szefu128 13.08.09, 07:31 Czy ktoś mógłby wypowiedzieć się na powyższy temat. Powoli kończy mi się umowa i zastanawiam się nad zmianą operatora. W szczególności interesują mnie opinie osób mieszkających w pobliżu SP nr 1. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cezariano Re: Telefon i internet w Netii na łączach TP 13.08.09, 09:17 Jeżeli masz możliwość skorzystania z Telkab, przejdź na kablówkę. Ja rozważałem przejście do Netii: 4 MB Internet i telefon z "darmowymi godzinami na stacjonarne" za 99 zł. Ostatecznie zdecydowałem się na kablówkę i VoIP. Telefon w Netii za 55 złotych, VoIP mam za 14 złotych, ale musiałem kupić bramkę. Koszt to 100 - 250 złotych w zależności od wersji. Ostatecznie Internet w Netii, a telefon w VoIP. Podłączasz do urządzenia zwykły telefon. Odpowiedz Link Zgłoś
jakub5g Re: Telefon i internet w Netii na łączach TP 13.08.09, 10:32 Znajomy przeszedł z Tepsy do Netii. Musiał rekonfigurować całą sieć telefoniczną w domu, bo modem Netii musi pracować jako pierwszy element - dopiero od niego rozprowadza się połączenie do telefonu stacjonarnego (rozwiązanie o tyle głupie, że nikt nie instaluje kompa przy pierwszym gniazdku wejściowym linii telefonicznej). Aby telefon stacjonarny dział modem musi być włączony 24h/dobę. Jakość i szybkość połączeń z internetem bez zarzutu. Odpowiedz Link Zgłoś
cezariano Re: Telefon i internet w Netii na łączach TP 13.08.09, 10:55 Bo ten telefon w Netii to jest VoIP. Ale cena za to w Netii jest 3,5 raza wyższa niż zwykłego VoIP-a. Dlatego najlepiej załatwić sobie czysty Internet i do niego VoIP. Odpowiedz Link Zgłoś
stillwaitingforspring Re: Telefon i internet w Netii na łączach TP 13.08.09, 13:07 Jak dla mnie to jest bardzo sprytnie zakamuflowany haracz dla TP "za utrzymanie łącza". Wynosi to chyba właśnie jakieś 35 PLN - tyle co abonament za telefon VoIP w Netii. Odpowiedz Link Zgłoś
cezariano Re: Telefon i internet w Netii na łączach TP 13.08.09, 13:18 Dokładnie. Zrezygnowałem z TP. Pani z infolinii dzwoniła do mnie i pytała dlaczego... No to powiedziałem, że przez kwotę z utrzymanie linii. Abonament za telefon miałem w wysokości 70 zł. Najniższy to 50. Opłata za utrzymanie linii wynosi 35 zł. Przeszedłem na VoIP i ich olewam. Płacę tylko 14,47 i mam więcej minut. Jakość rozmowy jest ta sama. Netia już się zreflektowała i rezygnuje z haraczu na własnych łączach. Chętnie zostałbym w TP bo miałem już modem z wi-fi. Inna sprawa, że w Telkab też trzeba mieś abonament. Tyle, że mniejszy 20 z hakiem. Odpowiedz Link Zgłoś
jarcioszy Re: Telefon i internet w Netii na łączach TP 13.08.09, 13:28 W maju przeszedłem z TP na NETIĘ, obniżając trochę abonament, ale za to zwiększając kosmicznie prędkość z 512 kb na 4 Mbit. Różnic w dostępności, jakości, itd nie widzę, jedyne czego mi brakuje to telewizji przez internet. W promocji dostępny był modem z WIFI (99 pln) + pakiet dwóch telefonów (za 1 PLN), więc koszt przełączenia nie był duży, a wygoda korzystania z neta olbrzymia. Co do ustawiania kompa koło gniazdka telefonicznego: czy wybór dostawcy ma jakikolwiek wpływ na to? Ja korzystam z WIFI i tylko modem leży blisko gniazdka, ale w TP było tak samo. Generalnie po 5 miesiącach użytkowania jestem bardzo zadowolony z usługi, no może poza brakiem IPTV, ale podobno to już niedługo też będzie w ofercie. Odpowiedz Link Zgłoś
jarcioszy Re: Telefon i internet w Netii na łączach TP 13.08.09, 13:29 aaa, linia też w okolicy SP1 w Pruszkowie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
szawel77 Re: Telefon i internet w Netii na łączach TP 13.08.09, 20:17 Ja mam sam internet netii od grubo ponad roku. Idelnie nie jest, ale w porównaniu z TpSA wyglada cudownie. Zastanawiam się nad zmiana po zakończeniu umowy, ale szczerze mówiac nie wiem jak jest alternatywa oprócz telkabu (tepsa wykluczona, chocby dopłacali). Może coś podpowiecie (tak z 2MB byłyby w sam raz)? Odpowiedz Link Zgłoś
sunlex Re: Telefon i internet w Netii na łączach TP 15.08.09, 19:00 Korzystam z pakietu Netii 'internet+lepszy telefon' od kwietnia 2009 w oparciu o LLU (uwolniona pętla lokalna w TP SA). Internet jak dotąd działa bardzo stabilnie. Szybkość rzeczywiście jest 4Mb/s (download), a nawet więcej, a upload 512 kb/s. Telefon w technologii VOIP (telefon jest podłączony do routera). W ramach abonamentu 120 minut na numery stacjonarne w Polsce, Unii Europejskiej i USA (35 gr/min.), ale aż 90 gr/min. na komórkowe. Koszty: płacę miesięcznie 91.70 zł (42.70 zł. za telefon, 49 zł. za internet) - umowa na 24 miesiące. Początkowe opłaty: 61 zł dla TP SA za przeniesienie numeru, 1 zł za 2 szt. telefonów bezprzewodowych, 49 zł. za router bezprzewodowy Siemens SLI5300, 1 zł. za router przewodowy Zyxel. Te 61 zł. za przeniesienie numeru Netia refunduje poprzez zwiększenie liczby minut na rozmowy. Ciekawostka: miał być od razu router bezprzewodowy za 99 zł., ale im zabrakło, więc dali router przewodowy za 1 zł., a w ciągu miesiąca przysłali router bezprzewodowy za 49 zł. (to była rekompensata za kłopot ;-) Wyszło całkiem OK. Sam internet bez telefonu kosztuje w Netii 79 zł. za 8 Mb/s. Jak się do tego doliczy VOIP w jakiejś zewnętrznej firmie, to razem też będzie ponad 90 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
soloviev Re: Telefon i internet w Netii na łączach TP 09.10.09, 15:01 Ma ktoś Netię jako BSA na linii Tepsy? Jakie macie pingi do popularnych serwerów (gazeta.pl, wp.pl)? Czy to prawda, że Tepsa ustawia wszystkich klientom BSA tryb interleaved, zamiast fast? Odpowiedz Link Zgłoś
soloviev Re: Telefon i internet w Netii na łączach TP 23.12.09, 12:50 Nikt mi nie odpowiedział, zatem teraz sam odpowiem, może komuś się przyda ta wiedza. Na Neostradzie miałem tryb fast, na Netii BSA dalej mam fast, pingi i transfery pozostały na bardzo dobrym niezmienionym poziomie. Parametry linii SNR Margin/Attenuation pokazywane w routerze się nawet nieco polepszyły. Obecnie widzę, że mogę mieć LLU, więc może całkiem zrezygnuje z abonamentu telefonicznego i ewentualnie zrobię jakiegoś VoIPa. Odpowiedz Link Zgłoś
cezariano Re: Telefon i internet w Netii na łączach TP 23.12.09, 20:23 A co z opłatą za łącze? Z voipa polecam FreecoNet. Utrzymanie starego numeru 6,22 brutto miesięcznie. Nowy numer 2 zł. Minuta od 5 do 8 gr na stacjonarne. Ewentualnie Betamax jak dużo rozmawiasz. Wtedy abonament 8,33 albo 16,66 / miesiąc. Odpowiedz Link Zgłoś
soloviev Re: Telefon i internet w Netii na łączach TP 29.12.09, 23:24 Trochę się pospieszyłem pisząc o zwolnieniu z opłaty za utrzymanie łącza przy LLU. Możliwe jest to tylko przy opcji 8 Mbit/s, także zostaję przy BSA. Odpowiedz Link Zgłoś