Dodaj do ulubionych

menu 13-mies. dziecka - ocena

15.01.12, 22:18
Proszę o ocenę menu 13- mies. dziecka. Co ewentualnie powinnam zmienić. Chodzi mi np. o powieczorek.

Śniadanie: kaszka na mleku modyf. np. Nestle Zdrowy brzuszek albo płatki owsiane gotowane na wodzie z cynamonem i jabłkiem lub bananem.

II Śniadanie: owoc lub deser owocowo-warzywny (np. gotowana dynia z jabłkiem- zmiksowane na mus)

Obiad: danie mięsne z warzywami (słoiczek- mięso daje słoiczkowe) lub warzywa same bądź z kaszą jęczmienną lub kus-kus + jajko (raz lub 2 razy w tygodniu)

Podwieczorek: Danonek- :( wiem że źle ale nie mam pomysłu co dać o tej porze

W między czasie chrupek ryżowy lub kukurydziany, kawałek bułki lub chleba z masłem lub bez.

Do picia: herbatka granulowana jabłko-melisa Bobovita (wiem że źle bo cholernie słodka) i sok przecierowy rozcieńczony wodą.

Po podwieczorku aż do śniadania 120 ml Bebilonu Pepti. W nocy z przerwą co ok. 4 godz.
Obserwuj wątek
    • gladys_g Re: menu 13-mies. dziecka - ocena 15.01.12, 22:37
      może np: jogurt naturalny z owocami lub bez (mój lubi jogurt z miodem albo syropem klonowym, czasem dostaje taki na słodko), banan, sok przecierowy, budyń, kisiel, twarożek?

Po podwieczorku przydałaby się jakaś kolacja.
      A do picia wodę :)
    • momago Re: menu 13-mies. dziecka - ocena 15.01.12, 22:55
      Na drugie śniadanie można spróbować coś z "dorosłego" jedzenia - jajecznica, kromka chleba z pastą, galaretka warzywna, omlet z warzywami, twarożek z ziołami, itp.
      Podwieczorek - np. pieczone jabłko z rodzynkami, kisiel, krem jaglany (ew.z manny) z owocami, jogurt naturalny z płatkami kukurydzianymi (naturalnymi, bez cukru), placki z jabłkami lub bananem (pieczone).

Danonka nie dawaj, nic dobrego w nim nie ma. Tylko gust smakowy dzieciom psuje :-)

• agnieszka.lelen Re: menu 13-mies. dziecka - ocena 16.01.12, 01:34
      Nie rozumiem ile dziecko wypija tego Bebilonu (bebilon stanowi kolację?)? Roczne dziecko powinno jeść 2 dania warzywne (można podać na raty); zupę i drugie danie obiadowe (warzywa
      +mięso/ryba+produkt zbożowy: kasze,ryż, makaron,ziemniaki). Wprowadzenie 2 dań obiadowych na pewno zmieni rozkład posiłków. Na podwieczorek może być jakiś deser mleczno-owocowy np.: "Owocowe Duety" HIPP; Owoce &Jogurt" HIPP lub deser bez dodatku mlecznego np: "Owoce &Zboża" HIPP.
      Pozdrawiam. Agnieszka Leleń
      lekarz w Klinice Pediatrii i Żywienia IP Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie
      • malenstwo2010 Re: menu 13-mies. dziecka - ocena 16.01.12, 13:50
        Córka pije w ciągu dobry ok. 5- 6 x 120 ml B. Pepti w porze wieczornej i nocnej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka