Dodaj do ulubionych

Trzeci migdałek do usunięcia.

26.06.13, 15:28
Czy są tu rodzice których dzieci mialy, albo będą miały usuwany trzeci migdalek, oczywiście chodzi mi o dzieci z rozszczepem. Chcialabym się dowiedzieć jak dziecko mówi po usunięciu trzeciego migdałka i jak po foryngoplastyce to wszystko wygląda. My mamy usunąc trzeci migdał i migdał boczny, a potem mamy mieć foryngoplastykę, wiem, że to rzadki przypadek u dzieci z rozszczepem, ale może ktoś się znajdzie, żeby mi pomóc. Jesteśmy już po konsyltacji u dr Radkowskie i prof Piwowara, i dr Hortis, wszyscy każą nam go usunąć.
Obserwuj wątek
    • anulaaa33 Re: Trzeci migdałek do usunięcia. 26.06.13, 19:20
      Ja słyszałam że dzieciom z rozszczepem nie usuwa się 3migdała co najwyżej można przyciąć a dlaczego go chcą usunąć?? Robiliście nosofiberoskopie??
    • nik-os Re: Trzeci migdałek do usunięcia. 27.06.13, 16:18
      Nikodem tez ma trzeci migdał bardzo duży często choruje na zapalenie uszu i anginę ale laryngolog nie chce go usunąć bo jest dzieckiem z rozszczepem i u takich dzieci sie nie usuwa trzeciego migdała
      • beata.76 Re: Trzeci migdałek do usunięcia. 27.06.13, 17:03
        Robiliśmy nosofibroskopię jeszcze u dr Hortis, i to ona pierwsza zasugerowała, że koniecznie trzeba usunąć trzeci migdał i migdał boczny, ponieważ jest on bardzo duży, zaslania większą część gardla. Oczywiście córka całą zimę chorowała, co dwa tygodnie na antybiotyku, do tego dochodzi problem z oddychaniem, caly czas oddycha buzią, problemy z jedzeniem. Byliśmy na konsultacji u dr Radkowskiej i prof Piwowara, on sam potwierdził, że jednak lepiej będzie usunąć ten migdał, przy tylu problemach, sam prof stwierdził, że miał dwa, trzy przypadki usunięcia trzeciego migdałka u dziecka z rozszczepem. Konieczne też jest usunięcie tego migdała do foryngoplastyki. Innym problemem jest oczywiście znalezienie laryngologa, który podejmie się usunięcia trzeciego migdałka u córki, jesteśmy na etapie poszukiwania.
        • sylvia1k Re: Trzeci migdałek do usunięcia. 10.08.13, 10:44
          u nas co prawda krótkie podniebienie i wysoko wysklepione ale problem ten sam. Tyle że 4 róznych lekarzy każe operować i podpisać oświadczenie że zapoznali mnie z ryzykiem nosowania otwartego... Podpisałam a zabieg za niecałe 3 tyg a w międzyczasie będę się konsultować prywatnie u dr Hortis. Chcę ocenić na ile te ryzyko jest realne. Bo mały w badaniu sprzed 2 lat miał zwarcie zamknięte w krzyku... Zobaczymy co nam powie teraz. Dopiero teraz zniknął płyn z uszu po 10 mies starań ale nie czaruję się - wróci jak tylko wakacje miną.
          Beata skąd jesteś? W sprawie migdałków polecają otolaryngolodzy24.pl (tam kwalifikacja do operacji w MSWiA) my w miarę szybki termin dostaliśmy na Niekłańskiej.
          • beata.76 Re: Trzeci migdałek do usunięcia. 10.08.13, 13:40
            My jesteśmy z mazowieckiego. Byliśmy już w szpitalu w Dziekanowie, mieliśmy mieć zabieg drenażu uszu i usunięte migdałki, ale ordynator nas cofnął, bo boją się konsekwencji usuniecia trzeciego mogdałkam, czyli nosownie, ulatywanie jedzenia noskiem itp. Kazali nam wrócić z zaświadczeniem od dr Hortis, tzn , że ona zgadza się na usunięcie trzeciego migdałka. Już konsultowliśmy się z dr Hortis, ale ona się zastanawia nad tym czy nie zrobić tego gdzie indziej, bo chce być przy zabiegu. Ciekawa jestem ,co Wam powie dr Hortis, w jakim wieku jest Twoje dziecko?
            • sylvia1k Re: Trzeci migdałek do usunięcia. 10.08.13, 23:26
              Beata mały ma 3 lata. Z Dziekanowa odsyłają takie przypadki- niecałe 11 lat temu odesłali mojego starszego syna bo mial tylko wiotkie podniebienie a wpisali mu rozszczep podśluzówkowy...
              Po bujaniu się przez 2 lata i dziecku które na 1 m nie słyszało nie mam ochoty ni siły by przez to ponownie przechodzić.
              • beata.76 Re: Trzeci migdałek do usunięcia. 11.08.13, 12:03
                Moja córka ma sześć lat, podniebienie krókie , do tego nosowanie otwarte, no i te diabelne migdałki. Prof. Hortis mówi, że ona już nosuje, więc wycięcie tego trzeciego migdałka nie będzie miało wpływu na mówienie, ale wiadomo, że i tak boimy się tego jak będzie po zabiegu. Forynoplastykę ma zaplanowaną na luty. Odezwij się po wizycie u dr Hortis.
                • sylvia1k Re: Trzeci migdałek do usunięcia. 25.08.13, 18:11
                  Wczoraj byłam u prof. Szok podniebienie urosło (nie wiem jak to możliwe, że mały niecale 2 lata temu mial krótkie obecnie ma na granicy orzeczenia krótkiego podniebienia). Migdał 3 jest umiarkowanie średnio przerośnięty. Za to podniebienne to natychmiastowego usunięcia. Bo przerastają na boki i do tyłu. Wg prof te boczne trzeba koniecznie zciąć za to z 3 ona by się powstrzymala poobserwowała i ew za pół roku wycięła. Bardzo niepochlebnie wypowiadała się o Kajetanach za to Niekłańską gdzie mamy zaplanowaną operacje przełknęła bez problemu. Nie wiem czy wytnę teraz ten 3 czy nie. Boje się że jak nie wytnę to jednak za pół roku trzeba będzie operować. Zobaczymy...
                  • anulaaa33 Re: Trzeci migdałek do usunięcia. 26.08.13, 20:18
                    Sylvia ale jak wytną trzeci od razu to może nosować?! może nie będzie takiej konieczności... Czyli robiliście nosofiberoskopie?? my też mamy do niej jechać w najbliższym czasie jak to wyglądało dziecko nie wierci sie przy tym ja się o moją obawiam czy wyleży :/
                  • beata.76 Re: Trzeci migdałek do usunięcia. 28.08.13, 19:49
                    Współczuję, namieszała Ci troche profesor, my mamy nadal czekać, lekarz któy ma operować naszą córkę pojechał na urlop. To bardzo trudna decyzja, jak teraz nie wytniesz, będzie musiała usypiać malucha drugi raz, no i kolejny stres związany z opercją, ale jednak wycięcie trzeciego migdała niesie za sobą tyle konsekwencji. My mamy jeden boczny migdał wycięty, i wciąż słyszałam, że niepotrzebnie, no a teraz mamy wyciać wszystkie. U nas trzeci migdał jest tak przerośnięty, że blokuje drogi oddechowe, w związku z czym córka oddycha cały czas buzią. Kiedy macie termin operacji? Trzymam kciuki, i życzę powodzenia, napisz jaką podjęłaś decyzję.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka