nie wymyślono jeszcze idealnego izolatora.

5. Dlaczego Sprawozdanie zarządu przedstawione w uchwale nie informowało o uwzględnieniu ryczałtu w naliczeniu CO. generalnie jego poziom był niesatysfakcjonujący.
                                  Nie rozumiem pytania.

Pozdrawiam

Adam
                    • leszek.siena Re: WAŻNE DO WSZYSTKICH MIESZKANCÓW !!!!!!!!!! 05.04.13, 16:06
                      Szanowny panie niech Ci nie mydlą oczu - twój przypadek nie jest odosobniony - mieszkam w mieszkaniu szczytowym na pierwszym piętrze / na parterze nikt nie mieszka z boku również/Gdyby nie przykręcone grzejniki to GJ nabiłbym w ciągu 4 dni.Należałoby wprowadzić współczynniki przenikania - położenie lokalu w bryle budynku - ale to jest za dużo pracy w rozliczeniu przez firmę administrującą i by znacznie pomniejszyło ich zyski.Pozdrawiam.
                      • wosseba Re: WAŻNE DO WSZYSTKICH MIESZKANCÓW !!!!!!!!!! 05.04.13, 17:19
                        Drodzy, myślę że warto spotkać się osobiście w najbliższym umówionym terminie i wspólnie rozwiązać sprawy sporne. Fajnie by było, gdyby Adam pojawił się na spotkaniu, bo jak widać jemu też zależy na zmniejszeniu opłat. Poza tym, myślę że wie więcej niż my wszyscy, zatem szybciej możemy dojść do celu. Adam, jeśli naprawdę jesteś z nami, zapraszamy na nasze spotkanie smile!
                        • assessander Re: WAŻNE DO WSZYSTKICH MIESZKANCÓW !!!!!!!!!! 05.04.13, 17:34
                          hehe Gałązka oliwna

Mam dwa uczucia, pierwsze gadać od razu, drugie przygotować się do rozmowy i dopiero gadać. Adam wykazał się odwagą i jemu za to szacunek się należy.Obawiam się czy pójście na żywioł nie zabije tematu, nie będziemy chyba gotowi jeszcze z pytaniami. Temat z Zarządem i tak trzeba będzie omówić, tylko musimy się przygotować.
                          Spotkanie teraz skończyłoby się niepotrzebną pyskówką. Trzeba zidentyfikować problem i wymyśleć alternatywę . Ktoś powiedział, że nie da się nic zrobić że to niemożliwe, aż przyszedł głupi nie pytał nikogo i zrobił . Może właśnie trzeba nam głupiego który nie jest zakotwiczony w obecnych realiach aby zgłębić problem kosztów.

PS.
                          Adam sorry jak Cię uraziłem, temat jest poważny i dobrze obgadać to merytorycznie nie histerycznie. btw to tylko mój pogląd prywatny,
                          • adam.rajska4 Re: WAŻNE DO WSZYSTKICH MIESZKANCÓW !!!!!!!!!! 05.04.13, 18:06
                            assessander zgadzam się z tobą , oczywiście mogę przyjść na spotkanie , lecz sadzę tak jak ty abyście przygotowali pytania , ustalili priorytety i wtedy jak najbardziej się spotkamy i postaramy wszystko wyjaśnić . Weźcie pod uwagę iż ceny wody, gazu, ścieków nie mamy szansy zmienić , są narzucone przez PGE, Gminę i nieszczęsna Menince Inwest , koszty nieruchomości obniżenie jest realne - wymiana /negocjacje stawek, fundusz remontowy również tylko nie w takim samym stopniu na wszystkich wspólnotach gdyż na osiedlu mamy bloki zarówno 10 letnie jaki 4 .
                            Adm zarówno jak Zarząd bierze odpowiedzialność za całość osiedla a nie tylko za dany lokal czy blok.
                            Pozdrawiam
                            • iwus1982 Re: WAŻNE DO WSZYSTKICH MIESZKANCÓW !!!!!!!!!! 06.04.13, 07:52
                              30% liczników uszkodzonych!!!
                              No ja pierd..ę.

