Dodaj do ulubionych

Saga o ludziach lodu

02.07.05, 13:55
Co o sadzicie o tej serii? Czy warto ja przeczytac?
Obserwuj wątek
    • energeia Re: Saga o ludziach lodu 05.07.05, 11:12
      valis1 napisał:

> Co o sadzicie o tej serii? Czy warto ja przeczytac?

Ostatnio sięgnęłam dla uzyskania równowagi intelektualnej;) żeby lekturą lekka i przyjemną
      zrównoważyć dzieła fenomenologiczne, które potrzebne były do pracy.

Pierwsze dwa czy trzy tomy - zupełnie w porządku; kolejne - do zniesienia. Niestety, tak od połowy do
      końca - czytałam już z poczucia obowiązku. Dłużyzny niemiłosierne, powtórzenia tego, co już
      doskonale znane z poprzednich tomów. Im dalej, tym gorzej... Poza tym wrzucenie wszystkich znanych
      autorce istot baśniowych oraz duchowych do jednego wora sprawia wrażenie okrutnego tłoku...

-
      • agrafek zaskoczenie;) 05.07.05, 15:52
        energeia napisała:

> >
        > Ostatnio sięgnęłam dla uzyskania równowagi intelektualnej;) żeby lekturą
        lekka
        > i przyjemną
        > zrównoważyć dzieła fenomenologiczne, które potrzebne były do pracy.
        >
        > Pierwsze dwa czy trzy tomy - zupełnie w porządku; kolejne - do zniesienia.
        Nies
        > tety, tak od połowy do
        > końca - czytałam już z poczucia obowiązku. Dłużyzny niemiłosierne,
        powtórzenia
        > tego, co już
        > doskonale znane z poprzednich tomów. Im dalej, tym gorzej... Poza tym
        wrzucenie
        > wszystkich znanych
        > autorce istot baśniowych oraz duchowych do jednego wora sprawia wrażenie
        okrutn
        > ego tłoku...

Czyżbyście rozmawiały równocześnie o: "Koło Czasu" Jordana?:)
    • Gość: S Re: Saga o ludziach lodu IP: *.chello.pl 08.07.05, 19:06
      Dla samego zaspokojenia swojej ściekawości możesz przeczytać tom I; ja jednak
      nie radzę brac się za więcej.
      Sama wymiękłam po, zdaje się, IV części.
      Ma się wrażenie, że czyta się cały czas to samo w kółko; w sadze przewijają się
      kolejne pokolenia bohaterów, ale ich perypetie są opisane w sposób powtarzalny
      i trochę bez polotu; kicz i nuda. Podziwiam czytelników, którzy dotrwali do
      końca [o ile takowi istnieją :D]
      • pinos Re: Saga o ludziach lodu 11.07.05, 13:03
        Istnieją...

Ja tam - kiedyś (czytałam w wieku lat 14) lubiłam. Do 33 tomu. I drobny
        sentyment mi pozostał.
        • cutsson Re: Saga o ludziach lodu 11.07.05, 20:47
          Ja przeczytalam calosc... Ostatnie tomy to juz koszmarne byly, ale ogolnie
          calkiem calkiem.
          • energeia Re: Saga o ludziach lodu 15.07.05, 14:41
            Przeczytałam całość. Jak wspomniałam, z poczucia obowiązku:D
            To prawda, ostatnie tomy były najgorszym koszmarem. Czytając je klęłam pod nosem, a natrafiając na
            przypomnienia dotyczące historii z poprzednich tomów mamrotałam wściekle "no szybciej, to już wiem..."

"Koło czasu" jest mi nieznane. Jeśli z opisu przypomina Sagę o Ludziach Lodu, to dziękuję serdecznie za
            ostrzeżenie:) Nie sięgnę:)
            • agrafek Re: Saga o ludziach lodu 15.07.05, 14:49
              "Koło czasu" jest mi nieznane. Jeśli z opisu przypomina Sagę o Ludziach Lodu, t
              > o dziękuję serdecznie za
              > ostrzeżenie:) Nie sięgnę:)
              Wbrew moim złośliwym uwagom, to chyba ciut inna klasa. Ale poza tym opis pasuje
              jak ulał - pierwsze tomy znakomite, potem coraz grubsze i coraz pustsze. Przez
              pierwsze sto stron bohater przechodzi z jednej sali do drugiej, dumając nad
              swoimi wspomnieniami z tomu poprzedniego i troskając się o losy swych
              przyjaciół. Potem pięćdziesiąt stron opisu rąbka jego szaty i w tym stylu do
              strony ok. sześćsetnej, kiedy zaczyna się wrescie dziać coś, co możnaby
              streścić na pierwszych stu stronach następnego tomu. W dodatku większość
              ubitych czarnych charakterów wykazuje godną pogardy skłonność do ciągłego
              zmartychwstawania.
              Ale pierwsze... ja wiem... sześć tomów naprawdę niezłe. Można polecić.
              pozdrawiam.
              • asano_corp Re: Saga o ludziach lodu 17.07.05, 00:18
                z tego co tu napisales to to sa prawdziwe KOLA CZASU. moze to jakas prawdziwa
                wielka literatura w stylu prousta ktorej po prostu nie kumasz
    • anahella Re: Saga o ludziach lodu 21.07.05, 09:29
      Dosc przyjemna "guma do zucia". Przeczytalam calosc, choc nie kazdy tom mi sie
      podobal. Pierwszy polknelam w jeden wieczor, pozstale - roznie. Dobra lektura
      na plaze i do autobusu. Czyta sie lekko latwo i przyjemnie.

Saga jest glownie o kobietach i autorka to pisze we wstepie. Mysle, ze jezeli
      jestes facetem, moze Ci sie nie spodobac, bo duzo jest tam takiego typowo
      babskiego wynurzania.

Jezeli zamierzasz wydac ponad 100 zlotych (po tyle sprzedaje sie calosc na
      allegro) to warto, pod warunkiem, ze po lekturze opchniesz komus dalej.

Saga jest calkiem fajna pozycja ponadpokoleniowa. Moze to czytac z rowna
      przyjemnoscia babcia, mama, corka.
    • intelligo Re: Saga o ludziach lodu 23.07.05, 23:40
      Miałam 16 lat i nawet mimo młodego wieku mi się to wydało zbyt głupie. Zbyt
      łatwo przewidzieć dalszy ciąg. Sięgnęłam po jedną część, przeczytałam z rozpędu
      jeszcze jedną, bo deszcz padał - i... nie pamiętam, pewnie poszłam obrać
      ziemniaki.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka