Dodaj do ulubionych

Ateiści, agnostycy...

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.05, 12:57
...czy nie czujecie się dziś dyskryminowani przez publiczną, finansowaną z
abonamentu telewizję? Stacje prywatne mają prawo puszczac to, co przyniesie
im największe zyski (czyli msze, wspomnienia itd.) lub to, co przyniesie im
korzyści typu PR (czyli czarne tablice), ale TVP??? Co myslicie?
Obserwuj wątek
    • Gość: chrześcijanka Re: Ateiści, agnostycy... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.04.05, 13:05
      Nie jestem ani ateistką, ani agnostyczką. Jestem CHRZEŚCIAJNKĄ - bardziej niż
      wiele znanych mi katolików. Nie jestem tylko katoliczką... I nie płaczę za
      papieżem. Umarł człowiek, nie Bóg. Choć rozumiem katolików i współczuję im...
      Chciałabym tylko uświadomić, że bycie chrześcijaninem nie oznacza koniuecznie
      bycie katolikiem, częśto wręcz przeciwnie... Nie mam wśród znajomych katolików
      kogoś, kto kierowałby się w życiu dekalogiem... A tego zresztą też nauczał
      Papież, za którym oni teraz płaczą...
      • Gość: guderian Re: Ateiści, agnostycy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.05, 13:24
        hmmm, ciekawe zdanie na temat swoich znajomych Chrzescijanko - nie katoliczko.
        Ja jestem Katolikiem i nie wstydzę sie tego.
        • Gość: chrześcijanka Re: Ateiści, agnostycy... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.04.05, 14:08
          Hmm,pisze to co widzę. Gdybym większości moich znajomych-katolików powiedziała,
          że czegoś nie powinni robić, bo to grzech to by mnie wysmiali - zdarzało mi się
          to... I tu wcale nie chodzi o to czy się tego wstydzisz czy nie, tylko co to
          znaczy, że jesteś katolikiem?? To, że Cię w tym kościele ochrzczono i zaglądasz
          tam od czasu do czasu?? Po prostu chodzi o to, że można być katolikiem, a
          jednocześnie wcale nie być chrześcijaninem i myśl, że dotyczy to większości
          naszego społeczeńwtwa, niestety...
      • sabat99 Re: Ateiści, agnostycy... 05.04.05, 12:02
        "...bardziej niż
        wiele znanych mi katolików."

Wątpię - typowy grzech pychy, na dzień dobry
    • owca Re: Ateiści, agnostycy... 03.04.05, 13:14

nie, nie czuję się dyskrymiowana
      uważam, że ludzie mają prawo wyrażać swój żal po stracie papieża, to pewnego
      rodzaju oczyszczenie dla nich
      niesmak natomiast czuję kiedy widzę dookoła próby rozliczania innych ludzi z
      tego jak się zachowali, co publicznie powiedzieli i czy przyjęli znak żałoby
      jeden szablon dla wszystkich
    • Gość: miu Re: Ateiści, agnostycy... IP: *.acn.waw.pl 03.04.05, 13:27
      Jakie zyski? Oszalalas? Nie ma reklam w zadnej stacji! TVN placi z wasnych
      pieniedzy, TVP z abonamentu.
    • Gość: koh_i_noor Re: Ateiści, agnostycy... IP: *.chello.pl 03.04.05, 13:52
      moim zdaniem, troszeczke tych newsow za duzo->zwlaszcza, ze wszystkie tv
      pokazuja to samo. no ale, jestem w tym momencie wyrozumiala i nie wsciekam sie,
      bo po co?
    • kubissimo Re: Ateiści, agnostycy... 03.04.05, 14:00
      kompletnie mi to nie przeszkadza. uwazam, ze jest to jak najbardziej na miejscu
      ja osobiscie dzis ogladam BBC World i CNN, tez caly czas nadaja z Watykanu, ale
      robia to w znacznie lepszy, wywazony sposob
      a poza tym czy zakladasz, ze ateistow i agnostykow nie obchodzi smierc jednego
      z najwybitniejszych Polakow?
      • owca Re: Ateiści, agnostycy... 03.04.05, 14:06
        kubissimo napisał:

> a poza tym czy zakladasz, ze ateistow i agnostykow nie obchodzi smierc jednego
        > z najwybitniejszych Polakow?

obchodzi:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=677&w=22333164
    • gocha221 Re: Ateiści, agnostycy... 03.04.05, 14:04
      czasami sie czuję, np. jeśli w niedziele jest głupi program prowadzony przez
      szymalle, czy jak jej tam, czulam sie tez dyskryminowana jako dzieciak, kiedy w
      niedziele rano bylo nudne i napuszone Ziarno, nie wiem czy dalej to puszczaja.
      ALe nie teraz, bardzo Jego smierć przezywam.
      choc uważam, ze wystarczyłoby całkowicie poświęcić Papieżowi jeden program, a na
      pozostałych puscic stonowany i dobrany repertuar. Przeciez nie trzeba od razu
      puszczac smiechu warte i Maski. Ale ciekawe filmy dokumentalne itp.
      • Gość: w Re: Ateiści, agnostycy... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.04.05, 14:56
        jestem niewierzący,nie jestem ateistą,nie zwalczam kościoła,nie nawracam
        nikogo,po prostu nie wierzę w żadnego boga,uważam ze telewizja ogłupia więc jej
        brak a wszczególności brak programów innych niż żałobnych dobrze wpłynie na
        każdego,zamiast siedzieć przed telewizorem można iść na rower,albo jak ktoś musi
        to obejrzec sobie film na dvd

oczywiście zrobiło mi się smutno jak umarł ale zastanawia mnie jedna sprawa,nikt
        nie mówi i nieuchronności śmierci,wszyscy skupiają na śmierći jako wielkiej
        tragedii,dla mnie to nie jest tragedia,i tak żył długo jak na mężczyzne
    • Gość: adam Re: Ateiści, agnostycy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.05, 14:50
      Czuje sie pod presja ogromna . boje sei ze jak powiem ze mnie to nie interesuje
      juz , katolicy mnie zjedza . wszyscy tak wyglada z tv wszyscy cierpia ja nie .
      wszystkim jest smutno mnie bylo przez chwile . czy mam sobie wyrzucac ze tak
      sie czuje ? mysle ze nie . nie ma takiego powodu . po prostu czuje inaczej .
      Mysle ze tv przesadzaja ze tymi relacjami . mysle ze dzis wieczorem mozna by
      juz wrocic do czy wracac powoli do normlanej tv i skonczyc z ta obluda jak to
      wszyscy kochaja papieza i jak sluchaja jego slow . tego co mysle do konca nie
      powiem bo boje sie ze jak mowie katolicy mnie zjedza . w kazdym razie nie
      wyobrazam sobie jutrzejszej tv w takim samym wydaniu jak dzis . dzis mzoe
      jeszcze to wytzrymam . jutro pewnie zwariuje . przykro to mowic ale katolicy
      robia teraz to samo co wladze komunistyczne . zabraniaja innego spojrzenia na
      swiat . wtedy nie mozna bylo sie modlic . teraz nie mozna pomyslec ze mozna sie
      nie modlic na okraglo .
    • nadja Re: Ateiści, agnostycy... 03.04.05, 14:55

Ja sie nie czuje dyskryminowana. Nie przyszloby mi do glowy o tym myslec.

Pozdrawiam
      n
      • Gość: adam Re: Ateiści, agnostycy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.05, 14:56
        zeby nie bylo ja tez sie oczywiscie nie czuje dyskryminowany . czuje sie tylko
        pod duza presja
    • nefil Re: Ateiści, agnostycy... 03.04.05, 14:57
      Czy żyjecie po to aby oglądać telewizję? Można włączyć sobie DVD albo pójść na
      wiosenny spacer.
      • Gość: tom Re: Ateiści, agnostycy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.05, 15:01
        ja sie boje ze na dvd tez bedzie papiez
      • randolph_carter Re: Ateiści, agnostycy... 04.04.05, 10:30
        > Czy żyjecie po to aby oglądać telewizję?

wychodzi więc na to, że zrozpaczeni katolicy, nie zyjący wszak po to, aby
        oglądać telewizję również nie oglądają programów o papieżu :)
    • tornson SKANDAL!!! 03.04.05, 14:59
      Teraz dopiero przekonujemy się w jak nienormalnym kraju przyszło nam żyć.
      • Gość: Basketcase Re: SKANDAL!!! IP: *.icpnet.pl 03.04.05, 15:14
        Ręce opadają jak się niektórych czyta. Włączcie sobie niemiecką telewizję -
        duża szansa że traficie na jakąś szyderę z tego że świat rozpacza, albo może
        nawet jakiś filmik dla dorosłych się trafi.. :]
        • Gość: savena Re: SKANDAL!!! IP: *.access.telenet.be 03.04.05, 15:21
          mysle , ze troche przegieli a tvn juz zupelnie na wszystkich programach -
          turbo, pogoda, styl, tvn7, tvn i tvn24 to samo. moze wystarczyloby tvn i tvn24.
        • Gość: K_aSia Re: SKANDAL!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.05, 17:07
          Ręce opadaja, jak sie widzi, ze 90% pseudokatolików na codzien bynajmniej nie zyjacych w zgodzie z nauka kosciola i nauczaniem papieza probuje mi trzeci dzien z rzedu dyktowac co mam myslec, czuc i jak sie zachowywac.
          Skoro nie tylko publiczna telewizja ale i prywatne stacje maja po 2-3 kanaly, co by im szkodzilo jeden z nich przeznaczyc na emisje programow dla tych dla ktorych tak jak na przyklad dla mnie smierc papieza nie ma zadnego znaczenia?

W tym sensie owszem CZUJE SIE DYSKRYMINOWANA!
          • nefil Re: przypowiesc 03.04.05, 18:18
            Ekshibicjonista rozebral sie w srodku Warszawy. Jednak nikt nie zwrocil na
            niego uwagi. Ekshibicjonista wykrzyknal: Czuje sie dyskryminowany!!! Po chwili
            ubral sie i poszedl.
      • mameluch Re: SKANDAL!!! 03.04.05, 15:17
        a ja przekonuje sie ze mimo wszystko nadal pelno egoistow w moim kraju... to
        kilka dni, tak ciezko Wam (niektorym) zniesc? zachowac cisze, a nie szczekac na
        cokolwiek, byle tylko ujadac i niby isc pod prad? dzis wzbudza to tylko
        politowanie i smutek, czasem pomyslcie o innych, ktorych tak naprawde jest
        zdecydowana wiekszosc. nikt nie kaze Wam plakac, stawiac swieczki, ale po prostu
        mozecie na kilka chwil zachowac cisze, za kilka dni wroci 'zwykla' tv i
        bedziecie szczesliwi.
        • Gość: savena Re: SKANDAL!!! IP: *.access.telenet.be 03.04.05, 15:23
          a co ty tutaj robisz na tym forum o tej porze pwinienes byc w kosciele lub
          kontemplowac smierc papieza. my dyskutujemy o telewizji.
          • mameluch Re: SKANDAL!!! 03.04.05, 15:26
            nie musisz sie martwic o to jak przezywam te dni, radze sobie, dziekuje.
            • Gość: savena Re: SKANDAL!!! IP: *.access.telenet.be 03.04.05, 15:30
              to nie ja tylko ty sie martwisz, ze inni chca ten czas spedzic ten czas inaczej
              niz ty. nie jest to zlosliwosc tylko stwierdzenie faktu. przeczytaj swoj post
              jeszcze raz.
              • cze67 Re: SKANDAL!!! 03.04.05, 15:39
                Raz na kilkadziesiąt lat przez te kilka dni dacie sobie radę bez telewizji.
                Zapewniam was. Może będziecie mieli więcej czasu na przemyślenia, może
                porozmawiajcie z rodziną, z dziećmy, przeczytajcie ciekawą książkę, spędźcie
                trochę czasu na świeżym powietrzu. Poza tym, jest jeszcze wideo i dvd. Ulubione
                seriale i programy rozrywkowe bez których, zdaje się, nie wyobrażacie sobie
                swojej egzystencji, wrócą za jakiś czas. Jeszcze się naoglądacie.
                • amelia-1 Re: SKANDAL!!! 03.04.05, 17:24
                  > Raz na kilkadziesiąt lat przez te kilka dni dacie sobie radę bez telewizji.
                  > Zapewniam was. Może będziecie mieli więcej czasu na przemyślenia, może
                  > porozmawiajcie z rodziną, z dziećmy, przeczytajcie ciekawą książkę, spędźcie
                  > trochę czasu na świeżym powietrzu. Poza tym, jest jeszcze wideo i dvd.
                  Ulubione
                  >
                  > seriale i programy rozrywkowe bez których, zdaje się, nie wyobrażacie sobie
                  > swojej egzystencji, wrócą za jakiś czas. Jeszcze się naoglądacie

Ale tu chodzi tylko o mozliwosc wyboru. Nie pisz, ze mamy isc na spacer albo
                  poczytac ksiazke, bo tematem dyskusji nie sa alternatywne sposoby spedzania
                  wolnego czasu, tylko to co sie dzieje w telewizji od kilku dni. Dla mnie jest
                  to gruba przesada, rozumiem, ze niektorzy teraz tego potrzebuja, ale chyba nie
                  jest konieczne monopolizowanie wszystkich programow audycjami o papiezu.

Btw, nie przypominam sobie jakichkolwiek zmian w ramowce TV w zwiazku z
                  niedawnym tsunami.
              • mameluch Re: SKANDAL!!! 03.04.05, 15:48
                po prostu przykre jest to ze niektorych tak strasznie boli ze nie moga obejrzec
                przez kilka dni 'normalnej' tv, jakby to byla jedyna rzecz jaka mozna robic w
                weekend. wybacz, ludzie inaczej przezywajacy ten czas niz Ty nie obejrza mszy z
                Watykanu czy Lagiewnik czy Warszawy na spacerze. poza tym zyjemy w kraju
                katolickim, mysle ze jakies 90% ludzi przezywa te dni bardzo, wczoraj jeszcze
                szukalo nowych informacji nerwowo skaczac z tvp na polsat czy tvn, dzis moze
                jest spokojniej, bo jest to czas ciszy, skupienia. przepraszam ze tak dziwnie to
                zabrzmialo co napisalem, ale mysle ze kilka dni wyciszenia przyda sie kazdemu,
                nawet ateistom czy agnostykom. moga nie wierzyc, ale to moze byc tez lekcja
                zrozumienia. nie ode mnie zalezy co jest teraz w tv, nie przeszkadzaloby mi
                gdyby na 2 czy 3 byly teraz stonowane filmy dokumentalne czy prawdziwe kino, na
                mtv refleksyjna muzyka, ale boli mnie atakowanie. i tak nie zmienimy teraz
                ramowki, nie ma sensu w zasadzie ta rozmowa, to co pisze. wydaje mi sie ze
                wierzacy zachowuja cisze z potrzeby serca, a niewierzacy, ci ktorych nie za
                bardzo obchodzi to co sie dzieje, powinni kilka dni poswiecic na zrozumienie innych.
                przeczytalem to co napisalem i sam dobrze siebie nie rozumiem chyba... tym
                bardziej dla Ciebie bedzie to prawdopodobnie belkot. nie jest to dla mnie dobry
                czas na takie dyskusje, ja chyba nie jestem w ogole odpowiednim do tego czlowiekiem.
                pozdrawiam...
                • cze67 Re: SKANDAL!!! 03.04.05, 15:52
                  Mameluch, bardzo mądra wypowiedź. Nic do dodania.
                • tornson Wy mi tu nawet nie mówcie o kilku dniach!!! 03.04.05, 15:53
                  Jeśli przez kilka dni utrzyma się taka sieczka w TV jak dziś, to będę skarżył
                  oszołomów aż do Strasburga. Płacę za kablówkę i wymagam!!!
                  • nefil Re: Wy mi tu nawet nie mówcie o kilku dniach!!! 03.04.05, 16:36
                    Sieczkę to telewizja nadaje na codzień.
                    • tornson Ale przerywaną dobrymi propgramami czy filmami, 03.04.05, 16:56
                      poza tym z tej sieczki (głównie informacje i komentarze) można się czasem
                      pośmiać, a ze śmierci człowieka nie będę się przecież śmiał. A teraz non-stop
                      leci sieczka.
    • tornson Czy powinniśmy uszanować ból katolików???? 03.04.05, 16:26
      Początkowo myślałem że tak i zamierzał się wstrzymać z trzeźwymi ocenami Jana
      Pawła II przez kilka dni, ale po tym co się dzieje dzisiaj, szczególnie w TV,
      nie czuję się już do tego zobligowany.
      • jk Re: Czy powinniśmy uszanować ból katolików???? 03.04.05, 16:30
        jasne,
        ale rób to gdzie indziej
        • tornson Takie małe pytanko na marginesie 03.04.05, 16:33
          Czy ty jesteś ten jk co czasem pisuje na Forum Świat???
          • jk Re: Takie małe pytanko na marginesie 03.04.05, 16:35
            nie,
            wczoraj napisałem pierwszy post na swiecie
            wcześniej nic tam nie pisałem

(zresztą na świecie trzeba się logować, więc nie można mnie pomylić z kimś innym)
            • tornson To odetchnąłem z ulgą ;o) 03.04.05, 16:38
            • Gość: packa na muchy jk=ottek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.05, 11:20
              > (zresztą na świecie trzeba się logować, więc nie można mnie pomylić z kimś innym)

ottek, dlaczego wciskasz ludziom kit, że jesteś taki "niepotwarzalny". Przecież masz skłonności do wielonickowości, więc cholera wie pod jakim nickiem występujesz na f. świat.

PS. Napisałam TEN post rano, bo wkurza mnie Twoja obłuda. "Dziwnym" trafem zniknął, więc napisałam jeszcze raz.
        • tornson A odpowiadając tobie 03.04.05, 16:35
          To wybacz, rozpiżyli mi programy w TV, więc muszę teraz siedzieć tutaj.
    • lucy_harmon Re: Ateiści, agnostycy... 03.04.05, 16:30
      Jestem przekonana że każdy, nawet niewierzący, przeżywa śmierć Papieża. Ja
      przeżywam, bo wiem że był wielkim człowiekiem, wielkim Polakiem, ważną postacią
      współczesnego świata. Zdaję sobie sprawę, że dla większości ludzi w Polsce był
      kimś najważniejszym. Dlatego to co się dzieje w telewizji mi nie przeszkadza,
      tym bardziej że dziś jest piękny, ciepły dzień i wolę go spędzić w inny sposób
      niż siedząc przed telewizorem. Wprawdzie żałuję trochę, że nie będę mogła
      obejrzeć wieczorem finału turnieju tenisowego w Miami, bo Polsat Sport cały czas
      nadaje to samo co Polsat, ale potrafię to zrozumieć.
      • Gość: savena Re: Ateiści, agnostycy... IP: *.access.telenet.be 03.04.05, 16:42
        mieszkam poza granicami kraju wiec to co sie dzieje w tv nie dziwi mnie
        dlatego , ze nie moge sobie obejrzec komedii w telewizji polskojezycznej.
        zastanawia tylko sposob wykorzystywania smierci papieza do narzucenia jedynie
        slusznego odbioru.
        ja sama bardzo szanowalam i szanyje papieza tylko nie ma to nic wspolnego z
        programem tv.
        • lucy_harmon Re: Ateiści, agnostycy... 03.04.05, 17:45
          > zastanawia tylko sposob wykorzystywania smierci papieza do narzucenia jedynie
          > slusznego odbioru.

Wiesz, ja jakoś zupełnie tego nie odbieram w ten sposób, może dlatego że
          mieszkam w Polsce i wiem że tu są takie a nie inne realia. Dla mnie jest
          oczywiste, że dzisiaj cały dzień w mediach jest poświęcony papieżowi. Widzę i
          wiem, że ludzie tego właśnie potrzebują i oczekują, więc uszanuję to.
          Na szczęście nikt nie zabrania mi myśleć ani nawet działać po swojemu, nie muszę
          tkwić przed telewizorem, mogę się zająć czymś innym.
          • cze67 Re: Ateiści, agnostycy... 03.04.05, 17:50
            lucy_harmon napisała:

> Wiesz, ja jakoś zupełnie tego nie odbieram w ten sposób, może dlatego że
            > mieszkam w Polsce i wiem że tu są takie a nie inne realia. Dla mnie jest
            > oczywiste, że dzisiaj cały dzień w mediach jest poświęcony papieżowi. Widzę i
            > wiem, że ludzie tego właśnie potrzebują i oczekują, więc uszanuję to.
            > Na szczęście nikt nie zabrania mi myśleć ani nawet działać po swojemu, nie
            muszę tkwić przed telewizorem, mogę się zająć czymś innym.

Brawo.
      • tornson No raczej w Polsce większego wyboru niema. 03.04.05, 17:18
        lucy_harmon napisała:

> Jestem przekonana że każdy, nawet niewierzący, przeżywa śmierć Papieża.
    • Gość: kazinski Re: Ateiści, agnostycy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.05, 16:48
      - Wyprowadź psa
      - Porozmawiaj z dzieckiem/babcią/rodzicami/dziadkiem
      - Idź na spacer
      - Pomedytuj
      - Poczytaj książkę
      - Posiedź chwilę w ciszy
    • Gość: ateista n i e IP: 217.153.156.* 03.04.05, 17:43
      absolunie nie czuje sie dyskryminowany. uwazam ze program tv publicznej w ten
      weekend jest o wiele bardziej zgodny z jej misja. to nie jest tak, jak twierdza
      niektorzy, ktorzy chca widziec co innego niz jest na ekranie - nie mowi sie
      jedynie o paciorku, tacy i kulcie jednostki. mowi sie o sprawach glebszych, nad
      ktorymi nie mamy albo czasu sie zastanowic, albo zaglusza nam mysli medialna
      (telewizyjna) papka.

osoby, dla ktorych Jan Pawel II nie byl autorytetem duchowym, powinny zdac sobie
      sprawe, ze odszedl nie tylko papiez, ale rowniez wielki umysl, wladajacy wieloma
      jezykami, dramatopisarz, poeta, aktor, swietny sportowiec itd itp. taki ktos
      zdarza sie raz na setki lat. powinnismy byc dumni, ze jestesmy Jego rodakami, a
      nie narzekac na brak Familiady w TVP.
    • egon.olsen Re: Ateiści, agnostycy... 03.04.05, 18:09
      Ja osobiście myślę, że dev/suchedrzewo.
      • Gość: jack9 Re: Ateiści, agnostycy... IP: *.stansat.pl / 195.94.216.* 03.04.05, 18:43
        Dziwią mnie takie pretensje do TV że zmienia program czyli robi to czego
        oczekuje większość Polaków
        Rozumiem że mniejszość też ma swoje prawa - ale w ramach rozsądku
        Ja też jestem mniejszością bo jest inny prezydent niz ten na którego
        głosowałem, rząd który mi się nie podoba, jest obowiązkowa służba wojskowa a ja
        nie lubie wojska i jest wysoki podatek na paliwo a ja bym chciał tankować
        bezyne po 1,27 zł
        Czy mam się czuć dyskryminowany?
        • Gość: anka.w Re: Ateiści, agnostycy... IP: *.acn.waw.pl 03.04.05, 19:22
          Pierwsze wpisy oburzonych na zmiany w TV uznałam za prowokację. Ale teraz
          jestem nie tyle oburzona ile zdumiona brakiem ludzkich uczuć i zwykłym brakiem
          wiedzy. Nie trzeba być katolikiem, chrzescijaninem, czy wyznawcą jakiejkolwiek
          religii by docenić wkład akurat tego papieża w historię, zwłaszcza historię
          Polski. Ci którym tak przeszkadza rozpamiętywanie jego śmierci w mediach
          zapewne nie pamiętaja lub nie wiedzą, że swój sprzeciw publicznie, bez obaw tu
          na forum mogą wyrazić m.in. dzięki NIEMU. Bo to Jan Paweł II był tym, dzięki
          któremu mamy wolną Polskę.
          • egon.olsen Re: Ateiści, agnostycy... 03.04.05, 19:28
            Nie wytłumaczysz tego tej pseudoliberalnej i pseudoateistycznej tłuszczy.
            • Gość: anka.w Re: Ateiści, agnostycy... IP: *.acn.waw.pl 03.04.05, 19:31
              masz rację , ale dla mnie to nie są pseudo.... to ludzie bezideowi, którzy nie
              wyznają żadnych głębszych wartości..
              • Gość: Baś Re: Ateiści, agnostycy... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.04.05, 08:38
                nie tobie oceniać czy ktoś wyznaje głębsze wartości
    • Gość: anka.w Re: Ateiści, agnostycy... IP: *.acn.waw.pl 03.04.05, 19:44
      Mam propozycje dla tych, którzy nie rozumieją smutku, poczucia straty po
      smierci papieża. Wyobraźcie sobie, że od teraz nie ma już waszej TV i NIGDY
      nie bedzie...
      • amelia-1 Re: Ateiści, agnostycy... 03.04.05, 19:46
        > smierci papieża. Wyobraźcie sobie, że od teraz nie ma już waszej TV i NIGDY
        > nie bedzie...

Poki co jest, wiec skoro juz placimy ten abonament, chcielibysmy, zeby w tv
        bylo cos jeszcze oprocz programow o papiezu i modlitw. Nie mowie o programach
        rozrywkowych czy komediach - mowie o jakichkolwiek spokojnych filmach czy
        programach przyrodniczych.
        • Gość: anka.w Re: Ateiści, agnostycy... IP: *.acn.waw.pl 03.04.05, 19:49
          Nie rozumiesz o czym mówię
        • egon.olsen Re: Ateiści, agnostycy... 03.04.05, 19:49
          To włącz sobie HBO, albo Discovery.
        • egon.olsen Re: Ateiści, agnostycy... 03.04.05, 19:51
          PS. Przefaksuj mi druk opłaconego abonamentu za ostatnie 3 lata.
    • Gość: agnostyk Re: Ateiści, agnostycy... IP: *.chello.pl 03.04.05, 22:46
      Nie czuję się dyskryminowany. Co więcej, skoro mnie, cynikowi i sceptykowi,
      przez cały dzień łzy lecą z oczu, mogę sobie wyobrazić co czują wierzący i
      praktykujący. Jesteśmy świadkiem Historii. I TVP, o dziwo, staje na wysokości
      zadania.
    • Gość: kynio Re: Ateiści, agnostycy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.05, 02:30
      Jestem ateistą, ale jednak w przeciwieństwie do ciebie zauważyłem że zmarł
      jeden z najwybitniejscych polaków w całej historii, na pewno najwybitniejszy w
      XX wieku i w ogóle jeden z najważniejszych ludzi XX wieku. W telewizji ludzie
      też myślą i też to zauważyli. I okazują szacunek zmarłemu wybitnemu
      człowiekowi. Proponuję chwilę się zastanowić i zrobić to samo.
      • anmanika Re: Ateiści, agnostycy... 04.04.05, 10:14
        Tez jestem ateistka ale nie uwazam sie za dyskryminowana z powodu braku
        zapowiadanego programu w tv. Smierc papieza poruszyla mnie bardzo. Dziwie sie
        glosom oburzenia niektorych na: brak programu w tv, brak imprez kulturalnych na
        miescie lub na zamkniete sklepy. Dla mnie to jak najbardziej naturalne.
    • Gość: normalny Re: Ateiści, agnostycy... IP: 85.219.130.* 04.04.05, 10:19
      Ci co proponują obejrzenie dvd mam pytanie?
      Gdzie mogę zakupić dvd z aktualnymi wiadomościami ze świata bo jakoś nie trawię
      że tylko "TO" się wydarzyło ???
      • Gość: niewierzący Re: Ateiści, agnostycy... IP: *.net 04.04.05, 11:46
        Warto nie ogladac pseudosmiesznych programow i podziekowac papiezowi chociazby
        za to ,ze pokazal swiatu,ze Polak nie jest tylko taki jak w amerykanskich
        dowcipach i ze Polska to nie kraj na Syberii czy Afryce.
        • romana_polka Nie: ateiści, agnostycy, ale egoiści i niewrażliwi 04.04.05, 17:05
          Taki powinien byc tytuł tego wątku, który obraża wszystkich wrażliwych ludzi niezależnie od tego czy chodzą do kościoła czy nie.
          Ja należę do tej drugiej grupy, a od kilku dni ogladam programy o papieżu i nie odczuwam żadnego przesytu.Gdybyście narzekający też to zrobili może pojęlibyście jak wielkiego formatu Polak odszedł.Za waszego życia ktoś taki na pewno juz sie nie pojawi, jeśli w ogóle.Nie trzeba byc katolikiem by to rozumiec. Wystarczy byc człowiekiem, co jak sie wydaje przekracza możliwości co poniektórych.Na całym świecie miliony opłakują jego śmierc, a żal wyrażają Żydzi, muzułmanie, buddyści czyli ludzie dla których papież był dużo bardziej obcy niż dla nas, Polaków.To świadczy o wielkiej charyzmie człowieka, którego już nie chcecie oglądac w TV. Nie martwcie się, w piątek pogrzeb, a później zniknie on z waszych telewizorów na zawsze.Czy to będzie zmaiana na lepsze? Wątpię...

Na koniec mały wierszyk:

Gdy wieje wiatr historii
          Ludziom jak pięknym ptakom
          Rosną skrzydła, natomiast
          Trzesą się portki pętakom.
    • synziemi agnostyk 05.04.05, 10:11
      Jako agnostyk oznajmiam, ze mi to nie przeszkadza. A jezeli przeszkadza Tobie
      to radzie pojsc na spacer, przeczytac ksiazke... :)
      • mixy Re: agnostyk 05.04.05, 11:40
        ja jako osoba nie wierząca ale umiejąca docenić wielkość osoby najwybitnieszego
        w dziejach Polaka, i jednej z największych postaci historii świata stwierdzam,
        że fakt iż telewizja publiczna podejmuje sie oddać hołd temu człowiekowi
        oceniam wzorcowo i nie mam żadnych pretensji i wyrzutów. a tobie polecam filmy
        dvd w wyzpozyczalni... a raczej dłuuuugie spacer i rozmyślania ...
    • wojtek_kosynier Re: Ateiści, agnostycy... 05.04.05, 12:12
      Mi jako bezwyznaniowcowi to nie przeszkadza. Ba! Zauważyłem że w MTV (w tym
      Classic) czy radiowej Trójce można w końcu coś słyszeć także w dzień. Przecież
      MTV Classic ostatnio było nie do zniesienia! A wczoraj wyemitowali nawet
      Cave’a... Poza tym zawsze mogę sobie coś puścić na DVD (lubię raczej ambitne
      kino, więc i tak...), albo ma diskmanie (disco i pochodnych gatunków też nie
      słucham) Raczej mierzi mnie obłudny ból co poniektórych prezenterów,
      artystów... Śmiem wątpić czy żyją oni (powtarzam, nie mówię o wszystkich!)
      zgodnie z naukami papieża...
      No i jeszcze pojednanie kibiców - dlaczego dopiero teraz!? Przecież większość
      z nich to chrześcijanie....
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=74&w=22366379&v=2&s=0
    • kasiap10 Re: Ateiści, agnostycy... 05.04.05, 12:45
      Zawsze myślałam że żyję w wolnym kraju. Po śmierci Jana Pawła II okazało się
      inaczej. Nie wiem jak wyglądała Polska po śmierci Stalina, ale prawdopodobnie
      tak samo. Jedyna słuszna droga wskazywana przez tv i stacje radiowe. Nie
      chodzisz do kościoła? Nie cierpisz z innymi ? Jesteś podły i należy cię
      zniszczyć. To jest właśnie obraz naszego kraju. Z czerwonej okuopacji
      przeszliśmy pod czarną. Pozdrawiam wszystkich, którzy chcą mieć wybór, wolny
      wybór. Jeśli chcę, mogę słuchać skocznej muzyki, tańczyć, śmiać się - to moje
      życie i moje wybory, nie pozwolę by ktoś dokonywał ich za mnie.
      • andrew_eldtrich1 Re: Ateiści, agnostycy... 05.04.05, 18:31
        Bzdury opowiadasz. Kiedy umarł Stalin należało płakać, a kto ośmielił się
        cieszyć w dniu żałoby trafiał do pierdla. Ty możesz pisać tutaj swoje androny i
        nic Ci nie grozi. Daj pokój.
      • olany_klient Re: Ateiści, agnostycy... 07.04.05, 15:50
        kasiap10 napisała:

> Pozdrawiam wszystkich, którzy chcą mieć wybór, wolny
        > wybór. Jeśli chcę, mogę słuchać skocznej muzyki, tańczyć, śmiać się - to moje
        > życie i moje wybory, nie pozwolę by ktoś dokonywał ich za mnie.

Każdy ma wybór, może oglądać relacje w TV, albo nie, wolna wola, nikt nikogo
        nie zmusza, nikt nikomu nie zabrania.
        A jeśli nie podoba ci się ogłoszona żałoba narodowa, to pretensje proszę
        kierować do miłościwie panującego nam agnostyka Aleksandra Kwaśniewskiego - bo
        to jego rozporządzenie.
    • kaja_ Re: Ateiści, agnostycy... 05.04.05, 17:22
      ja się czuję dyskryminowana
      chcę obejrzeć w tv coś normalnego, iść do kina jeśli mam ochotę - a dzisiaj
      mam - a tu jak w kraju wyznaniowym
      papież zakazujący prezerwatyw także w Afryce w której szerzy się HIV nie był
      wielkim człowiekiem
      • sadelko_pimpka Re: Ateiści, agnostycy... 05.04.05, 17:58
        Papiez moze i byl wielkim czlowiekiem,ale uwazam,ze wymuszona zaloba to lekka
        przesada.Najbardziej mnie wkurza jak co niektorzy odpowiadaja,ze w ty czasie
        mozna isc na spacer itd.-owszem mozna,ale dlaczego nie mozna rowniez obejrzec
        jakiegos normalnego programu(przynajmniej na jednym kanale),co ubyloby tej
        zaloby czy jak?Ludzie ktorzy nie uwazaja papieza za autorytet(wiekszosc) i tak
        nie beda miec zadnych refleksji,a ci ktorzy uwazaja go za autorytet pojda do
        kosciola a nie beda sleczec przed tw.A dlaczego napisalam ze dla wiekszosci
        Polakow papiez nie byl autorytetem-to proste,wystarczy popatrzec na
        pijakow,narkomanow,gwalcicieli co dostaja pol roku w zawiasach.polskie
        przekrety,polskich politykow ktorzy teraz to wprowadzaja rozne zakazy,ale slyna
        z roznych oszustw.Nie mowcie ze wiekszosc z Was szanuje papieza-gdyby tak bylo
        to zylibysmy w uczciwym panstwie,bo stosowalibyscie sie do jego nauk.Zreszta
        wystarczy popatrzec jak szczekacie na siebie na forum.Ale powiedziec,ze papiez
        jest autorytetem-tak powie wiekszosc Polakow bo to nic nie kosztuje.
        • tomash8 Re: Ateiści, agnostycy... 05.04.05, 18:00
          Zwłaszcza, że gdy jest żałoba z innych powodów(tak, tak, to też się zdarza...)
          to większość stacji ma to gdzieś...
    • tomash8 Re: Ateiści, agnostycy... 05.04.05, 17:51
      Nie jestem ateistą ani agnostykiem, uważam się za katolika, ale mnie już też
      dobija, że np. w celu sprawdzenia prognozy pogody w niedziele musiałem wejść na
      zagraniczne strony! ludzie, przecież na świecie chyba coś się jeszcze dzieje
      oprócz żałoby?! jasne, nie żądam żeby telewizje puszczały w tym tygodniu np
      komedie, ale odwołanie transmisji ligi mistrzów to już "lekka" przesada...nie
      może być tak że np. "jedynka" puszcza programy o Papieżu a "dwójka" w miare
      normalną ramówke?!
      • b.krakus nie może.. 05.04.05, 18:02
        ...bo to jest wielkie współzawodnictwo – kto bardziej przekonywująco się
        zaduma, pogrąży w refleksji albo zatopi w smutku, ten u Dworaka ma większe
        szanse. Pospieszalskiego oczywiście nie przebije, ale drugie i dalsze miejsca
        będą niebawem do wzięcia.
        • sabat99 Re: nie może.. 05.04.05, 20:48
          nawet jesli to spaczenie...to po 100, nie tysiąckroć lepsze niż oglądanie
          HienoOrchola i całej tej poprzedniej czeredy
          • b.krakus Re: nie może.. 05.04.05, 21:04
            Niby tak, ale od tych spraw (w warstwie religijnej), to są świątynie i
            duchowni. Albo rodzina, znajomi, książka, publikacja... A nawet spacer z psem.
            Ale nie telewizornia, ani radyjnia, bo oni tak już mają, że czego się nie
            dotkną, to albo spłaszczą, albo wyolbrzymią – albo jedno i drugie, co – wbrew
            pozorom – nie jest dla nich żadnym problemem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka