Dodaj do ulubionych

remont Niecałej

04.09.09, 18:22
Remont Niecałej się właśnie kończy. Wyszedł piękny... PARKING.
Miejsca postojowe są tak wyznaczone, że dla ludzi nie zostanie nawet
przepisowe półtora metra (co na to kobiety z wózkami?). Ładna kostka
już niedługo będzie uświniona plamami oleju ze starych rzęchów...
cóż, głupota nie boli...
Obserwuj wątek
    • wfe416n Re: remont Niecałej 04.09.09, 19:34
      ridgeley napisał:

> Remont Niecałej się właśnie kończy. Wyszedł piękny... PARKING.

Cóż, wcześniej też był parking..............tylko brzdszy.
      • sqz Re: remont Niecałej 05.09.09, 14:35
        Wolę ładny parking niż brzydki.
        • burza_gradowa Re: remont Niecałej 05.09.09, 14:54
          z tym, że wcześniej poza brzydkim parkingiem było trochę trawnika i chyba nawet
          jakieś drzewka. teraz trawę zlikwidowano i samochody parkują komuś bezpośrednio
          przed oknami. Współczuję. Zostawiono miejsce może na dwa drzewa.. Piękny
          parking.. nie ma co.
        • ridgeley Re: remont Niecałej 05.09.09, 15:13
          Jeśli miał być to parking, to po kie licho miasto zafundowało drogą
          kostkę (my wszyscy za to zapłaciliśmy).
          Poza tym, nie wiem, kto odbierze inwestycję, która jest niezgodna z
          przepisami, dla pieszych powinno być 150cm szerokości na przejście,
          a momentami jest z 50cm, szerszy wózek czy inwalida nie przejdą
          • humptyangel Re: remont Niecałej 05.09.09, 15:49
            Może wystąpiono o odstępstwo do Min. Infrastruktury lub Niecałą zrobi się Strefą
            Zamieszkania D-40.
            Pierwsza opcja jest żałosna i niemożliwa, druga prawdopodobna. Ale i tak nie
            wierzę.
            Szkoda, że zakres remontu, projekt nie został przedstawiony przez władze miasta
            na konsultacjach społecznych.
            • lesny_dziadzio Re: remont Niecałej 05.09.09, 21:32
              Popieram negatywnie rozczarowanych przedmówców. W Pruszkowie jest
              niewiele ulic, które moga jako-tako wyglądać i których usytuowanie
              powoduje , że mają jakieś wyższego rzędu dodatkowe funkcje.

Niecała z pewnością jest taką ulicą.

Wstrzymam się do końca inwestycji z oceną, ale mam już teraz pewne
              wątpliwości:
              1. Którędy mają chodzić piesi!? :-)))))
              2. Po co najładniejszą kostkę dali na stanowiska postojowe, przecież
              zaraz to wszystko będzie czarne od plam oleju?
              3. Rozumiem, że nie było celem miasta umożliwienie zrobienia tam
              kiedyś ogródków letnich. Jeśli tak, to szkoda, bo są tam lokale
              usługowe i kiedyś mogłoby to być dość ciekawe miejsce na taką
              działalność.
              4. Konsultacje społeczne: było o tym wielokrotnie przypominane
              prezydentowi przy różnych okazjach, ale on w tym względzie jest
              niereformowalny
              !

Generalnie remont ten przypomina trochę ten z Kraszewskiego: szumne
              zapowiedzi o deptakach, salonach miejskich, itp, a gdy przychodzi co
              do czego fundowane są w dużej mierze miejsca postojowe z dodatkami.
              Z pięknej kostki. Oczywiście. :-)
              • gossart Re: remont Niecałej 06.09.09, 11:52
                lesny_dziadzio napisał:
                > Generalnie remont ten przypomina trochę ten z Kraszewskiego
                : szumne zapowiedzi o deptakach, salonach >miejskich, itp, a gdy
                przychodzi co do czego fundowane są w dużej mierze miejsca postojowe
                z dodatkami. Z >pięknej kostki. Oczywiście. :-)

Po prostu jest kryzys :-) a z deptaku na Kraszewskiego najbardziej
                podobają mi się miejsca postojowe dla samochodów:-)

• ridgeley Re: remont Niecałej 05.09.09, 22:45
              Można to jakoś oprotestować? rozwiązaniem byłoby parkowanie po
              jednej stronie, ew. po drugiej także, ale z miejscami postojowymi
              wzdłuż drogi ograniczonymi słupkami, by ludzie mieli przejście. To
              co się teraz szykuje, to jest jakieś chore rozwiązanie, dla kilku
              miejsc parkingowych więcej, które zupełnie nie rozwiązują problemów
              z parkowaniem, ogranicza się przestrzeń miejską dla pieszych
              • cezariano Re: remont Niecałej 06.09.09, 10:38
                No tak. Zostawić miejsca parkingowe tylko po jednej stronie. Wczoraj tamtędy
                szliśmy i trzeba było iść środkiem.
              • humptyangel Re: remont Niecałej 06.09.09, 17:37
                ridgeley napisał:

> Można to jakoś oprotestować?

Nie.
                • ridgeley Re: remont Niecałej 06.09.09, 21:14
                  humptyangel napisał:

> ridgeley napisał:
                  >
                  > > Można to jakoś oprotestować?
                  >
                  > Nie.

dlaczego? a co z przepisowym 150cm dla pieszych?
                  • zwierz.alpuhary Re: remont Niecałej 06.09.09, 21:40
                    > dlaczego? a co z przepisowym 150cm dla pieszych?

no właśnie też mi się wydaje, że jeśli ktoś z miasta dokona(ł) odbioru chodnika o takiej szerokości to naraża się na zaskarżenie decyzji w sądzie administracyjnym.
                    • lesny_dziadzio Re: remont Niecałej 06.09.09, 23:18
                      Panowie, o co chodzi? jeszcze trzeba będzie pół miasta
                      przebudowywać. :-)
                  • humptyangel Re: remont Niecałej 07.09.09, 00:24
                    Bo była to przebudowa istniejącej ulicy, a nie budowa nowej. Jeśli
                    zadanie jest wykonane zgodnie z projektem, tj. projekt przewidywał chodniki np.
                    1 m, to można się czepiać nie spełnienia warunków technicznych, a nie realizacji
                    samego projektu.
                    Miasto odebrało projekt budowlany i wykonawczy do projektanta protokołem
                    zdawczo-odbiorczym, zatem jest cacy.
                    Jeśli nawet zmusisz teraz miasto do ciągania projektanta za zapłacona usługę, to
                    można się wyprzeć np. założeniami SIWZ, że mowa była tylko o szerokości jezdni,
                    a pozostałem paramenty były definiowane Rozporządzeniem. Ponieważ z dwóch stron
                    mamy obiekty objęte ochroną konserwatorską tj. hotel pomarańczowy i budynek
                    apteki, to zawsze się można wypiąć tym, że chodnik został zawężony ze względu na
                    ww. obiekty.

Jeszcze jedno - skąd pewność, że nie ma tam 1,5 m? Zostało to zmierzone?

Protestować (skarżyć) skutecznie można na etapie wydawania PnB.
                    • humptyangel Re: remont Niecałej 07.09.09, 13:55
                      humptyangel napisał:

> Jeszcze jedno - skąd pewność, że nie ma tam 1,5 m? Zostało to zmierzone?

Zmierzyłem - 117 cm. Zatem, jeśli Niecała zostanie oddana bez wprowadzenia
                      strefy zamieszkania, to należy o nią wnioskować.
                      • tomaszq Re: remont Niecałej 14.09.09, 23:43
                        Może i jest gdzieniegdzie 117 cm, ale ludzie i tak parkują wjeżdżając "nosami"
                        prawie pod same budynki. Przejście momentami jest pratycznie nie możliwe.

Na dodatek ktoś tak zaplanował słupki parkingowe, że można się między nie
                        wcisnąć i już widziałem maluszka który wjchał między słupki, przy "podejściu" do
                        drzwi jednej z kamienic.

Miejsca parkingowe oznaczone są tak, że nikt nie wie jak parkować i wychodzi z
                        tego wielki chaos - jeden parkuje z ukosa, drugi prostopadle, trzeci równolegle.

Nie wiem co za osioł to projektował i kto się na to zgodził. Moim zdaniem to
                        wydawanie pieniędzy w błoto i szerzenie chaosu w mieście.

Szkoda, bo z drugiej strony Wojska Polskiego ul. Niecała jest o klasę lepsza.
                        Mógłby to być całkiem fakny trakt spacerowy od Parku do Centrum.
                        • lesny_dziadzio Re: remont Niecałej 15.09.09, 10:24

> .
                          >
                          > Nie wiem co za osioł to projektował i kto się na to zgodził.

Oczywiście, że wiesz: bo to my wszyscy się na to zgodziliśmy
                          i my wszyscy za to zapłaciliśmy. :-)

Czy jesteśmy zatem stadem osłów? Moim zdaniem nie wszyscy,
                          ale i tak wiekszość decyduje.
                      • emibe Re: remont Niecałej 19.09.09, 17:27
                        Tam jest wyznaczona stosownym znakiem strefa zamieszkania. Tak więc spokojnie można chodzić środkiem ulicy.
                        W pewnym momencie przejścia od strony domów (w jednej linii po obu stronach) są po ok. 50-60 cm, widziałem też drzwi otwierane na zewnątrz i parkujące samochody przekraczające wyznaczone miejsce o pół metra...
                        • tomaszq Re: remont Niecałej 21.09.09, 00:28
                          Ok, pół biedy. Nie zmienia to faktu, że projekt przebudowy jest pro-samochodowy
                          pod względem zajęcia przestrzeni (większość przypadła na miejsca parkingowe) jak
                          i jakości użytych materiałów (piękna kostka na miejsca parkingowe, szary baum
                          dla pieszych. Dziwi mnie to bo po zachodniej stronie WP jest o niebo lepiej.

---
                          Tomasz Korolczuk
        • etzel Re: remont Niecałej 06.09.09, 17:48
          Wolę brzydki.
          • czarek_29 Re: remont Niecałej 07.09.09, 14:45
            Będzie bardzo ładna ulica i miejsca postojowe, ale dlaczego wycięto
            drzewa, które nikomu nie przeszkadzały?? Nie trafiają do mnie
            argumenty, że drzewa chorowały i trzeba było je wyciąć. Moim zdaniem
            była to tylko wymówka aby je usunąć.
            • radoslavvv Re: remont Niecałej 15.09.09, 09:39
              Taki remont bylby logiczny jesli odnowiliby podobnie wszystkie ulice
              Centrum Miasta. A jak to ma byc jedna z reprezentacyjnych ulic
              Pruszkowa to pieniadze wyrzucono w bloto.
              Co tam robi tyle samochodow? powinno sie ogrniczyc miejsca
              parkingowe do minimum. Przeciez w budynku Niecala 4 sa dwa poziomy
              parkingu podziemnego gdzie poziom - 1 jest w 3/4 pusty!!!!
              Druga sprawa to straszace slupy energatyczne. Nie mozna bylo ich
              schowac pod kostke?
              No i trzecia sprawa to przepiekne budowle miedzy hotelem a
              cukiernia, czy miedzy budynkiem Niecala 4 a byłą apteką...

Mam jeszcze pytanko. Gdzie szumnie zapowiadana kladka nad ulica
              W.Polskiego?
              Nie starczylo pieniazkow? Kryzys?
              ;)
              • swistak133 Re: remont Niecałej 15.09.09, 10:01
                > czy miedzy budynkiem Niecala 4 a byłą apteką...

Tam była jakaś apteka, którą zlikwidowano? Jeżeli masz na myśli ten niski budynek (chyba teraz jest tam sklep z zabawkami) to wydaje mi się, że stanowi on część przedwojennej zabudowy połączonej z kamienicą, w której mieści się apteka przy ulicy Prusa.

Co do tego, co pomiędzy hotelem, a cukiernią, to faktycznie, trzeba to wreszcie zrównać z ziemią i postawić tam coś, lepiej wyglądającego. Oby tylko nie takie obrzydlistwo jak ten hotel, czy blok Kościelna 4. Domyślam się, że jak to często w Pruszkowie bywa, chodzi o problemy z prawem własności gruntu.

A ten niby-chodnik to jakiś debilny pomysł - trzeba chodzić niemal ocierając się o ścianę i wpadając na drzwi wietrzących się niewiadomo po co sklepów.
                • swistak133 Re: remont Niecałej 15.09.09, 10:04
                  > Co do tego, co pomiędzy hotelem, a cukiernią, to faktycznie,
                  > trzeba to wreszciezrównać z ziemią

Aha, i jakby zachaczyli łyżką o ten siding, którym wyłożono budynek cukierni to także nic by sie nie stało. :)
                  • lesny_dziadzio Re: remont Niecałej 15.09.09, 10:27
                    > Aha, i jakby zachaczyli łyżką o ten siding, którym wyłożono
                    budynek cukierni to
                    > także nic by sie nie stało. :)

W zasadzie, to 3/4 Pruskzowa mogliby tak zahaczyć.
              • mal_art Re: remont Niecałej 18.09.09, 16:22
                Gdzie??? Gdzie te wolne jakoby miejsca parkingowe? Na poziomie wózkowni w w/wym
                bloku samochód stoi nawet w dawnym przejściu między wózkownią a drzwiami,
                właściciel jest uważny i kulturalny, więc stawia auto tak, żeby dało sie
                przejść, ale problem polega raczej na braku miejsc, a nie na pustkach rzekomo
                panujących w garażach. O ile się orientuję, to każde miejsce do kogoś należy (a
                niektóre to zostały wręcz sprzedane i kupione dwa razy, tzn miały dwóch
                właścicieli naraz - to taki cud kreatywnego budownictwa).
                Mi szkoda drzew na Niecałej - chyba można było przynajmniej części nie wycinać,
                te posadzone teraz zanim podrosną, to minie mnóstwo czasu... Chodnika jest moim
                zdaniem znacznie więcej niż było, chodzi mi zwłaszcza o odcinek na wysokości tej
                "przedwojennej zabudowy", jak to ktoś wyżej określił - tam wprawdzie były
                ułożone jakieś płytki, ale tak byle jak i z takimi dziurami, ze nie dalo się
                przejść, zwłaszcza z wózkiem (a że często pomykam z wózkiem, temat jest mi
                dogłębnie znajomy). Przejście dla wózka pod blokiem nr 4 JEST, no chyba, że ktoś
                jest szczęśliwym posiadaczem wózka dla trojaczków lub czworaczków. Bliźniaczy
                wózek niedawno widziałam, mieścił się bez kłopotów. Faktycznie koszmarnie mają
                mieszkańcy ceglanej kamienicy, tej, pod którą parkują samochody wjeżdżając
                dosłownie pod okna, tam były wcześniej jakieś kwiatki, niespecjalnie zadbane
                może, ale zawsze przyjemniej na kwiatki popatrzyć, niż na samochody. Może
                chociaż powieszą kwiatki w doniczkach na latarniach, jak to zrobili na
                Kraszewskiego? Argumentu o braku miejsc na letnie ogródki kawianiane nie
                rozumiem, bo kto ma niby tam te ogródki wystawiać - fryzjerka czy lumpeks? Bo
                jeśli sklep monopolowy albo ten uroczy, nastrojowy lokal gastronomiczny w
                hotelu, to chyba nie każdemu się spodoba (chodzi np. o dochodzącą stamtąd "muzykę").
                A niezależnie od szerokości chodnika, ludzie tą ulicą i tak będą chodzić
                środkiem, bo się tak przyzywczaili i po drugiej stronie Wojska P. jest deptak,
                więc uważają chyba, że tu też.
                Wg mnie plusy remontu przeważają nad minusami :)
                • lesny_dziadzio Re: remont Niecałej 18.09.09, 19:07
                  Argumentu o braku miejsc na letnie ogródki kawianiane nie
                  > rozumiem, bo kto ma niby tam te ogródki wystawiać - fryzjerka czy
                  lumpeks?

To Ci wytłumaczę. To że teraz jest lumpeks, nie znaczy że będzie
                  nadal za rok, dwa, pięć..itd. A chodnik - raz zrobiony - zostanie na
                  wiele lat.

Pojedź na Zachód, a zobaczysz poziom rozwoju który Polska osiągnie
                  za 15, a Warszawa za 5-10 lat. Tam nie ma tylu lumpeksów, a
                  proporcje ilościowe między nimi, a restaruacjami/kawiarniami są
                  odwrotnie proporcjonalne niż u nas.

Prezydent i jego urzędnicy -zlecając i akceptując projekt wykonania
                  Niecałej - nie uwzględnili tej ewolucji. I to jest błąd na wiele lat.

Skoro główny pasaż pieszy ma ilść ulicą, a nie chodnikami to
                  dlaczego użyto tam najgorszej kostki?!
      • radoslavvv Re: remont Niecałej 15.09.09, 09:42
        ...powiem Wam jeszcze ze dziwie sie iz nie odnawiane sa ulice w
        okolo Kosciola przy Kraszewskiego.
        Przeciez moznaby tam zrobic fajny Ryneczek!
        To miejsce w sam raz ku temu!
        • zwierz.alpuhary Re: remont Niecałej 15.09.09, 10:06
          ulice owszem odnowić można, ale po co ten "ryneczek"? Pruszków nigdy nie był miastem handlowym ani nikt go nie lokował na prawie takim czy innym, moim zdaniem to będzie wyglądać pretensjonalnie. Taka np. Łódź też nie ma rynku i żyje.
          • kol Re: remont Niecałej 15.09.09, 13:56
            Odkad maja Galerie to Piotrkowska kiepsko zyje, niestety.
            • zwierz.alpuhary Re: remont Niecałej 15.09.09, 14:39
              no fakt, ale mimo to nikt się nie pali do budowania rynku, prawda?
            • radoslavvv Re: remont Niecałej 15.09.09, 14:41
              Ale kto mowi o handlu w tym miejscu? To nie to pojecie Rynku
              hehehe ;)
              "ryneczek" (np. w Lowiczu) miejsce ladnie wygladajace, gdzie moglby
              odbywac sie fajne imprezy, miejsce ktore by skupialo mieszkancow np
              podczas nocy sylwestrowej. Mozna by organizawac wystawy czy
              kameralne imprezy. Dozynki zamiast w Parku Sokola moglby odbywac sie
              tam wlasnie.
              Mysle ze odnowienie nawierzchni, zmiana latarni w tym miejscu
              zmienila by je znacznie. To tez wyeksponowaloby piekny przeciez
              Kosciol. Powstawalby po malu kompleks ladnie odswiezonych ulic.
              To tansze niz wizja rewitalizacji Stalowej, malo realna moim zdaniem
              z powodow spolecznych i mega kosztow!
              • zwierz.alpuhary Re: remont Niecałej 15.09.09, 15:46
                ja cie rozumiem, ale widzisz, dla mnie to by było równie sensowne jak budowanie kanałów i mostów nad tymi kanałami. Na pewno byłoby to bardzo fajne, ale pasowałoby do Pruszkowa jak wół do karety. Obawiam się, że dzięki takiemu "ryneczkowi" wyśmiałaby nas cała Polska.
                A może po prostu chodzi o zwykły ładny plac a nie rynek?
                • kol Re: remont Niecałej 15.09.09, 17:12
                  Coś mi się wydaje, że wojna synonimów się wdarła w rozmowę. Plac,
                  rynek, generalnie chodzi o miejsce gdzie można by się spotkać.
                  Nikt chyba nie chce budować w Pruszkowie „starówki”:)
                  • zwierz.alpuhary Re: remont Niecałej 15.09.09, 18:40
                    mam nadzieję :)
                    • radoslavvv Re: remont Niecałej 16.09.09, 09:46
                      A co moglem miec na mysli? Przeciez budynki w okolo Kosciola juz
                      stoja!
                      Jaka budowa? Jaka Starowka?
                      "ryneczek" w " " do tego, wydawalo mi sie jasnym sformuowaniem!
                      Miejsca jest sporo a odnowienie okolicznych ulic znacznie
                      upiekszyloby okolice. Po srodku kosciol a w okolo lampy, nowa
                      nawierzchnia, moznaby zmusic wlascicieli do odnowy elewacji budynkow.
                      Znacznie by to poprawilo rowniez odbior ulicy Kraszewskiego.

A budowac Starowke mozecie na Parzniewie ;) tam jest jeszcze troche
                      miejsca
                      ;))))
                      • lesny_dziadzio Re: remont Niecałej 16.09.09, 12:09
                        Moim zdaniem najlepszym możliwym pomysłem jest centrum śródmiejskie
                        pomyslane jako połączenie galerii handlowych z rozrywką, gastronomią
                        itp. Zlokalizowane w kwartale pomiędzy sprawiedliwości, a Niecałą
                        byłoby nowoczesnym rynkiem miejskim. Wzorowane na brytyjskim
                        trocadero, czy innych podobnych projektów na zachodzie. Takie coś z
                        pewnością ożywiłoby to miasto i nadało mu sensu urbanistyczny.

Jest to jeden z głównych wniosków z poniższego badania:
                        www.pruszkow.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=457&Itemid=294

I to powinno powstac jaknajszybciej. Niestety nasze władze nie
                        realizują złożonych w tym zakresie obietnic.

Nie wierzę, że nie da się zrobic w Pruszkowie tego, co powstało lub
                        powstaje w Legionowie, Piasecznie, Otwocku, itp.
                        • radoslavvv Re: remont Niecałej 16.09.09, 14:37
                          A niby dlaczego sie nie da?
                          Co do centrum rozrywki Miasto czeka ponoc na powrot koniunktury bo w
                          calosci projekt ma byc finansowany ze srodkow prywatnych. Znane juz
                          jest miejsce i chyba jest wstepny projekt. Remont ulic przebiega
                          wolno ale postepuje. Mamy nowoczesny stadion, basen...
                          Nie znam sytuacji Legionowa czy Otwocka. Na pierwszy rzut oka tam
                          sie nic nie dzieje. Co do Grodziska faktycznie preznie dzialaja.
                          Pruszkow jest jeszcze lepiej polozony i ma spory potencjal. Potrzeba
                          tylko myslacych osob u wladz. Skoro ci nam nie pasuja, beda wybory.
                          Mozemy to zmienic. Mozemy tez zmieniac swoje otoczenie za sprawa
                          inicjatyw obywatelskich. Nie powinnismy narzekac!
                          To takie polskie...
                          • zwierz.alpuhary Re: remont Niecałej 16.09.09, 15:30
                            Miasto czeka ponoc na powrot koniunktury bo w
                            > calosci projekt ma byc finansowany ze srodkow prywatnych

o, słyszę tę bajkę już od połowy lat 90 :)
                      • swistak133 Re: remont Niecałej 16.09.09, 14:50
                        > moznaby zmusic wlascicieli do odnowy elewacji budynkow.

Jak? Bywa, że współwłaściciele siedzą w Izraelu, albo w Stanach i w żaden sposób nie zamierzają pozbyć się prawa własności. Wszystko da się zrobić, ale to nie takie proste jak "zmusić właściciela". Niektóre z kamienic w centrum mają trochę skomplikowaną sytuację prawną.
                        • zwierz.alpuhary Re: remont Niecałej 16.09.09, 15:36
                          ZTCW samorząd nie jest w takich przypadkach bezsilny, są jakieś przepisy, które można wykorzystać, aby zmusić właściciela do działania. Trzeba tylko chcieć.
                          • swistak133 Re: remont Niecałej 17.09.09, 07:37
                            Historia, a przez to i obecna sytuacja prawna pożydowskich kamienic (a takich jest sporo w Pruszkowie), bywa skomplikowana, co zniechęca obecnych zarządców/współwłaścicieli do inwestowania w budynki.

> Trzeba tylko chcieć.
                            To akurat prawda i także uważam, że gdyby Miasto podjęło jakieś bardziej zdecydowane działania, to może udałoby się nakłonić ludzi do podjęcia działań zmierzających do uregulowania sytuacji, a w efekcie wyremontowania chociaż elewacji domów.

Wydaje mi się, że potrzebna jest jakaś zdecydowana akcja ze strony, że tak powiem, "państwowej". Niekoniecznie polegająca na "zmuszaniu". Wystarczyłyby pewnie jakieś dotacje.
                            • humptyangel Re: remont Niecałej 21.09.09, 16:31
                              humptyangel napisał:

> Niecałą zrobi się Strefą Zamieszkania D-40

Ha, miałem racje :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka