Dodaj do ulubionych

pierwsza operacja w Formmedzie, druga w IMiD

29.03.13, 21:43
Jak to jest w przypadku kiedy pierwsza operacja (zamknięcie rozszczepu) jest przeprowadzona w Formmedzie a dalsze leczenie (przeszczep i inne) chciałabym kontynuować w IMiD? Czy mogą mnie odesłać z kwitkiem, czy muszą przyjąć? A w przypadku powstania przetoki po pierwszej operacji przeprowadzonej w Formmedzie czy "poprawkę" mogę robić w IMiD, czy muszę kontynuować w Formmedzie?
Logika podpowiada mi, że IMiD nie powinien mi robić problemów i powinien przyjąć dziecko. A jak to wygląda w praktyce (zwłaszcza, że "logika" to nie jest słowo które dobrze łączy się z "IMiD" ;-)?
Obserwuj wątek
    • anne_123 Re: pierwsza operacja w Formmedzie, druga w IMiD 04.04.13, 14:03
      Witam,
      Jesteśmy w podobnej sytuacji... Mam nadzieję, że nie będzie z tym problemu, zwłaszcza, że to przecież ta sama ekipa lekarzy.
      Jak długo czeka się na termin operacji w IMID?
      • ib.ag termin 04.04.13, 21:25
        Terminy w IMiD to jakaś tragedia. Ortodonta daje zielone światło na przeszczep a chirurg daje termin za pół roku...
        Przy przeszczepie jednak to chyba nie jest tak istotne żeby był jak najszybciej. Chociaz wiadomo, każdy chce mieć to już za sobą.
        • mag_kon1 Re: termin 05.04.13, 11:06
          Witajcie !!!
          Synek miał niecały miesiąc temu przeszczep kości do dziąseł i również musieliśmy czekać pół roku ale nie dlatego że takie są terminy ale tylko i wyłącznie ze względu na kość która zostaje pobrana z biodra i ona musi się dobrze ukształtować bo z niej jest dokładnie pobierana chrząstka miękka to przeszczepu mam nadzieje że trochę was uspokoiłam jeżeli macie jakieś pytania to śmiało piszcie
          Pozdrawiam
          • anek28 Re: termin 06.04.13, 08:41
            Hej
            czytam tak Wasze wpisy (inne w podobnych wątkach także) i nie wiem czy dobrze zrozumiałam ale Wasze dzieci najpierw były u ortodonty i jeśli on dał kwalifikację do przeszczepu to dopiero szliście na konsultację do chirurga i dostawaliście termin operacji. Ja z moja córeczką byłam na kontroli u chirurga rok po pierwszej operacji i od razu dostałyśmy termin zabiegu. Do ortodonty mamy zgłosić się w ten sam dzień w którym mamy przyjęcie do zabiegu. Więc jak to jest? Podejrzewam, że jesli wtedy ortodonta nie da nam kwalifikacji to nie zostaniemy przyjęte i termin zabiegu nam się przesunie.
            • ib.ag Re: termin 07.04.13, 20:48
              Też w IMiD leczysz dziecko? Jeśli inny ośrodek to może mają inne procedury?
              A może twoja córeczka już ma piątki i ładny zgryz i chirurg na oko widzi, że będzie ok?
            • jowitka345 Re: termin 08.04.13, 08:50
              anek28 napisała:

> Hej
              > Ja z moja córeczką byłam na kontroli u chirurga rok po pierw
              > szej operacji i od razu dostałyśmy termin zabiegu. Do ortodonty mamy zgłosić si
              > ę w ten sam dzień w którym mamy przyjęcie do zabiegu.

Ja miałam podobnie... różnica polegała na tym, że dostałam termin przeszczepu a jakieś dwa m-ce wcześniej byłam u ortodonty po zgodę.
              Nie ma znaczenia czy najpierw idziecie do ortodonty i jeżeli wyrazi zgodę to potem do chirurga. Ja zdecydowałam się na takie rozwiązanie ze względu na urlop który musiałam zaplanować bo wyobraźcie sobie sytuację gdzie jedziecie w dzień przyjęcia na przeszczep po zgodę do ortodonty a on nie wyraża zgody.... urlop to jedno a drugie to cała ta droga dojazdu nie mówię już o stresie związanym z tym, że nastawiacie się, że wkrótce będziecie mieli za sobą pewne rzeczy a tu klops.
              • jowitka345 i jeszcze dodam... 08.04.13, 08:55
                ... że jeżeli w dniu w którym macie być przyjęci na przeszczep ortodonta nie wyrazi zgody musicie ustalić kolejny termin pewnie znowu za pół roku ( i z dużym prawdopodobieństwem przesunięcia), a jeżeli te dwa m-ce wcześniej ortodonta nie wyrazi zgody ten nowy termin skraca się o te dwa m-ce mimo, że i tak jest za pół roku.
                trochę to zagmatwane ale mam nadzieję, że rozumiecie :)
                • anek28 Re: i jeszcze dodam... 09.04.13, 20:55
                  Leczę córkę w IMiD. Dolne piątki zaczynają się dopiero powoli wychodzić górnych nie ma. Czy to aby miała piątki w dniu operacji jest warunkiem dopuszczenia przez ortodontę do zabiegu? Jeśli nawet faktycznie miałabym pójść z małą do ortodonty wcześniej po kwalifikację do zabiegu to trzeba się na taką wizytę zapisywać? Jak to wygląda?
                  • jowitka345 Re: i jeszcze dodam... 09.04.13, 21:58
                    Tak trzeba się zapisać na wizytę.
                    Nie- dziecko nie musi mieć piątek, moja nie miała wszystkich.
      • bociek-1 Re: pierwsza operacja w Formmedzie, druga w IMiD 24.05.13, 19:44
        czy rzeczywiście ta sama ekipa lekarzy, weszłam dzisiaj na stronę Formmedu i coo? poradnia chirurgiczna to zespól pięciu lekarzy łącznie z panią Profesor... nie ma tam dr Surowca, nie ma też dr Piwowara.... czy coś się zmieniło? nie pracują już w Babicach?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka