Dodaj do ulubionych

POWOŁAĆ ZARZĄD WSPÓLNOTY

01.03.07, 22:43
Zgodnie z Art 20 właściciele lokali mają obowiązek powołania Zarządu z
właścicieli, którzy powinni rozliczyć ASM za współudział w oszustwach i
rokroczną samowolkę! Ja liczę, że niedługo i tak sami uciekną! Tylko jak minie
10 lat! I Wspólnota przegra proces! Bo Zarządca, czyli Za Zarząd nie ma
żadnych praw! Rada osiedla , czy jak podawał Pan RS RADA NADZORCZA - (to forma
kapo), to chyba nie demokracja? To sa samodzielne lokale wyodrebnione z
budynków, a nie lenno spółdzielni! Ale Rada Nadzorcza nad włascicielami pasuje
do pojęcia nadania osiedla dla spółdzielni! To cwany pomysł, bo prokuratury
tak umarzały dochodzenia na skargi KT: "powiadomienie o umorzeniu otrzymała
pokrzywdzona spółdzielnia ASM" . To dobrze, że uprawnienia muszą być wpisane
do Kw. i bez woli 100% właścicieli nikt tego nie ma prawa zrobić. Ale nie
warto pozywać nikogo, jak sąd wpisuje uchwałę Nr. 2, o braku kworum na
zebraniu Wspólnoty, na działce obok! To są słowa notariusza zapisano w
Protokole z zebrania w 1999 r. Jeśli Zarządu nie wybierze się z pośród
właścicieli większością ( >50%), to dla zawarcia umowy o zarządzanie też nie
zbierze 100%! I to nie większość decyduje, a sąd ! Ustaw Sejmowych nie
zmienia się przez głosowanie kilkunastu osób i zbieranie do >50% obiegiem we
Wspólnocie! Proszę o Protokół z zebrania w 2006 r i listę
głosujących!Własność to nie członkostwo i trzeba policzyć wszystkich
właścicieli, z umarłymi włącznie! Proszę o szczegółowe rozliczenia bilansu,
w zakresie darowizn dla garażu, oraz darowizn w rozliczenie sezonu grzewczego
do lokali które "nie zużywaj ciepła" i wykonania uchwały o ociepleniu budynków
bez kosztów! Bo ja jak nie ocieplę mojego, to nie będę miał certyfikatu
energetycznego ani budynku, ani lokalu! Czy ktoś mi dopłaca do mojego
ogrzewania? A i tak liczą mi 100, 95%. To i tak za dużo, jeśli porówna się, że
zużywam 2 x więcej niż inni co zużywają połowę tego. Ale są lepsi co nic nie
zużywają!To za nich płacimy. Jeśli za zarząd nie ma umowy ze mną, to niech mu
GEPEC płaci- tak piszą prawnicy! Bo dla pracownika ASM wybranego legalnie do
zarządzania potrzebna jest umowa notarialna z nazwiska jako osoby uprawnionej,
nr uprawnień, i ubezpieczeniem od odpowiedzialności, oraz działanie na korzyść
zarządzanemu, a nie mafii! Jak się o tym dowie UE, to ja, albo jak chcecie to
my zapłacimy horrendalne kary- za efekt cieplarniany! Niech też ten pracownik
ASM zagwarantuje, że wiatr więcej już nie zerwie dachów: "na Focha 7"!
Obserwuj wątek
    • smardz1 Re: POWOŁAĆ ZARZĄD WSPÓLNOTY 15.03.07, 14:52
      Poszukiwalem w roznych encyklopediach i slownikach slowa smarc i znalazlem tylko takie nazwisko i cale szczescie.
      Pisze Pan o ciekawych sprawach ale z tresci wynika, ze już nieaktualnych, gdyz cyt. „Od 31.12.2006 ja i mój lokal jesteśmy wolni od spółdzielczego zniewolenia”. Czy to oznacza, ze WSPOLNOTA CHROBRY zmienila (zmienia) Zarzadce?. Wielka szkoda, że ja o tym nic niewiem.
      Widzac Panskie zaangazowanie znajomosc tematu budowlano-zarzadzajacego oraz patrzac na Pana wyksztalcenie, wolny czas, proponuje zrobic zebranie wspolnoty Chrobry, definitywnie zerwac z dotychczasowym zarządca ASM, odciac się od nich. Na miejsce ASM dokonac nowego wyboru zarzadcy (będę agitowal i glosowal na Panska kandydature jako zarzadcy wspolnoty Chrobry. Wiadomosci uzyskane z roznych zrodel (m.in. programy TV) wiem, ze nie musi Pan mieć licencji zarzadcy aby prowdzic wspolnote, ba, malo tego na chwile obecna nic Panu nie grozi, gdyz brak jest jakichkolwiek przepisow prawnych dot. odpowiedzialnosci za zarzadzanie wspolnota bez licencji.
      Wierze, ze wspolnota pod Panskim zarzadem będzie kwitla, kontakty miedzy ludzkie zmienia się diametralnie. Roboty budowlane i inne rusza z kopyta. Nareszcie będziemy prawdziwa wspolnota, gdzie z usmiechem i miloscia do drugiego czlowieka będziemy wspolnie dbali o nasze dobro. Wiem to z cala pewnoscia i pisze o tym z przekonaniem, ze Panska osoba doprowadzi do tego, gdzie wszyscy wspolnicy będą placili w terminie wszystkie oplaty, gdzie nie będzie dochodzilo do sytuacji, ze musimy placic jakies durne odsetki. Trawniki, garaze i dachy będą wzorowo utrzymane i nikt nie będzie blokowal podjazdow ani parkowal pod nie swoimi oknami. Wiem, ze doprowadzi Pan do tego gdzie nie będzie musial Pan obdarowywac nikogo zadnymi dokumentami a znajomosc przez Pana i urzedmikow gminnych (jak i ich postepowania) oraz Sadow będzie tylko plusem w dzialalnosci na rzecz naszej Wspolnoty. Wiem i mam takie przekonanie, ze żaden kominiarz nie będzie dokonywal za nas zadnego wyboru a raz do roku będzie biegal po naszych kominach pod Pana scislym nadzorem. Znajomosc bilansow ASM, ASM BI i Inpro tylko pomoze Panu na prowadzenie wzorowo bilansow Wspolnoty Chrobry. W tej sytuacji sadze, ze nie od rzeczy będzie i dodatkowy profit finansowy dla Panskiej kieszeni, który to pozwoli na zwrocenie poniesionych nieslusznie przez Pana wydatkow o których Pan pisze.
      I jeszcze jedna bardzo wazna sprawa, będziemy mieli zarzadce na miejscu, będzie on znal wszystkie nasze bolaczki i potrzeby i będzie mogl wszystkiego dopilnowac i wszystko w mig zalatwiac od reki.
      • smarc Re: POWOŁAĆ ZARZĄD WSPÓLNOTY 19.03.07, 23:09
        Ja rozumiem takich jak Pan przyzwyczajonych do demokracji w wydaniu: niech
        inwestor zrobi z lokatorami co chce! Ale wspólnota to nie spółdzielnia! Tylko
        trudno przekonać całą PO, która tak liczyła, że nikt nie znajdzie nominacji dla
        ASM na właściciela osiedla. Jak Inpro nie umiało skończyć budowy, to nie jest to
        wspólnota. Myślę, że do pojęcia wspólnoty trzeba przeczytać choćby art 2 i 20
        UWL i zobaczyć pismo Wydziału Geodezji z br. Może zarządzanie swoim lokalem
        wydzielonym z budynku jest dla Pana zbyt trudne. Ale wszystkich zachęcam do
        wspólnoty "wydzielonych lokali z budynków"! Wtedy każdy dach będzie miał swojego
        właściciela ( lub kilku), a tylko np drogi będą wspólne. Zobaczy Pan wydzielone
        ogrody za które ich właściciele zapłacą sami podatki. Zobaczy Pan lokale z
        certyfikatami energetycznymi, bez którego nie sprzeda Pan swojego lokalu już
        od 2008 r. Zobaczy Pan już niedługo kontrole z UE i kary tak jak za Rospudę!
        Pasywny dom w UE to 15 kWh/ m2 rok na CO, a nie 150 jak u nas. Ja dopiero w br.
        z budynku Chr 78 zobaczyłem piękną dziurę w blasze na moim dachu. A
        prawdopodobnie taką dziurawą blachę mi położono! Dziesięć lat jej nikt nie
        oglądał! Co to jednak Pana obchodzi? Zapewne Pan słyszał o przeglądach rocznych,
        5 letnich i 10 letnich? Tylko kto je robił? Pożałowano nawet 1000 zł na
        rzeczoznawcę, aby zbadać budynek po trzęsieniu ziemi. Sąsiadka, co ma remont już
        wie: Po malowaniu ściana znowu pękła. A to było tylko kilka dni od malowania!
        Razem zastanawiamy się czy są "wieńce"! Tylko Zarządcy (administratora) dotyczy
        przepis o uprawnieniach. Taki zarządca nie ma prawa pisać ASM, tylko Zarządca
        Wspólnoty, z jej nr Regon (mamy ? o ile pamiętam) nr uprawnień jako osoby z
        umowy notarialnej art 18 z każdym właścicielem, albo z Zarządem Wspólnoty
        złożonym z właścicieli w pełni kontrolującymi wydatki na część wspólną.
        Właścicielem staje się z chwilą kupna , bez egzaminów! Taki Zarząd będzie się
        zajmował tylko częścią wspólnie użytkowaną! Jeśli Pan czuje się właścicielem
        wydzielonego lokalu z budynku tylko przy opłacie podatku, to gratuluję! Ale jak
        Pan zacznie dbać o swoje mienie, to tak jak ja będzie sam chciał wymienić
        wszystkie blachy na porządne co nie ciekną! I mieć dach co nie odfrunie i ściany
        co nie pękają! Słyszałem, że powoli już inni, nawet ci co popierali ASM chcą
        sami remontować dachy. No i ja ich poprę! Taka wspólnota mnie interesuje. Nawet
        kominiarz w niej nic nie dostanie za pokazanie wiatraczka! Chyba już niektórzy
        właściciele zrozumieli, że wspólnota ze spółdzielnią mieszkaniową na czele im
        tego przed zawaleniem się budynku nie zrobi! Kto zapłaci > 30 000 zł za 1 taki
        dach. A może znowu partacze położą dziurawą! Skąd tyle wrogości u Pana do
        mnie? Może zna Pan bilans Wspólnoty za 2006 r? Może Pana nie pobiją w ASM jak
        się Pan zapyta Pani F o bilans? Jeszcze nikomu się to nie udało! Czy Pan ustalił
        dla Pani F za to niepokazywanie wynagrodzenie, chyba nie? A niedługo zebranie!
        • smardz1 Re: POWOŁAĆ ZARZĄD WSPÓLNOTY 21.03.07, 10:10
          Cyt. Skąd tyle wrogości u Pana do mnie?
          Proszę Pana zupelnie nie mogę zrozumiec tego co Pan wypisuje. Niestety widze, ze Pan jest malkontentem, wydziwiaczem, ale nigdy Zarzadca. W poprzeniej mojej wypowiedzi, gdy pisalem o Panu i ewentualnym glosowaniu na Pana jako nowego Zarzadce naszej wspolnoty, myslalem, ze Pan potrafi tez spojrzec globalnie i calościowo na nasza wlasnosc. Myslalem, ze Pan zna przepisy, urzedy, urzednikow i prawo. Niestety Pan się rozdrabnia a to pisze Pan tu o swoim daszku, przegladach i zaraz o dachu z blachy, a tu o wiatraczku, a tu o wydzieleniu swojego mieszkania z budynku!!! (co nosi Pan je w teczce?) zreszta co ja będę wymienial. To jest tylko rozdrabnianie sprawy. Widze, ze my potrzebujemy zarzadcy wyksztalconego, uczciwego, dobrego, zrownowazonego organizatora, obejmujacego problem calosciowo (a nie jednej dziury), znajacego się na swoim zawodzie. Jako wlasciciele lokali w jednym budynku zawsze możemy powolac swoja Wspolnote i wybrac swojego Zarzadce. Oczywiście będziemy musieli mu odpowiednio placic i to iles tam gr. od metra plus remonty itd. ale będziemy mieli takiego zarzadce jakiego sobie sami wybierzemy. No chyba, ze kazdy bedzie swoim zarzadca to wtedy napewno sie dogadamy.
          Co do wrogosci to nigdy ale to przenigdy nie czulem jej do Pana (czasami smialem się z pana wypowiedzi myslac, ze ma Pan duza dawke humoru, ale po zasiegnieciu opimi o Panu zmienilem zdanie). Panie, troszke samokrytycyzmu w stosunku do wlasnej osoby, gdy ktos mowi cos innego to najpierw zastanowmy się a może cos w tym jest co mowia inni. Pisze pan w jednym miejscu o dziurach, wrogosci, bilansie i pobiciach. Panie skoncz Wasc jedna mysl i rozwijaj nastepna. Tak Panie mysl Pan powoli i doglebnie, bo nie wszyscy musza o wszystkim wiedziec. Pisz Pan tak aby było to zrozumiale.
          Wlasnie niedlugo zebranie!
          Ja na pewno nie będę gardlowal, raczej zastanowmy się się jak to wszystko poprawic co zostalo zawalone w przeszlosci, trudno, przyjelismy, odebralismy nasze mieszkania, podpisalismy i teraz musimy z tym zyc. Demokracje mamy taka jaka chcielismy a na inwestora to godzilismy sie kupujac nasze mieszkania. Winnych dzisiaj znalezc trudno (budowano z materialow takich jakie były, moze i nieodpowiednich ale takie to przyjelismy). A bez dowodow nikogo oskarzac nie wolno tym bardziej ludzi calkiem niewinnych a poza tym uplyw czasu. Dzis musimy na nowo starac się spokojnie poprawic (naprawic) zabagnione sprawy, co zreszta przy znanych naszych finansach jest sprawa trudna i mozolna. Kto dzis od reki zaplaci za remont dachu, gdzie nie wszyscy potrafia w terminie zaplacic za ogrzewanie. Oczywiście sa banki i one wyloza pieniazki ale musimy to jednoglosnie uchwalic i pozniej splacac, splacac, splacac.
          P.S.
          A zreszta to moze Pan jest tym naj naj Facetem (Najlepszym, najlepiej znajacym sie na wspolnych drogach).
          • kazet31 Re: POWOŁAĆ ZARZĄD WSPÓLNOTY 28.03.07, 20:02
            a) Z przyjemnością przeczytałem smardzu1 ten list. Popieram w całej
            rozciągłości.

b) Ja też dzisiaj odmówiłem poparcia dla P. SMarc, który choć "głęboko w
            temacie" i jego historii nie może być Zarządem jako ktoś kto wszystko burzy,
            choć w jego wypowiedziach jest ziarno prawdy tylko metody rozwiązania nie do
            przyjęcia już po kilku godzinach dyskusji.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka