Dodaj do ulubionych

Orzeczenie o potrzebie kształcenia specjalnego.

05.03.13, 08:45
Czy któreś dziecko ma takie właśnie orzeczenie jak to mówią w poradni "na sam rozszczep"?

Obserwuj wątek
    • gosiam25 Re: Orzeczenie o potrzebie kształcenia specjalneg 05.03.13, 10:54
      my mamy takie orzeczenie, potrzebne nam było bo mały chodzi do przedszkola integracyjnego i było wystawione przez Poradnie Pedagogiczno-Psychologiczną
      • kasiulkawpk Re: Orzeczenie o potrzebie kształcenia specjalneg 05.03.13, 22:47
        Gosiam25....gdzie co i jak zrobiłaś, może być pw
        k.piechocka@onet.pl
        • gosiam25 Re: Orzeczenie o potrzebie kształcenia specjalneg 07.03.13, 09:16
          Kasiulka ja nic nie zrobiłam, mojego synka przyjęto z wielką chęcią do przedszkola bo miał orzeczenie o niepełnosprawności i nie mogli odmówić, w miedzy czasie dyrektorka tego przedszkola (bardzo super kobietka) powiedziała że są potrzebne dokumenty najpierw o wcześniejszym wspomaganiu, stanęliśmy na komisję i dostaliśmy bo mój mały jest o 4 mc opóźniony niż rówieśnicy, jeszcze wtedy słaba mowa, i jego słaba koncentracja, bardzo szybko się rozprasza i jeszcze inne rzeczy. A później trzeba było załatwić zaświadczenie o kształceniu specjalnym żeby Gabi miał logopedę psych i pedagoga i zdobyliśmy po uprzednim telefonie pani dyrektor do poradni i wystawili. JA jestem zadowolona bo mój mały jak chodził do przedszkola to miał też zajęcia indywidualne ruchowe i naprawdę się zmienił. I dlatego szkoda mi że od prawie 3 mc nie chodzi do przedszkola bo miał przeszczep. KASIU JAK JESTEŚ MAMĄ WOJTUSIA TO PISZ DO MNIE NA FACEBOOK DO Gośki mama Gabrysia
          • kasiulkawpk Czy są tutaj rodzice dzieci 3+ mające to orzecz? 11.03.13, 13:42
            Czy są tutaj na forum rodzice dzieci minimum przedszkolnych mających to orzeczenie, najlepiej z Warszawy bo jak się okazuje....tu kurczę najwięcej robią problemów....:(

• u.too Re: Orzeczenie o potrzebie kształcenia specjalneg 05.03.13, 20:38
      na rozszczep to nie zawsze jest wykonalne, bo jest 'do wyboru' kilka wariantów niepełnosprawność ruchowa, autyzm, sprzężona itd.
      jeśli widzisz,że maluchowi przyda się takie orzeczenie i umożliwi rehabilitację czy wspomaganie to warto zabiegać, gorzej jeśli orzeczenie jest ale nie ma gdzie/kto realizować jego założeń
      w mojej rodzinie mieszkającej na prowincji dzieciaki mają super psychologa a w wlkp naprawdę słabo z nimi, długo się targowaliśmy o ten rozszczep,w sumie byłam zdecydowana na tel do Min z interwencją
      najlepsze,że mała nie miała jeszcze aparatów słuchowych a dla poradni to właściwie bez różnicy
      nie daj się przekonać do samej opinii bo to inne skutki ma dla szkoły=zero kasy
      • kasiulkawpk Re: Orzeczenie o potrzebie kształcenia specjalneg 05.03.13, 22:54
        Kurczę blade...
        byłam na rozmowie z panią dyrektor przedszkola integracyjnego....pedagogiem a nie urzędniczym bełkotem.....
        przekonała mnie, w sumie mi zawsze o to chodziło, tylko nie wiedziałam jak to zrobić by było dobrze.
        Teraz jeździmy od logopedy do logopedy, od zajęć do zajęć a gdzie przedszkole, praca, dom???
        Zapewne poradnie też nie chcą dawać orzeczeń bo kasa będzie szła do przedszkola a tak przyjeżdżaj do nich i oni dostają.....
        W naszej poradni rejonowej zafiksowali się i nie bo nie...Wojtek w badaniu psychologa wyszedł ponad normę intelektualną a że rok temu w ogóle nie mówił, a obecnie zaczął to dla niech nie problem...ok teraz może nie bo ma 4 lata, ale będą chcieli by jako 6-latek poszedł do I kl- po moim trupie.... i wtedy będzie problem...... :(
        jutro będę rozmawiać i tak łatwo im nie odpuszczę.
        Pani dyrektor tego przedszkola po rozmowie z dyrektorem tej poradni stwierdziła, że chyba się w kosmos wystrzeli....dosłownie :(
      • kasiulkawpk U.too 11.03.13, 13:44
        Wiem, że są poradnie co dają, wiedzą jak to podciągną i pod co....
        kurcze, za bardzo nie wiem już jakie argumenty wytoczyć.....
        bo dyrektorka PPP stoi murem : " bo w rozporządzeniu jest napisane..." tak i siak.....

ratuj
        • u.too Re: U.too 15.03.13, 12:13
          mam mało czasu żeby się rozpisywać
          1 nie martw się
          2 nie dyskutuj z Dyrektorem tylko w kancelarii PPP złóż wniosek o orzeczenie z uwagi na niepełnosprawność ruchową (z kopią dla siebie)
          najlepiej do wniosku dołącz opinię logopedy (pani Radkowska np.) i chirurga prowadzącego
          linki do rozporządzeń i do rzecznika w min w sprawie edukacji dzieci i innych ważnych wkleję później
          jeśli odrzucą wniosek - muszą odpowiedzieć pisemnie na twój (w razie braku odp złóż skargę na bezczynność organu) od razu złóż odwołanie do kuratorium oraz min

nie potrzeba dużo
          • kasiulkawpk Re: U.too 18.03.13, 13:54
            Iwonka, ..... :)
            na 08.04 jestem umówiona na wizytę w poradni u pani która zajmuje się orzeczeniami.
            08 rano jadę do IMID-u do dr. Radkowskiej....będę z nią rozmawiać i poproszę o zaświadczenie.
            Kurczę.....mam nadzieję, że mi się uda
    • margarita-2 Re: Orzeczenie o potrzebie kształcenia specjalneg 28.03.13, 19:23
      Na sam rozszczep nie dostaniesz takiego orzeczenia, bo rozporzadzenie na podstawie ktorego wydaja takie orzeczenia nie przewiduje takiego wariantu. Ja walsnie po 3 m-ch walki z PPP otrzymalam ten dokument,z ogromnym trudem, ale na niepelnosprawnosc ruchowa (jedynie), bo mamy taka orzeknieta do 2016r. A mamy szereg innych jeszcze problemow, ale one sa jakby poza kregiem wariantow z rozporzadzenia, niestety...Ale zeby PPP mogla wydac taki dokument o potrzebie ksztalcenia specjalnego musisz dostrarczyc opinie (na ich druku) od specjalisty - neurolog, psychiatra. U nas byl to neurolog, ktory opisal problemy dziecka i warunkiem bylo jeszcze to, ze w tej opinii musi wystapic slowo (a raczej 2 slowa) NIEPELNOSPRAWNOSC RUCHOWA (mowie na naszym przypadku). Tez sie niezle stresowalam, ale panie problemu nie widzialy, bo dziecko nie ma autyzmu, nie ma aspergera, nie ma uposledzenia umyslowego, nie jezdzi na wozku inwalidzkim, nie jest niewidome, nieslyszace...etc wiec byl mega problem i odsylanie od jednej do drugiej poradni. Ale w koncu sie udalo. Jesli Twoje dziecko ma orzeczenie o niepelnosprawnosci zobacz w dokumencie na co zostalo przyznane. Masz tam symbole np. 05-R uposledzenie nadzadu ruchu. Powodzenia!
      • kasiulkawpk Re: Orzeczenie o potrzebie kształcenia specjalneg 28.03.13, 19:43
        Mogę napisać do Ciebie na prywatnego maila?
        Mój gazetowy mail działa
        Mój syn ma 11-l
        pozdrawiam
        • kaskazuza Re: Orzeczenie o potrzebie kształcenia specjalneg 29.03.13, 09:44
          Ja w tej chwili zmieniam zakres orzeczenia Zu z zagrożenia niedostosowaniem społecznym właśnie na niepełnosprawność ruchową. Psycholog z naszej PPP poprosiła o informację od logopedy, że narządy mowy wymagają usprawniania i od neurologa/ortopedy czy jakiegoś innego lekarza, który to wesprze. Akurat u Zu łatwiej, bo jest dzieckiem mało sprawnym fizycznie.
          Inna sprawa, że badanie neurologiczne wyszło tak sobie i otworzyło pole do dalszych badań, ale to już zupełnie inna sprawa :(.
          • u.too Re: Orzeczenie o potrzebie kształcenia specjalneg 29.03.13, 10:28
            wszystko zależy od interpretacji osoby do której się trafi
            u nas astygmatyzm+ nadwzroczność+ niedosłuch+ wiadomo problemy z mową+ niepełnosprawność ruchowa ale i tak orzeczenie było siłowo wyegzekwowane
            to że akurat społecznie Olka jest wyjątkowo dobrze zaadoptowana to może również działać na niekorzyść bo dla poradni najlepiej odroczyć szkołę
            ale nie ma co się stresować w końcu nasz kraj ratyfikował traktat o 'prawach' osób niepełnosprawnych
            trochę nie w porządku są już te 2 komisje, zdrowotna i poradni, która często ma w głębokim poważaniu co sądzi szkoła - u nas te 2 placówki sąsiadują przez ścianę a nie mogłam się doprosić przez 2 lata wizyty psychologa w środowisku naturalnym - na lekcji
            rodzic dziecka niepełnosprawnego bardzo asertywny musi być
        • margarita-2 do kasiulkawpk 30.03.13, 10:16
          Jasne, pisz, gazetowy mam aktywny. Pozdrawiam:)
    • melka133 Re: Orzeczenie o potrzebie kształcenia specjalneg 16.05.13, 22:46
      ja jestem z warszawy, orzeczenie z ppp dostaliśmy właściwie bez problemu, coś tam o ruchowej niepełnosprawności jest ale głównie mowa/słuch. wydali je na podst takiej opinii z formmedu (chyba do orzeczenia o niepełnosprawności takie cos standardowo wystawiają). z zajęciami gorzej - logopeda niespecjalna, całe szczescie K. mowi całkiem dobrze, racze nie nosuje + psycholog + bezskutecznie próbujemy się dostać na SI, moze w tym roku w końcu się uda
      • kasiulkawpk Do melka133 17.05.13, 16:04
        Proszę napisz do mnie maila, może być gazetowy...
        • marzena123marzena Re: Do melka133 12.08.13, 16:44
          Mamy takie orzeczenie od samego początku edukacji ze względu na niepełnosprawność sprzężoną.Na początku działań, psycholog prosiła,żeby przynieść zaśw. od lekarza,że występuje niepełnosprawność ruchowa, potem ruszyła dalsza procedura badań psychologicznych, w orzeczeniu mamy m.in.wpis odnośnie wady wymowy i konieczności rewalidacji w tym zakresie, odnośnie wady wzroku na podst. zaśw. lekarskiego. Moim zdaniem podstawa to zaśw. lekarskie (jeśli nie ma dysfunkcji psychologicznych, o psychologicznych, logopedycznych decyduje poradnia psychologiczna), wiem, że z takim orzeczeniem mają problem dzieci np. z Zespołem Downa, więc trudno dostać na sam rozszczep. Musisz zadać sobie pytanie w czym Twoje dziecko ma problem/ może mieć problem w edukacji- do tego potrzebne jest to orzeczenie.Są wtedy zalecenia dla szkoły i powinny być wypełniane.Czy są różnie to bywa,to odrębny temat. Czy myślisz, że Twój maluch jest taki słaby, że musi mieć takie orzeczenie i dlaczego? To podnieś w poradni. Inny temat 6 latek do 1 klasy, można odroczyć jeśli chodzi do przedszkola. Jeśli "siedzi w domu" musi iść do zerówki w wieku 5 lat do szkoły lub przedszkola lub może mieć nauczanie indywidualne( jeśli tak napisze Ci lekarz). Jeśli nie chcesz by jako 6 latek szedł do 1 klasy może zerówkę powtórzyć. Osobiście uważam, że dziecku choćby ze słabszą wymową może już być trudniej w edukacji i warto wtedy powtórzyć zerówkę nawet jeśli innych kłopotów poradnia się nie dopatrzy. A może już sobie coś załatwiłaś w ppp?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka