valis1 02.07.05, 13:55 Co o sadzicie o tej serii? Czy warto ja przeczytac? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
energeia Re: Saga o ludziach lodu 05.07.05, 11:12 valis1 napisał: > Co o sadzicie o tej serii? Czy warto ja przeczytac? Ostatnio sięgnęłam dla uzyskania równowagi intelektualnej;) żeby lekturą lekka i przyjemną zrównoważyć dzieła fenomenologiczne, które potrzebne były do pracy. Pierwsze dwa czy trzy tomy - zupełnie w porządku; kolejne - do zniesienia. Niestety, tak od połowy do końca - czytałam już z poczucia obowiązku. Dłużyzny niemiłosierne, powtórzenia tego, co już doskonale znane z poprzednich tomów. Im dalej, tym gorzej... Poza tym wrzucenie wszystkich znanych autorce istot baśniowych oraz duchowych do jednego wora sprawia wrażenie okrutnego tłoku... - Odpowiedz Link Zgłoś
agrafek zaskoczenie;) 05.07.05, 15:52 energeia napisała: > > > Ostatnio sięgnęłam dla uzyskania równowagi intelektualnej;) żeby lekturą lekka > i przyjemną > zrównoważyć dzieła fenomenologiczne, które potrzebne były do pracy. > > Pierwsze dwa czy trzy tomy - zupełnie w porządku; kolejne - do zniesienia. Nies > tety, tak od połowy do > końca - czytałam już z poczucia obowiązku. Dłużyzny niemiłosierne, powtórzenia > tego, co już > doskonale znane z poprzednich tomów. Im dalej, tym gorzej... Poza tym wrzucenie > wszystkich znanych > autorce istot baśniowych oraz duchowych do jednego wora sprawia wrażenie okrutn > ego tłoku... Czyżbyście rozmawiały równocześnie o: "Koło Czasu" Jordana?:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: S Re: Saga o ludziach lodu IP: *.chello.pl 08.07.05, 19:06 Dla samego zaspokojenia swojej ściekawości możesz przeczytać tom I; ja jednak nie radzę brac się za więcej. Sama wymiękłam po, zdaje się, IV części. Ma się wrażenie, że czyta się cały czas to samo w kółko; w sadze przewijają się kolejne pokolenia bohaterów, ale ich perypetie są opisane w sposób powtarzalny i trochę bez polotu; kicz i nuda. Podziwiam czytelników, którzy dotrwali do końca [o ile takowi istnieją :D] Odpowiedz Link Zgłoś
pinos Re: Saga o ludziach lodu 11.07.05, 13:03 Istnieją... Ja tam - kiedyś (czytałam w wieku lat 14) lubiłam. Do 33 tomu. I drobny sentyment mi pozostał. Odpowiedz Link Zgłoś
cutsson Re: Saga o ludziach lodu 11.07.05, 20:47 Ja przeczytalam calosc... Ostatnie tomy to juz koszmarne byly, ale ogolnie calkiem calkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
energeia Re: Saga o ludziach lodu 15.07.05, 14:41 Przeczytałam całość. Jak wspomniałam, z poczucia obowiązku:D To prawda, ostatnie tomy były najgorszym koszmarem. Czytając je klęłam pod nosem, a natrafiając na przypomnienia dotyczące historii z poprzednich tomów mamrotałam wściekle "no szybciej, to już wiem..." "Koło czasu" jest mi nieznane. Jeśli z opisu przypomina Sagę o Ludziach Lodu, to dziękuję serdecznie za ostrzeżenie:) Nie sięgnę:) Odpowiedz Link Zgłoś
agrafek Re: Saga o ludziach lodu 15.07.05, 14:49 "Koło czasu" jest mi nieznane. Jeśli z opisu przypomina Sagę o Ludziach Lodu, t > o dziękuję serdecznie za > ostrzeżenie:) Nie sięgnę:) Wbrew moim złośliwym uwagom, to chyba ciut inna klasa. Ale poza tym opis pasuje jak ulał - pierwsze tomy znakomite, potem coraz grubsze i coraz pustsze. Przez pierwsze sto stron bohater przechodzi z jednej sali do drugiej, dumając nad swoimi wspomnieniami z tomu poprzedniego i troskając się o losy swych przyjaciół. Potem pięćdziesiąt stron opisu rąbka jego szaty i w tym stylu do strony ok. sześćsetnej, kiedy zaczyna się wrescie dziać coś, co możnaby streścić na pierwszych stu stronach następnego tomu. W dodatku większość ubitych czarnych charakterów wykazuje godną pogardy skłonność do ciągłego zmartychwstawania. Ale pierwsze... ja wiem... sześć tomów naprawdę niezłe. Można polecić. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
asano_corp Re: Saga o ludziach lodu 17.07.05, 00:18 z tego co tu napisales to to sa prawdziwe KOLA CZASU. moze to jakas prawdziwa wielka literatura w stylu prousta ktorej po prostu nie kumasz Odpowiedz Link Zgłoś
anahella Re: Saga o ludziach lodu 21.07.05, 09:29 Dosc przyjemna "guma do zucia". Przeczytalam calosc, choc nie kazdy tom mi sie podobal. Pierwszy polknelam w jeden wieczor, pozstale - roznie. Dobra lektura na plaze i do autobusu. Czyta sie lekko latwo i przyjemnie. Saga jest glownie o kobietach i autorka to pisze we wstepie. Mysle, ze jezeli jestes facetem, moze Ci sie nie spodobac, bo duzo jest tam takiego typowo babskiego wynurzania. Jezeli zamierzasz wydac ponad 100 zlotych (po tyle sprzedaje sie calosc na allegro) to warto, pod warunkiem, ze po lekturze opchniesz komus dalej. Saga jest calkiem fajna pozycja ponadpokoleniowa. Moze to czytac z rowna przyjemnoscia babcia, mama, corka. Odpowiedz Link Zgłoś
intelligo Re: Saga o ludziach lodu 23.07.05, 23:40 Miałam 16 lat i nawet mimo młodego wieku mi się to wydało zbyt głupie. Zbyt łatwo przewidzieć dalszy ciąg. Sięgnęłam po jedną część, przeczytałam z rozpędu jeszcze jedną, bo deszcz padał - i... nie pamiętam, pewnie poszłam obrać ziemniaki. Odpowiedz Link Zgłoś