Dodaj do ulubionych

Bloki na Wodniaków - SSM

18.02.10, 08:42
Hej czy ktoś się może orientuje w którym z nowych bloków na Wodniaków siadło
centralne? Takie doszły mnie wieści,a nie bardzo mogę tam podjechać i
zobaczyć. Noi w ogóle ciekawa jestem czy przez te śniegi pozalewało mieszkania?
Obserwuj wątek
    • falszywy_klamca Re: Bloki na Wodniaków - SSM 18.02.10, 09:06
      Niemożliwe, żeby w ledwo co wybudowanym bloku (ale z całkowicie ukończonymi
      pracami związanymi z dachem) ciekło po ścianach. Tam dach jest chyba spadzisty,
      a nie tak jak w starych blokach, że na płasko.

Mieszkania zawsze możesz nie odebrać i domagać się wywiązania z umowy. Za zwłokę
      SSM musi wypłacić Ci odszkodowanie.
      • duki_m Re: Bloki na Wodniaków - SSM 18.02.10, 14:04
        Mam nadzieję, że wszystko jest ok, ale tak na prawdę to może być różnie... Jeśli
        wszystko byłoby w porządku to ciekawe czy blok zostanie oddany wcześniej?
    • duki_m Re: Bloki na Wodniaków - SSM 23.02.10, 22:23
      A tak w ogóle to jak tam się mieszka? może akurat czyta to ktoś kto jest
      mieszkańcem tamtych rogatek?
      • marka33 Re: Bloki na Wodniaków - SSM 24.02.10, 14:56
        Mieszkam na Roskoszy i powiem że w moim bloku który ma prawie 10 lat
        2 lata temu bodajże po ulewach woda ciekła po suficie jak szalona -
        mimo ze dach spadzisty. Po poprawkach spółdzielni pomogło.
        Ogólnie na tym osiedlu mieszkało się fajnie ale łądnych kilka lat
        temu.
        w miare spokój i cisza. Była.
        • hejj2 Re: Bloki na Wodniaków - SSM 24.02.10, 20:23
          Mieszka w ostatnio oddanym bloku moja siostra i to co się dowiedziałem jest
          nieprawdopodobne. Koszt metra kw przy sprzedaży wyceniono na 3100 zł a po
          rozliczeniu wyszło o 300 zł mniej. Zwrócono każdemu nadpłatę. czyli koszt 1 m2
          wyszedł tylko 2800!!!, bo podobno spółdzielnia nie może mieć zysku. Pokażcie mi
          dewelopera który zwraca cokolwiek.
          • falszywy_klamca Re: Bloki na Wodniaków - SSM 25.02.10, 09:33
            SM to nie deweloper! Spółdzielnia Mieszkaniowa, to jak sama nazwa wskazuje
            spółdzielnia wszystkich mieszkających w takich blokach ludzi. To nie jest
            prywatna firma kogoś tam, jakiegoś Strusa, czy Skorupki. To zrzeszenie ludzi na
            czele którego stoi po prostu prezes.
            Spółdzielnia nie może zarabiać, bo kto miałby zarabiać? Musieliby dostać kasę za
            zysk wszyscy spółdzielcy.

To jest plus, że jest tanio, ale minus np. jest taki, że mieszkania są
            sprzedawane na przetargach, a polega to na tym, że jest ustalany termin na który
            do SM przychodzą chętni na mieszkania, pan prezes przyznaje prawo do kupna
            mieszkania najstarszym członkom spółdzielni. Może być więc tak, że mimo, iż masz
            pieniądze i upatrzone mieszkanie, to podkupi Ci je jakiś dziadek, który w SM
            jest od początku jej istnienia. Można się wkurzyć, ale generalnie jest tanio.

Jak z wykończeniem tych mieszkań to nie wiem. Kiedyś była opinia, że SM to
            dziadostwo w porównaniu do Strusa, ale jak Strus zaczął budować na masową skalę
            i słychać jakie wałki odwala, to sądzę, że SM, M3, Budomatex, czy Strus są na
            jednakowym poziomie.

Ktoś wie, jakie są plany dla terenu wokół nowych bloków przy Wodniaków 2 i 4?
            Teren niebrzydki, blisko zalewu, lasu. Tam jest jeszcze dużo wolnej przestrzeni.
            • ac20068 Re: Bloki na Wodniaków - SSM 25.02.10, 11:36
              SSM miała plany budowę kolejnych bloków na Wodniaków - przetarg na dokumentację
              był chyba w listopadzie ub.r. - ale czy to aktualne to nie wiem.
              Standard wykończenia może być - nie jest idealnie, ale w porównaniu z tym co
              słyszałam o Strusowych mieszkaniach, to naprawdę na plus.
              Jeśli zaś chodzi o przetarg na mieszkania, to druga tura jest dla zrzeszonych w
              SSM, no ale wtedy to wybór ograniczony.
              • ito25ms Re: Bloki na Wodniaków - SSM 25.02.10, 14:34
                Ogłosili właśnie przetarg na kolejne dwa budynki.

www.ssm.net.pl/przetargi.htm
                • podlaskikaktus Re: Bloki na Wodniaków - SSM 26.02.10, 15:31
                  Mieszkam od 4 miesięcy w bloku na Wodniaków. Wszystko ok, wykończenie, rozliczenie. Mam porównanie z innymi mieszkaniami w których zamieszkiwałam Jestem bardzo zadowolona. Troszkę przerażają mnie tylko niezabezpieczone wykopy pod blokami ale to pretensja do administracji.Myślę, że to poprawią.
    • krzycho1252 Re: Bloki na Wodniaków - SSM 01.03.10, 11:07
      Piękna okolica; Muchawka i zalew. Bloki niestety jak bloki. Teren za
      darmo od miasta, więc SSM mogłaby jakiegoś dobrego architekta
      zatrudnić aby stworzyć osiedle 21 wieku. Byłoby drożej ale za 10 lat
      byłoby na co spojrzeć a tak... Szkoda,że to teren bez ochrony
      ekologicznej.
    • duki_m Re: Bloki na Wodniaków - SSM 01.03.10, 15:57
      Nie zaglądałam tu kilka dni,a tu proszę :) jest kilka wpisów:)
      Ja kupiłam mieszkanie w bloku, który będzie już nie długo oddany. Fajnie by było
      jakby i nam za metr wyszło taniej niż w umowie. Co do okolicy to mi osobiście
      się tam bardzo podoba. Są przedszkola, szkoły, poczta, apteka noi ładna okolica
      czego chcieć więcej. Do tego autobus 3 jeżdżąca często do miasta,a więc nie jest
      źle:) Mam nadzieję, że mojej rodzince będzie się tam super mieszkało:)
      A czy wiecie jakie są może czynsze w tych nowych blokach? Trochę boję się tego
      czynszu tak wszyscy straszą, że w spółdzielni jest tak drogo.
      • falszywy_klamca Re: Bloki na Wodniaków - SSM 01.03.10, 16:02
        W starym budownictwie SSM na 3 osoby zameldowane trzeba liczyć niecałe 400 zł.
        W blokach na Wodniaków będą pozakładane liczniki ciepła, poza tym są to już
        bloki ocieplone. Zatem za ogrzewanie będziesz płacić tylko w zimie i to tylko
        tyle ile faktycznie zużyjesz (jak sobie poprzykręcasz grzejniki to będzie w
        miarę tanio). Latem czynsz będzie więc niższy.

Na 2 osoby zakładałbym ok. średnio w roku 250 zł.
        • neutron6 Re: Bloki na Wodniaków - SSM 02.03.10, 17:11
          W nowych blokach SSM czynsze są o wiele niższe niż w starych. W nowych
          blokach(np ciepło, gaz) płacisz sam za siebie. Czyli jak otworzysz okno jak ci
          będzie za gorąco to sam za to zapłacisz, a w starych blokach kilku się "wietrzy"
          - bo im za gorąco -przez cały dzień (zamiast przykręcić zawór)a za ciepło, które
          u nich uciekło przez okno zapłacą wszyscy w bloku. Jak w starym bloku ktoś
          grzeje wodę do kąpania na gazie, zamiast korzystać z ciepłej z kranu, to za gaz
          zapłacą również sąsiedzi, bo licznik gazu jest jeden w bloku.Przykładów mogę
          podać wiele.Tak że nie martw się czynsze w nowych blokach SSM są porównywalne z
          tymi tzw niskimi.
          • falszywy_klamca Re: Bloki na Wodniaków - SSM 02.03.10, 18:03
            Chodzą słuchy, że tanio jest wtedy jak w zimie przykręcisz grzejniki tak, że
            masz w domu 15 stopni. Gazu praktycznie nie używasz. I wtedy jest tanio, ale
            ponoć jak chcesz żyć jak człowiek i mieć warunki jak w starych blokach SSM to
            może być jeszcze drożej.

Czy to prawda, czy nie? Nie wiem. Na logikę - nowe bloki są ocieplane, więc
            potrzebują nawet o 30% mniej grzania niż stare. A to już będzie dużo taniej.
            • neutron6 Re: Bloki na Wodniaków - SSM 02.03.10, 18:15
              Ktoś Cię fałszywy kłamco "robi w konia". To nie prawda, bo co da jak Ty jeden
              zakręcisz nawet całkiem grzejniki, a inni będą "się wietrzyć" (choć nie
              twierdzę, że mieszkanie trzeba wietrzyć)cały dzień. Licznik w bloku i tak będzie
              się kręcił. Można założyć podzielniki kosztów, ale "spółdzielcy" nie chcą (muszą
              chcieć prawie wszyscy w bloku)bo wolą się wietrzyć i narzekać na SSM i PEC niż
              taniej płacić. I co zrobisz?
              • krzycho1252 Re: Bloki na Wodniaków - SSM 03.03.10, 07:47
                > i narzekać na SSM i PEC niż
                > taniej płacić. I co zrobisz?
                Brzydkie bloki na Wodniaków
                Jakby nie było SSM jest zawsze cacy.Winni są mieszkańcy bloków.
                Dlaczego u Skorupki, u Strusa jest taniej? Dlaczego?
                Podobna techologia, ten sam standart... Jak napisałbym,że
                wszystkiemu winne rozrośnięte administracje, to neutron6 nie
                uwierzy. Dodamj jeszcze tz. domy kultury dla kierowniczek,
                hydraulicy dla hydraulików, kierownicy, kierowcy itd, itd.
                Brzydkie bloki na Wodniaków.
                Brzydkie bloki.
                Bloki.
                Miasto powinno zablokować blokową twórczość w takim ładnym miejscu.
                • siedlczanin2 Re: Bloki na Wodniaków - SSM 03.03.10, 09:47
                  krzychu, mówisz o czymś czego nie znasz. Moja siostra mieszka na
                  Wodniaków i płaci czynsz taki jak u wymianianych przez ciebie
                  deweloperów. Co do przerosniętych administracji to trochę masz
                  rację, ale co do np domów kultury to się nie zgadzam, bo np moje
                  dziecko chodziło w ferie na zajęcia do klubu i bardzo sobie chwliło
                  prowadzone tam zajęcia. Jedno co zauważyłem to fakt uczestniczenia w
                  zajęciach dzieci które nie są z zasobów spółdzielczych (np
                  wspólnoty), chociaż "wszystkie dzieci są nasze", ale zastanawiam się
                  czy np dla dzieci z poza SSM nie powinna być wprowadzona jakas
                  odpłatność. Odnośnie czynszów to poczekaj jak bloki deweloperów będą
                  miały po 20-30 czy nawet więcej lat. Wtedy porównamy czynsze. Żeby
                  była jasność, nie twierdzę że w spółdzielni jest wszystko ok,
                  napewno wiele można zmienić. Ale 6 lat mieszkałem we wspólnocie u
                  dewelopera i był to najgorszy czas dla mnie - brak kawałku placu
                  zabaw, parkingu, (albo plac na parkowanie za 7 tys zł przecież to
                  wystarczy na rok czynszów w spółdzielni- tego nikt nie liczy)
                  trawnika i o wszystko trzeba było jasnie panią prosić.
                  • krzycho1252 Re: Bloki na Wodniaków - SSM 03.03.10, 10:08
                    Nie o pieniądze mi chodziło. Tylko patrząc od zalewu chciałoby się
                    coś ładnego widzieć. Co do pieniędzy..? Skoro ludzie płacą to
                    zmaczy,że dobrze jest. Domy kultury.. Twoja wnuczka była 3, 5, 10, a
                    kierowniczka a pomocnik, a sprzątaczka.. Uważam,że tak się należy.
                    Za trawnik, za chodnik, za mieszkanie, za administrację... , za
                    prezesów i kulturę tak się należy.
                    • siedlczanin2 Re: Bloki na Wodniaków - SSM 03.03.10, 11:56
                      Krzycho, nie rób ze mnie dziadka, wnuczki to jeszcze ohohoho, a może
                      i dłużej. Odnośnie wyglądu osiedla to trzeba mieć pretensję do
                      architekta
                      • falszywy_klamca Re: Bloki na Wodniaków - SSM 03.03.10, 13:23
                        Piękne toto nie jest na pewno. a czy brzydkie? Pospolite.
              • aro333 Re: Bloki na Wodniaków - SSM 03.03.10, 09:00
                Ja tam mieszkam w starym bloku SSM , jest ocieplony i każdy ma zamontowany elektroniczny licznik tzw "impulsów ciepła"- to moja nazwa osobista tego urządzonka, może błędna.Nie wiem skąd twierdzenie , że ocieplenie nic nie daje albo jeszcze lepiej -dlaczego ludzie twierdzą , że te liczniki nic nie dają. Moim zdaniem dają duzo, uczą oszczędzania , myślenia i już się nie jest tak beztroskim podczas właśnie wietrzenia. A że rozliczanie jest ciut skomplikowane , no cóż może i tak ale jest oszczędność. Nikt minie nie przekona, że jej nie ma. Aha i zimą w tym roku wcale nie miałem tylko 15 stopni w domu, to bzdura krzykaczy krytykujących to rozwiązanie.
                • falszywy_klamca Re: Bloki na Wodniaków - SSM 03.03.10, 09:44
                  A ile? Ja w starym bloku SSM miałem 23-24 stopnie. Grzejników nie idzie
                  przykręcić, bo potrafią się zapowietrzać. Zawór jest 5-stopniowy, jak przykręcę
                  o 1 stopnień to grzejnik zamiast z gorącego na ciepły to robi się lodowaty...
                  dzięki, to już wolę otworzyć okno.

Poniżej 20 stopni ciężko chodzić po domu w krótkim rękawku, a trudno by mi było
                  z tego zrezygnować.
                  • aro333 Re: Bloki na Wodniaków - SSM 03.03.10, 13:18
                    Hmmm staralem sie trzymac ok 22 stopnie. Dodam ze mieszkam w srodku nie na szczycie i jest to wieżowiec . I wcale na maxa nie musiały być otworzone głowice termiczne (zawory) przy grzejnikach aby taka temperature mieć. Przynajmniej tak jest u mnie
                    • aro333 Re: Bloki na Wodniaków - SSM 03.03.10, 13:19
                      Miało być głowice termostatyczne firmy Danfoss
                      • kerac32 Re: Bloki na Wodniaków - SSM 03.03.10, 15:41
                        Nie ma wątpliwości, że w nowych blokach jest cieplej i taniej jak w
                        starych i nieocieplonych. Wielką zaletą jest opomiarowanie
                        indywidualnych ilości zużywanego ciepła jak również wody i gazu. Ja
                        obecnie mieszkam w nowym bloku we wspólnocie i z tytułu samego
                        czynszu płacę rocznie o 800 zł mniej niż przedtem w SSM, a
                        mieszkanie mam wieksze o 13 m2 i dodatkowo garaż. Roczne nakłady na
                        ogrzewanie to ~1600zł. W kwocie tej zawierają się koszty stałe
                        (~1200zł): opłata stała, opłata za c.o. w okresie letnim (4 m-ce),
                        ogrzewanie części wspólnych, eksploatacja węzła c.o..Jak widać na
                        ogrzewanie mieszkania (8 m-cy) pozostaje ~400 zł. Ponieważ dla mnie
                        idealna temp. to 20-21 st. C więc w kwocie tej mieszczę się bez
                        problemów. Gorzej mają ci co lubią jak F-K,ciepełko na poziomie 22-
                        24 st. C. Przypuszczam, że muszą trochę dopłacać do końcowego
                        rozliczenia. Powyższą strukturę kosztów ustalił PEC, a nie
                        administracją i zrobił to, moim zdaniem, z zamiarem wybicia
                        odbiorcom mysli o oszczędzaniu. Tak więc jakby ktoś chciał
                        przykręcić zaworki ciepła to oszczędziłby raptem kilkadziesiąt zł za
                        sezon, w zamian szczękając zębami z zimna.
                        • neutron6 Re: Bloki na Wodniaków - SSM 03.03.10, 17:10
                          Nie ulega wątpliwości, że wielką sprawą jest opomiarowanie grzejników. Niestety
                          ludzie nie chcą tego zrozumieć i na własne życzenie płacą często za swoich
                          sąsiadów, którym nawet przy 21-22 stopniach jest zimno. Zamontowanie
                          indywidualnych podzielników ciepła jest już spraktykowane, a wnioski z tego są
                          jednoznaczne. Blok w którym zainstalowano podzielniki (blok nieocieplony) zużywa
                          średnio 15-20% ciepła mniej. Ktoś zapyta dlaczego? A no dlatego,że każdy wie, że
                          płaci za siebie i oszczędza. Jeden warunek, podzielniki muszą być elektroniczne,
                          a nie tzw wyparkowe. Ja mieszkam w starym bloku, w którym właścicielem węzła
                          cieplnego jest PEC i płacę średnio 15% drożej za ciepło niż mój kolega, który
                          mieszka w takim samym bloku, lecz właścicielem węzła jest SSM. Dla jasności
                          podam, że roczne zużycie GJ w obu blokach jest porównywalne. Jedno jest pewne -
                          najlepiej blok ocieplić, ale to sporo kosztuje i długo trzeba czekać, ale żeby
                          oszczędność uzyskać wcześniej (szybko) wystarczy zainstalować podzielniki.
                          Proszę nie podejrzewać mnie o reklamę, gdyż firm montujących te urządzenia jest
                          wiele i decyzja odnośnie wyboru należy do spółdzielców.
          • mentos_1980 Re: Bloki na Wodniaków - SSM 03.03.10, 20:02
            Mieszkam na Wodniaków blok oddany w grudniu 2008.

płatne za metr 2350 brutto jeszcze :D

Czynsz startowy 190 zł przy 50 m2, obecnie 236 zł przy meldunku 1 os.
            Okolica spokojna niestety słabo z architekturą krajobrazu, ktoś pisał o ekologii
            na tym terenie ... popieram.

Mankament i błąd w projektowaniu budynków to wentylacja ... na 100% był i jest
            problem w bloku nr 2 i nr 4. Co z pozostałymi nie wiem. Na moje oko budynki
            położone bardzo nisko mają za krótkie wyciągi wentylacyjne lub też ich przekrój
            jest za mały, rosieją okna i dosłownie gniją bo są drewniane bynajmniej w 4-ce.
            Zgłaszanie do SSM bynajmniej telefoniczne nic nie daje, ale wiem, że niektórym
            udało się coś uzyskać ja nadal czekam.

Szkoda nowych mieszkań bo są wilgotne (na wiosnę pieczarki :/ ).

Kolejnym mankamentem jest brak wydzielenia rozliczeń nowych bloków (miały iść na
            oddzielne rozliczenie). I nadal nowy blok nie wymagający remontów i docieplenia
            płaci składki na całą spółdzielnię - ale to spółdzielnia ehhhh. A o wymianę
            żarówek nie można się doprosić :D standard.

Rady do odbierających nowe mieszkania w blokach 6 i 8. Pisać o najmniejszych
            usterkach w protokole zdawczo - odbiorczym.

Mój przypadek:

Drobne plamki wilgoci na suficie okazały się przy remoncie potopem :/
            Przy montażu podwieszanych sufitów, majster wiercąc trafił w kanał płyty
            żerańskiej i o zgrozo tylko z jednej płyty(otwory wiercił co kilkadziesiąt cm)
            wyciekło ok 120 litrów wody.

Wykonawca nie przykrył stropu podczas opadów, następnie zalewając wieńce i
            stawiając kolejne piętra zabetonował deszczówkę uwięzioną w płycie.

Ale było tanio i okolica fajna na skraju i zalew (na szczęście już nie z sufitu).

Nowym sąsiadom życzę powodzenia i chętnie wpadnę na PARAPECIK :D
            • duki_m Re: Bloki na Wodniaków - SSM 03.03.10, 23:21
              Pytanie do Mentos_1980 Czy w waszym bloku macie wilgoć? Przeraziłam się czytając
              Twoją wypowiedź. Nie chciałabym, aby w nowo świeżutkim mieszkanku pojawiła się
              wilgoć!!! Co do okien to zarówno 4 jak i 2 mają okna drewniane. Co do wody "nad
              sufitem" to wiem, że w 2-ce była spuszczana. Wiercili dziury w suficie.
              Dziękuję za informację na temat czynszu SĄSIEDZIE:)
              • mentos_1980 Re: Bloki na Wodniaków - SSM 09.03.10, 21:16
                Ta niestety jest wilgoć, nie wynika ona z wczesnego oddania bloku tylko z
                wadliwej wentylacji która przy prawidłowym działaniu powinna wystarczyć do
                osuszenia nowo wybudowanego bloku.

Przy założeniu, że się wietrzy i nie oszczędza na ogrzewaniu przy okazji.
      • 3jana Re: Bloki na Wodniaków - SSM 05.03.10, 17:15
        Możliwe, że w tym samym bloku będziemy mieszkać;-) Nasz mają oddać 30 marca.
        Słyszałam o czynszu ok.300zł, ale to takie plotki. I w SSM czynsz przez cały rok
        jest taki sam, bez względu czy grzeją czy nie.
        Widziałam w pn. jakieś rozkopy przed blokiem, ale nie wiem czy to ma związek z
        jakąś awarią. Wcześniej ich nie było.
        A propo zwrotów za m2 wiem z dobrego źródła(koleżanka mieszka w czwórce),
        zwrócili rzeczywiście kasę.
        • 3jana Re: Bloki na Wodniaków - SSM 05.03.10, 17:17
          Te 300zł czynszu to przy 2 osobach
          • kerac32 Re: Bloki na Wodniaków - SSM 05.03.10, 21:15
            Jaki metraż?
            • duki_m Re: Bloki na Wodniaków - SSM 05.03.10, 21:44
              Witaj sąsiadko:) A więc już nie długo czeka nas przeprowadzka:) Fajnie:)
          • pawelpap Re: Bloki na Wodniaków - SSM 06.03.10, 08:19
            czyli nadpłacacie jakieś 100 zł przynajmniej... ja przy 60m , z funduszem remontowym, sprzątaniem klatek, okien itd , odśnieżaniem z samego rana itd. Funduszu remontowego można by nie płacić (minus jakies 17 zł) tylko lepiej za wczasu zgromadzić gotówkę aby za 10 lat bez problemu zrobić remont dachu itd. a nie tak jak w spółdzielni gdy trzeba ocieplić blok lub zrobić większy remont bierze się kredyt i tak naprawdę płaci się podwójnie... (odsetki). Tak na koniec płacę z funduszem jakieś 250 zł przez cały rok i to wiem że też dużo bo nabijam sporo wody i ogrzewania... aha osób mogło by mieszkać i 10 cioro a opłaty zwiększyby by się tylko z tytułu zwiększonego zurzycia wody ... pozdrawiam spółdzielców :)
            • kerac32 Re: Bloki na Wodniaków - SSM 06.03.10, 09:18
              > ja przy 60m , z funduszem remon
              > towym, sprzątaniem klatek, okien itd , odśnieżaniem z samego rana
              > itd.
              > jakieś 250 zł przez cały rok i to wiem że też dużo bo nabijam
              > sporo w
              > ody i ogrzewania..

Przestań już "lać wodę";) Gdzie w bloku są tak niskie czynsze?
              • pawelpap Re: Bloki na Wodniaków - SSM 06.03.10, 09:27
                osiedle skarpa dylewicza... przesłać ci skan czynszu ? Ogólnie uważam że w tych granicach kształtują się wszystkie czynsze w miare nowych blokach gdzie jest wspólnota i conieco interesuje się swoimi interesami... zawsze miałem zdanie i jest to pewne że w spółdzielni łożysz na utrzymanie kilku przerośniętych administracji, prezesów itd.
                • kerac32 Re: Bloki na Wodniaków - SSM 06.03.10, 11:07
                  Mieszkam we wspólnocie w nowym bloku, w mieszkaniu o powierzchni jak
                  Twoje, 2 osoby. Czynsz wynosi przeciętnie 330 zł. Żebym mógł "zejść"
                  do poziomu 250 zł to musiałbym w ogóle przestać korzystać z wody lub
                  zrezygnować z ogrzewania. Nadal trudno mi uwierzyć w wysokość
                  Twojego czynszu.
                  • pawelpap Re: Bloki na Wodniaków - SSM 06.03.10, 12:47
                    moze dlatego ze slaba umowe wynegocjowaliscie , musisz placic wiecej za koszty eksploatacji i za administracje... , u nas placi sie za koszta eksplatacji i administracje w sumie 0,9 zl / m2 , w innym mieszkaniu we wspolnocie zarzadzanej przez puk wycgodzi 1,2 zl / m2 .. to generuje koszta.. no i chyba ze jakies kwiatki jeszcze sa..
                  • neutron6 Re: Bloki na Wodniaków - SSM 06.03.10, 13:36
                    do kerac32, podaj poszczególne składniki swojego czynszu i m2 mieszkania - jak
                    możesz oczywiście
                    • kerac32 Re: Bloki na Wodniaków - SSM 06.03.10, 14:20
                      Niestety, gdzieś mi się kalkulacja zawieruszyła.
                • neutron6 Re: Bloki na Wodniaków - SSM 27.03.10, 23:24
                  pawelpap jeśli możesz to prześlij na priwa skan swojego czynszu, będę wdzięczny.
    • duki_m Re: Bloki na Wodniaków - SSM 09.03.10, 22:36
      Hej dla zainteresowanych - podłaczają nam w bloku prąd:)
      • 3jana Re: Bloki na Wodniaków - SSM 12.03.10, 14:30
        Nareszcie. A 30 spółdzielnia ma odbierać blok od wykonawcy. I od kwietnia będą
        przekazywać właścicielom.
        I jeszcze dowiedziałam się w SM, że nam też będą zwracać nadpłatę za m2. Nie ma
        jeszcze dokładnych wyliczeń ale może to być ok. 250 zł
        • duki_m Re: Bloki na Wodniaków - SSM 14.03.10, 13:09
          No to super:) Każdy dodatkowy grosz się przyda:) Jeszcze tylko pół miesiąca i
          będziemy mieli klucze:)
          • lemo007 Re: Bloki na Wodniaków - SSM 14.03.10, 16:20
            Również potwierdzam info że spółdzielnia 30 marca przejmuje budynek
            od wykonawcy i z tego co się dowiedziałem blok jest już podłączony
            do zasilania, o ostateczny koszt rozliczenia się nie pytałem w sumie
            nawet na to nie liczyłem a tutaj widze będzie miłe zaskoczenie.

Niepokoi mnie tylko jedna rzecz że wszystkie okna w mieszkaniach są
            szczelnie pozamykane i obowamiam się że panuje tam wilgoć?! Czy ktoś
            z przyszłych sąsiadów może był ostanio w swoim mieszkaniu i mógł coś
            na ten temat powiedzieć?!

P.S. Jeżeli ktoś był by zainteresowany sprzedażą garażu - kupię bez
            namysłu, kontakt przez priva lub pocztę gazetową.

Pozdrawiam
            • viktor44 Re: Bloki na Wodniaków - SSM 14.03.10, 17:20
              Witam.
              Byłem w mieszkaniu.Wilgoci nie ma, a wszystkie okna są
              rozszczelnione.
              • duki_m Re: Bloki na Wodniaków - SSM 16.03.10, 11:49
                Ja też byłam - potwierdzam wilgoci nie ma:)
                • 3jana Re: Bloki na Wodniaków - SSM 26.03.10, 15:32
                  Dostałam pismo ze spółdzielni, że od 30.03 można odbierać mieszkanie. Czynsz i
                  inne opłaty zaczną naliczać od 15.04
                  • falszywy_klamca Re: Bloki na Wodniaków - SSM 26.03.10, 21:30
                    Czekam zatem z niecierpliwością na listę usterek.
                    Radzę również brać ze sobą wiertarkę i robić dziury w suficie. Z pewnego źródła
                    mam info, że w niektórych mieszkaniach spuszczano wodę z sufitu i to wcale tej
                    wody mało nie było.
                    Mam też info, że grzejniki się zapowietrzały.
                    • ac20068 Re: Bloki na Wodniaków - SSM 27.03.10, 09:02
                      Jeśli chodzi o kaloryfery, to prawda, ale nie ma problemu, samemu można
                      odpowietrzyć. Ja z kolei proponuję sprawdzić dobrze okna, czy nie ma problemu z
                      otwieraniem.
                      Generalnie nie jest źle :)
                      • kerac32 Re: Bloki na Wodniaków - SSM 27.03.10, 11:04
                        Od siebie dodam: sprawdzić piony ścian, poziomy sufitów i wylewek
                        podłogowych. Za pomocą dwumetrowej poziomicy sprawdzić powierzchnie
                        tynków i wylewek, a z pomocą poziomicy jednometrowej ramiaki okien.
                        Ja to u siebie przy odbiorze zrobiłem i okazało się, że część tynków
                        nadawała się tylko do skucia. W jednym z pomieszczeń ścianki i tynki
                        wykonywano od nowa nawet dwukrotnie - tak były krzywe.
                        • duki_m Re: Bloki na Wodniaków - SSM 27.03.10, 18:48
                          Odbieram mieszkanie w środę:):):) Może jeszcze jakieś rady odnoście odbioru
                          mieszkanka? Pozdrawiam sąsiadów!!!
                          • 3jana Re: Bloki na Wodniaków - SSM 27.03.10, 19:41
                            Ja odbieram później, więc jakbyś mogła to napisz coś po odbiorze(usterki itp.) I
                            mam zamiar iść z fachowcem, żeby sprawdził tynki, sufity,czy okna są w porządku,
                            czy podłogi są równe. Nie wiem co jeszcze trzeba sprawdzić
                            • beajj Re: Bloki na Wodniaków - SSM 30.03.10, 19:01
                              Ja właśnie odbierałam dzisiaj mieszkanie na Wodniaków 2, ale niestety nie
                              podpisałam odbioru. Jest kilka usterek, które muszą poprawić. Zwróć uwagę na to,
                              czy nie ma mokrych plam na suficie.
                        • hejj2 Re: Bloki na Wodniaków - SSM 27.03.10, 21:07
                          Powiedz w którym budynku takie były tynki.
                          • kerac32 Re: Bloki na Wodniaków - SSM 27.03.10, 21:58
                            Nie mieszkam na Wodniaków.
                            • lemo007 Re: Bloki na Wodniaków - SSM 31.03.10, 07:44
                              Wczoraj odebrałem od spółdzielni mieszkanie, generalnie muszę
                              powiedzieć że nie jest źle.

Co do usterek które wypunktowałem w protokole i które mają być
                              usunięte w terminie 14 dni to między innymi:
                              - glify przy oknach nie trzymają kąta prostego ze ścianą i każdy
                              patrzy w inną stroną
                              - zarysowana szyba w oknie (ma być wymienione skrzydło z szybą)
                              - regulacja wszystkich okien

Nie są to jakieś rażące usterki, przygotowany byłem na większe :)

Generalnie zwróćcie uwagę na okna i szyby są strasznie brudne i
                              ciężko jest na nich zauważyć rysy oraz przyjrzyjcie się dokładnie
                              glifom przy oknach.

Po za tym co wyżej to muszę przynać się obmiar powierzchni różnił
                              się z projektowanym o jedyną 0,1 m2, wylewki są wykonane dobrze
                              trzymają wszystkie poziom, wokół ścian wykonane są dylatacje.
                              Co do ścian i tynku nic do zarzucenia nie mam, w narożnikach kąt
                              prosty zachowany zawilgoceń nigdzie nie stwierdziłem. Okna obsadzone
                              były prawidłowo, szczelne nic nie podwiewało ale i tak jednak
                              wymagają regulacji.

P.S. Popołudniu jak byłem w zakładzie energetycznym zgłościć
                              podpięcie licznika i podpisanie umowy okazało się że nie mają
                              jeszcze dokumentacji budynku, jak by już ktoś podpisał umowę to
                              proszę o cynk na forum.

Pozdrawiam
                              • ac20068 Re: Bloki na Wodniaków - SSM 31.03.10, 16:46
                                Co do rys na szybach, to prawda. My niestety zauważyliśmy jak umyliśmy okna.
                                Jeśli chodzi zaś o zakład energetyczny, to mieszkańcy z bloku 4 tez nie mają
                                jeszcze umów, mimo że obiecywano, że do końca marca będzie taka możliwość.
                                • ac20068 Re: Bloki na Wodniaków - SSM 31.03.10, 16:48
                                  Jak ktoś planuje drzwi wewnętrzne - a zapewne większość, to proponuję sprawdzić
                                  wymiary, u nas było różnie.
                                  • duki_m Re: Bloki na Wodniaków - SSM 01.04.10, 09:11
                                    Mieszkanie z mężem odebraliśmy:) Ogólnie uważamy, że nie jest źle, pewnie
                                    wyjdzie wszystko później. Ściany w porządku, okna też.
                                    Co do elektrowni to my też tam już byliśmy, ale Pan kazał się zgłosić dopiero po
                                    świętach środa - czwartek. Mam nadzieję, że nie będziemy musieli długo czekać,
                                    bo przecież nic nie można robić:(
                                    Może to błaha sprawa, ale zawiodłam się na piwnicach. Nie dość, że strasznie
                                    małe to i te "dziury" w ścianach i w drzwiach są śmieszne!!!

Acha i jak by ktoś zapomniał to po odebraniu mieszkania poprzykręcajcie sobie
                                    grzejniki bo to już na Wasze konto się kręci:):):)
                                    • falszywy_klamca Re: Bloki na Wodniaków - SSM 01.04.10, 09:36
                                      > Acha i jak by ktoś zapomniał to po odebraniu mieszkania poprzykręcajcie sobie
                                      > grzejniki bo to już na Wasze konto się kręci:):):)

Ta... oszczędzaj tak dalej... .
                                      Przykręć sobie grzejniki, jednocześnie rób remont, a po 2 miesiącach pojawią Ci
                                      się plamy na ładnie pomalowanych ścianach i suficie.

Grzać, wietrzyć - jak najdłużej. Wyeliminować wilgoć to podstawa.
                                      • duki_m Re: Bloki na Wodniaków - SSM 01.04.10, 19:30
                                        Fałszywy-klamco napisałam o poprzykręcaniu,a nie zakręceniu całkowicie
                                        grzejników. Zresztą każdy ma prawo wyboru. Co do skrzynek to też się nad tym
                                        zastanawiałam. Myślę, że spółdzielnia to załatwi.
                                        • kerac32 Re: Bloki na Wodniaków - SSM 01.04.10, 22:02
                                          > Myślę, że spółdzielnia to załatwi.

Owszem, ale zapłacą lokatorzy.

• 3jana Re: Bloki na Wodniaków - SSM 01.04.10, 13:28
                                      Odebraliśmy dziś mieszkanie. Usterek tych widocznych nie ma dużo m.in. brak
                                      osłonek na zawiasach okien i regulacja drzwi balkonowych.
                                      I powierzchnia nam się zmniejszyła:-) o 0,5m2
                                      Takich drzwi w piwnicy to się spodziewałam, ale te "dziury" w jednej ścianie...
                                      Oszczędzali chyba na materiałach.
                                      Trafiliśmy na panów z Zakładu Energetycznego to też powiedzieli, żeby zgłaszać
                                      się od 8.04 na zawarcie umowy.
                                      I dowiedziałam się, że pieniądze z nadpłaty mają zwracać na koniec kwietnia.
                                      A czy ktoś wie co ze skrzynkami pocztowymi? Spółdzielnia to załatwia?
    • duki_m Re: Bloki na Wodniaków - SSM 08.04.10, 10:50
      Noi prądu brak!!! Jeśli ktoś się wybiera do elektrowni to szkoda czasu. Kolejne
      dni trzeba czekać, bo umów nadal nie chcą z nami podpisywać.
      • falszywy_klamca Re: Bloki na Wodniaków - SSM 08.04.10, 11:27
        Prawdopodobnie muszą byc odebrane wszystkie mieszkania. Dopiero wtedy trzeba
        chodzić. Tak było jak ja odbierałem mieszkanko :)
        • lemo007 Re: Bloki na Wodniaków - SSM 08.04.10, 12:06
          Co do prądu i umów to sprawa przedstawia się następująco:

Instalacja w budynku jest odebrana, natomiast istnieje kolizja kabla
          doprowadzajacego zasilanie do naszego bloku. Na jednym z odcinków
          przewód zasilający blok został ustytuowany za blisko (tutaj
          dokładnie nie pamiętam) rury gazowej lub ciepłociągu.

Winę za ww. kolizję ponosi wyłącznie Zakład Energetyczny i to on
          musi na własny koszt usunąć tą kolizję bo wg. przepisów ZE ma
          doprowadzić zasilanie do budynku tj. wykonać projekt i przyłącze.

Interweniowałem w tej sprawie we wtorek 6 kwietnia w ZE u jednego z
          kierowników odpowiedzialnych za to całe zamieszanie bo Pani w Biurze
          Obsługi po raz drugi (bo było to moje drugie podejście) zwalała winę
          wyłącznie SSM że nie dostarczyła dokumentacji, ale wcześniej
          zrobiłem rozpoznanie w spółdzielni i wiedziałem na czym stoję.

Po "burzliwej" rozmowie z Kierownikiem ZE wyjaśniającej kwestię kto
          ponosi odpowiedzialność za błędy w wykonaniu przyłącza obiecał mi że
          sprawa ma być załatwiona do poniedziałku tj. 12.04.2010 i będzie
          można już podpisywać umowy.

Tyle udało mi sie dowiedziedzieć i załatwić.

Swoją drogą męczcie ich w tym zakładzie bo s tego co wiem narazie
          nie ma ruchóch aby ktokolwiek próbował zlikwidować ową kolizję.

Pozdrawiam.
          • pawelpap Re: Bloki na Wodniaków - SSM 08.04.10, 19:31
            Z tego co ostatnio rozmawiałem ze znajomym, który kupił tam mieszkanie, mieszka tam już chyba ze 2 miesiące + ze 2 miesiące wykańczania i do tej pory nie ma licznika na prąd ! Cały chyba blok podłączony jest do skrzynki z której zasilana była budowa kolejnego bloku... a nie wiem czy mieszkańcy tamtego bloku zdają sobie sprawę że prąd budowlany jest sporo droższy od prądu normalnego...
    • duki_m Re: Bloki na Wodniaków - SSM 12.04.10, 12:22
      Dziś podpisałam umowę z Elektrownią. Prąd ma być do 15 kwietnia.
      Jeśli mieszkanie zapisane jest na dwie osoby to w elektrowni trzeba się z jawić
      we dwójkę - to tak w ramach sąsiedzkiej pomocy, gdyby ktoś nie wiedział:)
      • krzycho1252 Re: Więcej bloków na Wodniaków? 16.04.10, 23:07
        Ogrodzili spory teren.
        • wojtecki1986 Re: Więcej bloków na Wodniaków? 17.04.10, 20:42
          Tak. Ja być może wprowadzę się na Wodniaków 2.
          Od pana ochroniarza wiem, że mają być na ogrodzonym terenie 2 bloki, tylko, że
          sporo większe niż obecne bloki nr 2 i 4.
          Sprzedaż (jak to w Spółdzielni licytacja) ma się zaczynać od połowy maja.

Podobno na teren między Wodniaków 2, a pobliskim lasem ma chrapkę Strus. Wcale
          się nie dziwię, bo widok na zalew jest przepiękny.
          • krzycho1252 Re: Więcej bloków na Wodniaków? 19.04.10, 11:41
            > Podobno na teren między Wodniaków 2, a pobliskim lasem ma chrapkę
            > Strus. Wcale się nie dziwię, bo widok na zalew jest przepiękny.

Chyba już ten teren nie będzie zabudowany. Chyba,że władza nie
            zdażyła tego planu zagospodarowania terenu uchwalić zajęta sprzedażą
            stadionu? Projekt "Uchwały w sprawie wniesienia skargi na
            rozstrzygnięcie nadzorcze Wojewody Mazowieckiego " (str. internetowa
            miasta) w sprawie terenów nad Muchawką może na to wskazywać, że
            chce się coś przeciągnąć, że niby chodzi o mapkę. Nie przstąpienie
            miasta do programu natura 2000 związanego ze zlewnią Liwca to też
            takie nie bardzo jasne.
            • mentos_1980 Re: Więcej bloków na Wodniaków? 23.04.10, 21:13
              1M 2 w nowych blokach na ogrodzonym nowo terenie będzie kosztował 3000 zł
              brutto. Przetarg już w maju ...

Zapewne plany nowych bloków już powinny być w spółdzielni do wglądu.
              • wojtecki1986 Re: Więcej bloków na Wodniaków? 23.04.10, 22:31
                Są już dostępne. Śmieszne otwarte kuchnie nawet w dużych mieszkaniach.
                Wie ktoś kiedy będą zwroty za te mieszkania na Wodniaków co już postawili? Cena
                w licytacji 3100 zł, a miało być docelowo za 2850 zł.
                W moim przypadku ok. 10 tys. zł zwrotu. Nie w kij dmuchał, a bym sobie za to
                może kupił garaż w nowo budowanych blokach... .

Cena warszawskich mieszkań w kwocie 5-6 tys. zł wydaje się być absurdem.
                • duki_m Re: Więcej bloków na Wodniaków? 07.05.10, 07:17
                  Hej czy ktoś wie kiedy Spółdzielnia będzie oddawać kaskę? Przydałaby się:)
                  • wojtecki1986 Re: Więcej bloków na Wodniaków? 08.05.10, 20:55
                    Mają podobno 3 miesiące od ostatecznego rozliczenia bloku, czego chyba nie zrobili.
                    Szybko moim zdaniem nie będzie, bo za te zaoszczędzone pieniądze SM buduje dwa
                    kolejne bloki. Musi je zacząć sprzedawać (licytacja chyba zaczyna się w tym
                    tygodniu albo następnym) i jak zacznie dostawać kasę od nowych nabywców nowych
                    bloków to nam odda.

Przynajmniej taka jest moja filozofia.
                    • bita21 Re: Więcej bloków na Wodniaków? 14.05.10, 20:54
                      Witam mam pytanie o metraz tych nowych mieszkan co beda teraz budowane: ile
                      metrow maja takie 3-pokojowe? I czy mozna gdzies internecie znalesc przykladowe
                      rzuty czy tylko w biurze?
                      Z gory dziekuje
                      Aha. i jeszcze jedno pyt. ile kosztuje garaz?
                      • wojtecki1986 Re: Więcej bloków na Wodniaków? 15.05.10, 19:45
                        Na Wodniaków 2 i 4 garaże indywidualne były po 15 tys. zł. Miejsca w garażu
                        podziemnym bodajże 10 tys. zł.

Mieszkania 3 pokojowe bodajże ok. 60 m2.
    • duki_m Re: Bloki na Wodniaków - SSM 23.06.10, 16:43
      Dawno tu nie byłam... Czy może ktoś z sąsiadów z bloku nr 2 wie coś nowego
      odnośnie zwrotów za mieszkanie? Jeśli tak to proszę podzielcie się tą informacją:)
      • pietia27 Re: Bloki na Wodniaków - SSM Czynsz 04.09.10, 21:58
        Witam
        Jaki płaci się czynsz w nowych mieszkaniach na Wodniaków .
        Jeżeli mógłby ktoś rozbić co w tym czynszu się znajduje i jaka jest zasada
        naliczania z m2 Czy jakoś inaczej.
      • gonia611 Re: Bloki na Wodniaków - SSM 06.09.10, 15:03
        Witam sąsiadkę , zwrot za mieszkanie już został przelany na konta..przynajmniej my już dostaliśmy. A może ktoś wie, kiedy zostanie włączone ogrzewania..ehh..bo zimno w tym naszym bloku..:-( A jeśli chodzi o wilgoć.. to jakiś obłęd jest...nowy blok a każde okno morke :-(( chyba muszę to zgłosić do SSM.
        • kerac32 Re: Bloki na Wodniaków - SSM 06.09.10, 15:44
          Taka jest właśnie specyfika szybko budowanych, bez okresu przejściowego niezbędnego na wysuszenie murów, i oddawanych do użytku nowych bloków. Terminy przecież gonią... Spółdzielnia nic innego na to Ci nie poradzi jak grzać i wietrzyć, grzać i wietrzyć...
          Proces suszenia, w zależności od warunków zewnętrznych (temperatura, wilgotność powietrza) może trwać od kilku miesięcy do nawet paru lat. Pozostaje Ci więc uzbroić się w cierpliwość i być przygotowaną na podwyższone rachunki za ogrzewanie w pierwszym sezonie grzewczym. Nie radzę w tym pierwszym okresie oszczędzać przesadnie na cieple, bo zanim się obejrzysz będziesz mieć w mieszkaniu grzyb.
        • pietia27 Re: Bloki na Wodniaków - SSM 06.09.10, 19:10
          Hej Gonia611 możesz mi napisać coś o czynszu ile płacisz i co jest wliczane ?jak to jest liczone .
          Będę wdzięczny
          • gonia611 Re: Bloki na Wodniaków - SSM 07.09.10, 09:10
            Dobrze, a co chcesz porównać swój czynsz z moim?
            • pietia27 Re: Bloki na Wodniaków - SSM 07.09.10, 10:44
              He He.
              Nie tylko zastanawiam się nad kupnem tam mieszkania i chciałbym wiedziec zasade naliczania czynszu itp.
              Jezeli jest to jakiś problem to mogę podać moj email prywatny.

• gonia611 Re: Bloki na Wodniaków - SSM 07.09.10, 12:13
                To musisz szybko podejmować decyzję...bo w tych nowych blokach tylko kilka mieszkań zostało. Podaj meila.
                • pietia27 Re: Bloki na Wodniaków - SSM 07.09.10, 12:38
                  Wiem
                  Dlatego szybko szukam takich info.
                  mój email
                  pietrusiakw@o2.pl
                  • gonia611 Re: Bloki na Wodniaków - SSM 07.09.10, 13:03
                    Ok, jutro z rana masz ode mnie maile.
        • gonia611 Re: Bloki na Wodniaków - SSM 14.09.10, 09:41
          Do 16 września mają włączyć ogrzewanie w wszystkich blokach Spółdzielni :-))
    • duki_m Re: Bloki na Wodniaków - SSM 31.10.10, 00:58
      Kto zorientowany i wie co za nami budują? Plac już ogrodzony...
      • marcelina45 Re: Bloki na Wodniaków - SSM 31.10.10, 23:37
        Budują nowy BLOK!!! Pytałam robotników...
        Ale chyba raczej nie SSM, bo by tak siatka nie odgradzali.
        Już po widoku na Muchawkę :(
        • inka-inka-inka Re: Bloki na Wodniaków - SSM 07.02.11, 19:46
          No i jak tam się mieszka obecnie w blokach na wodniaków ? Powychodziły w miedzyczasie jakies "budowlane kwiatki" ? Jak z wysokością czynszu przy 2 osobach ? Czy to zalezy od metra ? I czy ktos wie czy SSM bedzie budowala nowe bloki niedlugo ? Dzieki za info
          • ac20068 Re: Bloki na Wodniaków - SSM 07.02.11, 20:27
            Obecnie budowane bloki na Wodniaków podobno są ostatnimi i jak na razie nie planują kolejnych. O czynszach była już mowa na forum - część opłat uzależniona od metrażu mieszkania a część od ilości zgłosoznych osób. Najwięcej uwag to mam do garażu podziemnego (wielostanowiskowego) - w ciągu ostatniego roku bardzo często psuła się brama, z wentylacją też coś nie tak.
            • bengere Re: Bloki na Wodniaków - SSM 07.02.11, 21:38
              Co do bramy, zgadzam sie. Do życzenia tez wiele pozostawialo odsniezanie wjazdu przez SSM. Często zależało to od inicjatywy mieszkańców. Przydałby sie tez jakiś sklepik osiedlowy, ale ogólnie mieszka sie dobrze!!! Jest fajnie!
              • inka-inka-inka Re: Bloki na Wodniaków - SSM 07.02.11, 23:19
                A czy sa jeszcze wolne mieszkania do kupienia ? Ktoś sie orientuje ?
              • marka33 Re: Bloki na Wodniaków - SSM 08.02.11, 08:32
                Bengere: pod jakim względem fajnie Ci się mieszka?
                Fajnie to się mieszkało jak na Wodniaków była tylko ósemka, teraz jest tragicznie i niebezpiecznie (mam na myśli samochody). O braku placu zabaw nie wspomnę.
                • bengere Re: Bloki na Wodniaków - SSM 08.02.11, 16:14
                  mieszka mi się fajnie pod względem widoku z okna (zalew), miłych sąsiadów, czystej klatki schodowej, nowego, pachnącego mieszkanka, działającego internetu i kablówki, garażu podziemnego, ciepła w grzejnikach, wypasionej okolicy (szczególnie latem) oraz kilku przyjaciół do których mam blisko - jak widać jest pare powodów. wiem, że być może, rodziny z dziećmi znajdą jakieś minusy, ale są też plusy - szkoła blisko, dużo dzieciaków na osiedlu, dobre połączenie komunikacyjne.
                  • rodzinka_k Re: Bloki na Wodniaków - SSM 17.02.11, 09:01
                    Witam,

Młode małżeństwo z dzieckiem poszukuje do wynajęcia mieszkania 3 pokojowego, w nowych blokach przy ulicy wodniaków, piętro 1 lub 2. Najlepiej od lata ok czerwca/lipca, ale może być wcześniej. Jeśli ktoś posiada takie mieszkanie do najmu, bądź wie o takim to proszę o kontakt na adres pluska@op.pl

Pozdrawiam
                    • emti1 Re: Bloki na Wodniaków - SSM 19.02.11, 23:36
                      Co dziwne te 2 nowo budowane bloki beda staly przy innych ulicach ( Wodniakow i Romanowka).

Jest ktos na forum kto podobnie jak ja kupil mieszkanie na Romanowce?
                      • pietia27 Re: Bloki na Wodniaków - SSM 20.02.11, 20:16
                        Witam
                        Ja kupiłem w bloku przy ulicy Wodniaków >
                        Tak :-) Jeden blok to Wodniaków drugi Romanówka !
                        • asiulka400 Re: Bloki na Wodniaków - SSM 21.07.11, 10:09
                          Witam,
                          ja też kupiłam na Wodniaków 5.
                          Są jakieś nowe informacje?
                          kiedy będą oddawali ten blok?
                          Jak będzie wyglądało ostateczne rozliczenie?
                          Będą jakieś zwroty?
                          Wie Pan może coś nowego?
                          dziękuję za wszelkie informacje
                          • go08 Re: Bloki na Wodniaków - SSM 05.09.11, 12:32
                            My również mamy mieszkanie w bloku nr 5, prawdopodobnie klucze mamy dostać na przełomie września i października- pytałam w Spółdzielni w zeszłym tygodniu. Przed naszym blokiem od strony szkoły 12 ma byc plac zabaw dla dzieci, z drugiej strony jeszcze się zastanawiają... tylko dowiedziałam się też, że nasz blok nie ma w planach parkingu... podziemny swoją drogą, ale jeśli ktoś ma 2 samochody, to ma problem...
                            • error_400 Re: Bloki na Wodniaków - SSM 05.09.11, 18:32
                              Spoko, miejsca jest. Z drugiej strony jest mnóstwo terenów zielonych. Pytanie czy się zechce przejść 50 metrów na piechotę.
                              • ac20068 Re: Bloki na Wodniaków - SSM 05.09.11, 19:08
                                no nie wiem czy tyle miejsca jest, tym bardziej, że ostatnio pojawił się znak zakazu parkowania po prawej stronie na ul. Wodniaków zaraz przy zjeździe z Żeglarskiej.
                                • go08 Re: Bloki na Wodniaków - SSM 06.09.11, 11:08
                                  no właśnie, wcale nie jest za dużo miejsca... dziwi mnie, że nie zaplanowali parkingu... przecież sporo rodzin ma np 2 samochody... jeden w garażu podziemnym, a co z drugim? Szkoda, że spółdzielnia o tym nie pomyślała... na osiedlu jest niesamowita ciasnota... i nie sądzie żeby można było parkować samochody na zielonych terenach...
                                  • news_1 Re: Bloki na Wodniaków - SSM 06.09.11, 12:54
                                    A dlaczego szanowni lokatorzy nie pomyśleli wcześniej, i nie pokupowali sobie po 2 garaże?
                                    Za miejsce na parkingu zewnętrznym pewnie też nie mielibyście ochoty zapłacić? :)
                                    • error_400 Re: Bloki na Wodniaków - SSM 06.09.11, 19:43
                                      > A dlaczego szanowni lokatorzy nie pomyśleli wcześniej, i nie pokupowali sobie p
                                      > o 2 garaże?

Mowa o podziemnych miejscach parkingowych, a nie garażach.
                                      Nie starczyłoby miejsca w podziemiach, gdyby połowa mieszkańców chciała wykupić po 2 miejsca, a połowa po 1... . Pytanie też czy była taka możliwość. SSM to nie prywatny deweloper, gdzie się przychodzi i z palcem w nosie przebiera w ofertach mieszkań. Jest licytacja w której pierwszeństwo mają Ci z najdłuższym stażem.

> Za miejsce na parkingu zewnętrznym pewnie też nie mielibyście ochoty zapłacić?
                                      > :)

Siakiś tam parking od strony wyjeżdżonej drogi zbudowali. Za czyje pieniądze jak nie tych co mieszkania kupili? W takich miejscach parkingowych np. u Strusa płaci się nie za to, żeby Strus wybudował parking na XXX samochodów, ale płaci się za to, że masz swoje własne miejsce i o której godzinie nie przyjedziesz ono ma być wolne. A to zdecydowana różnica.

Wyjeżdżona droga to bodajże Romanówka. Przez cały okres budowy parkowali tam budowlańcy swoje auta. Niby dlaczego nie mieliby ich parkować nowi lokatorzy?
                                    • maroo-n123 Re: Bloki na Wodniaków - SSM 06.09.11, 22:06
                                      news_1 napisał:

> A dlaczego szanowni lokatorzy nie pomyśleli wcześniej, i nie pokupowali sobie p
                                      > o 2 garaże?
                                      > Za miejsce na parkingu zewnętrznym pewnie też nie mielibyście ochoty zapłacić?
                                      > :)
                                      szanowny news_1 podejrzewam, że byłby wielu chetnych na podwójne miejsca garazowe, tylko że nie ma możliwości wykupu drugiego miejsca na parkingu podziemnym! parkingu zewnętrznego jako takiego nie ma i pewnie nie będzie, podobno ma być przy nowym bloku przy Romanówce- ale parking to za dużo powiedziane, bo miejsce jest tam na zaledwie kilka samochodów. zastanawiam sie jak spółdzielnia rozwiąze ten problem...?
                                      • news_1 Re: Bloki na Wodniaków - SSM 07.09.11, 09:06
                                        byłby wielu chetnych na podwójne miejsca garaz
                                        > owe, tylko że nie ma możliwości wykupu drugiego miejsca na parkingu podziemnym!

To zmienia postać rzeczy. Widziałem ten garaż w budowie i wydał mi się całkiem spory, taki nawet na wyrost. Widocznie miałem mylne wrażenie.

> parkingu zewnętrznego jako takiego nie ma i pewnie nie będzie

Rzeczywiście, to tylko z nazwy parking. Tam się nie zmieści więcej jak kilka samochodów. Czy te miejsca też będą do wykupu lub np. płatnej rezerwacji? Na więcej raczej nie liczcie, nie ma miejsca, żeby je wybudować. Po drugiej stronie Romanówki jest spory, duży plac, ale pewnie jest własnością miasta. Ze względu na jego wartość raczej będzie przeznaczony pod budowę nowych bloków a nie parking. A już na pewno nie parking otwarty, tylko z obowiązkiem wykupu miejsc, lub abonamentu na parkowanie.
                                        • asiulka400 Re: Bloki na Wodniaków - SSM 24.09.11, 12:42
                                          Witam!
                                          Wczoraj rozmawiałam z ochroniarzem.
                                          Blok przy Wodniaków 5 mają przekazać do spółdzielni po niedzieli. Zobaczymy kiedy SSM zacznie oddawać lokatorom. Jeżeli chodzi o ten drugi blok, to powiedział, że zejdzie im się jeszcze przynajmniej miesiąc. Dowiedziałam się też, że jednak chyba tego placu zabaw tam nie będzie, bo są nisko okna i balkony i jak dzieci by chciały tam grać w piłkę, to mogliby powybijać ludziom szyby. Będą tam ułożone jakieś płytki, ale dokładnego przeznaczenia nie znam.
                                          Jeżeli chodzi o miejsca parkingowe, to oprócz tych 10 od strony terenów zielonych będzie jeszcze parking przy przychodni więc podejrzewam, że od wieczora do rana będzie można stawiać samochody. No chyba że przychodnia sobie ten parking wykupi lub będzie placić za wynajem. Nie wiem.
                                          Tyle mi powiedział ten pan ochroniarz i takimi informacjami się z Wami dzielę.
                                          pozdrawiam wszystkich sąsiadów..tych bliższych i tych dalszych.
                                          Miłego dnia
                                          • emti1 Re: Bloki na Wodniaków - SSM 24.09.11, 12:50
                                            Blok przy Wodniakow ma byc oddany w terminie,natomiast co do bloku przy Romanowce decyzja bedzie w przyszlym tygodniu.

Wszystko rozbija sie o wykanczane jeszcze skrzydlo.Jesli Zarzad SM podejmie odpowiednia decyzje to wykonczone skrzydlo z tegoz bloku rowniez bedzie oddane w terminie.Reszta pozniej.

Co do parkingu...Po drugiej stronie ulicy prowadzacej nad Zalew,w krzaczorach,jest duzo miejsca na parkowanie.No chyba ze ustawia jakis znak zakazu.
                                          • error_400 Re: Bloki na Wodniaków - SSM 24.09.11, 21:01
                                            > Jeżeli chodzi o miejsca parkingowe, to oprócz tych 10 od strony terenów zielony
                                            > ch będzie jeszcze parking przy przychodni więc podejrzewam, że od wieczora do r
                                            > ana będzie można stawiać samochody.

Koło jakiej przychodni? W tym drugim bloku (który to już jest chyba na ul. Romanówka) jest jakieś miejsce na lokal użytkowy, ale sądziłem, że będzie tam sklep spożywczy... .

Na Wodniaków był sklep spożywczy, ale jest zamknięty. A po bułki trzeba zapierdzielać do PSS między blokami na Romanówce.

emti
                                            > Co do parkingu...Po drugiej stronie ulicy prowadzacej nad Zalew,w krzaczorach,jest duzo
                                            > miejsca na parkowanie.No chyba ze ustawia jakis znak zakazu.

Na Żeglarskiej jest znak zakazu, a mimo to nikomu to nie przeszkadza tam parkować. Mnie to wisi, bo rozumiem, że ludzie gdzieś te samochody muszą postawić, a przejazd jest utrudniony, no ale trudno... ale że też mundurowi tak to odpuszczają? Aż jestem pełen podziwu dla ich wyrozumiałości.
                                            • ac20068 Re: Bloki na Wodniaków - SSM 25.09.11, 09:39
                                              Jak dla mnie to też porażka, że nie ma żadnego sklepu spożywczego. Ten co był to wg mnie był słabo zaopatrzony i dlatego został zamknięty. Blokow przybywa, to naprawdę to by się coś przydalo.
                                              Ciekawe co to za przychodnia będzie, bo na Mazurskiej jest jedna.
                                              Co do znaków zakazu na Żeglarskiej, to chyba ludzie parkują rutynowo i nawet nie zauważyli, że został postawiony. Teraz mi to nie przeszkadza, ale zimą kiedy wyjazd z tej uliczki jest baaardzo utrudniony i ciężko się wyminąć, to pewnie będą interwencje.
                                            • asiulka400 Re: Bloki na Wodniaków - SSM 26.09.11, 10:22
                                              Już dawno słyszałam, że ma tam być przychodnia...i apteka. Podobno Centrum, ale informacja nie jest potwierdzona. Myślę, że jakiś sklep by się przydał, bo rzeczywiście do tego pss, to jakoś tak nie po drodze:)
                                              Wiem również, że już ktoś dostał klucze i sobie kończy remoncik..wiecie..po znajomości..
                                              • pietia27 Re: Bloki na Wodniaków - SSM 26.09.11, 14:52
                                                No tak właśnie mi się wydawało że ktoś tam już remontuje jak chodziłem ogladać swoje mieszkanko.
                                                Oglądałem również garaż tzn. ( miejsce postojowe)moim zdaniem lada dzień powinni dawać juz klucze bo w tym bloku juz jest wszystko zrobione.
                                                Asiulka a wiadomo Ci może jaka bedzie opłata czynszowa czy jakby to nazwał za miejsce postojowe w garażu podziemnym.
                                                • kerac32 Re: Bloki na Wodniaków - SSM 26.09.11, 22:01
                                                  > (...) jaka bedzie opłata czynszowa czy jakby to nazwał (...)

Kupiliście mieszkania i miejsca postojowe na własność, czynszu więc nie będziecie płacić, tylko opłatę eksploatacyjną :)

• pietia27 Re: Bloki na Wodniaków - SSM 26.09.11, 14:56
                                                Przyznam że też miałem nadzieję że jakiś np. spożywczy lub coś w tym stylu żeby po bułki daleko nie lecieć.
                                                Ale widać przychodnia potrzebniejsza ??
                                                • asiulka400 Re: Bloki na Wodniaków - SSM 30.09.11, 09:01
                                                  Witam!
                                                  Wczoraj dostałam pismo od spółdzielni, że mogę odebrać mieszkanie i stanowisko postojowe. Opłaty zaczną naliczać od 1 listopada wiec zakładam, że pierwszy czynsz będziemy płacić albo pod koniec listopada, albo na początku grudnia...nie wiem czy dobrze rozumiem. Dokładnie zapis brzmi nastepująco: opłaty eksploatacyjne za mieszkanie oraz stanowisko postojowe zostaną naliczone od dnia 1 listopada 2011r.
                                                • asiulka400 Re: Bloki na Wodniaków - SSM 05.10.11, 18:04
                                                  Witam ponownie!
                                                  Byłam dzisiaj na odbiorze mieszkania. Zgłosiłam nieszczelność okien. Między małym oknem a oknem balkonowym była taka szpara, że przełożyłam kartkę złożoną na 3. Mają 14 dni na naprawienie. Poza tym wszystko ok. Dowiedziałam się też, że do garaży podziemnego nie mogą wjeżdżać samochody z instalacją gazową. Jak nosiłam się z zamiarem kupna, to pani w spółdzielni powiedziała, że na pewno takich przeciwwskazań nie będzie! A tu zonk.
                                                  Ponadto..jeżeli chodzi o spożywczy..tam gdzie był kiedyś chyba będą otwierać.
                                                  • error_400 Re: Bloki na Wodniaków - SSM 05.10.11, 19:31
                                                    > Dowiedziałam się też, że d
                                                    > o garaży podziemnego nie mogą wjeżdżać samochody z instalacją gazową. Jak nosił
                                                    > am się z zamiarem kupna, to pani w spółdzielni powiedziała, że na pewno takich
                                                    > przeciwwskazań nie będzie! A tu zonk.

A kto Ci to będzie sprawdzał? Kolejny sztuczny zakaz... .
                                                  • marcelina45 Re: Bloki na Wodniaków - SSM 05.10.11, 21:04
                                                    Też myślę, że nikt tego sprawdzał nie będzie. Np w galerii w Lublinie też jest taki zakaz a co drugi samochód który wjeżdza jest z gazem.

Mnie bardziej interesuje szlaban, który zamontowano za blokiem nr 4 (na wysokości śmietnika). Czy ktoś wie na jakiej zasadzie to będzie działać?
                                                  • donvito52 Re: Bloki na Wodniaków - SSM 18.11.11, 13:53

> Dowiedziałam się też, że d
                                                    > o garaży podziemnego nie mogą wjeżdżać samochody z instalacją gazową. Jak nosił
                                                    > am się z zamiarem kupna, to pani w spółdzielni powiedziała, że na pewno takich
                                                    > przeciwwskazań nie będzie! A tu zonk.

A kto Ci to będzie sprawdzał? Kolejny sztuczny zakaz... .

To nie jest sztuczny zakaz.
                                                    Gaz LPG jest cięższy od powietrza i nie odparowuje w sposób naturalny z piwnic czy niżej położonych hmm ... dołków.
                                                    Nie chcecie chyba, by wasze, kupione za ciężkie pieniądze mieszkania wraz z cennym niewątpliwie pojazdem wyjebało w powietrze ... ups ... wyleciało, chciałem napisać.
                                                    Miejcie nadzieję, że KTOŚ będzie pilnował tegoż zakazu.
                                                    Mnie to rybka, najwyżej przeczytam w gazecie, że z powodu głupoty czy też niewiedzy mieszkańców został zniszczony nowy blok mieszkalny, ale Wam powinno zależeć. Na życiu i takich innych ...
                                                  • aro333 Re: Bloki na Wodniaków - SSM 05.10.11, 21:39
                                                    Hmmm w sumie jestem nie zainteresowany ale zapytam:
                                                    A o prąd zapytałaś? Jeżeli nie to zapytaj, możesz sie zdziwić. No może w spoldzielni sie nie zdziwisz ale juz po wizycie w elektrowni napewno.
                        • asiulka400 Re: Bloki na Wodniaków - SSM 18.11.11, 13:01
                          Witam wszystkich!
                          Dostałam pierwszy rachunek za mieszkanie.
                          Jeszcze czekam aż mi doliczą za miejsce postojowe...ciekawe ile.
                          Może ma ktoś takie informacje?
                          A jak tam remonty? Macie takie same krzywe ściany jak ja?
                          pozdrawiam
                          • pietia27 Re: Bloki na Wodniaków - SSM 18.11.11, 14:41
                            Witam
                            Opłata jest juz w czynszu.
                            Ostatnia pozycja .
                            Przynajmniej tak u mnie jest .
                            A wiesz coś może aktów własności kiedy mogą być ( oraz jakies rozliczenia wynnikające z różnic)
                            • asiulka400 Re: Bloki na Wodniaków - SSM 23.11.11, 11:11
                              Przysłali mi korektę czynszu.
                              Doliczyli mi opłatę za miejsce postojowe- 30 zł.
                              Co tak drogo?
                              Nie dość, że zapłaciłam tyle kasy, to jeszcze muszę płacić 30 zł miesięcznie..dziadostwo!
                              Odnośnie aktów własności nic nie wiem..oraz..nie mam informacji o wyrównaniach.
                              Nie wiem nawet, czy jakiekolwiek będą.
                              • kerac32 Re: Bloki na Wodniaków - SSM 23.11.11, 12:25
                                > Co tak drogo?
                                > Nie dość, że zapłaciłam tyle kasy, to jeszcze muszę płacić 30 zł miesięcznie..d
                                > ziadostwo!

:))) Co w takim razie mają powiedzieć osoby kupujące za 30 000 zł garaż na własność?
    • marcelina45 szlaban na Wodniaków 21.10.11, 15:04
      Czy ktoś wie coś może na temat szlabanu, który został postawiony na Wodniaków? Zaczął działać chyba wczoraj i nie mam jak dojechać pod blok, bo jest cały czas zamknięty.
      • ac20068 Re: szlaban na Wodniaków 21.10.11, 19:18
        Jak jesteś mieszkanką bloku 8 lub 4, to pewnie infomracje od SSM były wywieszone na klatce. Szlaban działa i jak widać tylko 1/3 parkingu zajęta. Gorzej robi się przy sąsiednich blokach, jak np. przy 4, niedość że mało miejsca to wszytsko pozostawiane - może niedługo i tu szlaban stanie.
        • marcelina45 Re: szlaban na Wodniaków 22.10.11, 00:59
          No właśnie mieszkam w bloku nr 8 i nie widziałam żadnej informacji. Nie wiem czy mi się należy możliwość wjazdu przez ten szlaban czy mam parkować od strony szkoły. Żadnej informacji czy mam dostęp przez ten szlaban (i na jakich zasadach) czy nie...
          • ac20068 Re: szlaban na Wodniaków 22.10.11, 13:08
            To podpytaj sąsiadów. Wątpię, żeby cały parking przynależał do bloku nr 6.

Co do Romanówki to ma być "ucywlizowana". Słyszałam, że koło nowego bloku SSM ma byc droga jednokierunkowa, zeby rozładować ruch na Wodniaków, bo teraz przejechać się da, ale strach pomyśleć o zimie.
      • error_400 Re: szlaban na Wodniaków 22.10.11, 00:58
        Pewnie mieszkańcy widząc, że powstały nowe bloki od strony Romanówki i powstaje blok od Zalewu budowany przez F2 stwierdzili, że ich parking to cenna sprawa.

Czy ktoś wie, czy w planach jest ucywilizowanie Romanówki biegnącej nad Zalew?
        • marka33 Re: szlaban na Wodniaków 24.11.11, 09:43
          "No właśnie mieszkam w bloku nr 8 i nie widziałam żadnej informacji. Nie wiem czy mi się należy możliwość wjazdu przez ten szlaban czy mam parkować od strony szkoły. Żadnej informacji czy mam dostęp przez ten szlaban (i na jakich zasadach) czy nie... "

Masz parkować od strony szkoły, tam gdzie parkuje cała ósemka plus auta z sąsiednich bloków, wliczając w to nawet TBS. Jeśli oczywista znajdziesz po południu, he he, miejsce.
          Pisałem post o tym.

Na parking przy sąsiednim bloku-wara!! To ich i tylko ich. Jak już pisałem, współczuję im serdecznie, jeszcze raz, że takie wąskie drzwi wejściowe do klatek mają.
          Mało tego: ostatnio słyszałem jak miła Pani z sąsiedniego bloku dała do zrozumienia mieszkańcowi ósemki, że spacerować po ICH terenie też nie należy. Serdeczne pozdrowienia dla tej Pani.
          • marka33 Do marceliny 24.11.11, 09:47
            Daj mail do siebie, proszę :)
            • marcelina45 Re: Do marceliny 24.11.11, 17:04
              marka33 napisał:

> Daj mail do siebie, proszę :)

marcelina45@gazeta.pl

marka33 napisał:
              > Mało tego: ostatnio słyszałem jak miła Pani z sąsiedniego bloku dała do zrozumi
              > enia mieszkańcowi ósemki, że spacerować po ICH terenie też nie należy. Serdeczn
              > e pozdrowienia dla tej Pani.

Chyba się co niektórym w ... poprzewracało :szok: Może jeszcze oddychać ich powietrzem nie wolno? Powinni też zwrócić uwagę na to, kto po ich niebie lata :P Ja nie wiem jak ludzie mogą być tacy beznadziejni... ręce opadają.
          • wacek41.2 Re: szlaban na Wodniaków 24.11.11, 11:46
            marka33.Takich "pań" jet więcej i nie tylko na waszym osiedlu. Chodzę do rodziców na 1000-lecia i widzę pozamykane osiedle po byłej kotłowni na Rynkowej gdzie obcym wstęp wzbroniony. Spółdzielnia wyznaczyła na swoim terenie miejsce do spacerów z psami, a korzystają z niego najwięcej ci z ogrodzonych terenów, nawet zrobili sobie od strony tego "spacerniaka" furtkę żeby było bliżej. - plac na parking w tej wspólnocie kosztował podobno 9 tys. zł to oni parkują na terenach spółdzielni i przy Biedronce. Dlaczego ja tylko (spółdzielnia) mam płacić podatek od terenów z których takie "panie" też korzystają?
            • pietia27 Nowe bloki Wodniaków 29.12.11, 12:11
              Jak tam pierwsze wrażenia po zasiedleniu .
              Ja juz mieszkam ~2 tyg. i jest Ok :-) oczywiście zauważam problem z przejazdem samochodem przez Wodniaków ale również na Żeglarsjkiej tez sie zrobiło dość ciasno.
              Może coś wiadomo o ulicy Romanówka kiedy zamierzają ją przedłużać.
              Kurcze brakuję troche jakiegoś małego sklepu w pobliżu żeby np. pieczywo rano można było kupić.
              Czy coś może wiecie o sparwach rozliczeniowych i notarialnych z SSM
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka