Dodaj do ulubionych

"Biały delfin Um"- czy ktoś jeszcze pamięta?

IP: 195.117.110.* 02.11.02, 10:30
Czy pamiętacie jeszcze taką bajkę, ja ją uwielbiałem. Chyba najwyższy czas
aby TVP ją odświeżyła, no nie?
Obserwuj wątek
    • Gość: Jo Re: 'Biały delfin Um'- czy ktoś jeszcze pamięta? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.02, 11:04
      Gość portalu: Tony Clifton napisał(a):

> Czy pamiętacie jeszcze taką bajkę, ja ją uwielbiałem. Chyba najwyższy czas
      > aby TVP ją odświeżyła, no nie?

Boże, zakochana byłam w tym filmie. :-) A jaki to był dla mnie dramat, jak się
      skończył... Właśnie, jak się skończył? Czy czasem nie tak, że Um (Oum tak
      naprawdę w oryginale) z całą rodzinką gdzieś popłynął, bo miał jakąś misję do
      spełnienia?
      A bajka była kapitalna. Czasem z dwójką dzieci oglądam kreskówki na Cartoon
      albo na Minimaxie... jezuuu, co za koszmary tam pokazują!!!
    • Gość: Ania1970 Re: 'Biały delfin Um'- czy ktoś jeszcze pamięta? IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 02.11.02, 11:45
      Ja pamiętam i bajkę (trochę), i piosenkę, którą damski głos śpiewał na
      początku. Baaardzo mi się podobało. Chociaż właściwie już nie wiem, o co tam
      chodziło, ale wrażenie pozostało - film zdecydowanie do powtórzenia :-).
      "On l'appelle Oum..." - chyba tak to szło, ale doszłam do tego niedawno, jak
      nauczyłam się francuskiego. "Za dziecięctwa" umiałam to
      fonetycznie, "olapelum..." :-)
      Pozdrówka dla Umofanów.
      • Gość: Jo Re: 'Biały delfin Um'- czy ktoś jeszcze pamięta? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.02, 19:37
        Gość portalu: Ania1970 napisał(a):

> Ja pamiętam i bajkę (trochę), i piosenkę, którą damski głos śpiewał na
        > początku. Baaardzo mi się podobało.

Głos był o ile pamietam męski....

> "On l'appelle Oum..." - chyba tak to szło, ale doszłam do tego niedawno, jak
        > nauczyłam się francuskiego. "Za dziecięctwa" umiałam to
        > fonetycznie, "olapelum..." :-)

Cos tam szło "aquatic" i "bien sur" - nie wiem, do dziś nie znam francuskiego.
        U nas śpiewało się "unapelum" :-)))))
        • igel Re: 'Biały delfin Um'- czy ktoś jeszcze pamięta? 03.11.02, 20:08
          Gość portalu: Jo napisał(a):

> > "On l'appelle Oum..." - chyba tak to szło, ale doszłam do tego niedawno, j
          > ak
          > > nauczyłam się francuskiego. "Za dziecięctwa" umiałam to
          > > fonetycznie, "olapelum..." :-)
          >
          > Cos tam szło "aquatic" i "bien sur" - nie wiem, do dziś nie znam
          francuskiego.
          > U nas śpiewało się "unapelum" :-)))))

On l'appelle Oum le Dauphin
          Dans son royaume aquatique
          On se raconte sans fin
          Ses exploits fantastiques

Ale _mój_ ukochany serial to "Les Mondes Engloutis", u nas to leciało bodajże
          jako "Szagma, zaginione światy" or sth.
          • Gość: Jo Re: 'Biały delfin Um'- czy ktoś jeszcze pamięta? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.02, 22:08
            > Ale _mój_ ukochany serial to "Les Mondes Engloutis", u nas to leciało
            bodajże
            > jako "Szagma, zaginione światy" or sth.

Właśnie, Szagma... Ktoś tutaj pytał niedawno o polski tytuł, a ja nie mogłam
            sobie przypomnieć...
      • Gość: mema Re: 'Biały delfin Um'- czy ktoś jeszcze pamięta? IP: *.gniezno.sdi.tpnet.pl 10.11.02, 17:20
        I ja tez i ja tez :))) Ja tez to pamietam fonetycznie "olapelum". Baaardzo
        lubiłam film (chlip-chlip, smutny był cokolwiek) i muzyka tez mi do gustu
        przypadła.
        Ach, nie ma juz, nie ma dobrych kreskóek dla dzieci.
        A pamiętacie "Sąsiadów" - wczoraj przykleiłam niedomykający się lufcik plastrem
        a la "Pat i Mat"- to tak im chyba w oryginale było... Powspominałam sobie przy
        okazji dawne, dobre dobranocki.
        Albo z francuskich: "barbapapa" czy "klub chrup-chrup"...ech.. to były czasy ;)
        Pozdrawiam wszystkich sympatyków Ouma
        mema
    • Gość: mzs04 Re: 'Biały delfin Um'- czy ktoś jeszcze pamięta? IP: 217.97.108.* 02.11.02, 12:05
      cze! ja pamietam! byl to gdzies 78,79 rok.....um ,titum imamum...to byly
      czasy.....
      • kuba_wr Re: 'Biały delfin Um'- czy ktoś jeszcze pamięta? 05.11.02, 12:50
        Gość portalu: mzs04 napisał(a):

> cze! ja pamietam! byl to gdzies 78,79 rok.....um ,titum imamum...to byly
        > czasy.....

Raczej początek lub połowa lat osiemdziesiątych. Sam jestem rocznik '78, a ta
        bajka leciała, jak byłem chyba w przedszkolu. A tak wogóle, to o co tam szło,
        bo oprócz tytułu niewiele pamiętam
        • Gość: Jo Re: 'Biały delfin Um'- czy ktoś jeszcze pamięta? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.02, 21:50
          > Raczej początek lub połowa lat osiemdziesiątych. Sam jestem rocznik '78, a
          ta
          > bajka leciała, jak byłem chyba w przedszkolu.

Oj, na pewno nie!! 1979 prawdopodobnie. Byłam wtedy w drugiej albo trzeciej
          klasie i bardzo się pokłóciłam z jednym kolegą na temat delfina Uma :-DDDD To
          nie mogło być później, bo po trzeciej klasie ten chłopak odszedł z naszej
          szkoły.
          Swoją drogą ludzie, jaka ta pamięć jest dziwna...
          • kuba_wr Re: 'Biały delfin Um'- czy ktoś jeszcze pamięta? 07.11.02, 08:22

> > Raczej początek lub połowa lat osiemdziesiątych. Sam jestem rocznik '78, a
            >
            > ta
            > > bajka leciała, jak byłem chyba w przedszkolu.
            >
            > Oj, na pewno nie!! 1979 prawdopodobnie. Byłam wtedy w drugiej albo trzeciej
            > klasie i bardzo się pokłóciłam z jednym kolegą na temat delfina Uma :-DDDD To
            > nie mogło być później, bo po trzeciej klasie ten chłopak odszedł z naszej
            > szkoły.
            > Swoją drogą ludzie, jaka ta pamięć jest dziwna...

W takim razie albo ta bajka leciała 2 razy, albo nie był to rok 1979, tylko
            później. W 1979 miałem rok, jak przeprowadzaliśmy się do nowego mieszkania, a
            bajkę tą na pewno oglądałem już na nowym mieszkaniu, i to nie zaraz po
            przeprowadzce. Poza tym, gdybym wtedy miał rok, to raczej bym Delfinka nie
            pamiętał :)
          • agniecha27 Re: 'Biały delfin Um'- czy ktoś jeszcze pamięta? 17.12.02, 10:53

> > Raczej początek lub połowa lat osiemdziesiątych. Sam jestem rocznik '78, a
            >
            > ta
            > > bajka leciała, jak byłem chyba w przedszkolu.
            >
            > Oj, na pewno nie!! 1979 prawdopodobnie. Byłam wtedy w drugiej albo trzeciej
            > klasie i bardzo się pokłóciłam z jednym kolegą na temat delfina Uma :-DDDD To
            > nie mogło być później, bo po trzeciej klasie ten chłopak odszedł z naszej
            > szkoły.
            > Swoją drogą ludzie, jaka ta pamięć jest dziwna...

