Dodaj do ulubionych

X-Factor - 6.03

06.03.11, 20:11
Oglądamy?

Kolega z Norwegii bardzo mi się podobał.
Sablewska jakaś taka wystraszona i speszona.
Czekam jak Kuźniar wypadnie w tego typu programie.
Obserwuj wątek
    • dona.a Re: X-Factor - 6.03 06.03.11, 20:13
      No, to udało nam się założyć równorzędne wątki równiutko co do minuty:)
      • princessofbabylon Re: X-Factor - 6.03 06.03.11, 20:21
        :) A zanim dałam 'wyślij' sprawdzałam jeszcze czy na pewno wątku nie ma. I nie było. Widocznie serwery się nie zsynchronizowały ;p

Dla mnie Kuźniar mógłby tam tylko stać w kącie ;) Maja jest dla nie jakimś tłem tylko, do Czesława muszę się przekonać.

Dżaga wymiata ;p
        • dona.a Re: X-Factor - 6.03 06.03.11, 20:27
          princessofbabylon napisała:

> :) A zanim dałam 'wyślij' sprawdzałam jeszcze czy na pewno wątku nie ma. I nie
          > było.

Zrobiłam dokładnie to samo, pewnie robiłyśmy to w tym samym czasie;), blondynka na dziennikarstwie świetna i niech wygryzie Kuźniara, jak najszybciej;)
          • princessofbabylon Re: X-Factor - 6.03 06.03.11, 20:30
            > i niech wygryzie Kuźniara, jak najszybciej;)

heh ;) Nie ma!

Masz rację z tym Czesławem, że niewyraźnie mówi. Irytujące to. :/
    • angazetka Re: X-Factor - 6.03 06.03.11, 20:32
      Ogólnie jestem na tak. A Kuźniara kocham zawsze i wszędzie.
      Mozila lubię, Kubę lubię, tylko po co tam ci wokaliści? ;)
      • kroliczyca80 Re: X-Factor - 6.03 06.03.11, 20:41
        Dzieciak w lokach fantastyczny, panna z dziennikarstwa też.
        Kuźniar zachowuje się, jakby tam tylko sprzątał w przerwach na reklamy. Maja ma kłopoty z budowaniem zdań... Kuba jak zwykle (ja lubię), a Mozil niewyraźny i nijaki (oby tylko na razie).
      • sadosia75 Re: X-Factor - 6.03 06.03.11, 22:33
        O nie nie! Kuzniara to kocham ja :) zawsze wszedzie i za wszystko :) Cudnie mu sie przytylo :)
        A program wyjatkowo ciekawy. w porownaniu z posatowskim i tefal dwa naprawde cos.
        I niecierpliwie czekam na wiecej.
    • marzenagr Re: X-Factor - 6.03 06.03.11, 20:42
      Jaki jest tytuł i oryginalny wykonawca piosenki, którą śpiewał ten 16-letni chłopak?
      • mlekodwuprocentowe Re: X-Factor - 6.03 06.03.11, 21:21
        you raise me up
        nie wiem kto był oryginalnym wykonawcą, ale wykonywał na pewno m.in josh groban i ten chłopak jego nazwisko podał.
    • princessofbabylon Re: X-Factor - 6.03 06.03.11, 21:22
      Kolega z Rudy Śląskiej śpiewa mniej więcej jak ja :D
    • there.there Re: X-Factor - 6.03 06.03.11, 22:00
      nie widziałem tego programu...czy ktoś może napisać czym to się różni od Idola?
    • pawel-strzalka A miało nie być Mam Talent na wiosnę... 06.03.11, 22:09
      ...tymczasem dziś zobaczyłem nie do końca udaną podróbę. Wojewódzki nie dość, że znowu to jeszcze za każdym razem z tymi samymi tekstami. Sablewska i Mozil mimo iż nie telewizyjni to jednak dali pewien efekt świeżości i nie skreślam ich od razu. Castingowa widownia jak w Mam Talent. Głosowanie też, nie było przycisków z X ale za to tradycyjna formuła "jestem na tak". Montaż identyczny jak w MT. Kuźniara było w tym programie tyle, że w zasadzie mogli odpuścić sobie prowadzącego i dołączyć go w programie na żywo dopiero. Z resztą w tych momentach kiedy się pojawiał i tak mnie nie przekonywał i nie zmienię zdania, że jak ktoś chce prowadzić publicystykę i informację na poziomie TVN24 to do rozrywki w głównym TVN nie powinien iść. Jedno do drugiego ni ch*ja nie pasuje. Uczestnicy też mnie w pierwszym odcinku z nóg nie zwalili, kilkoro zaśpiewało ładnie, do tego kilka telewizyjnych osobowości zapewniających widzom atrakcje, ale po 1548 talent show o śpiewaniu spodziewam się naprawdę powalającego poziomu uczestników. Ogólnie słabo słabiutko, program może się obronić albo jakimś mega talentem, który dopiero zobaczymy albo konkurencją jedynie w postaci Rancza w niedzielny wieczór. Na razie ocena 2+ na zachętę.
      • ankas4 ŚWIETNie! 06.03.11, 22:25
        Bardzo fajny program, Tvn MA dryg do takich formatów, wszyscy mi sie podobali, i to,ze program podobny do /Mam Talent' nie zgadzam sie, bo jurorzy zupelnie inni, prowadzący to juz kompletnie inna bajka...i jak 'Mam talent' srednio do mnie przemawiało(a szczególnie Foremniakowa) tak tutaj wszyscy mi sie podobają... Maja swietna zdeystansowana,chłodna, Czesław-romantyk, z sercem na dłoni, Kuba- ironista,świetny,jest w formie! Kuziar-taki jest i juz, nie narzuca sie,nie pajacuje, DZIEKI Ci Boże za to, bo nie zniosłabym kolejnego Hołowczyca czy jak mu tam....

Jedynie co ...mysle,ze mogłoby wygladac inaczej to pokazywanie tych pierwszych castingów, w takiej formie jak Idol, czyli nie na scenie ale studyjne przesłuchania, ale moze to wspomnienia sentymentalne Idola do mnie wrocily.

Ogolnie oceniam na duuzy + cały program. I kUba Wojewódzki,,,tak sie ciesze,ze zgodził sie na ten program,naprawde on sie nigdy nie nudzi!
        • kelle1986 Re: ŚWIETNie! 06.03.11, 22:45
          No, calkiem fajnie. Za Kuzniarem nie przepadam i mi w tym programie nie pasuje ale zobaczymy jak sobie poradzi w odcinkach na zywo.
          Paru swietnych uczestnikow (chlopaczek w blond lokach, Norweg, dziewczyna z kucykiem).
          Jurorzy ok - Sablewska mi nie przeszkadza, Kuba jak zwykle w szczytowej formie, Mozil pocieszny.
          Jedna wada - za duzo reklam i troche za krotki. Nie liczac reklam program trwal ile? 50 minut? MT byl dluzszy...

ankas4 napisała:

> Jedynie co ...mysle,ze mogłoby wygladac inaczej to pokazywanie tych pierwszych
          > castingów, w takiej formie jak Idol, czyli nie na scenie ale studyjne przesłuch
          > ania, ale moze to wspomnienia sentymentalne Idola do mnie wrocily.

Zgadzam sie!

> Ogolnie oceniam na duuzy + cały program. I kUba Wojewódzki,,,tak sie ciesze,ze
          > zgodził sie na ten program,naprawde on sie nigdy nie nudzi!

Cos w tym jest. Moglabym go ogladac/sluchac 24h. W roli jurora wymiata.
        • setorika Re: ŚWIETNie! 06.03.11, 23:36
          Mnie też się Kuba nie znudzi, fajnie zachował się, kiedy na scenę wszedł ten chłopak ubrany jak dziewczyna - oczywiście wiadomo było, że zaśpiewa ok, bo było coś takiego jak pre-castingi i na pewno jury maiło "notatkę służbową" na temat gościa. No i jeszcze reakcja Kuby na gościa z Rudy Śl - klasa.
          Zdaje sobie sprawę, że program jest tak zmontowany, żeby skrajnie grac na emocjach widza, ale Kuba był szczery. Maja zdystansowana, Czesław faktycznie romantyk, ale przeszkadza mi jego wymowa i to, że dał się podejść Kubie (chyba to było przy tym egzotycznym duecie).
          Czesław musi mieć własne zdanie, jak Chylińska.

Kuźniara niestety nie trawię i jak ktoś wcześniej zauważył, jego obecność na typ etapie nie jest konieczna.
    • dziewczyna-szamana Re: X-Factor - 6.03 06.03.11, 22:44
      Oglądałam wczorajszy show Polsatu i X-factor. szczerze? Po pierwszym odcinku lepszy jest Polsat.
      Wojewódzki - kalka z Mam Talent (wciąż te same teksty), Maja żenada... Strasznie się wynudziłam. Show polsatu też nie był idealny, ale... lepszy.
      Przede wszystkim Maciek Rock, znany z Idola, świetnie wypada w tego typu programach ( w porównaniu do bezbarwnego Kuźniara). Jury fajniejsze w Polsacie (Ela Zapendowska - klasa sama w sobie, bardzo sympatyczny jest również Łozo).
      I jeśli chodzi o dynamikę, również ciekawszy był show Polsatu...
      • bell82 Re: X-Factor - 6.03 07.03.11, 10:37
        dziewczyna-szamana napisała:

> Oglądałam wczorajszy show Polsatu i X-factor. szczerze? Po pierwszym odcinku le
        > pszy jest Polsat.
        > Wojewódzki - kalka z Mam Talent (wciąż te same teksty), Maja żenada... Straszni
        > e się wynudziłam. Show polsatu też nie był idealny, ale... lepszy.
        > Przede wszystkim Maciek Rock, znany z Idola, świetnie wypada w tego typu progra
        > mach ( w porównaniu do bezbarwnego Kuźniara). Jury fajniejsze w Polsacie (Ela Z
        > apendowska - klasa sama w sobie, bardzo sympatyczny jest również Łozo).
        > I jeśli chodzi o dynamikę, również ciekawszy był show Polsatu...
        >

miałam to samo napisac właśnie, moze za wyjatkiem Sablewskiej, bo akurat ja lubie..i szczerze bije sie w piersi, bo skresliłam program polsatowski duzo wczesniej, sadzac ze znowu tvn bedzie rzadzic...ach jak sie pomyliłam ;)
    • zalobanarodowa Re: X-Factor - 6.03 06.03.11, 23:04
      Niewypał. Bez energii, bez jaj. Mozil i Sablewska nie nadają się na jurorów.
    • kubissimo Re: X-Factor - 6.03 07.03.11, 07:06
      nie bardzo rozumiem zachwyt jurorow nad tym dlugowlosym chlopakiem, ktory przed wystepem obrabowal Bijou Brigitte. Wokal niezly, do tego barwna, telewizyjna osobowosc (choc niekoniecznie moje klimaty), ale dla mnie niesmaczne bylo to, co zrobil z piosenka: te pirueciki, te podskoczki... zabraklo tyklo kankana :/

z calosci podobala mi sie dziennikarka i ten 16latek, ktorego jednak nie widze w takim repertuarze.
      Mój sąsaid Kuźniar zaskakujaco wyciszony (i chyba troche nie na miejscu, chociaz w sumie prowadzacy chyba powinien byc w tle, o czym np. nigdy nie pamietaja prowadzacy MT), Mozil IMO sie sprawdza, Kuba w formie, pani Sablewskiej bym podziekowal za udzial.
      • mhania Re: X-Factor - 6.03 07.03.11, 08:40
        Maja - co ona tam robi? Zupełnie nie ta bajka - wystraszona, wycykana, nic nie potrafiła dodac od siebie. Żadnych sensowych komentarzy. Bezbarwna i sztywna.
        Kuba super jak zawsze. Czesław - ma "potencjał".
        Kuźniar - tez bez jaj.
      • siuil_a_run Re: X-Factor - 6.03 07.03.11, 09:17
        ha, wiedzialam, ze jesli ktos bedzie mial takie zdanie jak ja w sprawie tego dlugowlosego chlopaczka, to Ty :D

ostatnio mnie taka refleksja wziela: dlaczego programy, ktore sa genialne w oryginale (Got Talent, X-Factor, YCD), u nas zawsze wychodza jakos tak... niemrawo? wyjatkiem moze byl Idol, ale tu pewnie zadzialal tez urok nowosci, no i faktycznie fajnie wtedy dobrane jury (ach, te bon moty Cygana...). ale od tamtego czasu nie udalo sie zrobic tego typu show na poziomie chocby zblizonym do oryginalu.

anyway, jesli chodzi o pierwszy odcinek X-Factora, to mnie podobal sie Norweg i dziennikarka, i to w zasadzie wszystko. szesnastolatek z lokami mnie nie zachwycil, ale to moze dlatego, ze ja mam alergie na You Raise Me Up, jak to slysze, to przed oczami staje mi Louis Walsh i irlandzki boysband w blezerkach ;) egzaltacja gornikiem tez dla mnie zupelnie niezrozumiala - dla mnie to wygladalo tak: chlopak byl wzruszajacy, gdyz jest gornikiem i pozdrowil rodzine. he? co do chlopaka przebranego za Marca Bolana - podpisuje sie pod Kubissimo. plus dla mnie czar tego kawalka opiera sie na tych niemal wykrzyczanych wokalizach w gornych partiach, a te sobie zupelnie odpuscil, wiec mnie zupelnie nie porwal. a, byla jeszcze sympatyczna dziewczyna spiewajaca Sam Brown przez caly czas pod dzwiekiem, okreslona jako "najlepsza" - jesli ona jest najlepsza, to niestety, nie najlepiej wrozy.

poza tym, Kuba Wojewodzki jest Kuba Wojewodzkim, tylko urok swiezosci juz stracil bezpowrotnie, wytarl sie juz w tych programach i na mnie nie robi zadnego wrazenia - ani zlego, ani dobrego. Mozila uwielbiam i jego dykcja mi nie przeszkadza, bo przepadam za nim juz od dawna. Sablewska - czekam, az sie troche bardziej rozkreci, ale przy kubanskim duecie odnioslam wrazenie, ze jako jedyna obejrzala pierwowzor i wiedziala, czego/kogo w tym programie szukaja. Kuzniar faktycznie niewidoczny, ale akurat na tym etapie prowadzacy ma taka niewdzieczna role - Dermot O'Leary tez nie za bardzo ma pole do popisu na etapie przesluchan. zobaczymy, jak sie sprawdzi w odcinkach na zywo.

ogolnie pierwszy odcinek dla mnie na takie 3+. ale i tak zrobilo na mnie nieco lepsze wrazenie, niz wieczor wczesniej na Polsacie, gdzie jury nie dostaje nawet szansy sie wypowiedziec, w zwiazku z czym jedyne, co po tamtym show zapamietalam, to zmumifikowana Kora.
        • wioskowy_glupek Re: X-Factor - 6.03 07.03.11, 09:27
          Mnie się podobało, szczególnie w porównaniu z badziewiem Polsatu.

Ktoś tu pisał, że to kalka Mam Talent, no cóż może i tak ale to chyba program na licencji, więc widocznie tak to wyglądało w oryginale ?

Jak dla mnie 16 latek zachwycający no i ten od Niemena. Chyba pierwsze wykonanie tej piosenki które mi się podobało. Normalnie mam na tą piosenkę alergię.

Sablewska - porażka.
        • nika_75 Re: X-Factor - 6.03 07.03.11, 10:09
          siuil_a_run napisała:
          a, by
          > la jeszcze sympatyczna dziewczyna spiewajaca Sam Brown przez caly czas pod dzwi
          > ekiem, okreslona jako "najlepsza" - jesli ona jest najlepsza, to niestety, nie
          > najlepiej wrozy.

Byłam zszokowana po jej występie - jak nic spodziewałam się krytyki ze strony jury, a oni wniebowzięci jak sto pięćdziesiąt - wprawdzie śpiewać nie umiem wcale, ale słuch mam naprawdę dobry - ona naprawdę nie trafiała w dźwięk!
          • kubissimo Re: X-Factor - 6.03 07.03.11, 11:32
            moim zdaniem Norweg tez nie trafial w dzwieki, chociaz nie bede sie upieral, bo tak bardzo nie lubie tej piosenki, ze byc moze nie jestem obiektywny ;)
          • highway_star Re: X-Factor - 6.03 07.03.11, 21:20
            1. Mam podobne zdanie odnośnie tej panny z Sam Brown.
            I bardzo mnie to zaniepokoiło, że widownia była zachwycona,
            a jury również piało, jaka to ona super.
            Czyżby nasze odbiorniki TV były "pod dźwiękiem" heh ? ;-)

2. 16-latek we łzawym temacie baaardzo czysto natomiast

3. Chciałbym zobaczyć parę kubańską w temacie "Ashes to Ashes" Faith No More
        • kubissimo Re: X-Factor - 6.03 07.03.11, 12:05
          ehhh, siuil
          napisalem Ci dluga odpowiedz, a nastepnie sam ja skasowalem, bo dzialam na nowym kompie z ciut innym ukladem klawiatury i tradycyjnie nie patrze co wciskam :/
          nie chce mi sie powtarzac, wiec tylko wyraze wspolwestchnienie, ze polskie edycje sa cienkie.
      • kira_koslin Re: X-Factor - 6.03 13.03.11, 21:06
        te obrociki zniszczyły mi cały występ - dla mnie wyszło kiczowato.
    • vayacondios Re: X-Factor - 6.03 07.03.11, 09:44
      Kuba- urodził się, żeby być jurorem, co prawda mam trochę dejavu z Mam Talent ale i tak jest świetny
      Mozil- uwielbiam faceta, nawet to jak niewyraźnie tam cos paple pod nosem,
      Sablewska- niestety nijaka, drugiej Chylińskiej z niej niestety nie będzie
      • fanta9 TVĘ się przelicytował 07.03.11, 10:17
        A ja się cieszę, że obejrzałem pierwszy X-Fucktor, bo nie spodziewałem się takiego badziewia i jest. TVĘ się poślizgnął. Jupi!

Woźnica, czyli Kużniar, był nijaki. Uśmiechnięty jak David Hasselhoff, ale stać go było tylko na kilka "inteligentnych" słów, które były o NICZYM. Facet może się realizuje dopierniczając w studiu TVĘ 24, ale w kontakcie z widownią i ludźmi obok jest dretwy, nie wie, jak się zachować.

Może Hołowni i Prokopowi sznurowadła w lakierkach zmieniać.

A konie pociągowe - Kuba zostanie zarżnięty. Telewizja go wyssie do kości. Za chwilę się ogra. bo może mieć milion błyskotliwych tekstów, ale opatrzy się w końcu. Teraz świeci raczej światłem odbitym od "Mam talent", bo X-Fucktor jest kiepsko zrealizowany.

Zwróćcie uwagę, ile czasu pokazywali ludzi z castingów, publikę, dłonie, stopy, toalety, a ile czasu dano występującym i jurorom.

Pokazywano klimat, żenujące iksy z rąk, a gwoździ programu coś było mikro.

Sablewska? Wolne żarty! Ile można pokazywać, jak mruży oczy?!

Czesław? Kasa zadziałała, bo miał się jawić jako ostoja alternatywy, a jest po prostu wyłączony lub nie umie się ustosunkować do tego, co widzi.

Całość kiepska - akurat dla "młodych wykształconych z dużych miast..."
        • kubissimo Re: TVĘ się przelicytował 07.03.11, 11:36
          moim zdaniem Mozil dobrze sie bawi, a mi sie jego dobry nastroj zawsze i wszedzie udziela :) Poza tym bardzo podobala mi sie jego wypowiedz, kiedy mu zarzucono, ze alternatywny artysta sie sprzedal i robi rzeczy pod publiczke, na co Czeslaw odpowiedzial, ze wlasnie ostentacyjne odrzucenie tej propozycji byloby chwytem pod publiczke, bo przeciez wlasnie tego alternatywna publika by oczekiwala od swojego alternatywnego idola. A alternatywny idol robi to, na co ma ochote i mial ochote wziac udzial w takiej zabawie. I bardzo dobrze :)
    • koza_w_rajtuzach Re: X-Factor - 6.03 07.03.11, 12:44
      Oglądałam i podobał mi się ten program :).
      Cieszę się, że Kuba nadal zasiada w jury. Jest doskonałym mówcą, zawsze wie co powiedzieć, poza tym lubię jego poczucie humoru. Mozil ma problemy z wysławianiem się, ale mimo wszystko wzbudza sympatię. Sablewska może jeszcze jako jurorka się rozkręci, tak czy inaczej wierzę, że w dalszej części programu bardziej się sprawdzi, szczególnie, że ma pewne doświadczenia jak wznieść kogoś na wyżyny ;)).

Mi podobał się ten Michał z długimi włosami, którego widownia wcześniej wygwizdała. Myślę, że właśnie takie osobowości mają szansę na to, żeby osiągnąć sukces. To, że ktoś ładnie zaśpiewa to nie wystarczy, trzeba mieć charakter, charyzmę, coś takiego w sobie, co powoduje, że ludzie zwracają na ciebie uwagę i dłużej skupiają na Tobie wzrok. Mówię to na podstawie choćby Lady Gagi.
    • gocha221 Re: X-Factor - 6.03 07.03.11, 14:57
      Nie oglądałam MT (głównie ze względu na straszne głupoty, które opowiadała Formaniak), więc nie mam wrażenia kalki.
      I nie zgadzam się, ze Sablewska to taka 100% porażka.
      mam wrażenie, że wie kogo szuka, 2x miała inne zdanie niż reszta jury.
      Już ktoś napisał, że najbardziej to było widać przy parze Kubańczyków.
      Byłam tylko zdziwiona, że wzieli dalej panią nauczycielkę..
      • kubissimo Re: X-Factor - 6.03 07.03.11, 15:02
        wymogi formatu. Pewnie w ten sposob mozna wyciagnac troche pieniedzy od glosujacych emerytow, do ktorych pewnie przemowi najbardziej :)

nie ogladalem nigdy wersji byrytjskiej i nie bardzo wiem co bedzie dalej? Bo do finalów przechodzi bodajze 9 osob, to jak wyglada selekcja miedzy castingiem i finalami?
        • spinka0001 Re: X-Factor - 6.03 07.03.11, 17:46
          a mnie tam ta nauczycielka się podobała, miała taki musicalowy głos, ale pewnie do finałowej 9 nie wejdzie, podobali mi się jeszcze ten norweg i ten chłopak, który grobana śpiewał

Kuźniar mi jakoś nie pasuje w roli prowadzący tego typu komercyjny program.

Kuba to prawda, taki sam jaki w Mam Talent, nie znudził mi się ale jakiś super też nie jest.

Maja na razie tak średnio, ale na plus za to, że wie o co w tym programie chodzi i potrafi mieć swojej zdanie i się jego trzymać.

Czesław - mimo, że niewyraźnie mówi i dał się "podpuścić" Kubie to i tak go bardzo lubię.

• siuil_a_run Re: X-Factor - 6.03 07.03.11, 23:53
          w oryginale wyglada to tak:

1. jest czworo jurorow. po castingach, z ktorych przechodzi jakis pierdyliard osob jest tydzien etapu zwanego bootcampem, podczas ktorego ci, co sie dostali, przechodza kolejne etapy selekcji wystepy solo z akompaniamentem fortepianu, wystepy w duetach/tercetach, a w ostatniej edycji dorzucili im jeszcze choreo. w poszczegolnych etapach bootcampu odpadaja kolejni uczestnicy, a finalem jest wybor czlonkow czterech grup: dziewczyny, chlopcy, grupy oraz oversi, czyli do zeszlej edycji starsi niz 25 lat, a od ostatniej edycji - starsi niz 28. do zeszlej edycji kazda grupa liczyla 6 osob, w ostatniej -8.

2. te grupy udaja sie na kolejny tydzien do domow jurorow (w przypadku brytyjskiej edycji sa to oczywiscie wypasione rezydencje w roznych zakatkach swiata, jak dom Simona Cowella na Barbados czy Dannii Minogue w Australii. w domach jurorow znowu cwicza, przygotowuja sie i przechodza kolejne przesluchanie, tym razem przed jurorem, ktory uprzednio przygotowal im liste kawalkow, a oni wybieraja z nich dwa badz trzy i pod koniec pobytu musza sie zaprezentowac. juror ma do pomocy w dokonaniu wyboru finalistow do odcinkow na zywo jakiegos funfla - zazwyczaj znana postac, ktora podbija ogladalnosc i wprawia uczestnikow w spazmy z ekscytacji ;) i tak Louis mial do pomocy np. Ronana Keatinga czy ostatnio Sharon Osbourne, Cheryl Cole ostatnio pomagal will.i.am, Dannii - Natalie Imbruglia, a rok wczesniej Kylie. tylko Simon sie wylamuje od zasady: zawsze kto inny i zawsze ktos znany i za kazdym razem do pomocy zaprasza swoja byla, Sinitte ;) na tym etapie jurorzy wybieraja po 3 uczestnikow, ktorzy beda spiewali w finalach na zywo.

3. w ostatniej edycji byla jeszcze jedna nowosc, mianowicie, oprocz 3 osob z kazdej grupy, kazdy z sedziow dostal mozliwosc wreczenia jednej "dzikiej karty" uczestnikowi, ktory sie nie zalapal regularnym trybem, a oni uwazali, ze powinien dostac szanse wystepow na zywo. czyli ostatnio w finalowych odcinkach na zywo wystepowalo po 4 uczestnikow z kazdej grupy.
          • siuil_a_run Re: X-Factor - 6.03 07.03.11, 23:56
            a, zapomnialam napisac, ze zazwyczaj etap bootcampu konczy sie tez stworzeniem dwoch nadprogramowych grup z uczestnikow, ktorzy sa za slabi, zeby przejsc jako solisci, ale za mocni, zeby odpasc. taka grupa stworzona z chlopakow, ktorzy przyszli jako solisci, byla w ostatniej edycji grupa One Direction stworzona i mentorowana przez Simona. przeszli do domow sedziow, potem weszli do live'ów i koniec koncow zajeli 3. miejsce.
            • siuil_a_run Re: X-Factor - 6.03 08.03.11, 00:10
              podczas etapu finalowego, odbywajacego sie juz na zywo przed publicznoscia, kazda grupa ma swojego mentora w postaci jednego z jurorow: on dobiera swoim uczestnikom repertuar, podpowiada, jak powinni wygladac, jak powinien wygladac ich wystep (czy wiecej tancow, fikolkow i fajerwerkow, czy raczej statycznie, stawiajac na wokal) etc. i bierze odpowiedzialnosc za ich wystep. inaczej niz w Idolu, tu wiec takze jurorzy rywalizuja miedzy soba, a zwyciestwo danego uczestnika oznacza zwyciestwo danego sedziego i splendor jest dzielony po polowie ;) pod koniec kazdego odcinka dwoch delikwentow z najmniejsza iloscia glosow publicznosci spiewa w tak zwanym sing-offie, czyli walcza o przetrwanie - tu utwor wybieraja sami, nie ma show ani fajerwerkow, jest tylko wokal i podklad. na podstawie sing-offu sedziowie decyduja w glosowaniu jawnym o tym, kto ich zdaniem powinien odpasc, a kto zostac. zawsze wyglada to tak samo: mentor glosuje za pozostaniem swojego podopiecznego, nawet jak podopieczny dal ciala, de facto o pozostaniu badz odpadnieciu decyduja wiec ci jurorzy, ktorych podopieczni sie w zagrozonej dwojce nie znalezli. w ostatniej edycji dwa razy zdarzylo sie, ze w sing-offie spotkalo sie dwoje podopiecznych jednego jurora. poniewaz w brytyjskiej edycji sedziow jest czterech, wiec zdarza sie remis w glosowaniu, tzw. dead-lock - w takim wypadku powraca sie do pierwotnej decyzji widzow i odpada ten, kto w glosowaniu przed sing-offem dostal najmniej glosow publicznosci. w brytyjskiej wersji jurorzy czasem specjalnie doprowadzali do dead-locka, zeby wymigac sie od wziecia na siebie odpowiedzialnosci za wynik glosowania. takie to cwaniaczki ;)

w ktoryms momencie, nie pamietam juz, w ktorym, czy w polowie programow na zywo, czy troche pozniej (w ostatniej edycji strasznie tu manewrowali i w ogole z odcinka na odcinek zasady byly zmieniane i naginane, zeby przepchnac faworytke Cheryl i Simona, za ktora publika nie przepadala, wiec stracilam rachube), jurorzy traca prawo glosu i decyduja juz tylko widzowie. do scislego finalu przechodzi 3 wystepujacych, ktorzy w ostatnim odcinku walcza o glosy widzow i zwyciestwo.
              • poecia1 Re: X-Factor - 6.03 08.03.11, 08:42
                Dziękujemy za bardzo szczegółowe wyjaśnienia. Widać z tego, że program wymaga dużego zaangażowania i merytorycznego i czasowego od jurorów, nie ogranicza ich roli tylko do komentowania występu. Ciekawe czy u nas będzie podobnie, bo oczami wyobraźni zupełnie tego nie widzę.
              • kubissimo Re: X-Factor - 6.03 08.03.11, 09:06
                to jest bardziej skomplikowane niz zasady glosowania na ostatnim festiwalu w Sanremo (a Wlosi naprawde sie postarali, zeby przepisy byly z kosmosu) :)
                ale dzieki za wysilek :)
        • rodzynia Re: X-Factor - 6.03 07.03.11, 23:56
          Dla mnie na razie X-Factor i Must Be The Music bardzo podobne, ale to dobrze, bo lubię tego typu programy. Ani w jednym ani w drugim show jury idealne nie jest, ale znacznie lepsze niż w Bitwie na głosy. Mi też Wojewódzki się nie nudzi ;)

zasady brytyjskiej edycji (u nas pewnie będą podobne)

www.xfactor.com.pl/content/poznaj-x-factor-cz2
    • sid-the-sloth Re: X-Factor - 6.03 07.03.11, 18:55
      Nie przypadło mi toto do gustu.
      Po pierwsze, wolałam Idola z castingami bez publiczności i reżyserią nie bijącą po oczach. Tutaj jest to jeszcze bardziej przesadzone niż w Mam Talent. Wiem, format, ale nie leży mi to.
      Jury - Wojewódzki w tej roli jakoś mi się nie przejada i chociaż miewa lepsze i słabsze momenty, to jako juror się sprawdza. Czesław uroczy, acz mówi niewyraźnie i raczej niewiele. Zobaczymy co dalej. Maja Sablewska - wiele hałasu o nic, plus jakaś taka maniera w sposobie mówienia zaczerpnięta od Dody. Chylińska na jej miejscu i byłoby dużo lepiej.
      Co do uczestników, to prawie nie mam wrażeń. Długowłosy masakrujący Niemena mógł jeszcze zrobić szpagat do kompletu. Przerysowanie i niepotrzebna teatralność. Chociaż chłopak chyba fajny. Śpiewające dziewczęta lepiej lub gorzej. Blondyn z loczkami, Norweg - no ładnie, ale co z tego?
      Jedyny ciekawy moment, to blondyna z "eee" przed każdym wyrazem, rozbawiła mnie.:) No i górnik, ale tutaj też biło po oczach reżyserią według scenariusza o prostym, acz miłym i szczerym chłopaku w zetknięciu z szołbiznesem.
      Daję 2+. I o ile będę oglądać, to mam nadzieję na jakichś ciekawych uczestników, bo na jury chyba nie ma co liczyć, a jeden Kuba wiosny nie czyni.
      Aha, Kuźniara w ogóle nie zauważyłam.
      • jodipiku Re: X-Factor - 6.03 08.03.11, 11:07
        To i ja sie dolączę do wypowiedzi.

Hm,jako pierwszy odcinek troche za mało pokazali uczestników i zdecydowanie przesadzili z reklamami!
        No ale, Norweg piękny głos, sliczne wykonanie i bardzo sensowny gość. Druga osoba to dziewczyna co studiuje dziennikarstwo, chlopaczek z lokami - 16lat. I tyle.Reszta dla rozbawienia-tzn. Dzaga -no ja sie dizeiciom nie dziwie ze nie chca do szkoly pojsc po emisji odcinka ;-( dla mnie to bylo żalosne a nie smieszne.Dziewczyna z manierą E, wspólczuję jej ,bo sie wyglupila i tyle.No i gornik na koniec, ciesze sie ze jurorzy go nie wysmiali,bo chlopak spelnil swoje marzenie ale zauwazyc sie dalo,ze na prawde ladny angielski!
        Kuzniar-goscia nie trawie w kazdym wydaniu wiec tym bardziej w roli prowadzacego-to jakas pomylka wgmnie , choc sie nie narzucal i wczuwal w role, to jednak nie.

JUry: Wojewodzki - lubie go i tyle, z latami ubywa mu chamstwa (ca co chwala!) jest obiektywny i faktycznie docenia zdolnych ludzi. Mnie sie jego wypowiedzi nigdy nie znudzą, gosc zawsze wie co ma powiedziec.

Mozil - hm, sympatyczny, cieply gosc, tez wydaje sie ok jako juror,aczkolwiek jego wymowa bardzo mnie męczy. Moze gdyby wolniej wypowiadal kwestie...?

Maja - fajn,a skromna babeczka, to ze nie wypowiada sie jak gwiazda, nie buduje frazesow jak Pani Foremniak to chwala jej za to. Uwazam ze jako menadzerka (a w tym formacie wymagana bylo osoba na takim stanowisku) jest jak najbardziej trafiona, widac ze sie zna i ocenia wykonawcow pod kazdym wzgledem. Uwazam ze jest ok i zycze jej powodzenia.

Tak wiec kury uwazam za dobrze dobrane, moze nieco nudnawy odcinek ale mysle ze sie rozkręcą! powodzenia
        • piotr33k2 Re: X-Factor - 6.03 09.03.11, 22:53
          jury mogłoby byc lepsze ,tzn oprócz kuby wojewódzkiego nie za bardzo dobrze wypadło ,najlepiej żeby zamiast mozila i tej całej przereklamwoanej maji wczesniej zaangażowali np. kore i zapedowska z konkurencyjnego polsatu ,byłoby bardziej merytorycznie i bardziej ostro i nawet bardziej rozrywkowo .ale ten program i tak jest duzo lepszy i bardziej profesjonalny od konkurenyjnej dwójki i polsatu razem wzietych , he he.
          • setorika Re: X-Factor - 6.03 10.03.11, 12:08
            właśnie, do dziś nie rozumiem dlaczego tefałen nie podkupił Eli Zapendowskiej

byłoby naprawdę ciekawie, aczkolwiek liczę na Maję w dalszej części programu, kiedy to udzielać się będzie jury
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka