pawel-szadko Z cyklu pomyłki 02.09.08, 15:20 Zauwazyliście, że we wczorajszym odcinku Dorota była w szpilkach. Teraz już chodzi w adidasach. Natomiast jak za jakiś czas dostanie szpilki od MArka powie, że to pierwsze szpilki w jej życiu. Odpowiedz Link Zgłoś
pasztet-1 Re: Z cyklu pomyłki 02.09.08, 16:21 no wiesz moze po to, zeby go zabajerowac przypodobac sie mu... poza tym przyszla wtedy pewnie pierwszy raz pracy wiec musiala wygladac porzadnie a a codzien juz chodzi jak chce poza tym nie ma zdrowych nog, wiec tez moze dlatego Odpowiedz Link Zgłoś
pizza_adoloran Re: wycieczki 02.09.08, 23:22 Nie wiem czy o tym już napisano, ale i tak napiszę: - Babcia Oleńki pojechała do Ciechocinka i poznała tam Ostoję - Babcia Oleńki pojechała z całą rodziną Durajów nad morze i bardzo źle się tam czuła - Iza, koleżanka Renaty i matka Igora, pojechała nad jeziora koło Giżycka, i tam się utopiła - Ewa pojechała raz do Krotoszyna, do ciotki Kazi (Barbara Rachwalska), żeby dowiedzieć się, kto jest jej ojcem - Ewa z Pawłem pojechali do Olecka na grób matki Ewy - Joanna pojechała do Kazimierza, by w pokoju szczurka spotkać myszkę Odpowiedz Link Zgłoś
pasztet-1 Re: wycieczki 03.09.08, 10:28 czyli jednak pojedzie do tego ciechocinka... bo namawiala ja dzisiaj kryska a bylem pewny, ze ostoje pozna inaczej skoro niedaleko mieszkaja Odpowiedz Link Zgłoś
pasztet-1 Re: wycieczki 03.09.08, 10:30 - jeszcze kryska pojechala do krakowa z davidem - na krecenie programu pojechala tez do krakowa joanna - pani wladzia na jasna gore ktos tu kiedys dal fajny cytat jak mowile smeisznie "chodzby nei wiem co to i tak tam pojade" czy jakos tak Odpowiedz Link Zgłoś
lalinda Re: wycieczki 03.09.08, 11:25 No, sporo tych wyjazdow bylo... Pizza dzieki za sluchowisko! A Ostoje babcia Oli poznala w Ciechocinku a w Warszawie spotkali sie przypadkiem pod sklepem na Ludnej (sklep Grzes, pizza dawal kiedys zdjecia) i od tej pory kontynuowali znajomosc. A co do tych wyjazdow, to jeszcze przeciez Marta poleci do USA (chociaz tego juz nie widzimy) - Marta i Barbara jada na sesje zdjeciowa do jakiegos pleneru z palacem (Nieborow? Arkadia?) - Ewa i Pawel jada do Jablonny, bo tam odbywa sie konferencja z udzialem lekarza, ktorego podpis jest potrzebny do leku dla Mateuszka - Joanna jedzie w plener z modelkami zeby nakrecic jedynt odcinek programu o modzie - Marek na wakacje mial jechac do Wloch czy do Francji ,ale cos mu tam nie wyszlo i skonczylo sie na Polsce Odpowiedz Link Zgłoś
pasztet-1 czy jest tu ktos z kolegow/kolezanek kto ogladal 03.09.08, 11:46 pierwsza emisje serialu ??? chodzi mi o taka rzecz w jakim okresie sa obecne odcinki, bo wg mnie moze to byc luty/marzec 1990 ale wg danych o serialu ostatni odcinek tez jest z 1990 roku chyab okres letni troche to dziwne, bo wynikaloby, ze odcinkow z roku 1990 jest wiecej niz z 1989, ktore tez trwaly caly rok chyba, ze bylo tak, ze w 1990 emitowano wiecej czesciej i wiecej odcinkow Odpowiedz Link Zgłoś
pasztet-1 ktora ewe wolicie ??? 03.09.08, 12:01 te sliczna mila, czyli pierwsza agnieszke michalska czy moze te brzydka i denerwujaca druga ??? ja zawsze wolalem pierwsza chocby przez przyzwyczajenie, bo ja pamietam zawsze odkad ogladalem tez drugiej juz jakso nie Odpowiedz Link Zgłoś
pizza_adoloran Re: ktora ewe wolicie ??? 03.09.08, 19:26 pasztet-1 napisał: > te sliczna mila, czyli pierwsza agnieszke michalska czy moze te > brzydka i denerwujaca druga ??? Beata Rakowska wcale nie jest brzydka. A poza tym, co wolisz: pyszny i zdrowy sok pomarańczowuy czy wstrętny, obrzydliwy i śmierdzący porzeczkowy? Co do meritum: wolę - w większości przypadków zmiany aktora w obrębie jednej roli - tę pierwszą osobę. Bo się człowiek przyzwyczaja. Być może gdyby Beata Rakowska grała od początku Ewę, też byśmy inaczej na to patrzyli. Odpowiedz Link Zgłoś
wrednamagda2 Re: ktora ewe wolicie ??? 03.09.08, 20:19 Beata Rakowska gra teraz w reklamie, nistety nie pamiętam czego. Odpowiedz Link Zgłoś
pasztet-1 Re: ktora ewe wolicie ??? 03.09.08, 22:49 w jakiejs glupkowatej reklamie jakiegos lekarstwa - tyle ich jest, ze trudno zapamietac i tlyko pranie mozgu ludziom robia... pamietam jednak, ze ona grala w kiepskich kilka razy bodajze dziennikarke a co do niej to naprawde nie uwazam ja za ladna po prostu nie lubie tego typu kobiet, ani nie wyglada na jakas mila Odpowiedz Link Zgłoś
pizza_adoloran Re: ktora ewe wolicie ??? 03.09.08, 22:55 Dobrze, nie chciałem tego napisać, ale napiszę: NIE WYPADA tak pisać o osobie, która nam się nie podoba - tzn można to ująć jakoś inaczej, delikatniej. Zawsze chciałem, żeby ten wątek różnił się od innych w stylu "Hanna Lis ma krzywe nogi" itp. Szanuję Twoje zdanie, ale miej na uwadze, że np Beata Rakowska przeczyta ten wątek i zrobi jej się przykro - a chyba niczego złego w życiu Ci nie uczyniła. Mi osobiście ta aktorka nie działa na nerwy, raczej trudno mi jest utożsamić ją z Ewą, graną przez kilkadziesiąt wcześniejszych odcinków przez Agnieszkę Robótkę. Ale do samej Beaty Rakowskiej nic nie mam. Co do tych "zastępstw" aktorskich, to tylko raz spodobała mi się zamiana aktorki w genialnym serialu BBC "Co ludzie powiedzą". A w naszym "labirybcie" zastąpiono jeszcze jednego aktora innym, pod koniec serialu. Syna pani Marii nie grał już zapowiadacz pogody Skiba, tylko inny aktor. Ale więcej takich zamian chyba nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
karen64 Re: ktora ewe wolicie ??? 03.09.08, 23:06 fakt,druga Róża była o niebo lepsza !!! Odpowiedz Link Zgłoś
pawel-szadko Re: ktora ewe wolicie ??? 03.09.08, 23:15 Genialna rola Róży. Wtedy faktycznie wyszło to dobrze Co do tych dwóch Ew, ja w wartościach bezwzeględnych wolę tą drugą, ale mysle, że z nią inaczej jednak wyglądałaby ta pierwsza seria. Odpowiedz Link Zgłoś
lalinda Re: ktora ewe wolicie ??? 04.09.08, 10:10 pawel-szadko napisał: > Co do tych dwóch Ew, ja w wartościach bezwzeględnych wolę tą drugą, > ale mysle, że z nią inaczej jednak wyglądałaby ta pierwsza seria. Co to sa "wartosci bezwzgledne"??? Ja wole pierwsza Ewe, tez z przyzwyczajenia, pani Agnieszka ma wiele uroku. Ale i ta druga aktorka sie starala. Kolega pasztet-1 powinien sie zastanowic moze nieco nad formulowaniem swoich wpisow, bo moim zdaniem przesadzil. A poza tym, aktorow i aktorek nie powinno sie lubic dlatego, ze sa brzydcy i ladni. Ale to juz dyskusja na zupelnie inny temat. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
pawel-szadko Re: ktora ewe wolicie ??? 04.09.08, 10:40 Wartości bezwzględne to takie, które nie zależą od innych okolicznoći. Krótko mówiąc wolę tę drugą, ale ze względu na charakter scen jakie miała pierwsza część uważam, że ta druga w nich tak dobrze by się nie sprawdziła. Odpowiedz Link Zgłoś
pasztet-1 Re: ktora ewe wolicie ??? 04.09.08, 10:41 nie dlatego jej nie lubie przeciez... czepiasz sie jednej kwestii a napisalem tez o innej wlasciwie tej wazniejszej, ze jest wqrzajaca jak pisano o durajowej i kolezance ewy, ze sa denerwujace to nie bylo afery dlatego ja napisalem tak samo otwarcie o tej Odpowiedz Link Zgłoś
lalinda Re: ktora ewe wolicie ??? 04.09.08, 11:58 pasztet-1 napisał: > nie dlatego jej nie lubie przeciez... czepiasz sie jednej kwestii a > napisalem tez o innej wlasciwie tej wazniejszej, ze jest wqrzajaca > > jak pisano o durajowej i kolezance ewy, ze sa denerwujace to nie > bylo afery > > dlatego ja napisalem tak samo otwarcie o tej Czepiam sie, bo bardzo nieelegancko to ujales. Owszem, postac grana przez kogos moze byc denerwujaca ,i sam aktor czy aktorka tez ,ale nie mozna pisac o aktorce, ze jest brzydka i w ogole zadawac tak pytania: ktora wolicie, te fajna i ladna, czy te niefajna i brzydka? Strasznie to nieciekawy sposob. Swoja otwartosc w tej kwestii moze lepiej zachowaj dla siebie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
pasztet-1 Re: ktora ewe wolicie ??? 04.09.08, 14:31 ok moze troche za bardzo to napisalem, ale chcialem odroznic 2 osoby poza tym wlasnie tak piszac okreslilem tez swoj stosunek do nich - czy mi sie podoba czy nie Odpowiedz Link Zgłoś
nioma Re: ktora ewe wolicie ??? 04.09.08, 15:54 kurcze, gdzie ten serial teraz leci ze wy go ogladacie? Odpowiedz Link Zgłoś
pizza_adoloran Re: ktora ewe wolicie ??? 05.09.08, 08:11 nioma napisała: > kurcze, gdzie ten serial teraz leci ze wy go ogladacie? TVP2 od poniedziałku do piątku okolice szóstej rano. Odpowiedz Link Zgłoś
maciej.derbich.polska Pomyłki i niekonsekwencje. 04.09.08, 16:08 Witam, jestem nowy na forum, ale widzę, że jest już ponad 1000 wpisów z ponad 2 lat:) Wow! Zauważyłem ostatnio pewną fajną rzecz. W odcinku, w którym p. Maria wygłasza tyradę, słucha jej Duraj, a Leon na koniec mówi triumfalnie: "Brawo!". Cały ten monolog p. Maria mówi do Duraja, ale kamera pokazuje go tylko co jakiś czas. Wyszło to bardzo sztucznie, jakby p. Maria mówiła do ściany, bo Duraj rzadko potwierdza i tylko się przysłuchuje. Mogło być to dogrywane później - ta nieruchoma twarz Duraja. Aha, czy wie ktoś, czego słuchają MArta z koleżanką przyprowadzoną przez Racewicza? Jakiejś piosenki a la Kaczmarski/Gintrowski. Ja te puszczane teraz odcinki nagrywam na DVD. Będzie pamiątka dla wnuków. Niech wiedzą, co dziadek oglądał :) Pozdrawiam wszystkich, a zwłaszcza Pizzę Adoloran (thanx za fotki!). Odpowiedz Link Zgłoś
maciej.derbich.polska Re: Pomyłki i niekonsekwencje. 04.09.08, 16:10 aha i uważam, żeby trzymać się serialu, to znaczy nie wychodzić poza temat. może nie będzie wtedy kłótni :) pozdr. wszystkich labiryntowców Odpowiedz Link Zgłoś
pizza_adoloran Witamy Macieja Derbicha (Polska) 05.09.08, 08:11 Marta z koleżanką słuchają utworu "Autoportret Witkacego" w wersji Kaczmarski/Gintrowski/Łapiński. Tutaj znalazłem artishi.wrzuta.pl/audio/7jqj8KwOIH/jacek_kaczmarski_-_autoportret_witkacego wersję autorską, tzn Jacka Kaczmarskiego. I też jestem za tym, żeby się wypowiadać głównie o serialu (i to kulturalnie) a resztę załatwiać na priv. Odpowiedz Link Zgłoś
maciej.derbich.polska Re: Witamy Macieja Derbicha (Polska) 05.09.08, 08:31 No proszę, jaka przemiana. Od piosenki o demonie :) do Kaczmarskiego. Pizza - dzięki. Niedługo będziemy wiedzieć więcej o tym serialu niż pan Karpiński :) Odpowiedz Link Zgłoś
mika.11 Re: Witamy Macieja Derbicha (Polska) 05.09.08, 15:58 Wracając do wątku labiryntowego-właśnie oglądałam odcinek z wtorku czy środy-ten w którym Stopczyk podarowuje pistolet Racewiczowi- scena w której prezentuje "jaki jest poręczny"-majstersztyk. Spłakałam się ze śmiechu-Labirynt to jednak była perełka choć podzielam zdanie większości że druga seria to już nie to. A oprócz tego pytanie-pamiętacie jak jakiś czas temu Agnieszka Karpińska obiecała nam dowiedzieć się czegoś o młodych z serialu i co porabiają teraz? Wiemy coś nowego, bo nie wiem czy mi umknęło? Odpowiedz Link Zgłoś
maciej.derbich.polska Re: Witamy Macieja Derbicha (Polska) 05.09.08, 18:43 na razie chyba niczego p. Agnieszka nie napisała. Ja mam pytanie: Maciek Derbich handlował kasetami na skrze. Kasety jakiego wykonawcy były w kilku pudłach, które odkryła p. Anna? Odpowiedz Link Zgłoś
pasztet-1 Re: Witamy Macieja Derbicha (Polska) 05.09.08, 21:13 jak chcecie moge agnieszki zapytac... co do skry to nei wiem czy pamietacie jak derbich byl wqrzony na akindu juz nie pamietam o co, bo raz to widzialem, ale akindu nie umial poprawnei mowic i derbich go przedrzeznial i mowil "na śsie" zamiast "na skrze" co do serialu wczoraj i dzisiaj stracilem az 4 odcinki pierwszy raz nie moglem obudzic sie - czy ktos wie co jest obecnie ??? Odpowiedz Link Zgłoś
pizza_adoloran Re: Witamy Macieja Derbicha (Polska) 06.09.08, 11:46 > nie moglem obudzic sie - czy ktos wie co jest obecnie ??? Jeżeli już się obudziłeś, to jest sobota, a nadano odcinki do 64 włącznie. Tu streszczenia. www.filmpolski.pl/fp/index.php/125274_7 Odpowiedz Link Zgłoś
malone01 Fragment filmu dokumentalnego 06.09.08, 12:39 W jednym z odcinków w serialu w scenie mającej miejsce w studiu TVP widzimy wyświetlany przez technika na monitorze fragment filmu dokumentalnego autorstwa Ewy Racewicz, który we dwójkę oglądają i komentują. Ten film jest w rzeczywistości autorstwa Pawła Karpińskiego i powstał kilka lat przed nakręceniem serialu "W labiryncie", a jedną z osób występujacych w tym fragmencie jest wokalista jednego z najsłynniejszych polskich zespołów punkrockowych, "Dezertera" - Robert Matera. Odpowiedz Link Zgłoś
pasztet-1 Re: Witamy Macieja Derbicha (Polska) 06.09.08, 21:01 znam te strone bo patrze na biezaco ale wolalem zeby ktos napisal bo zawsze to cos wiecej Odpowiedz Link Zgłoś
mika.11 Re: Witamy Macieja Derbicha (Polska) 06.09.08, 14:26 W jednym z odcinków Anna pokazuje Jerzemu te kasety-jedno pudło pełne jest kaset Samanthy Fox-Anna wyjmuje jedną z nich i dlatego lepiej to widać. Odpowiedz Link Zgłoś
maciej.derbich.polska Re: Witamy Macieja Derbicha (Polska) 08.09.08, 13:31 Myślałem, że to kasety Limahla. No dzięki za rozwiązanie :) Odpowiedz Link Zgłoś
pizza_adoloran pasztet-1 i inni zasypiający: streszczenia 07.09.08, 22:07 Na stronie www.tvp.pl/tvp2/ są - niestety tylko na chwilę - bardziej rozbudowane streszczenia odcinków "labiryntu" niż na filmpolski.pl. Wystarczy kliknąć na strzałki przy dacie a następnie wybrać dzień, najechać na odcinek serialu i gotowe. Przykład tu www.tvp.pl/tvp2/programy/seria.html?dzial_name=w.labiryncie&news_name=w.labiryncie.odc53.dwa.miesiace.pozniej O wiele więcej informacji niż w streszczeniach z filmpolski. Wada - te opisy po jakimś czasie znikają w miarę uaktualniania stron TVP2. Nie wiem, jak długo trzymają taki opis, ale dla tych, którzy przegapili dopiero co, strona TVP2 będzie w sam raz. Odpowiedz Link Zgłoś
pasztet-1 Re: pasztet-1 i inni zasypiający: streszczenia 07.09.08, 22:56 dzieki ci serdeczne !!! Odpowiedz Link Zgłoś
pawel-szadko Szczegóły 08.09.08, 17:46 Czy odcinki, kiedy Leon był chory są jedynymi w których nie występuje? Wydaje mi się, że tak, bo nawet, kiedy przeszedł na emeryture, wystepował w swoim domu. Tych odcinków było dwa. Druga sprawa. Heller w rozmowie ze Stopczykiem przed tenisem pyta go czy wspominał Racewiczowi o nim. Stopczyk odpowiada "A po co miałem go denerwować?" Po czym teraz jest na rozmowie. Czym przekonał do siebie Racewicza. Znów wydaje mi się, że ta kwestie pominięto, co byłoby kolejnymi drobnymi nieścisłościami. Jak myślicie czy Stopczyk dostał tą piłką przypadkiem, czy to była celowo zagrana scena? Odpowiedz Link Zgłoś
maciej.derbich.polska Re: Szczegóły 09.09.08, 15:42 no ja myślę, że celowo dostał :) ale jaka odpowiedź: "panowie, panowie..." :) Odpowiedz Link Zgłoś
mika.11 Re: Serial "W Labiryncie" - gdzie kręcono? 08.09.08, 18:27 Widzieliście jak źle dzisiaj był podłożony głos Duraja w scenie gdy tłumaczył Leonowi jakie były przyczyny problemów z adoloranem? Widać wyraźnie że mówił coś innego a głos dograny jest bardzo sztucznie. To już drugi raz gdy przyłapaliśmy takie braki montażowo-techniczne bo trochę wcześniej maciej.derbich.polska też pisał o takiej niezbyt sprawnie zgranej scenie. Odpowiedz Link Zgłoś
pizza_adoloran czytanie kwestii 08.09.08, 22:53 mika.11 napisała: > Widzieliście jak źle dzisiaj był podłożony głos Duraja w scenie gdy tłumaczył > Leonowi jakie były przyczyny problemów z adoloranem? Widać wyraźnie że mówił co > ś > innego a głos dograny jest bardzo sztucznie. To już drugi raz gdy przyłapaliśmy > takie braki montażowo-techniczne bo trochę wcześniej maciej.derbich.polska też > pisał o takiej niezbyt sprawnie zgranej scenie. Te sceny, dodam że nieliczne, w których w instytucie się pracuje a nie wychodzi po buty czy dzwoni do znajomych, są kiepskie, bo aktorzy na ogół czytają kwestie z kartek (naszpikowane są terminologią fachową - kwestie, nie kartki), udając że patrzą na preparat na stole itp. Niestety, to widać. Odpowiedz Link Zgłoś
lalinda Re: Serial "W Labiryncie" - gdzie kręcono? 09.09.08, 10:21 To podkladanie glosu zdarzalo sie czesto. Slychac wowczas, ze aktor, ktory robil "dogrywke" mowi na tle absolutnej ciszy, bez szmeru przejezdzajacych pojazdow czy takiego zwyklego codziennego szumu. No i widac ze krecono te poprawki glosu w pospiechu, bo dzwiek nie zawsze jest zsynchronizowany z ruchem ust. Odpowiedz Link Zgłoś
maciej.derbich.polska Re: Serial "W Labiryncie" - gdzie kręcono? 09.09.08, 15:45 to prawda. są to sceny dość śmieszne (choć jak słusznie zauważył pizza - jest ich mało). najśmieszniejsze jest to patrzenie w jakiś punkt albo - jak u Duraja - słuchanie jak na kazaniu - zero reakcji :) Odpowiedz Link Zgłoś
pawel-szadko Re: Serial "W Labiryncie" - gdzie kręcono? 09.09.08, 20:30 Nie jest tak mało tych scen. mozna kilka wymienić. Przewija się tu czesto Renata, Anna oraz Bajbus. Odpowiedz Link Zgłoś
pizza_adoloran Re: Serial "W Labiryncie" - gdzie kręcono? 10.09.08, 07:34 pawel-szadko napisał: > Nie jest tak mało tych scen. mozna kilka wymienić. Przewija się tu > czesto Renata, Anna oraz Bajbus. Chodziło mi, że mało jest tych scen, w których w instytucie odbywa się praca a nie w których podkłada się głos (tych drugich jest akurat całkiem sporo). W instytucie wszyscy przychodzą spóźnieni, w środku dnia piją kawę i gadają a wychodzą przed czasem, bo muszą coś załatwić. Odpowiedz Link Zgłoś
mika.11 Re: Serial "W Labiryncie" - gdzie kręcono? 08.09.08, 18:29 Jeszcze pytanko ode mnie (w celu wznowienia konkursów)-jakie plakaty ma Maciek Derbich w pokoju? Odpowiedz Link Zgłoś
pizza_adoloran Re: Serial "W Labiryncie" - gdzie kręcono? 08.09.08, 20:17 mika.11 napisała: > Jeszcze pytanko ode mnie (w celu wznowienia konkursów)-jakie plakaty ma Maciek > Derbich w pokoju? Jason Donovan to u niego? Odpowiedz Link Zgłoś
mika.11 Re: Serial "W Labiryncie" - gdzie kręcono? 10.09.08, 12:33 Brawo pizza!Wygrałeś odłamek szkła z probówki rozbitej przez Panią Bożenkę. A ja oprócz tego plakatu zauważyłam też plakat z Dirty Dancing i The Cure. Odpowiedz Link Zgłoś
pasztet-1 wystarczylo 2 dni nei ogladac a juz tyle sie wydar 08.09.08, 21:47 zylo... dlatego mam pytanie kiedy i gdzie ostoja poznal babcie skoro juz z nia chodzil w dzisiejszym odcinku ??? ponadto smieszny byl text ostoi do mlodego racewicza, ktory mowil cos takiego, ze widzi pani rodzice porzadni a on taki chuligan, ja normalnie padlem jak to uslyszalem... tak jakby mlody racewicz cos zlego zrobil Odpowiedz Link Zgłoś
sandra1301 Re: wystarczylo 2 dni nei ogladac a juz tyle sie 08.09.08, 22:07 ostoja i babcia poznali się na deptaku w ciechocinku, gdzie obydwoje pojechali "do wód". Swoją drogą uroczy wątek, taka późna, jesienna miłość. He, he, faktycznie "porządni" rodzice, matka - alkoholiczka, ojciec - mąż wiarołomny... Odpowiedz Link Zgłoś
pasztet-1 Re: wystarczylo 2 dni nei ogladac a juz tyle sie 08.09.08, 22:47 dzieki, ale w serialu jest lato chyba co do racewiczow to przeciez ostoja nie wie takich szczegolow ja tez o sasiadach nie wiem wszystkiego Odpowiedz Link Zgłoś
pizza_adoloran na żadnym deptaku 08.09.08, 22:50 Chciałem zauważyć, że Joanna Racewicz też byłaby wiarołomna, gdyby nie uprzedziła jej myszka. Natomiast Ostoja nie poznał babci na słynnym deptaku, tylko byli wspólnie przy stole w domu star... przepraszam, w uzdrowisku, razem z emerytowaną nauczycielką z Bydgoszczy. Opowiada o tym babcia Kryśce zaraz po swoim powrocie. A w Warszawie babcia spotyka Ostoję na ulicy Ludnej, obok sklepu, który wówczas nazywał się "Grześ" i którego lokalizacja została odgadnięta parę stron temu. Motyw tej nauczycielki z Bydgoszczy, która siedziała razem z babcią i Ostoją przy stoliku, powrócił jeszcze, gdy owa pani przesłała babci zdjęcia a Ostoja się zdziwił, że cokolwiek wyszło, bo "aparacik miała marny". Odpowiedz Link Zgłoś
maciej.derbich.polska Re: wystarczylo 2 dni nei ogladac a juz tyle sie 09.09.08, 15:48 Tekst był świetny :) Odpowiedz Link Zgłoś
pasztet-1 czy jest tu ktos z kolegow/kolezanek kto ogladal 08.09.08, 22:49 pierwsza emisje serialu ??? chodzi mi o taka rzecz w jakim okresie sa obecne odcinki, bo wg mnie moze to byc luty/marzec 1990 ale wg danych o serialu ostatni odcinek tez jest z 1990 roku chyab okres letni troche to dziwne, bo wynikaloby, ze odcinkow z roku 1990 jest wiecej niz z 1989, ktore tez trwaly caly rok chyba, ze bylo tak, ze w 1990 emitowano wiecej Odpowiedz Link Zgłoś
pizza_adoloran Re: czy jest tu ktos z kolegow/kolezanek kto ogla 08.09.08, 23:03 pasztet-1 napisał: > pierwsza emisje serialu ??? Przecież ludzie tyle nie żyją... No dobra, można się pokusić o policzenie. Pierwsza seria, 52 odcinki, zajęła dokładnie rok. Bo pierwsze odcinki to święta bez Wojtka po wypadku a w 51 odcinku podczas świąt umiera Hanisz. Nie pamiętam, niestety, czy serial emitowano w wakacje, bo w zasadzie 52 tygodnie to rok. Gdyby podążać tym tropem, to następny rok trwałby od lutego 1990 ("Dwa miesiące później", odc. 53) do około odcinka 105, ale tymczasem już w 107 Marek i Dorota biorą ślub - i biorą go dokładnie w Wielkanoc, 1 kwietnia (ta data pada, bo Dorota jest przesądna i robi Markowi wyrzuty). Czyli serialu nie kręcono regularnie. Natomiast Boże Narodzenie 1990 jest w odcinku 94, gdy Racewicz na chwilę wraca do domu, bo jego związek z Danką się chwilowo sypnął. Odpowiedz Link Zgłoś
pasztet-1 Re: czy jest tu ktos z kolegow/kolezanek kto ogla 09.09.08, 07:41 czyli, ze (jezeli jest tak jak mowisz) serial na bank konczy sie w 1991 jak myslalem Odpowiedz Link Zgłoś
pizza_adoloran Re: czy jest tu ktos z kolegow/kolezanek kto ogla 09.09.08, 08:28 No tak, właśnie tak się kończy. W 1991, tuż przed wakacjami lub na ich początku: Marta ma wyjechać do Stanów właśnie w wakacje. A Igor mówi, że nie pojedzie na wakacje do dziadków do Szczecina, bo by ich przeraził jego wygląd (po pobiciu przez meneli, którzy napadli na niego i na Martę). A co do tych moich wyliczeń, mam jeszcze refleksję: seria I trwała dokładnie rok, od grudnia do grudnia, 52 odcinki seria II zaczęła się w lutym, ale przez 52 kolejne odcinki dobrnięto aż do kwietnia Widocznie w przypadku I serii była emisja wakacyjna lub przynajmniej kręcenie w wakacje, a w przypadku II nie, stąd dodatkowe dwa miesiące po takiej samej ilości odcinków. Odpowiedz Link Zgłoś
pasztet-1 Re: czy jest tu ktos z kolegow/kolezanek kto ogla 09.09.08, 12:37 no i tak tez myslalem, ze to jest do niedawna kiedy coraz wiecej osob mowilo, ze serial trwal 2 lata tzn. do 1990 i nawet na filmpolski.pl jest do 1990 Odpowiedz Link Zgłoś
sander83 Re: czy jest tu ktos z kolegow/kolezanek kto ogla 10.09.08, 19:10 Ewidentnie serial krecono w latach 1988-1991. Choć nie wiem, czy zauważyliście, że w czołówce II serii przez wszystkie odciniki, jest wkazywany rok produkcji jako 1990. Nie sądzę, że to były montaże i dogrywki. Przecież bohaterowie sie zmieniali (ciuchy, fryzury itp...) Poza tym Niżyński, chyba nie napisałby sceniariusza na 2 lata z góry... Odpowiedz Link Zgłoś
pio-now-74 Re: czy jest tu ktos z kolegow/kolezanek kto ogla 28.09.08, 21:39 serial był emitowany do czerwca 1991. Dlaczego akurat w czołówce pozostał rok 1990 - nie wiem. Ostatni 120 odcinek był wyemitowany 26 czerwca 1991. Odpowiedz Link Zgłoś
maciej.derbich.polska zagadka Leona 09.09.08, 15:59 Mam dla Państwa zagadkę. Choć boję się, że może tylko dla znających Warszawę. W jednym z ostatnio emitowanych odcinków p. Maria mówi Leonowi, że nici z ich spotkania, bo p. Maria musi pobyć z Justynką. Leon się zmartwił, bo kupił ciastka i szykował się na miły wieczór. Pytanie: gdzie kupił ciastka i gdzie to miejsce się znajduje? A swoją drogą zdaje mi się, że wystąpiło w serialu nawiązanie do innego serialu - brazylijskiego. Bohaterem znów był Leon. Podczas gry w szachy stary Hanisz wymawia imię Leona, a ten poprawia go z Leona na "Leoncziu" - czy jakoś tak. Byłoby to chyba nawiązanie do Leoncia z serialu "Niewolnica Isaura". Czyż nie? Odpowiedz Link Zgłoś
malone01 Spotkanie świąteczne z aktorami serialu 09.09.08, 18:33 Nie wiem, czy pamiętacie, że w 1989r., bądź 1990r. (raczej ta pierwsza data wydaje mi się prawidłowa) przy okazji Świąt Bożego Narodzenia weymitowano w TVP okolicznościową audycję, o ile dobrze pamiętam, spotkanie wigilijne z aktorami serialu "W labiryncie". O ile dobrze pamiętam, to rolę gospodarza tej audycji pełnił Maciej Orłoś, a sami aktorzy w ogóle się w niej nie odezwali. Wszyscy siedzieli w studiu telewizyjnym przy wielkim stole, a ich nastrój był raczej bliższy pogrzebowemu, niż świątecznemu. Odpowiedz Link Zgłoś
pawel-szadko Re: Spotkanie świąteczne z aktorami serialu 09.09.08, 20:22 Coś jakby. Z kolei w jednej z gazet był w środku plakat ze wszytkimi bohaterami. Wisiał przez jakiś czas u mnie na ścianie. Odpowiedz Link Zgłoś
maciej.derbich.polska Re: Spotkanie świąteczne z aktorami serialu 10.09.08, 12:09 Żeby zdobyć skan tego plakatu. O kasecie VHS z tym programem nie wspomnę. Może ktoś ma dostęp do archiwum TVP? A w ogóle włodarze z TVP powinni przeczytać te posty i np. zrobić taki program z aktorami po latach (wielu, niestety, nie żyje). Byłoby fajnie. Możemy słać prośby! Np. za rok - będzie rocznica, 20-lecie. Odpowiedz Link Zgłoś
lalinda Re: Spotkanie świąteczne z aktorami serialu 10.09.08, 10:34 Ja pamietam z niego tylko tyle, ze nie bylo tam Olenki tzn Zosi Karpinskiej, bo miala ospe wietrzna i Skarga zartowal ze to "ospa wieczna". Ale wiecej nic nie kojarze. Odpowiedz Link Zgłoś
pio-now-74 Re: Spotkanie świąteczne z aktorami serialu 28.09.08, 21:44 Pamiętam ten program. Nosił chyba tytuł "W labiryncie - spotkanie z twórcami filmu". Był nadany 24 grudnia 1989. To była niedziela. Chyba w jakiejś czarnej scenografii, tego dokładnie nie pamiętam. Wiem, że na pewno była tam A.Robótka-Michalska. I było to jeszcze przed wyeminotwaniem ostatniego 52-go odcinka z I serii. Bo ten 52 odcinek był nadany 27.12.1989. A skąd to wiem? Bo zapisywałem wtedy w kalendarzu emisję każdego odcinka (wszystkich 120) więc jakby co, to mogę podać, kiedy który był emitowany. Odpowiedz Link Zgłoś
pizza_adoloran Re: zagadka Leona 09.09.08, 20:25 Leon kupił sękacz u Pomianowskiego, ale nie wiem, w której cukierni. Do tego sękacza jeszcze zresztą wracał w innym odcinku. Odpowiedz Link Zgłoś
lalinda Gdzie babcia Oli byla u energoterapeuty? 09.09.08, 10:23 Moze ktos rozpoznal - byla taka scena, w ktorej Kryska zawiozla swoja matke do energoterapeuty (i tam babcia zemdlala). Jest scena jak wchodza do takiej starej kamienicy, kojarzy ktos to miejsce? Odpowiedz Link Zgłoś
sandra1301 przerwa wakacyjna 09.09.08, 11:15 nie mogło być przerwy wakacyjnej w I części, bo skoro miała 52 odcinki to by akurat wystarczało na rok. Poza tym wybitnie sceny np. z obchodów z powstania (Miron i Hanisz) są z wakacji. Kiedyś nie było bezsensownej przerwy wakacyjnej w serialach. Odpowiedz Link Zgłoś
ikarr Dorota Kamińska 09.09.08, 19:58 Uważam, że to, w jaki sposób Dorota Kamińska grała swoja postać, przynajmniej do czasu, aż pokaże prawdziwą twarz Adamowi, to mistrzostwo świata w wodzeniu faceta za nos. I nie mówcie, że 1.seria była lepsza od 2. Ta święta Ewa żadnej aury namiętności w wątku romansowym nie wnosiła. Teraz serial jest naprawdę interesujący ( pozer Derbich, niewinność Marioli Kaczorek, która dziś poszła do dra Koziełło do Elmedu, aby nareszcie bez przeszkód i za jego pozwoleniem zdjąć majtki w jego gabinecie... Odpowiedz Link Zgłoś
pawel-szadko II seria 09.09.08, 20:20 Chyba w przypadku "Labiryntu" jest remis. Co prawda ciężko o obiektywizm, gdyż zazwyczaj bardziej nam się podoba ta piewrsza część nie tylko, w tym przypadku, ale dla mnie pierwszsą była ta druga, gdyż podczas pierwszej emisji właśnie od niej zacząłem. Piewrsza emisija była bardziej "szara". Nawet latem. To daje temu serialowi dodatkowy smaczek. Ta jesień i zima przedstawiona w serialu. Druga już jest bardziej klanowa. A sama akcja- w drugiej części bardziej wartka. Odpowiedz Link Zgłoś
pasztet-1 Re: II seria 09.09.08, 23:26 pierwsza seria byla o tyle ciekawa, bo miala ta dramaturgie taka typowa dla tego serialu ponadto chyba wiem co masz na mysli mowiac "szara", to pewnie dzieki temu, ze to koniec lat 80 a druga czesc serialu to juz poczatek lat 90. Odpowiedz Link Zgłoś
pawel-szadko Re: II seria 09.09.08, 23:51 TRafiłeś chyba w sedno. Lata 80 są bardzo specyficzne. Kojarzą mi się właśnie z tą szarością. Zwłaszcza studia telewizyjne i teledyski. Piewrsza seria "W Labiryncie", była fantastyczną kwintesencją. Dlatego z piewrszej serii dużo bardziej klimatyczne są odcinki jesienno-zimowe. Odpowiedz Link Zgłoś
pizza_adoloran Re: Dorota Kamińska 09.09.08, 20:27 ikarr napisała: > I nie mówcie, że 1.seria była lepsza od 2. Co to znaczy "nie mówcie"? A jak się komuś podobało na odwrót to znaczy że co, upośledzony jest? Każdy ma swój gust, jednym się podobała I seria bardziej, innym II. Odpowiedz Link Zgłoś
maciej.derbich.polska Re: Dorota Kamińska 09.09.08, 21:03 pizza ma rację. o gustach się nie dyskutuje. wg mnie obie serie są równie dobre. w pierwszej nie ma tego, co jest w drugiej i odwrotnie. na tym polega urok tego serialu. Odpowiedz Link Zgłoś
ikarr Re: Dorota Kamińska 09.09.08, 21:12 "Nie mówcie" w żadnym języku nie oznacza, że ktoś jest upośledzony. To figura czysto retoryczna. Odpowiedz Link Zgłoś
pizza_adoloran Re: Dorota Kamińska 10.09.08, 07:32 ikarr napisała: > "Nie mówcie" w żadnym języku nie oznacza, że ktoś jest upośledzony. To figura > czysto retoryczna. Niezupełnie, bo wymowa jest taka: Nie mówcie, że X jest lepszy niż Y (w domyśle: bo nie jest a ja wiem najlepiej). Odpowiedz Link Zgłoś
miss_california123 Re: Dorota Kamińska 10.09.08, 08:19 A tam... a dzisiaj Mariolka z Jankiem popijali sobie PTYSIA z Tarczyna!!!. Hmmmmmm... pamiętam jeszcze ten smak. Odpowiedz Link Zgłoś
maciej.derbich.polska Re: Dorota Kamińska 10.09.08, 08:40 jeszcze nie widziałem tych odcinków, ale znów product placement :) wczoraj była mazowszanka i pepsi (nalewała Kamińska) w starych PRL-owskich butlach :) Odpowiedz Link Zgłoś
pasztet-1 Re: Dorota Kamińska 10.09.08, 11:27 chyba wiem o jakim mowisz napoju... ptysia kojarze zielona duza butelka nie wiedzialem tylko ze z tarczyna, chyba ze rozne fimry produkowaly to poza tym widac, ze to film z czasow kiedy jeszcze nie bylo mody na plastikowe butelki, teraz takie by byly Odpowiedz Link Zgłoś
maciej.derbich.polska Niekonsekwencje c.d. 10.09.08, 08:38 Dobrze, to wkroczę jako rozjemca. Wczoraj zauważyłem kolejną niekonsekwencję (może była już o tym mowa). Ostoja chwali się p. Janinie, że został wybrany to komitetu blokowego (tak się chyba to nazywało) i mówi, że u niego w bloku winda ciągle nie działa. O windzie mówił też kiedyś Bajbus. Wiadomo, że w klatce Racewiczów windy nie ma, a może w innej klatce jest. W końcu to komitet blokowy, a nie klatkowy. Czy sądzicie, że znowu pomyłka? PS Nikt nie rozwiązał zagadki Leona? Nawet pizza? :) Odpowiedz Link Zgłoś
lalinda Re: Niekonsekwencje c.d. 10.09.08, 10:23 maciej.derbich.polska napisał: > > PS Nikt nie rozwiązał zagadki Leona? Nawet pizza? :) Oj Maciusiu znowu nie uwazales :) Pizza odpisal Ci na zagadke pare postow wczesniej. Odpowiedz Link Zgłoś
maciej.derbich.polska Re: Niekonsekwencje c.d. 10.09.08, 12:02 Ojej. Bardzo przepraszam. Ciekawa, która to była cukiernia? Trzeba by ustalić, gdzie Leon mieszkał. Na Żoliborzu chyba nie. A dla Pizzy nagroda - powstańcza opaska Leona. Odpowiedz Link Zgłoś
pizza_adoloran Re: Niekonsekwencje c.d. 10.09.08, 19:22 maciej.derbich.polska napisał: > Ojej. Bardzo przepraszam. Ciekawa, która to była cukiernia? Trzeba by ustalić, > gdzie Leon mieszkał. Na Żoliborzu chyba nie. > A dla Pizzy nagroda - powstańcza opaska Leona. Dziękuję, dobrze że nie para myszek doświadczalnych. A cukiernie Pomianowskiego lub z jego logo są obecnie chyba w wielu miejscach, więc trudno by było ustalić, zwłaszcza że sam Leon nie powiedział, w której cukierni się zaopatrzył, tylko że kupił "U Pomianowskiego". Informacja na temat miejsca zamieszkania Leona chyba nigdy nie padła w serialu, tak samo nie wiemy, gdzie mieszka Mariola czy pani Bożenka. Odpowiedz Link Zgłoś
wrednamagda2 Willa Hanisza 10.09.08, 21:30 Czy zauważyliście dzisiaj jakie nowe meble pojawiły się w willi Hanisza? Mi się wydaje, że zamiast tych zielonych foteli, na których siedzieli podczas gry w szachy Leon i Hanisz, są teraz takie jakby dłuższe trochę, i mają półkę czy coś takiego przy oknie czego wcześniej nie zauważyłam. Odpowiedz Link Zgłoś
pizza_adoloran Re: Willa Hanisza 10.09.08, 21:36 Widocznie firma Interszyk i coś tam jeszcze zasponsorowały dizajn. A tak na poważnie, to willa i tak zostanie przerobiona, przecież później znajdzie się w niej biuro, w którym przez jakiś czas popracuje Krystyna Durajowa, przynajmniej do momentu, w którym ten pan, co opowiadał dowcipy w teleturniejach, nie znudzi się jej towarzystwem. A w ogóle gdzie jest ta willa Hanisza, wie już ktoś? Truskawiecka 13 to na pewno nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
maciej.derbich.polska Re: Willa Hanisza 11.09.08, 12:15 Chyba trzeba będzie zapytać kogoś z aktorów :) A willę Hellera rozszyfrowano? Bo nie pamiętam. Odpowiedz Link Zgłoś
maciej.derbich.polska Re: Niekonsekwencje c.d. 11.09.08, 08:56 Tym bardziej, że Leon mógł kupić w innej dzielnicy, a nie przy swoim bloku. Dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś
lalinda Re: Niekonsekwencje, Ostoja, Janina 10.09.08, 10:33 maciej.derbich.polska napisał: > > Dobrze, to wkroczę jako rozjemca. Wczoraj zauważyłem kolejną niekonsekwencję > (może była już o tym mowa). Ostoja chwali się p. Janinie, że został wybrany to > komitetu blokowego (tak się chyba to nazywało) i mówi, że u niego w bloku winda > ciągle nie działa. O windzie mówił też kiedyś Bajbus. Wiadomo, że w klatce > Racewiczów windy nie ma, a może w innej klatce jest. W końcu to komitet blokowy > , > a nie klatkowy. Czy sądzicie, że znowu pomyłka? O tej windzie kiedys bylo a poza tym Ostoja mowi do pani Janiny, ze mieszka niedaleko "w tamtych blokach" a przeciez widzimy ze nie mieszka w bloku. Chyba to niedopatrzenia scenarzystow, pracujacych w pospiechu. A byla juz ta scena jak Ostoja sie machnal z tekstem (podczas konsumpcji sandacza) i usmiechnal sie do kamerzysty? A w ogole to chyba nie jest nigdy powiedziane gdzie mieszka babcia Oli, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
pasztet-1 Re: Niekonsekwencje, Ostoja, Janina 10.09.08, 11:30 chyba nie jest... ale ktos tu pisal kiedys o dziadku oli, czyli wyglada na to, ze babcia zdradza dziadka spotykajac sie z ostoja ??? chyab ze dziadek nie zyje juz Odpowiedz Link Zgłoś
maciej.derbich.polska Re: Niekonsekwencje, Ostoja, Janina 10.09.08, 12:04 Ten problem windy wraca tu kilkakrotnie. Chyba niedopatrzenie. Zresztą i tak, że nie było większych wpadek. Przy takim tempie i ze świadomością, że to pierwszy serial. Odpowiedz Link Zgłoś
pasztet-1 Re: Niekonsekwencje c.d. 10.09.08, 11:28 wogole dziwne, ze on mowil o bloku i komitecie blokowym skoro mieszka w kamienicy racewiczow Odpowiedz Link Zgłoś
maciej.derbich.polska Niesamowity zbieg okoliczności. 11.09.08, 08:50 A ja dziś chciałem trochę na temat zbiegów okoliczności, które występują w serialu. Jak to w serialu, na wszystko trzeba patrzeć z przymrużeniem oka, ale niektóre sytuacje wydają się cokolwiek zdumiewające. I tak: na mitingach AA spotykają się Renatka i Joanna. Staszek okrada samochód akurat Danki Meyer. Daje breloczek Piotrkowi, a potem breloczek znajduje Racewicz. Ostoja i p. Janina spotkali się w Ciechocinku, a obok siebie mieszkają i jeszcze Ostoja mieszka w kamienicy Racewicza - kolegi Janka Duraja - zięcia p. Janiny. Meyerowie wynajmują dom... Haniszów (tu chodziło pewnie o kłopoty lokalowe twórców filmu). Aha, i matka Mareczka brała udział w procesie Doroty. A spotkanie Renatki i jej ojca u Hellera. No mnóstwo. Niektóre bardzo niesamowite. Odpowiedz Link Zgłoś
maciej.derbich.polska Re: Niesamowity zbieg okoliczności. 11.09.08, 09:01 Po obejrzeniu wczoraj dwóch odcinków uważam, że najlepiej zagrali: Kondrat i Anna Wojton. No te sceny Racewicza z synem to jest mistrzostwo. Kondrat jest tam wybitny: "Wyłącz ten telewizor. Do końca mistrzostw nie obejrzysz żadnego meczu". A Mariolka rewelacyjnie wypadła w scenie z p. Anną i matką Maćka. Czasem denerwują mnie dialogi Piotrka ze Staszkiem. Dominik Łoś gra zbyt "po cwaniacku", a Tomek Sobota jest z kolei za bardzo sztuczny. Np. takie zawieszenie zdania, potem odpowiedź Staszka itd. Nie ma płynności. No, ale młodzi aktorzy i tak sobie dają radę. A wybija się chyba Jowita Miondlikowska. Sorki za przydługi post. Odpowiedz Link Zgłoś
pasztet-1 Re: Niesamowity zbieg okoliczności. 11.09.08, 09:55 tak to prawda ciagle czekam na scenki racewicza z synem jak sie bedzie darl na niego... bo wciaz mamy przed soba te jak mlody racewicz mial problemy z nauka i racewicz sie za niego wzial pewnie pamietacie nawet mowil mu cos w stylu "akurat teraz jak mam tyle na glowie ale zebys wiedzial, ze pojde do szkoly i pogadam z twoja nauczycielka" co do zbiegow okolicznosci to rzeczywiscie... w zyciu tak nie ma Odpowiedz Link Zgłoś
sandra1301 Re: Niesamowity zbieg okoliczności. 11.09.08, 09:15 Tamte zbiegi okoliczności to pikuś przy tym co jest w dzisiejszych serialach. Weźmy taki klan na przykład: Monika spotyka w knajpie Szymona, który jest akurat studentem Krystyny, wzdycha też do Leszka, który jest bratem Krystyny, ten z kolei wzdycha do Bogny, która przypadkowo była związana wcześniej z Michałem. Niby milionowa metropolia, a wszyscy się znają jak na wsi. Majstersztykiem są koligacje rodzinno - towarzyskie u Rafalskich/ Boreckich. Ale to już off top. Odpowiedz Link Zgłoś
wrednamagda2 Re: Niesamowity zbieg okoliczności. 11.09.08, 09:51 A czy brat Marka to nie kolega Duraja i jednocześnie mąż koleżanki Ewy? Odpowiedz Link Zgłoś
pasztet-1 Re: Niesamowity zbieg okoliczności. 11.09.08, 10:55 brat marka z dzisiejszego odcinka to przeciez slynny gudejko od tej rownie slynnej agencji, w ktorej zreszta pracuje jowita Odpowiedz Link Zgłoś
maciej.derbich.polska Re: Niesamowity zbieg okoliczności. 11.09.08, 10:56 no być może. a jeszcze - Mariola - koleżanka Maćka, który mieszka u Sucheckich - teściów Ewy - koleżanki Duraja, który uczy Maćka i Mariolę (koleżankę z pracy i koleżankę Ewy z pracy). Ufff..... Odpowiedz Link Zgłoś
lalinda Gudejko nie gra brata Marka! 11.09.08, 11:15 Pan Gudejko gra lekarza, zajmujacego sie Dorota i jej noga. Brat Marka pojawi sie w odcinkach ze slubem i po wypadku samochodowym. Brat Marka ma zone i dwojke dzieci, ale nie pojawiaja sie oni w serialu. Bedzie tam poruszana kwestia zamieszkania sparalizowanej po wypadku matki Marka (ostatecznie zamieszka z Markiem i Dorota), Odpowiedz Link Zgłoś
lalinda Re: Gudejko nie gra brata Marka! 11.09.08, 11:19 Sorry, zezarlo mi post. W ogole nie lubie postaci brata Marka, taki z wygladu niby misiowaty, ale w gruncie rzeczy cwaniaczek: - jak spisywal z prawnikiem jakies dokumenty odnosnie domu (chyba matka na nich przepisywala) to sam sobie przyznal pelnomocnictwo a Markowi juz nie - Jak byla kwestia zamieszkania matki u ktoregos z nich po wypadku, sypnal takim tekstem w stylu "Wiem ze mamy wieksze mieszkanie, ale u nas dzieciaki halasuja". Generalnie wszystko musialo byc po jego mysli. Odpowiedz Link Zgłoś
sander83 Re: Niesamowity zbieg okoliczności. 11.09.08, 19:43 Dalej ze zbiegów: Marta pomaga Dorocie w szykowaniu paczek dla biednych rodzin, czyli pracownicy swego ojczyma. Zarowno Maciek jak i Igor mają swoje sprawy z Myszorkiem choc ci dwaj pierwsi w ogole sie nie znaja. A Myszorek ma takze sporo wspolnego z Bialkiem, Renata i Edkiem. Glinicki robi interesy z Hellerem i Stopczykiem, a ci drudzy inne interesy z Racewiczem. Mariola znow spotyka pania Wladzie, tym razem jednak u Sucheckich w II serii,a w I-ej u Pawła w willi Hanisza... Na razie tyle pamietam Odpowiedz Link Zgłoś
wrednamagda2 Re: Niesamowity zbieg okoliczności. 11.09.08, 22:23 Później się okaże, że Ewa zna się z Dorotą Odpowiedz Link Zgłoś
pizza_adoloran Re: Niesamowity zbieg okoliczności. 11.09.08, 23:00 Pisałem już kiedyś, że planuję zrobić coś w stylu drzewa genealogicznego bohaterów serialu, ale zaniechałem, gdy zamazałem całą kartkę. No bo w "labiryncie" jest ich dużo, dodam też, że: - Agata Wieczorek, koleżanka Ewy ze studiów, jest jednocześnie znajomą Duraja i Marioli, razem balują i wychodzą za wspólnego znajomego, Witka, który leczy Hanisza, będącego ojcem Ewy i nie będącego ojcem Pawła, który wcale nie randkował z Mariolą, o co podejrzewa go profesorowa Suchecka, niedoszła teściowa Ewy i babcia je wnuka, a co wie dzięki pani Władzi, najpierw gosposi u Hanisza a potem u Sucheckich. - (nie wiem, czy było) Duraj z Racewiczem gra na tej samej hali w tenisa co Stopczyk (najpierw z Mielcarkiem, potem z Hellerem) - Stopczyk zna Hellera, który chce kupić mieszkanie Racewiczów, ale ubiega go Myszorek... nie będę tu już wypisywać zależności. - Marta zna Bajbusa, którego matka próbuje podrywać na siłowni Duraja i młodego Hanisza - Monika Szczerbicka, koleżanka Joanny, "zadaje się" z Markiem, który jest kolegą męża Joanny z pracy, ale rzuca Monikę dla kulejącej Doroty, która też jest koleżanką męża Joanny z pracy, jednocześnie mąż Joanny ma romans z Danką, koleżanką Joanny i wyżej wspomnianej Moniki. Odpowiedz Link Zgłoś
pizza_adoloran poprawka do tenisa 11.09.08, 23:03 Stopczyk nie gra z Mielcarkiem a z Włodarczykiem, przepraszam. A tak przy okazji: - promotorem pracy Doroty jest Mielcarek, którego zastępuje potem Radoszewski, będący jednocześnie w składzie komisji habilitacyjnej Racewicza. A recenzentem pracy Racewicza był oczywiście Suchecki. Odpowiedz Link Zgłoś
maciej.derbich.polska Re: Niesamowity zbieg okoliczności. 15.09.08, 15:57 Hellera, który chce kupić mieszkanie Racewiczów oj, nie kupić, inaczej było ;) rozumiem, że skrót myślowy :) Odpowiedz Link Zgłoś
buntownik.z.wyboru Re: Niesamowity zbieg okoliczności. 24.10.08, 18:01 Może to zbieg okoliczności może brak etatów ;) Tego samego oficera oddelegowali do sprawy Moutara i porwania dziecka Odpowiedz Link Zgłoś
pasztet-1 Re: Niesamowity zbieg okoliczności. 11.09.08, 09:55 dzizys... ogladasz te glupoty ??? Odpowiedz Link Zgłoś
patti10 Re: Dorota Kamińska 07.08.13, 14:14 Mnie gra Kamińskiej jako Danki nie podoba się... Pewne kwestie wypowiada tak, że prawie nic nie słychać... Prawdopodobnie to miało być uwodzicielskie... Odpowiedz Link Zgłoś
pasztet-1 pytanie odnosnie leona 11.09.08, 13:27 mam jedna rzecz: otoz jak wiadomo leon jest kawalerem (nawet mowi to, w ktoryms z odcinkow) a w opisie odcinkow na filmpolski.pl (ten, w ktorym jest slub leona i marii) jest napisane, ze przyjezdza do leona syn z australii rozumie to ktos ??? Odpowiedz Link Zgłoś
maciej.derbich.polska Re: pytanie odnosnie leona 11.09.08, 15:42 No wiesz, to, że jest kawalerem, wcale nie musi znaczyć, że nie może mieć syna. Może to kolejna niekonsekwencja. Nie pamiętam. Odpowiedz Link Zgłoś
pawel-szadko Re: pytanie odnosnie leona 11.09.08, 18:02 Akurat jestem tego najlepszym przykładem, że kawaler spokojnie może miec syna. :) A co do Leona to tam się to kupy trzyma, bo on o nim nie wiedział. A druga sprawa... to prawdopodobnie jest jego syn, na pewno tego nie wiemy, gdyż po prsotu nie jest to wprost dopowiedziane. Odpowiedz Link Zgłoś
pasztet-1 Re: pytanie odnosnie leona 11.09.08, 18:53 tez o tym myslalem, ze moze miec nieslubnego, ale nie pasuje to jakos do niego wiec nie wiadomo do konca Odpowiedz Link Zgłoś
pizza_adoloran Re: pytanie odnosnie leona 11.09.08, 23:05 Co ma nie pasować? Leon się zadał erotycznie z panną, panna szybko wyjechała a już po drugiej stronie świata zorientowała się, że jest jej nieco więcej. Dlaczego wówczas nie próbowała lub nie mogła skontaktować się z Leonem - tego już nie wiemy. W kazdym razie syn Ireny Prus przybywa w najciekawszym momencie: tuż przed wyjściem Leona na własny ślub. Odpowiedz Link Zgłoś
pasztet-1 kojarzycie ta scenke z wczorajszego odcinka 12.09.08, 09:41 jak duraj podchodzi do leona czegos poszukac a leon go trzasnal w reke hahahaha to bylo superr Odpowiedz Link Zgłoś
lalinda Re: kojarzycie ta scenke z wczorajszego odcinka 12.09.08, 11:13 pasztet-1 napisał: > jak duraj podchodzi do leona czegos poszukac a leon go trzasnal w > reke hahahaha to bylo superr haha ojej jakie smieszne u mnie pod blokiem lali sie po ryjach i bylo jeszcze zabawniej haha superr Odpowiedz Link Zgłoś
pasztet-1 Re: kojarzycie ta scenke z wczorajszego odcinka 12.09.08, 11:51 lepiej se zajaraj skręta kretynko to sie onudzisz Odpowiedz Link Zgłoś
pizza_adoloran uprasza się o kulturę i merytoryczne wpisy 13.09.08, 09:47 I o załatwianie spraw na priv. Tu piszemy o serialu i możliwie do rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
lalinda off topic - przepraszam 15.09.08, 10:43 pasztet-1 napisał: > lepiej se zajaraj skręta kretynko to sie onudzisz Przepraszam za zajmowanie watku i pisanie nie na temat. Chodzilo mi o zwrocenie uwagi na pewna starannosc i wywazenie wypowiedzi - jak widac, zastosowalam zla metode, bo wywolalam reakcje jeszcze bardziej prymitywna. Juz wiecej nie bede, co zlego to nie ja. pozdrawiam Kretynka Odpowiedz Link Zgłoś
pawel-szadko Re: kojarzycie ta scenke z wczorajszego odcinka 12.09.08, 11:50 Kojarze. Scenka faktycznia jest spoko. Bardzo fajna. Gdzieś już śmieszne wymienialiśmy, nadaje się tam właśnie ta. Odpowiedz Link Zgłoś
pasztet-1 Re: kojarzycie ta scenke z wczorajszego odcinka 12.09.08, 15:10 spoko... koledze widze tez sie spodoalo a ja mysle, ze dobrze by bylo zrobic temat ze wszystkimi smiesznymi scenkami, ktore sie podobaja Odpowiedz Link Zgłoś
pawel-szadko Dobry pomsył 14.09.08, 18:45 Fajnie byłoby zebrać tego typu scenya. Jak dla mnie naqjlepsze są: a) scena ze skasowaną kasetą b) Renata o Igorze: cholera gó...arz, kompletnie nie kapuje. Odpowiedz Link Zgłoś
pasztet-1 Re: Dobry pomsył 14.09.08, 22:03 i koniecznie scenki racewicza z synek, sa niesamowite i to chyba wszystkie... te ich texty i calosc Odpowiedz Link Zgłoś
maciej.derbich.polska Re: Dobry pomsył 15.09.08, 15:53 Racewiczi syn - rewelacja. Ale ostatnio też było świetne, gdy p. Anna pyta Derbicha, co to znaczy "bańki", a Derbich: "książki". - "To wy na książki bańki mówicie" - super jest to zderzenie poprawnej p. Anny z krętaczem Derbichem. Odpowiedz Link Zgłoś
wrednamagda2 Re: Serial "W Labiryncie" - gdzie kręcono? 12.09.08, 21:20 Powiało pudelkiem... Odpowiedz Link Zgłoś
pizza_adoloran Gdzie jest blok Seweryna? 15.09.08, 07:25 Już kiedyś zadałem to pytanie, ale może teraz się komuś skojarzyło. Dziś w drugim w kolejności odcinku na początku Akindu siedzi na ławce i czeka na Maćka, który wychodzi z bloku Seweryna, próbując sprzedać mu zegarki. Czy ktoś wie, gdzie jest ten blok? Odpowiedz Link Zgłoś
lalinda myszorek, seweryn - moje domysly 15.09.08, 10:49 Nie jestem pewna ale juz kiedys ktos pisal ze antykwariat Myszorka wyglada jak Mokotow. Moze to te same okolice, w ktorych krecono np Izbe Dziecka, w ktorej znalazla sie kiedys Marta a potem Staszek (kolega Piotrka) na Wisniowej? Moze to tez jest Wisniowa, Narbutta czy np Kazimierzowska? I - to tez moj domysl - moze blok Seweryna tez krecono w tamtej okolicy, skoro sceny dzieja sie w obrebie jedneg oodcinka i w obu gral Cezary Domagala? Moze to moga byc bloki przy Batorego? Glowy nie daje, tylko tak sobie glosno mysle. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
sandra1301 Re: "na siee !!! na siee !!! na skrze !!!" 15.09.08, 10:19 raczej: " na śsie, na śsie" Odpowiedz Link Zgłoś
pasztet-1 Re: "na siee !!! na siee !!! na skrze !!!" 15.09.08, 11:42 tak "na śsie, na śsie" to mowil akindu, ale derbich kpiac z niego powtorzyl juz "na sie, na sie" Odpowiedz Link Zgłoś
pawel-szadko Dom Sucheckich 15.09.08, 15:30 Nie wiem czy był ten wątek poruszany, ale jest to kolejna mała nieścisłość. Pani Władzia, kiedy oczekuje Maćka, w odcinku "Towar". Wypatruje go przez okno z pokoju, który jest usytuowany wzdłuż przedpokoju po jego lewej stronie (w perspektywie osoby wchodzącej). Tymaczasem jak widzimy na odcinku "Bójka", w momencie, kiedy przychodzą ludzię od Seweryna widac jak pani Anna wychodzi z domu idzie w lewo. Wychodzi, więc, że okno z tamtego pokoju jest skierowane na bok, a nie na ulice, także nie można tam dostrzec idącego chodnikem. Druga obserwacja jest taka, że od wejścia idzie się prosto. Po prawej ręce powinno się mieć ściane bezpośrednio od ulicy. Na niej od zewnątrz widac okna, których w środku nie ma. Po trzecie Maciek w odcinku "Towar" przychodzi z zupełnie innej strony do domu tj. z prawej. Wygląda tak jakby przychodził nie z ulicy, a z ogródka. Odpowiedz Link Zgłoś
maciej.derbich.polska Niekonsekwencje 15.09.08, 15:51 Pamiętacie Państwo, jak w jednym z ostatnich odcinków mała Ola prosi Durajową o schowanie komiksu. Trzyma w ręku komiks z kpt. Żbikiem, a mów: "mamo, spakujmy jeszcze ten o swędziołach" czy coś takiego... :) Odpowiedz Link Zgłoś
maciej.derbich.polska Re: Niekonsekwencje 15.09.08, 15:54 Pamiętacie Państwo, jak w jednym z ostatnich odcinków mała Ola prosi Durajową o schowanie komiksu. Trzyma w ręku komiks z kpt. Żbikiem, a mówi: "mamo, spakujmy jeszcze ten o swędziołach" czy coś takiego... :) Odpowiedz Link Zgłoś
maciej.derbich.polska Re: Niekonsekwencje 15.09.08, 16:00 W końcu tak często robią product placement (były już pióra parkera, które Danka dała Racewiczowi), więc i Żbika mogli wcisnąć :) Odpowiedz Link Zgłoś
lalinda Re: Niekonsekwencje 16.09.08, 10:23 O swedziolach i dziobaczach. Mnie tez to zastanowilo, bo wydawalo mi sie ze to Zbik. Chyba ze kapitan Zbik wystapil goscinnie w innym komiksie, ale raczej watpie. Odpowiedz Link Zgłoś
wrednamagda2 Re: Niekonsekwencje 24.09.08, 06:38 W dzisiejszym odcinku ("Trup" ), Joanna miała dwie rózne pomadki,najpierw czerwoną (miała ją jeszcze jak zamawiały kawę z Krystyną), a jak już podchodziły to miała inną. Odpowiedz Link Zgłoś
pizza_adoloran Re: Niekonsekwencje 24.09.08, 07:18 Może po tej kawie przebarwień dostała... Odpowiedz Link Zgłoś
maciej.derbich.polska Re: Dom Sucheckich 15.09.08, 16:00 Wow, cóż za spostrzegawczość! Odpowiedz Link Zgłoś
pizza_adoloran Re: Dom Sucheckich 15.09.08, 18:26 Hehe, ostatnio też się nad tym zastanawiałem, ale wywnioskowałem, że do willi są dwa wejścia. Jedno z boku domu, ze schodkami, widać je w scenie, gdy do Sucheckich przychodzą bandziory pytać o Maćka. Drugie wejście jest od strony ulicy Zdrojowej. Wchodzi nim np Mariola, gdy idzie rozprawić się z Maćkiem w kwestii podrobionego podpisu. Wchodzi nim też Racewicz w I serii, gdy idzie sprawdzić, dlaczego Ewa nie przychodzi do pracy (i zastaje w domu Sucheckich Renatę). Odpowiedz Link Zgłoś
pawel-szadko Re: Dom Sucheckich 18.09.08, 19:16 Teraz by się zgadzało. Wobec tego z lewej strony jest dlasza część domu. Wpatrywałem się, ale mimo, że wzdłuz widac wszystko nie wiem gdzie jest łącznik między obydwoma częściami. Odpowiedz Link Zgłoś
pizza_adoloran Kwiaciarnia Renaty - gdzie? 17.09.08, 08:27 W pierwszym odcinku dzisiaj Igor wpada do kwiaciarni Renaty po pieniądze (za które potem zabalował ze znajomymi). Może ktoś orientuje się, gdzie ta kwiaciarnia jest? Niestety, ujęcie było dość krótkie i nie pokazywało całej ulicy. Kwiaciarnię na pewno będzie jeszcze widać w odcinku, gdy policjanci będą podejrzewali Renatę o porwanie Mateusza i właśnie do kwiaciarni po nią przyjdą. Aha, pamięta ktoś, w którym odcinku albo w jakich okolicznościach zostanie pokazana z zewnątrz willa Siedleckich? Bo tego jeszcze nie było. Tzn wiemy już, gdzie ona jest, ale chodzi o samo ujęcie. Odpowiedz Link Zgłoś
kkokos Re: Kwiaciarnia Renaty - gdzie? 17.09.08, 08:38 obstawiam dwie - patrząc na kamienne elewacje: Al. Jerozolimskie przy Kruczej lub Marszałkowska przy P. Konstytucji. Raczej to pierwsze, bo przy tym drugim ta młódź stałaby już za rogiem Odpowiedz Link Zgłoś
pizza_adoloran Re: Kwiaciarnia Renaty - gdzie? 17.09.08, 08:45 kkokos napisała: > obstawiam dwie - patrząc na kamienne elewacje: Al. Jerozolimskie > przy Kruczej lub Marszałkowska przy P. Konstytucji. Raczej to > pierwsze, bo przy tym drugim ta młódź stałaby już za rogiem Żadna z nich, niestety. Widać za wchodzącym Igorem ulicę: mała, wąska i bez tramwajów. Raczej jakaś mała, boczna uliczka. Odpowiedz Link Zgłoś
pasztet-1 willa siedleckich bedzie pokazana, w ktoryms 17.09.08, 09:23 z odcinkow pozniejszych jak klubowicz bedzie wychodzila od nich z domu nie pamietam tylko co bylo w tej scene dlatego nie powiem Odpowiedz Link Zgłoś
kkokos Re: Kwiaciarnia Renaty - gdzie? 17.09.08, 13:16 > Żadna z nich, niestety. Widać za wchodzącym Igorem ulicę: mała, wąska i bez > tramwajów. Raczej jakaś mała, boczna uliczka. aha, nie widziałam, jak wchodził, tylko jak wychodził :) Odpowiedz Link Zgłoś
pasztet-1 Re: Kwiaciarnia Renaty - gdzie? 17.09.08, 09:19 tez mnie to zastanawia gdzie to jest, ale nawet o to nie pytalem, bo uwazam, ze to jest nie do zlokalizowania, za malo widac jedynie budynek z bliska Odpowiedz Link Zgłoś
adastorun 2 odcinki 18.09.08, 09:45 W dzisiejszym,pierwszym odcinku Ostoja się pomylił,jak mówił o sandaczu hahah. A w drugim odcinku Suchecka powiedziała do męża,że "ktoś idzie".Suchecki zapytał którędy i spojrzał się w jedną a poźniej w drugą stronę.Tak więc do ich willi są dwa wejścia. Odpowiedz Link Zgłoś
pasztet-1 dziziejsze odcinki 18.09.08, 14:08 zauwazyliscie jak racewiczowa byla w tv ??? wszyscy ogladali jej nagrany program i jak mozna bylo zobaczyc gdy pokazywal i jego fragment, to byl on zrobiony na pewno przez tworcow z ekipy filmowej labiryntu a nie dziennikarzy, mozna to bylo poznac po czcionce w bialych napisach - taka sama jest w labiryncie na zakonczeniu i rozpoczeciu kazdego odcinka druga rzecz to smieszna scenka jak derbich pokazal sucheckim znaczek mercedesa a oni nic nie rozumieli co to znaczy - dla nas dzieki temu, ze pokazal znaczek wszystko jest juz oczywiste kto go pobil, bo ja poczatkowo myslalem, ze ziomale niejakiego seweryna nigdy jakos do tej pory nie widzialem tego odcinka Odpowiedz Link Zgłoś
maciej.derbich.polska Centrala rybna. 19.09.08, 12:34 A gdzie jest centrala rybna, w której p. Janina kupiła sandacza (i spotkała przed nią p. Ostoję)? Odpowiedz Link Zgłoś
pizza_adoloran Nowe zdjęcia - SADYBA 20.09.08, 11:24 Z góry przepraszam za to, że zdjęcia są rozmazane, ale akurat gdy pojechałem je cykać, rozpadał się deszcz i większość robiona była z samochodu, stąd nieostre kadry. Ale najważniejsze, że udało się coś nowego odkryć. 1. Paweł Hanisz wychodzi w tym ujęciu img223.imageshack.us/my.php?image=1030541qu9.jpg ze swojej willi i za chwilę spotka Ewę (po raz pierwszy spotkają się na Sadybie). To ten sam chodnik dzisiaj. img223.imageshack.us/my.php?image=1030569rn0.jpg Nie miałem ze sobą, niestety, capsów z willą Haniszów, ale i tak już wiem, gdzie może się znajdować, więc przy lepszej pogodzie i w wolnym czasie pojadę tam raz jeszcze. 2. Paweł idzie ulicą, która nazywa się Buska i dochodzi do prostopadłej, nieco zaokrąglonej Iwonickiej. img254.imageshack.us/my.php?image=1030545gy4.jpg a tutaj to samo miejsce dziś (a dokładnie wczoraj) img301.imageshack.us/my.php?image=1030567tr1.jpg I jeszcze panorama z całości sceny img186.imageshack.us/my.php?image=1030566yn2.jpg Aha, sprawdziłem osobiście: willa profesora ma dwa wejścia, jednak nie mogłem robić zdjęć, bo deszcz tak zacinał, że nic by nie było widać. Ale następnym razem może się uda. Odpowiedz Link Zgłoś
pasztet-1 Re: Nowe zdjęcia - SADYBA 20.09.08, 21:22 gratuluje !!! jak odnalazles to miejsce skoro nikt tu nie wiedzial gdzie to jest ??? i jeszcze jedno czy tam ktos meiszka w tym domu ??? Odpowiedz Link Zgłoś
pizza_adoloran Re: Nowe zdjęcia - SADYBA 20.09.08, 22:21 pasztet-1 napisał: > gratuluje !!! jak odnalazles to miejsce skoro nikt tu nie wiedzial > gdzie to jest ??? i jeszcze jedno czy tam ktos meiszka w tym domu ??? Oczywiście, że "ktoś" mieszka. A jak to sobie wyobrażałeś, że dom stoi pusty? Wszędzie "ktoś" mieszka, i u Haniszów, i u Sucheckich i u Racewiczów. A jak znalazłem? Metodą prób i błedów. Jak zawsze... Odpowiedz Link Zgłoś
wrednamagda2 Re: Nowe zdjęcia - SADYBA 21.09.08, 14:46 Ja jestem ciekawa jak teraz wygląda w środku willa Sucheckich;czy cały czas jest w drewnie, czy dzisiejszy właściciel bardzo zmienił jej wystrój,no ale tego prawdopodobnie nigdy się nie dowiemy. Odpowiedz Link Zgłoś
pasztet-1 Re: Nowe zdjęcia - SADYBA 22.09.08, 14:35 naprawde wierzyesz, ze wnetrza sa z tego budynku ??? bo ja nie Odpowiedz Link Zgłoś
pizza_adoloran Re: Nowe zdjęcia - SADYBA 22.09.08, 18:58 W przypadku willi Sucheckich i willi Haniszów to są autentyczne wnętrza tych budynków. Tak samo jak w mieszkaniu Racewiczów i pani Marii. Widocznie należały do telewizji albo do kogoś z telewizji i można je było dzięki temu wykorzystać (niektóre - jak mieszkanie Racewiczów - wielokrotnie). Odpowiedz Link Zgłoś
lalinda Re: Nowe zdjęcia - SADYBA 24.09.08, 11:11 wrednamagda2 napisała: > Ja jestem ciekawa jak teraz wygląda w środku willa Sucheckich;czy cały czas jes > t w drewnie, czy dzisiejszy właściciel bardzo zmienił jej wystrój,no ale tego p > rawdopodobnie nigdy się nie dowiemy. Moze wejdz, zapukaj i powiedz ze przyszlas z forum Gazety zrobic pare zdjec i umiescic w necie. Na pewno sie uciesza :))) Odpowiedz Link Zgłoś
pizza_adoloran Lista tego, co już odgadliśmy (albo co było jasne) 21.09.08, 22:35 Wklejam listę miejsc już nam znanych oraz poniżej tych, których nie odgadliśmy (jeszcze). Do niektórych dodałem nazwy osiedli bądź dzielnic, dla osób spoza Warszawy lub słabiej ją znających. Jeśli coś przeoczyłem albo coś Wam się przypomniało, dopisujcie. Ciekawe, kiedy nagle miejsca z tej listy "cudownie" znajdą się na filmpolski.pl, hehe. W LABIRYNCIE – PLENERY ODGADNIĘTE: 1. Mieszkanie Racewiczów: Rozbrat 32/34 (Powiśle) 2. Mieszkanie Durajów: blok przy Ludnej (Powiśle) 3. Mieszkanie Sucheckich: róg Zdrojowej i Cyganeczki (Sadyba) 4. Mieszkanie Pani Marii: Andersa między Stawkami i Świętojerską 5. Instytut: teren szpitala na Lindleya 6. Przychodnia AA: Gocław, ul. Abrahama 7. Boisko Staszka i Piotrka: obecny teren basenu „Wodnik”, na tyłach przychodni AA (Gocław) 8. Miejsce spoczynku Wojtka Sucheckiego: Powązki 9. Miejsce spoczynku Izabeli Świtonik: Cmentarz Wólka Węglowa (Północny) 10. Willa Siedleckich: Algierska (Gocław) 11. Miejsce pracy Krystyny Duraj: Lotnisko Okęcie 12. Miejsce pracy Joanny Racewicz: TVP, ul. Woronicza (Mokotów) 13. Miejsce studiów Maćka Derbicha i Marioli Kaczorek: AM (Szpital na Banacha, Ochota) 14. Butik Wandy Paciorek: Marszałkowska, nad Trasą Łazienkowską 15. Poczta, przed którą Renata drze list od Ewy: Marszałkowska nad Trasą, vis a vis butiku 16. Miejsce spotkania Saleha Moutara przez Racewiczów: róg Marszałkowskiej i Świętokrzyskiej 17. Miejsce wystawy prasy opozycyjnej, na którą idą Dorota i Marek: Rynek Starego Miasta 18. Mieszkanie Racewicza: Osiedle „Za Żelazną Bramą” 19. Miejsce spotkania Marty z ojcem/Doroty z Markiem: kawiarnia Trou Madame w Łazienkach Królewskich 20. Spacery pana Leona i pani Marii: Łazienki oraz Park Kultury na Powiślu 21. Miejsce spotkań różnych bohaterów (Marta, Bajbus, Ostoja, pani Janina itp.) park przy Rozbrat 22. Spacer Pana Leona, Hanisza i Mirona: Ludna, Solec (Powiśle) 23. Miejsce dorabiania przez Renatę kluczy: Marszałkowska, naprzeciwko kina „Luna” 24. Miejsce niedoszłego romansu Racewiczowej i Burkata: Kazimierz Dolny, Dom Prasy 25. Szkoła Marty – liceum im. Batorego (Powiśle) 26. Miejsce spotkań Leona z Marią i Marty z ojcem: kawiarnia „Wilanowska” (Al. Ujazdowskie) 27. Szkoła Igora: LO im. Reja przy Królewskiej 28. Miejsce badań pani Janiny: Instytut Onkologii (Ursynów) 29. Kino, w którym Racewiczowie obejrzeli film: Wars na Rynku Nowego Miasta 30. Miejsce spotkań Renaty, Edka, Glinickiego i innych, miejsce pracy Izy: Kawiarnia Hotelu Europejskiego, Krakowskie Przedmieście 31. Miejsce, w którym Renata pokazuje ojcu sztuczne kwiaty: dół gmachu Intraco, ul. Stawki 32. Sklep „Grześ”, przed którym Janina spotyka Ostoję: róg Ludnej i Orłowicza (Powiśle) 33. Miejsce, w którym Igor i Marta idą na lody: pawilon przy ul. Grójeckiej (Ochota) 34. Restauracja, w której jedzą Renata z ojcem oraz Racewicz z Danutą: Mekong, ul. Wspólna 35. Blok, spod którego Dorota dzwoni z automatu telefonicznego: Afrykańska (Saska Kępa) – nie wiem, czy to blok, w którym Dorota mieszka 36. Ślub Marka i Doroty/wypadek Siedleckich: Plac Bernadyński 37. Miejsce porwania Mateuszka: sklep osiedlowy przy ul. Bernardyńskiej 38. Miejsce, w którym Staszek jeździ z Piotrkiem na deskorolce: pod Stadionem X-lecia 39. Kawiarnia, w której Mariola umawia Hanisza i Duraja z kolegą w sprawie pracy: Ambasador, Aleje Ujazdowskie 40. Hotel, w którym zatrzymał się Białek: Forum 41. Policyjna izba dziecka (najpierw Marta, potem Staszek): Wiśniowa 44 (Mokotów) 42. Miejsce spaceru Racewiczowej i Burkata: Park Skaryszewski (Praga) 43. Miejsce, w którym Renata i Glinicki widzą Igora z Martą: róg Świętokrzyskiej i Jana Pawła II 44. Miejsce konferencji, w której uczestniczy prof. Sędłak (podpisujący zgodę na wydanie leku dla Mateuszka) – pałac w Jabłonnie pod Warszawą Miejsca nieodgadnięte, choć istnieje pewna szansa: 1. Przychodnia, w której Ewa dowiaduje się o ciąży (prawdopodobnie Meissnera, Gocław) 2. Willa Hanisza (prawdopodobnie na ul. Buskiej, Sadyba) 3. Siedziba „Farmahelu” 4. Miejsce spaceru Ewy nr 2 z wózkiem (zaczepia ją wtedy kobieta-kloszard, podejrzewana o porwanie Mateuszka) 5. Kwiaciarnia Renaty 6. Antykwariat Myszorka 7. Blok Seweryna 8. Willa Myszorka – Sadyba? (widać ją tylko raz, gdy Maciek znajduje jego zwłoki) 9. Sklep z wypożyczalnią video, w której Staszek pożycza kasetę z filmem erotycznym 10. Dacza, w której Krystyna i Aśka Błażyńska spędzały wakacje (i spotkały tam Wernera) 11. Siedziba firmy „Kondor” Wklejałem z Worda, więc jak się coś poprzestawiało to z góry przepraszam. Odpowiedz Link Zgłoś
sander83 Re: Lista tego, co już odgadliśmy 23.09.08, 22:12 swietna robota pizza! chyba nie pominales niczego :) Odpowiedz Link Zgłoś
filmpolski.pl Re: Lista tego, co już odgadliśmy (albo co było j 26.09.08, 08:36 A zgadzasz się na ukazanie się tej listy na filmpolski.pl? Prosiłbym o list w tej sprawie na biblioteka@filmschool.lodz.pl Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
pizza_adoloran filmpolski 26.09.08, 23:37 filmpolski.pl napisał: > A zgadzasz się na ukazanie się tej listy na filmpolski.pl? Prosiłbym o list w t > ej sprawie na biblioteka@filmschool.lodz.pl Odpisałem. Odpowiedz Link Zgłoś
jankesgrochow Re: Lista tego, co już odgadliśmy (albo co było j 01.10.08, 16:13 przy pasazu Nizynskiego kolo Hotelu Victoria (Sofitel obecnie),w tle widac ul.Traugutta, Staszek zakosil Danusi kasete i chyba breloczek Odpowiedz Link Zgłoś
amorki555 Re: Lista tego, co już odgadliśmy (albo co było j 03.10.08, 22:30 instytut czyli odnośnik do nr 5. fasada zostala zdjeta z budynku na grochowie, nie pamietam ulicy, ale to gdzies w okolicach grenadierów/fundamentowa/al stanów. w okolicy budynkow "lipsk" tam gdzie kiedys miescilo sie wydawnictwo a potem byl bauer.... pizza gratulacje!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
pizza_adoloran Kiedy pokazano szkołę Oli? 24.09.08, 07:21 Ktoś napisał kiedyś tutaj, że szkoła Oli to ta na ul. Kruczkowskiego. Czy pamiętacie może, w jakich okolicznościach została pokazana w serialu? Bo ja sobie tego nie przypominam... Odpowiedz Link Zgłoś
anmanika Re: Kiedy pokazano szkołę Oli? 24.09.08, 09:31 Jestem pod wrazeniem ogromu wlozonej pracy, po raz kolejny powtarzam, ze jakis medal ci sie nalezy:) Czy moglbys tez wrzucic na youtuba te nierozpoznane fragmenty, to moze ulatwiloby identyfikacje? Odpowiedz Link Zgłoś
lalinda Re: Kiedy pokazano szkołę Oli? 24.09.08, 11:05 Ja tez jestem pod wrazeniem ogromu roboty - zbiorowej, bo wszyscy tu staramy sie odgadywac, ale gdyby nie pizza, pewnie nikomu by sie nie chcialo. A i dopisuje sie do prosby, zeby te nierozpoznane miejsca gdzies wrzucic, na youtube albo capsy na imageshack, jak do tej pory. Moze ktos cos rozpozna. Niestety tez nie pamietam zadnej sceny ze szkola Oli. Pamietam tylko scene ze szkola Piotrka, jak jego wychowawczyni (Joanna Kurowska) wezwala Racewicza z powodu wagarow, ale szkoly nie pokazano tam z zewnatrz. Caly czas licze tez, ze moze ktos byl obecny przy kreceniu serialu albo dzialo sie to w miejscu jego zamieszkania (np wille Siedleckich znamy dzieki temu, ze jedna z dziewczyn z forum mieszkala obok). Fajnie posluchac takich wspomnien. A wiecie co w grudniu bedzie?... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
karen64 Re: Kiedy pokazano szkołę Oli? 24.09.08, 11:21 Pizza,podziwiam cię za włożony trud,najlepszą nagrodą dla ciebie byłoby wydanie DVD `W LABIRYNCIE`,ech marzenia... 30.12 1988 byla premiera serialu,wiec zbliza sie dwudziesta rocznica :)) wg filmpolski.pl : plenery : szkoła nr 34 przy Kruczkowskiego (szkoła Oli),a dom przy ul. Truskawieckiej 13a na Sadybie (dom Haniszów). Odpowiedz Link Zgłoś
anmanika Re: Kiedy pokazano szkołę Oli? 24.09.08, 13:44 Troche malo czasu, ale mozna by pokusic sie na spotkanie tworcow i aktorow z fanami. Odpowiedz Link Zgłoś
pizza_adoloran Re: Kiedy pokazano szkołę Oli? 24.09.08, 18:05 karen64 napisała: > Pizza,podziwiam cię za włożony trud,najlepszą nagrodą dla ciebie byłoby wydanie > DVD `W LABIRYNCIE`,ech marzenia... No właśnie. Marzenia, niestety. > > 30.12 1988 byla premiera serialu,wiec zbliza sie dwudziesta rocznica :)) Właśnie, Lalinda przypomniała... ile to się wszyscy żeśmy postarzeli. > > wg filmpolski.pl : plenery : szkoła nr 34 przy Kruczkowskiego (szkoła Oli),a do > m > przy ul. Truskawieckiej 13a na Sadybie (dom Haniszów). Te informacje pojawiły się na filmpolski.pl dopiero po tym, jak pojawiły się tu. Co więcej, już dawno temu ustaliliśmy, że Truskawiecka 13a to adres domu Lubiczów z "Klanu", ale absolutnie nie adres labiryntowej willi Haniszów. Odpowiedz Link Zgłoś
pasztet-1 "to jest masc na to, zeby ci stojalo" hahahaha 25.09.08, 07:31 akindu jak zwykle zajebisty Odpowiedz Link Zgłoś