Ja się urodziłam w 1975 r., a ten serial leciał, jak chodziłam do podstawówki,
            więc siłą rzeczy musiał być puszczany tak ok. 1982-89 r.
    • Gość: piko Re: 'Biały delfin Um'- czy ktoś jeszcze pamięta? IP: *.gdynia.mpsz.pl / 192.168.0.* / *.gdynia.mm.pl 02.11.02, 20:59
      i polenta!
    • Gość: piko Re: 'Biały delfin Um'- czy ktoś jeszcze pamięta? IP: *.gdynia.mpsz.pl / 192.168.0.* / *.gdynia.mm.pl 02.11.02, 21:01
      i polenta!
      • Gość: mimi Re: 'Biały delfin Um'- czy ktoś jeszcze pamięta? IP: *.krakow.pl 14.12.02, 22:17
        -Polenta
        -Si
      • agniecha27 Re: 'Biały delfin Um'- czy ktoś jeszcze pamięta? 17.12.02, 10:57
        Gość portalu: piko napisał(a):

> i polenta!

Właśnie z tego serialu wzięło mi się powiedzonko: "si, polenta" i nieczęsto
        ktoś rozumie o co mi chodzi, ale "dzieciaki-UMowiaki" pamiętają... tylko o co,
        cholerka tak naprawdę chodziło z tą polentą...?
    • Gość: Snake Re: 'Biały delfin Um'- czy ktoś jeszcze pamięta? IP: 217.153.10.* 04.11.02, 09:53
      Jak mawiaja starsi ludzie "pamietam jak dzis" :-)
    • Gość: Edziak Re: 'Biały delfin Um'- czy ktoś jeszcze pamięta? IP: *.in-addr.btopenworld.com 04.11.02, 10:43
      Ja ja pamietam to moje slodkie dziecinstwo, o wiele lepsze niz caly to
      Disneyowskie badziewie.
      • dundee_girl Re: 'Biały delfin Um'- czy ktoś jeszcze pamięta? 05.11.02, 01:21
        Jasne ze pamietam, puszczali w latach 80-tych. Obok Um byl tez Titum,
        dziewczynk amiala na imie Jagoda a jej brat chyba Adam.

Z checia bym obejrzala jeszcze raz ...:-)))
        • kosz.marny Re: 'Biały delfin Um'- czy ktoś jeszcze pamięta? 05.11.02, 10:20
          Też pamiętam, fajne było ("Polenta!" "Si?") :-)))
          ale bardziej mi się podobała Wojna Planet (czyli Załoga Dżi)
          Obydwie kreskówy chętnie bym zobaczył (z tym, że obawiam się, że mogą wypaść
          dość blado w porównaniu ze wspomnieniami, ale co tam)
          :-)
          • Gość: amal Re: 'Biały delfin Um'- czy ktoś jeszcze pamięta? IP: *.acn.pl / 10.70.1.* 29.11.02, 20:38
            .,.właśnie "załoga dżi" ,, księżniczka ,.mark ,. mały ,.,jason ,.,. i zoltar -
            wcielenie zła,,, ten serial był chyba mangą ,.,
        • Gość: Jo Re: 'Biały delfin Um'- czy ktoś jeszcze pamięta? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.02, 21:51
          dundee_girl napisała:

> Jasne ze pamietam, puszczali w latach 80-tych. Obok Um byl tez Titum,
          > dziewczynk amiala na imie Jagoda a jej brat chyba Adam.

Było jeszcze ptaszydło Sebastian :-)
          • Gość: foxy Re: 'Biały delfin Um'- czy ktoś jeszcze pamięta? IP: *.unused.zigzag.pl 16.11.02, 12:26
            To byl rok 1979, pamietam, bo bylam w szpitalu jako dzieciak:(
            Bajka super:)
            • kuba_wr Re: 'Biały delfin Um'- czy ktoś jeszcze pamięta? 16.11.02, 15:14
              Gość portalu: foxy napisał(a):

> To byl rok 1979, pamietam, bo bylam w szpitalu jako dzieciak:(
              > Bajka super:)

Skoro tak, to znaczy, że musieli to w połowie lat 80 - tych powtarzać. Ja w
              1979 roku miałem rok, a tą bajkę napewno oglądałem, jak byłem starszy
          • Gość: Basta Re: 'Biały delfin Um'- czy ktoś jeszcze pamięta? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 19.11.02, 12:02

> dundee_girl napisała:
            >
            > > Jasne ze pamietam, puszczali w latach 80-tych. Obok Um byl tez Titum,
            > > dziewczynk amiala na imie Jagoda a jej brat chyba Adam.
            >
            > Było jeszcze ptaszydło Sebastian :-)

Tylko nie ptaszydło
            mam po nim na drugie Sebastian
        • Gość: MP Re: 'Biały delfin Um'- czy ktoś jeszcze pamięta? IP: *.itl.waw.pl 23.11.02, 18:04
          dundee_girl napisała:

> Jasne ze pamietam, puszczali w latach 80-tych. Obok Um
          byl tez Titum,
          > dziewczynk amiala na imie Jagoda a jej brat chyba Adam.
          >
          > Z checia bym obejrzala jeszcze raz ...:-)))
          Ja pamiętam imiona Jan (w oryginale zapewne Jean) i
          Marine (?). Ale to już tyle lat...
    • Gość: Pio72 Re: 'Biały delfin Um'- czy ktoś jeszcze pamięta? IP: *.waw.cdp.pl / *.crowley.pl 06.11.02, 00:22
      Aaaaach pamietam, rzadko sie ekscytuje kreskowkami ale ta miala jakis urok...
      chetnie bym to dzis sobie przypomnial, moze jesli nie TV to jakis divixik :),
      he? ma ktos? albo ktosia bo zauwazylem, ze raczej ktosie sa fanami tej bajki :)
      Ale pamietam jeszcze cus takiego jak Barbapapa, inne klimaty ale rowniez
      niezapomniane.
      pozdrawiam,
      Pio
      • Gość: Kuba_Wr Re: 'Biały delfin Um'- czy ktoś jeszcze pamięta? IP: *.barlinek.sdi.tpnet.pl 06.11.02, 16:51
        W kwestii wspomnień:
        free.art.pl/portret/Archiwum/numer11/Bajki11.htmhttp://strony.wp.pl/wp/niejawny/delfin.htm
      • Gość: malinka Re: 'Biały delfin Um'- czy ktoś jeszcze pamięta? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 06.11.02, 21:23
        ech... pamiętam delfinka..., barbapapę i barbamamę też...i załoge G
        ("transformacjaaaaa")..:-) ale jak przez mgłę - raczej nie treść, tylko emocje
        • Gość: Jo Przypuszczam... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.02, 21:31
          Że Załoga G (a raczej "Wojna planet") wzbudziłaby teraz w większości w nas
          odruch irytacji, choć kiedyś był to film kultowy - pewnie dlatego, że pierwszy
          taki w naszej siermiężnej socjalistycznej TV. Ale głębokich treści to on nie
          niósł, raczej nawalankę. Moze kiedyś gdzie puszczą, to sprawdze, czy się nie
          pomyliłam.
          • Gość: Basta Re: Przypuszczam... IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 19.11.02, 12:07

> Że Załoga G (a raczej "Wojna planet") wzbudziłaby teraz w większości w nas
            > odruch irytacji, choć kiedyś był to film kultowy - pewnie dlatego, że
            pierwszy
            > taki w naszej siermiężnej socjalistycznej TV. Ale głębokich treści to on nie
            > niósł, raczej nawalankę. Moze kiedyś gdzie puszczą, to sprawdze, czy się nie
            > pomyliłam.

A ja miałem nawet (nie pamietam jak to sie nazywało) latającą gwiazdę wyciętą z
            okładki dużego bloku rysunkowego
            • Gość: maszakow Re: Przypuszczam... IP: TCZNT* / 213.17.193.* 20.11.02, 13:07
              A ich pojazd nazywał się Fenix
              Imiona: Mark, Księżniczka, Kip [? foetycznie brzmiało jak kijop)- jąkała,
              Mark, ...I jeszcze ten gruby oraz ten drugi antagonista Marka ... Jason ???

Zasada filmu prosta - najpierw dostają baciory, potem długo myślą i w końcu
              wygrywają sposobem - Fenix po prostu był nie do zdarcia

A Ouma też pamiętam - Super. Nawet pamiętam że płakałem na niektórych
              odcinkach...
              • kosz.marny Re: Przypuszczam... 29.11.02, 13:19
                Gość portalu: maszakow napisał(a):

> A ich pojazd nazywał się Fenix
                > Imiona: Mark, Księżniczka, Kip [? foetycznie brzmiało jak kijop)- jąkała,
                > Mark, ...I jeszcze ten gruby oraz ten drugi antagonista Marka ... Jason ???
                >
                > Zasada filmu prosta - najpierw dostają baciory, potem długo myślą i w końcu
                > wygrywają sposobem - Fenix po prostu był nie do zdarcia
                >

I jeszcze 7Zark7 - taki trochę jak r2d2? (o ile pamiętam), tylko mówiący
                ludzkim głosem. Ale i tak najlepszy był Zoltar :-)
    • Gość: werand Re: 'Biały delfin Um'- czy ktoś jeszcze pamięta? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.11.02, 20:01
      Pamiętam, wspaniała bajka z dobrze dobraną muzyką i bez agrsji. Jestem za tym
      aby ją znowu pozwolić oglądać dzieciom a może nietylko im?
    • Gość: jim Re: 'Biały delfin Um'- czy ktoś jeszcze pamięta? IP: 213.76.140.* 23.11.02, 00:50
      Ha! To była bajka. Mimo że mialem telewizor czarno-biały to w mojej pamięci
      jest kolorowa. Emocje nieziemskie - jak działo się coś niepokojącego to potem
      przez tydzień chodziłem struty.
    • Gość: bisia Re: 'Biały delfin Um'- czy ktoś jeszcze pamięta? IP: 62.233.163.* 24.11.02, 18:48
      a u nas w przedszkolu (początek lat 80) wszystkie dzieci gulgotały kompotem
      (ewentualnie zupą) jak Um.
      Ach, to były czasy! ;-)
    • Gość: marek Re: 'Biały delfin Um'- czy ktoś jeszcze pamięta? IP: *.it.volvo.se / 153.112.40.* 25.11.02, 14:12
      Pewnie że pamiętam! Bajka była wspaniała! Z wielką chęcią obejrzał bym ją wraz
      ze swoim synem.
    • przemo.s Re: 'Biały delfin Um'- czy ktoś jeszcze pamięta? 27.11.02, 21:15
      A pamiętacie otoszadoki (niestety umiem tylko fonetycznie). Podobno jako
      jedyny z licznej rodziny wiedziałem o co w niej chodzi :)
      • Gość: Pietia Re: 'Biały delfin Um'- czy ktoś jeszcze pamięta? IP: *.chello.pl 27.11.02, 23:33
        taaa... Szadoki, bialy delfin Um, zaloga G....
        Ale chyba dzisiaj byscie tak tego nie wspominali. Ostatni przez zupelny
        przypadek, skaczac po kanalach, trafilem w Fox Kids na "Zaloge G". Ludzie, to
        najgorszy chlam z Japonii, przynajmniej z dzisiejszego punktu widzenia, ale jka
        sobie przypomne, jak czekalo sie w wakacje na koniec teleranka, to az sie lza w
        oku kreci....
      • kosz.marny Re: 'Biały delfin Um'- czy ktoś jeszcze pamięta? 29.11.02, 13:24
        przemo.s napisał:

> A pamiętacie otoszadoki (niestety umiem tylko fonetycznie).

co to takiego było?
        znam skądś tą nazwę, ale z niczym jej nie kojarzę. help! (F1 ;-)
    • Gość: drotka Re: 'Biały delfin Um'- czy ktoś jeszcze pamięta? IP: *.chello.pl 29.11.02, 12:41
      Pewnie, że tak. To była cudowna bajka. Masz całkowitą rację. Zamiast nadawać
      bzdety nie dające się oglądać telewizja mogłaby to powtórzyć. Niektóre głupoty
      powtarzają aż do znudzenia.
    • Gość: kajus Re: 'Biały delfin Um'- czy ktoś jeszcze pamięta? IP: 150.254.97.* 29.11.02, 13:26
      Moja ulubiona bajka, ukooooooooooooochaaaaaaaaannnaaaaaaaaa
    • reptar kilka linków dla miłośników Ouma 29.11.02, 14:19
      Gość portalu: Tony Clifton napisał(a):

> Czy pamiętacie jeszcze taką bajkę, ja ją uwielbiałem. Chyba najwyższy czas
      > aby TVP ją odświeżyła, no nie?

Oto kilka linków dla miłośników Ouma. Ten ostatni to muzyczka.
      Ale obawiam się, że oglądany po latach nie będzie (nie byłby) już tym samym.

generikz.free.fr/paroles/O/oum_le_dauphin.html

www.emissions.ca/e/972-5062-126526.asp

www.emissions.ca/real.asp?Ram=http://www.emissions.ca/media/sons/E353-2000012222171248.rm
    • Gość: dorota17 Re: 'Biały delfin Um'- czy ktoś jeszcze pamięta? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.02, 15:54
      Wspaniały film z kolorowego dzieciństwa. Najbardziej podobał mi się leniwiec :)
      Były tam też takie dwie babki: brunetka (zła) i blondynka (dobra). Pamiętacie?
      Ale kultowy film to była Załoga G.

Teraz chyba byśmy się tylko uśmiali na tych filmach :) Ehhh wspomnienia...
    • Gość: moniaczek Re: 'Biały delfin Um'- czy ktoś jeszcze pamięta? IP: *.krakow.pl 14.12.02, 22:22
      Uwielbiałam Uma. Film musiał lecieć przed 1981 rokiem, bo jak go oglądałam to
      byłam w przedszkolu.
      A poza tym uwielbiałam film pt: "Był sobie człowiek". Zwłaszcza dwóch wrednych
      typków i muzykę z tego filmu (dopiero później dowiedziałam się że to Bach)...:)
      • Gość: Pietia Re: 'Biały delfin Um'- czy ktoś jeszcze pamięta? IP: *.chello.pl 15.12.02, 00:31
        Gość portalu: moniaczek napisał(a):

> Uwielbiałam Uma. Film musiał lecieć przed 1981 rokiem, bo jak go oglądałam to
        > byłam w przedszkolu.
        > A poza tym uwielbiałam film pt: "Był sobie człowiek". Zwłaszcza dwóch
        wrednych
        > typków i muzykę z tego filmu (dopiero później dowiedziałam się że to
        Bach)...:)
        Taaa... Była cała seria: "Był sobie człowiek", "Było sobie życie" i "Był sobie
        kosmos"... Wszędzie występowały te same postaci. Ostatnio dwie pierwsze serie
        powtarza Telewizjia Puls, ale już pewnie niedługo ;)

• Gość: ojasia Re: 'Biały delfin Um'- czy ktoś jeszcze pamięta? IP: *.de.deuba.com 16.12.02, 10:36
      Pewnie, ze pamietam! Nawet piosenke tez pamietam (melodie) i chetnie bym jej
      posluchala, zeby przympomniec sobie slowa.
      Uwielbialam ta bajke!

A pamietasz takiego malego eskimosa, ktory wygladal jak ludzik na dlugopisach
      BIC'a i zawsze, kiedy sie pojawial, mowil "Jestem zadowolony!"?

• Gość: szcz Re: 'Biały delfin Um'- czy ktoś jeszcze pamięta? IP: *.czes.gazeta.pl 16.12.02, 22:11
        Ja też pamiętam Uma i inne zwierzaki z tej bajki: Raula i Medarda. O ile się
        nie mylę to pierwszy raz zaczęli ją pokazywać podczas ferii zimowych w 1981.
        Mój kolega z pracy jak ma dobry humor to zawsze śpiewa piosenkę z tego filmu.
      • Gość: moniaczek Re: 'Biały delfin Um'- czy ktoś jeszcze pamięta? IP: *.krakow.pl 17.12.02, 00:10
        Pewnie że pamiętam.
        A w filmie "Był sobie człowiek" śpiewali: "La vie, la vie, c'est la vie" i
        przez wiele, wiele lat to były jedyne słowa jakie umiałam po francusku.
        • wyrocznia Re: 'Biały delfin Um'- czy ktoś jeszcze pamięta? 03.01.03, 12:46
          Pewnie że pamiętam! Zwłaszcza zadowolonego Eskimosa - widzę go , jak stoi na
          pomoście....
          Załoga G też były SUPER - ale chyba faktycznie po obejrzeniu Załogi mocno bym
          się rozczarowała...
          PZDR
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka