Dodaj do ulubionych

BEZ OSTRZEŻENIA

IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 29.10.02, 20:22
Wtorek, godz. 20:00. Oglądam TVN, za chwilę „Kasia i Tomek”. W pokoju jest
moja 11-letnia córka. Przerwa na reklamy. „W ŚMIETNIKU ZNALEZIONO
ZMASAKROWANE ZWŁOKI MĘŻCZYZNY” – słyszymy nagle. Na ekranie ZBLIŻENIE
pokaleczonych (? – w ciemnych plamach) stóp ofiary, potem (chyba) nogi –
potłuczone,poranione – nie wiem - w panice szukam pilota. Moje dziecko w
szoku. Spiker kontynuuje drastyczny komentarz. To wszystko w ciągu ułamków
sekundy, bez jakiejkolwiek zapowiedzi drastycznych scen, bez ostrzeżenia.
Cóż – to „tylko” zapowiedź programu, który będzie po 22. Ludzie! TO NIE SĄ
SCENY dopuszczalne o tej porze. Kto za to odpowiada? Czy naprawdę nie można
nic z tym zrobić?
Obserwuj wątek
    • Gość: verte Re: BEZ OSTRZEŻENIA IP: 62.233.163.* 29.10.02, 20:52
      Malinko to już chyba którys z kolei wój post na ten temat.Daj sobie na
      wstrzymanie.A "Kasia i Tomek" nie jest dla jedenastolatek.
    • Gość: karo Re: BEZ OSTRZEŻENIA IP: *.chello.pl 30.10.02, 00:41
      Jak to DAJ SOBIE SPOKÓJ???? Przecież to jest niedopuszczalne. MALINA Popieram.
    • Gość: PMS Re: BEZ OSTRZEŻENIA IP: *.pspeng.cz 30.10.02, 12:32
      Może to jest drastyczne, ale ogłądaliście kiedyś program dla dzieci? Całe popołudnie jest pełne przemocy i krwi począwszy od kreskówek aż po seriale. Naprzykład Pokemony, Digimony, Herkules, Xena a mnóstwo dalszych gdzie leją się jak mogą, łamią kości itp. To że zobaczyła krew nie powinno na nią mieć żadnego wpływu i widoków krwi nie można uniknąć - obejrzcie dzienniki, wojna tu, masakra tam, zamach gdzie indziej. Dzisiaj jest świat pełen przemocy i tego nie można uniknąć.
      • Gość: malinka Re: BEZ OSTRZEŻENIA IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 30.10.02, 19:00
        Po pierwsze: to czego się nie da uniknąć to jedno, a to, co można ograniczyć -
        to drugie. Po drugie: póki co, moje dziecko ogląda to, na co ja mu pozwalam
        (Kasia i Tomek to akurat program, który ja oglądam, dziecko nie), może
        niektórych rodziców to nie obchodzi, ale ja CHCĘ kontrolować poziom agresji, z
        jakim moja córka się spotyka w mediach. Uważam, ze zdjęcia drastyczne NIE
        POWINNY być emitowane w godzinach wczesnowieczornych. Po trzecie: to, o czym
        pisałam, nie było relacją newsową ale prymitywnym chwytem komercyjnej stacji
        mającym na celu zwrócenie uwagi na dany program za wszelką cenę. Czym innym
        jest reportaż wojenny, czym innym zbliżenia zdjęć zwłok znalezionych kilka
        tygodni temu na śmietniku, prezentowane w przerwie reklamowej.
        • rboy17 Re: BEZ OSTRZEŻENIA 30.10.02, 20:05
          Gość portalu: malinka napisał(a):

> póki co, moje dziecko ogląda to, na co ja mu pozwalam
          > (Kasia i Tomek to akurat program, który ja oglądam, dziecko nie)
          Skoro to Ty, a nie Twoje dziecko oglądasz "Kasię i Tomka", to jak to się
          dzieje, że w przerwie filmu Twoje dziecko ogląda drastyczne przerywniki.
          Przecież - jak wynika z Twojej wypowiedzi - Twojego dziecka wtedy nie ma przed
          telewizorem. No chyba, że ono jednak ten serial ogląda. Ale wtedy oznaczałoby
          to, ze sama narażasz je na takie sceny. Bo na przykład w przerwie "Bajkowego
          kina" w tvn zajawek takich programów nie ma. Bo to własnie "Bajkowe kino"
          adresowane jest do 11-letniego dziecka, a nie serial komediowy przesycony
          seksem, prawda?

, może
          > niektórych rodziców to nie obchodzi, ale ja CHCĘ kontrolować poziom agresji,
          z
          > jakim moja córka się spotyka w mediach.
          Uważam, ze zdjęcia drastyczne NIE
          > POWINNY być emitowane w godzinach wczesnowieczornych.
          Moim zdaniem najlepiej byłoby gdybyś prowadzila z dzieckiem różne rozmowy,
          także na temat agresji czy ogólniej mówiac zła. Ja czynię tak zawsze, gdy moja
          siostrzenica obejrzy przez przypadek fragment programu, który adresowany do
          niej nie jest. Ot, chiociażby najzwyklejszy serwis informacyjny. A tak na
          marginesie - nie pozwoliłbym oglądac po 20 swojemu dziecku programu telewizji
          komercyjnej, bo wiem, ze w rzeczywistosci nie byloby tam nic wartosciowego dla
          niego, a ryzyko zetknięcia sie z agresją byloby wysokie. Jesli ktos czyni
          inaczej, sam jest sobie winien...

Po trzecie: to, o czym
          > pisałam, nie było relacją newsową ale prymitywnym chwytem komercyjnej stacji
          > mającym na celu zwrócenie uwagi na dany program za wszelką cenę.
          Tym bardziej wiec Twoje dziecko wtedy nie powinno byc przy telewizorze. To Ty
          bierzesz za nie odpowiedzialnosc. Moje albo oglądało by kreskówke, albo
          czytalbym mu bajke, albo sie z nim bawil, albo tez robil cokolwiek innego, ale
          na pewno nie pozwolilbym mu ogladac TVN. I przypilnowalbym mu ono jej nie
          ogladalo...

rboy
          • Gość: malinka Re: BEZ OSTRZEŻENIA IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 01.11.02, 22:26
            rboy17 napisał:

> Gość portalu: malinka napisał(a):
            >
            > > póki co, moje dziecko ogląda to, na co ja mu pozwalam
            > > (Kasia i Tomek to akurat program, który ja oglądam, dziecko nie)
            > Skoro to Ty, a nie Twoje dziecko oglądasz "Kasię i Tomka", to jak to się
            > dzieje, że w przerwie filmu Twoje dziecko ogląda drastyczne przerywniki.
            > Przecież - jak wynika z Twojej wypowiedzi - Twojego dziecka wtedy nie ma
            przed
            > telewizorem. No chyba, że ono jednak ten serial ogląda. Ale wtedy oznaczałoby
            > to, ze sama narażasz je na takie sceny. Bo na przykład w przerwie "Bajkowego
            > kina" w tvn zajawek takich programów nie ma. Bo to własnie "Bajkowe kino"
            > adresowane jest do 11-letniego dziecka, a nie serial komediowy przesycony
            > seksem, prawda?

Nie mówimy teraz o "K i T", tylko o czyms zupełnie innym, zresztą ta sama
            szokująca zapowiedź ukazywała się przed "Milionerami" - to też dla 11-latka
            niewskazane??? Problem polega na tym, że w godzinach wczesnych pokazywane są
            niezwykle drastyczne sceny bez żadnej możliwości selekcji.

> , może
            > > niektórych rodziców to nie obchodzi, ale ja CHCĘ kontrolować poziom agresj
            > i,
            > z
            > > jakim moja córka się spotyka w mediach.
            > Uważam, ze zdjęcia drastyczne NIE
            > > POWINNY być emitowane w godzinach wczesnowieczornych.
            > Moim zdaniem najlepiej byłoby gdybyś prowadzila z dzieckiem różne rozmowy,
            > także na temat agresji czy ogólniej mówiac zła. Ja czynię tak zawsze, gdy
            moja
            > siostrzenica obejrzy przez przypadek fragment programu, który adresowany do
            > niej nie jest. Ot, chiociażby najzwyklejszy serwis informacyjny. A tak na
            > marginesie - nie pozwoliłbym oglądac po 20 swojemu dziecku programu telewizji
            > komercyjnej, bo wiem, ze w rzeczywistosci nie byloby tam nic wartosciowego
            dla
            > niego, a ryzyko zetknięcia sie z agresją byloby wysokie. Jesli ktos czyni
            > inaczej, sam jest sobie winien...
            >

co ty pleciesz? skąd wiesz, czy ja rozmawiam z dzieckiem, czy nie?

> Po trzecie: to, o czym
            > > pisałam, nie było relacją newsową ale prymitywnym chwytem komercyjnej stac
            > ji
            > > mającym na celu zwrócenie uwagi na dany program za wszelką cenę.
            > Tym bardziej wiec Twoje dziecko wtedy nie powinno byc przy telewizorze. To Ty
            > bierzesz za nie odpowiedzialnosc. Moje albo oglądało by kreskówke, albo
            > czytalbym mu bajke, albo sie z nim bawil, albo tez robil cokolwiek innego,
            ale
            > na pewno nie pozwolilbym mu ogladac TVN. I przypilnowalbym mu ono jej nie
            > ogladalo...
            >
            > rboy

cóż...mamy inne kryteria ...moje dziecko rzadko ogląda kreskówki, bo często są
            tak głupie, że doprawdy szkoda czasu, poza tym jest w tym wieku, że WOLI czytać
            samo... a TVN oglądam JA i nic ci do tego

Chyba nie rozumiesz problemu, który poruszyłam - nie będę ci się tu tłumaczyć,
            dlaczego o godz. 20:00 moje 11-letnie dziecko porusza sie po mieszkaniu (jak
            chyba wszystkie 11-letnie dzieci) i dlaczego nie wyłączam tv ze wstrętem, gdy
            tylko zaczyna się przerwa reklamowa, po której zostanie wyemitowany
            serial "Kasia i Tomek" (przesycony seksem???...brrrrr). Uważam, że pewne,
            szczególnie drastyczne treści (a za takie uznaję zdjęcia poranionych zwłok
            ludzkich)nie powinny pojawiać się przed 22:00 bez wcześniejszego ostrzeżenia. I
            tyle. I na ten temat zapraszam do rozmowy.
        • Gość: Alla Re: BEZ OSTRZEŻENIA IP: *.a2000.nl 30.10.02, 20:15

Absolutnie sie zgadzam z malinka.
          A co do agresji i przemocy - to wylewa sie ona z ekranu w ostatniej ramowce tvn
          jak nigdy dotad. Ohyda po prostu.
          Bardzo szkodliwe, dla doroslych tez. Wszystko co ogladamy jakos tam na nas
          wplywa, dostaje sie do podswiadomosci i potem wyskakuje jak diabel z pudelka.
          Znane sa przeciez teorie NLP czyli programowania neurolingwistycznego, na
          ktorych tez i w Polsce niektore firmy robia niezla kase. Agresja w mediach to
          programowanie agresji w ludziach. Nie dajmy sie.
          • Gość: telemasca Re: BEZ OSTRZEŻENIA IP: *.acn.waw.pl 31.10.02, 21:57
            O tym NLP to tak samo wiadomo ze istnieje jak UFO. Rownie dobrze moge nie
            wypuszczac dzieciaka na podworko bo tam grasuja zombi z kosmosu i yeti.
            • Gość: Alla Re: BEZ OSTRZEŻENIA IP: *.a2000.nl 01.11.02, 18:23
              Nie gadaj glupstw, jak nie wiesz.
              • Gość: telemasca Re: BEZ OSTRZEŻENIA IP: *.acn.waw.pl 01.11.02, 19:57
                hahahaha...z pewnoscia wiecej niz ty z twoja teoria spisku
            • gale Re: BEZ OSTRZEŻENIA 28.11.02, 10:08
              Hehe, obsmialem sie jak norka. NLP jak ufo albo yeti! :) To tak jakby mowic, ze
              samochody to jak ufo albo yeti :)

Gratuluje znajomosci rzeczy!!!
        • Gość: telemasca Re: BEZ OSTRZEŻENIA IP: *.acn.waw.pl 31.10.02, 21:54
          To ty masz kontrolowac tresc w telewizji, a nie telewizja sama siebie. To nie w
          jej rece oddalas wychowanie swojego dziecka, wiec po prostu przestan trabic na
          alarm i zwyczajnie sie wez do roboty. Jak widzisz nieodpowiednia tresc dla
          dziecka to zwyczajnie przelacz na inny program.
          • Gość: malinka Re: BEZ OSTRZEŻENIA IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 01.11.02, 21:59
            Gość portalu: telemasca napisał(a):

> To ty masz kontrolowac tresc w telewizji, a nie telewizja sama siebie. To nie
            w
            >
            > jej rece oddalas wychowanie swojego dziecka, wiec po prostu przestan trabic
            na
            > alarm i zwyczajnie sie wez do roboty. Jak widzisz nieodpowiednia tresc dla
            > dziecka to zwyczajnie przelacz na inny program.

trudno przełączyć coś co trwa kilka sekund i pojawia się w najmniej oczekiwanym
            momencie - chyba nie rozumiesz, o co mi chodzi
    • Gość: Jacky Re: BEZ OSTRZEŻENIA IP: proxy / 193.91.27.* 02.11.02, 10:47
      Gość portalu: malinka napisał(a):

> Wtorek, godz. 20:00. Oglądam TVN, za chwilę „Kasia i Tomek”. W poko
      > ju jest
      > moja 11-letnia córka.

gratulacje - ogladasz z 11 letnim dzieckiem Kasie i Tomka? Hm... to już te
      zwłoki nie powinny Cię szokować ;-)
      -
      J
      • Gość: malinka Re: BEZ OSTRZEŻENIA IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 06.11.02, 21:16
        Ciekawe, dlaczego większość moich rozmówców nie zadała sobie trudu przeczytania
        mojej wypowiedzi. Wydaje mi się , że przed wyrażeniem swojej opinii lepiej
        jest zapoznać się z treścią komentowanego posta... Swoją drogą uważam za
        bardzo odważną opinię, że obejrzenie odcinka "KiT" wywarłoby na psychice 11-
        latki większe piętno, niż zbliżenie zdjęcia zmasakrowanego trupa (?!). Akurat
        moje dzeicko tego filmu nie ogląda, więc nie stanowi to dla mnie problemu.
        Wiem, kiedy serial sie zaczyna, wiem, jakie treści zawiera i dokonuję wyboru -
        oglądam sama. Problem w tym, że w wypadku scen wyjątkowo drastycznych -
        emitowanych znienacka w przerwach reklamowych - również np.
        przed "Milionerami" - TVN szansy na dokonanie wyboru mi nie daje.
        • Gość: Ja Re: BEZ OSTRZEŻENIA IP: *.elblag.dialog.net.pl 28.11.02, 15:40
          Słuchaj...ja nie rozumiem w czym jest problem, to dziecko ma JUŻ 11 lat, to nie
          jest dziecko 6-scio czy 7-dmio letnie. Chyba nie wiesz co wpływa na psychikę
          dziesiejszych dzieci. Chyba ze twoje dziecko trzymane jest w komórce i nie wie
          co dzieje sie na bożym świecie...na prawde przemyśl to :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka