dolmadakia Re: SAGI RODZINNE 28.07.08, 20:32 "Saga rodu Whithocków"-proszę mnie nie wyśmiewać-nie wiem jak to się piszeChodzi o historię emigrantów z Irlandii /Adelina i Filip/ do Quebecku.Ja uwielbiam i już kilka razy wróciłam.Niestety,zawsze w bibl.parę tomów brakuje(A jest ich sporo. I jeszcze z pewna nieśmialością dorzucę "Sagę o Ludziach Lodu"-przez niektórych jest uważana za kicz Odpowiedz Link
sara0203 Re: SAGI RODZINNE 29.07.08, 20:38 > I jeszcze z pewna nieśmialością dorzucę "Sagę o Ludziach Lodu"- przez > niektórych jest uważana za kicz Ja tak nie twierdze, czytałam 2 razy od deski do deski , a niestety nie przepadam za s-fiction a Sage czytałam 2 razy i chętnie przeczytam raz jeszcze. Odpowiedz Link
dolmadakia Re: SAGI RODZINNE 30.07.08, 12:39 Ja też lubie,nie mam co prawda właśnej,ale przyjaciólka ma i też czytałam 2x.Mąż też czytał Najb.lubię te początkowe o Silje,Sol,Tengelu,o Villemo i Heikem.Nadawno kupiłam sobie 1 /słownie :jeden/ tom-"Górę demonów",bo jest tam historia sprzed Tengela Dobrego i wg mnie jest to jeden z lepszych tomów Odpowiedz Link
makubata Re: SAGI RODZINNE 31.07.08, 09:39 a ja ze śmiałością dołączę do grona miłóśników "sagi o Ludziach Lodu"-od 1-szej deski do ostatniej deski przeczytana Odpowiedz Link
kaja_132 Re: SAGI RODZINNE 31.07.08, 14:45 Ja również Całą sagę przeczytałam jeszcze w podstawówce i zastanawiam się, czy nie przeczytać jej jeszcze raz. Tak dla przypomnienia. Odpowiedz Link
dbarbara Re: SAGI RODZINNE 31.07.08, 15:38 Dla mnie nr 1 to "Saga rodu Forsyte'ów", wracam do niej co parę lat. Odpowiedz Link
laura-gomez Re: SAGI RODZINNE 22.09.08, 18:57 dbarbara napisała: > Dla mnie nr 1 to "Saga rodu Forsyte'ów", wracam do niej co parę lat. Tez lubię Ale jej kontynuacja, "Komedia ludzka", jest dużo nudniejsza. Odpowiedz Link
imilla Re: SAGI RODZINNE 04.07.09, 19:12 Masz na myśli "Nowoczesną Komedię"?. Ja jej akurat tak nie odebrałam, z trudem za to przetrawiłam kolejne 3 tomy pt. "Koniec rozdziału". Odpowiedz Link
olianka Re: SAGI RODZINNE 10.08.08, 14:19 dolmadakia napisała: > I jeszcze z pewna nieśmialością dorzucę "Sagę o Ludziach Lodu"-przez > niektórych jest uważana za kicz Czytam obecnie, namówiona przez koleżankę. IMO kiczem może to nazwać tylko ktoś, kto tego nie czytał Odpowiedz Link
marcia354 Re: SAGI RODZINNE 11.09.08, 12:27 Ja jestem w trakcie sagi "Rodzina Whiteoaków" przy piątym tomie. A jest ich w sumie 16 i faktycznie mogę tylko pisać dobrze. Na szczęście w bibliotece nie ma problemu z wypożyczeniem w kolejności, może dlatego że poza mną tą sagą nie interesuje. Odpowiedz Link
kwiecienka1 Jeżycjada Musierowicz 02.08.08, 16:13 Jeżycjada nie wiem, czy zalicza się do sag rodzinnych, ale na pewno jest warta przeczytania/powrotu <choć po kilku latach oczywiście wszystko odczytuje się już inaczej...> pozdrawiam Kwiecienka Jeżycjady Fanka Odpowiedz Link
paleczka78 Re: SAGI RODZINNE 02.08.08, 22:29 Howard Fast - Imigranci, Dziedzictwo, Elita, Dziedzictwo - powieść o ubogiej rodzinie włoskich imigrantów, którzy w Nowym Świecie odnajdują drogę z dna ubóstwa na szczyty bogactwa i władzy. Wilbur Smith - Drapieżne Ptaki, Monsun, Błękitny horyzont - saga rodu Courtney'ów. Odpowiedz Link
mucta Re: SAGI RODZINNE 08.08.08, 12:11 Oprócz wspomnianej Sagi rodu Forsyte'ów jeszcze bardzo lubię "Buddenbrooków" Tomasza Manna. Z przyjemnych czytadeł polecam: - oczywiście "sagę o ludziach lodu" - pierwsze tomy są naprawdę dobre i można je czytać bez obciachu, dalej jest trochę gorzej, aż do totalnej przesady na samym końcu, ale człowiek wciąga się sam; - sagi Courtney'ów i Ballantyne'ów autorstwa Wilbura Smitha - ich akcja toczy się w południowej Afryce, a czytają się bardzo dobrze. Odpowiedz Link
azalia21 Re: SAGI RODZINNE 08.08.08, 15:36 Polecam "Krajobraz miłości" Sally Beauman, choć nie jest to do końca saga, raczej historia sióstr i osób z nimi związanych. Poza tym "Krystyna, corka Lavransa" Sigrid Undset Uwielbiam tę książkę, czyta się ją jednym tchem. Odpowiedz Link
moleslaw Re: SAGI RODZINNE 09.08.08, 09:29 Tak "Krystyna" jest przepiękna,dawno mnie czytałam będę musiała sobie odświeżyć.Jest jeszcze "Olaf syn Auduna" o ile dobrze napisałam,nie czytałam tego ale może też będzie podobne. Odpowiedz Link
moleslaw Re: SAGI RODZINNE 09.08.08, 09:48 Kiedy "Saga o Ludziach Lodu" zaczęła wychodzić z "Faktem" to czytałam do 11 tomu,potem przerwałam i dopiero dzięki wam zaczęłam czytać dalej.Tym razem myślę że skończę,choć trochę żal że im dalej tym ma być gorzej. Z tego typu sag polecam "Córy życia",są fantastyczne a dla mnie klasycznej zielary mają dodatkowy urok. Odpowiedz Link
agawa79 Re: SAGI RODZINNE 15.09.08, 19:17 moleslaw napisała: > Tak "Krystyna" jest przepiękna,dawno mnie czytałam będę musiała sobie > odświeżyć.Jest jeszcze "Olaf syn Auduna" o ile dobrze napisałam,nie czytałam > tego ale może też będzie podobne. "Krystyna" to moja najukochańsza książka ze wszystkich - piękna, bardzo prawdziwie przedstawia kobietę od środka. Poza tym Undset, jako specjalistka od średniowiecza, bardzo wiernie przedstawia realia tamtej epoki. Najbardziej wstrząsająca scena to chyba scena pierwszego porodu Krystyny - czytałam z wypiekami na policzkach. I jeszcze ta, kiedy Krystyna podaje imię dla swojego najmłodszego dziecka, podczas nieobecności Erlenda - mocne! "Olaf" to dla mnie jedno z największych książkowych rozczarowań - męczę go od półtora roku i nie mogę skończyć. "Nie czuję" głównego bohatera, wydaje mi się taki rozmiękły od środka, nie umiem się przejąć jego rozterkami. I nudzę się podczas czytania - to najgorszy spośród wszelkich książkowych grzechów. :p Odpowiedz Link
pinkdot Re: SAGI RODZINNE 09.08.08, 09:55 Kniga o rodzinie pewnego rosyjskiego ginekologa "Przypadek doktora Kukockiego" Ludmiły Ulickiej jest boska (jak zresztą i inne powieści tej autorki). Polecam gorąco! Odpowiedz Link
azalia21 Re: SAGI RODZINNE 09.08.08, 10:22 "Olafa syna Auduna" Undset też mi się świetnie czytało, w stylu "Krystyny", ale jednak męski punkt widzenia, więc zupełnie inaczej się czyta. Moim zdaniem sagi skandynawskie są ogólnie najlepsze Odpowiedz Link
marthina saga o ludziach.. 11.08.08, 07:28 a czy ktos by mi napisala jak sie skonczyla?tylko tak mniej wiecejod 30 czesci.plizzzzzzzzzzzzzz)))))))) Odpowiedz Link
laura-gomez Re: Noce i dnie - uwielbiam, a zmiłą chęcią wraca 22.09.08, 19:01 Uwielbiam "Tak trzymać" Fleszarowej-Muskat. Jest to co prawda raczej powieść obyczajowa niż saga, ale składaja się na nią trzy tomy, a akcja toczy się na przestrzeni kilkunastu lat. Odpowiedz Link
agaireszta Re: saga o ludziach.. 14.08.09, 23:19 Chętnie jak dotre Na razie jestem przy 16 tomie Odpowiedz Link
jk3377 autor: moleslaw 28.09.08, 09:24 Czy czytacie sagi? Najpopularniejsze są chyba norweskie.Ja powiem wam że dałam się wciągnąć w ten nałóg,czytam "Sagę o Ludziach Lodu" Margit Sandemo ,aktualnie 36 tom.Jednocześnie "Raiję ze śnieżnej krainy" Bente Pedersen.Zbieram też z zamiarem póżniejszego czytania "Szpital Sw.Hallwarda"Trine Kjus,no i oczywiście moje ukochane "Córy życia" May Grethe Lerum. Zastanawiam się też nad "Tajemnicą amuletu" i nad jeszcze jedną z ogrodem w tytule.Czy któraś z was czytała i może polecić? Jeszcze takie pytanko,co sądzicie o sagach? Wiem że są zarówno miłośnicy jak i zagorzali przeciwnicy,proszę o opinie. Ja bardzo lubię traktuję je trochę jak baśnie dla dorosłych. Odpowiedz Link
kosmitos Re: autor: moleslaw 01.10.08, 10:36 super książka "Moskiewska saga" Aksjonowa; trzy tomy o życiu rodziny profesora Gradowa-moskiewskiego lekarza- w czasach stalinowskich Odpowiedz Link
laura-gomez Re: autor: moleslaw 03.10.08, 13:17 kosmitos napisała: > super książka "Moskiewska saga" Aksjonowa; trzy tomy o życiu rodziny > profesora Gradowa-moskiewskiego lekarza- w czasach stalinowskich O tak! Też lubię tę książkę. To taka "Wojna i pokój" XX wieku. Przypomina mi "Dzieci Arbatu" i dwie dalsze części trylogii Rybakowa (notabene także świetne lektury). Odpowiedz Link
ilika Re: SAGI RODZINNE 31.05.10, 10:05 "Cukiernia pod amorem" Małgorzaty Gutowskiej-Adamczyk. wyszła pierwsza część a będą w sumie trzy Odpowiedz Link
malgorzata722 Re: SAGI RODZINNE 02.08.10, 11:59 Saga B.Rybałtowskiej: Bez pożegnania Szkoła pod baobabem Koło graniaste Mea Culpa cdn Odpowiedz Link
anetapzn II tom Cukierni pod Amorem 20.10 23.09.10, 14:11 ilika napisała: > "Cukiernia pod amorem" Małgorzaty Gutowskiej-Adamczyk. wyszła pierwsza część a > będą w sumie trzy www.empik.com/cukiernia-pod-amorem-gutowska-adamczyk-malgorzata,prod58820208,ksiazka-p Odpowiedz Link
stokrotka238 Re: SAGI RODZINNE 30.11.10, 15:56 A ja polecam moją ukochaną książkę: Spotkamy się pod drzewem ombu Santy Montefiore- może nie jest to typowa saga, ale jest cudowna. Poza tym fajna jest jeszcze Dynastia z Ravenscar- Barbary Taylor Bradford, no i klasyka - Ptaki ciernistych krzewów Odpowiedz Link
majeczka200 Re: SAGI RODZINNE 05.02.11, 11:02 Dawno temu byłam fanką "Sagi o ludziach lodu". Teraz skończyłam czytać pierwszy tom "Cukiernia pod amorem" i bardzo mi się podoba Odpowiedz Link
moleslaw Re: SAGI RODZINNE 07.02.11, 08:32 Jedyne co lubię w "Ptakach ciernistych krzewów" a raczej kogo, to Richard Chamberlein i to że udało mu się uwieść miliony kobiet przed tv mimo iż orientacja wszak inna.Podobnie intryguje mnie Jacek Poniedziałek. --forum.gazeta.pl/forum/f,63251,_MOLE_KSIAZKOWE_.html Odpowiedz Link
doratos Re: SAGI RODZINNE 22.02.11, 22:58 Przeczytałam wszystkie sagi norweskie,które wymieniacie i jedno mnie wkurza,że często są one niedokończone. Tak było z sagą,,Wiatr nadziei",,,Hanna"czy,,Zapomniany ogród" To brak szacunku dla czytelnika! Odpowiedz Link
joankawm Re: SAGI RODZINNE 22.04.11, 11:37 Gdyby ktos chciał sobie kupić "Spotkajmy sie pod drzewem ombu", to właśnie jest w promocji w swiecie Ksiązki, czy Weltbildzie za około 35 zl z 44. Odpowiedz Link
malgorzataka Re: SAGI RODZINNE 02.07.11, 16:04 Sagą rodzinną nazwałabym też serię niedoskonałą Krystyny Nepomuckiej czyli "Małżeństwo niedoskonałe" "Rozwód niedoskonały" "Samotność niedoskonała" "Miłość niedoskonała" "Kochanek doskonały" "Starość doskonała" Odpowiedz Link
jk3377 ? 02.07.11, 17:46 napiszcie mi prosze, jak mozna polubic i przebrną przez ta serie niedoskonała wlasnie-rozpoczelam jakis rok temu czytac 1 czesc i nie wyrobilam...tak dla mnie wszystko bylo jakies takie nijakie,dziecinne,nudne...moze trzeba byc starszym by w to 'wejsc'..? Odpowiedz Link
malgorzataka Re: ? 02.07.11, 21:26 to może być wytłumaczenie... pewnie żeby przebrnąć i polubić "Sagę ludzi z lodu" trzeba być młodszym )) Odpowiedz Link
malgorzata722 Re: ? 12.07.11, 13:26 Trzeba kochać Nepomucką i jej specyficzny styl. Ja ją odkryłam dla siebie dopiero gdy miałam trzydzieści kilka lat. zestarejskrzyni.blox.pl Odpowiedz Link
donetta saga polskich rodzin 17.07.11, 07:16 Ostatnio ujęła mnie Cukiernia pod amorem, płynna narracja i wielowątkowość na tle dziejowych burz polskiej historii to jest to, co lubię najbardziej. www.empik.com/pozegnanie-z-ojczyzna-czarnecka-renata,prod60884761,ksiazka-p Odpowiedz Link
replika78 Re: saga polskich rodzin 14.11.11, 17:14 Dla zainteresowanych: jest już trzecvi tom Cukierni- Hryciowie. Jak i dwa poprzednie, wspaniały. Poprzednie miałam pożyczone teraz kupiłam w internetowej księgarni Naszej Księgarni za baaardzo dobrą cenę. Odpowiedz Link
joankawm Re: saga polskich rodzin 14.11.11, 22:55 Hryciowie zakupieni, cała saga przeczytana ze smakiem! Odpowiedz Link