Dodaj do ulubionych

Konkurs Eurowizji - połfinał i oczekiwana KLAPA.PL

20.05.05, 00:05
Rozpocząłem jeszcze jeden wątek, bo tytuły poprzednio założonych są
niezachęcające.
Weszli ci którzy na to zasłużyli. Może tylko zamiast Szwajcarii i Chorwacji
wprowadziłbym do ścisłego finału Litwę i Bułgarię.
Najbardziej przebojowa i melodyjna była piosenka duńska i ona ma szanse w
konkursie głównym.
Konkurs lepszy do patrzenia niż do słuchania. W tym roku modne były bębny.
Występ polski zupełnie nietrafiony. Pomylono - mimo wszystko - konkurs
piosenki z cyrkiem. Od lat powtarzam, że nam szkodzi bardzo komisja
konkursowa TVP. Nieważne, czy pośrednio - dobierając słabe piosenki do
preselekcji (jak rok temu Blue Cafe), czy bezpośrednio na konkurs. Coś musi
byćnie tak w sposobie dobierania tych ludzi, trybie ich pracy, czy warunkach
konkursów w Polsce, że się od lat kompromitujemy. Ja nie wierzę żeby u nas
nie było dobrych piosenek i wykonawców, skoro można ich znaleźć w małej
Macedonii, Mołdawii czy Łotwie.
Wydaje mi się że trzeba nie mieć w ogóle nie mają wyczucia, żeby
zaproponować coś tak cudacznego jak występ pseudocygański w stylu retro,
stuprocentowy banał (jak rok temu Blue Cafe).
Oto komu zawdzięczamy tegoroczną klapę:
1. Grzegorz Brzozowicz (dziennikarz, krytyk, recenzent muzyczny)
2. Maciej Chmiel (dziennikarz, krytyk, recenzent muzyczny, producent TV)
SEKRETARZ
3. Jacek Cieślak (dziennik Rzeczpospolita)
4. Janusz Czajka (portal internetowy Wirtualna Polska)
5. Adam Czerwiński (Radio RMF FM)
6. Tomasz Deszczyński (Stowarzyszenie OGAE Poland)
7. Alina Dragan (Polskie Radio „Trójka”)
8. Mariusz Duma (Disco Music Club)
9. Agustin Egurrola (Grupa Taneczna VOLT, Telewizja Polska S.A.)
10. Filip Eichholzer (Telewizja VIVA Polska)
11. Leszek Gnoiński (portal internetowy Centralna Gazeta Muzyczna)
12. Wojciech Jagielski (Radio ZET)
13. Janusz Kosiński (Telewizja Polska Pr.1,Polskie Radio„Trójka”, Radio 94)
14. Zygmunt Kukla (muzyk, dyrygent, aranżer, Telewizja Polska S.A.)
15. Robert Leszczyński (dziennikarz, krytyk, recenzent, juror, dj.)
16. Anna Maliszewska (realizator, scenarzysta, reżyser teledysków)
17. Piotr Metz (Telewizja MTV Polska)
18. Lech Nowicki (TVP Polonia)
19. Artur Orzech (Polskie Radio „Trójka”, Telewizja Polska Pr.1)
20. Aleksander Rogoziński (Radio KOLOR)
21. Robert Sankowski (dziennik Gazeta Wyborcza)
22. Tomasz Słoń (portal internetowy Interia.pl)
23. Michał Szcześniak (dziennik Życie)
24. Krzysztof Szewczyk (Telewizja Polska Pr.2)
25. Maria Szabłowska (Telewizja Polska Pr.2, Polskie Radio Pr. 1)
PRZEWODNICZĄCA
26. Paweł Sztompke (Polskie Radio S.A.)
27. Łukasz Wawro (portal internetowy Onet.pl)
28. Andrzej Witkowski (Telewizja Polska Pr.1)
29. Michał Żołądkowski ( Radio WAWA)
--------------

Dla porównania Komisja z roku 2004 odpowiadająca za dobór piosenek do
preselekcji:

1. Bartosz Jastrzębowski
2. Piotr Klatt
3. Janusz Kosiński
4. Zygmunt Kukla
5. Piotr Metz
6. Marek Sierocki
7. Hirek Wrona,
Obserwuj wątek
    • forumowicz_pospolity Re: Konkurs Eurowizji - połfinał i oczekiwana KLA 20.05.05, 00:12
      nie oglądałem tego widowiska oprócz wystepu Ivana
      podzielam twoje zdziwienie jak można było to coś wysłac
      z nadzieją na zwojowanie czegokolwiek
      dobrze że opublikowałeś tą listę hańby, ciekawiło mnie
      kto odpowiada personalnie za toto
      • quba Re: Konkurs Eurowizji - połfinał i oczekiwana KLA 20.05.05, 17:47
        a ja sie pytam - jakim prawem jakis Rosjanin reprezentowal Polske?

najpierw afery ze przez lata bylismy zalezni od ZSRR

potem obraza bo Putin zapomnial nam podziekowac za udzial w II wojnie swiatowej
        a teraz ??
        - sami sobie wybralismy reprezentanta:Rosjanina z Syberii !!!!

jakos nie widze powodu dla ktorego nas reprezentowal
        a poza tym - jakim cudem, mial wygrac?
        skoro my Polacy w Polsce - nie moglismy na niego glosowac, to chyba nikt sie
        nie spodziewal, ze bedzie na niego glosowac "polska emigracja stanu wojennego"
        na niego ? na Rosjanina?
        wolne zarty
    • kubissimo Re: Konkurs Eurowizji - połfinał i oczekiwana KLA 20.05.05, 00:14
      bulgarski zespol zaprezentowal JEDYNĄ piosenke, ktora mi sie podobala
      przy zastrzezeniu, ze po prostu mi sie podobala. zadne dzielo wiekopomne, ale
      mily dla ucha kawalek

natomiast co do szans w finale, to z tych piosenek, ktore poznalismy w calosci
      uwazam, ze szanse ma tez Macedonia, bo to taki klasyczny przytup w sam raz na
      nadchodzace lato

nie wiedzialem, ze wsrod jurorow byl Leszczu. pięknie pięknie :/
      • piekielny.twist Re: Konkurs Eurowizji - połfinał i oczekiwana KLA 20.05.05, 00:24
        > nie wiedzialem, ze wsrod jurorow byl Leszczu. pięknie pięknie :/

teraz pozostaje chyba zacząć nosić koszulki z napisem "Polska przeprasza za
        Leszczyńskiego" :/
        • peace_and_love Re: Konkurs Eurowizji - połfinał i oczekiwana KLA 20.05.05, 00:38

> teraz pozostaje chyba zacząć nosić koszulki z napisem "Polska przeprasza za
          > Leszczyńskiego" :/

Bez przesady, przecież on o tym sam nie zadecydował. Nie wiadomo, na kogo
          zwalić "winę", bo jak widać było parę osób za to odpowiedzialnych i
          najprawdopodobniej obowiązywała zasada, że większość ma rację.
          • michal_82 Re: Konkurs Eurowizji - połfinał i oczekiwana KLA 20.05.05, 00:43
            Media Magazyn:

"W głosowaniu wykorzystano system punktacji stosowany od lat w Konkursach
            Eurowizji. Suma punktów przyznanych przez jurorów automatycznie i
            bezdyskusyjnie wyłoniła laureata. Zwycięska piosenka "Czarna dziewczyna"
            uzyskała 141 pkt. Głosowało na nią 15 spośród 28 członków Komisji, którzy w
            wyznaczonym terminie przekazali swoje wskazania. Ośmiu jurorów wytypowało ten
            utwór na 1. miejscu, trzech na 2., jeden na 3., jeden na 7, jeden na 9. i jeden
            na 10.

Następne miejsca zajęły następujące utwory: "First kiss" (Monika Jarosińska i
            Zenon Boczar) - 100 pkt., piosenka bez tytułu (Abra) - 86 pkt., "Ma vie" (Agata
            Torzewska) - 68 pkt., "Euro smile" (Ewa Kowalska i Przyjaciele) - 67
            pkt., "Miracle" (Leonie) - 52 pkt., "Ross all around" (Krzysztof Antkowiak) -
            49 pkt., "Jumpin" (Drum Machina) - 49 pkt., "Full of life" (Lady Tullo) - 42
            pkt., "Did i ." (Zuzanna Szreder) - 35 pkt."
          • never_never Re: jurorzy 20.05.05, 13:21
            wkleję swój post z wątku babeczkii

podobno każdy z jurorów miał wybrać dziesięć piosenek i przyznać im kolejne
            miejsca, wśród tych, którzy postawili Iwana na pierwszym lub drugim miejscu
            byli P. Sztompke i A. Dragan (innych nie pamiętam, ale Leszczyńskiego wśród
            nich nie było...;)
            szkoda, bo lubię panią Alinę z dawnych czasów LP3

• michal_82 Re: Konkurs Eurowizji - połfinał i oczekiwana KLA 20.05.05, 00:24
        Leszczyński wypowiadał się kilka dni temu w Wiadomościach na temat tej piosenki
        i wyboru komisji w sposób bardzo krytyczny. Już nie pamiętam jakie słowa
        dobrał, ale prosto z mostu mówił, że z taka szmirą nie ma na co liczyć.
        • wilma.flinstone Re: Konkurs Eurowizji - połfinał i oczekiwana KLA 20.05.05, 00:35
          Najgorsze jest to, ze ten Ivan ma jeszcze inna piosenke, jakies tam "Czarne
          oczy" - tez badziewie, ale chociaz skoczne i melodyjne. A to bylo po prostu
          zenujace, pierwszy raz w zyciu trzymalam kciuki, zeby Polska sie nie
          zakwalifikowala dalej, bo pokazac takie cos, to juz lepiej w ogole nie...Nie
          rozumiem, dlaczego wszystkie inne kraje, cala byla Jugoslawia, Probaltiki, no
          nie mowiac o Rosji, ktora juz od lata wystawia kandadatow gwaratujacych jej
          final, dlaczego wszyscy inni umieja, a my - nie? Czemu jestesmy zawsze na
          szarym koncu? A poslac tam Mandaryne z wielkimi cyckami, pasowalaby!
        • waldemarro84 Re: Konkurs Eurowizji - połfinał i oczekiwana KLA 20.05.05, 00:36
          nie można obwiniac wszystkich członków komisji bo chyba nie panowała tam jednomyślnosć,poza tym mozliwe ze i tak nie było z czego wybierać:/
          ale jak widze ze przewodniczącą jakies piernik z wideoteka starego człowieka to czemu tu sie dziwić,powinno sie wprowadzić cenzus wieku dla tej komisji i dopuścić młodszych do głosu,tak mniej niż 30
          leszczeynski chyba nie zagłosował za ivanem bo to było zbyt "archaiczne"hehe

a ja pozostane przy swoim-Mołdawia-jedyna moim zdaniem wyróżniająca sie formacja,z nowymi pomysłami i brzmieniami,wyglądali i zachowywali się też oryginalnie
      • andrzej26 Re: Konkurs Eurowizji - połfinał i oczekiwana KLA 20.05.05, 00:37
        Też mi się najbardziej podobali Bułgarzy, ale masowa publiczność w Europie
        jeszcze chyba nie dojrzała do takich smooth-jazzowych piosenek. Większość
        występów była wyraźnie w stylu reprezentowanym przez ubiegłoroczną
        zwyciężczynię Rusłanę, czyli do patrzenia, a w ogóle nie do słuchania, o
        nuceniu nawet nie wspominając.
        Ja bym jednak nie lekceważył całkiem pozostałych piosenek, np. moim zdaniem
        duńska była całkiem przebojowa, łatwa do zapamiętania a przy tym nie banalna,
        tylko wykonawca to jakiś powiatowy naśladowca Keatinga, ze słabym głosem. W tej
        masie i przy tym tempie prezentacji (pierwszej!), balecie na okrągło i
        ruchliwych kamerach, wszystko się zlewa w jedno jak w MTV. Człowiek jest trochę
        oszołomiony, ale mimo wszystko uważam że tam poza Bułgarami było jeszcze parę
        niezłych, a przynajmniej powyżej średniego poziomu stacji radiowych w Polsce,
        piosenek.
        • kubissimo Re: Konkurs Eurowizji - połfinał i oczekiwana KLA 20.05.05, 00:48
          nie zgodze sie, ze byly jakies niezle piosenki
          ja slyszalem tylko kilka niezlych glosow - poza Portugalia i Bialorusia nie
          kojarze zadnych wiekszych wpadek (Norwegii profilaktycznie nie widzialem)
          ale piosenki to KATASZTROFA, jak to pisza Wegrzy (a pani z Wegier akurat byla
          bardzo ladna)

co do samego show to jednak Ukraincy slabo sie spisali
          widac, ze wywalili kupe kasy na sprzet, swiatla, cala infrastukture techniczna,
          ale wszystko tak kompletnie bez polotu
          w porownaniu z Estonią, czy Łotwą, które przygotowały bardzo ładne imprezy, tym
          razem było tak sobie
          jedynie filmiki o Ukrainie wyszly im calkiem zgrabnie
        • peace_and_love Re: Konkurs Eurowizji - połfinał i oczekiwana KLA 20.05.05, 00:52
          Mnie się najbardziej podobały Norwegia i Bułgaria. Mołdawia też ujdzie.
          Dla mnie niestety większość występów nie nadawała się nawet do patrzenia,
          niektóre były wręcz żenujące, no ale niczego innego się nie spodziewałam, więc
          nie narzekam :)
          Europejskiego masowego odbiorcy już całkiem nie rozumiem i od paru lat
          zwycięzcy tego festiwalu są dla mnie prawdziwym zaskoczeniem.
          Chociaż w gruncie rzeczy głosowania są odzwierciedleniem narodowych sympatii, a
          nie aprobaty dla danej piosenki, więc tak czy siak Polska raczej nie może
          liczyć na sukces :)
    • michal_82 Re: Konkurs Eurowizji - połfinał i oczekiwana KLA 20.05.05, 00:49
      > Weszli ci którzy na to zasłużyli. Może tylko zamiast Szwajcarii i Chorwacji
      > wprowadziłbym do ścisłego finału Litwę i Bułgarię.

Ja się cieszę, że Chorwacja weszła. Nagrodziłem ich oryginalność i to, że
      śpiewali w swoim języku. Mój głos się nie zmarnował. Ale tych wszystkich
      piosenek (Bułgaria, Litwa, Szwajacaria), które wymieniasz już niestety nie
      kojarzę :(

> Najbardziej przebojowa i melodyjna była piosenka duńska i ona ma szanse w
      > konkursie głównym.

Zwróciłem na nią uwagę, ale np. z taką Norwegią szans nie ma.

> Oto komu zawdzięczamy tegoroczną klapę:

Nie wszyscy co wymieniasz zdecydowali o tym.

> 25. Maria Szabłowska (Telewizja Polska Pr.2, Polskie Radio Pr. 1)
      > PRZEWODNICZĄCA

Nie znoszę jej. Zero gustu, wielbicielka kiczu. Ona na pewno zagłowowała na
      Delfina.
    • andrzej26 Sprostowanie - Sekretarzem był Jacek Cieślak 20.05.05, 01:08
      andrzej26 napisał:

> 2. Maciej Chmiel (dziennikarz, krytyk, recenzent muzyczny, producent TV)
      > SEKRETARZ

Przepraszam, tego "sekretarza" wstawiłem o linię za wysoko.
      Był nim Jacek Cieślak.
      Informacja ze strony:
      tvp.pl/3688,20050125167763.strona

Najsmutniejsze jest to, że TVP jest równie beznadziejna na Konkursach
      Eurowizji, i za nasze pieniądze przysparza nam wstydu, niezależnie od tego kto
      nią rządzi - czy prezes Kwiatkowski, czy prezez Dworak.
    • ivulspirit sami znawcy muzyczni:) 20.05.05, 01:20
      ale chwila!!!! co jest??? Co to za komisja bez żadnego rolnika?? Nawet w
      komisjach śledczych są rolnicy!!! Gdzie przedstawiciele chłopstwa?

A tak na serio to czemu tyle osób w tej komisji, kto im zapłacił, z czyjej
      kieszeni i ile za to że mogli uczestniczyć w wyborach największej polskiej(?)
      porażki eurowizyjnej. Przy okazji powołać komisję śledczą i sprawdzić ile
      dostali w łapę na głowę.... ja wszystko wiem to jest zemsta Rywina zza krat...

Ja rozumiem 30 osob w komisji... ale wykonawcow razem wzietych bylo pewnie mniej
      • andrzej26 Re: sami znawcy muzyczni:) 20.05.05, 01:33
        Ci "znawcy muzyczni" którzy swą zbiorową mądrością zadecydowali o wysłaniu do
        Kijowa Ivana i Delfina nie są warci złamanego grosza.
        Efekty wyboru komisji złożonej z samych rolników nie byłyby gorsze, bo
        dzięki "fachurom" jesteśmy na dnie, więc co najwyżej byłoby równie źle. Ale
        mogłoby też być lepiej.

A tak na marginesie, to bardzo nieładnie, że lekceważysz ludzi którzy ciężko
        pracują na wsi. tam jest też wielu ludzi wykształconych, o szerokich
        horyzontach, a także niewykształconych, ale mądrych życiowo. To prości rolnicy
        jako pierwsi sprzeciwili się komunie i kołchozom.
    • andrzej26 Re: Konkurs Eurowizji - połfinał i oczekiwana KLA 20.05.05, 01:23
      Ze strony:
      tvp.pl/3688,20050125167763.strona

"Grono Konsultantów stanowią telewizyjni i radiowi dziennikarze muzyczni,
      krytycy prasowi zajmujący się muzyką na łamach dzienników, animatorzy muzyczni
      w portalach internetowych, szefowie muzyczni stacji radiowych i muzycznych
      telewizji. "

Było to na pewno grono decydujące o tym jaką muzykę nadają muzyczne stacje
      telewizyjne oraz TV publiczna, a także stacje radiowe. Tych głównych już od
      dawna nie daje się słuchać, bo dominuje tam kicz i chała. Biorąc pod uwagę to
      co podał michal_82, że:
      "Zwycięska piosenka "Czarna dziewczyna" uzyskała 141 pkt. Głosowało na nią 15
      spośród 28 członków Komisji, którzy w wyznaczonym terminie przekazali swoje
      wskazania. Ośmiu jurorów wytypowało ten utwór na 1. miejscu, trzech na 2., "

nie ma się czemu dziwić.

Jak jestem za granicą, zawsze mnie zaskakuje jak ciekawy jest tam program
      muzyczny w stacjach radiowych, jak przyjemne dla ucha piosenki one nadają. U
      nas stacje te zostały opanowane przez ludzi bez gustu, stąd nas zalewa tandeta,
      czego odpryskiem jest taka a nie inna reprezentacja na Konkursie Eurowizji.
      Trzeba spojrzeć prawdzie w oczy - na tle innych krajów europejskich, nawet
      postsowieckich u nas w radiu jest muzyczne dno i bezguście.
      • bokaj Re: Konkurs Eurowizji - połfinał i oczekiwana KLA 20.05.05, 08:10
        "...Jak jestem za granicą, zawsze mnie zaskakuje jak ciekawy jest tam program
        muzyczny w stacjach radiowych..."

...byś nie idealizował!
        w końcu jeździmy za tę granicę, słuchamy radia przez satelitę i nie udaje nam
        się tak ekscytować...

co nie zmienia faktu, że narodu wysyłającego tak regularnie - w ostatnich latach
        - muzyczne badziewie na Eurowizję na tym kontynencie chyba nie ma.
        ale sami też jesteśmy zainfekowani kiczem dość głęboko.
        raz jeden Polska miała chyba szanse na przebój, gdy BlueCafe śpiewało "You maybe
        in love" (tam była MELODIA!) - publika wysłała czerwonowłosego.

u nas piosenka popularna, popowa na dobrym poziomie nie istnieje - więc jest to
        co jest.
        • wilma.flinstone Re: Konkurs Eurowizji - połfinał i oczekiwana KLA 20.05.05, 08:54
          Jesli sadzisz, ze Blue Cafe wygraloby wtedy z ta turecka folkowa przyspiewka,
          to chyba przeceniasz szmirowaty gust masowego odbiorcy europejskiego.
          • andrzej26 Re: Konkurs Eurowizji - połfinał i oczekiwana KLA 20.05.05, 09:26
            wilma.flinstone napisała:

> Jesli sadzisz, ze Blue Cafe wygraloby wtedy z ta turecka folkowa przyspiewka,
            > to chyba przeceniasz szmirowaty gust masowego odbiorcy europejskiego.

Jakby był taki szmirowaty, to by wczoraj Ivan i Delfin nie przegrali.
            A poza tym rockowy zespół turecki był oryginalny i niezły. Blue Cafe miałby
            jednak i w konkurencji z nim spore szanse. Jakby polska komisja na etapie
            preselekcji nie dopuściła Wiśniewskiego, to byśmy na pewno zajęli wysokie
            miejsce.
            • wilma.flinstone Re: Konkurs Eurowizji - połfinał i oczekiwana KLA 20.05.05, 11:26
              Coz, widac sa rozne rodzaje szmiry, a nasza wczorajsza byla z gatunku szmiry
              najgorszego sortu. A jesli chodzi o "You may be in love" to to szmira nie bylo
              w ogole, wiec w ogole nie mialoby szans...
    • andrzej26 Samokrytyka przewodniczącej polskiego jury 20.05.05, 08:33
      "Niepotrzebnie postawiliśmy na +ludyczność+. Głosowanie pokazało, że europejska
      publiczność lubi nie tylko lekką muzykę" - powiedziała PAP Szabłowska tuż po
      ogłoszeniu wyników czwartkowego głosowania

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,2720026.html
      • wilma.flinstone Re: Samokrytyka przewodniczącej polskiego jury 20.05.05, 08:52
        Coz, u nas zawsze po szkodzie madrzy...
    • yane.yane Re: Konkurs Eurowizji - połfinał i oczekiwana KLA 20.05.05, 10:44
      Polska wysyla z roku na rok coraz slabszych reprezentantow. Na dodatek wygladaja oni tak zenujaco, ze juz ta Bialoruska, przechodzona byla miss lepiej sie prezentowala (pamieta ktos taki smieszny zespolik Army of Lovers? ;)) :/
      Ogolnie bylo miernie. Jedyne piosenki (raczej wykonawcy), ktore zapadly mi w pamiec to Mołdawia, Bulgaria i Norwegia. Moldawia jako jedyna pokazala cos oryginalnego, Bulgaria jako jedyna miala dobra muzyka, szkoda ze wokalista i tekst nie dorownywaly jej, Norwegia jako jedyna... no przynajmniej smieszny byl ten gruby facecik w swoim kombinezonie ;)))
      A moze Polska powinna pojsc sladem sasiadow z poludnia i dac sobie siana z Eurowizja? :)
      • kubissimo Re: Konkurs Eurowizji - połfinał i oczekiwana KLA 20.05.05, 11:11
        moj przyjaciel z Roztocza za haslo "smieszny zespolik Army of Lovers" by Cie
        pokąsał ;)))
        • yane.yane Re: Konkurs Eurowizji - połfinał i oczekiwana KLA 20.05.05, 11:20
          Przy nastepnym wyjezdzie na pewno sie zaszczepie ;)
    • deczko Re: Konkurs Eurowizji - połfinał i oczekiwana KLA 20.05.05, 12:02
      Ja zaglosowalam na rumunska piosenke, ciesze sie, ze przeszla ;)
      Myslalam, ze i Ivan przejdzie, ale moze go nie wzieli, bo pokazal ten watly
      tors?!
      • piotr7777 Re: Konkurs Eurowizji - połfinał i oczekiwana KLA 20.05.05, 12:43
        Gdybyscie zobaczyli kto był rywalem Ivana i Delfina zobaczyliście, że wybór był
        w sumie żaden.
        Ja bym chciał zobaczyć np. formację Pogodno, ale to niemożliwe.
        • yane.yane Re: Konkurs Eurowizji - połfinał i oczekiwana KLA 20.05.05, 13:11
          Hehe rozsmieszyles mnie ;))) Mam nadzieje, ze Pogodno nigdy by na taki pomysl nie wpadlo ;) Poza tym czy sadzisz, ze na eurowizyjnej scenie zmiescialaby sie "gorniczo-hutnicza orkiestra deta"? ;)))
    • titerlitury Re: Konkurs Eurowizji - połfinał i oczekiwana KLA 20.05.05, 15:58
      Od lat Polacy krusza kopie o to, kto zawinił, ze miejsce 14, kto, że 2, a kto,
      ze nas w ogóle "olali". To kruszenie kopii z żarliwościa godną lepszej sprawy,
      niz przebrzmiałe echa dawnej świtności Konkursu Piosenki Eurowizji. Halo! Puk-
      puk! Prosze Państwa! Co z tego, ze Delfin z Iwanam na grzbiecie zatonęli w
      odmetach smsów i głosów? Co z tego do Cholery, pytam? Czy pamiętacie
      jakoąkolwiek gwiazde, która zrobiła karierę dzięki temu festiwalowi? Słucham?
      Aaa, tak - zespół ABBA, tyle, ze to było jakos lat temu 30... Słucham? A, taak,
      Cliff Richard, lat temu 50... Słucham? Juz nikt Wam do głów nie przychodzi? A
      no tak. Zatem macie sami odpowiedź.
      Powazne znaczenie mial ten festiwal 30 lat temu. TYeraz rozgłos zyskuje -
      przepraszam - na prowincji Europy - czyli u nas, na Ukrainie czy na Malcie.
      Smutne to, lecz prawdziwe.
      Nasz sentyment do Eurowizyjnego szoł jest zrozumiały - przecież wynika on z
      tego, ze to był transmitowany na zywo z Zachodu (sic!) koncert, w którym
      widziało sie piekne stroje, zagranicznych wykonawców. Oprawa miałą atrakcyjna
      formułę (słynne: Cyprus 3 points/ Chipre 3 points), świecacą tablicę,
      oszałamiające dekoracje, piekne panie i posmak zachodu.. Zaglądalismy za
      kurtynę dzieki temu widowisku, czulismy, że pragniemy w nim uczestniczyć - oto
      możemy - wreszcie w 1993 roku TVP przystepuje do Zrzeszenia i wysyła na konkurs
      najlepsze co ma - Edię Górniak, ta robi wrażenie (trochę dzięki przymiotom
      ciała, troche głosu, a trochę za sprawą tego, ze trafia akurat na okres, gdy
      Polska jest modna w Europie), zajmuje 2 czy 3 miesjce i jesteśmy w euforii.
      Potem już tylko gorzej. Nie rozumiemy, że to marginalny konkurs, bez znaczenia,
      utrzymywaney na siłe, dla podtrzymania tradycji. Troszke ożywiło go głosowanie
      widzów za pomoca smsów (dodatkowy dochód, zamiejszenie koniecznych inwestycji),
      ale i tak nic sie nie zmieniło: Eurowizja to trup, który wygląda na żywego
      tylko w ekranach telewizorów właczanych na wschód od Odry.
      Nie ma się o co oburzac, nie ma sensu żałować. W ogóle szkoda pieniędzy na
      organizwoanie eliminacji, szkoda czasu i zdrowia na analizy. Ot co!
    • tawananna Re: Konkurs Eurowizji - połfinał i oczekiwana KLA 20.05.05, 17:59
      Mała propozycja do rozważenia (nikt się nią nie przejmie, ale może chociaż Wy
      napiszecie, co o tym sądzicie :)):

Może warto by choć raz pozbyć się jakiejkolwiek komisji? Dokonajmy wyboru
      sami :).

Zamiast zdawać się na gust naszych wspaniałych krytyków muzycznych - strona
      internetowa, tam do przesłuchania wszystkie piosenki biorące udział w
      preselekcjach. Jakieś rozwiązania techniczne eliminujące nadużycia: np.
      konieczność odsłuchania wszystkich piosenek przed zagłosowaniem (by głosować na
      piosenkę, nie na wykonawcę) + blokada oddawania wielu głosów z jednego
      komputera. Żadnych SMS-ów itd. Pomysł może i ryzykowny, ale - a nuż tak uda się
      wybrać coś, co podoba się widzowi? I nieistotne, ile osób w takim typowaniu
      wzięłoby udział

- przecież gorzej już być nie może, prawda?
    • mmpm Re: Konkurs Eurowizji - połfinał i oczekiwana KLA 20.05.05, 18:49
      Gdy widze, tytuly i wykonawcow pozostalych polskich propozycji, obawiam sie, ze
      to, co wyslaliśmy, bylo naprawde najlepsza z kandydatek...
    • michal_82 Re: Konkurs Eurowizji - połfinał i oczekiwana KLA 20.05.05, 21:43
      Jednej rzeczy nie rozumiem. Dlaczego Ukraina wykonuje w tym roku "Razem nas
      bohato", czyli coś co już jest znane od dawna szerokiej publiczności.
      Dotychczas było zasadą, że musi to być piosenka nowa, wcześniej nigdzie nie
      grana i promocja jej rozpocząć się może dopiero na jakieś 3 miesiące przed
      konkursem. Znieśli te zasadę?

• kubissimo Re: Konkurs Eurowizji - połfinał i oczekiwana KLA 21.05.05, 09:54
      Leszczynski:
      - Ośmieszyliśmy polski show-biznes wysłając na Eurowizję najgorszą piosenkę.
      Show Ivana był żenujący. Kopniak w tyłek należy się komisji, która nie spełniła
      swojego zadania i nie wybrała dobrej piosenki. O tym, kto pojedzie do Kijowa,
      powinni zadecydować widzowie.

czyzby juz zapomnial, ze byl w tej komisji???
      • andrzej26 Re: Konkurs Eurowizji - połfinał i oczekiwana KLA 21.05.05, 10:28
        kubissimo napisał:

> Leszczynski:
        > O tym, kto pojedzie do Kijowa, powinni zadecydować widzowie.
        >

Widzowie już decydowali 2 razy i też było źle. Za pierwszym razem wygrało "Ich
        Troje", choć lepszą i naprawdę z szansami na zwycięstwo była piosenka "Blue
        Cafe", za drugim - Blue Cafe (chyba widzowie sie zreflektowali, że ich
        skrzywdzili rok wcześniej), ale tym razem z beznadziejną piosenką. Bardzo dobrą
        miał Marcin Rozynek.
        Dlaczego też było źle? Bo widzowie wybierali z zestawów stworzonych przez
        komisją. W nich nie powinno być piosenek które wygrały. Jakaś komisja jest
        niezbędna, bo na pewno na konkurs jest przysyłanych więcej piosenek niż zmieści
        się w programie. W TVP po prostu w jakiś dziwny sposób są dobierani do tej
        komisji ludzie. Leszczyński jeszcze mniej więcej się orientuje w tym co się
        dzieje, ale reszta to zatrzymała się w rozwoju (muzycznym) w latach 70-tych, a
        może i 60-tych, bo piosenka Ivana i DElfina była w stylu przebojów Kunickiej,
        Połomskiego i Villas z tamtych lat. I to tych najmniej ciekawych.

> czyzby juz zapomnial, ze byl w tej komisji???

Ma nadzieję że mało kto o tym wie, wstyd mu się przyznać. I słusznie!
        • andrzej26 Czarna lista "Czarnej dziewczyny" 21.05.05, 10:38
          Leszczyński sie nie skompromitował , ale inni tak.
          Ze strony:
          tvp.pl/3688,20050129172925.strona
          (i postu:
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=21&w=24157549&a=24167523 )

Na „Czarną Dziewczynę” głosowało 15 z 28 członków komisji. Ośmiu z nich
          wskazało utwór „Czarna Dziewczyna” na pierwszym miejscu, trzech na drugim,
          jeden na trzecim, jeden na siódmym, jeden na dziewiątym i jeden na dziesiątym.

Na „Czarną Dziewczynę” głosowali:

Jacek Cieślak (Rzeczpospolita)
          Janusz Czajka (Wirtualna Polska)
          Tomasz Deszczyński (OGAE Poland)
          Alina Dragan (P.R. S.A. „Trójka”)
          Mariusz Duma (Disco Music Club)
          Leszek Gnoiński (Gazeta Muzyczna)
          Wojciech Jagielski (Radio ZET)
          Zygmunt Kukla (dyrygent, aranżer, muzyk – TVP S.A.)
          Aleksander Rogoziński (Radio KOLOR)
          Robert Sankowski (Gazeta Wyborcza)
          Tomasz Słoń (Ineria.pl.)
          Michał Szcześniak (Życie)
          Paweł Sztompke (Polskie Radio S.A.)
          Łukasz Wawro (Onet.pl.)
          Andrzej Witkowski (Telewizja Polska S.A., Program 1)
          -----------------------
          Gratulujemy wspaniałego gustu reprezentantów, wyczucia tego co lubią
          Europejczycy i dziękujemy szczególnie: PR1, PR3, TVP1, Radiu Zet, Radiu Kolor
          oraz GW.
      • andrzej26 Re: Konkurs Eurowizji - połfinał i oczekiwana KLA 21.05.05, 10:54
        Popieram Leszczyńskiego: o tym kto nas reprezentuje powinni decydować widzowie,
        ale w komisji powinni być ludzie kompetentni w dziedzinie show-businessu,
        mający kontakt i znający upodobania telewidzów.
        Ciekawe że na "Czarną dziewczynę" nie głosowali: Leszczyński, Orzech,
        Szabłowska, Szewczyk.
        • anmanika Re: Konkurs Eurowizji - połfinał i oczekiwana KLA 21.05.05, 12:43
          wlaczylam przypadkiem tiwi jak nadawali polska piosenke i mnie sparalizowalo,
          co to bylo niech mi ktos wyjasni?
        • gocha221 Re: Konkurs Eurowizji - połfinał i oczekiwana KLA 21.05.05, 12:44
          ale jesli Leszczyński uważa, ze nie powinno być komisji w ogóle to po jaka
          cho... do niej wchodzi??
          dla kasy??
    • michal_82 Re: Konkurs Eurowizji - połfinał i oczekiwana KLA 22.05.05, 02:04
      Polska zdobyła 11. miejsce. Otrzymaliśmy 81 punktów.
      10. Łotwa dostała 85 punktów.

Otrzymaliśmy:
      -10 pkt od Grecji
      - 8 pkt od Niemiec, Ukrainy
      - 7 pkt od Hiszpanii
      - 6 pkt od Białorusi
      - 5 pkt od Austrii, Belgii, Holandii, Norwegii, Rosji
      - 4 pkt od Węgier
      - 3 pkt od Francji, Islandii
      - 2 pkt od Chorwacji, Szwecji
      - 1 pkt od Łotwy, Litwy, Turcji.

Nasze głosy (półfinałowe):