Dodaj do ulubionych

Chore dziecko z rozczepem w żłobku

07.09.10, 22:17
Czy uważacie,że dziecko z rozszczepem wargi i podniebienia z założona płytką może chodzic do żłobka ? Czy któraś z Was bierze jakieś pieniążki na tak chore dziecko?Czy lepiej oddac do żłobka,czy siedziec w domku.Nie mam pieniędzy na siedzenie w domu,jak mam dac sobie radę,czy ktoś mi może powiedziec,gdzie zgłosic się po jakiś zasiłek i ile on wynosi ?
Obserwuj wątek
    • emi857 Re: Chore dziecko z rozczepem w żłobku 08.09.10, 12:26
      Witam.
      Musisz wystapic w pierwszej kolejnosci o zasilek rodzinny(ok60zl), jest on podstawa do przyznania zasilku pielegnacyjnego (cos okolo 150zl). Dodatkowo jest zasilek rehabilitacyjny. Jezeli zrezygnujesz z pracy by opiekowac sie dzieckiem przysluguje Ci swiadczenie pielegnacyjne(chyba ok 520zl). Najlepiej bedzie jak pojdziesz do MOPSu albo do Centrum Pomocy Rodzinie, tam Ci wszystko wyjasnia. Tez zbieram sie do zalatwienia tego wszystkiego jednak czasu mi na to brakuje(rowniez mam dziecko z rozszczepem obustronnym calkowitym, wargi i podniebienia). Wiem ze jest duzo latania i zalatwiania, musisz z dzieckiem udac sie na komisje ktora wystawi Wam zaswiadczenie o niepelnosprawnosci dziecka. Zajrzyj na KAFETERIA -rozszczep. To forum dla kobiet. Bardzo fajna atmosfera, napewno dziewczyny wyjasnia Tobie to lepiej niz ja. Jak nie znajdziesz to napisz do mnie na @ emilia-c1@wp.pl, wysle Ci link. Pozdrawiam
    • jowitka345 Re: Chore dziecko z rozczepem w żłobku 08.09.10, 13:15
      teoretycznie moze chodzic do złobka tylko pytanie czy zostanie przyjęte..mam na mysli to czy personel będzie przygotowany do karmienia takiego dziecka przed operacją (nie jest to łatwe). Ty jako matka najlepiej zajmiesz sie swoim dzieckiem, watpie, zeby obcy sie przejmowali. co do zasiłków to bez względu na dochody przysługuje Ci 153 zł.Żeby sie starac o pieniazki musisz udac sie do ośrodka orzekania ds niepełnosprawności ( w róźnych miastach różnie sie to mieści..czasem w MOPS, MOPR lub w Urzędzie Miasta) po wniosek a potem po złozeniu czekać az przyślę Ci "zaproszenie" na komisję, musisz zabrać wszystkie zaświadczenia lekarskie nawet te najmniej wazne wg Ciebie a potem czekac na orzeczenie. z Tym orzeczeniem do MOPSu po pieniażki. tak jak Tu emi napisała, zajrzyj na kfeterie tam m-in ja tez pisałam wszystko dokładnie nt temat zajrzyj na wczesniejsze strony tam jest wszystko opisane :)
      f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=3945706&start=1050
      • safira_86 Re: Chore dziecko z rozczepem w żłobku 05.10.10, 12:51
        Należy ,się Pani 153 zł pielęgnacyjnego + 520 zł te 520 zł są ,to pieniążki tzw.że Pani opiekuje,się chorym dzieckiem taki dodatek do pielęgnacyjnego tylko,że jest warunek nie może Pani pracować do czasu przyjmowania tych pieniązków,ale proszę się nie bać będzie miała Pani wraz z dzieckiem ubezpieczenie zdrowotne a składki są co miesiąc odprowadzane przez MOPR czyli to się Pani kiedyś do emerytury należy.
        Uważam że żłobek nie jest najlepszy nikt tak jak Pani się dzieckiem nie zajmie,a co będzie jeśli dziecko zostanie np.niechcąco pchniete przez drugie itp zawsze jest jakieś niebezpieczeństwo spowodowane tą płytką zresztą o czym tu rozmawiać nikogo nie będzie obchodziło to i dziecko nie będzie traktowane inaczej niż inne dzieci nie poświęcą dziecku więcej czasu no i dużo osób nawet w szpitalach pielęgnarki boją się takimi dziećmi opiekować jak mój syn zachorował na zap.płuc urodził się z rozsz.pod.miekkiego i twardego to jak pielęgniarka zobaczyła że ma inną butelkę do karmienia niż inne dzieci na oddziale,to się bała i pytała a czy on się dławi itp chciałam zostawić syna z nią na parę minut by załatwić swoje fizjologiczne sprawy niby tylko 10 min i pielegniarka jednak bała się
    • safira_86 Re: Chore dziecko z rozczepem w żłobku 26.09.10, 22:59
      Zasiłek należy,się kwota 520 zł + 150 pielęgnacyjnego rodzinne + dodatek do rodzinnego musi Pani ,z dzieckiem stawić się na komisję do orzekania o niepełnosprawności proszę poszukać w swoim mieście składa Pani wnioski + zaświadczenie lekarskie o stanie zdrowia dziecka potem czeka Pani na decyzję odbywa się komisja lekarska po tym pocztą dostaje Pani orzeczenie o niepełnosprawności z tym idzie Pani do MOPRU tam już Pani pomogą co z tym zrobić
      • noskarb Re: Chore dziecko z rozczepem w żłobku 29.09.10, 20:27
        DZIĘKUJĘ WSZYSTKIM SERDECZNIE :-)Bardzo mi pomogliście.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka