grek.grek 20:40 SuperPolsat "Aniołki Charliego" [2019] 05.07.22, 05:55 Pamiętam, że kiedyś był serial telewizyjny o takim tytule, u nas chyba miał wzięcie :] Tutaj kolejna już wersja pełnometrażowa, trzy panie detektyw z korporacji tajemniczego milionera otrzymują misję ochrony pani inżynier posiadającej ważne informacje, potencjalnie istotne z punktu widzenia bezpieczeństwa państwa! :] Grają : Kristen Stewart, Naomi Scott, Ella Balinska, Elizabeth Banks, Patrick Stewart. Reżyseria : Elizabeth Banks. Na RT : 52 % z 230 recenzji krytycznych - "żywiołowy, energetyczny, przebojowy" - oraz 78 % z ponad 2,5 tys. opinii widowni. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 12:35 SuperPolsat "Aniołki Charliego" [2019] 10.07.22, 05:13 Na bis w lipcu. Pamiętam, że kiedyś był serial telewizyjny o takim tytule, u nas chyba miał wzięcie :] Tutaj kolejna już wersja pełnometrażowa, trzy panie detektyw z korporacji tajemniczego milionera otrzymują misję ochrony pani inżynier posiadającej ważne informacje, potencjalnie istotne z punktu widzenia bezpieczeństwa państwa! :] Grają : Kristen Stewart, Naomi Scott, Ella Balinska, Elizabeth Banks, Patrick Stewart. Reżyseria : Elizabeth Banks. Na RT : 52 % z 230 recenzji krytycznych - "żywiołowy, energetyczny, przebojowy" - oraz 78 % z ponad 2,5 tys. opinii widowni Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 12:40 SuperPolsat "Aniołki Charliego" [2019] 24.07.22, 05:30 Ponownie w lipcu! Pamiętam, że kiedyś był serial telewizyjny o takim tytule, u nas chyba miał wzięcie. Tutaj kolejna już wersja pełnometrażowa, trzy panie detektyw z korporacji tajemniczego milionera otrzymują misję ochrony pani inżynier posiadającej ważne informacje, potencjalnie istotne z punktu widzenia bezpieczeństwa państwa! :] Grają : Kristen Stewart, Naomi Scott, Ella Balinska, Elizabeth Banks, Patrick Stewart. Reżyseria : Elizabeth Banks. Na RT : 52 % z 230 recenzji krytycznych - "żywiołowy, energetyczny, przebojowy" - oraz 78 % z ponad 2,5 tys. opinii widowni Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 21:00 TV4 "Zbaw nas ode złego" [2014] 05.07.22, 06:00 Dreszczowiec z pogranicza okultyzmu ? Mamy tu bowiem policjanta prowadzącego śledztwo w sprawie serii zabójstw, z których każde wiąże się z jakimiś kuriozalnymi okolicznościami, przywodzącymi na myśl wpływ sił demonicznych, sam zaś gliniarz dręczony jest przez straszne wizje i sny. W takich warunkach można zręcznie wygrać nierozwiązywalny i pasjonujący dylemat pomiędzy faktycznym horrorem diabelsko-upiornym, a dramatem psychologii jednostki poddanej zbyt wysokiej presji, pytanie : czy autorom tego filmu podobna intencja przyświeca, czy też interesuje ich raczej wyraziste kino jednoznacznej grozy. Scenariusz na podstawie ksiązkowego oryginału Ralpha Sarchiego. W obsadzie : Eric Bana, Édgar Ramírez, Olivia Munn. Reżyseria : Scott Derrickson. Na RT : 29 % z 136 recenzji krytycznych oraz 42 % z ponad 25 tys. opinii widzów. Powtórka : z soboty/niedzielę, 0:00. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 0:00 TV4 "Zbaw nas ode złego" [2014] 09.07.22, 07:16 Na drugą nogę w lipcu. Dreszczowiec z pogranicza okultyzmu ? Mamy tu bowiem policjanta prowadzącego śledztwo w sprawie serii zabójstw, z których każde wiąże się z jakimiś kuriozalnymi okolicznościami, przywodzącymi na myśl wpływ sił demonicznych, sam zaś gliniarz dręczony jest przez straszne wizje i sny. W takich warunkach można zręcznie wygrać nierozwiązywalny i pasjonujący dylemat pomiędzy faktycznym horrorem diabelsko-upiornym, a dramatem psychologii jednostki poddanej zbyt wysokiej presji, pytanie : czy autorom tego filmu podobna intencja przyświeca, czy też interesuje ich raczej wyraziste kino jednoznacznej grozy. Scenariusz na podstawie ksiązkowego oryginału Ralpha Sarchiego. W obsadzie : Eric Bana, Édgar Ramírez, Olivia Munn. Reżyseria : Scott Derrickson. Na RT : 29 % z 136 recenzji krytycznych oraz 42 % z ponad 25 tys. opinii widzów. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 21:35 TVN "Amerykański gangster" [2007] 05.07.22, 06:04 "Film w reżyserii Ridleya Scotta. Autentyczna historia króla Harlemu lat 70. Franka Lukasa (w tej roli świetny Denzel Washington), niebezpieczny typ, na którego tropie jest policjant Richie Roberts (Russell Crowe), na wskroś uczciwy i nie biorący łapówek (oddał milion dolców w nieznaczonych banknotach), aczkolwiek mający słabość do kobiet, dziwek, striptizerek i innych, jest w tym gronie również pani prawnik, którą zatrudnił do prowadzenia sprawy, co wypomina mu wściekła żona podczas rozprawy o odebranie Richiemu praw do opieki nad synem" : tak wprowadziła wątek główny Barbasia, ale nie wiadomo, czy udało się Jej obejrzeć film do końca ? Barbasiu, czy udało Ci się ? :] "Genialny film! Oglądałam go kiedyś w kinie, a wczoraj po raz drugi. I znów bardzo mi się podobał. Obydwaj aktorzy w głównych rolach wspaniali, ale i dużo "perełek" na drugim planie" - to z kolei rekomendacja Manii :] Scenariusz adaptowany [na podstawie artykułu prasowego Steve'a Jackobsona] - Steve'a Zailliana [Oscar za "Listę Schindlera", takze "Gangi Nowego Jorku", "Moneyball" czy "Dziewczyna z tatuażem"]. Zdjęcia Harrisa Savidesa, wspołpracownika wielu czołowych reżyserów [Coppola, Fincher, Van Sant]. Oscarowa nominacja za rolę drugoplanową dla Ruby Dee. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 21:35 TVP Kobieta Poszukiwany, poszukiwana" [1972] 05.07.22, 06:06 Koniecznie ! Wojciech Pokora w czołowej męskiej roli kobiecej w historii polskiego kina ;] I zaraz obok Dustina Hoffmana w "Tootsie" oraz Robina Williamsa w "Pani Doubtfire". A za sterami niezawodny Stanisław Bareja, kronikarz absurdu PRL, ale chyba nie tylko; gdyby Bareja żył w takiej Ameryce, to same kodeksy prawne, które zawierają multum głupstw i nonsensów, dostarczyłyby mu pomysłów na kilkaset filmów, na których widownia zaśmiewałaby się w przysłowiowy kułak. Na bis: z środy/czwartek, 1:45. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 1:45 TVP Kobieta Poszukiwany, poszukiwana" [1972] 06.07.22, 07:19 Raz jeszcze! Koniecznie ! Wojciech Pokora w czołowej męskiej roli kobiecej w historii polskiego kina ;] I zaraz obok Dustina Hoffmana w "Tootsie" oraz Robina Williamsa w "Pani Doubtfire". A za sterami niezawodny Stanisław Bareja, kronikarz absurdu PRL, ale chyba nie tylko; gdyby Bareja żył w takiej Ameryce, to same kodeksy prawne, które zawierają multum głupstw i nonsensów, dostarczyłyby mu pomysłów na kilkaset filmów, na których widownia zaśmiewałaby się w przysłowiowy kułak. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 22:05 Stopklatka "Ostatni legion" [2007] 05.07.22, 06:13 Uatrakcyjniony fabularnie wyciąg z historii : zmasowane najazdy barbarzyńców posuwają Rzym na skraj upadku. Nieletni cesarz na wygnaniu, z niewielką pomocą wiernych przyjaciół, w Brytanii próbuje sformować legion, który pospieszy z pomocą Wiecznemu Miastu. Obsada hollywoodzka, tunezyjskie miejscówki, 67 mln budżet... a dochód zaledwie 24 mln, co zapewne Rzymu nie uratowało, a na skraju bankructwa postawiło inwestorów ? ;] Reżyseria : Doug Lefler. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 22:20 Kultura "Forman vs. Forman" [2019] 05.07.22, 06:21 dobry dokument o Milosu Formanie. miał premierę na tegorocznym festiwalu Cannes , reżyserami są wybitni czescy dokumentaliści : Helena Trestikova i Jakub Hejna. W zasadzie jest to tak skonstruowany film, ze Forman opowiada o Formanie ; całość skompilowana jest bowiem z fragmentów wywiadów jakich udzielił reżyser, archiwaliów z jego udziałem, swobodnych wypowiedzi oraz rozmów stricte przeznaczonych do realizacji tego konkretnie filmu. Opowieśc zachowuje chronologię, czyli w zasadzie Forman opowiada o swojej reżysersko-życiowej drodze idąc śladami kolejno nakręconych filmów, a przy okazji zahaczając o okoliczności ich powstania, ich sens, rangę oraz położenie względem społecznych i politycznych realiów, jak również w kontekście wydarzeń w jego prywatności. Tak więc, najpierw młodość i pierwsze próby w komunistycznej Czechosłowacji, potem zerwany festiwal Cannes w 1968 roku, wyjazd do Ameryki w obliczu inwazji Układu Warszawskiego na ojczyznę, oraz rozstanie z pierwszą żoną i dziećmi, potem - zamiast amerykańskiego snu : amerykańska depresja i rok spędzony w pokoju hotelowym, wreszcie "Lot nad kukułczym gniazdem" i Oscar, "Hair",. "Amadeusz" i znów Oscary oraz możliwośc powrotu do Pragi i spotkania z najbliższymi, "Valmont" który zbiegł się z Aksamitną Rewolucją i upadkiem komunizmu z Czechosłowacji, nowa żona, urodziny DRUGIEJ pary bliźniaków [pan Milos miał szczęście jako ojciec ;)], a następnie frapujące doświadczenie przy kręceniu "Larry'ego Flynta". W zasadzie, najciekawsze jest to, co Forman mówi w załącznikach do swoich filmów. Zawsze bowiem jego uwagę ogniskował konflikt jednostki ze społeczeństwem, instytucją, władzą, na tym się wychował, o tym chciał kręcić, i faktycznie o tym są jego najważniejsze filmy. "Wolnośc jest tam, gdzie można powiedzieć swobodnie : tutaj nie ma żadnej wolności !" - świetne ! "Komunizm był moją siostrą Ratched" - a'propos osobistego stosunku do "Lotu..." O spotkaniiu z synami podczas gali oscarowej, gdzie otrzymał nagrodę za "Amadeusza" : "Spytałem ich, czy widzieli film, powiedzieli że owszem, ale i tak wolą "Szczęki" " ;] "Chciałem nakręcić film o hippisach, więc udałem się do komuny , by rozejrzeć się między nimi. Okazali sie najmniej interesującymi ludźmi jakich w życiu spotkałem : leżeli na karimatach, palili skręty i gapili się tępo w sufit. Potem szli na ulicę, żeby wysępić parę dolarów, wracali do domu i znów leżeli na karimatach, palili skręty i gapili się w sufit. Uznałem, że nie da sie nakręcic filmu o nich. Znacznie ciekawszym obiektem mogli być ich rodzice, więc uznałem, ze oni zostaną moimi bohaterami" - na temat "Odlotu". "PO raz pierwszy spotkałem sie z prodducentami kilka lat wcześniej. Siedzieliśmy w milczeniu, podczas gdy za ich plecami siedział jakiś postawny czarnoskóry facet o indiańskich rysach twarzy i nieustannie tastował i rozkładał karty tarota. W końcu pokręcił zdegustowany głową, a oni wstali i wyszli bez słowa z pokoju. PO paru latach wrócili i błagali mnie na kolanach, żebym jednak ten film nakręcił" - o tym jak najpierw nie doszło, a potem wprost przeciwnie, do powstania "Hair" ;] "Róznica między kręceniem filmów w warunkach komunistycznych i amerykańskich polega nie na stosunku między swobodą, a kontrolą obcych czynników, ale na tym, ze tam presję wywiera na reżysera ideologia i władza, a tutaj względy komercyjne". "Sam czułem się jak Salieri, wobec Antonionego, Bergmana czy Felliniego", o tym dlaczego Salieri jest w "Amadeuszu" postacią pierwszoplanową i dla samego reżysera bardzo bliska. Kokieteria, kokieteria, jak nic ;] "Szczęście dogonione i zdobyte budzi rozczarowanie, w istocie chodzi o możność swobodnego ubiegania się o jego osiagnięcie". Plus anegdota, jak to na wieść o wejściu Sowietów do Czechosłowacji, Truffaut pożycza swój samochód specjalnym emisariuszom [nie pamiętam, czy Forman był osobiście], a oni jadą z Paryża do Pragi, by chyłkiem wywieźć żonę reżysera. [Pani Forman nie wytrzymała życia na obczyźnie, kiedy Milos zdecydował się emigrować do Ameryki, ona wróciła do domu]. A do tego wiele fragmentów filmów, w tym te najbardziej emblematyczne : Mac Murphy duszący siostrę Ratched, Chief wybijający okno i biegnący w noc, Mozart przerabiający w try miga melodię Salierego i konstatujący upiornym chichotem, taniec hippisów przy "Let The Sunshine", wybory miss z "Pali się, moja panno", scena w której adwokat informuje Larry'ego Flynta, że wygrali sprawę w Sądzie Najwyższym. Bardzo dobra, niezwykle interesujaco skonstruowana i zmontowana biografia w pigłuce wybitnego reżysera. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 22:40 Polsat "Blackway" [2015] 05.07.22, 06:29 Dreszczowiec z samym sir Anthonym Hopkinsem w jednej z czołowych ról. Pan sir Hopkins gra doświadczonego przez życie drwala z górskiego miasteczka, gdzieś w Ameryce, do którego zgłasza się z desperacką prośbą o pomoc młoda kobieta napastowana przez brutalnych opryszków, na czele z jej byłym znajomym, eks-policjantem, dzisiaj mafiosem. Punkt wyjścia trywialny, ale nie takie rzeczy widziało kino, kończące się pełnym triumfem autorów ku satysfakcji widowni ! :] Obok pana Hopkinsa : Julia Stiles, Ray Liotta, Alexander Ludwig. Reżyseruje :" Daniel Alfredson, mający na koncie dwa filmy z serii "Millennium" [oczywiście, chodzi o szwedzkie]. Na RT : 20 % z 5 recenzji krytycznych oraz 28 % z ponad 500 opinii publiczności. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 22:45 SuperPolsat "Żona na niby" [2011] 05.07.22, 06:31 O proszę : aby uwieść poznaną właśnie młodszą kobietę, pan doktor tworzy krwawą wizję własnego małżeńskiego nieszczęścia u boku prawdziwej harpii, licząc na rozczulenie i współczucie dziewczyny, niechybnie będące wehikułem do osiągnięcia zamierzonego celu. Kiedy jednak efekt okazuje się być odwrotny, a ofiara tych manipulacji oznajmia, iż nie ma śmiałości wkraczać między poślubionych, pan doktor sięga po dodatkową prowokację : rzekomą separację, w jakiej wraz z żoną mają się znajdować. By odpowiednio wiarygodną uczynić swoją opowieść, zatrudnia do pomocy swoją asystentkę z pracy, wcielającą się w rolę straszliwej żony, jej dzieci oraz połowę swojej własnej rodziny ;] Ile się biedny człowiek musi namęczyć, aby swoje aspiracje potwierdzić ;] W obsadzie : Adam Sandler, Jennifer Aniston, Nicole Kidman. Reżyseria : Dennis Dugan. Na RT : 19 % z 139 recenzji krytycznych oraz 59 % z 88,5 tys. opinii widzów. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 23:30 Metro TV "Bates Motel 2" [2014] 9,10/10 05.07.22, 06:33 Drugi sezon serialu inspirowanego oczywiście "Psychozą", czyli : rzecz o tzw. młodości Normana Batesa, gdzie na plan pierwszy wysuwa się relacja pana bohatera z matką. Zupełnie nie znam, choć Czesi pokazywali go w publicznej telewizji, chyba nawet 3 sezony :] Reżyseria : Tucker Gates. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 23:35 TV4 "Lunatycy" [1992] 05.07.22, 06:35 Według opowiadania Stephena Kinga. Oto mamy diaboliczny tandem : matka i syn, parę wampirów zdolnych do fizycznych metamorfoz i odzyskiwania sił po wydawałoby się zabójczych kontuzjach, polujących na mieszkańców małego miasta, a zwłaszcza na rodzinę dziewczyny chłopaka, jedynej ocalałej przy okazji ich ataku. Reżyseria : Mick Garris. Zupełnie nie znam, a Wy, Czcigodni ?, jakkolwiek : pan pisarz King ma szczęście do ekranizacji swoich historii, właściwie trudno znaleźć jakąś wyjątkowo słabą, a bardzo dobrych co najmniej kilka :] Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 0:05 Stopklatka "K-Pax" [2001 05.07.22, 06:42 Ekranizacja powieści Gene'a Brewera : pan doktor psychiatrii trafia na zajmujący przypadek dżentelmena twierdzącego, iż pochodzi z obcej planety, potrafiącego opisać jej środowisko społeczne, obyczajowość, a nawet zdumiewająco dokładnie wyrysować położenie na mapie wszechświata. Kim może być ten człowiek, bo przecież nie faktycznym kosmitą ! Śledztwo lekarskie, bynajmniej nie utrudnione zawiązującą się między panami swoistą przyjaźnią, albo : rodzajem porozumienia, relacją, prowadzi do odkryć wydarzeń niekoniecznie oryginalnych, ale wobec zaprezentowanych skutków - każących z empatią i wzruszeniem spojrzeć na ludzką dolę miotaną ciężkimi do zniesienia wyrokami losu. W obsadzie : Kevin Spacey, Jeff Bridges, Mary McCormack. Reżyseria : Iain Softley. Klasyka, poniekąd ;] Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 0:20 TV Puls "Tak to się teraz robi" [2010] 05.07.22, 06:44 Pani chce doznać radości macierzyństwa, nie ma jednak żadnego pana w orbicie swoich zainteresowań, a może żaden się nie nadaje ?, więc poddaje się zapłodnieniu in vitro. Nihil novi sub sole. Cała intryga [oryginalny tytuł "The Switch"] polega na akcji jej najbliższego przyjaciela : kocha się on w niej na zabój, skrywając swe skłonności starannie, do takiego stopnia, iż decyduje się podmienić materiał genetyczny użyty w całej procedurze, na swój własny! Co z tego może wyniknąć ? - ponoć komedia ;] Albo jakieś filmowe potwierdzenie naukowej teorii o mężczyznach, którzy spełnienie miłosne znajdują nie tyle w związku ze swymi wybrankami, ile raczej w korespondencyjnym związku matczyno-synowskim za pomocą "podstawionego" dziecka ;] GRają : Jason Bateman, Jennifer Aniston, Patrick Wilson, Jeff Goldblum & Juliette Lewis. Reżyseria : Josh Gordon & Will Speck. Na RT : 52 % z 154 recenzji krytycznych - "ciekawy pomysł i prolog, dobra obsada, ale oklepany scenariusz" - oraz 44 % z ponad 50 tys.opinii widowni. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 0:45 TVN7 "Władza absolutna" [1997] 05.07.22, 06:49 O filmie pisały zacne Koleżanki, :] Barbasia : "Fajnego Clinta wczoraj widziałam, czyli "Władzę absolutną" (Eastwood- włamywacz kontra Hakcmann-prezydent) I powiem tylko tyle - uwielbiam Clinty! :)" Pepsic : Ja też! Fajnie się oglądało, a do pierwszego bloku reklamowego nawet super. Do paru rzeczy bym się przyczepiła, ale co tam, nie będę :) [po zachęcie Barbasi] : trochę zbyt hollywoodzki wątek z córką i te nachalne jej fotografie poustawiane wszędzie w domu Eastwooda. Mogli to jakoś dyskretniej, mniej łopatologicznie pokazać. Drugie: mało wiarygodny, za łatwy dostęp do prezydenta, może usprawiedliwieniem będzie, że film nakręcono przed 9/11. Jednak dla pięknej sceny, kiedy Eastwood z cierpiętniczą miną schowany w garderobie/skarbcu ogląda miłosne igraszki prezydenta USA i to bynajmniej nie z żoną - to ww. 1 i 2 stanowią nic nie znaczące uwagi:) Barbasia : Bólem serca ;) muszę przynać, że to trafne uwagi. Na zdjęcia córki w ilościach hurtowych jeszcze przymknęłabym/ przymknęłam oko, ale na to drugie - czyli lichą obstawę prezydenta, małą świtę i łatwy dostęp do Białego Domu, najlepiej strzeżonaego miejsca na swieice miejsca też zwróciłam uwagę. Ale Clintowi wszytsko wybaczam! :) A niech tam, powiem to - zastanawiająca była jeszcze akcja w szpitalu, nikt z personelu nie zauważa, że kręcą się obcy przebrani za lekarzy, że na terenie szpitala, wręcz pod nosem personelu zostaje zabity! człowiek / ten czarnoskóry ochroniarz prezydenta, który przyszedł zlikwidować córkę Clinta/! Ale jak powiedziałam, wybaczam Clintowi i to. Pepsic : To chyba było największe przegięcie wraz z wywiezieniem przez Eastwooda nieboszczyka na wózku/łóżku ze szpitala :) PS. Nie liczę tego, że moja sąsiadka, pani bliżej 80-tki w kulminacyjnym momencie (Clint siedzi w szafie) zapukała o pomoc w pilnej sprawie, o której w dodatku nie mam/nie miałam zielonego pojęcia (korki elektryczne!). Reżyseruje tenże sam pan Clint Eastwood :] Replay vel seans właściwy: wtorek, 20:00. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 20:00 TVN7 "Władza absolutna" [1997] 12.07.22, 06:02 Drugi seans w lipcu. O filmie pisały zacne Koleżanki, :] Barbasia : "Fajnego Clinta wczoraj widziałam, czyli "Władzę absolutną" (Eastwood- włamywacz kontra Hakcmann-prezydent) I powiem tylko tyle - uwielbiam Clinty! :)" Pepsic : Ja też! Fajnie się oglądało, a do pierwszego bloku reklamowego nawet super. Do paru rzeczy bym się przyczepiła, ale co tam, nie będę :) [po zachęcie Barbasi] : trochę zbyt hollywoodzki wątek z córką i te nachalne jej fotografie poustawiane wszędzie w domu Eastwooda. Mogli to jakoś dyskretniej, mniej łopatologicznie pokazać. Drugie: mało wiarygodny, za łatwy dostęp do prezydenta, może usprawiedliwieniem będzie, że film nakręcono przed 9/11. Jednak dla pięknej sceny, kiedy Eastwood z cierpiętniczą miną schowany w garderobie/skarbcu ogląda miłosne igraszki prezydenta USA i to bynajmniej nie z żoną - to ww. 1 i 2 stanowią nic nie znaczące uwagi:) Barbasia : Bólem serca ;) muszę przynać, że to trafne uwagi. Na zdjęcia córki w ilościach hurtowych jeszcze przymknęłabym/ przymknęłam oko, ale na to drugie - czyli lichą obstawę prezydenta, małą świtę i łatwy dostęp do Białego Domu, najlepiej strzeżonaego miejsca na swieice miejsca też zwróciłam uwagę. Ale Clintowi wszytsko wybaczam! :) A niech tam, powiem to - zastanawiająca była jeszcze akcja w szpitalu, nikt z personelu nie zauważa, że kręcą się obcy przebrani za lekarzy, że na terenie szpitala, wręcz pod nosem personelu zostaje zabity! człowiek / ten czarnoskóry ochroniarz prezydenta, który przyszedł zlikwidować córkę Clinta/! Ale jak powiedziałam, wybaczam Clintowi i to. Pepsic : To chyba było największe przegięcie wraz z wywiezieniem przez Eastwooda nieboszczyka na wózku/łóżku ze szpitala :) PS. Nie liczę tego, że moja sąsiadka, pani bliżej 80-tki w kulminacyjnym momencie (Clint siedzi w szafie) zapukała o pomoc w pilnej sprawie, o której w dodatku nie mam/nie miałam zielonego pojęcia (korki elektryczne!). Reżyseruje tenże sam pan Clint Eastwood :] Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 2:20 TVP1 "Trzy dni w Quiberon" [2018] 05.07.22, 06:52 Scenariusz opisuje okoliczności ostatniego wywiadu, jakiego udzieliła wybitna aktorka Romy Schneider, podczas pobytu we francuskim ośrodku odwykowym, gdzie próbowała zapanować nad uzależnieniem od leków i alkoholu [?], których użyła zresztą do popełnienia samobójstwa rok później, 29 maja 1982 roku. Wywiad przeprowaadził niemiecki dziennikarz Michael Jurgs, pracownik "Sterna", a towarzyszył mu fotograf Robert Lebeck. A więc : rekonstrukcja faktów. Reżyseruje, wg własnego scenariusza : Emily Atef, główne role : Marie Baumer, Birgit Minichmayr, Robert Gwisdek, Charly Hubner oraz Denis Lavant, charakterystyczny aktor francuski, m.in z filmów Leosa Caraxa. Był w konkursie głównym na Berlinale, dostał nagrodę za muzykę [ duet Kaiser & Mass] na rozdaniu Europejskich Nagród Filmowych. Na RT : 92 % , choć tylko z 12 recenzji krytycznych. Uwodzicielski film ! wspaniałe, czarno-białe zdjęcia stylizowane na kino lat 60-tych i 50-tych, w manierze filmów Antonionego, liryczna muzyka fotrepianowa i skrzypcowa, piękne okoliczności nadmorskiego kurortu hotelowego wczesną wiosną albo jesienią. Pięknie zrobiony film. Te czarno-białe zdjęcia ! Fortepian, skrzypce. Coś znakomitego. Gdyby szersza relacja mogła przydać się do czegokolwiek, służę zajadle :] : 3 od dołu : forum.gazeta.pl/forum/w,14,169848196,169848196,Ojej_co_tu_wybrac_2020_5_vol_115_.html?s=2#p169864950 Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 4:10 Kultura "Spis cudzołożnic" [1994] 05.07.22, 06:54 Kiedyś zapowiadany przez kolegę 82Adriana : "Debiut reżyserski Jerzego Stuhra pt. ''Spis Cudzołożnic'' - film na podstawie książki Jerzego Pilcha (''Pod Mocnym Aniołem''). Akcja filmu dzieje się w Krakowie w czasach Gierkowskich. Pracownik UJ (Jerzy Stuhr) ma za zadanie oprowadzać po mieście pewnego szwedzkiego profesora, którego nie interesuje Kraków a... piękne, polskie dziewczyny" Zatem : warto obejrzeć! Film do złowienia via TVP VOD: vod.tvp.pl/video/spis-cudzoloznic,spis-cudzoloznic,51285850 Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 12:40 Kultura "Non Stop Kolor" [2007] 06.07.22, 05:59 Po Warszawie i jej klubach oraz lokalach peregrynacje głównej bohaterów, poszukującej zagubionych, zapewne podczas nocnej imprezy, kluczy od mieszkania, samochodu i pamięci o tym, co w ogóle działo się ubiegłej nocy. Dobra okazja do sportretowania pewnego środowiska i stylu życia, jak można sądzić :] Reżyseruje : Maria Sadowska. Grają : Anita Jancia-Prokopowicz, Eryk Lubos, Jan Wieczorkowski, Joanna Szczepkowska. Film do złowienia via TVP VOD: vod.tvp.pl/website/nonstop-kolor,4279830 Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 13:30 Kultura "Przewodnik Putifara"[2019]/dok 06.07.22, 06:04 Wyjątkowo pozwolę sobie zacytować oficjalny opis tego serialu dokumentalno-podrózniczego: "Petrus Putiifar jest fikcyjnym podróżnikiem oraz autorem przewodników turystycznych. Pokazuje muzea, ogrody i inne lokalne atrakcje. Spaceruje też po miastach i dzieli się swoimi spostrzeżeniami. Widzowie podążają za nim do Paryża, Londynu, Wiednia, Konstantynopola, Amsterdamu, Petersburga, Neapolu, Lizbony, Barcelony, Wenecji i na Francuską Riwierę" Reżyseria: Sebastien Lafebvr &, Stanislas Valroff. Wedle zapowiedzi: dzisiaj Konstantynopol ]Konstantynopolitańczykowianeczka, najdłuższe polskie słowo ;)], czyli "Wschód spotyka Zachód". Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 14:40 Kultura "Historia kina w Popielawach" [1998] 06.07.22, 06:05 Rzecz o inspiracji kinem i sztuką filmową, na przykładzie fikcyjnych, ale jak zapewnia sam reżyser Jan Jakub Kolski [choć nie wiem, czy zapewniał kiedykolwiek ;)], na podstawie jego osobistych doświadczeń, a także rodzinnych. Bohater filmu, kowal Andryszek, konstruuje - niezależnie od braci Lumiere - aparaturę do nakręcania filmów, ale nie może dokończyć swego dzieła, gdyż ojczyzna wzywa do powstania [styczniowego]. Po stu latach dzieło, pradziadka - chyba ?, wedle pozostawionych przez niego rycin i notatek, kontynuuje prawnuk, mimo sprzeciwów własnego ojca. Opisuje zaś ten cały rodzinny magiel filmowy najmłodszy z rodu, aktualnie dziesięcioletni Staś. W obsadzie : Bartosz Opania, Krzysztof Majchrzak, Grażyna Błęcka-Kolska & Franciszek Pieczka. Muzyka Zygmunta Koniecznego, zdjęcia Krzysztofa Ptaka. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 15:05 Zoom TV "Gang Olsena wpada w szał' [1976] 06.07.22, 06:06 Cyklicznie wpada ;] Pan Egon wychodzi z więzienia, rzecz prosta : z nowym planem zdobycia fortuny metodami zakazanymi ;] Tym razem przestępcy-gamonie zasadzają się na jakże cenną wazę królewską. Bohaterowie faktycznie mogą popaśc w szał, skoro scenarzyści wciąz i wciąż każą im legitymować się wyjątkowo niskimi kompetencjami zawodowymi ;] Reżyseria : Erik Balling. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 15:00 Zoom TV "Gang Olsena wpada w szał' [1976] 20.07.22, 05:44 Nie pierwszy raz wpada;] Pan Egon wychodzi z więzienia, rzecz prosta : z nowym planem zdobycia fortuny metodami zakazanymi. Tym razem przestępcy-gamonie zasadzają się na jakże cenną wazę królewską. Bohaterowie faktycznie mogą popaść w szał, skoro scenarzyści wciąz i wciąż każą im legitymować się wyjątkowo niskimi kompetencjami zawodowymi ;] Reżyseria : Erik Balling. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 15:45 Zoom TV "Gang Olsena wpada w szał' [1976] 01.08.22, 05:43 Znów wpada;] Pan Egon wychodzi z więzienia, rzecz prosta : z nowym planem zdobycia fortuny metodami zakazanymi. Tym razem przestępcy-gamonie zasadzają się na jakże cenną wazę królewską. Bohaterowie faktycznie mogą popaść w szał, skoro scenarzyści wciąz i wciąż każą im legitymować się wyjątkowo niskimi kompetencjami zawodowymi ;] Reżyseria : Erik Balling. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 16:30 Kultura "Austeria" [1982] 06.07.22, 06:09 , niezmiennie polecam i zachęcam do obejrzenia, Czcigodni ! :] Ekranizacja powieści Juliana Stryjkowskiego, w reżyserii Jerzego Kawalerowicza. Rocznik 1982. Główne role : Franciszek Pieczka, Wojciech Pszoniak, Szymon Szurmiej, Gołda Tencer. Akcja rozgrywa się w żydowskiej knajpce podmiejskiej, roku pańskiego 1914, spotykają się tutaj rózne postawy, dyskusje, poglądy oraz cała wspaniała ! masa folkloru chasydów : muzyka, modlitwy, tańce w wybornej choreografii i roztaczające piękną filmową atmosferę. Coś niezwykłego, a jednocześnie pojawia się groźna zapowiedź nadchodzącej traumy, zmierzchu tego barwnego, tętniącego życiem, kosmopolitycznego z natury swej świata. Film do złowienia via YouTube: www.youtube.com/watch?v=l6jCqqCvM7E Trochę szersza relacja, może się przyda na coś ? poniżej [2 wątek od dołu] : forum.gazeta.pl/forum/w,14,164591950,164591950,Ojej_co_tu_wybrac_2017_9_vol_83_.html?s=3#p164782438 Jutro już o 9"00! Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 9:00 Kultura "Austeria" [1982] 07.07.22, 06:16 Szybki bis z wczoraj. Ekranizacja powieści Juliana Stryjkowskiego, w reżyserii Jerzego Kawalerowicza. Rocznik 1982. Główne role : Franciszek Pieczka, Wojciech Pszoniak, Szymon Szurmiej, Gołda Tencer. Akcja rozgrywa się w żydowskiej knajpce podmiejskiej, roku pańskiego 1914, spotykają się tutaj rózne postawy, dyskusje, poglądy oraz cała wspaniała ! masa folkloru chasydów : muzyka, modlitwy, tańce w wybornej choreografii i roztaczające piękną filmową atmosferę. Coś niezwykłego, a jednocześnie pojawia się groźna zapowiedź nadchodzącej traumy, zmierzchu tego barwnego, tętniącego życiem, kosmopolitycznego z natury swej świata. Film do złowienia via YouTube: www.youtube.com/watch?v=l6jCqqCvM7E Trochę szersza relacja, może się przyda na coś ? poniżej [2 wątek od dołu] : forum.gazeta.pl/forum/w,14,164591950,164591950,Ojej_co_tu_wybrac_2017_9_vol_83_.html?s=3#p164782438 Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 20:00 Stopklatka "Płonący wieżowiec" [1974 06.07.22, 06:15 Klasyka kina katastroficznego, niepowtarzalna stylistyka filmowa lat 70-tych. Hollywoodzka obsada ; Paul Newman, Faye Dunaway, Steve McQueen, William Holden, Fred Astaire [oscarowa nominacja za aktorstwo na drugim planie]. Oscary za montaż tandemu Kress & Kress, zdjęcia duetu Koenekamp & Biroc, piosenkę w wykonaniu Maureen McGovern., oraz pięć nominacji m.in w kategorii : film roku, muzyka oryginalna, scenografia. Tematyka niewątpliwa, czyli pożar nowoczesnego drapacza chmur w San Francisco oraz akcja ratunkowa uwięzionych w środku ludzi, wraz z zagadnieniami społeczno-etycznymi, zapewne ? Ktoś wiedział, co się święci, ale biznes wolał ryzykować, ktoś rusza na pomoc, choć racjonalnie by było, gdyby tego nie czynił, etc ? Reżyseruje : Irwin Allen. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 20:00 Kultura "Polarny rok" [2018] 06.07.22, 06:17 Kino francuskie z duńskim bohaterem, który porzuca posadę nauczyciela w mieście i wyjeżdza do wioski na Grenlandii, by uczyć dzieci, wrastać w miejscową społeczność, mierzyć się z wyzwaniami kulturowymi oraz pogodowymi, z czasem do swojej przygody dorastając i uzyskując nową życiową sytuację. Ciekawie brzmi! Reżyseria : Samuel Collardey. Replay: z czwartku/piątek, 2;05. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 2:05 Kultura "Polarny rok" [2018] 07.07.22, 07:56 Nocny replay! Czy oglądaliście wczoraj, Czcigodni? Kino francuskie z duńskim bohaterem, który porzuca posadę nauczyciela w mieście i wyjeżdza do wioski na Grenlandii, by uczyć dzieci, wrastać w miejscową społeczność, mierzyć się z wyzwaniami kulturowymi oraz pogodowymi, z czasem do swojej przygody dorastając i uzyskując nową życiową sytuację. Ciekawie brzmi! Reżyseria : Samuel Collardey. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 20:00 TV Puls "Hansel i Gretel" [2013] 06.07.22, 06:28 Ciąg dalszy losów bohaterów bajki "Jaś i Małgosia" :] Państwo ci zostali dobrze wyszkolonymi łowcami czarownic, strzyg i wszelkiego tego typu towarzystwa podejrzanego; hasają po lasach w celu niewątpliwym, a czasami bywają wręcz proszeni przez obywateli o pomoc w pozbyciu się szczególnie natrętnych osobników - w trakcie wykonywania takiej właśnie misji zleconej, natrafiają na wroga szczególnego autoramentu, a jak sugerują opisy wstępne: pojawi się okazja do grzebania we własnej przeszłości, czyli w tym, co było przed wydarzeniami z bajki. Obsada: Jeremy Renner, Gemma Arterton, Famke Janssen. Reżyseria: Tommy Wirkola. Na RT: 62% z 111 recenzji krytycznych oraz 23% z ponad tysiąca opinii ludzkości. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 20:05 Polsat "Zróbmy sobie wnuka" [2003] 06.07.22, 06:38 Wedle sztuki "Dwie morgi utrapienia" pana Marka Rębacza. Polskie duch narodowy kontra inwazja wrażych cudzesów! : oto państwo małżeństwo, jakby nigdy nic, uprawiają ogródek i żyją jak na działce, pomiędzy nowoczesnymi budynkami w centrum miasta; ich ziemia stanowi łakomy kąsek dla dewelopera, więc nie brakuje takich, co by chcieli kupić ich areał, lecz: porzućcie wszelką nadzieję!, oni jej sami nie sprzedadzą, ani nikomu nie pozwolą, zwłaszcza uparty i dzielny w tejże postawie pan gospodarz, nawet własnym dzieciom, popadającym w poważne kłopoty finansowe i nawiązującym kontakt z ochotnym do kupna ziemi rodziców biznesmenem z dalekiej, słonecznej Grecji; teraz dopiero rozegra się batalia na gruncie tradycji polskiej: rodzice kontra dzieci o miedzę! ;] Jaką rolę będzie miał w tym wszystkim wnuk do zrobienia? Grają: Andrzej Grabowski, Joanna Żółkowska, Paweł Deląg, Małgorzata Kożuchowska, Zbigniew Zamachowski. Reżyseria: Piotr Wereśniak. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 20:40 SuperPolsat "Skąd wiesz ?" [2010] 06.07.22, 06:40 Komedia obyczajowa z pretensjami do romantycznej. Albo wręcz na odwrót :] Pani bohaterka była obiecującą zawodniczką sportową, ale musiała się wycofać ze startów, gdyż dopadły ją jakieś proble my zdrowotne czy natury społecznej, tak czy owak : jako softballistka była skończona. Pan bohater zaś, stoi pod oskarżeniem o finansowe przekręty w firmie własnego, rodzonego ojca. W efekcie otrzymuje wypowiedzenie i zostaje na przysłowiowym lodzie. Pierwsze spotkanie tej dwójki nie budzi w obojgu entuzjazmu, więc ona angażuje się w romans z playboyem, którego dni są policzone, tego romansu, playboya niekoniecznie. I zapewne wkrótce, jakiś traf, wyrok losu, a może dążenie zupełnie celowe jednej ze stron lub obu naraz ?, da im szansę zobaczyć się w nowych okolicznościach przyrody i tym razem nie przegapić okazji do się-odnalezienia wzajemnego :] Graja : Reese Witherspoon, Paul Rudd, Owen Wilson jako playboy ;] & sam Jack Nicholson. Reżyseria : James L.Brooks. W następny wtorek o 22:50. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 22:50 SuperPolsat "Skąd wiesz ?" [2010] 12.07.22, 06:35 Drugi raz w lipcu! Komedia obyczajowa z pretensjami do romantycznej. Albo wręcz na odwrót :] Pani bohaterka była obiecującą zawodniczką sportową, ale musiała się wycofać ze startów, gdyż dopadły ją jakieś proble my zdrowotne czy natury społecznej, tak czy owak : jako softballistka była skończona. Pan bohater zaś, stoi pod oskarżeniem o finansowe przekręty w firmie własnego, rodzonego ojca. W efekcie otrzymuje wypowiedzenie i zostaje na przysłowiowym lodzie. Pierwsze spotkanie tej dwójki nie budzi w obojgu entuzjazmu, więc ona angażuje się w romans z playboyem, którego dni są policzone, tego romansu, playboya niekoniecznie. I zapewne wkrótce, jakiś traf, wyrok losu, a może dążenie zupełnie celowe jednej ze stron lub obu naraz ?, da im szansę zobaczyć się w nowych okolicznościach przyrody i tym razem nie przegapić okazji do się-odnalezienia wzajemnego :] Graja : Reese Witherspoon, Paul Rudd, Owen Wilson jako playboy ;] & sam Jack Nicholson. Reżyseria : James L.Brooks. Odpowiedz Link Zgłoś