Dodaj do ulubionych

Godzina emisji Pasji

17.04.06, 00:19
Film jest arcydziełem, ale jestem oburzony godziną jego emisji. Przeciez o 20
oglądało go z pewnością sporo sporo dzieci i to niekoniecznie za wiedzą
rodziców. I niech nikt nie wygaduje głupot, że TV puszcza w godzinach
największej oglądalności równie okrutne filmy i nic się nie dzieje. To
nieprawda. Nie oglądałem jeszcze filmu o tak drastycznych scenach i z takimi
detalami celowo pokazanym okrucieństwem. Jaki pozostawi to ślad w psychice
dziecka, skoro w kinach zdarzały się przypadki omdleń wśród osób dorosłych.
Gratuluję wyobraźni kierownictwu TVP. A co na to Pani Kruk i pani Sobecka? I
nie usprawiedliwia tego przesłanie religijne Filmu, bo mogły go oglądać młode
osoby niekoniecznie wyznania chrześcijańskiego. Film, o ile wogóle miał
ukazać się w telewizji, powinien być emitowany co najmniej po godzinie 22.
Obserwuj wątek
    • umfana Janusz pora na wizytę u psychiatry! 17.04.06, 00:28
      Wiadomości lub Teleekspres są bardziej okrutne od tego filmu...
      • januszz4 Re: Janusz pora na wizytę u psychiatry! 17.04.06, 00:34
        I to są właśnie reakcje ludzi bez wyobraźni!
        • umfana Re: Janusz pora na wizytę u psychiatry! 17.04.06, 00:36
          Januszku co na to Twój lekarz?
          • januszz4 Umfana, żal mi Ciebie, 17.04.06, 00:40
            Czy naprawdę nie masz innych argumentów
            • umfana Jasiu , żal mi Ciebie, 17.04.06, 01:13
              Widać że nie oglądasz Wiadomości...
              • januszz4 Re: Jasiu , żal mi Ciebie, 17.04.06, 09:39
                Wybacz, ale w Wiadomościach jednak mimo wszystko starają sie ograniczać
                pokazywania scen typu: rozrywanie żywego ludzkiego mięsa, czy wbijanie gwożdzi
                w ciało.
                • grzesioo_xiii Re: Jasiu , żal mi Ciebie, 17.04.06, 09:48
                  januszz4 napisał:

> Wybacz, ale w Wiadomościach jednak mimo wszystko starają sie ograniczać
                  > pokazywania scen typu: rozrywanie żywego ludzkiego mięsa, czy wbijanie
                  gwożdzi
                  > w ciało.
                  Oj mylisz się. Jedna wypowiedź Gosiewskiego może wywołać większe szkody na
                  psychice młodego organizmu niż tysiąc takich scen jak w Pasji :D
      • forresty Re: Janusz pora na wizytę u psychiatry! 17.04.06, 06:16
        phi... arcydzieło. jakie tam arcydzieło. ten film to tak naprawde powrót do
        sztuki średniowiecza gdzie chrystusa i pasje przedstawiano w taki właśnie
        sposób. ten film jest też ahistoryczny-człowiek po takim batożeniu nie przeżyłby
        5 min. ahistoryczny bo obecność marii pod krzyżem jest cokolwiek mocno wątpliwa.
        antysemicki? absolutnie nie bo akurat w tej sprawie film zgadza sie z faktami:
        to żydzi a nie rzymianie chcieli zabić chrystusa i zrobili to.
        a godzina emisji? no cóż - to nie moja sprawa i nie znam sie na tym
        • januszz4 Re: Janusz pora na wizytę u psychiatry! 17.04.06, 10:04
          forresty napisał:

> phi... arcydzieło. jakie tam arcydzieło. ten film to tak naprawde powrót do
          > sztuki średniowiecza gdzie chrystusa i pasje przedstawiano w taki właśnie
          > sposób. ten film jest też ahistoryczny-człowiek po takim batożeniu nie
          przeżyłb
          > y
          > 5 min. ahistoryczny bo obecność marii pod krzyżem jest cokolwiek mocno
          wątpliwa
          > .
          > antysemicki? absolutnie nie bo akurat w tej sprawie film zgadza sie z faktami:
          > to żydzi a nie rzymianie chcieli zabić chrystusa i zrobili to.
          > a godzina emisji? no cóż - to nie moja sprawa i nie znam sie na tym

Czy to jest arcydzieło? Każdy oczywiście może mieć swoje zdanie. Natomiast co
          do ahistoryczności - można szukać różnych argumentów, natomiast dziwi mnie, że
          akurat wyciągnąłeś problem stania Marii pod krzyżem. Przecież to jest szczegół,
          który historycznie nie da sie zweryfikować (można jeszcze dyskutować czy stała
          po prawej czy po lewej stronie). Nie doprowadzajmy tego do absurdu, a niestety
          wiele dyskusji na tematy biblijne do tego się sprowadza. A poza tym jakie to ma
          znaczenie, przecież chodzi tutaj o ogólne przesłanie jakie niesie wiara
          chrześcijańska: miłuj bliźniego swego..... Przesłanie o zmartwychwstaniu i
          zbawieniu. I w tym kontekście, a nie w odniesieniu historycznym uważam ten film
          za arcydzieło. Bo akurat to przesłanie, chociaż w sposób drastyczny udało się
          reżyserowi przekazać.
          • forresty Re: Janusz pora na wizytę u psychiatry! 17.04.06, 12:34
            oczywiscie ze film był ahistoryczny. Jeśli nie podejmować tematu marii i
            apostołów pod Krzyżem to ahistoryczne jest przedstawienie Piłata chcącego
            ratować Chrystusa. To jest kompletna bzdura. Przez wieki próbowano Piłata nawet
            kanonizowac. Zrobiono to ostatecznie w kościele koptyjskim. Na szczęscie nikt
            nie doprowadził do tego w katolickim bo to był w swietle przekazów historycznych
            rasowy antysemita i barbarzyńca odpowiedzialny z śmierć setek Żydów walczących o
            swój kraj. W tym Jezusa Chrystusa.
            Piszę o historyczności tego filmu dlatego ze ludzie traktuja go jak wierny zapis
            męki Chrystusa. To nie jest dokument tylko odtworzenie scen biblijnych bez
            jakiejkolwiek próby usunięcia z tejże historycznych nawarstwień i naleciałości.
            Ten film nie jest czymś takim - ten film jest "biblią w obrazkach" jak kiedyś
            malowano ołtarze, rzeźbiono mistyczne krucyfiksy ociekające żywa krwią. Ten film
            jest takim ludowym misterium przeniesionym z XIVw w wiek XXI. Nic nowego, nic
            odkrywczego. Mam wrażenie ze jedynym co pozostaje w pamieci widza, wiernego to
            epatowanie okrucieństwem i weryzmem który w pewnych momentach staje się
            kiczowaty. W scenie przybijania do krzyża, przekłuwania boku chrystusa. Te sceny
            są infantylne i bezsensowne.
            A protestami srodowisk żydowskich bym sie nie przejmował bo są kompletnie
            pozbawione sensu.
            • januszz4 Re: Janusz pora na wizytę u psychiatry! 17.04.06, 23:53
              I tutaj masz rację, ten film nie jest filmem dokumentalnym, tak jak Biblia nie
              jest dokumentem historycznym w sensie dokładnego przekazu kolejności wydarzeń,
              faktów i ich detali. Dla mnie przynajmniej nie to jest najważniejsze, ale
              filozofia i przesłanie moralne zawarte w tym Dziele.
    • jkr777 Re: Godzina emisji Pasji 17.04.06, 11:47
      Durny był ten fil i tyle nawet nie ogladąłam tego badziewia!
      • jogurt_z_biedronki Re: Godzina emisji Pasji 18.04.06, 00:07
        podzielam zdanie forresty'ego. Gibson przesadził. Wiadomo, to w końcu
        Amerykaniec. Dla Hollywood nie istnieje pojęcie prymatu przesłania nad
        wizualnością, tu jest wręcz odwrotnie. Lepiej poczytać Nowy Testament i to
        wszystkim radzę. Myslę też, że Gazeta Telewizyjna zrobiła błąd nie opatrując
        filmu stosownym czerwonym kółkiem. A co do pory emisji to teoretycznie mieli
        prawo puszczać tak wcześnie, bo po 20h im wolno.
        • spacey1 Re: Godzina emisji Pasji 18.04.06, 10:13
          Zgadzam się, że ten film nie powinien był być emitowany o tej porze. Jednak
          anzywanie Gibsona Amerykańcem (jest autralijczykiem) a jego filmu Hollywoodzkim
          (z tego co wiem, nie była to produkcja Hollywoodzka) jest sporym nadużyciem. Nie
          dostosowujcie faktów do swoich teorii.
    • adam81w Re: Godzina emisji Pasji 18.04.06, 00:01
      mnie to tez oburza ze ten film zostal pokazany tak wczesnie. nie powinno tak
      byc.
    • obraza.uczuc.religijnych Znów te bzdury o wpływie telewizji 18.04.06, 11:06
      na psychikę, zwłaszcza dzieci. Jak nie było telewizji to był dopiero raj!
    • habudzik Re: Godzina emisji Pasji 18.04.06, 12:45
      Gdyby nadano Pasje o 23 ( wtedy gdy dzieci juz powinny spać ) odazwało by si e
      dziesia tki forumowiczów że to skandal że takie arcydziło poszło o tak poźnej
      porze i przez to nie mogli obejżeć . "Jak go nie kijem to ...."
      Poczytaj to forum a zwrócisz uwage na wątki w stytlu " No taki super
      program/film a dali go tak późno ( bo o 23-ej ) i do końca nie dałam rady
      wysiedzieć " - łolaboga
      • aeris Re: Godzina emisji Pasji 18.04.06, 12:52
        20 to stanowczo za wczesnie na taki film. Wzniosla tematyka nie powinna byc
        pretekstem do tak wczesnej pory emisji, jak i nie oznaczenia go czerwonym
        kolkiem.
        • wio_lin Re: Godzina emisji Pasji 18.04.06, 13:13
          Dla mnie termin sobotni o 20 to całkowita pomyłka - patrząc na to ze wielka
          sobota i msza w ten dzień przewaznie okolo 20 to nikt kto wie o czym ten film
          jest go nie ogladał
    • aga.p.p Re: Godzina emisji Pasji 18.04.06, 14:27
      Ja nie jestem oburzona. Ale żądam konsekwencji - w najbliższym czasie chcę zobaczyć o 20 "Urodzonych Morderców", "Wściekłe psy", "Świętych z Bostonu", "Dogmę" Smitha i "Ostatnie kuszenie Chrustusa". I żądam włączenia do programu, na stałe, transmisji live z wykonywania wyroków śmierci gdziekolwiek i w jakikolwiek sposób, ze szczególnym uwzględnieniem Bliskiego Wschodu.

pzdr,
      Aga
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka