grzesiek0000 28.06.05, 22:34 Właśnie się skończył „Titanik” na polsacie. Wie ktoś gdzie są pochowani wszyscy ludzie któży zgineli na Titaniku ? Bardzo mnie to interesuje. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
doktor_kidler Re: Titanik 28.06.05, 23:01 Na dnie Oceanu Atlantyckiego, jakieś 4 kilometry pod wodą :-) Odpowiedz Link Zgłoś
grzesiek0000 Re: Titanik 28.06.05, 23:02 Ale oni mieli kapoki ! Ja slyszalem ze gdzies w NY jest wielkie cmentarzysko. Odpowiedz Link Zgłoś
doktor_kidler Re: Titanik 28.06.05, 23:03 Fakt... No tego nie wiem, moze da się wygrzebać w internecie... Odpowiedz Link Zgłoś
doktor_kidler Re: Titanik 28.06.05, 23:27 Jak znajde czas, to poszukam. Sam też możesz spróbować :) Odpowiedz Link Zgłoś
grzesiek0000 Re: Titanik 28.06.05, 23:39 Ladnie ladnie ... a tak w ojczystym jezyku daloby sie ? Odpowiedz Link Zgłoś
doktor_kidler Re: Titanik 28.06.05, 23:55 Zapewne by się dało... Skorzystaj z Google, wpisz 'ofiary katastrofy titanica' czy coś takiego, zawsze coś ci znajdzie. Albo poszukaj stron o samym Titanicu i tam zobacz linki. W internecie da się wszystko wygrzebać, ale niekoniecznie na polskich stronach. Odpowiedz Link Zgłoś
kobieta_ze_wsi Re: Titanik 29.06.05, 00:10 to może coś takiego? Halifax byl najblizej polozonym portem od miejsca w ktorym wydarzyla sie tragedia TITANICA (700 mil morskich). Na cmentarzu "Fairview Lawn" w polnocno-wschodniej czesci miasta znajduje sie 121 mogil ofiar z TITANICA. Rzedy czarnych, granitowych nagrobkow z ta sama data; April 15, 1912 przypominaja o morskiej katastrofie sprzed ponad 90 lat. (...) Statek CARPATHIA nalezacy do przedsiebiorstwa Cunard dotarl na miejsce tragedi pierwszy. Uratowanych zostalo 700 osob. We srode, 17 kwietnia, dzien przed tym jak CARPATHIA przyplynela z uratowanymi do Nowego Jorku (Pier 54), przedsiebiorstwo White Star wyslalo na miejsce tragedii pierwszy z trzech kanadyjskich statkow z Halifaxu, w celu poszukiwania cial pasazerow. Jednostka o nazwie MACKAY-BENNETT przyplynela na miejsce katastrofy 20 kwietnia i przez piec dni wylawiala z Atlantyku ciala pasazerow. Wydobyto 306 cial. Potem przyplynely z Halifaxu jeszcze dwa inne statki z pomoca w poszukiwaniach (MINIA i MONTMAGNY). Ogolem wydobyto z oceanu tylko 328 cial (1500 osob zginelo) z czego tylko 209 przywieziono do Halifaxu. Ciala w liczbie 119, ktore byly w rozkladzie, z duzymi uszkodzeniami i niemozliwoscia identifikacji pogrzebano w oceanie. W Halifaxie, tymczasowe miejsce pogrzebowe zorganizowano na Mayflower Curling Ring. W okresie od 1 maja do 12 czerwca 1912, pogrzebano 150 ofiar na trzech cmentarzach Halifaxu (...) Odpowiedz Link Zgłoś
grzesiek0000 Re: Titanik 28.06.05, 23:49 Ja sie bardzo interesuje Ameryka ... kiedys cyganka mi wywrozyla ze w poprzednim wcieleniu plynąłem na Titaniku no i nigdy nie doplynalem i teraz tak mnie tam ciagnie ;-) I pytam z ciekawosci gdzie moge byc pochowany hehe :-) Odpowiedz Link Zgłoś
doktor_kidler Re: Titanik 28.06.05, 23:59 Heh, kazdego tam ciągnie, też bym chciał się wybrać :) Jak leciał film w kinach, to w Focusie był taki fajny długi artykuł, szczegółowe sprawozdanie z tej nocy, kiedy Titanic zatonął. Mam to nawet gdzieś schowane. Odpowiedz Link Zgłoś
grzesiek0000 Re: Titanik 29.06.05, 00:09 Ciekawe ... ja jak zawsze slysze, widze , wspominam Titanika to ciarki mi przechodza po ciele , ale tak samo jest nap. z WTC. I mogliby tez nagrac film ( akacja dzieje sie w WTC ona jakas wlascicielka firmy , on sprzatacz ... no i sam wiesz :-] ) Co do mojego wyjazdu do USA to wiem ze kiedys sie to wydarzy , ale ciarki mi przechodza jak czytam takie rzeczy. wiadomosci.wp.pl/kat,340,katn,Informacje,wid,7506580,widn,Stereotyp% 20Polaka%20%20,wiadomosc.html?ticaid=1 polecam sobie sciagnac audycje radiowa. Odpowiedz Link Zgłoś
lilith76 Re: Titanik 29.06.05, 12:05 > Ja sie bardzo interesuje Ameryka ... kiedys cyganka mi wywrozyla ze w > poprzednim wcieleniu plynąłem na Titaniku no i nigdy nie doplynalem i teraz > tak mnie tam ciagnie ;-) może to argument dla ambasady, kiedy będziesz prosił o wizę ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
ankadomanska Re: Titanik 05.07.05, 21:48 polecam www.encyclopedia-titanica.org. jest chyba wszystko o statku, ludziach ktorzy zgineli i garstce ktora przezyla... ciekawe sa zwlaszcza biografie, po czesci dopiswane przez rodziny pasazerow. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
margret13 Re: Titanik 05.07.05, 22:32 Ja bylam w USA akurat w czasie gdy Titanic byl w kinach w Polsce. Trafilam w NJ na sklep, gdzie byly gadżety filmowe...dziś został mi tylko kubek. Odpowiedz Link Zgłoś