I wtedy sciagneliscie sobie z takiego jełopa jak ja i po sprawie.(1200 zł, zeby nie było ze burze sie o jakies 100 zł)
                              Ze uszkodzone wyszło dopiero teraz !!! Jako gest łaski mam to potraktować???
    • iwus1982 Re: WAŻNE DO WSZYSTKICH MIESZKANCÓW !!!!!!!!!! 06.04.13, 08:00
      I to ze Pan Piatkowski udzielił tu nam jakis wyliczen - czemu dziekujecie?
      U mnie wzrost czynszu jest w podobnych kwotach co napisał sasiad powyzej, z 270 zł na 600.
      To jest realny wzrost.
      A to ze p. Piatkowski napisał co chciał, co dobrze wygląda to byc moze próba osłabienia buntu.

Przeciwko 7 os. Zarzadowi głosowałam od zawsze... zreszta temat rzeka ...
      Pogadamy na spotkaniu, o ile nie kazdy wyjdzie z załozenia ze woli porobic kazda inna czynnosc tylko nie isc na spotaknie.
      Dodam, ze ja takze miałam plany na dzisiejszy wieczór, ale nie sa to plany których nie moge przełozyc (czyli np slub itp).

Pozdrawiam
      • adam.rajska4 Re: WAŻNE DO WSZYSTKICH MIESZKANCÓW !!!!!!!!!! 06.04.13, 09:22
        Pani Iwus1982 , nie napisałem co chciałem tylko same fakty na przykładzie mojego mieszkania bo też jestem mieszkańcem skany naliczeń są w ADM żeby nie było że wyssałem sobie z palca , trzeba czytać ze zrozumieniem a nie wiecznie narzekać na wszystko dookoła siebie . Rozumiem Pani rozgoryczenie z takiego wzrostu też nie były bym zadowolony .
        Niech Pani dokładnie sprawdzi na czym ma Pani taki wzrost , możliwe że Pani licznik wcześniej był popsuty i płaciła Pani od średniej to było ok a teraz jak został wymieniony i musi Pani zapłacić za realne zużycie to już nie jest Ok .
        Pozdrawiam
        Adam
        • iwus1982 Re: WAŻNE DO WSZYSTKICH MIESZKANCÓW !!!!!!!!!! 06.04.13, 21:55
          Nie nie smile
          Ja jestem w tej grupie gdzie dopłacali za rok 2011, za 2012 miałam duza nadpłatę.
    • zbigniewgz1 Re: WAŻNE DO WSZYSTKICH MIESZKANCÓW !!!!!!!!!! 06.04.13, 10:13
      Witam , dziwi mnie wiele nieprawdziwych oskarżeń na tym forum w stosunku do zarządu wspólnot . Zawsze zachęcam jak są wątpliwości do wglądu w dokumenty. Każdy z współwłaścicieli ma prawo do wglądu w dokument swojej wspólnoty. Proszę osoby które pochopnie wysuwają oskarżenia by najpierw sprawdziły prawidłowość swoich tez. A zarząd zawsze jest dostępni w administracji. poniedziałek od godziny 20 do koło 21.30 a nawet 22.30.
      Zbigniew
      • adam.adam27 Re: WAŻNE DO WSZYSTKICH MIESZKANCÓW !!!!!!!!!! 06.04.13, 12:39
        Panie Zbigniewie!
        Oczywiście , że wszysscy chcemy , aby koszty były niższe.
        Mnie zastanowiło dlaczego nasze opłaty są tak wysokie, wyższe niż w innych wspolnotach, ba nawet w spóldzielniach. Każdy ma znajomych mieszkających w różnych miejscach. Ja rozmawiałem i wychodzi na to, że ja mam najwyższe opłaty. Oczywiście porównywaliśmy koszty w przeliczeniu do 1 osoby i zużycia wody na poziomie 5m3 pogrzewanej wody i 12 m3 zimnej i ścieków.Centralne na poziomi 1 GJ/ lub w odniesieniu do ilości gazu 1m3 ok. 36MJ/.
        Srednio wyszło , że ja płaceok.30-35% więcej.
        Moje osiedle jest nowe , a budynki w których mieszkają moi znajomi mająok.30 i więcej lat
        np. Spółdzielnia Łazienkowska, Polna, Energetyka, wspomniane wcześniej wspólnoty .
        My zbieramy na fundusz po 1,20zł/m2. Ktoś wspomniał, że chyba boimy się Tsunami. Niestety tak to wygląda. Stawka o wiele mniejsza byłaby włąściwa. Z moich informacji wynika, ze w nowych osiedlach ta stawka jest na poziomie 10-15 gr/m2.
        Koszty zarządu częścią wspólną są na poziomie 0,8-1zł/m2. A u nas 2,70zł/m2.
        Mam też pytanie czy któś sprawdzał koszty ścieków w gminie. Dlaczego podnieśli, co się składa na tak wysoki koszt stawki ścieków. Jesteśmy dużym osiedlem i moze warto ponegocjować z Gminą. Wszak Gmina to i my. Sądze, że nie tylko nasze Osiedle , ale wiele innych chce takich wyjasnień.
        Jest wiele spraw jeszcze, ale tutaj nie miejsce na pisanie obszernych wywodów. Zgadzam się z P.IWUS.
        Pozdrawiam.
        • zbigniewgz1 Re: WAŻNE DO WSZYSTKICH MIESZKANCÓW !!!!!!!!!! 06.04.13, 13:17
          To bardzo proszę o przyniesienie takich naliczeń /rozliczeń . Bo ja mam inne przykłady z Leonowa, Warszawy, Rożnie to wygląda i zapis administrowanie , części wspólne - co konkretnie jest w tych zapisach . Zależy jak to jest rozpisane . I to są szczegóły przy których możemy robić porównania . Nieodpowiedzialne oskarżenia bez sprawdzenia to łatwa sprawa , internet, papier łatwo zaśmiecać .
          • adam.adam27 Re: WAŻNE DO WSZYSTKICH MIESZKANCÓW !!!!!!!!!! 06.04.13, 13:31
            Panie Zbigniewie!
            Oczywiście zgadzam się, że tez można znaleźc wspólnoty gdzie opłaty będą wyzsze. Gdzie jest basen, recepcja , stały monitoring, itd.
            Ja nie oskarżam lecz stwierdzam fakty. Trochę czasu poświęciłem na sprawdzenie stawek moich i znajomych z różnych wspólnot.
            Niedaleko nas na Leśnej mają też niższe stawki.
            Oczywiście nie chodzi mi też o to , by szukac co nas dzieli lecz to, by szukać wspólnych tematów, które pozwolą na zmniejszenie kosztów.
            Powtarzam, : stawka funduszu remontowego jest za wysoka, koszt utrzymania zarządu częścią wspólną tez, koszt otrzymania 1GJ tez.

Pozdrawiam.
    • rajska_mama Re: WAŻNE DO WSZYSTKICH MIESZKANCÓW !!!!!!!!!! 06.04.13, 13:27
      Ciekawe.... nie widzę nigdzie mojego wczorajszego postu z zapytaniem dotyczącym przetargów smile
      Więc ponawiam do Panów z Zarządu, którzy się tu uaktywnili:
      - Czy były ogłaszane przetargi (na remonty, malowanie, sprzątanie, konserwacje itp)
      - Jeśli były ogłaszane to gdzie i czy można zobaczyć SIWZy i oferty firm, które stanęły w przetargach?
      • zbigniewgz1 Re: WAŻNE DO WSZYSTKICH MIESZKANCÓW !!!!!!!!!! 06.04.13, 14:14
        Na to pytanie już Adam się wypowiadał . Zapraszam do ao administracji wszystko jest do wglądu
    • rajski_sadownik Re: WAŻNE DO WSZYSTKICH MIESZKANCÓW !!!!!!!!!! 06.04.13, 13:58
      Witam,
      O ile za wodę, ogrzewanie płacę w normie bo nie zużywam tego dużo to za prąd płacę miesięcznie ok. 150 zł czy Wam też jakoś tak wychodzi?
      • wosseba Re: WAŻNE DO WSZYSTKICH MIESZKANCÓW !!!!!!!!!! 06.04.13, 15:01
        Czy ktoś ma w domu drukarkę? Skończył mi się tusz, mam Epsona i na kolorowym bez czarnego nie ruszy..... Potrzebuję wydrukować materiały na dzisiejsze spotkanie. Dzięki! smile
        • jabloneczka123 Re: WAŻNE DO WSZYSTKICH MIESZKANCÓW !!!!!!!!!! 06.04.13, 15:41
          Witam,
          mam drukarkę,podaj mi proszę adres email na który mogę Ci wysłać prywatny numer telefonu, to się zaraz umówimy,
          pozdrawiam
          • wosseba Re: WAŻNE DO WSZYSTKICH MIESZKANCÓW !!!!!!!!!! 06.04.13, 21:48
            Drodzy Mieszkańcy!
            Zgodnie z ustaleniami, podaję adres mailowy do Członka Rady Mieszkańców na który przesyłajmy proszę wszystkie swoje uwagi, propozycje, wątpliwości itp. Adres: czarek44@onet.eu.
            • michalek770 Re: WAŻNE DO WSZYSTKICH MIESZKANCÓW !!!!!!!!!! 06.04.13, 23:58
              witam podany e-meil jest jakiś nie kompletny nie mogę wysłać wiadomości a próbowałem ze 3 razy proszę o uzupełnienie.
              • rafalo2013 Re: WAŻNE DO WSZYSTKICH MIESZKANCÓW !!!!!!!!!! 07.04.13, 00:21
                e-mail jest poprawny
                czarek44@onet.eu
                musisz spróbować jeszcze raz, nie może nie pójść smile
                • elwirra28 Re: WAŻNE DO WSZYSTKICH MIESZKANCÓW !!!!!!!!!! 07.04.13, 02:06
                  Chciałabym podziękować wszystkim tym, którzy podjęli wyzwanie i wyrazili chęć bycia w Radzie. Myślę, że to jest szansa, żeby wreszcie pewne sprawy powyjaśniać i znaleźć rozwiązanie naszych problemów. Po spotkaniu w zasadzie nie wiele zostało wyjaśnione i mam nadzieję, że Zarząd po zapoznaniu się z pytaniami odpowie nam konkretnie, bo niestety trochę tych konkretów zabrakło.
                  • rajska_mama Re: WAŻNE DO WSZYSTKICH MIESZKANCÓW !!!!!!!!!! 07.04.13, 14:27
                    Ja również nie mogłam być na spotkaniu, ale popieram całą inicjatywę. Cieszę się, że są ludzie, którzy chcą coś zmienić, a nie biernie płacić za wszystko, za co im się każe.
                    • iwus1982 Re: WAŻNE DO WSZYSTKICH MIESZKANCÓW !!!!!!!!!! 07.04.13, 20:11
                      A ja po tym spotkaniu nie oczekiwałam wyjasnien ze strony Zarzadu.
                      Liczyłam na nasza inicjatywe w działaniu.
                      I zaczęło sie cos dziać!!!
                      Licze na kontrole z zewnątrz.

Napisze jeszcze prywatna wiadomość do P. Czarka, żeby zadość uczynić formie oficjalnej ale chciałabym zauważyć, ze jesli bedzie sie trzeba złozyć na firme zewn. kontrolujacą to wybierzmy firmę rzetelna, być może droższą -ale nech zrobią to dobrze.
                      I moja nadzieja w mieszkancach osiedla, ze będą wyrażali chęć składek i wspomagali Radę.
                      Nie czekam na nowe nizsze naliczenie za miesiac. Wiem, ze na wszystko potrzeba czasu jak i podjecia działań - a za to zawsze trzeba zapłacić.

Pozdrawiam, Iwona
                      • ra.jska13 Re: WAŻNE DO WSZYSTKICH MIESZKANCÓW !!!!!!!!!! 07.04.13, 20:34
                        Mam obawy , że jednak będzie drożej w tym roku jeszcze czeka nas podwyżka na śmieciach . A z tego co wczoraj mówili to poszły w górę ceny ścieków i wody .
                        • iwus1982 Re: WAŻNE DO WSZYSTKICH MIESZKANCÓW !!!!!!!!!! 07.04.13, 20:56
                          Mysle za Twoje obawy odnosnie smieci sa zasadne i tego nie unikniemy.
                          Ale to nie wina Zarządu.

A woda i scieki to zostały podniesione własnie w tym ostatnim rozliczeniu które otrzymalismy.
                        • adam.adam27 Re: WAŻNE DO WSZYSTKICH MIESZKANCÓW !!!!!!!!!! 07.04.13, 23:05
                          ra.jska13
                          IWUS Ci odpisała.Ja się podpisuje pod odpowiedzią. Pozdrawiam.
    • ra.jska13 Re: WAŻNE DO WSZYSTKICH MIESZKANCÓW !!!!!!!!!! 08.04.13, 07:57
      Myślę , że na ceny gazu mają niestety taki sam wpływ jak na ceny śmieci, wody czy ścieków . Gaz nam dostarcza zakład gazowy i dyktuje ceny - decyzja należy do odbiorcy korzysta lub nie. Jak korzysta to musi słono płacić , nie płaci ma odsetki lub ostatecznie odetną mu dopływ.
      • pioter271 Re: WAŻNE DO WSZYSTKICH MIESZKANCÓW !!!!!!!!!! 08.04.13, 08:26
        cena gazu ceną, natomiast w przeliczeniu na GJ nie jest na pewno tak droga jak przedstawił to Zarządca. Nie po to w mieszkaniach są liczniki, które mierzą dokładnie ile kto zużył ciepła (zmiennego ) czyli wartośc liczoną w GJ. Licznik główny nalezy - odjąc sume zużycia w licznikach lokalowych np. na liczniku głownym zużycie było 500 GJ a suma zuąycia w lokalach mieszkalnych 400, bo cieopło przenika, ucieka. czyli 100 GJ powinno byc wrzucone w czesc wspołna i pokryte na pewo nie przez mieszkańców. Powinnismy płacic tyle za ile kupuje WM. => w Regulaminie powinien być zapis że płacimy tyle ile kosztuje cena od dostawcy. w zatwierdzonym w zeszłym roku regulaminie takiego zapisu jest braj dlatego każdy z nas płaci za GJ w po wyższej stawce z tego względu że wspólna mieszkaniowa dzieli te zużycycie przypadające na całą nieruchomość/ na cała wspólonotę poprzez zużycie w lokalach mieszkalnych zawyżając nam opłatę za GJ. w jednej Wspólnocie bedzie to 20 w drugiej 30 a w kolejnej wspólnocie nawet 40 %. Uwierzcie miracuje na rozliczeniach, w Warszawie nie ma takich stawek za GJ w legionowie płąci się ok. 60 zł/GJ
        • adam.rajska4 Re: WAŻNE DO WSZYSTKICH MIESZKANCÓW !!!!!!!!!! 08.04.13, 09:25
          pioter271 odpowiedz mi na pytanie , kto powinien płacić za ogrzewanie w częściach wspólnych np na klatkach oraz za utraty ciepła na budynkach jeśli nie mieszkańcy to może wystawimy f-ry do Developera bo ktoś za rachunki za gaz musi zapłacić jeśli nie mieszkańcy to KTO ?
          Drugą sprawą jest to że w Legionowie na jednym z osiedli ( Pani Ania - z Adm ma rozliczenie ) koszt 1 GJ jest bodajże 50-60 zł lecz plus do tego opłata stałą 1 zł za m mieszkania co daje ponad 100 zł .
          Pozdr

Adam
          • michalp33 Re: WAŻNE DO WSZYSTKICH MIESZKANCÓW !!!!!!!!!! 08.04.13, 11:25
            Jak to kto powinien płacić za częsci wspólne,

przecież płaci każdy za koszt utrzymania nieruchomości wspólnych 2,69 pln z metra + dodatki.

Patrzmy dalej, nie działa jakiś procent liczników ciepła, Pan Zbigniew mówił o ponad 30%.

A ile nie działa liczników ciepłej wody?
            Przecież ciepło i ciepła woda idzie z podgrzewania tego samego pieca.

Rzeczywiście, powinny być zmiany w regulaminie, na zebraniu był człowiek który zajmuje się zawodowo takimi rozliczeniami. Może warto sie zastanowić nad zmianą regulaminu.

A jeżeli np nieuczciwa osoba uszkadza np silnym magnesem taki licznik, to wtedy płaca inni.

• zbigniewgz1 Re: WAŻNE DO WSZYSTKICH MIESZKANCÓW !!!!!!!!!! 08.04.13, 11:40
              Zapraszam do administracji lub do zarządu, odpowiemy na pytania
            • adam.rajska4 Re: WAŻNE DO WSZYSTKICH MIESZKANCÓW !!!!!!!!!! 08.04.13, 11:47
              Michał czytaj tekst ze zrozumieniem i zwracaj uwagę jakie było pytanie , odpowiadałem na poprzedni wpis
              "odjąc sume zużycia w licznikach lokalowych np. na liczniku głownym zużycie było 500 GJ a suma zuąycia w lokalach mieszkalnych 400, bo cieopło przenika, ucieka. czyli 100 GJ powinno byc wrzucone w czesc wspołna i (((pokryte na pewo nie przez mieszkańców.)))
              o to mi chodziło że i tak mieszkańcy muszą to pokryć i pokrywają wszystkie koszty związane z częściami wspólnymi bo nikt nam za to nie zapłaci .
              Oczywiście możemy zmienić regulamin rozliczania mediów tylko musimy zebrać 51% za a jak w zeszłym roku chcieliśmy obniżyć stawkę z 2,69 na 2,61 to mieszkańcy nie głosowali za i nie przeszło . No cóż i tak źle i tak nie dobrze , taką mamy mentalność .
              Pozdrawiam

Adam
        • zbigniewgz1 Re: WAŻNE DO WSZYSTKICH MIESZKANCÓW !!!!!!!!!! 08.04.13, 10:37
          U nas nie ma dostawcy ciepła , wspólnota sama produkuje ciepło poprzez kotłownie gazową. A za gaz płaci do dostawcy gazu. Na jedną kotłownie przypada 2 lub trzy bloki w zależności od tego jak deweloper to wybudował . W Legionowie mają zewnętrznego dostawcę , który dostarcza ciepło do spółdzielni lub wspólnot. Czy maja tanie raczej nie , poprosiłem znajomego o takie rozliczenie.
          Zbigniew
          • pioter271 Re: WAŻNE DO WSZYSTKICH MIESZKANCÓW !!!!!!!!!! 08.04.13, 12:06
            michalp33 ma racje skoro płacimy za cześć wspólną i to naprawde nie mało!taka stawka prosze Państwa pracuje z kilkuset wM w warszawie i w całej Polsce średnia stawka za utrzymanie częsci wspolnej powinna wynosić moim zdaniem ok. 2,00 zł/m 2 i to max. W budynkach będacych Skarbu Państwa w których to np moja firma administruje niedopuszczalne by było żeby za częśc wspólna płacili lokatorzy, Po prostu zostałbym "rozstrzelany smile" różnice czyli koszt części wspólnej bierze na siebie zarządca (w moim przypadku Skarb Państwa) a lokatorzy płacą w cenie po jakiej ciepło dostarcza dostawca. Koszt częsci wspólnej w zalezżności od stanu technicznego budynku (mamy nowe!!!dobrze ocieplne) wacha się w przedziale ok 10 % do nawet 30 % w rozliczanych przeze mnie blokach ale tam gdzie jest ubytek ciepła na poziomie 30 % to są budynki z lat 70,80 ubiegłego wieku. Więc straty cieplne nie powiiny być duże. Moge Państwu powiedzieć jako ciekawostke że do zeszłego do zeszłego roku rozliczałem także Legionowo budynki na ul. Piaskowej (częśc wojskowa na Piaskach przed ich sprywatyzowaniem) koszt w 2011 roku to było 56-57 zł/brutto. Natomiast - nie usprawiedliwiając firmy, która dokonała rozliczenia na naszym osiedlu - pragnę poinformować, iż praktyka rozliczeń dokonywanych przez Wspólnoty Mieszkaniowe jest taka jak ją przedstawiłem w poście powyżej. Łączny koszt z faktur jest dzielony przez zużycie zmierzone w licznikach lokalowych. Taki zapis pojawił się w Regulaminie w zeszłym roku i przeszedł on bez większego echa. Nie broniąc zarządu (nie jestem jego członkiem), jestem takim samym mieszkańcem jak Państwo, wiem wytworzenie ciepła w ktotłowni po pierwsze włąsnej tak jak u nas i po drugie: gazowej, też tak jak u nas jest droższe niż wytworzenie energii cieplnej poprzez inne paliwa. Wobec powyższego rozumiem że koszt ciepła może być na naszym osiedlu wyższy nawet o 20 powiedzmy nawe 25 % ale nie widze racjonalnych przesłanek do tego że ciepło na niektórych wspólnotach np. rajska Jabłoń IV wzrosło o ponad 50 %. To bije w mieszkańców mnie,sąsiada Nas wszystkich. Reasumując wszelkie straty cieplne pokrywamy z własnej kieszeni, co powtarzam z przykrością stwierdzam nie jest czymś wyjątkowym w przypadku funkcjonowania Wspólnot Mieszkaniowych. Natomiast po to są liczniki główne, po to mamu zamontowane ciepłomierze idywidualne że może warto byłoby sie zastanowić na d pomysłem takim: wskazania licznika głównego w danej WM: powiedzmy wspomniane wcześniej 500 GJ. - odejmujemy sumę zużyć w lokalach indywidualnych 400 GJ. zostaje 100 GJ. Racjonalne byłoby to żeby np 50 % strat pokrywała jednak wSólnota Mieszkaniowa - przecież Pan Zbyszek z zarządu chwalił się zą każda ze WM jest na plusie - druga połowa byłaby rozliczana pomiędzy nas mieszkańców. to tylko propozycja rzucona ot tak. Mamy nowe osiedle, które powinno być w pełni opomiarowane więc nie powinno być najmniejszych problemów związanych określeniem strat ciepła. pozdrawiam
            • adam.rajska4 Re: WAŻNE DO WSZYSTKICH MIESZKANCÓW !!!!!!!!!! 08.04.13, 12:16
              pioter271 cytat z twojej wypowiedzi. " W budynkach będacych Skarbu Państwa w których to np moja firma administruje niedopuszczalne by było żeby za częśc wspólna płacili lokatorzy, Po prostu zostałbym "rozstrzelany " różnice czyli koszt części wspólnej bierze na siebie zarządca (w moim przypadku Skarb Państwa) a lokatorzy płacą w cenie po jakiej ciepło dostarcza dostawc"
              z tej wypowiedzi wynika że za koszty w częściach wspólnych na naszym osiedlu powinien płacić Skarb Państwa albo firma Lidar jako zarządca a nie mieszkańcy - jak to załatwisz jestem jak najbardziej ZA albo może firma w której pracujesz rozumiem że zarządza takimi nieruchomościami i może wejść na nasze osiedle jako zarządca. NIech złoży ofertę na zarządzanie za taką samą stawkę jak firma LIDAR i w umowie zaoferują że będą płacili za części wspólne na naszym osiedlu od razu jestem za zmianą firmy zarządzającej i w takim przypadku obniżymy czynsze - smile
              Pozdrawiam
              Adam
              • pioter271 Re: WAŻNE DO WSZYSTKICH MIESZKANCÓW !!!!!!!!!! 08.04.13, 12:30
                no niestety moja firma zarządza tylko budynkami 100 % będącymi Skarbu Państwa, straty wynikające z rozliczeń c.o. pokrywane są z tytułu innej działalności, natomiast są wkalkulowane.
                Po sprywatyzowaniu budynków 9sprzedaży części mieszkań) powstają Wspólnoty Mieszkaniowe, które tworzą własne Regulaminy rozliczeń. Ale po to chociażby są wysokie koszty utrzymania częsci wspólnej, żeby pokryć przynajmniej w części pokryć koszty c.o. części wspólnej, a nie tylko żeby chwalić się że każda WM jest na plusie. Na spotkaniuz ust Pana Zbyszka z zarzadu padło stwierdzenie że faktura musi się zgadzać , a i owszem musi się zgadzać ale za to żeby się zgadzała to płaca mieszkańcy. Uważam że na Naszym osiedlu realna cena za 1 GJ powinna niebyć wyższa niż 80 zł. Postaram się dzis w zrobić rekonesans i poinformować Państwa jak wygląda cena 1 GJ w Warszawie i w okolicach (Zegrze, Mińsk Maz, Białobrzegi, Wołomin, Ząbki, no i sama Warszawa)
    • adam.adam27 Re: WAŻNE DO WSZYSTKICH MIESZKANCÓW !!!!!!!!!! 08.04.13, 13:40
      1GJ
      Koszty mediów w częściach wspólnych są podane w planie gospodarczym wspólnot mieszkaniowych stanowiącym załącznik do uucwały nr3/poz.VI-p.1,2,3/. Nie mogą być zatem doliczane do kosztu 1GJ ogrzewania mieszkania. Ciekawą sprawą jest też wzrost ceny 1m3 pogrzania ciepłej wody o ponad 2,50zł. Dlaczego jest tak drogi?
      Pozdrawiam.
      Oczywiście pytanie takie kieruję do Rady Mieszkaniowej na adres mailowy: czarek44@onet.eu
      • alinamalina Re: WAŻNE DO WSZYSTKICH MIESZKANCÓW !!!!!!!!!! 09.04.13, 01:08
        Z całym szacunkiem, ale Pan Pioter pisze kompletne bzdury. Koszty 2,00 zł za 1 m2 utrzymania nieruchomości wspólnej są możliwe jedynie w starych nieruchomościach i to jednobudynkowych. W przypadku tak dużego osiedla chociażby koszty przeglądów budowlanych, które są sporządzane dla każdego z budynków osobno są nieadekwatne do kosztów ponoszonych przez jeden budynek, nawet jeśli ilość lokali jest równa np. 4 budynkom na naszym osiedlu. Nie wspominając o kosztach ochrony - proszę wskazać nieruchomość, która zatrudnia firmę ochroniarską i ma stawkę utrzymania nieruchomości na poziomie 2,00 zł z 1 m2. Każdy chciałby obniżki czynszu, ale zachowajmy zdrowy rozsądek i nie siejmy populizmu.
        Jesli chodzi o koszty ogrzewania i podgrzewu wody, również się nie zgodzę. Mam przyjemność rozliczać wiele budynków Wspólnot Mieszkaniowych i tak jak pisałam wcześniej - tam gdzie ciepło dostarczane jest z sieci ciepłowniczej (Dalkia, Vatenfall) cena Gj to ok. 35,00 zł. Jednak w przypadku gazu sprawa ma się zupełnie inaczej. Prosty przykład: osiedle Warszawa Mokotów 5 bloków, w każdym z nich jest kotłownia. Jest licznik główny w kotłowni wskazujący całość zużytych Gj na potrzeby zarówno ogrzewania jak i podgrzewu wody oraz ilość m3 gazu zużytą na ten cel. Dzielimy ilość m3 gazu (gdyż PGNIG wystawia faktury wg cen jednostkowych m3 a nie GJ) i otrzymujemy wartość m3 zużytych na 1 Gj. Następnie wg podlicznika podgrzewu wody wyliczamy koszty podgrzewu wody, od wskazania licznika głównego c.o. odejmujemy wskazania liczników lokalowych i różnica jest przeksięgowywana na koszty nieruchomości wspólnej., czyli tak jak Pan wkazuje. I co się okazuje, że na jednym osiedlu rozbieżność ceny 1 Gj na c.o. wynosi 60,74 zł w budynku największym, posiadającym najwięcej lokali do 85,90 zł w budynku mającym tych lokali dwa razy mniej. Osiedle powstało w roku 2005. Koszty stałe są rozliczane osobno. Na cenę 1Gj centralnego ogrzewania przy gazie ma wpływ wiele czynników, np. wydajność pieca, wielkość budynku, sprawność instalacji i mimo rozliczania wszystkiego "po bożemu" występują znaczne rozbieżności w ilości m3 zużytych na potrzeby wytworzenia 1Gj ciepła, a co za tym idzie ceny.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka