Dodaj do ulubionych

Telefon i internet w Netii na łączach TP

13.08.09, 07:31
Czy ktoś mógłby wypowiedzieć się na powyższy temat. Powoli kończy mi
się umowa i zastanawiam się nad zmianą operatora. W szczególności
interesują mnie opinie osób mieszkających w pobliżu SP nr 1.
Obserwuj wątek
    • cezariano Re: Telefon i internet w Netii na łączach TP 13.08.09, 09:17
      Jeżeli masz możliwość skorzystania z Telkab, przejdź na kablówkę. Ja rozważałem
      przejście do Netii: 4 MB Internet i telefon z "darmowymi godzinami na
      stacjonarne" za 99 zł. Ostatecznie zdecydowałem się na kablówkę i VoIP. Telefon
      w Netii za 55 złotych, VoIP mam za 14 złotych, ale musiałem kupić bramkę. Koszt
      to 100 - 250 złotych w zależności od wersji. Ostatecznie Internet w Netii, a
      telefon w VoIP. Podłączasz do urządzenia zwykły telefon.
    • jakub5g Re: Telefon i internet w Netii na łączach TP 13.08.09, 10:32
      Znajomy przeszedł z Tepsy do Netii. Musiał rekonfigurować całą sieć
      telefoniczną w domu, bo modem Netii musi pracować jako pierwszy
      element - dopiero od niego rozprowadza się połączenie do telefonu
      stacjonarnego (rozwiązanie o tyle głupie, że nikt nie instaluje
      kompa przy pierwszym gniazdku wejściowym linii telefonicznej). Aby
      telefon stacjonarny dział modem musi być włączony 24h/dobę. Jakość i
      szybkość połączeń z internetem bez zarzutu.
      • cezariano Re: Telefon i internet w Netii na łączach TP 13.08.09, 10:55
        Bo ten telefon w Netii to jest VoIP. Ale cena za to w Netii jest 3,5 raza wyższa
        niż zwykłego VoIP-a. Dlatego najlepiej załatwić sobie czysty Internet i do niego
        VoIP.
        • stillwaitingforspring Re: Telefon i internet w Netii na łączach TP 13.08.09, 13:07
          Jak dla mnie to jest bardzo sprytnie zakamuflowany haracz dla TP "za utrzymanie
          łącza". Wynosi to chyba właśnie jakieś 35 PLN - tyle co abonament za telefon
          VoIP w Netii.
          • cezariano Re: Telefon i internet w Netii na łączach TP 13.08.09, 13:18
            Dokładnie. Zrezygnowałem z TP. Pani z infolinii dzwoniła do mnie i pytała
            dlaczego... No to powiedziałem, że przez kwotę z utrzymanie linii. Abonament za
            telefon miałem w wysokości 70 zł. Najniższy to 50. Opłata za utrzymanie linii
            wynosi 35 zł. Przeszedłem na VoIP i ich olewam. Płacę tylko 14,47 i mam więcej
            minut. Jakość rozmowy jest ta sama. Netia już się zreflektowała i rezygnuje z
            haraczu na własnych łączach. Chętnie zostałbym w TP bo miałem już modem z wi-fi.
            Inna sprawa, że w Telkab też trzeba mieś abonament. Tyle, że mniejszy 20 z hakiem.
    • jarcioszy Re: Telefon i internet w Netii na łączach TP 13.08.09, 13:28
      W maju przeszedłem z TP na NETIĘ, obniżając trochę abonament, ale za to
      zwiększając kosmicznie prędkość z 512 kb na 4 Mbit. Różnic w dostępności,
      jakości, itd nie widzę, jedyne czego mi brakuje to telewizji przez internet.

W promocji dostępny był modem z WIFI (99 pln) + pakiet dwóch telefonów (za 1
      PLN), więc koszt przełączenia nie był duży, a wygoda korzystania z neta olbrzymia.

Co do ustawiania kompa koło gniazdka telefonicznego: czy wybór dostawcy ma
      jakikolwiek wpływ na to? Ja korzystam z WIFI i tylko modem leży blisko gniazdka,
      ale w TP było tak samo.

Generalnie po 5 miesiącach użytkowania jestem bardzo zadowolony z usługi, no
      może poza brakiem IPTV, ale podobno to już niedługo też będzie w ofercie.
      • jarcioszy Re: Telefon i internet w Netii na łączach TP 13.08.09, 13:29
        aaa, linia też w okolicy SP1 w Pruszkowie ;)
        • szawel77 Re: Telefon i internet w Netii na łączach TP 13.08.09, 20:17
          Ja mam sam internet netii od grubo ponad roku. Idelnie nie jest, ale
          w porównaniu z TpSA wyglada cudownie.
          Zastanawiam się nad zmiana po zakończeniu umowy, ale szczerze mówiac
          nie wiem jak jest alternatywa oprócz telkabu (tepsa wykluczona,
          chocby dopłacali). Może coś podpowiecie (tak z 2MB byłyby w sam raz)?
    • sunlex Re: Telefon i internet w Netii na łączach TP 15.08.09, 19:00
      Korzystam z pakietu Netii 'internet+lepszy telefon' od kwietnia 2009 w oparciu o
      LLU (uwolniona pętla lokalna w TP SA). Internet jak dotąd działa bardzo
      stabilnie. Szybkość rzeczywiście jest 4Mb/s (download), a nawet więcej, a upload
      512 kb/s. Telefon w technologii VOIP (telefon jest podłączony do routera). W
      ramach abonamentu 120 minut na numery stacjonarne w Polsce, Unii Europejskiej i
      USA (35 gr/min.), ale aż 90 gr/min. na komórkowe.
      Koszty: płacę miesięcznie 91.70 zł (42.70 zł. za telefon, 49 zł. za internet) -
      umowa na 24 miesiące.
      Początkowe opłaty: 61 zł dla TP SA za przeniesienie numeru, 1 zł za 2 szt.
      telefonów bezprzewodowych, 49 zł. za router bezprzewodowy Siemens SLI5300, 1 zł.
      za router przewodowy Zyxel. Te 61 zł. za przeniesienie numeru Netia refunduje
      poprzez zwiększenie liczby minut na rozmowy.
      Ciekawostka: miał być od razu router bezprzewodowy za 99 zł., ale im zabrakło,
      więc dali router przewodowy za 1 zł., a w ciągu miesiąca przysłali router
      bezprzewodowy za 49 zł. (to była rekompensata za kłopot ;-) Wyszło całkiem OK.

Sam internet bez telefonu kosztuje w Netii 79 zł. za 8 Mb/s. Jak się do tego
      doliczy VOIP w jakiejś zewnętrznej firmie, to razem też będzie ponad 90 zł.
    • soloviev Re: Telefon i internet w Netii na łączach TP 09.10.09, 15:01
      Ma ktoś Netię jako BSA na linii Tepsy? Jakie macie pingi do popularnych serwerów
      (gazeta.pl, wp.pl)? Czy to prawda, że Tepsa ustawia wszystkich klientom BSA tryb
      interleaved, zamiast fast?
      • soloviev Re: Telefon i internet w Netii na łączach TP 23.12.09, 12:50
        Nikt mi nie odpowiedział, zatem teraz sam odpowiem, może komuś się przyda ta
        wiedza. Na Neostradzie miałem tryb fast, na Netii BSA dalej mam fast, pingi i
        transfery pozostały na bardzo dobrym niezmienionym poziomie. Parametry linii SNR
        Margin/Attenuation pokazywane w routerze się nawet nieco polepszyły. Obecnie
        widzę, że mogę mieć LLU, więc może całkiem zrezygnuje z abonamentu
        telefonicznego i ewentualnie zrobię jakiegoś VoIPa.
        • cezariano Re: Telefon i internet w Netii na łączach TP 23.12.09, 20:23
          A co z opłatą za łącze? Z voipa polecam FreecoNet. Utrzymanie starego numeru
          6,22 brutto miesięcznie. Nowy numer 2 zł. Minuta od 5 do 8 gr na stacjonarne.
          Ewentualnie Betamax jak dużo rozmawiasz. Wtedy abonament 8,33 albo 16,66 / miesiąc.
          • soloviev Re: Telefon i internet w Netii na łączach TP 29.12.09, 23:24
            Trochę się pospieszyłem pisząc o zwolnieniu z opłaty za utrzymanie łącza przy
            LLU. Możliwe jest to tylko przy opcji 8 Mbit/s, także zostaję przy BSA.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka