Dodaj do ulubionych

pytania do p. Stanisława

12.07.06, 08:25
Pytanie i wyjaśnienie.
Czy należy rozumieć że za Pana okna, stanowiące samowolę budowlaną my
mieszkańcy zapłaciliśmy?

"Przecież Mec RS gdyby nie moje 1240 zł wydane i wystąpienie o prawo wymiany
okna za własne pieniądze, które sąd odrzucił i scedował na Wspólnotę nie miał
by co napisać".

Czy pieniądze te nie zostały zwrócone przez Wspólnotę? sam głosowałem za zwrot
jakichś pieniędzy, czy to była odrębna sprawa?

Zmieniając samowolnie okna otworzył Pan furtkę do innych działań. Zamierzam
zbudować wiatrochron przed zimnymi drzwiami, których instalacja od poczatku
jest niezgodna z przepisami prawa budowlanego.

Czy będzie Pan protestował?

co do "Ale Mec RS roszczeń o okna nie wniósł".
To nie fair. Pora przestać tłuc pianę (brudną)- roszczenia były ograniczone do
najważniejszych, bo nie było dobrej woli mieszkańców aby wnieść znaczną sumę
do sądu rozpoczynając sprawę (faktem jest że sąd nie zażądał ale to było później).
Obserwuj wątek
    • smarc Re: pytania do p. Stanisława 13.07.06, 06:59
      Odpowiadam Panu i innym!
      Informuję więc, że o okna występowałem oficjalnie i dostałem zgodę i Decyzję
      Wojewody uchylającą sprzeciw UM! Autor uważał, że nie musi odpisywać i listu
      poleconego nie odebrał, a zwrócił. On nie uważa mnie za właściciela, który kupił
      lokal na własność. A kupiłem lokal z wadami o których dawniej nie miałem
      pojęcia.Dla tego zapłaciłem w sądzie, żeby sąd tę sprawę rozpatrzył, bo autor
      był tam świadkiem i chciałem mu zadać pytania. Bo On , tylko za skłamanie w
      sądzie powinien dawno siedzieć. A to rozwiązało by problem praw autorskich.
      Bezczelność Pana Polega na tym, że Pan zdaje sobie sprawę z wagi zapewnienia
      ciągu powietrza który powinny zapewniać okna w pomieszczeniach, abym się nie
      dusił się w atmosferze CO2! Zna Pan pojęcie wskażnika Pettenkofera dla CO2 <
      1000 ppm, czyli 0, 1 %, przekraczanego w ciągu kilkunastu minut gdy w
      pomieszczeniu są ludzie. W mieszkaniach mamy atmosferę z warunków bojowuch na
      okrętach podwodnych. Bo 10 -15 lat temu PG zlikwidowała wykłady o wentylacji na
      architektórze. Wiem o tym bo prowadzili je moi znajom - koledzy po fachu!
      Sugeruje mi Pan nie tylko popełnienie przestępstwa, ale i wyłudzenie od
      Wspólnoty pieniędzy wiedząc o tym , że sam za okna zapłaciłem, choć
      interpretując oddalenie moich roszczeń przez sąd mogę wnosić, że okna są
      wspólotowe. Pan mnie obraża co rusz! takie jest to forum! A ja nie podnosiłem
      dotąd sprawy posługiwania się moim nazwiskiem bez mojej zgody! Co podobno może
      sporo kosztować tych co je użyli i używają w złej wierze! Panie Przewodniczący
      Zebrania, czy nie lepiej było by porozmawiać o tym zebraniu z 2003 r kiedy ASM
      nie otrzymało absolutorium. O innych zebraniach zwoływanych przez spółdzielnię,
      na tle pisma UM i WINB o "pranych interesach" i nadaniu własności dla osiedla
      przez UM dla ASM , która nie była inwestorem. Stopień agresji Pana do mnie w tym
      momencie adekwatny jest do korzystania z oszustw tej spółdzielni z których
      korzysta Pan jako ich wspólnik: remont drogi, koszenie trawy, malowanie, płotów.
      Milczał Pan na wpisanie ASM jako zarządu w garażowcu, a to jest nie
      powiadomienie o przestępstwie z Art.271 kk o którym powiadomił Pana sąd. Na
      zebraniach tłumaczono to pomyłką sądu, a nie wprowadzeniem sadu w błąd. Pan
      kantuje co roku Państwo nie przedkładająć uchwały zatwierdzającej bilans tej
      nieruchomości, która co rusz jest dotowana z naszych kieszeni. Dotąd
      traktowałem to jako drobiazgi, ale informuję Pana, że nie zamierzam płacić dalej
      tych darowizn. Bo płacę podatek nawet za Pański ogródek. Mam samodzielny lokal
      , w którym pękają ściany, a tacy jak Pan na zebraniach nie myślą ich remoncie.
      Od miesiąca staram się u nowej Pani Prezes uzyskać informację o tzw. Przeglądzie
      Kominiarskim, bo utrwaliłem na zdjęciu tych łobuzów co kantują nas być może nie
      zdając sobie sprawy z konsekwencji zdrowotnych jakie stwarza zła wentylacja.
      Pani Prezes nie ma dla mnie czasu, nie chce pokazać. A u mnie z komina leci co
      deszcz woda i potrzebuje kominiarza fachowca, co wlazł by na dach i uszczelnił.
      Szef tych łobuzów mówi, że bez ław kominiarskich nie pośle nikogo, bo jeden
      pracownik spadł z dachu. Dzięki własnym staraniom wiem, że ławy kominiarskie
      były w Warunkach jakie maja spełniać budynki, tylko autor i inni absolwenci PG o
      tym nie słyszeli. To jeszcze usłyszą! Zwrócę się o badanie wentylacji 20. lipca
      w 10 rocznicę powołania ASM na "właściciela osiedla" przez Kominiarza, aby na
      własne oczy zobaczyć ponownie ten cud zwiazany z pomiarem przepływu powietrza
      wentylowanego w upały!
    • chrobry_gdansk Pytania bez odpowiedzi (do kazet31) 17.07.06, 11:07
      autor: smarc@gazeta.pl
      (post przeniesiony ze wzgledu na przejrzystość dyskusji)

Mam pytanie do Pana kazet31:
      1.Dlaczego zamiast zapytać się o to jak załatwiłem sobie zgodę urzedów na
      wymianę okna insynuuje Pan mi ich nielegalność?
      TInformuję więc wszystkich, ze to są jedyne legalne okna na całym osiedlu, za
      które zapłaciłem z własnej kieszeni pinad 2700 zł, plus koszta 1320 zł w
      sprawie IC 389/01. Rachumek wysłałem Panu Prezydentowi Miasta, z uwagi na
      art.417 kc!
      Autor nie przyjął i nie otworzył listu poleconego bo uważa, że wyjaśnienia
      winien jest tylko Inpro!
      2. Dlaczego nie wystąpi Pan sam o podobne pozwolenie na zabudowę swoich drzwi,
      tylko szuka sponsora u innych? Nie w ramach roszczeń wspólnych. Bo te nie
      zawierają drzwi, które mogły być montowane zgodnie z Aprobatą ITB tylko na
      klatce schodowej! Bo tak odczytałem Pana chęć ocieplenia mieszkania. Moim
      zdaniem największa ucieczka ciepła z Pana budynku jest do gruntu. Tam izolacja
      ze styropianu i odcinajaca podsysanie wody z fundamentów jest głównym żródłem
      ucieczki ciepła! Widziałem w UM takie pozwolenie na przebudowę lokalu i
      połaczenie wydane bez pytani się kogokolwiek z sąsiadów ( chr.78 kl C)!
      3. Chyba zna Pan wyrok SN mówiący o prawach nabywców lokali? Dla czego Pan nie
      napisze, że Pan JH zwany dalej "Wspólnotą" nie przedłożył Panu protokołu, a od
      czerwca nie pracuje w ASM nawet jako goniec.
      4. Dla czego Mec RS poinformował sąd o powołaniu Rady Nadzorczej we
      Wspólnocie, skoro nic takiego jeszcze nie uzyskało statutu prawnego?
      5. Czy zna Pan choć jedną opinię inż L. lub Biegłego PG dotyczacą wad budowy?
      6. Czy Wspólnota mnie reprezentuje w tym sporze w którym Mec ma jakieś
      pełnomocnictwa od ASM a nie nasze? A ASM jest faktycznie wspólnikiem ASM BI
      sp. zoo i Inpra w oszustwach zwiazanych z budową osiedla i garażu?!
      &. Jak Pan zamierza reprezentować 30.VII właścicieli nie znając się na budowie
      i nie mając od nich pełnomocnictw, w co wrobił Pana Mec RS?
      • kazet31 Re: Pytania bez odpowiedzi (do kazet31) 31.08.06, 07:52
        chrobry_gdansk napisał:

> Odpowiedzi -
        > 1.Dlaczego zamiast zapytać się o to jak załatwiłem sobie zgodę urzedów na
        > wymianę okna insynuuje Pan mi ich nielegalność?
        > TInformuję więc wszystkich, ze to są jedyne legalne okna na całym osiedlu, za
        > które zapłaciłem z własnej kieszeni pinad 2700 zł, plus koszta 1320 zł w
        > sprawie IC 389/01. Rachumek wysłałem Panu Prezydentowi Miasta, z uwagi na
        > art.417 kc!
        > Autor nie przyjął i nie otworzył listu poleconego bo uważa, że wyjaśnienia
        > winien jest tylko Inpro! -
        ===> czyli Urząd nie wydał zgody pomimo uzasadnionych żądań?
        > 2. Dlaczego nie wystąpi Pan sam o podobne pozwolenie na zabudowę swoich drzwi,
        > tylko szuka sponsora u innych? Nie w ramach roszczeń wspólnych. Bo te nie
        > zawierają drzwi, które mogły być montowane zgodnie z Aprobatą ITB tylko na
        > klatce schodowej! Bo tak odczytałem Pana chęć ocieplenia mieszkania. Moim
        > zdaniem największa ucieczka ciepła z Pana budynku jest do gruntu. Tam izolacja
        > ze styropianu i odcinajaca podsysanie wody z fundamentów jest głównym żródłem
        > ucieczki ciepła! Widziałem w UM takie pozwolenie na przebudowę lokalu i
        > połaczenie wydane bez pytani się kogokolwiek z sąsiadów ( chr.78 kl C)!
        ====> nie szukam sponsora tylko kieruję zapytanie do sąsiadów czy nie wyrażaja
        sprzeciwu patrząc ze swoich okien na nową zabudowę, rozumiem że sprzeciwu nie ma.
        > 3. Chyba zna Pan wyrok SN mówiący o prawach nabywców lokali? Dla czego Pan nie
        > napisze, że Pan JH zwany dalej "Wspólnotą" nie przedłożył Panu protokołu, a od
        > czerwca nie pracuje w ASM nawet jako goniec.
        ===> nie dotyczy problemu, ASM była w trakcie restrukturyzacji, a otwieranie
        kolejnego bezsensownego frontu nic nie wnosi, należało nowym władzom dać
        spokojne 100 dni.
        > 4. Dla czego Mec RS poinformował sąd o powołaniu Rady Nadzorczej we
        > Wspólnocie, skoro nic takiego jeszcze nie uzyskało statutu prawnego?
        ===> nie ma wpływu na rozmowy z reprezentantami Inwestora, formalnie naszym
        jedynym przedstawicielem jest mec. Skarbek
        > 5. Czy zna Pan choć jedną opinię inż L. lub Biegłego PG dotyczacą wad budowy?
        ===> znam chyba wszystkie, ale co to ma do rzeczy?
        > 6. Czy Wspólnota mnie reprezentuje w tym sporze w którym Mec ma jakieś
        > pełnomocnictwa od ASM a nie nasze? A ASM jest faktycznie wspólnikiem ASM BI
        > sp. zoo i Inpra w oszustwach zwiazanych z budową osiedla i garażu?!
        ===> nie gdyż dotyczy naszych a nie Pana roszczeń, Pan nie jest stroną na
        własne żądanie
        > &. Jak Pan zamierza reprezentować 30.VII właścicieli nie znając się na budowie
        > i nie mając od nich pełnomocnictw, w co wrobił Pana Mec RS?
        ===> znów Pan zapomina że nie jest stroną w tym procesie, nie zgadzając sie na
        cesję, czyli działając wbrew interesom wspólnoty.
        Dziękuje za dyskusję.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka