Dodaj do ulubionych

poniedziałkowy teatr telewizji:(

10.01.11, 21:00

dlaczego nie ma?
Obserwuj wątek
    • ewa9717 Re: poniedziałkowy teatr telewizji:( 10.01.11, 21:12
      Bo dzieła "Lot", "Krzyże przed dowolnym pałacem" i "Sfotygowany Macerewicz przed amerykańskim budynkiem" dopiero się piszą albo są w trakcie prób.
      • doberrrman Re: poniedziałkowy teatr telewizji:( 10.01.11, 23:17
        > Bo dzieła "Lot", "Krzyże przed dowolnym pałacem" i "Sfotygowany Macerewicz prze
        > d amerykańskim budynkiem" dopiero się piszą albo są w trakcie prób.

To jest zart tylko taki. zabawny dla pewnej grupy prymitywow tolerancyjnych tylko dla swoich wyobrazen swiata bez krzyzy za to ze zrytymi d..pami.
        Otoz powod jest taki ze brakuje pieniedzy. TVP sie upodabnia do tvn i polsat czyli misja kulturalna nie istnieje.
        • kocia_noga Re: poniedziałkowy teatr telewizji:( 11.01.11, 10:08
          Prymitywy, świat bez krzyży, zryte d.py.
          Zestaw klasyczny.
          • doberrrman Re: poniedziałkowy teatr telewizji:( 13.01.11, 18:43
            kocia_noga napisała:

> Prymitywy, świat bez krzyży, zryte d.py.
            > Zestaw klasyczny.

Ojej, ojej.
            Mniej klasyczny niz ciemnogrod, nietolerancja, antysemityzm, ksenofobia, czarne hieny-pedofile.
            • kocia_noga Re: poniedziałkowy teatr telewizji:( 14.01.11, 10:00
              doberrrman napisał:

> kocia_noga napisała:
              >
              > > Prymitywy, świat bez krzyży, zryte d.py.
              > > Zestaw klasyczny.
              >
              > Ojej, ojej.
              > Mniej klasyczny niz ciemnogrod, nietolerancja, antysemityzm, ksenofobia, czarne
              > hieny-pedofile.

nietolerancję, antysemityzm, ksenofobię można udowodnić. Czarne pedofile są faktem.
              Prymitywy, zryte d.py to wykwit emocji, a świat bez krzyży to i jawne kłamstwo i czysta fantazja.
              • doberrrman Re: poniedziałkowy teatr telewizji:( 14.01.11, 10:46

> Prymitywy, zryte d.py to wykwit emocji,

Poplatanie, balagan myslowy, lewacka indoktrynacja.
                Nietolerancja ponad wszystko, zwlaszcza w Polsce. Ale uwaga: tolerancja dotyczy tylko braci zrytych.
                Czarne hieny to pedofile. To fakt.
                Nawiasem mowiac najwiekszy przytlaczajacy procent pedofili "rekrutuje sie" sposrod tego nieistniejacego wykwitu emocji.

• szwampuch58 Re: poniedziałkowy teatr telewizji:( 11.01.11, 13:44
          doberrrman napisał:
          > Otoz powod jest taki ze brakuje pieniedzy. TVP sie upodabnia do tvn i polsat cz
          > yli misja kulturalna nie istnieje.
          a to "arcydzielo" Bananowy doktor za friko dostali?
          • ankas4 Re: poniedziałkowy teatr telewizji:( 11.01.11, 23:22
            No niesteyy,ale to 'arcydzieło' zarobi na zwrot koszt~ów, bo mlodzież bedzie siedziała przed tv, a jak bedzie siedziała,to reklamy sie pieknie sprzedaj~ą,a jak sie sprzedaj~ą to wpada kasa do tvp...ja to tak smutno widzę niestety, a podczas teatru tv nie bedzie siedział przed tv prawie nikt...no procz nas emeryt~ów kolo 35...żal ,nie rozumiem jak chcemy wychowywac w kulturze nie podaj~ąć jej...
            • asiak44 Re: poniedziałkowy teatr telewizji:( 14.01.11, 12:05
              Dlaczego nie można powtarzać starych przedstawień Teatru Telewizji?
    • brunka21 Re: poniedziałkowy teatr telewizji:( 15.01.11, 10:02
      Czy pamiętacie może tytuł spektaklu - oglądałam go w roku 1990 czy 91 - w roli głównej Jan Peszek. Grał typowego działacza ZCHN czy innej organizacji tego typu, który kiedyś, po wyjeździe żony i córeczki na wakacje wplątuje się w mnóstwo przedziwnych sytuacji - alkoholizuje się, kontaktuje z paniami lekkich obyczajów, jeździ na motorze i dobrze się bawi swoją nową sytuacją.
      • andywaw Re: poniedziałkowy teatr telewizji:( 15.01.11, 17:16
        "Chłodna jesień" ?
        www.filmpolski.pl/fp/index.php/521671
        • brunka21 Re: poniedziałkowy teatr telewizji:( 15.01.11, 22:13
          Tytuł brzmi prawdopodobnie, ale samo streszczenie już niekoniecznie. Niestety, pamięć jest zawodna, a ja akurat zapamiętałam z całego przedstawienia przemianę Peszka - mówi minn coś w stylu " teraz jeżdżę Harleyem, prowadzam się z dziwkami i żyję ..." ( równie dobrze mógł powiedzieć coś zupełnie innego ale tak mi się zapamiętało )
          • mmoni Re: poniedziałkowy teatr telewizji:( 18.01.11, 00:07
            Zapach orchidei?
            • brunka21 Re: poniedziałkowy teatr telewizji:( 18.01.11, 10:11
              Może być - był wodzony na pokuszenie i jeździł na harleyu
              a swoją drogą kto pamięta spektakle kręcone chyba przez BBC - fantastyczne lekkie komedie nadawane czasem w ramach teatru TV, angielski humor i doborowa obsada . Może jest szansa odgrzebanie tego w przepastnych archiwach tv...
    • sugestywniak nie ma i nie bedzie 16.01.11, 13:25
      Wrednych PISiorów wyrzucono na zbity pysk z TV, ich miejsce zajęli oświeceni i wykształceni POwcy i SLDowcy. Więc nie narzekać tylko cieszyć się z kolejnego szoł i konkursu SMSowego.

Kaman?
      • barbasia1 Będzie 16.01.11, 14:13
        > Wrednych PISiorów wyrzucono na zbity pysk z TV, ich miejsce zajęli oświeceni i
        > wykształceni POwcy i SLDowcy

I dlatego właśnie Teatr Telewizji nadal będzie goscił na ekranach telewizorów , po przewie zimowej wóci ( zdaje się zapomniałeś , że w ubiegłym roku TT też miał przerwę w tym okresie). Pewnie Cię ucieszy, że w planach na 2011 rok jest „Dolina nicości” na motywach powieści Wildsteina, m.in. także spektakl "Boulevard Voltaire"doskonale wpisujący się w aktualną narodową dyskusję na temat stosunków polsko-żydowskich, w głównych rolach Ewa Wiśniewska i Janusz Gajos!
        www.tvp.pl/kultura/teatr/teatr-telewizji
        • chelseaa Re: Będzie 17.01.11, 20:10
          Czekamy
          • ewa9717 Re: Będzie 17.01.11, 20:29
            Ale - jak gdzieś mówiła klęcznikowa Szymala - jeszcze później, na razie jeszcze ze dwa czy trzy spektakle z serii opowieści ipeenu (ponoć zakontraktowany spadek po poprzedniku), a potem dopiero się zobaczy.
            • barbasia1 Re: Będzie 18.01.11, 15:15
              Pozostaje więc, mieć nadzieję, że nowa ekipia nie skompromiutuje się i Teatr Telewizji będzie istniał nadal.
              • f6f Re: Będzie 18.01.11, 20:10
                Według informacji z forum media2.pl Teatr Telewizji wraca od 28 lutego.Spektakle będą pokazywane od 22.
            • doberrrman Re: Będzie 28.01.11, 14:33
              ze dwa czy trzy spektakle z serii opowieści ipeenu

Opowiesci ipeenu jako symbol syfu.
              To trzeba miec porzadnie zryty beret.
              • obraza.uczuc.religijnych Re: Będzie 01.03.11, 12:18
                Hehehe autoryteta dobermannowi naruszyli podlece jedne. Wiadomo że opowieści IPN to świętość.
    • baba06 Re: poniedziałkowy teatr telewizji:( 28.01.11, 10:13
      widać cierpiących z powodu braku Teatr telewizji jest więcej, dopisujcie się:)

www.rp.pl/artykul/600900_Ratujmy-Teatr-Telewizji-.html
      blog.rp.pl/listotwarty/2010/12/17/ratujmy-teatr-telewizji/
      • barbasia1 Re: poniedziałkowy teatr telewizji:( 28.01.11, 13:57
        baba06 napisała:

> rel="nofollow">www.rp.pl/artykul/600900_Ratujmy-Teatr-Telewizji-.html

Tak się zastanawiam, dlaczego pod tym linkiem Rzepa pokazuje okrojoną wersję artykułu Małgorzaty Piwowar?
        Dlaczego pominięto tu ważny fragment artykułu, w którym przedstawione jest stanowsko władz TVP?

"W oświadczeniu podpisanym przez "Biuro Rzecznika TVP" pojawiły się jedynie informacje, że "w przyszłym (2011) roku zostanie przygotowanych dziewięć premier, podobnie - co najmniej dziewięć - w 2012 roku". - Telewizja publiczna nie powinna walczyć o pieniądze, ale mieć zapewniony margines swobody finansowej - choćby dla kultury wyższej - uważa Laco Adamik.

Od dyrektora Biura Programowego TVP Jacka Snopkiewicza uzyskaliśmy jedynie informacje, że "wydatki na produkcję teatralną wynosiły: 2009 r. - 10,4 mln, 2010 - 7,3 mln, 2011 - 8,0 mln. Informacje te potwierdził p.o. prezesa TVP Bogusław Piwowar podczas spotkania z dziennikarzami. 8,0 mln to co najmniej dziesięć premier, to początek odbudowy teatru telewizyjnego".

Warto wspomnieć, że kilka dni wcześniej dyrektor Snopkiewicz jako gość radiowej Dwójki powiedział m.in., że próbuje stworzyć lobbing na rzecz Teatru TV, bo jego istnienie le- ży mu na sercu, i uważa, że docelowo powinien on produkować 20 przedstawień. Także - że koszt spektaklu telewizyjnego jest porównywalny z jednym odcinkiem starannie zrealizowanego serialu. "

Pod tym linkiem Można przeczytać pełną wersja artykuły z Rzeczpospolitej:
        www.e-teatr.pl/pl/artykuly/110128.html%0A
        Tę pełną wersję oczywiście w skrócie miałam okazję usłyszeć dziś rano ok. 8.00 w radiowej Dwójce, w przeglądzie prasy przygotowanym bodajże przez Jerzego Kisielewskiego!?
        • barbasia1 Re: poniedziałkowy teatr telewizji:( 28.01.11, 13:59
          Tu jest pełna wersja artykułu w Rzepie:

www.rp.pl/artykul/512246,600906_Teatr-schodzi--z-ekranu--.html
          • ewa9717 Re: poniedziałkowy teatr telewizji:( 28.01.11, 14:36
            No dobrze, ale czy TVP nie mogłaby też skorzystać ze swoich archiwów i przypomnieć trochę przedstawień z przeszłości? Były takie spektakle że klekajcie narody!
      • barbasia1 Dziś zacna ina czasie powtórka-Narty Ojca Świętego 04.04.11, 20:33
        Jerzego Pilcha, TVP 1, godz. 22.10.

• doberrrman Re: Dziś zacna ina czasie powtórka-Narty Ojca Świ 05.04.11, 13:52
          Albo IPN albo ojciec swiety. Narod idiotow.
          Dlaczego nie ma sztuk o tym jak AK mordowalo UB-ekow?
    • barbasia1 Dziś w Jedynce o 21.25 spektakl w Teatrze TV 31.01.11, 15:33
      sztuka francuskiego dramaturga "Napis" z 2009 roku.

• mozambique Re: Dziś w Jedynce o 21.25 spektakl w Teatrze TV 01.02.11, 09:33
        pieknie brzmial ten kut.as w ustach Globisza

to ironia ofkors
        • august.bw "Napis" - słabo, słabo... 01.02.11, 10:56
          Coś słabiutka ta sztuczka była. Nie dość, że fabułka wątła, to realizacja też mocno pod tandetną (według mylnego założenia) publiczkę, poczynając od przeszarżowanej i monotonnej gry aktorów na prymitywnej charakteryzacji kończąc. Oglądało się to jak nieśmieszny kabaret. To naprawdę za mało na poniedziałkowy Teatr TV. Do teatru ogródkowego w sezonie ogórkowym to tak...
          • barbasia1 Re: "Napis" - słabo, słabo... 01.02.11, 14:33
            august.bw napisał:

IMO Postacie w sposobie grania, w wyglądzie były celowo "przeszarżowane", przerysowane, celowo sztuczne, by podkreślić sztuczność ich pseudointelektualnych, bezmyślnych wypowiedzi pełnych frazesów, modnych haseł, pojęć, których znaczenia tak naprawdę więszkość z nie rozumie, tekstów zaczerpniętych z gazet, telewizji, internetu, z mediów , które dziś tak bardzo dytykują człowiekowi jak ma myśleć, jak żyć.
            • ewa9717 Re: "Napis" - słabo, słabo... 01.02.11, 18:30
              Ale jeden pomysłek na manierę dla całej obsady to jednak za mało, kiepskie to było.
            • august.bw Re: "Napis" - słabo, słabo... 01.02.11, 19:19
              barbasia1 napisała:

> IMO Postacie w sposobie grania, w wyglądzie były celowo "przeszarżowane", przer
              > ysowane, celowo sztuczne, by podkreślić sztuczność ich pseudointelektualnych, b
              > ezmyślnych wypowiedzi pełnych frazesów, modnych haseł, pojęć, których znaczenia
              > tak naprawdę więszkość z nie rozumie, tekstów zaczerpniętych z gazet, telewiz
              > ji, internetu, z mediów , które dziś tak bardzo dytykują człowiekowi jak ma my
              > śleć, jak żyć.

No proszę, a ja głupi nie pojąłem, że to drama na miarę Becketta była, tylko zagrana jak komedia.
              Dziękuję Pani za oświecenie, zwłaszcza w temacie postaci "celowo sztucznych, by podkreślić sztuczność..." itd. Nigdy bym się tego nie domyślił. Pani analiza jest jest niesłychanie odkrywcza, powiem więcej - jest genialna!

• barbasia1 Re: "Napis" - słabo, słabo... 02.02.11, 17:07
                august.bw napisał:

> barbasia1 napisała:
                >
                > > IMO Postacie w sposobie grania, w wyglądzie były celowo "przeszarżowane",
                > przer
                > > ysowane, celowo sztuczne, by podkreślić sztuczność ich pseudointelektualn
                > ych, b
                > > ezmyślnych wypowiedzi pełnych frazesów, modnych haseł, pojęć, których zna
                > czenia
                > > tak naprawdę więszkość z nie rozumie, tekstów zaczerpniętych z gazet, tel
                > ewiz
                > > ji, internetu, z mediów , które dziś tak bardzo dytykują człowiekowi jak
                > ma my
                > > śleć, jak żyć.
                >
                > No proszę, a ja głupi nie pojąłem, że to drama na miarę Becketta była, tylko za
                > grana jak komedia.
                > Dziękuję Pani za oświecenie, zwłaszcza w temacie postaci "celowo sztucznych, by
                > podkreślić sztuczność..." itd. Nigdy bym się tego nie domyślił. Pani analiza j
                > est jest niesłychanie odkrywcza, powiem więcej - jest genialna!
                >

Z całym szacunkiem dla pana intelektu, i to nieprzeciętnego intelektu, że ho,ho, jak widzę, Panie Auguście.bw, ale nie ma się tu co nadymać, nabzdyczać, Sibleyrasowego drażliwego pana Lebruna odstawiać na forum, bo ja nie zamierzałam robić z pana "głupiego" czy ... ;) albo zadawać gwałtu i wmawiać Panu, żeś oglądał Pan arcydzieło na miarę Becketta, skoroś Pan nie oglądał .

Ja tylko ośmieliłam się w swej bezczelności zauważyć, zdaje się niezrozumiawszy dobrze Pana głęboko krytycznych wywodów, że gra aktorów była „przeszarżowana”, ale celowo (gra na pewno nie była „monotonna”, a zarzutów, że charakteryzacja była „prymitywna” , wybaczysz Pan ciągle nie pojmuję, ale to nie istotne), albo raczej , jak już powiedziałam, przerysowana celowo, ale, dodam, w tym przerysowaniu wcale przecież w żadnym wypadku nie przesadzona!

Przy okazji, zapytam, piszesz Pan tajemniczo, że to sztuka „pod tandetną publiczkę”. A jakąż to „tandetną publiczkę” konkretnie masz Pan na myśli? Do kogo Pana zdaniem jest skierowany jest ten telewizyjny spektalk? Będę szalenie wdzięczna za wyjaśnienia.

Z jednym się z Panem zgadzam, masz Pan rację nie za wesoła to sztuka, smutne wnioski płyną.

PS
                Bardzo się wstydzę owego koślawego zdania, któreś raczył Pan wskazać jak rasowy belfer, ale jak sam Pan doskonale wiesz, nie ma na forum jeszcze opcji „edytuj wysłany post”. Pisanego na szybko postu nie dało się niestety poprawić po nieopacznym wysłaniu, nad czym potwornie ubolewam.

Kończąc, przyznam, że po tej rozmowie z Panem, spektakl, tekst sztuki, jak i telewizyjna interpretacja wydaje mi się jeszcze bardziej interesująca, dająca do myślenia! :)
                • ledzeppelin3 Re: "Napis" - słabo, słabo... 04.02.11, 22:14
                  barbasia, odpowiedź w stylu Gombrowicza, miau, podobało mi się
                  • barbasia1 Re: "Napis" - słabo, słabo... 06.02.11, 12:54
                    ledzeppelin3 napisała:

> barbasia, odpowiedź w stylu Gombrowicza, miau, podobało mi się

Ha, ha!
                    Dzięki za dobre słowo! :)
                • august.bw Re: "Napis" - słabo, słabo... 06.02.11, 13:09
                  Bardzo proszę o czytanie ze zrozumieniem.
                  A jeżeli nie możemy zrozumieć, to nie komentujmy... Bo wyjdzie jakiś pseudogombrowiczowski bełkot, jak ktoś celnie zauważył.
                  Chyba że mamy jakiegoś klona "greka.greka" na forum, to łaskawie zezwalam.
                  Przecież człowiek musi gdzieś odreagować...
                  • barbasia1 Re: "Napis" - słabo, słabo... 06.02.11, 13:41
                    > Bardzo proszę o czytanie ze zrozumieniem.
                    > A jeżeli nie możemy zrozumieć, to nie komentujmy... Bo wyjdzie jakiś pseudogomb
                    > rowiczowski bełkot, jak ktoś celnie zauważył.

Ooo!? Bardzo nieładne chwyty Pan stosujesz przekręcając, fałszując na oczach wszytstkich sens wypowiedzi Szanownej i Sympatycznej Forumowiczki, wypowiedzi jasnej, prostej i klarownej (nie posądzam Pana o niezrozumienie, chociaż , kto wie?).

> Chyba że mamy jakiegoś klona "greka.greka" na forum, to łaskawie zezwalam.
                    > Przecież człowiek musi gdzieś odreagować...

Tu jest jeszcze gorzej, z braku rzeczowych agrumentów , stosujesz Pan chwyt ad personam w dodatku machasz Pan jak cepem i uderzasz nie tylko we mnie, ale i w inną osobę, w innego forumowicza, czego zupełnie nie pojmuję!?
                    Co ma Grek.grek, do mojej wypowiedzi skierowanej do Pana, zechciej Pan wyjaśnić?

Ośmielam się zauważyć, że ,o ile mi wiadomo, póki co jesteś Pan tylko podrzędnym forumowiczem, jak i ja, a nie adminem, czy administracją, czy "Panią na Forumach", więc przypominam, " łaskawie zezwalać" możesz Pan, ale sobie samemu.

Naprawde zmuszasz mnie Pan do do tego, bym zmieniła zdanie o Pana wybitnej błyskotliwej inteligencji!? :(
                    • august.bw Przepraszam... 07.02.11, 00:52
                      ... i chylę czoło w pokorze.
                      Zagalopowałem się.
                      Ma Pani rację...
                      • barbasia1 Nie gniewam się 28.02.11, 16:59
                        już na Pana...
        • barbasia1 Re: Dziś w Jedynce o 21.25 spektakl w Teatrze TV 01.02.11, 14:11
          mozambique napisała:

> pieknie brzmial ten kut.as w ustach Globisza
          >
          > to ironia ofkors

He, he
          Prawda!
        • doberrrman Re: Dziś w Jedynce o 21.25 spektakl w Teatrze TV 06.02.11, 12:48
          Slaba sztuka bardzo, bardzo.
          Ale i tak najwazniejsze ze nic ze sceny faktu hehehe.
          Niech bedzie slabe ale nic z IPN to podstawa.
          • barbasia1 Re: Dziś w Jedynce o 21.25 spektakl w Teatrze TV 06.02.11, 12:58
            doberrrman napisał:

> Slaba sztuka bardzo, bardzo.
            > Ale i tak najwazniejsze ze nic ze sceny faktu hehehe.
            > Niech bedzie slabe ale nic z IPN to podstawa.

Podejrzewam, że ta sztuka została zamówiona jeszcze przez poprzednią ekipę trzymającą władzę w TVP? :)
          • obraza.uczuc.religijnych Re: Dziś w Jedynce o 21.25 spektakl w Teatrze TV 01.03.11, 12:19
            Bo ze sceny faktu to same doskonałości są. kto twierdzi inaczej ten ma zryty beret.
      • justynabal Re: Dziś w Jedynce o 21.25 spektakl w Teatrze TV 01.02.11, 17:00
        Zupełnie nie spodobała mi się ta "sztuka"- szkoda, bo liczyłam na coś ciekawszego.
      • alicja_123 Re: Dziś w Jedynce o 21.25 spektakl w Teatrze TV 01.02.11, 18:31
        Sztuka o przesłaniu nieco banalnym, ale gra aktorów OK. Najlepsza Wiśniewska!
        • baba06 Re: Dziś w Jedynce o 21.25 spektakl w Teatrze TV 02.02.11, 09:54
          uff, a już myślałam,że to coś ze mną nie tak, bo miałam uczucie niedosytu po tej sztuce:(

Wiśniewska,rzeczywiście najlepsza:)

no, ale słuchajcie w myśl przysłów "darowanemu koniowi...." i 'lepszy rydz, niż nic" , więc nie narzekać tylko czekać na więcej:)
          ja czekam na "Selekcje" Łysiaka:)
          • dona.a Re: Dziś w Jedynce o 21.25 spektakl w Teatrze TV 02.02.11, 17:43

> Wiśniewska,rzeczywiście najlepsza:)

To prawda, wierzyć się nie chce, że ma już prawie 70 lat. Szkoda, że tak rzadko gości w TV, nie wiem, czy się broni przed serialami, czy nie otrzymuje propozycji. Bardzo fajnie np oglądało się tę aktorkę w epizodzie w serialu Egzmin z życia
    • barbasia1 Dziś w TT spektakl "Powidoki", 28.02.11, 17:07
      początek godzina 22.10 .

www.tvp.pl/kultura/teatr/teatr-telewizji/archiwum/powidoki
      • kubissimo Re: Dziś w TT spektakl "Powidoki", 07.03.11, 19:11
        bardzo udany spektakl. Ciekawa historia Kobro i Strzemińskiego. Wczesniej wiedzialem o nich nic, ale juz sie doczytalem, a w planach mam wyjazd do Lodzi, gdzie sa najwieksze zbiory ich prac. Zycze sobie wiecej takich produkcji :)
        • barbasia1 Re: Dziś w TT spektakl "Powidoki", 08.03.11, 16:35
          kubissimo napisał:

Mnie się też bardzo podobał ten spektakl.

Nie wiem, Kubissimo, czy dotarłeś do tego linku?
          www.parnas.pl/index.php?co=blog&id=12&idb=70
          Jest tu dużo ciekawych informacji o życiu Kobro i Srzemińskiego, i jeszcze rozmowa z ich córką Niką Strzemińską.

O Kobro kiedyś czytałam chyba w Wysokich Obcasach, ale nie jestem teraz pewna, później poszukam ...

> w planach mam wyjazd do Lodzi, gdzie sa najwieksze zbiory ich prac.

Świetny pomysł!
          Może i ja się kiedyś przy jakiejś okazji wybiorę do Łodzi!? :)
    • barbasia1 Dziś w TT o 22.05 "Rosyjskie konfitury" 07.03.11, 18:57
      spektakl na podstawie sztuki Ludmiły Ulickiej w reżyserii Krystyny Jandy!

www.tvp.pl/kultura/teatr/teatr-telewizji/galerie/rosyjskie-konfitury-w-rez-krystyny-jandy-w-teatrze-tv/1001165
      • dona.a Re: Dziś w TT o 22.05 "Rosyjskie konfitury" 07.03.11, 22:42
        barbasia1 napisała:

> spektakl na podstawie sztuki Ludmiły Ulickiej w reżyserii Krystyny Jandy!
        >
        > www.tvp.pl/kultura/teatr/teatr-telewizji/galerie/rosyjskie-konfitury-w-rez-krys
        > tyny-jandy-w-teatrze-tv/1001165

Nie ukrywam, że miałam ochotę obejrzeć Polskie Orły, ale kocham rosyjskie klimaty, które tak rzadko pojawiają się w tivi, do tego lubię Mohra, dawno nie widziałm Gogolewskiego więc oglądam:)
        • barbasia1 Re: Dziś w TT o 22.05 "Rosyjskie konfitury" 08.03.11, 16:37
          Świetny spektakl. I smieszno, i straszno! ;)
          • dona.a Re: Dziś w TT o 22.05 "Rosyjskie konfitury" 08.03.11, 23:03
            Też mi się podobało, normalnie czułam zapach tego mieszkania:)
            • kubissimo Re: Dziś w TT o 22.05 "Rosyjskie konfitury" 10.03.11, 09:55
              a mnie tym razem nie zachwycilo. Obsada to niemalze dream team, ale jednak niewykorzystany, a spektakl po mnie splynal :/
              I tak tylko sobie prywatnie pozaluje Agnieszki Krukowny, ktora nie moze sie zebrac w sobie, a szkoda, bo to swietna aktorka.
    • bardu Re: poniedziałkowy teatr telewizji:( 05.04.11, 14:05
      Świetne "Narty ojca świętego" - widziałam w teatrze. W telewizji przedstawienie traci oczywiście, ale mimo to obejrzałam z przyjemnością. Gajos i Stelmaszyk cudowni, końcowy monolog Kowalskiego mistrzowski. Zresztą cała obsada świetna. Szkoda tylko, że póki co same powtórki.
      • barbasia1 Wreszcie premiera, jutro "Boulevard Voltaire" !!! 08.05.11, 13:38
        Debiut autorski i reżyserski w Teatrze TV znanego polskiego pisarza i scenarzysty – Andrzeja Barta.

Kameralny dramat napisany dla Teatru TV porusza temat polsko – żydowskiego sąsiedztwa. Rzecz dzieje się współcześnie w Paryżu. Przypadkowe spotkanie pary dojrzałych bohaterów – Żydówki polskiego pochodzenia i Polaka, jest dla autora pretekstem do zastanowienia nad funkcjonowaniem wciąż istniejących stereotypów na temat polsko – żydowskich stosunków. Oboje są emigrantami: Ona wyjechała z Polski po 1956 roku i jest bogatą damą, On – zdegradowanym społecznie na emigracji inteligentem, poetą zmuszonym do pozostania na obczyźnie przez stan wojenny. Oboje są ludźmi mądrymi i wykształconymi. Czy rodzące się miedzy nimi uczucie i przyjaźń zdołają ich obronić przed narzuceniem sobie wciąż istniejących stereotypów w postrzeganiu Żydów przez Polaków i Polaków przez Żydów?

Wystąpią fantsatyczni aktorzy między innymi ulubiony Janusz Gajos, Ewa Wiśniewska, Leonard Pietraszak, Agnieszka Gorchowska i inni ...

www.tvp.pl/kultura/teatr/teatr-telewizji/archiwum/boulevard-voltaire/3552756
        • dona.a Re: Wreszcie premiera, jutro "Boulevard Voltaire" 08.05.11, 17:22
          Już się szykuję na ten spektakl:)
          • barbasia1 Re: Wreszcie premiera, jutro "Boulevard Voltaire" 09.05.11, 16:19
            dona.a napisała:

> Już się szykuję na ten spektakl:)
            :)
            Świetnie!

Początek spektalku o 22.15 (coraz później!)
            • barbasia1 Re: Wreszcie premiera, jutro "Boulevard Voltaire" 10.05.11, 16:07
              www.rp.pl/artykul/9131,653665-Nie_lubie_siedziec__w_jednym_garnku.html
              "Nie lubię siedzieć w jednym garnku"
              Z Ewą Wiśniewską rozmawia Jacek Cieślak.
              • dona.a Re: Wreszcie premiera, jutro "Boulevard Voltaire" 10.05.11, 19:14
                Bardzo przyjemnie się oglądało:)I nie tylko Wiśniewską i Gajosa, również Ziętek i Tkacz. Trochę zgrzytała mi Grochowska, może dlatego, że za nią nie przepadam, wydaje mi się przereklamowana, no ale jak to często bywa, zagrała "dyżurną" Żydówkę. Ciekawe zdjęcia, te zbliżenia na detale. Obejrzałabym jeszcze raz:)
                • doberrrman Re: Wreszcie premiera, jutro "Boulevard Voltaire" 10.05.11, 20:55
                  Kapitalny spektakl.
                  Cudownie zagrany. Gajos Wisniewska pieknie, a Tkacz i Zietek w smaczkaxh mega smiesznie.
                  Kompletnie obecnie niewykorzystane nigdzie aktorki komediowe.
                  Dobra rezyseria, dobre dialogi. Madre, ostatnia klotnia poruszajaca. Prawdziwa.
                  • ewa9717 Re: Wreszcie premiera, jutro "Boulevard Voltaire" 10.05.11, 21:05
                    To, co obejrzałam, podobało mi się nadzwyczajnie. Będzie tego z pół sztuki, potem padłam i przysnęłam po szoku tlenowym, a nie wpadło mi do łba nagrać. Mam nadzieję, ze gdzies w powtórkach złapię...
                    • barbasia1 Re: Wreszcie premiera, jutro "Boulevard Voltaire" 15.05.11, 14:06
                      Koniecznie musisz obejrzeć całość, Ewo! (nawet nie się podejmuję opowiedzenia drugiej połowy, bo byłaby to profanacja ;)

Spektakl - perełka, uroczy, lekki przyjemny, a przy tym inteligentny, mądry.
                      Bardzo mi się podobał!

• pepsic Re: Wreszcie premiera, jutro "Boulevard Voltaire" 11.05.11, 12:20
          Gajosem czuję się lekko zawiedziona.
          • barbasia1 Re: Wreszcie premiera, jutro "Boulevard Voltaire" 15.05.11, 14:08
            pepsic napisała:

> Gajosem czuję się lekko zawiedziona.

forum.gazeta.pl/forum/w,14,124781732,125212594,Re_Boulevard_Voultaire.html
            • ewa9717 Kolejny poniedziałek, kolejny Gajos 23.05.11, 18:46
              No fajnie, że Teatr TV pojawia się jakoś regularniej i w porach nie tak do końca kiepskich. Ale czy koniecznie trzeba dawać pod rząd trzeci bodaj spektakl z panem Gajosem? Żeby nie było: pana Gajosa lubię, takie "Opowieści Hollywoodu" oglądałam niemal na klęczkach, ale może by tak choć co drugi tydzień Gajos, a w pozostałe ktoś inny?
    • barbasia1 Dziś w Teatrze Telewizji "Boska!" na żywo!!! 24.10.11, 14:55
      Tego nie można przegapić!
      Spektakl przeniesiony został z Teatru Polonia W roli tytułowej Boskiej Krystyna Janda.

"Tytułową bohaterką jest autentyczna postać – Florence Foster Jenkins (1868-1944), amerykańska milionerka, która majątek odziedziczyła po ojcu, bankierze. Pozbawiona talentów wokalnych i muzycznych, a także atrakcyjnej aparycji, postanowiła zostać śpiewaczką operową. W dojrzałym wieku, po czterdziestce, zaczęła sama finansować swoje koncerty i recitale. Podczas występów Jenkins dawała istne festiwale „fałszowania” śpiewu i łamania wszelkich reguł muzycznych. Jej wykonania nie spełniały nawet kryterium dobrego amatorstwa.

W połączeniu z kiczowatymi kostiumami i tandetną scenografią, występy Jenkins były wyrazem najgorszego gustu. Do tego wszystkiego dochodził zupełny brak samokrytycyzmu „artystki”. Nie przejmowała się nieustającą falą drwin i była dumna ze swojej działalności. Ukoronowaniem „kariery artystycznej” Jenkins był koncert w Carnegie Hall. Sława „najgorszej śpiewaczki świata” sprawiła jednak, że od pewnego momentu zaczęła ona przyciągać publiczność. Ludzie chcieli na własne oczy zobaczyć i usłyszeć tę osobliwość.

Sztuka Quiltera obejmuje schyłek życia Jenkins. Towarzyszy jej kilka postaci. Pierwszą z nich jest akompaniator Cosme McMoon. Pełni on w przedstawieniu jednocześnie rolę narratora i tylko on ma świadomość groteskowości sytuacji. Clair Bayfield jest kochankiem „Boskiej”, aktorem z zawodu, a kabotynem z charakteru. Przyjaciółka Dorothy jest osobą o niskim poziomie intelektualnym, pretensjonalną i śmieszną. Wbrew schematowi znanemu z tradycyjnych komedii, służąca Maria także nie reprezentuje pozytywnych wartości. Jest arogancka i roszczeniowa.

Wymowa sztuki Quiltera jest niejednoznaczna. Z jednej strony jest ona satyrą na zły gust, na chore mechanizmy rządzące show-biznesem, na prymitywizm społeczeństwa amerykańskiego, na głupotę, pretensjonalność i kabotynizm. Z drugiej strony, w śpiewaczej pasji „Boskiej” kryje się motyw pochwały ludzkich marzeń przełamujących przeciwności i niemożności. To typowo amerykański mit sukcesu, który jest możliwy, gdy się go bardzo pragnie.

Tekst sztuki, na pozór bardzo prosty, stwarza dość szerokie pole do reżyserskiej i aktorskiej interpretacji. Dzięki temu „kariera” Florence może być jednocześnie odczytana jako efekt fanaberii zwariowanej milionerki i jako hymn na cześć ludzkich marzeń."

www.tvp.pl/kultura/teatr/teatr-telewizji/archiwum/boska/5447064
      • ewa9717 Re: Dziś w Teatrze Telewizji "Boska!" na żywo!! 24.10.11, 15:10
        www.boska.tvp.pl/boska.html
        ;)
      • bardu Re: Dziś w Teatrze Telewizji "Boska!" na żywo!! 24.10.11, 16:03
        Oj, już od kilku dni ostrzę sobie zęby na dzisiejszy wieczór. :))
        • ankas4 Re: Dziś w Teatrze Telewizji "Boska!" na żywo!! 24.10.11, 20:55
          Ogladam ogladam Boska BOSKA:)!!!
          • pawel-strzalka Re: Dziś w Teatrze Telewizji "Boska!" na żywo!! 24.10.11, 21:00
            Jestem gotów w podziękowaniu dla TVP po raz pierwszy zapłacić abonament. Dziękuje ci TVP.
            • tdf-888 Re: Dziś w Teatrze Telewizji "Boska!" na żywo!! 24.10.11, 21:14
              i te wszystkie zachwyty dzięki temu live :D
              już 2 przejęzyczenia i 1 zonk z muzyką puszczoną przed zarzuceniem płyty pod igłę, ale mnie też się podoba :-)
              ujęcia, które nie wyszły, do masowego wydania na nośnikach, mogliby poprawić :)
              • pawel-strzalka Re: Dziś w Teatrze Telewizji "Boska!" na żywo!! 24.10.11, 21:31
                tdf-888 napisał:

> i te wszystkie zachwyty dzięki temu live :D
                > już 2 przejęzyczenia i 1 zonk z muzyką puszczoną przed zarzuceniem płyty pod ig
                > łę, ale mnie też się podoba :-)
                > ujęcia, które nie wyszły, do masowego wydania na nośnikach, mogliby poprawić :)

i to jest właśnie teatr! a nie te nagrywane pół teatralne - pół filmowe adaptacje
                • pawel-strzalka PS 24.10.11, 21:37
                  Odwołuję. Nie zapłacę abonamentu póki TVP nie przeprosi za obrzydzenie odbioru Orłosiem.
                  • jedzoslaw Re: PS 24.10.11, 22:48
                    Nareszcie teatr telewizji jest teatrem, a nie słabym technicznie filmem telewizyjnym. Tego było trzeba.
                  • dzidzia_bojowa Dobry spektakl 24.10.11, 22:49
                    Nie ma co się czepiać szczegółów technicznych bo nie o to w tym wszystkim chodzi. To jest teatr a nie film nagrywany z dublami. Janda boska! Maciej Stuhr- rewelacja, pozostali świetni. Skupiłabym się raczej na treści. Oczywiście znam całą tę historię, przedstawienie oglądałam dla gry aktorskiej. Nie oprę się jednak by powiedzieć, że to wszystko było strasznie nie w porządku. Wcale nie podziwiam Florence, że spełniła swoje marzenie. W końcu nie było to trudne- miała pieniądze. Dla dobra muzyki, sztuki nie powinno się za żadne pieniądze wydawać pozwoleń na wystawianie tak żenujących widowisk i mówię tu o występach Jeninks. I to zachowanie publiczności, która traktowała Jeninks jak clowna i miała doskonałą z niej zabawę. Wiem, że byli ludzie próbujący odwieść Florence od publicznych występów, nie szczędzono jej krytyki wprost. I dlatego uważam, że wówczas powinno się jej zakazać nieodwołalnie i bezwarunkowo występów- dla dobra muzyki i dla dobra jej samej.
      • paskudek1 Re: Dziś w Teatrze Telewizji "Boska!" na żywo!! 25.10.11, 19:37
        spektakl wspaniały, po prostu BOSKI. Janda cudowna, reszta aktorów też. Teraz poprosze w takiej samej formule "Marię Callas - lekcję śpiewu" tez z Jandą. BYłam na przedstawieniu w teatrze, genalna rola i chętnie bym to zobaczyła w Teatrze Telewizji.
        Dziękuje TVP za cudowny wieczór.
        • mama303 Re: Dziś w Teatrze Telewizji "Boska!" na żywo!! 30.10.11, 12:08
          paskudek1 napisała:

> Dziękuje TVP za cudowny wieczór.

Byłby może cudowny gdyby nie K.Janda zawsze jednakowa, w każdej roli tak samo egzaltowana. Nie znoszę tego typu gry aktorskiej.
    • kubissimo Re: poniedziałkowy teatr telewizji:( 24.10.11, 23:10
      chyba trzeba bedzie zalozyc nowy watek, bo zmiany w teatrze telewizji raczej na lepsze i ten smutny emotikon troche nie pasuje ;)

"Boska" absolutnie boska :)
      • ewa9717 Re: poniedziałkowy teatr telewizji:( 24.10.11, 23:13
        Bossska ;)
        Ale "zagospodarowanie" antraktu rzeczywiście do bani.
        • jedzoslaw Re: poniedziałkowy teatr telewizji:( 24.10.11, 23:30
          Antrakt rzeczywiście bez pomysłu, ale Orłoś mi nie przeszkadzał Mogło być gorzej, np. mogli tam wpuścić Kurzajewskiego :)
          Jeśli ten spektakl jest początkiem stałego już powrotu do korzeni (wcześniej też zdarzały się sporadyczne przypadki transmisji spektakli z "prawdziwych" teatrów) to z przyjemnością zmieniał będę plany na poniedziałkowy wieczór.
          • dona.a Re: poniedziałkowy teatr telewizji, propozycje 24.10.11, 23:56
            jedzoslaw napisał:

> z przyjemnością zmieniał będę plany na poniedziałkowy wieczór.

Ja też, tyle spektakli mogłoby się pojawić w poniedziałek, np. chętnie obejrzałabym spektakl Teatru Powszechnego "Czego nie widać", zszedł już z afisza, a mam ochotę na powtórkę:)
      • stara_dominikowa Re: poniedziałkowy teatr telewizji:) 25.10.11, 08:32
        Nie jestem tak zachwycona spektaklem, gra Jandy mnie męczy. Co innego Maciej Stuhr:) Czekam na więcej!
        • turystka-69 Re: poniedziałkowy teatr telewizji:) 25.10.11, 08:38
          "Boska" super przedstawienie, choć nie przepadam za K. Jandą.
          • sto100 Re: poniedziałkowy teatr telewizji:) 25.10.11, 09:52
            bardzo jestem zadowolona, teatr zawsze przerysowuje, to nie kino, ale odczucia rewelacyjne. Może to z tej wielkiej tęsknoty? Czekam na więcej byle bez patosu ojczyźnianego i IPN na scenie jak w ostatnich latach.
        • lajlah Re: poniedziałkowy teatr telewizji:) 25.10.11, 10:14
          A mnie gra Jandy zachwyciła:) W moim odczuciu zagrała to inaczej niż zwykle. Dotychczas jej aktorstwo nie robiło na mnie jakiegoś ogromnego wrażenia, a ta rola- boska:)
          Stuhr, rzeczywiście świetnie. Najmniejsze wrażenie zrobiła na mnie Krystyna Tkacz, chociaż bardzo lubię tę aktorkę.
          • menisk Re: poniedziałkowy teatr telewizji:) 25.10.11, 10:29
            A dla mnnie zagrała niestety jak prawie zawsze, a więc z tą swoją jandową manierą - potrząsaniem głową, charakterystycznym śmiechem. W nadmiarze to drażni. Sam pomysł bezpośredniej transmisji uważam za niezwykle ciekawy.
            • august.bw Re: poniedziałkowy teatr telewizji:) 25.10.11, 10:41
              Dobeze, że był... I dobrze. że się skończył...
              • nioma Re: poniedziałkowy teatr telewizji:) 25.10.11, 12:05
                Mnie pierwsza polowa tak wynudziła, ze na druga juz nie usiadlam przez telewizorem.
            • kubissimo Re: poniedziałkowy teatr telewizji:) 25.10.11, 17:45
              oj, bardzo sie nie zgadzam. Dawno nie widzialem tak niejandowej Jandy. Moim zdaniem Domalik bardzo fajnie ja poprowadzil (o ile mozna prowadzic gwiazde grajaca na swojej wlasnej scenie) :)
            • mamalgosia Re: poniedziałkowy teatr telewizji:) 25.10.11, 19:41
              Teatr świetny. Szkoda, że Orłoś zepsuł mi antrakt
              • tdf-888 Re: poniedziałkowy teatr telewizji:) 25.10.11, 21:19
                to samo z orłosiem (o co chodzi z tą krytyką??) normalny konferansjer, owszem dla mojego oka milsza byłaby konarska, ale do orłosia nic nie mam a wy wybrzydzacie po polsku.
            • tdf-888 janda 25.10.11, 21:18
              się przypinacie do tej jandy a niech ktoś poda jakąś lepszą polską (znaną a nie jakąś z offa nie do zweryfikowania) aktorkę teatralną ;]
              może za dużo majewskiego się naoglądaliście i was zamuliło?
              • stara_dominikowa Re: janda 26.10.11, 11:45
                tdf-888 napisał:

> się przypinacie do tej jandy a niech ktoś poda jakąś lepszą polską (znaną a nie
                > jakąś z offa nie do zweryfikowania) aktorkę teatralną ;]

Anna Seniuk.
              • kubissimo Re: janda 26.10.11, 15:02
                Danuta Stenka.
              • mama303 Re: janda 30.10.11, 12:14
                Każda bedzie lepsza niz Janda. zreszta ona czy gra w teatrze, czy w filmie, czy w reklamie, czy w wywiadzie - zawsze jednakowa, niewiadomo czy płacze czy sie śmieje.
        • vanity Re: poniedziałkowy teatr telewizji:) 25.10.11, 17:28
          Bardzo przyjemnie spędziłam poniedziałkowy wieczór.TVP dziękuję i proszę o więcej, w przypadku problemów finansowych nie pogardzę spektaklami archiwalnymi, których z pewnością jest sporo.
    • koolair Stuhr sie rozdwoił?? :D 31.10.11, 16:21
      Zastanawiam sie o której tydzień temu było rozdanie Wiktorów, zazwyczaj takie imprezy rozpoczynaja sie tez koło 20..wczoraj oglądam relacje w tvn i Stuhr odbierał swojego Wiktora, tak więc albo cus tu nie było na żywca ten teatr albo Pan Maciej mocno igrał z czasem, zeby zdażyc pozniej do studia na spektakl (chociaz tez musial miec troche czasu przed zeby sie wystylizowac) ;)
      • barbasia1 Re: Stuhr sie rozdwoił?? :D 31.10.11, 17:27
        koolair napisała:

> Zastanawiam sie o której tydzień temu było rozdanie Wiktorów, zazwyczaj takie i
        > mprezy rozpoczynaja sie tez koło 20..wczoraj oglądam relacje w tvn i Stuhr odbi
        > erał swojego Wiktora, tak więc albo cus tu nie było na żywca ten teatr albo P
        > an Maciej mocno igrał z czasem, zeby zdażyc pozniej do studia na spektakl (choc
        > iaz tez musial miec troche czasu przed zeby sie wystylizowac) ;)

Teoria spiskowa? ;)

Wręczenie Wiktorów zaczęło się o 18.00, spektalk o 20.30, więc sporo czasu miał sympatyczny Pan Maciej Stuhr.

W gardreobie, do której wpadł z kamerą Maciej Orłoś było widać dwóch Wiktorów.

• koolair Re: Stuhr sie rozdwoił?? :D 31.10.11, 21:17
          nie nie tak tylko sobie myslalam :p jak Wiktory byly jeszcze transmitowane na zywo w starych, dobrych czasach bylo to kolo dwudziestej zawsze..ale skoro nie bylo transmisji na zywo to i nie musieli celowac w najlepszy czas antenowy
    • pepsic "Kontrym" - dzisiaj w tvp1 20:20 07.11.11, 15:22
      Wg informacji wyborczje godny polecenia ze względu na ciekawy temat i i wykonawców, zdobywca gł. nagrody na festiwalu w Sopocie, w duchu rozliczeniowo-patriotycznym. Krótki, godzinny.
      • barbasia1 Re: "Kontrym" - dzisiaj w tvp1 20:20 07.11.11, 15:39
        O tym samym miałam napisać. Po boskiej "Boskiej" kolejna premiera w TT, z tym, że już nie na żywo.
        Pepsic, a może by zgodnie z sugestią Kubissimo, nowy wątek dla TT założyć? I oczywiście raz jeszcze umieścić tę zapowiedź? Co Ty na to? Założyłabyś?

Tu wprowadzenie do "Kontryma" dla zinteresowanych:
        kultura.gazeta.pl/kultura/1,114532,10594091,_Kontrym__pobije__Boska___W_poniedzialek_kolejny_teatr.html
      • baba06 Re: "Kontrym" - dzisiaj w tvp1 20:20 07.11.11, 18:00
        "...w duchu rozliczeniowo-patriotycznym"

szkoda:(
      • lajlah Re: "Kontrym" - dzisiaj w tvp1 20:20 07.11.11, 21:06
        Odrywam się na chwilkę, żeby napisać - świetny!
        • sto100 Re: "Kontrym" - dzisiaj w tvp1 20:20 07.11.11, 21:15
          też się oderwałam. Już dziękuję, za dużo.
        • baba06 Re: "Kontrym" - dzisiaj w tvp1 20:20 07.11.11, 21:15
          napisz więcej, dlaczego świetny?
          • lajlah Re: "Kontrym" - dzisiaj w tvp1 20:20 07.11.11, 21:50
            Bardzo mnie interesuje historia powojennej Polski, więc ten "spektakl" ma dla mnie wyjątkowy smaczek. Frycz, jak dla mnie, świetnie to zagrał. Jedyne co może razić, to mało "teatralna" forma, ale to teatr telewizji- specyficzna mieszanka:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka