Dodaj do ulubionych

Fahrenheit 9/11

25.02.05, 17:13
we wtorek na tvp2
nie widzialem go w kinie, bo jakos Bowling for Columbine mnie nieszczegolnie
poruszylo, ale teraz dam mu szanse (o ile nie zapomne)
niemniej dziwnie szybko ten glosny film wyladowal w tv publicznej
prawie jak nie u nas ;)
Obserwuj wątek
    • Gość: YANE Re: Fahrenheit 9/11 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.05, 17:21
      Heh tez sie zdziwilam jak zobaczylam w Telewizyjnej. Chetnie obejrze, bo jakos nie moglam sie zmobilizowac, zeby go zobaczyc, choc mam na twardzielu od kilku miesiecy :)
      • kubissimo Re: Fahrenheit 9/11 25.02.05, 17:31
        o Ty maly piracie ;)
        • panatha Re: Fahrenheit 9/11 25.02.05, 18:04
          jesli Cie Bowling for Columbine nie zaciekawiło to na Fahrenheit bedziesz
          umierał z nudów , mi sie zabawy z bronia podobały - interesujacy dokument w
          prezeciwienstwie do Fahrenheit - to film dla dla osob którymi mozna łatwo
          manipulowac nie majacych pojecia o polityce lub dla lewicowych oszołomów z
          Francji i Niemiec
        • Gość: YANE Re: Fahrenheit 9/11 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.05, 18:14
          Ale to tylko do wlasnego uzytku, to sie nie liczy ;)
          • Gość: DŻEJMS BŁĄD Re: Fahrenheit 9/11 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.05, 18:28
            znowu polityka...ech
          • kubissimo Re: Fahrenheit 9/11 25.02.05, 18:34
            no i mam nadzieje, ze w nieduzych ilosciach ;)
            • Gość: DŻEJMS BŁĄD Re: Fahrenheit 9/11 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.05, 18:35
              ...sie zdziwisz...
    • tocqueville film oparty na kłamstwach 25.02.05, 20:15

W czym Moore kłamał? W setkach kwestii, bardziej znaczących lub mniej - zbyt
      dużo tego jednak, aby wszystko wymienić - obejrzyjcie po prostu "FahrenHYPE'a".
      Tutaj pozwolę sobie jedynie oględnie wymienić najbardziej spektakularne z
      fałszerstw M&M'sa:

Bushowi zarzuca się w filmie Moore'a, iż po informacji na temat ataku na WTC
      przez całe 7 minut nie robił nic... Prawda? Fałsz! Bush spędził po ataku na WTC
      nie 7 a 5 minut w szkole (Moore specjalnie wydłużył sekwencję edytując film!) i
      to bynajmniej nie "nic nie robiąc"! Gdy tylko dostał informację o ataku na WTC
      natychmiast podał swemu doradcy karteczkę z napisem "Nie róbcie nic pochopnego,
      chcę wiedzieć kto to zrobił" (Moore specjalnie obciął dolną część filmu, aby nie
      było widać, iż Bush coś zapisuje i komuś podaje)... Dwa kłamstwa w ciągu jednej
      sekwencji! Ale dla Moore'a to jeszcze nic...

"Fahrenheit 9/11" sugeruje, iż Bush wydał rozkaz ataku na Afganistan, by móc
      przeprowadzić przezeń rurociąg roponośny, a z zakontraktowaną na jego budowę
      firmą budowlaną Bush i Cheney mieli niby mieć powiązania... Nie no, wszystko
      fajnie, brawa Michael, ciekawa historyjka, tyle tylko, iż od czasu inwazji na
      Afganistan minęły już latka, a rurociągu ciągle nie ma... Czemu? I tu następuje
      długa wyliczanka: gdyż wstępne plany budowy rurociągu przez Afganistan wykonano
      za Clintona (!), gdyż Bush był od samego początku tym planom przeciwny (!), gdyż
      wiceprezydent Cheney - według Moore'a "łącznik" między grupą Carlyle a Bushem -
      nie jest w zarządzie tej spółki już od kilku lat (!)... Mało tego! Moore pomija
      również fakt, iż w zarządzie tej spółki zasiada wielu demokratów (między innymi
      przyjaciel Moore'a, nawiedzony lewackimi wizjami multimilioner George Soros), a
      sama spółka... Nigdy nie zajmowała się operacjami na Bliskim Wschodzie,! Ba!
      Moore opowiadając swoją historyjkę pokazuje również zdjęcia z rzekomego placu
      budowy rurociągu, który nigdy nie zaistniał nawet oficjalnie na papierze!
      Zdjęcia, dodajmy, zrobione w 1985 roku na terenie Arabii Saudyjskiej...
      JAKUB RIEDEL

całość:
      www.rubikkon.pl/Numer1/kultura-fahrenhype.htm
    • lejdi.skarlet Re: Fahrenheit 9/11 25.02.05, 22:17
      Też chętnie obejrzę, bo sporo się nasłuchałam na ten temat, a "Zabawy z bronią"
      mi sie podobały - dokument zrobiony sprawnie, szybko, nowocześnie i na temat. A
      że troche manipulacji w działaniu Moore'a jest, to trzeba spojrzeć z dystansem.
      • kubissimo Re: Fahrenheit 9/11 25.02.05, 22:19
        hmmm
        tylko wez pod uwage, ze to jest film skierowany przede wszystkim do Amerykanow,
        ktorzy wierza we wszystko co zobacza na ekranie :/
        • lejdi.skarlet Re: Fahrenheit 9/11 25.02.05, 22:27
          Nie tylko oni - koleżanka opowiadała mi o Fahrenheit 9/11 i na podstawie tego
          filmu chyba wyrobiła sobie poglądy na Busha i politykę USA, wcześniej nie miała
          o tym zielonego pojęcia. Więc może niektórzy nie powinni oglądać "takich
          rzeczy" :)?
          • Gość: Górny Re: Fahrenheit 9/11 IP: *.chello.pl 25.02.05, 22:51
            takie filmy mogą robić wrażenie tylko na ograniczonych Amerykanach,
            przynajmniej tak myślałem do niedawna ;)
    • tomek9991 We Francji Fahrenheit 9/11 to świętość, ikona, cud 25.02.05, 23:38
      Oni wierzą w każde słowo i na wszystkie kontrargumenty mają jedno :
      Bush to świnia.
      Testowałem na Francuzach i po trzeciej rozmowie przeszedłem wyłącznie na gatunki
      win i kuchnię.
      • Gość: P-77 Re: poczekam aż zobaczę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.05, 00:58
        Sugerowałbym jednak aby skupić się na stronie artystycznej filmu i pamiętać, że
        film dokumentalny to nie jest reportaż a od fabuły różnie się tylko tym, że nie
        kreuje alternatywnej rzeczywistości ale jedynie posługuje się rzeczywistością
        realną.
        Swego czasu red. Passent w "Polityce" zauważył, że film atakują prawicowi
        publicyści, którzy tak naprawdę niczym się od Moore'a nie różnią - też
        naciągają fakty do założonych przez sieibe tez, stosują uproszczenia, unikają
        uogólnień. Gdyby np. Maciej Rybiński kręcił fimy dokumentalne byłyby takie same
        jak "Farrenheit".
        Pokazanie tego fimu jest obowiązkiem telewizji publicznej i dobrze, że szybko
        się z niego wywiązała.
        A Bush i tak jest kretynem.
        • Gość: Dzikikamien Re: poczekam aż zobaczę IP: 80.55.5.* 26.02.05, 01:48
          tak, mozna miec rozne zarzuty do tego filmu- ale nalezy pamietac , ze zostal on
          zrobiony dla iewiarygodnie tepej i ograniczonej publicznosci amerykanskiej ...
          im po prostu trzeba pokazac- to dobra a tamto zle ... oczywiscie film jest
          przez to dla nas smieszny / a nawet zalosny- w calej tej bliskowschodniej
          aferze ani razu nie pojawia sie kwestia izraela- nawet moore sie kogos boi
          heheh/
        • panatha Re: poczekam aż zobaczę 26.02.05, 10:12
          > A Bush i tak jest kretynem.
          no tak najłatwiej powiedziec ze Bush to kretyn i oszołom, to nie jest
          rzeczowy argument, to argument politycznych rozrabiaków , najlepiej sie okopac
          i napisac na sztandarach "Bush to kretyn" , fakt moze Bush nie jest zbytnio
          obyty w dyplomacji, ale nie mozna zaprzeczyc jego konsekwencji w walce z
          ludobójca Hussajnem, nie mozna tak mowic bo nie uzyskał akceptacji Czyraka i
          Schredera co do wojny w Iraku, I Bush ma racje Ameryka jest potega i Basta, a
          takie kmiotki jak Francja i NIemcy niech siedza cicho
          kolejny argument ze Bush to nienaj
          • Gość: P-77 Re: poczekam aż zobaczę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.05, 10:50
            > no tak najłatwiej powiedziec ze Bush to kretyn i oszołom, to nie jest
            > rzeczowy argument, to argument politycznych rozrabiaków ,
            Wszyscy wiedzą, że Bush inteligencją nie grzeszy. Z trzech debat z wcale nie
            będacym tytanem intelektu Johnem Kerrym dwie przegrał zdecydowanie, jedną
            zremisował. To zresztą jego atut bo większość Amerykanów ma alergię na
            intelektualistów. Najlepszy dowód to dwie kadencje Ronalda Reagana, który
            udawał poczciwego głupka aby zdobyć zaufanie wyborców. Bush różni się od
            Reagana li tylko tym, że nie udaje.
            >ale nie mozna zaprzeczyc jego konsekwencji w walce z
            > ludobójca Hussajnem, nie mozna tak mowic bo nie uzyskał akceptacji Czyraka i
            > Schredera co do wojny w Iraku
            W sprawie rzekomej broni masowego rażenia to jednak Chirac i Schroder mieli
            rację a nie Bush. Niby jakie są związki reżimu Husajna z Al-kaidą? To już
            szyici mają więcej wspólnego z Osamą ibn Ladenem.
            >, I Bush ma racje
            Słusznie, nawet jak nie ma racji to i tak ją ma.
            A i nie od rzeczy będzie dodać, że nowojorczycy, któzy doświadczyli zamachu z
            2001 roku głosowali w większości na Kerry'ego. Na Busha głosowali mieszkańcy
            tych stanów, dla których to taka sama abstrakcja jak dla Europy. To tak przy
            okazji.
          • Gość: anka Re: poczekam aż zobaczę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.05, 12:17
            Buszyzmy, czyli cytaty z G. Busha:

Nie jest najważniejszą sprawą bycie gubernatorem czy też pierwszą damą jak w
            moim przypadku.
            Ja rozumiem, co to jest rozwój drobnego biznesu. Sam nim byłem.
            — Mój brat Jeb jest gubernatorem Teksasu
            — Florydy — poprawia dziennikarz
            — Florydy. Stanu Floryda
            To najwyraźniej jest budżet. Jest w nim mnóstwo liczb.
            Sądzę, że wszyscy się zgadzamy: przeszłość minęła.
            Musimy utrzymywać dobre stosunki z Greczynami.
            Coraz więcej importu napływa do nas z zagranicy.
            Jestem przekonany, że istota ludzka i ryba mogą koegzystować w pokoju.
            To nie skażenia szkodzą środowisku, lecz zatrucie powietrza i wody.
            Rodzina jest tam, gdzie skrzydła dostają marzeń.
            Terapie lekowe zastępują mnóstwo leków, jakie znaliśmy dotychczas.
            To ważne zagadnienie: ile dłoni uścisnąłem?
            Jeśli nie osiągniemy sukcesu, grozi nam ryzyko porażki.
            Mars jest mniej więcej w tej samej dległości od Słońca i jest to bardzo ważne.
            Widzieliśmy obrazy, na których są, jak nam się wydaje, kanały oraz woda. Jeśli
            jest tam woda, to znaczy, że jest i tlen. Jeżeli jest tlen, to znaczy, że
            możemy oddychać.
            Holocaust był obrzydliwym etapem historii naszego narodu. To znaczy — historii
            naszego stulecia. Ale przecież wszyscy żyliśmy w tym stuleciu. To jest — nie
            żyliśmy w tym stuleciu.
            Ufam, że żyjemy w czasie nieodwracalnego trendu ku większej wolności i
            demokracji. Ale to się może zmienić.
            Będziemy mieli najlepiej wykształcony naród amerykański na świecie.
            Mamy mocne zobowiązania wobec NATO. Jesteśmy częścią NATO. Mamy mocne
            zobowiązania wobec Europy. Jesteśmy częścią Europy.
            Niska frekwencja wyborcza wskazuje na to, że mniej ludzi idzie głosować.
            Kiedy mnie pytają, kto wywołał rozruchy i zabójstwa w Los Angeles, moja
            odpowiedź jest prosta i jasna: Kto jest winien rozruchów? Winni są uczestnicy
            rozruchów. Kto jest winien zabójstw? Winni są zabójcy.
            Wszyscy jesteśmy gotowi na nieprzewidziane wydarzenia, do których może dojść
            albo nie dojść.
            Nadszedł czas, by rodzaj ludzki wkroczył do Układu Słonecznego.
            Szczerze mówiąc, nauczyciele to jedyny zawód, który uczy nasze dzieci.
            Nasi wrogowie są bardzo nowocześni i pomysłowi. I my także. Nigdy nie przestają
            myśleć, w jaki sposób skrzywdzić nasz kraj i naród. Ale i my też.
            To prawdziwa przyjemnośc uścisńąć dłoń temu Irakijczykowi, któremu Saddam
            Hussein obciął obie ręce.
            • kubissimo Re: poczekam aż zobaczę 26.02.05, 12:42
              ojacie
              tego o sciskaniu rak ofiar rezimu Saddama wczesniej nie slyszalem
              koszmarne :D
            • kamuii2 Re: poczekam aż zobaczę 26.02.05, 12:46
              A ja film widziałam... i powiem ze był zajebisty... A Bush to nie tylko kretyn
              ale i arogant... co pokazała nawet swoimi niedawnymi wypowiedziami...
              • tomek9991 Szczekajcie sobie na Busha, szczekajcie 26.02.05, 16:48
                Amerykanie sobie pójdą z Europy i Putin nam pokaże, gdzie raki zimują.
                Chyba, iż jesteście od Putina, jego biura proagandy zagranicznej.
                Wtedy szczekanie jest zrozumiałe.

• Gość: P-77 Re: Bush zdobył Złotą Malinkę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.05, 11:14
                  Razem z Donaldem Rumsfieldem i Britney Spears za najgorszą kreację aktorską w
                  2004 roku.
                  Congratulations.
                  • tomek9991 Hmm 27.02.05, 11:39
                    No i co z tego ?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka