Dodaj do ulubionych

Ojej, co tu wybrać 2016 - 2 (vol. 64)

• grek.grek 20:20 TVP Kultura "Miasto prywatne" 29.02.16, 14:26
      kolejny film miły dla oka i ucha aktualnie sterujących TVP Kultura :]
      kiedyś puszczany wstydliwie po nocach, dzisiaj frunie w prime time.

jest tutaj grupka kilkorga przyjaciół, którzy korzystając z zamętu i chaosu przemian roku pańskiego 89, zaczyna trząsć podwarszawskimi miejscowościami, gdzie wymusza haracze, kradnie, bije i wymusza. bezczelnie i na rympał. ot, taka gromadka dresów [dosłownie i w slangu, pan Linda nosi taki kreszowy dresik, że aż sentyment bierze].

z czasem rosną w hierrachii i zaczynają wchodzić w lewe interesy z politykami i szermranymi biznesmenami. jednocześnie zwalczając konkurencję ze Wschodu.

a potem są już szanowanymi obywatelami, z żonamy, dzieciamy, chałupamy i samochodamy.

jest to wiec historia awansu, jakich wiele się wydarzyło na początku transformacji, kiedy otwarto bramy, a szczury ruszyły do wyścigu o ser, tratując 'solidarnośc" i siebie nawzajem.

równolegle, jest to opowieść o przyjaźni, która rozbija się - a jakże - w rywalizacji o kobietę i pieniądze.

dobry film.
      a później "Dzień kobiet" - o wyzysku polskich pracownic przez sklepy unikajace podatków sklepy.
      • barbasia1 Re: 20:20 TVP Kultura "Miasto prywatne" 29.02.16, 20:28
        grek.grek napisał:

> jest tutaj grupka kilkorga przyjaciół, którzy korzystając z zamętu i chaosu prz
        > emian roku pańskiego 89, zaczyna trząsć podwarszawskimi miejscowościami, gdzie
        > wymusza haracze, kradnie, bije i wymusza. bezczelnie i na rympał
        [...]
        > a potem są już szanowanymi obywatelami, z żonamy, dzieciamy, chałupamy i samoch
        > odamy.

A komentarz historyczny do filmu będzie? ("o tym jak kształtowała się III RP") ;)

> kiedyś puszczany wstydliwie po nocach, dzisiaj frunie w prime time.

Hehe!
        • siostra_bronte Re: 20:20 TVP Kultura "Miasto prywatne" 29.02.16, 21:33
          Kto wie, może takie komentarze będą się jeszcze pojawiać? :) Kiedyś, nie pamiętam już gdzie przed filmami z czasu PRL były komentarze wstępne o "propagandzie". Tragedia :)
          • barbasia1 Re: 20:20 TVP Kultura "Miasto prywatne" 01.03.16, 21:01
            siostra_bronte napisał(a):

> Kto wie, może takie komentarze będą się jeszcze pojawiać? :) Kiedyś, nie pamięt
            > am już gdzie przed filmami z czasu PRL były komentarze wstępne o "propagandzie"
            > . Tragedia :)

No właśnie. :)

• grek.grek Re: 20:20 TVP Kultura "Miasto prywatne" 01.03.16, 15:37
          hehe :]
          wiesz, Barbasiu, "Miasto prywatne" jest tak grubo szyte, jak chodzi o TE sprawy, że nie trzeba dodatkowej debaty.

a co do komentarzy wprowadzających... w TVP Kultura takie krótkie rozmowy poprzedzają/ły filmy mistrzów kina, więc... hmm... ;]
          • barbasia1 Re: 20:20 TVP Kultura "Miasto prywatne" 01.03.16, 20:55
            Hehehe! :)

No wiesz, widzowie mogliby zobaczyć zwykły film sensacyjny klasy B czy C, gdy tymczasem w obrazie może się może się kryć COŚ więcej, więc trzeba to widzom uświadomić.

O tym to ja wiem. ;)
            • grek.grek Re: 20:20 TVP Kultura "Miasto prywatne" 02.03.16, 12:31
              no własnie, masz rację.

może powinno się to nazywać "MIędzy dresami", żeby zasugerować głębię przekazu ukrytą pośród charakterystycznej konfekcji męskiej ? :]

:]
              • barbasia1 Re: 20:20 TVP Kultura "Miasto prywatne" 02.03.16, 22:45
                :)
    • siostra_bronte "Ceremonia" 29.02.16, 21:20
      We wtorek w Kulturze o 22.40. Film Claude'a Chabrola z 1995 r. Późne filmy reżysera są tylko dalekim echem jego najlepszych dokonań, ale akurat "Ceremonia" jest znakomita. Tylko nie szukajcie info w sieci, bo możecie natknąć się na spojlery. Wspaniały duet: Isabelle Huppert-Sandrine Bonnaire. Polecam!!
      • barbasia1 Re: "Ceremonia" 29.02.16, 21:24
        Zapowiada się fantastycznie! :)
      • grek.grek Re: "Ceremonia" 01.03.16, 15:53
        dzięki, Siostro :]

mam nadzieję obejrzeć.

PS: w czwartek w Kulturze "Wszystko, co chcielibyście wiedzieć o seksie..." Woody'ego Allena :]
        • siostra_bronte Re: "Ceremonia" 01.03.16, 19:04
          Oby się udało.

Tak, widziałam w gazecie. Uwielbiam :)))
          • grek.grek Re: "Ceremonia" 02.03.16, 12:24
            niestety, wczoraj nie udało mi się obejrzeć, Siostro.
            stety, w nocy jest powtórka, o 3:45 - i zrobię, co w mojej mocy, żeby
            z niej skorzystać :]

czułem, że będziesz usatysfakcjonowana :]
            • siostra_bronte Re: "Ceremonia" 02.03.16, 19:08
              O, mam nadzieję, że obejrzysz. Naprawdę świetny!
              • barbasia1 Re: "Ceremonia" 02.03.16, 22:30
                Ależ świetny film! Na razie milczę, dopóki Grek nie obejrzy.

Ostrzeżenie, żeby nie szukać w necie, nie czytać zapowiedzi, opisów filmu było konieczne.
                Dzięki wielkie, Bronte. Kusiło mnie okrutnie, żeby poczytać o filmie przed seansem. Jedno tylko zdanie przeczytałam, w telewizorze -bogata właścicielka położonej na odludziu posiadłości, pani Lelievre zatrudnia pomoc domową, niejaką Sophie. I tyle , nie wiedziałam nawet jaki to będzie gatunek filmu, choć niepokojąca muzyka dość szybko naprowadziła na właściwy trop.

Isabelle Huppert i Sandrine Bonnaire genialne! :)
                • grek.grek Re: "Ceremonia" 03.03.16, 12:54
                  obejrzałem, Barbasiu :]

świetny film.
                  ta zbrodnia, i to jakich rozmiarów, przychodzi właściwie tak z głupia frant. wcześniej Sophie i Jeanne są zgrywuskami, dobrze się bawią razem, trochę obgadują rodzinę Lelievrów, ale nic nie zapowiada takiej masakry. No może poza tą strzelbą, która pojawia się w pewnym momencie, i kamera skupia na niej swoje oko. Jak jest strzelba, to musi w ostatnim akcie wypalić.

to chyba najbardziej mi zaimponowało.Jak Chabrol prowadzi tę intrygę, jak konfrontuje zacne, bogate mieszczaństwo z tzw. niższymi warstwami społecznymi, w osobach głównych bohaterek, jak świetnie zabawia się śledzeniem sposobów jakich ima się Sophie, pragnąca zachować w ścisłej tajemnicy fakt, że jest analfabetką.

I jak rozgrywa podobieństwo Jeanne i Sophie, które mają rózne temperamenty i charaktery, ale są podobne, bo jednakowo społecznie "upośledzone'. Jeanne z powodu swojej buntowniczości, a Sophie z powodu kompleksów i pierwiastka łagodnego autyzmu, jaki zawiera jej osobowość. A już najbardziej łączy je fakt, że obie były podejrzewane o zabójstwo i udało się im z tego wywinąc.

"I tak nam niczego nie udowodnią", mówią sobie beztrosko, po dokonaniu poczwórnego morderstwa. Niby tak, ale sprawiedliwość potrafi nadejśc z zupełnie nieoczekiwanych kierunków :]

No i to połączenie sceny morderstwa z muzyką Mozarta płynącą z ekranu telewizora, na którym Lelievrowie oglądali transmisję "DOn Giovanniego" - też znakomite.

Do tego sporo widoczków francuskiej malowniczej prowincji, niezłe samochody ;] i - jak napisałaś - doskonałe aktorki.

dzięki, Siostro, za zapowiedź :]
                  świetny film.
        • barbasia1 Re: "Ceremonia" 01.03.16, 20:57
          grek.grek napisał:

> PS: w czwartek w Kulturze "Wszystko, co chcielibyście wiedzieć o seksie..." Woo
          > dy'ego Allena :]

O! Świetna, fantastyczna wiadomość.
          Dla mnie, wstyd się przyznać, to premiera.
          • grek.grek Re: "Ceremonia" 02.03.16, 12:34
            tym lepiej, Barbasiu :]
            premiera zawsze oznacza dodatkową przyjemnośc, a jak w grę wchodzi film ulubionego/jednego z ulubionych reżyserów, to już na całego.

ja chyba widziałem kiedyś ten film.
            W tym momencie, jednak, nie jestem w stanie sobie przypomnieć żadnej sceny czy mono-/dialogu. Może coś mi się wyświetli w trakcie oglądania.
            w sumie zatem... także i dla mnie będzie to premiera :]
            • siostra_bronte Re: "Ceremonia" 02.03.16, 19:07
              Mam nadzieję, Barbasiu, że będziesz się dobrze bawić!

Greku, nie pamiętasz nowelki o plemnikach??! To jeden z najzabawniejszych kawałków jaki w życiu widziałam :))))
              • grek.grek Re: "Ceremonia" 03.03.16, 12:26
                Siostro, w tym momencie nic mi się nie kojarzy :]
                może zaświta mi wspomnienie w trakcie oglądania.
    • siostra_bronte "Juno" 01.03.16, 22:17
      Obejrzane w Ale kino. Film Jasona Reitmana 2007. Skromny film, który zrobił niespodziewaną karierę. I muszę powiedzieć, że jest znakomity.

Bohaterka, 16-letnia Juno zachodzi w ciążę. W ostatniej chwili rezygnuje z aborcji i postanawia oddać dziecko do adopcji. Znajduje parę, Vanessę i Marka, wszystko jest ustalone. Ale po jakimś czasie okazuje się, że mąż kobiety chce rozwodu. Jego żona jest załamana, June też, bo już zaprzyjaźniła się z parą.

June to niezwykła dziewczyna. Swoją trudną sytuację traktuje z dystansem i humorem. Ma przy tym wsparcie swoich rodziców.

June znowu zaczyna spotykać się z chłopakiem, ojcem dziecka (niestety urwało mi początek, więc nie wiem co się stało, on sam mówi potem, że złamała mu serce). Docenia, że jest dobry i uczciwy, inny niż wszyscy.

Juno rodzi synka. Jej chłopak jest razem z nią. Juno płacze. Słyszymy jej monolog, że nie chcieli zobaczyć dziecka. bo nie należy do nich. Okazuje się, że Juno postanowiła jednak oddać synka Vanessie.

W ostatniej scenie Juno i jej chłopak grają na gitarach i śpiewają jakąś miłosną piosenkę. Koniec.

Znakomity, błyskotliwy i zabawny film. Wiele tu ironicznego, zgryźliwego humoru, dzięki któremu historia brzmi bardzo świeżo i oryginalnie. Świetne teksty, zwłaszcza te Juno. Plus fajna ścieżka dźwiękowa. No i rewelacyjna rola Ellen Page w roli tytułowej. Na drugim planie J.K. Simmons i Jennifer Garner.

Trailer:

www.youtube.com/watch?v=K0SKf0K3bxg
      • grek.grek Re: "Juno" 02.03.16, 12:55
        dzięki, Siostro :]
        zgrabna recenzja.

nietypowe podejście do tematu, jak sądzę ?
        zwykle ciąza nastolatki, to fabularny pretekst do nakręcenie cięzkiego kiczowatego dramatu, w którym bohaterka jest albo świętą albo świętą staje się w ostatnim akcie, kiedy dociera do niej, że sensem jej życia jest zostać matką i : - urodzić albo jednak-urodzić. A dookoła same strapione, zatroskane miny i najlepiej jakiś ksiądz [albo pastor], który tak ma gadane, ze jak zaczyna, to wszyscy odruchowo klękają na oba kolana.

a tutaj : żart, dowcip, ironia, bohaterka przecząca stereotypom, jest serio, ale i jest mnóstwo humoru i żartobliwego podejścia do sprawy - takich filmów potrzeba światu :]

za teksty odpowiedzialna jest Diablo Cody, za scenariusz do "Juno" dostała Oscara w 2007 r.
        potem pisała m.in scenariusz do świetnego serialu "Wszystkie wcielenia Tary", który oglądaliśmy, komentowaliśmy i chwaliliśmy :] Póki TVN go, najpierw, nie przesunął na jakieś absurdalnie nocne godziny, a potem w ogóle nie zdjął, tłumacząc to - jakże logicznie wobec tego pierwszego posunięcia - znikomą oglądalnością. Ale to świetny serial, scenopisarsko/scenariuszowo także.

dzięki,Siostro :]
        na pewno chętnie obejrzę, jesli natrafię.
        [w TVP raczej nie ;)]
      • pepsic Re: "Juno" 02.03.16, 20:40
        Słyszałam dużo dobrego. Przeczytam, jak tylko obejrzę, bo liczę na niezawodne w Ale Kino powtórki.
    • grek.grek TVP startuje z "Pegazem" - 22:40 w Jedynce 02.03.16, 13:06
      czyżby Mania o nas zapomniała ? :]

TVP startuje dziś z Pegazem.
      w odnowionej formule.

godzina dośc niezręczna, ale może będzie lepiej.
      kurde, mogliby sobie wreszcie darować to puszczanie ameerykańskich hitów klasy D o
      20:30 albo 21:00. nic nie wnoszą, a w tylko spychają w ramówce dokumenty i "pegazy"
      na taką porę jak ta dzisiejsza : nie przypiął, ni przyłatał.

nie wiem, jak tam TVP stoi z oglądalnością tych "hitów", ale ściganie się nimi z ofertą Polsatu, TVNu czy Pulsu, Stopklatki jest nonsensem. tamci zawsze wystawią cięzsze działa. w dodatku, wiele osób ma kablówki, Canal Plusy i inne, na TVP nawet nie zerka.

jedynym rozsądnym i ciekawym wariantem jest, wg mnie, rezygnacja z tego badziewia i stworzenie konkurencji za pomocą przysłowiowego "Pegaza" puszczanego o 21:00 plus parę dokumentów o tym jaki ten świat jest piękny, jakie piękne są miasta na świecie, ogrody, mosty [był kiedyś taki cykl "Mosty Paryża" - jak zacząłem oglądać, to... choćby przyszło tysiąc Saletów i każdy zjadłby tysiąc kotletów... nie daliby rady mnie oderwać od telewizora, heh], zabytki, muzea, galerie. Są o nich niezwykle zajmujące, wspaniale nakręcone filmy. Trzeba je kupować i pokazywac. Czechów na to stać, to i TVP powinno być stać.

TVP zaś nie powinno być stać na wyrzucanie pieniędzy i kupowanie jakichś kompletnie trzeciorzędnych filmów, reklamowanych niezawodnym "z Ameryki ! z Ameryki, panie !".

kto to ma oglądać ?

TVP musi mieć zakaz ścigania się ze stacjami komercyjnymi. Jej to nie powinno w ogole zajmowac. ona ma pokazywać ambitne i wartościowe programy. Brzmi jak słabo napisana szkolna regułka, ale - do stu tysięcy beczek zdechłych śledzi ! - tak właśnie powinno być :]
      • barbasia1 Re: TVP startuje z "Pegazem" - 22:40 w Jedynce 02.03.16, 22:42
        Za chwilkę zaczyna się. Tak, pora trochę późna, ale para prowadzących już mi się podoba. :)

[był kiedyś taki cykl "Mosty Paryża" - jak zacząłem
        > oglądać, to... choćby przyszło tysiąc Saletów i każdy zjadłby tysiąc kotletów.
        > .. nie daliby rady mnie oderwać od telewizora, heh],

Hehehe! :))

Nowy prezes to obiecywał!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka