Dodaj do ulubionych

Co Nowy Prezes TVP może zrobić dla nas?

• Gość: Ż. program o psach IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 03.02.04, 04:25
      Bardzo proszę o program dla miłośników kynologii, tj. o psach !!!!
      Kiedyś było "Podaj łapę". Chodzi o coś takiego, tylko jeszcze lepiej.
      Programik w WOT w niedzielę jest bardzo króciutki i traktuje o wszystkich
      zwierzętach, a ja proszę o psach.
      Jest nas wiele tysięcy osób zainteresowanych kynologią!!!!
      • Gość: Rysiek Re: program o psach IP: *.aster.pl 03.02.04, 13:46
        Buhahahahaha "podaj łapę" prowadził taki śmieszny homo-nie-wiadomo, może teraz
        przejął by pałeczkę Kamel?
        • Gość: Ż. Re: program o psach IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.02.04, 01:59
          Nie ważne jak wygląda prowadzący. Kamel odpada. Nie zna się na kynologii.
          Pan od "Podaj łapę" był bardzo sympatyczny, a co robi po pracy - nie moja
          sprawa.
    • Gość: łodzianin Re: Co Nowy Prezes TVP może zrobić dla nas? IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 03.02.04, 08:23
      Zakazać, pod rygorem natychmiastowego wykonania kary śmierci, kręcenia się w
      promieniu mniejszym aniżeli 1000m od gmachu TVP, następującym osobom (kolejność
      przypadkowa):
      Kwiatkowscy
      Zieliński
      Gembarowski
      Jeneralski
      Orcholski
      Pieńkowska
      Durczok
      Terentiew
      Młynarska
      Fajkowska
      Dowborowie
      Kamel
      Kraśko
      Basałaj
      Banasikowski
      Szaranowicz
      Kurzajewski
      Rakowski
      Czyż
      Turski
      Warakomska
      oraz wszelkie pozostałości po tzw. PRL. Gruntownie przewietrzyć ośrodki
      regionalne. TVP1-nośnikiem społeczno-politycznym, TVP2-witryna kulturalna,
      TVP3-sprawy regionalne oraz sport i film. Reklama-ograniczyć do niezbędnego
      minimum. We wszystkich "okienkach" zatrudnić ludzi dotąd nigdzie
      nieskompromitowanych. Dać szansę młodym. Zweryfikować po okresie powiedzmy 2
      lat. Po spełnieniu tych minimalnych wymogów zaręczam, że ponownie zapłacę
      abonament.
      • Gość: bel70 Re: Co Nowy Prezes TVP może zrobić dla nas? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.04, 07:54
        w całej rozciągłści popieram!!!!!!!!! + wyp........ć seriale!!
    • Gość: Kaz Re: Co Nowy Prezes TVP może zrobić dla nas? IP: 213.199.204.* 03.02.04, 09:32
      Niech się stara o to, by nie popsuć TVP. Nie jest wcale zła. Powinien o tym
      pamiętać. Nie wyobrażam sobie telewizji w Polsce bez TVP. Bardzo żałuję, że TVP
      nie stworzyła kanału z filmami polskimi. Mają przecież bogate archiwa.
      A przecież, jeśli idzie o programy informacyjne, to wcale nie jest tak źle. TVP
      nie jest tu wcale gorsza np. od TVN. Jest, tak myślę, mniej stronnicza. Nie
      wyobrażam sobie, by pan Dworak powtórzył programy typu "Walendziak i spółka".
      Np. "Puls dnia". Wtedy to po dziesiątkach lat telewizji reżimowej wkroczyli
      panowie "Walendziak i spółka". Makabra.
    • Gość: onek Re: Co Nowy Prezes TVP może zrobić dla nas? IP: *.opole.dialup.inetia.pl 03.02.04, 09:37
      Nigdy nie pytaj co prezes może zrobić dla ciebie.
      Pytaj co ty możesz zrobić dla prezesa.

www.krzysmyszka.republika.pl/
      • Gość: balin Re: Co Nowy Prezes TVP może zrobić dla nas? IP: 212.14.60.* 03.02.04, 09:44
        po pierwsze primo: niech wroci latajacy cyrk montiego pajtona!!!
        po drugie primo: plizzz powtorzcie lemoniadowego joe!!!
        po trzecie: przychylam sie do powtorki p.alaski...
        • joneczka Re: Co Nowy Prezes TVP może zrobić dla nas? 30.11.04, 13:53
          O tak tak!!!! Latający Cyrk Monty Pytona!!!!
    • Gość: ksenia Re: Co Nowy Prezes TVP może zrobić dla nas? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 03.02.04, 11:08
      CZYSTKA W GMACHU:
      Zielinski, Terentiew
      SERIALOWE POWTORKI:
      Twin Peaks!!!!!
      Latający cyrk Monty Pythona!!!!!
      Hotel Zacisze
      Przystanek Alaska
      Thriller
      Studio 2 ( z Kosmosem 1999 i wystepem Abby :)
      Brygady Tygrysa
      Arsene Lupin
      Ja, Klaudiusz
      Portret zawoalowanej damy
      Stowarzyszenie z Eleusis
      Wuj Silas
      Człowiek z Marsylii
      KOMPLETNE FILMOGRAFIE
      Polanski, Kubrick, Antonioni, Lynch, Forman, De Palma , Welles, Scola,
      Jodorovsky, Truffaut, Bunuel, Almodovar, Cocteau, Visconti, Borowczyk, Bracia
      Coen, Coppola, Cronenberg, Herzog, Klimow, Menzel, Murnau, Parker, Demme,
      Roeg, Romero, Saura, Kondratiuk

Pomarzyc zawsze mozna...... :)

• Gość: Cornolio Chcę powtórki komisji śledczej !!! IP: *.ch.pwr.wroc.pl 03.02.04, 11:16
      1. Komisja śledcza była w dechę - powinna zostać powtórzona
      2. Od początku chcę "Modę na suck'cess" - bo nie pamiętam kto tam kogo
      pierwszy puknął

Teraz poważnie:
      1. BAJKI. Wychowałem się na znakomitych bajkach
      typu "Reksio", "Sąsiedzi", "Pszczółka Maja", etc. Wiem, że nie wszystkie
      wymienione są polskiej produkcji ale może warto byłoby pomyśleć o maluchach i
      zacząć na nowo takie bajki tworzyć?
      2. SPORT. Co się dzieje z p. Szpakowskim? Piłę przecież tak genialnie
      komentował. Basałaj mu nie dorasta do pięt! Może udałoby się nakłonić go do
      powrotu?
      3. PUBLICYSTYKA. Przychylam się do głosów krytyki p. Jaworowicz. Program
      prowadzony jest w sposób żenujący a zmanierowanie tej pani przyprawia o
      mdłości (nie tylko mnie!). Poza tym to trzebaby chyba zwiększyć dawkę
      publicystyki (tylko nie Jaworowicz!).
      4. WIADOMOŚCI. Więcej obiektywizmu proszę! Ale co do prowadzących to nie
      jestem bardzo krytyczny - mnie tam się podoba sposób bycia p. Durczoka, p.
      Pieńkowskiej czy p. Jeneralskiego.
      5. FILMY. Tu jest najgorzej - sama AMARYKA. Nie dość że nas amarykańce dymają
      na każdym kroku to jeszcze musimy oglądać te ich głupawe filmy. Możeby tak
      łaskawiej spojrzeć w stronę kina europejskiego?
      6. SERIALE. "Moda na sukces" musi odejść! Nie trzeba się bać emerytów, oni
      szybko zapomną, że coś takiego kiedykolwiek było na antenie. Zamiast tego
      wyprodukujcie nowy jakiś polski serial - każdy będzie lepszy od "Mody na
      sukces", nawet jak wam nie wyjdzie!
      7. ROZRYWKA. Tu niestety też mizeria. Zgadzam się niestety, że p. Terentiew
      jest kiepska w swoim fachu. Publiczna TV to chyba jednak powinna działać z
      myślą o dowartościowniu widza a nie żeby mu "Biesiadą" czy print screen'em z
      prywatnych ścierwowizji życie podtruwać. Trzeba tu chyba jakąś nową strategię
      obmyślić i inteligentniejszych nieco ludzi też obłaskawić.
      8. TEATR TV. Moim zdaniem tu akurat nie ma się czego wstydzić. Tylko
      powiedziałbym żeby ładować teatru więcej na tydzień, bo mamy naprawdę
      świetnych aktorów i świetne sztuki i chciałoby się częściej niż raz w tygodniu
      coś oglądnąć.
      9. GODZINY NADAWANIA. Właśnie! Ramówkę TVP to chyba kretyn jakiś wymyśla!
      Przykład: ambitne kino w niedzielę po 22 (sic!). No nie wiem, nie wiem. Ja bym
      kretyna wywalił a ramówkę odpowiednio zmodyfikował.

I to chyba tyle. Pozdrawiam.
    • asztet Przywrócić Dariusza Szpakowskiego !!! 03.02.04, 13:34
      I przy okazji sprawić, że mecze piłki nożnej nie będą komentowane przez trzech
      najnudniejszych sprawozdawców świata: Janusza "Naprawdę-naprawdę" Basałaja,
      Tomasza "Proszem-państwa" Jasinę i tego trzeciego pana o intonacji cyborga, czy
      jak kto woli Moniki Lubicz vel Nawrot vel Ross.
      • wojtek_kosynier Zgadzam się, no bo jakby mogło być inaczej, z 03.02.04, 13:58
        postulatem odsunięcia ww. panów od komentowania meczów. Jednocześnie
        kategorycznie sprzeciwiam się przywróceniu do "służby sprawozdawczej telewizji
        publicznej" Szpakowskiego. Aliści, wyszłoby na to, że zamienił stryjek
        siekierkę na kijek. Radziłbym posłuchać, na jakim poziomie komentują mecze w
        Canal+: Laskowski, Nahorny, Smokowski czy też Twarowski. "Szpak" może im
        najwyżej buty czyścić i ewentualnie kawę robić:)
        • Gość: Cornolio Bronić będę Szpakowskiego!! IP: *.ch.pwr.wroc.pl 03.02.04, 14:29
          Różnie można gadać o komentatorach sportowych. Ja powiem tak: od Szpakowskiego
          uczyli się wszyscy współcześni komentatorzy, uważam że jest dobry (moje
          zdanie), plamy strasznej nigdy nie dał (Basałaj i Banasikowski się błaźnią
          ustawicznie), a że Laskowski i inni są dobrzy... nie przeczę, mnie się na
          przykład Borek też bardzo podoba (jego styl komentowania naturalnie) tylko nie
          ma co mówić, że Szpakowski jest nie na poziomie, bo to nieprawda jest.
          • wojtek_kosynier A zapomniałeś jak "Szpak" podsumowywał mecz, 03.02.04, 15:15
            już w pierwszej połowie. Poza tym nie znał personaliów postaci "wyłuskiwanych"
            na trybunach przez realizatora. Dobrze przynajmniej, że z reguły rozpoznawał
            piłkarzy, bo z tym z kolei permanentne kłopoty miał Zydorowicz.
            • asztet Re: A zapomniałeś jak "Szpak" podsumowywał mecz, 03.02.04, 21:47
              No to można mu w kontrakcie wpisać, że nie wolno mu podsumowywać meczu przed
              upływem 85 minuty. I cześć. A co do postaci wyłuskiwanych - czasem wiedział,
              czasem nie wiedział. Ja też czasem wiem, czasem nie wiem :)

Zgadzam się, Laskowski jest dobry, panowie z Canalu dowcipni, chociaż akurat
              Laskowski się ostatnio jakiś taki za wesolutki zrobił, nie wiem czemu. Ale
              generalnie ok. Natomiast Borek mi kompletnie nie odpowiada. Niby nie ma w
              głosie jakiejś denerwującej nuty (jak Kołtoń), czy też nie smęci capim głosem,
              że się telewizor chce wyłączyć (Basałaj, Jasina) - ale komentowanie meczu to
              przede wszytskim budowanie atmosfery, a nie bombardowanie szczegółami w rodzaju
              kto jaki kontrakt z kim podpisał, za ile (koniecznie) i kiedy skąd dokąd
              przejdzie.

A w tworzeniu atmosfery Szpakowski był niezrównany - i właśnie on słusznie
              został uznany za następcę Ciszewskiego. Nawet nie chodzi o te podsumowania-
              mnie też to denerwowało, ale mu to wybaczałem i wybaczam. Bo facet miał to coś,
              tę iskrę bożą. A Basałaj - nawet jeśli podsumowanie zrobi po meczu, to dla mnie
              będzie jedynie notorycznie mylącym się nudziarzem, który mi zabrał Szpaka z
              powodów niewiadomych (mówi się, że naraził się "pałacowi") - albo po prostu po
              to, żeby samemu sobie pojeździć i pokomentować. Ku uciesze chyba tylko własnej
              i własnej rodziny. Bo nawet jak ktoś nie chce powrotu Szpaka, to zazwyczaj
              mówi: Borek albo Smokowski. A jakoś nie słyszałem, żeby ktoś powiedział:
              Basałaj jest lepszy!

• mahoney Re: A zapomniałeś jak "Szpak" podsumowywał mecz, 03.02.04, 22:08
                to ja powiem od szpkaowskiego wszytsko jest lepsze
        • Gość: Miklos Re: Ty chyba jesteś bezczelny. IP: *.aster.pl 16.05.04, 17:30
          Czyścić buty, a raczej łapy możesz czyścić swojemu psu. Osobiście wole
          podsumowania red. Szpakowskiego. On jest niezrównany w tworzeniu atmosfery
          nawet z najnudniejszego spotkania. A ty chyba się nie znasz na atmosferze meczy
          piłkarskich. Zwracam się do kolegi, który napisał, że Szpakowski może czyścic
          buty Laskowskiemu, Smokowskiego i jeszcze jakiemuś idiocie z Canal +. I jeszcze
          jedno Ci radzę, spadaj na bambus, bo tam Twoje miejsce. A kawę, to możesz robić
          Ty, ale ja bym jej na pewno nie wypił.
    • Gość: Kamil Sokołowski Re: Co Nowy Prezes TVP może zrobić dla nas? IP: *.ib.com.pl / *.ib.com.pl 03.02.04, 13:36
      Guntowne zmiany trzeba byłoby oczywiście zacząc od sztandarowego programu
      informacyjnego,TVP1 Wymianie nie tylko powinni podlegac poszeczególni
      dziennikarze. Retusz powinno przejsc całe studio,któr edzis ogląda się
      fatalnie.
      Propunuje wprowadzic do wiadomości nowe twarze,zmienic szefów...
      Jednym słowem na nowo zbudować markę programu.

2.Kino.... nie można powiedzieć że to jest na najwyższym poziomie..
      Gdzie produkcje europejski? świetne filmy fracuskie?włoskie?
      Zostajemy karmieni amerykańskimi filmikami..dodoatkowo nie najwyższych lotów...
      Nawet komercyjny tvn ,lepiej wypada na tym polu

3.Może jakies nowe propozycje programowe?
      Chyba wszyscy mamy już dość ciągnących się seriali... wiem wiem mają one wiele
      fanów....ale po co moda na sukces?może warto postawić na zmiany..
      Jaka to melodia?chyba też sie juz przejadła.
      Tak pzry okazji,moze mala rewolucja ''sprawy dla reportera'' bo obecnie
      przygotowanie programu pozostawia wiele do życzenia...

POra na tvp2....

1.Mniej! biesiad! tandetnych show! i sztucznychimprez z pania młynarska!
      rozumiem ze sa tez widzowie takich programów,,,alee prosze niech bedzie ich
      mniej!
      Pokazujcie nowoczesne widowiska... i te naprawde wazne!

Wiecej programów skierowanych do młodych ludzi... to naprawde liczna widownia...
      M
      oże by tak? przewodnik kariery? pomocne rady i wskazówi w szukaniu pracy?
      wybiciu sie ? zaistnieniu na rynku?
      Zmainy są chyba bardzooo ważne...
      • Gość: ZAk Chcemy Lisa w TVP! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.02.04, 10:39
        Co do pkt. 1: trzeba ich wymienić na lepsze moodele. Trzeba kilknastu lisów.
        Ulizanych, wypicownych takich, co ostro powiedzą co dobre a co złe. I
        przypieprzą komuchom. Jasne. Trzeba nam takich wojowników partyjnych, by za nas
        walczyli. Fajnie się ogląda, jak lis w każdy wieczór dopieprza tym, których nie
        lubimy. A jeszcze do tego nazywa swoją audycję - Fakty! Szczyt obłudy. Ale
        tego chcesz.
        Tylko do czego to dprowadzi? Spieprzą z tego kraju wszyscy. Bo młodzi juz chcą.
        • Gość: tyle Nie chcemy NINKI T w TVP IP: 212.76.39.* 10.08.04, 22:18
          tyle. wystarczy.
    • asztet I zluzować p. Kraśkę 03.02.04, 13:55
      Nie żeby go od razu wywalać, chociaż jego fanem nie jestem, ale na litość boską
      czy on musi obstawiać wszystko, począwszy od wieczorów wyborczych, przez
      relacje z krajów UE po rajd Paryż-Dakar ???
      • Gość: telewizor Re: I zluzować p. Kraśkę IP: *.komputerowe.com 28.02.04, 16:35
        sprawdz kolego kim byl jego tatus? i wszystko jasne.jak widac mozna miec wade
        wymowy i niezle funkjonowac w telewizji.
        • Gość: rav255 Re: I zluzować p. Kraśkę IP: 81.210.14.* 29.07.04, 14:56
          Dziadek chyba... A tatus tez?
      • Gość: ss Re: I zluzować p. Kraśkę IP: *.komputerowe.com 28.02.04, 16:36
        szalom
    • moniq_c Re: Co Nowy Prezes TVP może zrobić dla nas? 03.02.04, 14:32
      i poprosimy o załatwienie Cezara Mończyka jako dyrektora artystycznego
      nadzorującego wszelkie programy rozrywkowe ;-)))))
      • Gość: grazynka-lubicz Re: Co Nowy Prezes TVP może zrobić dla nas? IP: *.acn.pl 03.02.04, 14:43
        O tak, tak . I Klaudię wraz z Moniką zamiast Mołek i Torbickiej.
      • tymoteusz5 Re: moniq_c popieram!!!!!! 03.02.04, 15:16
        Czarek powinien przejac Jedynke a Dzoana Naturalna za Ninke!!!!!ale sie
        zrymowalo!! choc powaznie sie zastanawiam czy nie lepiej ja dac do Wiadomosci
        za Pienkowska..?? pieknie by nam niusy czytala ( móóóóój mąąąąąąz jeeest itd)
        --
        Janek tak polubil
        Pania od matematyki
        Ze po pewnym czasie
        Przestali sie z czymkolwiek liczyc

DbB
      • wojtek_kosynier W takim przypadku, prognozę pogody mogłaby 03.02.04, 15:26
        prowadzić ta czarnulka (Ilona?). Występowałaby, rzecz jasna, w bieliznie
        erotycznej.
    • moniq_c Czaruś - dyrektor 03.02.04, 15:29
      Już Wy Cezarrrra nie uczcie ruchów personalnych..... (boschhhhh, jak to brzmi
      dwuznacznie ;-)))...... Chłopak przecież wprawę ma w zarządzaniu pracownikami -
      juzon bedzie wiedział, jak te swoje panienki poustawiać
      podzieli sobie na takie co mają piersi pozytywne i ośrodki ciężkości czy jak on
      to tam zwał - i na ten plankton sławetny co może np. pogodę zapowiadać ;-)))))
      • tymoteusz5 Re: Czaruś - dyrektor 03.02.04, 15:40
        Noooo on by zrobil porzadek na Woronicza!!! ty nie masz gornej wagri - won!!!
        ty masz nisko polozony osrodek ciezkosci - won!! i w ten sposob nie musieli
        bysmy ogladac wiecej Agatki Mlynarskiej i innych!!!!
        --
        Janek tak polubil
        Pania od matematyki
        Ze po pewnym czasie
        Przestali sie z czymkolwiek liczyc

DbB
        • moniq_c Re: Czaruś - dyrektor 03.02.04, 16:05
          tymoteusz5 napisał:

> nie musielibysmy ogladac wiecej Agatki Mlynarskiej

o taak!!!!!! to jest moje marzenie!!!!!!!
      • servus_lca Re: 03.02.04, 15:46
        Żeby wszyscy w TVP nastawili sobie dobrze zegarki i programy rozpoczynały się
        o właściwych porach a nie 15 minut pożniej niż to jest w programie.
        I żeby bajka zawsze była o 19 i trwała 25 minut!
    • goniacy.pielegniarz Oto co powinien zrobić nowy prezes: 03.02.04, 16:51
      Zwolnić następujące osoby:
      Sławomir Zieliński, Nina Terentiew, Piotr(albo Grzegorz, nie pamiętam)
      Sławiński, Andrzej Kwiatkowski, Jolanta Pieńkowska, Piotr Gembarowski,
      Przemysław Orcholski, Monika Kaniewska, Mariusz Rudnik, Joanna Racewicz, Marek
      Sierocki, Piotr Kraśko, Tomasz Kamel, Sławomir Jeneralski, Agata Młynarska,
      młody Dowbor...

Jak mi się jeszcze ktoś przypomni, to wpiszę.

• goniacy.pielegniarz Re: Oto co powinien zrobić nowy prezes: 03.02.04, 16:57
        Max-Kolonko, Dorota Warakomska, no i oczywiście w pierwszej kolejności Waldemar
        Milewicz...
        • goniacy.pielegniarz Re: Oto co powinien zrobić nowy prezes: 03.02.04, 16:57
          Zakazać wstępu do TVP Maryli Rodowicz!
        • Gość: gabrysia Re: Oto co powinien zrobić nowy prezes: IP: *.tarnow.sdi.tpnet.pl 03.02.04, 17:17
          Tych osob będę bronić.Nie zabierajcie Maxa , Warakomskiej,Milewicza(w
          szczególności) oraz wspomnianego Durczoka.A z resztą się zgadzam.
          • goniacy.pielegniarz Re: Oto co powinien zrobić nowy prezes: 03.02.04, 17:36
            OK, Maks ostatecznie mógłby zostać, przynajmniej czasami można się pośmiać,
            choć częściej z niego niż z nim. Ale obrona Milewicza to już szczyt perwersji:))
      • Gość: Kaz Re: Oto co powinien zrobić nowy prezes: IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.04, 19:37
        Jeden tylko pan prokurator to porządny człowiek ale i ten, kiedy mu się dobrze
        przyjrzy, to kawał świni...
      • Gość: wokciech Re: Oto co powinien zrobić nowy prezes: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.04, 00:05
        A najlepiej zwolnić 6000 ludzi z TVP (chyba tylu pracuje) i zastąpic ich
        swojakami z prawicy.
        I juz !!
    • mahoney Re: Co Nowy Prezes TVP może zrobić dla nas? 03.02.04, 21:59
      brawo dla gazety za watek , sam chcialem taki zalozyc , niestety net nie dziala
      mi ostatnio tak czesto zeby byla szansa ,
      jakie uwagi :
      - wiecej sportu , transmisji na zywo , ale popularnego sportu jak pilka ,
      koszykowka , siatkowka
      - program ktory kibice wypraszaja od tvp w listach , na forach itp od paru
      lat , magazyn o lidze polskiej to podstawa ,
      - magazyny o innych ligach polskich , dlaczego nie ma magazynu ligi
      koszykarskiej jezeli tvp , co jest super nadaje mecze , moze wystarczy spytac
      ere czy nie dala by paru groszy na to
      - chcialbym aby zrezygnowano z gali bokserskich , bo jak ktos napisal z tego
      sie robi ostatnio wwf oraz skorumpowanej jazdy na lyzwach
      - zdjac rower blazeja , program udawajacy przewodnika mlodych ludzi , a tak
      naprawde mamiacy im w glowach
      - wiecej dobrych filmow przynajmniej raz w tyg , takich jak prosta historia
      lyncha , lub dobrego widowiskowego kina z USA , wiecej kina z naszego
      kontynentu
      - wyrzucenie seriali pokroju lokatorzy , gali muzyki biesiadnej w czasie
      najlepszej ogladalnosci
      - nie kopiowanie pomyslow konkurencji bo ludzie zawsze zauwaza , nie sa glupi a
      poza tym to zalosne patzr program tvp " spelniamy wasze marzenia "
      - apolitycznosc w programach tvp ,
      - moze wreszcie jakis prawdziwy progarm satyryczny z takich co spotykamy
      chociaz w niemieckich pro 7 czy sat 1 , gdzie ludzie zyskali by wreszcie szanse
      posmiania sie z ludzi ktorzy marnuja nasze pieniadze ,
      - wiecej progarmow blizej zycia , materialow jak chocby klatka latkowskiego

tvp powinna miec jakis poziom , tvp nie musi konkurowac z tv prywatnymi , a
      pieniadze zawsze sa , niech nie gadaja bzdur bo nikt w nie nie wierzy !
      -
      -
    • moboj Re: Co Nowy Prezes TVP może zrobić dla nas? 04.02.04, 07:39
      chyba już nic nowego nie wymyślę:
      po pierwsze: Szpakowski ma wrócić i w tv ma być więcej piłki nożnej
      po drugie: żadnych biesiad i innych potańcówek z discopolowymi zespołami w
      rodzaju "I3"
      po trzecie: teatr w każdy poniedziałek obowiązkowo (jak będzie częściej to też
      się nie pogniewam)
      po czwarte: chętnie obejrzałabym dobranocki z mojego dzieciństwa (reksio, bolek
      i lolek, sąsiedzi, wilk i zając, mrówka i mrówkojad)
      po piąte: Polacy naprawdę nie są głupi i naprawdę oglądają wartościowe programy
      w rodzaju wykładów profesora Kołakowskiego
      po szóste: programy typu "randka w ciemno", "coś tam z marzeniami", seriale
      typu "moda na sukces", "lokatorzy", "klan (hipochondryków)" - wywalić to z
      anteny!!! niech wróci "przystanek Alaska", "Miasteczko twin Peaks" i
      (koniecznie!!!) serial "Morderstwo" - to był genialny serial kryminalny!!!
      po siódme: zdejmijcie z anteny p. Terentiew - ona ma straszną wadę wymowy, nie
      da się jej słuchać. najlepiej, zeby już na emeryturę przeszła - chyba już pora
      na nią, prawda?
      • mahoney Re: Co Nowy Prezes TVP może zrobić dla nas? 08.02.04, 18:03
        jeszcze dodam :
        - emisje Przystanku Alaska , Miasteczka Twin peaks ( bo nie widzialem a
        wszyscy widzieli )
        - napisy na niektore albo najlepiej wszystkie filmy , szczegolnie te z jakis
        dziwnych krajow tak zeby mozna bylo na przyklad posluchac norweskiego
        - szpakowski ma nie wrocic zalozyc mu cos na usta albo zaszyc zeby juz nigdy
        nikt nie musial sluchac jego pierdol
        • worfff Re: Co Nowy Prezes TVP może zrobić dla nas? 12.02.04, 08:56
          Tak, napisy. Pod kara smierci zakazac lektorow na filmach. Nienawidze ich. A
          juz szczytem debilizmu jest lektor na musicalu, co u nas przyjete i powszechne.
          Poza tym mamy spoleczenstwo polanalfabetow. W koncu bylaby jakas misja
          telewizji publicznej - chcesz ogladac Rambo? Naucz sie czytac.
        • Gość: widz skądśtam Re: Co Nowy Prezes TVP może zrobić dla nas? IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.04, 22:46
          może i ktoś z TVP to czyta ?
          jeśli tak - proszę o powtórkę filmu "The Wall" z B.Geldoffem
          i muzyką Pink Floyd - kiedyś to puszczono w wakacje , chyba
          po to aby utrudnić młodzieży obejrzenie - bo teksty są dla starszego
          pokolenia troszke niewygodne ;-)
          no i chętnie obejrzałbym raz jeszcze filmy Petera Weira
          a szczególnie "Bez Lęku"
      • Gość: Ain Re: Co Nowy Prezes TVP może zrobić dla nas? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.04, 22:59
        Módłby powiedzieć Stasi Ryster, że się zasiedziała w tej wielkiej Grze. Ona z
        soba nic nie zrobiła od ilu to już lat?
    • moboj Re: Co Nowy Prezes TVP może zrobić dla nas? 04.02.04, 07:42
      dodam jeszcze, że program o psach bardzo by się przydał. chodzi mi o taki
      rodzaj poradnika dla psiarzy.
      • Gość: anmanika Re: Co Nowy Prezes TVP może zrobić dla nas? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.02.04, 10:14
        Nie bede oryginalna wiec doloze 85 post o tym samym czyli:
        Wyslac na jakas bezludna i beztelewizyjna wyspe (by juz nikomu krzywdy nie
        robili) Nine Terentwiew z calym haremem pociotkow i znajomkow. Ewentualnie
        sprzedac tvnowi lub polszmacie niech sie tam realizuja.
        Niech Prezes wreszcie nauczy swoich podwladnych punktualnosci bo nie wiedza co
        to jest.
        Poprosze o wiecej spektakli teatru telewizji a ten zeby wrocil na 20.00 w
        poniedzialki bo wtedy jest szansa, ze dotrwam do konca.
        Poprosze o wiecej filmow z innych czesci swiata niz Ameryka. Wiem, ze
        dostajecie je za darmo ale zamiast robic beznadziejne programy dla debili mozna
        by te pieniadze spozytkowac na lepsze cele (patrz wyzej:))
        No i zeby te filmy pokazywane byly dla ludu pracujacego ;))) a nie zaczynaly
        sie o 23.50!!!!!
        • Gość: ZAK Terentiew IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.02.04, 10:25
          A kogo te Terentiewy skrzywdzili, nic nie wiem. Filmów? Tak - więcej. I nie z
          USA. Ale np. z Rosji. Jestem za tym. Tak potęzny kraj, a kontakty z nim żadne.
        • Gość: Anka Re: Co Nowy Prezes TVP może zrobić dla nas? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.04.04, 21:24
          A co soadzicie o reklamach w telewizji sniadaniowej, dla kogo oni to puszczaja?
          Dawniej przed wyjsciem do pracy przynajmniej pogode moglam obejrzec, no i
          jeszcze wakacje od czerwca do wrzesnia!!!
    • bm_ka Re: Co Nowy Prezes TVP może zrobić dla nas? 04.02.04, 11:03
      Nowy Prezes mógłby dla mnie zmienić formułę 'wiadomości' bowiem istniejąca już
      się wyczerpała do dna!Niechże te informacje zostana przekazane w sposób który
      mógłby przykuc mnie do TV1 na pół godziny. Moze tez ciekawsi dziennikarze
      mogliby je wygłaszać ( niechby został Kamil Durczok - jedynie z nim się nie
      nudzę). Chciałabym także regularnie (może co tydzień albo co dwa) zobaczyc
      Teatr Telewizji w porze największej oglądalności, w dobrej obsadzie i również
      z klasyką w repertuarze. Mogę pomarzyć..? :)
    • mon.dan Re: Co Nowy Prezes TVP może zrobić dla nas? 04.02.04, 15:40
      1. powtórzyć serię "W starym kinie" w całości i oryginale, łącznie z panem
      który opowiadał o filmie. Albo wogóle zrobić nową serię powtórek, tak jak z
      borewiczem. Powtórzyć przboje PRLu: Kobrę, W starym Kinie (!!!) itp itd etc
      2. Zdjąć Agatę Młynarską
      • Gość: malgos Re: Co Nowy Prezes TVP może zrobić dla nas? IP: *.stacje.agora.pl 04.02.04, 16:35
        Ja poproszę o stary, dobry, często zapierający dech w piersiach Teatr Telewizji.
        I zeby był w poniedziałek, o ósmej wieczorem, tak jak było ZAWSZE (kiedyś)
        • a_to_ja Re: Co Nowy Prezes TVP może zrobić dla nas? 04.02.04, 23:07
          Proponję:
          - przewietrzyć korytarze i gabinety w TVP,
          - poszperać w archiwum, omijając (przynajmniej przez najbliższe 5 lat) półki z
          serialami typu "Czterej pancerni..."
          - uwzględnić prośby o seriale typu "Przystanek Alaska", "Miasteczko Twin Peaks"
          (kolejność nieobowiązkowa),
          - uwolnić aktorów zaklętych w "Klan", "Złotopolskich","Na dobre i na złe" oraz
          tym podobnych,
          - dać szansę poniedziałkowemu teatrowi,
          - nie zapominać o kulturze przez duże K i nie wycierać nią ostatnich godzin
          emisyjnych w myśl, że artyści chodzą spać nad ranem;))
          - powiedzieć STOP dwójkowym biesiadom na bezludnych wyspach oraz np.w sali
          kongresowej z mocno ogranym i osłuchanym towarzystwem typu Piotr G.,jego była,
          Robert R. plus Krzysztof T. Bleeee...
          - nie wypuszczać "dobrych" dziennikarzy i prezenterów wychowanych na garnuszku
          TVP do innych stacji,
          - zastanowić się, dlaczego tyle razy na tej stronie pojawiają się niektóre
          nazwiska (we właściwym kontekście),
          - oszczędzić nam zdrowia i emitować jak najmniej filmów produkcji USA - tych z
          kręgu "opartych na faktach autentycznych"

Spróbować zrobić COŚ wartościowego - inaczej.
          Postawić na świeżość, kreatywność,obiektywizm.
          I szanować widza.
          Pozdrawiam.
          • Gość: pędziwiatr Re: Co Nowy Prezes TVP może zrobić dla nas? IP: *.walbrzych.cvx.ppp.tpnet.pl 27.02.04, 23:49
            Noo, z tym Twin Peaks to dobry pomysł, już mnie wkurzają te wypowiedzi typu:
            duńska ("Królestwo") czy polska odpowiedź na TP ("Fryzjer"), gwiazda serialu TP
            (epitet dołaczany do Lary Flynn Boyle w newsach jej dotyczących w prasie),
            itp., gdy samego serialu dawno nie było i nie jest pokazywany. Potwierdzam, że
            serial ma wielu fanów (natknąłem się na takowych w necie), domagających się
            powtórzenia go i chyba warto by było. Sam bym chętnie zobaczył, tym bardziej,
            że widziałem tylko kilka odcinków, a o ile mi wiadomo DVD z serialem nie został
            wydany po polsku.
            • Gość: przeciętniaczek Podnieść uposażenia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.03.04, 19:18
              to będziemy chętnie płacić abonament. Ciekawe, ile tego będzie w tym roku?
              Panie Prezesie, zwolnić połowę z zespołu, pozostałej połowie wynagrodzenie o
              50% w dół.
              Zdjąć Pana Kraśkę - przecież to gostek bez pojęcia o niczym, reportaże jego są
              żenujące. Za jaki frajer on bierze pieniądze ?
              NOWE, NOWE TWARZE NA WIZJI BO TE STARE ZMANIEROWANE BABY I FECECI NIE ZACHĘCAJĄ
              DO OGLĄDANIA.
        • Gość: MIKA Re: Co Nowy Prezes TVP może zrobić dla nas? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.04, 13:19
          JA TEŻ
    • Gość: just Re: Co Nowy Prezes TVP może zrobić dla nas? IP: *.warszawa-zoliborz.sdi.tpnet.pl 04.02.04, 23:32
      Odpowiem pełnym zdaniem. Nowy prezes nic dla nas nie może zrobić, bo nie
      zmieniony pozostaje układ. Można by długo rozprawiać nad rolą jednostki w
      historii, można by długo dywagować nad zwolnieniem tej czy innej osoby, lub nad
      przyjęciem tego lub owego. Ale to bez znaczenia. System jest chory. Polityczna
      Krajowa Rada, polityczne zarządy mediów publicznych to oznacza tylko jedno -
      kradzież. Skradziono nam media publiczne. I tyle
      • Gość: a to ja Re: Co Nowy Prezes TVP może zrobić dla nas? IP: *.iig.pl / *.iig.pl 05.02.04, 17:46
        Just!
        Chyba masz rację...
        NIC.

Teksty powyżej wyglądają zatem jak prośby do Świętego Mikołaja ;)))
        Cóż, wolno sobie czasem pomarzyć ...
        • Gość: gacek Re: Co Nowy Prezes TVP może zrobić dla nas? IP: *.dsl1.elk.ca.frontiernet.net 19.02.04, 04:44
          Nie zapominajcie Prezesie o TV POLONIA. Dosyc juz tych wszystkich dalekich od
          szosy, polanieckich, czterdziestolenich po dwudziestunastepnych latach, czy
          innych takich w tym guscie. POLONIA widzialaby chetniej cos bardziej na czasie,
          cos geograficznego(zachecajacego do zwiedzania), cos historycznego(zachecajacego
          do nauczania), seriale mile widziane, ale moze z troche wyzszej polki pod
          wzgledem aktorskim.Wiadfomosci(to nie tytul programu) oczywiscie rowniez, ale
          bez przesady z "gadajacymi glowami". Byloby tez milo gdyby godziny nadawania
          dostosowane byly do widzow w roznych miejscach na swiecie, a nie do Kraju nad
          Wisla wylacznie.
          • a_to_ja Re: Co Nowy Prezes TVP może zrobić dla nas? 27.02.04, 15:24
            Zaglądaliście do dzisiejszej GAZETY TELEWIZYJNEJ?:)
            Wielu czeka "miła" niespodzianka...

Pozdrawiam.
    • Gość: jani Napisy! IP: *.man.rsk.pl 05.02.04, 01:10
      Chcialbym, zeby TVP puszczala wiecej filmow z oryginalna sciezka dzwiekowa i
      napisami. Najlepiej zeby te filmy i seriale, byly adresowane przede wszystkim do
      tych lepiej wyksztalconych ludzi, ktorzy nie maja klopotow z czytaniem z ekranu.
      Bo juz slyszalem argumenty przeciw napisom, ze wiekszosc Polakow ma klopoty z
      szybkim odczytaniem napisow. Ale przeciez TVP z napisami moglaby puszczac tylko
      czesc oferty dla wybranych grup. No i oczywiscie dla tych nieslyszacych ludzi,
      ktorym nie wystarczaja napisy w telegazecie i lektorzy uzywajacy jezyka migowego.
      • Gość: BolekLolek Re: Napisy! IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 08.02.04, 19:12
        > Chcialbym, zeby TVP puszczala wiecej filmow
        > z oryginalna sciezka dzwiekowa i napisami...

mogę tylko przyklasnąć... Paradoksalnie istnieje duża szansa, że młodzi ludzie,
        wychowani na piractwie a la divix - i przyzwyczajeni do wersji oryginalnych &
        napisów - wymuszą na tiwi emisję filmów w tej formie...
      • broman3 Re: Napisy! 11.02.04, 23:44
        Popieram!!!!!!!!!!!!!!!!
        Podobny post wyslalem na forum Telewizja 10.02, nie zauwazylem tego wczesniej.
        Na poczatek mogloby to byc tylko w niektorych filmach, pewien rodzaj testu.
        Mozna by zobaczyc jaka by byla reakcja. Glowna zaleta tego rozwiazania jest
        rewelacyjna pomoc w nauce jezykow obcych. Zainteresowanych tym watkiem zazhecam
        do dyskusji na: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=14&w=10677565
        Jesl by sie zebralo sporo glosow mozna by napisac petycje do prezesa.
        Pozdrawiam
        Bartek
      • Gość: Magdalenka moje uwagi (proszę o przeczytanie) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.04, 19:26
        No to ja mam pewnę uwagi:
        -Kiedyś na TVP 2 w Soboty rano ok. 10 godz. były emitowane odcinkowe filmy o
        rasach psów. Chciałabym, aby zostały przywrócone te filmy, bo mysle że jest
        dużo osób których by to zaciekawiło.
        -Mam również prośbę, aby "M jak miłość" zostało puszczane nie o 21.00, jak to
        czasami bywa, lecz zawsze o 20.05.
        -Aby były emitowane programe kulturalne, jakieś reportaże z filmów,teatru.
        PProgram typu : Rower Błażeja: jest takiego czegos najlepszym przykładem
        -Aby miała miejsce jakaś muzyka np. aby przez godzinę były jakieś teedyski.Np.
        program myslisz o kims wybierz teledysk jest bardzo krótki i obraz teledysku
        jest zasłoniety pozdrowieniami
        -Niewiem czy kiedyś na tvp był serial "Jezioro Marzeń", bardzo proszę o
        wznowienie jego emisji od 1 do ostatniego odcinka. Fani tego serialu ubolewaja
        gdyz nigdy nie był emitowany w telewizji serial do konca, no moze jedynie do
        połowy.
        Bardzo dziękuję jezeli ktokolwiek to przeczytał. Pisze na podstawie moich
        osobistych pragnien jak i moich przyjaciół, znajomych.

Bardzo gorąco pozdrawiam!
    • Gość: Klik Re: Co Nowy Prezes TVP może zrobić dla nas? IP: *.crowley.pl 05.02.04, 10:02
      Może puścić koncert zespołu Gorgoroth !
      Jest już nagrany :)
    • bartek.m Re: Co Nowy Prezes TVP może zrobić dla nas? 05.02.04, 10:32
      1) Należy przenieść nadawany w piątki o 12.45 cykl "Leksykon kinomana" na
      godzinę 12.00 w niedziele, Program 2 (dawne miejsce "Pereł z lamusa") i
      powtarzać te filmy np. w dotychczasowej porze w piątki. To skandal, że
      pokazane do tej pory takie arcydzieła, jak "Pancernik Potiomkin", "Aleksander
      Newski", "Obywatel Kane", "La strada" czy "Osiem i pół" były nadawane w porze,
      gdy większości ludzi nie ma w domach (przy okazji dziękuję TVP za te tytuły).
      2) Należy skończyć z telewizyjnymi gniotami pseudoobyczajowymi lub
      pseudosensacyjnymi, nadawanymi we wtorki, środy i czwartki o 20.00.
      3) Filmy mają być emitowane w całości (a nie, jak ostatnio, pocięty "Sobowtór"
      Kurosawy), filmy panoramiczne mają być emitowane w takim właśnie formacie (a
      nie, jak ostatnio, pokaszetowany "Dobry, zły i brzydki" Leone).
      4) Więcej premier w Teatrze Telewizji i to ambitniejszych spektakli - ostatnio
      poziom bardzo się obniża, jak gdyby stawiano tylko na błahe farsy.
      5) Wieczory piątkowe, sobotnie i niedzielne mają być pełne najznakomitszych
      filmów tygodnia.
      6) Cykle "Kocham kino" (wtorek), "Uczta kinomana" (niedziela) i "Leksykon
      kinomana" (obecnie piątek) mają pokazywać prawdziwe arcydzieła i filmy
      rzeczywiście wartościowe - obecnie wybór wydaje się przypadkowy i obok pozycji
      wartościowych, a przy tym nieraz rzadkich (jak Eisenstein), trafiają się
      rzeczy słabe.
    • Gość: Bodzio Re: Co Nowy Prezes TVP może zrobić dla nas? IP: 62.233.207.* 06.02.04, 15:43
      Po pierwsze przywrócić wiarygodność "Wiadomoścom"
      Po drugie przenieść Teatr Telewizji na godz.20.00
      Po trzecie zmienić godziny nadawnia nocnych filmów w tygodniu
      • moniq_c Re: Co Nowy Prezes TVP może zrobić dla nas? 02.06.04, 17:58
        a ja bym nadal przejmie prosiła o "Przystanek Alaska..... "
    • Gość: magdall Re: Co Nowy Prezes TVP może zrobić dla nas? IP: *.aster.pl / *.acn.pl 06.02.04, 17:10
      to, co Tierientiew uczyniła z niegdys całkiem przyzwoitej dwójki woła o
      pomste do nieba! jarmark, benefisy, benefisy benefisów, benefisy benefisów
      benefisów. biesiady, pikniki itp. To ma być misja? Dla kogo? skończyć z
      nepotyzmem. wyrzucić na pysk telewizyjne klany. postawić na profesjonalizm,
      pomysł, inteligencje... Ech...mozna pomarzyć...
      • Gość: wini3 Re: Co Nowy Prezes TVP może zrobić dla nas? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.04, 09:37
        Od dawna czekam na możliwość oglądania reportaży z krajów sąsiednich i nieco
        dalszych ale niekoniecznie egzotycznych. Nie bywamy już tak często jak dawniej
        w Rumunii, Bułgarii, na Węgrzech i przeciętny Polak nie ma zielonego pojęcia
        co tam słychać. Chciałabym oglądać prawdziwe reportaże - wydarzenia kulturalne,
        zwykłe życie, trochę historii,ciekawe miejsca,zmiany w kraju, osiągniecia a
        nie tylko katastrofy. Dawniej z okazji świąt państwowych coś tam na temat
        danego kraju pokazywano. Dzisiaj szary człowiek nie ma najmniejszego pojęcia o
        życiu nawet najbliższych sąsiadów jeśli nie bywa za granicą. Jedyne Szerokie
        Tory tego nie załatwią. Dlatego patrzymy na innych przez pryzmat żebraków,
        złodziei, handlarzy.
        I jeszcze - jak przegapię kabarecik Olgi Lipińskiej to przegapiony. Mogłabym go
        obejrzeć jeszcze kilka razy bo nie wszystko wychwycę za pierwszym razem, a
        lubię się pośmiać, chociaż gorzko.
    • Gość: Robert Re: Co Nowy Prezes TVP może zrobić dla nas? IP: *.itpp.pl 08.02.04, 14:35
      Ja pominę sprawy personalne.
      Moje sugestie to: powtórka Kobry ale tej z lat 70-tych a nie najnowszych
      produkcji kryminalnych co miało miejsce w któreś ostatnie wakacje
      powtórka spektakli Teatru Telewizji nie tylko Złotej Setki
      seriale: "Popielec" "Rodzina Kanderów" "Hotel Polanów i jego goście" itd które
      były emitowane tylko raz.
      Powtórki tych programów to według mnie obowiązek Telewizji Publicznej wobec
      twórców polskiej kultury bo przecież te programy to też element kultury
      narodowej.
    • Gość: jolek Re: Co Nowy Prezes TVP może zrobić dla nas? IP: *.dip.t-dialin.net 08.02.04, 19:54
      Panie Nowy Prezesie! Szanowny Panie Dworak!Przychodząc 17 lutego do pracy,
      przychodzi Pan do stajni Augiasza!W jednym z wywiadów obiecał Pan przywrócić
      TVP jej misyjny charakter. Misję to Pan ma, ale przed sobą!Telewizji, której
      przyjdzie Panu prezesować, należy przywrócić jej właściwy i uczciwy
      charakter.Bo cóż oznacza skrót TVP?Telewizja:
      POLSKA,PUBLICZNA,PANSTWOWA,PRYWATNA,PARTYJNA?Była na pewno
      prywatna/Kwiatkowski i s-ka robili w niej co chcieli/,partyjna /służyła
      wiernie grupie trzymającej władzę/,publiczna/bo jak dziewka uliczna na prawo i
      lewo rozdawała społeczne pieniądze/. Czas skończyć z jarmarcznymi występami
      polskich polityków.Zamiast w sejmie i rządzie wypełniać swoje podstawowe
      obowiązki, pełno ich w telewizyjnych studiach. Od rana do wieczora:WORONICZA
      17,GOSC JEDYNKI,FORUM,TYGODNIK POLITYCZNY JEDYNKI,MONITOR WIADOMOSCI.Te same
      twarze, ci sami politycy, te same nic nie znaczące wypowiedzi,ciągle ta sama
      dbałość o własną autoprezentację.A gdzie głosy ciężko i uczciwie
      pracujących,głodnych, biednych i bezrobotnych? Oni ciężko pracują, płacą
      składki i daniny, nie mają co włożyc do garnka, nie mają na zeszyt i książkę
      dla dziecka, na wykupienie recepty, a "ci na górze" trwonią narodowy majątek,
      kradna gdzie i ile sie da. Potrzebna jest dobra telewizyjna publicystyka, z
      odważnymi dziennikarzami, którzy nie będą sie lękać zadać trudnych pytań
      tym,którzy w naszym imieniu rządzą, przyzwalają na polityczną
      patologię/korupcja,afery,skandale/, kradną gdzie i ile się da, pozostają
      bezkarni.Potrzebni są w telewiji odważni,niezależni dziennikarze,którzy zawsze
      i każdemu politykowi postawią każde pytanie i egzekwować będą wyczerpujące
      odpowiedzi. Pan Panie Prezesie Dworak może to uczynić,spełniając misję swoją i
      polskiej telewizji. Oczywiście, jeśli będzie Pan tego chciał...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka