pizza_adoloran Darek Kordek na "Pudelku" 14.06.09, 12:08 www.pudelek.pl/artykul/17832/dlaczego_nie_warto_byc_gwiazda/ Bez komentarza. Odpowiedz Link Zgłoś
pizza_adoloran ciekawostka labiryntowa z 07 18.06.09, 21:53 W odcinku "Złocisty" 07 zgłoś się wystąpiła aż trójka aktorów, którzy zagrali również w "labiryncie" - poznajecie pierwszą panią w wałkach? img142.imageshack.us/img142/5417/1035713.jpg img155.imageshack.us/img155/7447/1035717.jpg img155.imageshack.us/img155/3840/1035718.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
pawel-szadko Re: ciekawostka labiryntowa z 07 19.06.09, 00:43 Wygląda na labiryntową Elżbietę. Wobec tego zagadka ode mnie. Przebije Cię i powiem, że w tym odcinku grało nawet czterech aktorów labiryntowych. Zagadka oczywiście brzmi kto jeszcze, spoza zdjęć? Odpowiedz Link Zgłoś
pizza_adoloran Re: ciekawostka labiryntowa z 07 19.06.09, 07:27 Racja, zapomniałem o Hannie Dunowskiej, która w "labiryncie" grała recepcjonistkę w Domu Prasy w Kazimierzu. Ale niestety, to nie Elżunia. To ktoś nieco starszy. Podpowiedź: kontuar. Odpowiedz Link Zgłoś
pizza_adoloran cztery kąty... 19.06.09, 07:28 ...i Frąckowiak piąty. Przypomniało mi się po wysłaniu poprzedniego posta, że przecież jednego z bandziorów jeszcze zagrał Marek Frąckowiak, czyli pięcioro "labiryntowców" pojawiło się w "Złocistym"! Odpowiedz Link Zgłoś
pawel-szadko Mój drugi strzał i przebitka 19.06.09, 11:42 Czyżby to była Izabela Świtonik? A co do Złocistego, przebijam do sześciu. Odpowiedz Link Zgłoś
pizza_adoloran Re: Mój drugi strzał i przebitka 19.06.09, 15:14 Brawo, Izabela Świtonik. A co do "Złocistego" to już musiałem się posiłkować jednym z portali filmowych i wyszło mi, że: 1.Hanna Dunowska 2."Izabela Świtonik" (nie mogłem znaleźć nazwiska aktorki) 3. Ewa Wawrzoń 4. Marek Frąckowiak 5. Zbigniew Buczkowski 6. Marzena Manteska 7. Zdzisław Rychter Jeżeli kogoś pominąłem, to się poddaję. Odpowiedz Link Zgłoś
pawel-szadko Re: Mój drugi strzał i przebitka 19.06.09, 15:23 Chodziło mi o Marzenę Manterską. Chyba na siedmiu się skończy. Odpowiedz Link Zgłoś
anmanika Re: ciekawostka labiryntowa z 07 19.06.09, 11:27 Pizza nie trzymaj nas w niepewności;-) twarz znajoma ale za nic nie mogę sobie przypomnieć. Odpowiedz Link Zgłoś
adastorun Re: Serial "W Labiryncie" - gdzie kręcono? 22.06.09, 18:53 OD DZIŚ TV POLONIA POWTARZA SERIAL.!! OD 18.15 2 ODCINKI!! Odpowiedz Link Zgłoś
pizza_adoloran Re: Serial "W Labiryncie" - gdzie kręcono? 22.06.09, 19:23 Wiemy, wiemy, ale dzięki wielkie. Tak sobie obejrzałem i nasunęły mi się dwie refleksje: 1. Czy naprawdę nie ma lepszej kopii pierwszych odcinków? Jakość obrazu jest porażająco niska. 2. Mam wrażenie, że Gutman w ten sam sposób powitał nowicjuszkę Ewę, jak i w drugiej serii Dorotę w identycznej sytuacji albo panią Bożenkę: "Nazywam się Gutman a to podobno znaczy dobry człowiek". Wydaje mi się, że te słowa padły w serialu dwukrotnie. Odpowiedz Link Zgłoś
pasztet-1 ogladaliscie dzisiaj ??? 22.06.09, 19:58 przyznam sie szczerze ze ja nie daelm rady, odkad zaczalem robote a ostatnio jeszcze druga (praca w radiu) to coraz pozniej wracam a jeszcze pol roku temu mialem pewlno czasu i gdyby bylo tak jak rok temu to bym mogl ogladac rano i po poludniu labirynt, ale teraz wolalbym zeby w tv bylo jak rok temu o swicie bo o tej akurat godzinie wstaje codziennie dzisiaj ogladajas tv polonie widzialem jak podawali program tv i zobaczylem ze jest jeszcze szansa ogladnac pierwsze odcinki bo o 0:10 daja ponownie to dla tych ktorzy nie mogli caly dzien ogladnac jak ja Odpowiedz Link Zgłoś
pi-no-74 Re: ogladaliscie dzisiaj ??? 22.06.09, 23:15 Ja teraz codziennie nastawiam nagrywanie i zbiorę sobie całą kolekcję. A niech tam, raz się żyje. A własnie przed chwilą odtworzyłem sobie dzisiejsze pierwsze dwa odcinki i sobie przypominałem jak to było w grudniu 88, kiedy pierwsze 4 odcinki puścili jako tzw. pilota. Myślę sobie, o jakiś nowy serial będzie to zobaczę co to warte,no i tak się zaczęło. Ale jak to jednak sie teraz inaczej ogląda. Jak tamtejsza rzeczywistość już odstaje od obecnej. Te kwestie: "środki dewizowe", "muszę wyskoczyć do mięsnego". W drugim odcinku Duraj odwiedza Adamai i ma prezent w torebce z Pewexu... Z drugiej strony jak te 20 lat szybko zleciało... aż dziwne.. Odpowiedz Link Zgłoś
dlaczegomuszezkladactukonto Re: ogladaliscie dzisiaj ??? 23.06.09, 01:35 no coz..... u mnie nagrywarka HD nastawiona juz na cale wakacje (czytaj- codziennie) nawet jak wyjade wszystko sie nagra refleksje- dwa pierwsze odcinki 1. no coz, bylo juz 100 razy o tym.... ale- ZLOTA MALINE wszechczasow za totalne aktorskie dzieciece beztalencie przyznajemy Olence. mozna by ja uznac za jedna z niewielu slabych stron W labiryncie, ale smiem twierdzic ze to beztalencie bylo celowe....nie umiem bowiem tego inaczej wytlumaczyc....choc z tego co pamietam, to byla chyba coreczka jednego z producentow, co wszystko tlumaczy.....a juz tym placzem po zranieniu w szpitalu przeszla sama siebie.... 2. tez bylo....ale zwroccie uwage na meble w kuchni Durajow...dzis na tle szafek kuchennych widoczna byla niesmiertelna tarka- identyczna w kazdym polskim domu, w ktorym w kazdy piatek sluzyla do tarcia ziemniakow na placki 3. fotele w pakamerze w instytucie..... jezus maria... u mojej mamy w domu sa identyczne 4. zaznaczaja ze Ewa jest po farmacji...zastanawiam sie czy ktos z pracownikow jest po medycynie? ten zaklad jest bowiem w instytucie medycznym, nie farmaceutycznym 5. zolty wartburg racewicza....kultowy.... no i on sam....ach ten Kondrat.... czapki w dol..... 6. renata pekul...no coz..... wdala sie troche w coreczke, choc mimo wszystko lepiej gra...a najlepsze jest to ze w swojej obecnej roli w Klanie tez ma na imie Renata 7. jakosc rzeczywiscie porazajaca. i po co nastawiac te nagrywarki na najwyzsza jakosc, jak i tak jest beznadziejna dla mnie te wakacje dzieki W labiryncie beda fajniejsze dla mnie to jest serial kultowy pozdrawiam.....by the way....rocznik 1972...bylem wtedy w ogolniaku Odpowiedz Link Zgłoś
dlaczegomuszezkladactukonto Re: ogladaliscie dzisiaj ??? 23.06.09, 01:37 i jeszcze jedno....zauwazylem ze w napisach koncowych jako Ewa pojawia sie tylko nazwisko Agnieszka Michalska, bez czlonu Robotka...zastanawiam sie dlaczego...ciekawe jak bedzie w nast odcinkach....czyzby wyszla za maz w trakcie? a w ogole ktos zna przyczyne jej pozniejszego odejscia z serialu? wszyscy wiemy ze z nowa "Ewa" to juz nie byl ten sam serial Odpowiedz Link Zgłoś
panda74 Re: ogladaliscie dzisiaj ??? 23.06.09, 06:38 Jeśli mam być szczera, to akurat wątek z Ewą był dla mnie najnudniejszy w całym serialu... Zawsze byłam bardzo "zżyta" z rodzinami Durajów i Racewiczów, śmieszył mnie też wątek Renaty i Edzia - cwaniaczka-warszawiaczka... Uwielbiam grę Małgorzaty Lorentowicz. Zgadzam się w 100% jeśli chodzi o beznadziejną grę Oleńki - no cóż - wzięto dziecko producenta, a nie z castingu. Poza tym zdecydowanie wolę część pierwszą "Labiryntu" - przed Kordkiem, Klubowicz etc. Zgadzacie się ze mną? :) Odpowiedz Link Zgłoś
pizza_adoloran Re: ogladaliscie dzisiaj ??? 23.06.09, 07:48 panda74 napisała: > Poza tym zdecydowanie wolę część pierwszą "Labiryntu" - przed Kordkiem, > Klubowicz etc. Zgadzacie się ze mną? Jasne. Już kiedyś pisaliśmy tutaj, dlaczego - ja się powtórzę: postacie zarówno Ewy jak i Pawła to postacie miłe, sympatyczne. Natomiast o ile Marek wypada neutralnie, to Dorota jest apodyktyczną, histeryczną babą, podporządkowującą sobie otoczenie i obrażającą się, gdy nie chce jej się ono podporządkować. Taka postać - nie wiem czy świadomie stworzona w konwencji negatywnej przez autorów - nie jest typem bohatera, któremu się kibicuje. Odpowiedz Link Zgłoś
pizza_adoloran Re: ogladaliscie dzisiaj ??? 23.06.09, 07:43 > i jeszcze jedno....zauwazylem ze w napisach koncowych jako Ewa pojawia sie tylk > o > nazwisko Agnieszka Michalska, bez czlonu Robotka...zastanawiam sie > dlaczego...ciekawe jak bedzie w nast odcinkach....czyzby wyszla za maz w trakci > e? > > a w ogole ktos zna przyczyne jej pozniejszego odejscia z serialu? wszyscy wiemy > ze z nowa "Ewa" to juz nie byl ten sam serial 1. Agnieszka Robótka-Michalska, jeśli oprzeć się na tym, co mówił o niej Skarga w takim krótkim spotkaniu z okazji 20-lecia TV Polonia całkiem niedawno, wyszła za mąż (i zmieniła nazwisko) wkrótce po rozpoczęciu zdjęć do "labiryntu", z tym że raczej występuje jako Agnieszka Robótka. Skarga mówił, że nazywali ją na planie "petit travaille" czyli z francuska "mała praca" od robótki. Natomiast jej syn o nazwisku Michalski pojawił się, jak pisał ktoś w jednym z paru tysięcy postów, w "Klanie". 2. Ola Duraj grana była przez córkę jednego z dwóch twórców "labiryntu", Pawła Karpińskiego. Córka drugiego, Wojciecha Niżyńskiego, pojawiła się w "Klanie" jako przyjaciółka Kai Paschalskiej z podstawówki. 3. Agnieszka Robótka mówiła, że odeszła, bo dostała jakąś pracę za granicą oraz że nie chciała być kojarzona z tą jedną rolą. Jak wiemy, i tak na zawsze została Ewą z "labiryntu", ale to chyba powód do zadowolenia (tak mi się zdaje). 4. Nie dzieliłbym serialu na "Ze starą Ewą" i "Z nową", bo w całej drugiej serii wątkiem głównym jest relacja Marek-Dorota a Ewa trochę bez sensu pojawia się tam na doczepkę, jeszcze na dodatek okazuje się być dawną koleżanką Doroty. Odpowiedz Link Zgłoś
anmanika Re: ogladaliscie dzisiaj ??? 23.06.09, 11:35 Ja nie mam Polonii, więc będę na 'sucho" czyli przez wasze wypowiedzi śledzić ten serial. Zresztą w ubiegłym roku też nie oglądałam bo pora była dla mnie fatalna. Odpowiedz Link Zgłoś
dlaczegomuszezkladactukonto Re: ogladaliscie dzisiaj ??? 23.06.09, 12:04 macie racje jesli chodzi o Ewe... nie byla glowna bohaterka w drugiej serii gdzie wszystko krecilo sie wokol postaci granych przez Marte Klubowicz i Darka Kordka, oraz rodziny Durajow i Racewiczow.... juz dzis czekam na dosc ekscytujacy watek z Dorota Kaminska, ktora bardzo lubie....a swoja droga nie dziwie sie ze wszystkie dziewczyny z serialu leca na Adama Racewicza :) niestety swoje wspomnienia opieram na roku 1988, co jeszcze bardziej dodaje radosci ogladanym przeze mnie po 21 latach powtornie odcinkom....serial zaczalem ogladac ponownie w 2004 gdy byl powtarzany zdaje sie na TVP2 okolo godz 14, ale szybko musialem to wtedy zarzucic z roznych przyczyn. tak wiec dzis nie pamietam juz tylu szczegolow a teksty kultowe z kawalka 3 odcinka ktory zdazylem rano obejrzec: "Olenko, mamusia musi pracowac zeby mozna ci bylo kupic klocki lego i lalke Barbie " (dzis to bylaby kryptoreklama) Marta do ojca o Bajbusie " Jego matka ma dom na Chmielnej, moglaby was wszystkich wykupic" (tak, wtedy prywatny butik oznaczal fortune) oraz " Ta szminka jest ladna, ale kosztuje 3,5 dolara, a to dla mnie za duzo" (Pewex, bez komentarza :) ) A swoja droga serial swietnie pokazuje totalne zubozenie owczesnej inteligencji.... jaka stewardessa szczycila by sie dzis super kasa? Poza tym wyjasnia sie ze Duraj jest lekarzem (Tesciowa do Olenki o jego zarobkach), jedynie poswiecil sie pracy naukowej. A scena miedzy Tesciowa a Durajem zagrana i napisana popisowo. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
dlaczegomuszezkladactukonto Re: ogladaliscie dzisiaj ??? 23.06.09, 12:06 errata " Jego matka ma sklep na Chmielnej" (a nie dom) Odpowiedz Link Zgłoś
dlaczegomuszezkladactukonto Re: ogladaliscie dzisiaj ??? 23.06.09, 12:11 i jeszcze jedno,.,,,,, zauwazcie ze w Labiryncie jest ostatnim serialem gdzie nagrywa sie postaci palace papierosy, zwlaszcza w domu. tak bylo tylko za komuny. w Klanie palace osoby raczej sie juz nie pojawily, sprobujcie tez dzis w ktoryms z nowych seriali zobaczyc palaca w domu osobe pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
nienawidzenienawidziec Re: ogladaliscie dzisiaj ??? 23.06.09, 20:38 a w dzisiejszych odcinkach: - zblizenie na szklanke z herbata Guttmana..... kultowe szklanki z uchwytami, w nich lura z 3 cm warstwa fusow...pewnie jakas Junan z pobliskiego Spolem :) - magnetofon z ktorego marta z bajbusem sluchaja muzy..... czyby to Klaudia? chyba za mala - cudowny niebieski plaszczyk pawelka...prochowiec....marzylem wtedy o takim - scena gdy Racewicz kaze Marcie ustapic Piotrowi w kwestii programu w telewizji.... nie wiem czemu ale strasznie ta scene zapamietalam, moze dlatego ze solidaryzowalam sie wtedy okropnie z Marta, i w ogole ona przez ta swoja niezaleznosc bardzo mi imponowala Odpowiedz Link Zgłoś
nienawidzenienawidziec Re: ogladaliscie dzisiaj ??? 23.06.09, 20:42 a w 4 odcinku biegajaca po sniegu Ola.... a niedawno jeszcze miala rozcieta glowe.... moze to rozciecie tak jej zaszkodzilo, biegajac po sniegu sprawiala raczej wrazenie dziecka specjalnej troski zwroccie tez uwage o tekscie matki do renaty.... ze u was w domu nie ma Boga...a Renata na to - olewka- mamo daj spokoj 'ech, w 88 roku, za komuny to choc mozna bylo taki tekst miec w serialu...a dzis to wszyscy w tych serialach rozmodleni Odpowiedz Link Zgłoś
irenka82 Re: ogladaliscie dzisiaj ??? 23.06.09, 21:14 ponawiam moja prosbe: w odcinku 4 w napisach pojawia sie info, ze wykorzystano piosenki Kultu "DO ANI", "JEZDZCY" i "NIEJEDEN". czy ktos z milych fanow sie orientuje, czy piosenki byly w wersji studyjnej? Odpowiedz Link Zgłoś
nienawidzenienawidziec Re: ogladaliscie dzisiaj ??? 24.06.09, 09:51 was fascynuja miejsca, mnie pzedmioty w dzis odcinku Mariola pisala 4 (lub 2, nie dostrzeglem, potem zobacze jak sobie obejrze po nagraniu) dlugopisem BIC. byly w peweksie po 1 dolara i to byl absolutny szpan miec taki w szkole Odpowiedz Link Zgłoś
anmanika wątek równoległy: 24.06.09, 11:41 forum.gazeta.pl/forum/w,433,96964094,,Codzienne_zycie_W_labiryncie_.html?v=2 Odpowiedz Link Zgłoś
pizza_adoloran Re: wątek równoległy: 24.06.09, 16:21 To dla tych, którym się nie chce przedzierać przez pięć tysięcy postów, w sumie rozumiem. Inna sprawa że już na początku pokłóciły się forumowiczki i wyzywają od grubasów. Ech. Odpowiedz Link Zgłoś
pasztet-1 Re: wątek równoległy: 24.06.09, 17:43 i tak nasze forum jest najlepsze i ma juz swoja dluga tradycje Odpowiedz Link Zgłoś
pasztet-1 co sie stalo z jakoscia obrazu z serialu ??? 24.06.09, 16:11 jezeli poamietam to w zeszlym roku to chyba jakosc obrazu byla ok, ale moge sie mylic, bo ogladalem zaspany troche przysypiajac ale teraz jak widze normalnie to obraz jest az koszmarny !!! Odpowiedz Link Zgłoś
pasztet-1 pamietajcie !!! w weekendy tez jest "labirynt" 24.06.09, 16:15 w sobote i niedziele, tylko ze po jednym odcinku niestety Odpowiedz Link Zgłoś
pizza_adoloran Re: pamietajcie !!! w weekendy tez jest "labirynt 24.06.09, 18:52 W weekendy są kolejne odcinki czy powtórki? Odpowiedz Link Zgłoś
nienawidzenienawidziec Re: pamietajcie !!! w weekendy tez jest "labirynt 24.06.09, 19:37 jestem tu nowy....ale wlasnie musialem sie powstrzymac od komentarza...ze jakby to forum mialo zejsc na poziom tamtego, to ja dziekuje bardzo...50 % wpisow wzajemne dogadywanie sobie0 jak juz wspomniales- od grubasek itd. mam nadzieje ze tu do tego nie dojdzie, w razie czego jest moderator mam nadzieje ze poczuwa sie do roli a szkoda, bo pierwsze wpisy tam naprawde na poziomie- mnie tez fascynuje analiza owczesnych warunkow spolecznych. Odpowiedz Link Zgłoś
nienawidzenienawidziec Re: pamietajcie !!! w weekendy tez jest "labirynt 24.06.09, 19:39 a co do jakosci- rzeczywiscie fatalna. ale zwroccie uwage ze oni mieli zle swiatlo w pomieszczeniach- to byla cena (ale i najwieksza zaleta tego filmu) krecenia w prawdziwych wnetrzach tymczasem gdy dzis ewa wchodzi do przychodni, obraz jest ladny i ostry- dzienne swiatlo zmienia warunki pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
pasztet-1 Re: pamietajcie !!! w weekendy tez jest "labirynt 24.06.09, 20:50 no przeciez jak mieliby w 1 odcinku powtorzyc wszystkie z tygodnia ??? wiadomo, ze chodzilo mi o nowy bo gdyby tak to nie mowilbym o powtorkach Odpowiedz Link Zgłoś
pizza_adoloran Re: pamietajcie !!! w weekendy tez jest "labirynt 24.06.09, 21:45 Dzięki, chciałem się upewnić. A dodam że powtórka o 3 w nocy z hakiem, w weekendy odcinek leci "tylko" dwukrotnie. Odpowiedz Link Zgłoś
pizza_adoloran Piotruś? 25.06.09, 07:06 Użytkownik baasowy na pierwszej stronie zarzucił linkiem tinyurl.com/ls7c5t Sądzicie, że to ta osoba, o której myślimy? Odpowiedz Link Zgłoś
anmanika Re: Piotruś? 25.06.09, 08:29 Jakiś taki niepodobny ale pare latek minęło. "Piotruś" jako dorosły w Macro pracował jakiś czas temu. Odpowiedz Link Zgłoś
maciej.derbich.polska1 Re: Piotruś? 25.06.09, 09:18 witam, po krótkiej przerwie. po pierwsze - pizza, gdy pisałem o tym, że być może w te wakacje powtórzą serial, byłeś sceptyczny ;) po drugie - będę oglądał tylko pierwsze 29 odcinków. nagrywam je, by skompletować serial. resztę znam z zeszłego roku. i tu pytanie: czy osoby, które oglądały serial w zeszłym roku, mają go zamiar obejrzeć ponownie w całości? co do piotrka soboty - na 100% to on. refleksje po obejrzeniu pierwszych 6 odc. - czuć jeszcze tę siermiężność, która potem stopniowo zniknie. chyba nie robili dubli, bo gdy ktoś się tam myli, to tak zostaje. w pierwszym odc. wypadek Ewy itd. - potworne operowanie skrótem (nie mówię już nic na temat przedstawienia samego wypadku). poza tym - to co jest w całym tym serialu - niesamowite zbiegi okoliczności. w pierwszych odcinkach co i rusz ktoś kogoś nakrywa, a ostatnie nakrycie Racewicza przez żonę to już groteska. No i już od początku można podziwiać talent Piotra Skargi, ta jego nerwowość jest rewelacyjnie grana. zwróćcie też uwagę na to, jak on rozmawia przez telefon, jak naturalnie. wygląda, jakby z kimś naprawdę rozmawiał. Duraj to jedna z najfajniejszych postaci. Denerwuje trochę dogrywanie dialogów w studio, co jest b. nienaturalne. Aha, czy mógłby ktoś podpowiedzieć w sprawie dziadka Oleńki. Babcia mówi: "idziemy do dziadziusia", ale chyba tego dziadziusia w rzeczywistości nie ma. Pozdr. fanów Odpowiedz Link Zgłoś
maciej.derbich.polska1 Re: Piotruś? 25.06.09, 09:19 chodziło, rzecz jasna, o Tomka Sobotę ;) Odpowiedz Link Zgłoś
pizza_adoloran Re: Piotruś? 25.06.09, 10:01 Hm, faktycznie, nie pomyślałem że podciągną serial pod dokumentację przemian ustrojowych. Mam zamiar obejrzeć i nagrać cały, co pewnie znów mi się nie uda, ale chciałby, przynajmniej część odcinków ponagrywać jeden po drugim i uporządkować, bo mam chaos. Nie robili dubli przy dialogach, ale dzięki temu brzmi to naturalnie a nie jakby ktoś klepał paciorek przed pójściem spać. Z tym dziadziusiem to nierozstrzygnięta kwestia. Dwukrotnie jest wspomniany: raz gdy Duraj kłóci się z teściową o pieniądze ("idziemy do dziadziusia") i drugi raz w scenie gdy Krystyna z matką i Olą spacerują zimą po parku; matka udziela wówczas Krystynie porad odnośnie pożycia małżeńskiego. A gdy w II serii pojawia się pan Ostoja, po dziadziusiu ani śladu. Odpowiedz Link Zgłoś
maciej.derbich.polska1 Re: Piotruś? 25.06.09, 11:04 wygląda na to, że niekonsekwencja autorów scenariusza. przypomniała mi się jeszcze kapitalna scena ze Stopczykiem, który... nakrywa (a jakże) Mariolkę i Janka. Początek tej sceny niczym z horroru. Jako wielki fan Piotra Skargi myślę o tym, żeby na YT wrzucić "The best of..." - wejścia, w których Duraj się denerwuje ("JezusssMaria" itd.). Może się zabiorę do tego :) Marzy mi się też takie "The best of" dotyczące scen z całego serialu :) Odpowiedz Link Zgłoś
anmanika Re: Piotruś? 25.06.09, 11:26 Też jesteś fanem Piotra Skargi? Bracietymój:)) Odpowiedz Link Zgłoś
maciej.derbich.polska1 Re: Piotruś? 25.06.09, 11:34 Uważam, że wiele aktorów gra tu na naprawdę przyzwoitym poziomie. Świetny jest Kondrat (zwłaszcza w scenach Racewicz vs Piotrek), ale Skarga, poza tym, że jest naturalny, pokazuje tu więcej niż zwykłe serialowe granie. No i jest po prostu zabawny, nawet gdy się wścieka. Tak więc można mnie nazywać jego fanem ;) Odpowiedz Link Zgłoś
panda74 Gra aktorów.. 25.06.09, 11:41 Najlepszy był Stopczyk-Niemczyk - fantastycznie zagrał dyrektora :) Bardzo mi się podobała też Małgorzata Bogdańska (sekretarka), Gutman i Sławomira Łozińska. Z kolei bardzo sztucznie grała Renata Pękul, Agnieszka Robótka-Michalska i Jan Jankowski (to zdaje się jego aktorskie początki). O "Oleńce" już mówiliśmy, Tomek Sobota nie lepszy. No ale to dzieci.. Odpowiedz Link Zgłoś
maciej.derbich.polska1 Re: Gra aktorów.. 25.06.09, 12:33 Jan Jankowski moim zdaniem gra nieźle. Trzeba pamiętać, że miał już za sobą kilka filmów, w tym rolę w Dekalogu Kieślowskiego. No a Niemczyk, wiadomo - klasa, ale to jeszcze stara szkoła. Co do dzieci to jest raczej beznadziejnie. Pamiętam odc., w którym Piotrek odbiera telefon, dzwoni Ewa (chyba 13 odc.). Za moment wchodzi Racewicz, a Piotrek rozmawia przez ten telefon tak sztucznie jakby gadał do ściany. Chyba nawet nie zostawia czasu, by druga strona mogła cokolwiek odpowiedzieć. A Oleńka to już cała historia. Za to (była już o tym mowa) wybija się Jowita Miondlikowska, ale to już raczej młodzież. Odpowiedz Link Zgłoś
maciej.derbich.polska1 Re: Piotruś? 25.06.09, 11:36 Aha, zauważyliście (usłyszeliście), że w jednym z ostatnich odc. można usłyszeć podczas filmu temat z otwarcia odcinka (gitarowy wstęp). Nie wiem, czy zdarzy się to później. Odpowiedz Link Zgłoś
anmanika Re: Piotruś? 25.06.09, 11:44 Też uważam, że Marek Kondrat jest świetny, w jednej ze scen z Piotrusiem takie ciary przelatywały przez plecy jak na najlepszej sztuce w teatrze. Jednakowóż Piotr Skarga jest debest. Odpowiedz Link Zgłoś
pasztet-1 Re: Piotruś? 25.06.09, 23:47 przeciez to mlody racewicz !!! od razu go latwo poznac !!! nieduzo sie zmienil, swego czasu szukalem jakiego jego profilu na klasie, ale nie znalazlem kogos kto by byl podobny do tego z labiryntu pizza jezeli jestes zarejestrowany na tym serwisie to napisz cos do niego !!! Odpowiedz Link Zgłoś
grom6005 Re: Serial "W Labiryncie" - gdzie kręcono? 25.06.09, 16:18 Jak oglądałam serial, to miałam wrażenie, że babcia z Olą odwiedzają "dziadziusia" na cmentarzu. Odpowiedz Link Zgłoś
nienawidzenienawidziec Re: Serial "W Labiryncie" - gdzie kręcono? 25.06.09, 17:39 no i stalo sie. choroba zwana Labiryntomania chyba juz nie zostanie uleczona. tak sie sklada ze wychodze dosc pozno do pracy, tak wiec ogladam ten serial rano (sniadanie staram sie jesc wczesniej)- oczywiscie z wlaczona nagrywarka. potem po poludniu puszczam sobie ten serial jeszcze raz, a czasem wieczorem, siedzac przed komp, potrafie go obejrzec z polonii po raz 3 ci. dla mnie jednym z najwiekszych atutow tego serialu jest swietna muzyka. pod tym wzgledem dorownuje mu jedynie wspolczesne 39,5 (abstrahujac od innych rzeczy) a dzis- zauwazcie ze pojawia sie pawel karpinski na chwile, jako techniczny (czy tez rezyser) programu Lozinkskiej gdy ona wychodzi ze studia. dubli rzeczywiscie nie nagrywali, bo Karpinksi koszmarnie sie zajaknie przy tej swojej niezmiernie dlugiej kwestii. jak widac coreczka popszla w saldy ojca, jesli chodzi o zdolnosci aktorskie poza tym- swietna scena miedzy wardejnem a lozinska...ach, gra Wardejna... gdzie sa dzisiaj takiej klasy aktorzy? warto tez sobie popatrzec na motoryzacje.... VW golf Pawelka to byl dopiero wypad jak na tamte czasy ale powtorze...mnie w tym filmie- w pozytywnym tego slowa znaczeniu- zabija muzyka acha, i jeszcze jedno- w odcinkach pojawiaja sie az 3 kawaly o zydach opowiadane przez Guttmana. dzis nikt sobie by nie pozwolil na cos takiego a co do wstawek politycznych- zauwazcie ze byl to grudzien 1988 roku (mam racje) ? wtedy bylo juz po strajkach 1988, za Gorbaczowa i 2 miesiace przed rozpoczeciem okraglego stolu.... mozna bylo takie rzeczy przemycic i Karpinski z tego skorzystal pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
nienawidzenienawidziec Re: Serial "W Labiryncie" - gdzie kręcono? 25.06.09, 17:43 i jeszcze mozna dzis zwrocic uwage na szczegoly kulinarne- Guttman jedzacy kolacje u Horawianki, Racewiczowa robiaca kanaki Adamowi na sniadanie...zwroccie uwage na wszechobecny wtedy zolty ser w czerwonej woskopodobnej ni to folii, ni to wosku..... typowe no i te komunistyczne naczynia z brazowego szkla...acha, i najwazniejsze- FILIZANKI SPOLEM z ktorych pije kawe racewiczowa i wardejn w "kafejce" w TV Odpowiedz Link Zgłoś
nienawidzenienawidziec Re: Serial "W Labiryncie" - gdzie kręcono? 25.06.09, 17:50 kolejna niedorobka- tytul odc. 7- klopoty z zapalaniem- tak jakby to wydarzenie mialo miec wplyw na ciag wydarzen, lub tez przynajmniej stawowic glowne tlo odcinka- tak sie nie dzieje, a klopoty z zapaleniem malucha sa tylko na poczatku i konca odcinka- do tego ni z tego ni z owego pojawia sie ten pilot- co jak napisano wczesniej- jest seria cudownych zbiegow okolicznosci ale za te swoista siermieznosc ten serial kochamy i jeszcze Kryska i olenka jadac na ferie autobusem LOT....wow, domyslam sie wtedy to byl szczyt luksusu i wielkiego swiata, a Olenka wymiatala w szkole przez nastepne pol roku, bo ona "jechala na wakacje firmowym autobusem lotu" Odpowiedz Link Zgłoś
nienawidzenienawidziec Re: Serial "W Labiryncie" - gdzie kręcono? 25.06.09, 17:52 moja uwage przyciagnal tez gustowny plaszcz racewicza- naprawde gustowny, zreszta zauwazylem ze racewicz jest najlepiej ubranym facetem w labiryncie za to na Skardze mozemy podziwiac owczesna "mode"- dzis wystepuje w gustownej dzinsowej bluzie (wyglada nawet na taka z Pewexu, nie z Turcji) Odpowiedz Link Zgłoś
nienawidzenienawidziec Re: Serial "W Labiryncie" - gdzie kręcono? 25.06.09, 18:07 i jeszcze jedno- nie wiem czy byla juz o tym mowa- w 8 odc jako syn Horawianki pojawia sie wieloletni juz dzis prezenter pogody w Panoramie na TVP2 Odpowiedz Link Zgłoś
ikarr Re: Serial "W Labiryncie" - gdzie kręcono? 25.06.09, 20:33 Dziś ten syn Horawianki przyszedł do matki, żeby zamówić ją do pilnowania dziecka, gdyż wraz z żoną wybierał się do teatru. Powiedział : Monika kupiła bilety. A przecież synowa występuje później jako Elżbieta. Odpowiedz Link Zgłoś
mokichanin nienawidzenienawidziec 26.06.09, 00:55 Albo sie skup i pisz wszystkie swoje mysli w jednym poscie albo idż do porządnego lekarza który ci przypisze lecytyne. Odpowiedz Link Zgłoś
anmanika Re: nienawidzenienawidziec 26.06.09, 08:27 Nie ma obowiązku czytania forum, nie podoba się to proszę się przenieść gdzieś indziej, jest mnóstwo 1postowych wątków. ja jestem zarejestrowana w goldenline, mogę do PS napisać o ile już ktoś tego nie zrobił. Odpowiedz Link Zgłoś
pizza_adoloran prośba 26.06.09, 08:48 mokichanin napisał: > Albo sie skup i pisz wszystkie swoje mysli w jednym poscie albo idż > do porządnego lekarza który ci przypisze lecytyne. Mam ogromną prośbę: czy ten wątek mógłby obyć się bez tego typu postów? Chyba wystarczy wyzwisk na wątku labiryntowym na Forum Seriale. Dziękuję bardzo, życzę miłego dnia. Odpowiedz Link Zgłoś
nienawidzenienawidziec Re: prośba 26.06.09, 09:41 panowie, trolli sie nie karmi. kazdy tego typu post musi byc ignorowany. mam nadzieje ze ten watek utrzyma swoj poziom. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
nienawidzenienawidziec Re: prośba 26.06.09, 10:13 a w 10 odcinku: "zobacz co dostalam! o, pomarancze! byly w spozywczym? tak, byly- ale przez pol godziny- kierowniczka mi zostawila- razem z miesem" :D :D a z obserwacji socjologicznych- pawel przychodzacy do domu gdzie mieszka Ewa bez zapowiedzi.... Dzien dobry, zastalem Ewe? tak, tak kiedys bylo. dzis nie do pomyslenia po prostu pojsc do kogos, zadzwonic do drzwi- oto jestem. albo telefony stacjonarne- Pawel dzwoniacy do tesciowej i pytajacy o Ewe.... kiedys tak bylo. dzis telefony stacjonarne sa wylacznie dla rodziny, wielu ludzi uwaza ze nie wypada na nie dzwonic, kojarzy sie to bowiem z zaskoczeniem gdyz w wiekszosci nie maja identyfikacji numeru Odpowiedz Link Zgłoś
nienawidzenienawidziec Re: prośba 26.06.09, 10:18 i jeszcze jeden niesamowity szczegol- mariola odbiera telefon w gabinecie adama i wola go do telefonu. a na boku szafki obok telefonu wisi.....historyczna latarka na plaska baterie, zawieszona na metalowym haczyku ktory byl zawsze nieodlaczna jej czescia. takie latarki mieli wtedy wszyscy, dla mnie i brata stanowily nieodlaczny zakup kazdego poczatku wakacji... biegalismy z nimi po strychu u babci. raz mielismy nawet takie z zasuwana czerwona i zielona szklana klapka....ach, jakie to bylo przezycie miec latarke z kolorami latarka wisi w porecznym miejscu zapewne na wypadek wylaczenie swiatla, ktore byly norma w latach 80 tych... Odpowiedz Link Zgłoś
nienawidzenienawidziec Re: prośba 26.06.09, 10:19 i kolejnaa pochwala Skargi...rewlacyjnie gra pijanego w 9 odcinku Odpowiedz Link Zgłoś
nienawidzenienawidziec Re: prośba 26.06.09, 10:21 a to ze tesciowa przyjdzie do domu podczas gdy mariola wlasnie pierze swoja bluzke, to bylo wiecej niz do przewidzenie, zgodnie z kolejnym cudownym zbiegiem okolicznosci Odpowiedz Link Zgłoś
anmanika Re: prośba 26.06.09, 11:38 Aż mi żal wiadomo co ściska, że nie mogę tego zobaczyć. Pisz jak najwięcej Odpowiedz Link Zgłoś
maciej.derbich.polska1 Re: prośba 29.06.09, 08:57 mnie Skarga do końca nie przekonał jako pijany, choć ten tekst: "muzyka, a to moja sprawa" był niezły. wolę go jednak, gdy się wścieka (scena, gdy naprawiał malucha i podjechał Werner :) Za to widok Duraja z nartami - bezcenne! Odpowiedz Link Zgłoś
pi-no-74 Re: prośba 28.06.09, 22:39 No a dzisiaj były kolejne smaczki - do pracowni wpada pani z cielęcinką (kłopoty z mięsem, wiadomo), poza tym musiała mieć chody, bo kto by ją normalnie wpuścił do instytutu z torbą mięcha? A Gutman pyta Pawła Hanisza: "Czy wiesz jak miały na imię córki mecenasa Prado?" - to aluzja do nadawanego wtedy serialu "W kamiennym kręgu" - miał 77 odcinków i ostatnie dwa TVP nadała 26.03.1989 (była to niedziela wielkanocna). A 12-sty odcinek Labiryntu, w którym to się pojawia, był nadany dwa dni wcześniej - w piątek 24.03.1989. Odpowiedz Link Zgłoś
maciej.derbich.polska1 Re: Serial "W Labiryncie" - gdzie kręcono? 29.06.09, 08:59 Aha, nie wydaje mi się, żeby babcia z Olą szły odwiedzić dziadziusia na cmentarzu. Raczej jest to pewna niekonsekwencja twórców filmu. Nie wyobrażam sobie sytuacji, żeby w trudnych dla siebie sytuacjach babcia Oleńki zabierała ją na cmentarz :) Odpowiedz Link Zgłoś
pawel-szadko Menedżer 27.06.09, 01:31 Z poniedziałku na wtorek o godzinie 1:25, na Kinie Polska zostanie wyemitowany film pt. "Menedżer". Dom głównego bohatera jest nam skądś znajomy. Odpowiedz Link Zgłoś
pasztet-1 www.norc.pl 28.06.09, 14:11 sluchajcie, na tej stronie mozecie zobaczyc zdjecia z serialowych miejsc, w systemie "street view", niestety tylko jest jeden taki minus, ze duzo ulic w warszawie nie ma tam co az dziwne, np. krakow ma wieksza czesc miasta, w kazdym razie polecam, zobaczylem juz dom sucheckich, durajow, niestety instytutu nie da sie zobaczyc ani ul. nowogrodzkiej tez nie ma a reszty lokalizacji juz nie pamietam wiec nie zdazylem sprawdzic Odpowiedz Link Zgłoś
geesiak Smiala propozycja 28.06.09, 16:50 Witam serdecznie, Czy moglby czlowiek dobrej woli, nagrac z TV POLONIA, komplet odcinkow, naszego ulubionego serialu, i udostepnic Labirynto- maniakom?. Byloby to, historyczne osiagniecie, a ow smialek pozostalby na zawsze w annalach Labirynto-manii:) (poki nie bedzie wydania DVD) Pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
nienawidzenienawidziec Re: Smiala propozycja 28.06.09, 20:39 mysle ze wiele osob nagrywa, ale nie sadze zeby ktos sie odwazyl na taki krok. zbyt duze ryzyko.... zreszta to mimo wszystko kradziez, i o ile do zachodnich artystow jakos sumienie mnie nie gryzie, o tyle w tym wypadku... ale trzeba przyznac ze powinni to juz dawno wydac na DVD...a swoja droga...to jest 3 razy dziennie.... czy naprawde nagrywarka HD/DVD kosztuje az taki majatek??? Odpowiedz Link Zgłoś
nienawidzenienawidziec Re: Smiala propozycja 28.06.09, 20:47 moze zle se wyrazilem.... do zachodnich artystow moze byloby to jakos zdziebko latwiej, ale to mimo wszystko kradziez. nie lubie piractwa Odpowiedz Link Zgłoś
nienawidzenienawidziec Re: Smiala propozycja 28.06.09, 20:52 a w 11 i 12 odcinku.. - kultowa scena z bananem (mamo, nie trzeba bylo, to tak drogo, masz mala rente)- Krystyna do matki na widok banana ktora ta kupila Oli "w przyczepie" (w tym czasie Ola juz pobiegla do pokoju by skonsumowac to cudo natury) - rozwija sie watek z marta, mamy spora dawke fajnej muzyki - no i oczywiscie KOLEJNY cudowny zbieg okolicznosci- choc tego nie pamietalem, bylem na 100 % pewien ze Skarga zastanie zone z pilotem - pytanie- ktos jarzy jaki film oglada racewicz z piotrkiem wieczorem (ten tzw. film na 150? ) to jakas polska produkcja, mozna poznac po charakterystycznej z lat 80tych muzyce filmowej Odpowiedz Link Zgłoś
pizza_adoloran Re: odpowiadam 28.06.09, 22:24 Oglądają "Czarodzieja z Harlemu", film spółki Niżyński/Karpiński, w którym nie dość że grała część labiryntowej obsady, to wykorzystano tę samą muzykę ilustracyjną. Pogrzeb w tym wątku, znajdziesz capsy z aktorami labiryntowymi w "Czarodzieju". Odpowiedz Link Zgłoś
pi-no-74 Re: Smiala propozycja 28.06.09, 22:42 ja właśnie nagrywam - póki co na dysk w nagrywarce, a potem będę stopniowo przenosił na płyty ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
nienawidzenienawidziec Re: Smiala propozycja 28.06.09, 23:07 ja dokladnie tak samo jak moj poprzednik. dodam ze w jakosci SP Odpowiedz Link Zgłoś
maciej.derbich.polska1 Re: Smiala propozycja 29.06.09, 08:53 ja nagrywam w LP i wchodzi 9 odc. na płytę 240 min. Jakość jest niezła. Myślę, że od od drugiej dziesiątki odc. stają się coraz lepsze. Tracą tę nieporadność. Ostatnio rozbroiła mnie scena z Piotrkiem Racewiczem, gdy matka pyta go o film, a on odpowiada coś, dodając to "sto pięćdziesiąt" (pojawia się to trzy razy i jeszcze w tytule, czy ktoś dziś tak jeszcze mówi?). Piotrek jest tak nienaturalny, że koszmar :) Niezły jest ten kawałek Bajbusa o kąsaniu, choć ten drugi utwór to już motyw, który się pojawia w filmie częściej. No i w scenie z synem pani Marii można obejrzeć siostrę Zosi Karpińskiej, która się tu już wypowiadała :) A synowa p. Marii rzeczywiście będzie miała na imię Elżbieta. Dwie rzeczy zwracają uwagę. Po pierwsze dziwne jest to, że Racewicz zostawia Martę z Bajbusem w pracowni. Mówi jeszcze: "tylko mi niczego nie ruszajcie", jakby nie wiedział, że taki apel wzbudzi zainteresowanie "dzieciaków". Po czym Marta rusza mikroskop (dziwne, że ani razu nie zwraca uwagi na Bajbusa), a Bajbus otwiera szafkę, którą potem Racewicz domyka, zwracając niedomyślnym widzom uwagę, że coś z niej zginęło. Zresztą nie był to pewnie pierwszy skok Bajbusa na eter, bo gdy pokazuje go kolego, ci mówią: "o eterek" jakby wcale ich to nie zaskoczyło (wiedzą przynajmniej, co to jest i z czym się to je). Druga rzecz - gra w szachy Leona i Hanisza. Niby rozegrali 15 tys. partyjek, a Leon nie dojrzał, że dwa ruchy Hanisza spowodują, że przegra. No ale jak to w sporcie... Poza tym w takich sytuacjach wychodzi to, o czym już kiedyś pisano na forum. Leon śmieje się ze swoich dowcipów, lubi być duszą towarzystwa, jest zadowolony, gdy inni podzielają jego poglądy, ale jednak nie znosi sprzeciwu. Potrafi czasem zamęczyć tymi kawałami (p. Maria zwraca mu parę razy uwagę). Odpowiedz Link Zgłoś
maciej.derbich.polska1 Re: Smiala propozycja 29.06.09, 12:24 Na YT już widzę pierwsze odcinki. Tak więc może ktoś ma zamiar zamieścić całość :) Ale ja tam wolę na ekranie TV w lepszej jakości. Odpowiedz Link Zgłoś
anmanika Re: Smiala propozycja 29.06.09, 14:28 Na forum seriale, 3 wątki na topie to te o Labiryncie:)) Nie mogłaby jakaś litościwa dusza z warszawy pożyczyć płytki z odcinkami które nagrał? Odpowiedz Link Zgłoś
panda74 Re: Smiala propozycja 29.06.09, 17:12 Dołączam do prośby Anmaniki :) - też z W-wy :) Odpowiedz Link Zgłoś
pizza_adoloran Re: Smiala propozycja 29.06.09, 15:28 A propos Leona, ja tylko przypomnę, że niby był taki dobroduszny i cacy, ale to on najbardziej odradzał Pawłowi ślub z Ewą. Niby na prośbę starego Hanisza, ale parę razy mają miejsce rozmowy w stylu "Ty się jeszcze zastanów, ona ma dziecko..." itp. Odpowiedz Link Zgłoś
maciej.derbich.polska1 Re: Smiala propozycja 30.06.09, 11:54 To prawda. Może to taki pragmatyzm i realizm życiowy, ale... Na pierwszy rzut oka Leon jest taki zabawny, fajny, dusza towarzystwa, ale przecież ma słabsze momenty, staje się - lekko powiedziawszy - nieco uciążliwy. Poza tym opowiadając kawały, czeka na aplauz. I wcale nie pyta, czy może opowiedzieć dany kawał. Wydaje się jakby nie był sobą, ciągle się kreował na takiego fajnego faceta. Ale mimo wszytko to poczciwina. Też swoje przeżył. Zastanawiam się, czy nie ma jakichś korzeni żydowskich (nazwisko). Ten wątek jest niejasny, ale te kawały o Żydach świadczą, że ta tematyka jest mu bliska (choć nie są przecież antysemickie, takie kawały Żydzi sobie przed wojną opowiadali między sobą). Odpowiedz Link Zgłoś
panda74 Błąd scenarzystów 30.06.09, 11:59 W dzisiejszym odcinku, konkretnie 15, akcja odbywa się w ciągu 2 dni - w sobotę i niedzielę. Racewiczowa robi porządki, budzi Martę, Marta prosi o to, by matka dała jej pospać gdyż jest wolna sobota. I co widzimy? w następnej scenie Instytut, wszyscy na "posterunkach". Sceny instytutowe i domowe się przeplatają, mamy więc prawo sądzić, iż dotyczą jednego dnia. Później, w tym samym odcinku mamy niedzielę - Durajowie wybierają się na wycieczkę, Ewa z Haniszem również. Moje pytanie - czy to możliwe, by pod koniec lat 80-tych pracownicy naukowi pracowali w soboty? Wydaje mi się, że nie. Odpowiedz Link Zgłoś
ikarr Re: Błąd scenarzystów 30.06.09, 14:02 Tak, jest to możliwe, gdyż wówczas była tylko jedna wolna sobota w miesiącu ( albo jedna do odpracowania ), więc szkoły i instytucje normalnie pracowały. Odpowiedz Link Zgłoś
panda74 Re: Błąd scenarzystów 30.06.09, 14:16 Dzięki za wyjaśnienie, ale nadal nie jestem do końca przekonana (w kontekście lat 1988-1989, kiedy to był kręcony serial). Nigdy w życiu nie musiałam chodzić do szkoły w soboty (całe lata 80-te, jestem z roku 1974), a z całą pewnością ich nie odpracowywałam. Podobnie jak moi rodzice pracujący w instytutach naukowych. Nie wiem, w którym roku wprowadzono wolne soboty, ale jestem przekonana, że było to dużo dużo wcześniej niż w 1989r. Kurczę, a może naprawdę to ja jestem w błędzie? Czy ktoś z Was wie więcej na temat tych sobót? :) Odpowiedz Link Zgłoś
pawel-szadko Re: Błąd scenarzystów 30.06.09, 14:29 Pod koniec lat 80, była jedna sobota pracująca w miesiącu. Nie obejmowało to uczniów. Sporadycznie można jednak usłyszeć nawet dziś o "wolnej sobocie". Może więc Marta mówiąc to miała na myśli, że ona ma wolną sobotę, natomiast dla pracowników była to sobota pracująca. Trochę naciągane, ale możliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
maciej.derbich.polska1 Re: Błąd scenarzystów 30.06.09, 15:54 ja pamiętam, że pod koniec lat 80. chodziłem w soboty, ale chyba nie we wszystkie i chyba nie przez cały rok szkolny. Ale równie dobrze może być pomyłka scenarzystów. To ciekawy wątek te kiksy. Jeden z większych dotyczył imienia synowej pani Marii, o czym była mowa. Odpowiedz Link Zgłoś
pizza_adoloran Wolne soboty/Leon 30.06.09, 18:17 U mnie w podstawówce, choć było to może jakieś 2 lata przed serialem, były dwa warianty planu lekcji: Plan A i Plan B. Plan A obejmował 5 a plan B sześć dni lekcyjnych. I raz bodaj w miesiącu szło się nieszczęsnym planem B. Jeśli zaś o dowcipy Leona idzie, to owszem, to są dowcipy z serii raczej "humor żydowski" (czyli opowiadany o Żydach przez Żydów przed wojną) a nie antysemickie docinki, z jakimi obecnie się takie pojęcie może niestety kojarzyć. Odpowiedz Link Zgłoś
nienawidzenienawidziec Re: Wolne soboty- do Pizzy 30.06.09, 18:56 Nie Pizza, to bylo dokladnie tak, ja pamietam. Wolne soboty w szkole (wszystkie) wprowadzili za Solidarnosci, dokladnie od roku szkolnego 1981/1982. Wczesniej chodzilo sie do szkoly w soboty, tyle ze u nas pozwalali wtedy przychodzic bez fartuszka, to byly tzw. kolorowe soboty. Tylko nie pamietam czy przez 1981, kiedy rodzice mieli jedna sobote w miesiacu wolna, to wtedy my tez zostawalismy w domu. Wiec dobrze czaisz, tyle ze planem B (6 dni) szlo sie 3 razy w miesiacu, a nie raz jak napisales Odpowiedz Link Zgłoś
nienawidzenienawidziec Re: Wolne soboty- do Pizzy 30.06.09, 18:59 natomiast zgadza sie ze do konca lat 80 tych byla jedna sobota pracujaca w miesiacu, ale nie dotyczylo to uczniow. od 1981 wszystkie soboty byly wolne/ pamietam jakim przezyciem bylo dla mnie, kiedy gdy wprowadzili wolne soboty pojawila sie na TVP1 sobotka o 9,00, alternatywa dla bardziej wtedy ugrzecznionego teleranka. sobotka byla jakby dla starszych dzieci, wtedy tez pojawilo sie slynne 5- 10- 15- kultowy program naszego dziecinstwa (rocznikow 70 tych) Odpowiedz Link Zgłoś
nienawidzenienawidziec Do Pandy 30.06.09, 19:01 no wlasnie, jako rocznik 1974 nie zalapalas sie na soboty w szkole. mial je jeden rok rocznik 1973, dwa lata rocznik 1972 (klasa I i II) i odpowiednio wiecej/wyzej Odpowiedz Link Zgłoś
nienawidzenienawidziec Re: Do Pandy 30.06.09, 19:04 w dzisiejszych dwoch odcinkach doswiadczamy niestety niemilej strony pracownikow instytutu....calo to plotkowanie o ciazy Ewy, Pawel zdradzajacy Jankowi.... ohyda. Mam wrazenie ze dzis mimo wszystko tak sie ludzi nie obgaduje i bardziej szanuje ich prywatnosc. Natomiast nie cierpie tej calej doktorki, przyjaciolki Ewy....co za okropna baba, wielka przyjaciolke udaje, a potem bedzie dalej scena z ta impreza u niej i paleniem papierosow. Odpowiedz Link Zgłoś
panda74 Re: Do Pandy 30.06.09, 19:27 Obawiam się, że niestety obgadywanie jest nadal w modzie, choć zależy jeszcze w jakim środowisku... :/ A porównując czasy dzisiejsze i "labiryntowe" przyszło mi dziś do głowy, że obecnie byłoby nie do pomyślenia tyle razy być na zwolnieniach lekarskich. Ewa pracuje niespełna 4 miesiące, a w sumie chyba częściej jest nieobecna w pracy. Zastanawiające, że to nie budzi niczyjego zdumienia (poza dzisiejszą troską Duraja, ale mam na myśli jej bezpośredniego szefa - Racewicza, no i Stopczyka). O ciągłych kawkach i zakupach w godzinach pracy nawet nie wspominam, a telefony za granicę ze służbowego telefonu? (Duraj do Szwajcarii, ale chyba ktoś o tym już napisał). Prawda jest taka, że w dzisiejszych czasach większość naszych labiryntowych bohaterów wyleciałaby z hukiem z roboty za takie numery :D Odpowiedz Link Zgłoś
nienawidzenienawidziec Re: Do Pandy 30.06.09, 19:36 oj Panda zdziwilabys sie... na panstwowych etatach w instutach i na uczelniach dalej sie tak pracuje...a co do ciazy to sie mylisz....wiekszosc kobiet praktycznie na cala ciaze idzie na zwolnienie...jak sie smial moj kolega- "dzisiaj ciaza to choroba" Odpowiedz Link Zgłoś
pizza_adoloran Re: Wolne soboty- do Pizzy 30.06.09, 23:11 nienawidzenienawidziec napisała: > Nie Pizza, to bylo dokladnie tak, ja pamietam. Wolne soboty w szkole (wszystkie > ) > wprowadzili za Solidarnosci, dokladnie od roku szkolnego 1981/1982. Oczywiście, pamięć bywa zawodna i nie wszystko się pamięta. Niemniej odnoszę wrażenie, że plan A i B miałem na 100% z BARDDZO DOBRZE PAMIĘTANĄ* wychowawczynią w klasach IV-VIII (1985-1990), ale nie cały czas, tylko w jednej lub w dwóch klasach. W 1981 nie chodziłem jeszcze do szkoły. > Wczesniej chodzilo sie do szkoly w soboty, tyle ze u nas pozwalali wtedy > przychodzic bez fartuszka, to byly tzw. kolorowe soboty. W mojej szkole niczego takiego nie było - widocznie co szkoła to obyczaj. > Wiec dobrze czaisz, tyle ze planem B (6 dni) szlo sie 3 > razy w miesiacu, a nie raz jak napisales Tu mam wątpliwości, bo "Plan B" - z tego co pamiętam - był przyjmowany jako zło konieczne, ale nie zajmował większości weekendów. Za to pamiętam inne przymusowe formy sobotniej rekreacji: sobotnie (obowiązkowe) sprzątanie całej szkoły, sobotnie obrabianie ogródka szkolnego itd. Chyab jednak indywiduwalnie decydowano o różnego rodzaju atrakcjach. * to nie jest komplement Odpowiedz Link Zgłoś
nienawidzenienawidziec Re: Wolne soboty- do Pizzy 01.07.09, 01:01 pewnie to jednak chodzi o to ze jedna sobota w miesiacu do konca lat 80 tych byla jednak pracujaca...mozliwe ze nie pamietam dokladnie...wiem tylko ze nauczyciele mieli w karcie nauczyciela zagwarantowany 5 dniowy dzien pracy, i w zwiazku z tym mieli wtedy w takim tygodniu jeden dzien wolny. ale mniejsza z tym,....zamiast dyskutowac o Labiryncie, zrobilismy sobie szkolne wspomnienia z lat 80 tych...ale moze wlasnie o to chodzi, ze ten serial budzi w nas to wszystko pozdrawiam, jutro dwa nowe odcinki Odpowiedz Link Zgłoś
nienawidzenienawidziec Re: Wolne soboty- do Pizzy 01.07.09, 01:02 czy ktos orientuje sie, czy przez cale wakacje godziny emisji sa te same? wyjezdzam na kilka tygodni, trzeba nastawic nagrywarke Odpowiedz Link Zgłoś
maciej.derbich.polska1 Re: Wolne soboty- do Pizzy 01.07.09, 11:39 Ja też dam sobie głowę uciąć, że plan A i B (teraz sobie przypominam, że tak to się nazywało) miałem pod koniec lat 80. Tylko nie pamiętam kiedy dokładnie, ale z pewnością nie przez 3 weekendy, a raczej raz w miesiącu. Wtedy rzeczywiście lekcje były trochę luźniejsze (można było np. oglądać 5-10-15 na świetlicy. Ale zgadzam się, że była to sprawa indywidualna, w zależności od miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
melapela2 Plan A / Plan B - rok 1986 03.08.09, 14:05 Pamiętam dwa plany lekcji. W obu była dokładnie ta sama liczba godzin tylko inaczej rozłozona. Wprowadziła to durna minister, która tłumaczyła, że jest bardziej efektywnie gdy nie ma za duzych przerw pomiędzy dnaimi nauki :/ Takie coś obowiązywało chyba tylko przez jeden rok szkolny. Labirynt kręcony był w latach 1989-1991, a z tego co znalazłam w necie ten myk z planami pojawił sie w 1986 r.: "Od 1 września 1986 roku Ministrem Oświaty i Wychowania została Joanna Michałowska-Gumowska. Co przyniósł nowego ten rok szkolny? Otóż zrezygnowano z zasady swobodnego ustalania przez rady pedagogiczne okresów ferii i odpracowywania dodatkowych dni wolnych w soboty. Wszystkie terminy były sztywno ustalone. Ponadto wszystkie szkoły zobowiązane zostały do prowadzenia zajęć dydaktycznych w jedną sobotę w miesiącu, tę, która była pracująca dla wszystkich. Weszło się tym samym w rytm pracy gospodarki narodowej-rodzice do pracy a dzieci do szkoły." Żródło: www.trabkiw.ug.gov.pl/samorzad/publikacje/elm_sob.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
tosenewrati2 Witam wszystkich fanów serialu 04.08.09, 15:14 Witam. Dzisiaj dołączam do forum dotyczącego jednej z najlepszych rzeczy, jakie kiedykolwiek wyprodukowała nasza wspaniała TVP. Dziękuję wszystkim, a szczególnie ''pizza_adoloran'' za tropienie śladów Labiryntu w stolicy. Tak się składa, że za miesiąc już będę mieszkać w Warszawie, więc nie omieszkam zrobić sobie kilu wycieczek wg podanych wskazówek ;) Heh fajnie, że to powtarzają na polonii (choć ja akurat oglądam na yt). Kojarzy mi się z przedszkolem i pierwszą klasą podstawówki. Nie wiele z tego czaiłam, ale lubiłam oglądać. Pamiętam zachwyt, jaki wzbudzały u mnie zabawki Oli. A scena, którą zapamiętałam najlepiej to Ewa jedząca śledzie, tuż po tym, jak dowiedziała się, że jest w ciąży. 20 lat o niej pamiętałam :) Najlepsza pierwsza seria pełna tej wspaniałej ''szarości'' :) Odpowiedz Link Zgłoś
pi-no-74 Re: Wolne soboty/Leon 30.06.09, 23:03 jej... U mnie też był plan A i Plan B. Dokładnie tak samo. Oczywiście w obu była taka sama liczba godzin lekcyjnych, więc raz w miesiącu rozkładała się tylko na 6 dni a nie na 5. I też było to w tym samym okresie tj. lata 85-86. Odpowiedz Link Zgłoś
pizza_adoloran Re: Wolne soboty/Leon 01.07.09, 07:24 pi-no-74 napisał: > jej... U mnie też był plan A i Plan B. Nic dziwnego, część piszących osób jest z tego samego rocznika bądź sąsiadujących. A tak w ogóle to nie wiem, nie ma się sensu spierać czy wolne soboty w szkołach były w 1984 czy w 1988, bo może i było tak, że różne województwa, albo i nawet różne szkoły, organizowały sobie pracę we własnym zakresie, wytyczonym przez dyrekcję (na podstawie jakichś przepisów, oczywiście). Zresztą, nie pamiętam już teraz czy w okresie, gdy miałem szkołę w soboty, taki sam plan mieli koledzy z innych szkół. Nie pamiętam i już, nieważne. A serial, wiadomo że wywołuje emocje i wspomnienia, bo jest w miarę naturalny. Wątpię czy współczesne seriale za 20 lat będą takowe wywoływać, skoro wszystkie wyglądają identycznie. Odpowiedz Link Zgłoś
megi1973 Re: Wolne soboty/Leon 01.07.09, 09:52 ciekawe jak dziś wygląda Zosia Karpińska-filmowa Ola córka Durajów Odpowiedz Link Zgłoś
maciej.derbich.polska1 Re: Wolne soboty/Leon 01.07.09, 11:45 Kiedyś był tu jakiś link do zdjęcia, chyba na naszej-klasie. Odpowiedz Link Zgłoś
maciej.derbich.polska1 Re: Wolne soboty/Leon 01.07.09, 11:45 Ale jednak w serialu jest niekonsekwencja, bo w tym samym odcinku, po tym, jak Racewiczowa budzi Martę (w sobotę) jest scena w instytucie i ktoś tam pyta Duraja, jak minęła niedziela. Więc jak to? :) Odpowiedz Link Zgłoś
pizza_adoloran Zosia K/niekonsekwencje 01.07.09, 12:34 photos.nasza-klasa.pl/9620691/1/main/3d053e4116.jpeg Tak wygląda dziś Ola Duraj. A z tymi niekonsekwencjami: wydaje mi się, że kręcono niektóre sceny hurtem, na zapas (czego dowodem to, że po śmierci Voita poszło jeszcze parę odcinków z jego udziałem) i autorzy nie do końca panowali nad tym, jaki dzień tygodnia pokazują. Pewnie dlatego w "Klanie" trzymają się już zasady, żeby wydarzenia rozgrywały się tylko jednego dnia. Odpowiedz Link Zgłoś
maciej.derbich.polska1 Re: Zosia K/niekonsekwencje 01.07.09, 16:00 Z pewnością. Tym niemniej wykrywanie niekonsekwencji to przednia zabawa ;) Odpowiedz Link Zgłoś
pizza_adoloran Bajbus dziś 01.07.09, 09:59 www.eurobuildcee.com/retailpolska/prelegenci/docs/126_94 Tu trzeba zjechać nieco niżej A na tej stronie jest jeszcze inne zdjęcie: tinyurl.com/m55nov Odpowiedz Link Zgłoś
maciej.derbich.polska1 Re: Bajbus dziś 01.07.09, 11:46 Szok!!! Tomek Sobota jeszcze siebie przypominał :), ale w tym przypadku jestem bezradny, gdybym nie wiedział, w życiu bym na to nie wpadł. Odpowiedz Link Zgłoś
maciej.derbich.polska1 Koleżanka Ewy. 01.07.09, 11:51 Co do Agaty - jako lekarz nie odradza Ewie picia wina. Dziś to nie do pomyślenia. W każdej przychodni wiszą plakaty informujące o skutkach picia alko w ciąży. Ewa nie pierwszy raz sięga zresztą po kieliszek ;) A w tym kieliszku wcale tak mało tego winka nie było. Tym razem p. Anna miała rację. Jeszcze co do Pawła - niezłe są te jego dąsy, choć można faceta zrozumieć. A reakcja Duraja na to info, że Ewa jest w ciąży - świetna (ta ze szklanką). Czy ktoś wie, kiedy uaktywni się pani Haneczka z sekretariatu Stopczyka? Aha i na koniec - świetna gra Jowity Miondlikowskiej w scenie kłótni z Racewiczową. Brawo! Odpowiedz Link Zgłoś
pizza_adoloran Re: Koleżanka Ewy. 01.07.09, 12:24 Luz, w dzisiejszym odcinku Ewa iła kawę, także zneutralizuje wino. Odpowiedz Link Zgłoś
maciej.derbich.polska1 Poserialowe losy postaci... 01.07.09, 12:31 Ciekawe, co dziś porabia Mateuszek? Odpowiedz Link Zgłoś
anmanika Re: Poserialowe losy postaci... 01.07.09, 12:40 A ja idę sobie popłakać w kącie, że nie mogę śledzić Labiryntu z wami. Odpowiedz Link Zgłoś
pizza_adoloran Re: Poserialowe losy postaci... 01.07.09, 15:27 maciej.derbich.polska1 napisał: > Ciekawe, co dziś porabia Mateuszek? Zapewne napisał maturę na temat polskich produkcji serialowych. Odpowiedz Link Zgłoś
niki1162 Re: Koleżanka Ewy. 03.07.09, 22:58 no wlasnie, juz pisalam na innym forum, Ewa pije bez umiaru, u Pawla Hanisza ze trzy kieliszki, kazala sobie dolewac,potem na spotkaniu z Pawlem i starym Haniszem. Z lekarka Agata, ktora wspomniala Annie, ze mala ilosc nie szkodzi, a Ewa miala duzy kieliszek. Teraz na kolacji u Sucheckich z Renata,przed Ewa stal tez kielich wina. Niby wtedy byly inne zalecenia lekarskie, sama wtedy w ciazy wypilam jeden kieliszek szampana na 9 miesiecy. Jednak zaluje tego do dzis, bo zaden lekarz nawet wtedy nie mowil wprost, zeby sie napic. A jesli nawet, to mial na mysli umoczenie ust w szampanie lub slabym winie, a nie te prawie codzienne kielichy Ewy. Odpowiedz Link Zgłoś
pasztet-1 lo dzizys !!! ale wyglada powaznie 01.07.09, 16:10 tak jakby mial po 40-stce a raczje tyle nie ma a jak ty go tu znalazles ??? Odpowiedz Link Zgłoś
pasztet-1 Re: Bajbus dziś 01.07.09, 16:13 wyglada na to, ze mozna sie do niego wybrac, bo podany jest adres na stronce, a poznac go mozna chyba jedynie po usmiechu ktory jest taki sam, niezmienny Odpowiedz Link Zgłoś
adastorun TOMEK SOBOTA 01.07.09, 14:58 Tomek Sobota o którym pisaliśmy nieco wyżej jest TYM Tomkiem z "Labiryntu". Napisał mi to na Golden Line. A. Odpowiedz Link Zgłoś
pizza_adoloran Re: TOMEK SOBOTA 01.07.09, 15:15 O, proszę. A coś Ci jeszcze napisał? Nie wiesz czy tu zagląda? Odpowiedz Link Zgłoś
maciej.derbich.polska1 Re: TOMEK SOBOTA 01.07.09, 15:58 Może zagląda, a może inni aktorzy zaglądają. To już o krok od spotkania forumowiczów z aktorami! Kto by nie chciał... Ech, rozmarzyłem się, sorki :) Odpowiedz Link Zgłoś
adastorun Re: TOMEK SOBOTA 01.07.09, 16:38 Potwierdził udział w "Labiryncie". Napisałem, żeby napisał coś więcej o serialu, najlepiej "od kuchni". Jak odpowie, to napiszę tutaj. Adam Odpowiedz Link Zgłoś
maciej.derbich.polska1 Niekonsekwencje? 02.07.09, 08:43 Chyba mam następną. Do Polski przyjechał prof. Reiter. Paweł jest wyraźnie zaskoczony jego obecnością w Instytucie. Jednak gdy Duraj odwozi żonę na lotnisko, mówi coś o spotkaniu z profesorem u Pawła. Czyżby młody Hanisz do niego dzwonił? Z innych rzeczy - po raz pierwszy pojawia się dozorca Duraja, pan Kazio. Odpowiedz Link Zgłoś
anmanika Re: Niekonsekwencje? 02.07.09, 10:16 A co za problem z tym spotkaniem? Ja już organizowałam taki jeden z aktorami z "07 zgłoś się" ;-) no i kontakt z dwoma osobami już mamy:)) Odpowiedz Link Zgłoś
sander_83 Agnieszka Robótka-Michalska w "Zmiennikach" (1986) 02.07.09, 19:49 witam po dłuuugiej przerwie, oto link: www.youtube.com/watch?v=bTYKChHwR4U oglądaj od minuty 5:25 :) Odpowiedz Link Zgłoś
nienawidzenienawidziec Jest Renatka!!!! 02.07.09, 20:02 Witamy Renatke!!!!! Po pierwsze... przyjemnosc patrzec na gre Chodakowskiej. Ale w 1989 nie budzila mojej sympatii...dzis widze ja raczej jako dodajaca wigoru calej akcji. A juz muzyka towarzyszaca jej przyjazdowi, sposob nagrywania- same nogi :), scena na centralnym...super. Oj, teraz sie zacznie Przy okazji wspomne o bialych skarpetkach i mokasynach Pawla, ktore mial na sobie w poprzednim odcinku podczas przyjecia profesora w domu, a takze- w dzisiejszym- sklepik w ktorym Renatka kupuje bulke- w tle widac puszke coli i pepsi, oraz....Ptasie Mleczko Wedla!!!! A scena z bajbusem, film porno... dla mnie majstersztyk. Wzielo mnie jeszcze jedno przeczucie..... czy przypadkiem nie okaze sie ze Ewa jest corka Hanisza???????? Dzieckiem tej kobiety ktora stary Hanisz poznal na wyjezdzie, a z czego zwierzyl sie Racewiczowej przed wywiadem? Bo ojca Renaty bedzie gral Bogdan Baer (badylarz pod warszawa), dzis juz swietej pamieci niestety,,, :(... ale czy Ewa nie bedzie miala innego ojca??? Odpowiedz Link Zgłoś
panda74 Odp.: Ojciec Ewy 02.07.09, 20:55 No oczywiście, że Hanisz okaże się tatusiem :) Odpowiedz Link Zgłoś
nienawidzenienawidziec Re: Odp.: Ojciec Ewy 02.07.09, 22:36 no wlasnie, przeciez teoria cudownych zabiegow okolicznosci w labiryncie dalej obowiazuje...vide ostatnio Pawelek dwukrotnie wpadajacy na Ewe i racewicza- a ci raz za raczke, raz pod raczke :) ale mam radoche, ogladam pierwszy raz powtornie po 20 latach, i wszystko przezywam na nowo :) Odpowiedz Link Zgłoś
nienawidzenienawidziec Re: Odp.: Ojciec Ewy 02.07.09, 22:38 dodam jeszcze ze wyjezdzam na dluuuuugie wakacje, nagrywarka nastawiona na 100 godzin nagrywania (dalem nawiasy czasowe zeby miec pewnosc ze nic nie strace) ale spoko- bede w Polsce, wiec bede na biezaco sledzil= godziny super- poranna emisja akurat na czas sniadania, przed wyjsciem na plaze :) Odpowiedz Link Zgłoś
panda74 Re: Odp.: Ojciec Ewy 03.07.09, 08:46 No tak, ja niestety wyjeżdżam w miejsce (też nad morze), gdzie nie odbierają TV Polonii... Gdyby puścili Labirynt na TVP1 lub TVP2 to też bym się cieszyła, a tak.. obejrzę do przyszłego piątku i finito znowu na długie lata :/ Odpowiedz Link Zgłoś
maciej.derbich.polska1 Re: Odp.: Ojciec Ewy 03.07.09, 10:55 Ostatnio mogliśmy zobaczyć, jak stary Hanisz denerwuje się, gdy przegrywa w szachy (a w zasadzie, gdy gra). Jak on traktuję tę p. Władzię. Odgania ją jak muchę. Pod koniec partyjki (Leon nie dał mu jeszcze mata, choć może sytuacja była już beznadziejna) ze złości rozbija figury. Nie dziwię się, że ma potem kłopoty z sercem. A, i jeszcze coś - gdy Leon czyta artykuł z gazety, to docierają do nas informacje, że Duraj rzucił się na złodziei i ich złapał (wcale bym się nie zdziwił przy jego temperamencie). W rzeczywistości jednak dostał w głowę i raczej na dłużej stracił przytomność. Poza tym ciekawe są te sensacyjne zakończenia, które zawieszają akcję w najciekawszym momencie. To sprawiało, że ludzie nie mogli się doczekać emisji kolejnego odcinka. No a kolejny odcinek nie zaczyna się od tej samej sceny, tylko wprowadza coś nowego. Dlatego czasem od sensacyjnego zakończenia przechodzimy do dość zwyczajnego początku (tak było w odc., gdy Marta wraca otumaniona eterem, a kolejny odc. już normalnie się zaczyna). Nie wiem, czy ktoś zwrócił uwagę, że na filmie, który Racewiczowa ogląda w studio (ten o trudnej młodzieży), występują członkowie punkowego zespołu Dezerter. W tym legendarny, nieżyjący już wokalista Skandal. Odpowiedz Link Zgłoś
maciej.derbich.polska1 Re: Odp.: Ojciec Ewy 03.07.09, 10:58 oczywiście występują w filmie, anie na filmie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
nienawidzenienawidziec Dynastia & Return to Eden :) 03.07.09, 14:44 Zauwazcie, ze renatka pojawia sie dopiero w 20 odcinku..jak wiadomo scenariusz pisany byl na biezaco. jestem na 100% pewien, ze scenarzysta czerparl pomysl z owczesnych dwoch mega hitow- wczesniejszego Powrotu do edenu (tam tez byla dobra Stefania i zla siostrzyczka Dzilli- zauwazcie ze tam byl tez mowtym ze Sara i Tom okazali sie przyrodnim rodzenstwem- jak tu okaze sie Pawel i Ewa- o ile sie nie myle, opierajac na tym co napisane wczesniej) Drugim przykladem byla oczywiscie Dynastia w 1989 roku. Dobra Cristel i zla Alexis, zreszta one nawet sie pobily podobnie jak dzis renata i Ewa. A kwiatki dzisiejszych odcinkow: renata- Jak bylam na Zachoooodzie (z charakterystycznbym odcieniem tego slowa_ renata- Bo my tam w Australii pijemy duzo coca coli....to zdanie pamietam do dzis sprzed 20 lat. Pamietam ze bylem wtedy tym zafascynowany- kazdy z nas przeciez uwazal Zachod za raj i osmy cud swiata. Zauwazcie ze we wczorajkszym odcinku Marta pyta sie Bajbusa- chcesz cos pic>? on- a co masz ?- coca cole- na to Bajbus z entuzjazmem- No jasne!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
nienawidzenienawidziec cudowne zbiegi okolicznosci 03.07.09, 17:05 no coz.....to juz nawet nie groteska.... to chyba jakas antyczna tragedia.... zeby w jednym odcinku, kolejne dwa cudowne zbiegi okolicznosci..... Ewka spotyka renatke (a swoja droga panienki zagrane swietnie, te ich miny), a potem Racewiczowa Adama z matka Bajbusa....... widze tu dwie niekonsekwencje... po pierwsze matka Bajbusa wyglada na 10 lat starsza od Racewicza, a ten zdaje sie gustowac w mlodszych panienkach (Ewa) jednak tu wyraznie robi sie miekki (a raczej twardy heheheheh) :) moze po prostu ma chec zakosztowac tego z kobieta doswiadczona :) a juz Marta z mamusia i braciszkiem na zakupach w dzien dziecka to jakis idiotyzm.... Marta najpierw chodzi do klubu, izoluje sie od rodzicow i udaje dorosla, a potem z mamusia po miescie po sklepach :) a swoja droga cena 20 dolarow za dzinsy z Pewexu jest autentyczna- sam pamietam jak mialem swoje pierwsze dzinsy z Pewexu- marmurki firmy Rifle za 21 dolarow- Jezus, ale mialem szpan w szkole :) Odpowiedz Link Zgłoś
tytoniowy_dym Re: cudowne zbiegi okolicznosci 03.07.09, 20:54 Wy na serio z tym ojcem Ewy-starym Haniszem? A czy później Ewa nie weźmie z Pawłem ślubu? to chyba kazirodztwo by było... Odpowiedz Link Zgłoś
pasztet-1 Re: cudowne zbiegi okolicznosci 03.07.09, 21:15 ogladaj dalej to sie dowiesz, ze pawel jest adoptowanym synem hanisza a ewa jego prawdziwa corka, stad mogli wziac slub Odpowiedz Link Zgłoś
tytoniowy_dym Re: cudowne zbiegi okolicznosci 03.07.09, 22:53 omg to widzę, że scenarzystów ostro poniosło. Hmmm a jakby określić status ewentualnych wnuków starego hanisza (oczywiście tych z pawłem)? Oto moje wnuki: po matce biologiczne po ojcu adoptowane?:P Odpowiedz Link Zgłoś
pizza_adoloran Re: cudowne zbiegi okolicznosci 03.07.09, 23:07 tytoniowy_dym napisała: > omg to widzę, że scenarzystów ostro poniosło. Hmmm a jakby określić status > ewentualnych wnuków starego hanisza (oczywiście tych z pawłem)? Oto moje wnuki: > po matce biologiczne po ojcu adoptowane?:P Hanisz zmarł, aktor odtwarzający jego rolę również, więc zaoszczędzono widzom tego typu dylematów. Odpowiedz Link Zgłoś
pizza_adoloran film z punkiem 03.07.09, 23:15 Czy to nie jest fragment słynnego dokumentu "Moja krew, twoja krew"? Odpowiedz Link Zgłoś
maciej.derbich.polska1 Re: film z punkiem 05.07.09, 09:25 Myślę, że to raczej film "Fala". A co do picia alkoholu w czasie ciąży: www.dziennik.pl/kobieta/dziecko/article396027/Picie_w_ciazy_to_skrajna_glupota.html Odpowiedz Link Zgłoś
monia515 Re: film z punkiem 10.07.09, 13:44 Fala to film z 1985 roku, więc to razcej nie ten film. Odpowiedz Link Zgłoś
malone01 Re: film z punkiem 10.07.09, 23:23 monia515 napisała: > Fala to film z 1985 roku, więc to razcej nie ten film. To NA PEWNO nie ten film. To prawdopodobnie fragment filmu dokumentalnego z 1982 r. w reżyserii Pawła Karpińskiego pt. "Jarocin 82", a we fragmencie tym występuje wokalista punk-rockowego zespołu "Dezerter" Robert "Robal" Matera. Odpowiedz Link Zgłoś
aspiryn30 Re: film z punkiem 26.08.09, 06:00 Gwoli ścisłości Racewiczowa ogląda w montażowni zlepek dwóch filmów: jeden to Jarocin 82, a drugi - "Śmierć kliniczna", dokument o zespole pod takową nazwą. Można go znaleźć na youtube. Odpowiedz Link Zgłoś
pasztet-1 drzwi wejsciowe do domu sucheckich 04.07.09, 23:44 ogladalac dzisiaj zauwazylem, ze jak sucheccy wychodza z domu to widac, ze drzwi otwieraja sie na zewnatrz na prawo i sa z drewna obite od wewnatrz poziomo deskami, natomiats gdy renata wraca wieczorem to widzimy juz drzwi wejsciowe od srodka, ktore otwieraja sie na lewo i od wewnatrz sa z takimi kwadratowymi wzorkami czy cos w tym stylu, bo juz dobrze tez nie pamietam, w kazdym razie inaczej niz gdy wychodizlo sucheccy to by oznaczalo, ze mieszkanie jednak tez jest w hali krecone Odpowiedz Link Zgłoś
mika.11 Re: drzwi wejsciowe do domu sucheckich 05.07.09, 19:03 Witam. Oj dawno mnie tu nie było ale odkąd znowu powtarzają "nasz" serial widzę że dyskusja rozgorzała na nowo. Pizza ogromny szacunek za zdobycie zdjęć młodych aktorów. Bajbus nie do poznania! Ale przypomniało mi się że kiedyś pisywała tu siostra serialowej Oli Duraj. Wystąpiła ona parę odcinków temu jako wnuczka Pani Marii. Kojarzycie? Chyba straciliśmy z nią kontakt a zdaje się że mogłaby mieć wiele ciekawostek do przekazania. Odpowiedz Link Zgłoś
pasztet-1 Re: drzwi wejsciowe do domu sucheckich 05.07.09, 23:35 ja z nia mma caly czas kontakt Odpowiedz Link Zgłoś
mokichanin Hit 26 odc 06.07.09, 18:03 Kilkuosobowa kolejka stojących przy słupku taxi. Oczekiwanie półgodzinne na taksówke było normalne. Tak, tak, tak to kiedys było:) Odpowiedz Link Zgłoś
pasztet-1 rozwiklanie i nawiazanei do tytulu serialu 06.07.09, 20:29 taka mala ciekawostka - w dzisiejszym odcinku guttman podczas rozmowy z mariola i haniszem mowi o labiryncie dla szczurow i porownuje go do labiryntu zycia czlowieka, co jest adekwatne do tytulu serialu, bo o nim w koncu jest ten serial Odpowiedz Link Zgłoś
maciej.derbich.polska1 Re: rozwiklanie i nawiazanei do tytulu serialu 10.07.09, 11:41 Chyba wszyscy na urlopie, bo serial trwa, a wpisów brak ;) Odpowiedz Link Zgłoś
sander_83 wywarek... 11.07.09, 00:23 Mam pytanko, co Marta, Bajbus i ich ekipa pili za wywarek na polu namiotowym? Czy to była wówczas jakaś moda na te wywarki? :) Z czego to było? Jak się ktoś orientuje, niech da znać... Odpowiedz Link Zgłoś
pi-no-74 Re: wywarek... 13.07.09, 22:14 widzieliście to ? --> film.wp.pl/idGallery,5010,idPhoto,198899,galeria.html Odpowiedz Link Zgłoś
pizza_adoloran Re: wywarek... 20.07.09, 10:12 Nie widziałem tego wcześniej, dzięki za link. Co do wywarku, przepisu niestety nie znam. Odpowiedz Link Zgłoś
mokichanin Mam nowy błąd 13.07.09, 22:55 W dzisiejszym odcinku (38) na baletach gdzie poszła Marta z ojcem, podrywa ją nie kto inny tylko... póżniejszy Maciek Derbich (przedstawiający się tutaj jako Jacek). Odpowiedz Link Zgłoś
1_olo Re: problem z dzwiękiem 14.07.09, 12:25 czy u Was tez we wczorajszym odcinku był problem z głosem - były straszne szumy? Odpowiedz Link Zgłoś
mokichanin Re: problem z dzwiękiem 14.07.09, 12:59 1_olo napisała: > czy u Was tez we wczorajszym odcinku był problem z głosem - były > straszne szumy? U mnie nic nie szumiało. Ale faktem jest że ścieżka dialogowa strasznie cicha jest. Odpowiedz Link Zgłoś
sander_83 Re: problem z dzwiękiem 15.07.09, 14:48 Z tym odcienkiem w tej scenie, gdy Marta wraca nocą po baletach u Hellera podchmielona do domu, zawsze byly problemy i te szumy o ktorych wspominacie, zawsze goscily przy tej scenie, jak pamietam z poprzednich powtorek. Chyba takie nagranie... Odpowiedz Link Zgłoś
aparatczyk-s Re: Serial "W Labiryncie" - gdzie kręcono? 15.07.09, 11:42 Czy ktoś zwrócił uwagę na "przepiękny" sweter, który miał na sobie Białek we wczorajszym odcinku w czasie zakupów w Pewexie? Jakoś znajomo wyglądał, ciekawe czy to nie ten sam, który miał "pasować do wszystkiego" Racewiczowej, hehehe? I jeszcze jeden, stary błąd - syn pani w odcinku, gdzie była wtopa z imieniem synowej panii Marii, jej filmowy syn zwracał się do Guttmana per "wujku Leonie", a w następnych uparcie tytułuje go "panem Leonem" Odpowiedz Link Zgłoś
pizza_adoloran ciuchy 20.07.09, 10:13 Tak to wyglądało. Za to dres Pumy, który dostała Marta i w którym jakiś czas będzie się pojawiać na ekranie, zobaczymy w II serii na Krystynie Duraj. Odpowiedz Link Zgłoś
wasa Re: Serial "W Labiryncie" - gdzie kręcono? 15.07.09, 18:51 Następny błąd: Podczas sceny, gdy Suchecka sprowadza księdza do szpitala do dziecka Ewy, ta ją informuje, że ochrzciła małego zaraz po urodzeniu. A później (chyba jakoś 2-4 odcinki później) w wiili obie zastanawiają się nad imieniem dla dziecka. A takie rzeczy to się przy chrzcie załatwia... Odpowiedz Link Zgłoś
pi-no-74 Re: Serial "W Labiryncie" - gdzie kręcono? 20.07.09, 21:15 ojjj, chyba rzeczywiście się urlopy zaczęły.. Juz 5 dni nikt nie zagląda Odpowiedz Link Zgłoś
violka30 Re: Serial "W Labiryncie" - gdzie kręcono? 20.07.09, 21:31 już pytałam na forum seriale, czy ta pani to TA danuta lato? nasza-klasa.pl/profile/7343863 Odpowiedz Link Zgłoś
pasztet-1 Re: Serial "W Labiryncie" - gdzie kręcono? 26.07.09, 19:53 zaczely, zaczely... przez to stracilem cale 2 tygodnie odcinkow Odpowiedz Link Zgłoś
violka30 Re: Serial "W Labiryncie" - gdzie kręcono? 20.07.09, 21:30 już pytałam na forum seriale, czy ta pani to TA danuta lato? nasza-klasa.pl/profile/7343863 Odpowiedz Link Zgłoś
pizza_adoloran Marta Klubowicz w "Twoim Imperium" 22.07.09, 10:21 To tak z okazji nastania drugiej serii w powtórce. Wprawdzie nie mówi tu o "labiryncie", ale że bardzo rzadko ją widać w mediach, to zamieszczam: img169.imageshack.us/img169/3091/skanuj0001p.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
tytoniowy_dym kolejna wpadka 23.07.09, 10:55 W dzisiejszym odcinku kolega mówi do Piotrka "Chcesz spróbować Tomek?":D Odpowiedz Link Zgłoś
violka30 Re: kolejna wpadka 23.07.09, 16:30 stan uzębienia większości dorosłych aktorów-znak czasów:) a moda? pisaliście, że aktorzy występowali głównie we własnych ubraniach... zauważyłam, że jedynie ubierający się w ponadczasową klasykę (płaszcz, kapelusik, rękawiczki) pan Wiesław Drzewicz nie wygląda zabawnie z perspektywy dzisiejszego widza; Odpowiedz Link Zgłoś
pizza_adoloran Re: kolejna wpadka 23.07.09, 22:35 violka30 napisała: > stan uzębienia większości dorosłych aktorów-znak czasów:) No niestety, ale wtedy tak ludzie wyglądali. Trudno żeby nagle Leon pojawił się z białą i lśniącą klawiaturą a la "Moda na sukces" > a moda? pisaliście, że aktorzy występowali głównie we własnych ubraniach... > zauważyłam, że jedynie ubierający się w ponadczasową klasykę (płaszcz, > kapelusik, rękawiczki) pan Wiesław Drzewicz nie wygląda zabawnie z perspektywy > dzisiejszego widza; Przy niektórych strojach pana Drzewicza (tureckie jeansy) jednak bym polemizował... Odpowiedz Link Zgłoś
violka30 Re: kolejna wpadka 23.07.09, 23:19 pizza_adoloran napisał: > Przy niektórych strojach pana Drzewicza (tureckie jeansy) jednak bym polemizowa > ł... no tak, miałam na myśli raczej okrycie wierzchnie:) a Marta spacerując chodnikiem (w scenie, w której spotkała bajbusa jadącego autem) jest odziana w ortalionową kurtkę w kształcie sterowca:) Odpowiedz Link Zgłoś
aparatczyk-s Re: kolejna wpadka 24.07.09, 16:58 Co prawda wpadka nie z dziedziny mody, a nieco innej - jedno ze zdjęć, które Sucheccy otrzymali w przesyłce ze Szwajcarii, przedstawia bobasa hasającego na kocyku rozłożonym na zielonej trawie. Co jak co, ale Szwajcaria to nie żadne tropiki, a "odcinkowa aura" wskazuje raczej na przedwiośnie... Odpowiedz Link Zgłoś
perelkadg1 Re: kolejna wpadka 29.07.09, 10:39 Nie wiedziałam do jakiego tematu to zaliczyć. Chodzi o odmianę Renaty. Zauważyłam, że w ciągu ostatnich miesięcy bardzo spoważniała i w bardzo krótkim czasie postarzała się o dobre kilka lat. Odpowiedz Link Zgłoś
aparatczyk-s Re: kolejna wpadka 29.07.09, 11:39 Po prostu scenarzyści postanowili, że postać Renaty w końcu zda sobie sprawę ze swojego wieku ;-) A jeśli chodzi o kolejne wpadki i nieścisłości - Danka Meyer odjeżdżała spod kamienicy Racewiczów Audi 80/90, natomiast na parking, gdzie zgubiła kluczyki zajechała Mercedesem 190, który zresztą chyba pojawi się w kolejnych odcinkach jako wóz zgoła innego bohatera. Odpowiedz Link Zgłoś
perelkadg Re: kolejna wpadka 25.08.09, 10:43 Jak ma w końcu na imię brat Marka Siedleckiego? Bo kiedy Dorota szła do szpitala to było podane, że Karol a teraz znowu mówią na niego Marian... Czy to kolejne przeoczenie? Odpowiedz Link Zgłoś
adoloran.pl Re: kolejna wpadka 13.09.09, 18:48 > W dzisiejszym odcinku kolega mówi do Piotrka "Chcesz spróbować > Tomek?":D W którym? W 55 ("Nóż" - leciał 23 lipca)) na pewno nie - kolega mówi do Piotrka: "Chcesz spróbować MAŁY?". Odpowiedz Link Zgłoś
wrednamagda2 Agnieszka Robótka- Michalska 05.10.09, 17:33 W "Czterdziestolatku 20 lat później". w670.wrzuta.pl/obraz/4Zb7bbTfwQy/zdjecie0192 w670.wrzuta.pl/obraz/6LmIbvEQ0X8/zdjecie0193 Jakość zdjęć niestety kiepska. Odpowiedz Link Zgłoś
pizza_adoloran Zdjęcia miejsc z labiryntu 05.10.09, 19:22 O matko, jak ona wygląda, jakby była własną ciotką! A to przecież tuż po "Labiryncie". A propos naszego serialu, bo wątek przygasł, od kiedy zakończono emisję. Polecam stronę, wykonaną przez fanów serialu adoloran.pl/ na której autorzy zebrali do kupy wiele interesujących faktów, ciekawostek itp. Nie mam wprawdzie swojego udziału w jej tworzeniu, ale można na niej zobaczyć zdjęcia, mojego autorstwa, które raz na jakiś czas jej opiekunom podsyłam. Te i inne zdjęcia labiryntowych miejsc (i nie tylko) można także oglądać tutaj Zapraszam. Odpowiedz Link Zgłoś
pizza_adoloran niekonsekwencje lokalizacyjne 28.07.09, 10:42 Już kiedyś o tym wspominałem, że Ostoja mówi Janinie, którą spotyka pod sklepem "Grześ", że mieszka niedaleko w bloku (a mieszka w kamienicy). Dziś w odcinku, pokazującym owo spotkanie, zauważyłem, że Ostoja z Janiną, już pod koniec sceny, pokazują sobie nawzajem domy, w których mieszkają. Ostoja mówi "Mój blok to tam jest" i wskazuje ręką a Janina mówi "A córka to tu mieszka" i też wskazuje. Tak naprawdę jednak pokazują w zupełnie inną stronę, niż rzeczywiście ustawione są budynki. img228.imageshack.us/img228/5686/niekonsekwencje.jpg Tu dokładnie widać gdzie mieszka Ostoja i gdzie Durajowie oraz gdzie jest sklep-miejsce spotkania. Czerwone strzałki z komentarzami to oznaczenie kierunków, które Janina i Ostoja wskazali jako lokalizację swoich domów. Odpowiedz Link Zgłoś
sander_83 Re: niekonsekwencje lokalizacyjne 28.07.09, 16:52 swoją drogą to szlag by mnie trafił, gdyby teściowa była tak częstym gościem u mnie i jeszcze w dodatku nocowałaby czasem... Ciekawe czemu nigdy nie krecono scen w rzeczywistym domu matki Kryśki, tylko niemal zawsze u niej. Nawet jej Schadzki z Ostoją, które będą w późniejszych odcinkach, także niemal zawsze będą miały miesce w mieszkaniu Durajów :) Odpowiedz Link Zgłoś
panda74 Re: niekonsekwencje lokalizacyjne/ śmieszna scena 28.07.09, 17:12 sander_83 napisał: > > Ciekawe czemu nigdy nie krecono scen w rzeczywistym domu matki > Kryśki, tylko niemal zawsze u niej. Nawet jej Schadzki z Ostoją, > które będą w późniejszych odcinkach, także niemal zawsze będą miały > miesce w mieszkaniu Durajów :) Może ze względów oszczędnościowych? Łatwiej było usytuować "schadzki" w mieszkaniu jej córki, niż wynajmować kolejne mieszkanie lub budować dekoracje... Tak mi się przynajmniej wydaje. Z kolei jeśli chodzi o nazywanie przez Ostoję kamienicy blokiem, to też to zauważyłam, ale myślałam, że to jakieś przejęzyczenie, poza tym nawet obecnie całkiem sporo ludzi (niestety) nazywa kamienice blokami... Z rzeczy zabawnych - ubawiła mnie jak zawsze do łez wczorajsza scena, kiedy Stopczyk "celuje" z pistoletu w panią Haneczkę :D Bomba!! Odpowiedz Link Zgłoś
pizza_adoloran Kto nigdzie nie mieszka? 28.07.09, 18:09 Poza tym dzięki temu, że sceny Ostoja-Janina mają miejsce w mieszkaniu Durajów, łatwiej o różnego rodzaju "nakrycia", wpadki itp. A z często pojawiających się na ekranie osób, chciałem zauważyć, że nie widzimy nigdy, jak mieszkają na przykład: - Mariola (mieszka u ciotki, ale zawsze widzimy ją w pracy, na uczelni lub u kogoś w domu), - Ostoja (widzimy go wprawdzie w jego kamienicy, ale albo na schodach, albo u Racewiczów) - Staszek (tylko u Racewiczów, na dworze no i raz w izbie dziecka) - Pani Bożenka (w pracy, w firmie Stopczyka za Żelazną Bramą) - Monika Szczerbicka, koleżanka Danki i Joanny (u nich w domach, w studiu mody lub w plenerze) Nie liczę postaci pojawiających się sporadycznie typu studenci z roku Derbicha czy trzecioplanowi pracownicy instytutu. Odpowiedz Link Zgłoś
barti1982 zerknijcie na ten link 28.07.09, 15:27 Na stronie www.filmweb.pl - w artykule o serialu "W labiryncie" pojawił się taki link: www.osloskop.net/r/48496.html To są odcinki? Da się to jakoś ściągnąć? Odpowiedz Link Zgłoś
pizza_adoloran Re: zerknijcie na ten link 28.07.09, 16:36 Z tymi linkami, zaczynającymi się od "edk://..." to zdaje się jest tak, że musisz mieć program typu p2p (w tym przypadku bodaj EMule, ale nie dam głowy, bo nie używam) i jak już go sobie zainstalujesz, to wklepujesz te linki w jakieś okienko w stylu "download by url" i dopieor wtedy możesz ściągnąć plik. Odpowiedz Link Zgłoś
matyldonka1 Re: zerknijcie na ten link 28.07.09, 19:19 Pizza_adoloran ma rację. Musisz wgrac sobie program Emule i klikajac na ponizsze linki ze strony www.osloskop.net dodawac po kolei odcinki do ściągniecia. Jakosc tych odcinków nie jest zadowalająca, wiec osobiście wolę oglądać co jakis czas dalsze perypetie bohaterów na you tube. Odpowiedz Link Zgłoś
mokichanin Re: zerknijcie na ten link 28.07.09, 22:42 Tu macie w normalnym rapidshare: www.exsite.pl/seriale/140589- rs-w-labiryncie-1988-1990-tvrip-avi.html Odpowiedz Link Zgłoś
barti1982 Re: zerknijcie na ten link 28.07.09, 23:48 Dziękuję za odpowiedź pizza :) Jednak zdecydowałem się ściagnąć odcinki z youtube. P.S. Wątek śledzę od poczatku jego powstania i uważam, że jest świetny. Mam na dzieję, że w przyszłości doczekamy się jakiejś dobrej strony internetowej o "W labiryncie" (podobnej do: www.zmiennicy.com) Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
perelkadg1 Odmiana Renaty 29.07.09, 10:44 Nie wiedziałam do jakiego tematu to zaliczyć. Chodzi o odmianę Renaty. Zauważyłam, że w ciągu ostatnich miesięcy bardzo spoważniała i w bardzo krótkim czasie postarzała się o dobre kilka lat. Odpowiedz Link Zgłoś
annulina Piosenka 29.07.09, 11:53 Mam pytanie o piosenkę, którą słuchał Maciek na słuchawkach, w momencie gdy ciotka weszła do niego do pokoju. Były tam słowa "... O Ewo, żyjesz...." ;), piosenka ta już chyba z 1 raz się pojawiła wcześniej w domu Racewiczów, z góry dziękuje :) Odpowiedz Link Zgłoś
madee1 Re: Piosenka 29.07.09, 12:09 www.tekstowo.pl/piosenka,fatum,demon.html 'Demon', nie 'Ewo' :) Odpowiedz Link Zgłoś
thelpd Re: Piosenka 29.07.09, 12:14 Piosenka: DEMON Słowa piosenki: Wojciech Niżyński Muzyka piosenki: Fatum (zespół), Paweł Karpiński Wykonanie piosenki: Fatum (zespół) Każdego dnia tysiące kłamstw Na Twoich oczach wali się świat Każdego dnia dławi Cię strach Z lustra spogląda zmęczona twarz Ref. Bo demon żyje w każdym z nas Bo demon żyje w każdym z nas Każdego dnia o życie grasz Ale w tej grze jesteś bez szans Runę do bram dobra i zła Zwycięża Boga wściekłość i wrzask Musi wciąż grać, zakwita bank, to hazard Twój Jeśli chcesz żyć, ryzykuj śmierć Ref. I w każdą noc, gdy budzisz się Z powiek opada koszmarny sen Ogień i dym, pajęcza sieć Czaszkę rozrywa jej głuchy śmiech Musi wciąż grać, zakwita bank, to hazard Twój Jeśli chcesz żyć, ryzykuj śmierć Odpowiedz Link Zgłoś
thelpd Re: Piosenka 29.07.09, 12:24 Tu można posłuchać tej piosenki: http://odsiebie.com/profil/grejsu.html?dir=189077 Odpowiedz Link Zgłoś
annulina Re: Piosenka 29.07.09, 19:26 HAHA dziękuje bardzo ! Nie wiem czemu słyszałam EWO, lub ELO, dziękuje jeszcze raz :) Odpowiedz Link Zgłoś
switonemsi Re: Serial "W Labiryncie" - gdzie kręcono? 29.07.09, 13:07 Fajnie, ze znow w TV leci :D Odpowiedz Link Zgłoś
pizza_adoloran śmieszne wpadki c.d. 30.07.09, 19:03 W drugim z dzisiejszych odcinków Ostoja skarży się na swoją administrację osiedlową pani Janinie: "W naszym bloku winda już trzy dni nie chodzi!" Biorąc pod uwagę, że w kamienicy Ostoi w ogóle nie ma windy, obawiam się że niewiele wskórał swoimi petycjami. Ciekawe tylko czy wcześniej wydawało mu się, że winda chodziła... Odpowiedz Link Zgłoś
pasztet-1 Re: śmieszne wpadki c.d. 30.07.09, 19:40 haha tez mialem o tym pisac, tak samo jak o tym co juz wczesniej nie pisales tzn o tym ze ostoja mowil i pokazywal bloki a mieszka w kamienicy Odpowiedz Link Zgłoś
bydgoszczanin3 Re: śmieszne wpadki c.d. 30.07.09, 19:42 trwaja mistrzostwa swiata wiec jest to albo czerwiec albo lipiec a Renatka z Joanna po spotkaniu w AA pomykaja w zimowych plaszczach:) Tak samo Piotrek ze Staszkiem,raz sa w krotkich koszuleczkach,raz w kurtkach.Dziwny to byl czerwiec,hehe. Co do calego sierialu to w zasadzie wszysko ciagna Kondrat,Skarga i Chodakowska, dzieki nim caly ten serial zyje i nie widze w zasadzie nikogo innego ktory moglby grac za nich Odpowiedz Link Zgłoś
annulina Re: śmieszne wpadki c.d. 30.07.09, 21:55 "trwaja mistrzostwa swiata wiec jest to albo czerwiec albo lipiec a Renatka z Joanna po spotkaniu w AA pomykaja w zimowych plaszczach:) " Heeh to samo sobie pomyślałam oglądając dzisiejszy odcinek :) Odpowiedz Link Zgłoś
pizza_adoloran Re: śmieszne wpadki c.d. 30.07.09, 22:08 annulina napisała: > "trwaja mistrzostwa swiata wiec jest to albo czerwiec albo lipiec a > Renatka z Joanna po spotkaniu w AA pomykaja w zimowych plaszczach Myślę, że zmroziła je świadomość konsekwencji nadużywania alkoholu. Odpowiedz Link Zgłoś
mokichanin Re: śmieszne wpadki c.d. 30.07.09, 22:17 > annulina napisała: > > > "trwaja mistrzostwa swiata Myślę iż warto tutaj nadmienić że w mistrzostwach tych zespół Polski nie występował więc wszystkie wątki poświęcone meczom (rozmowy w laboratorium, kibicowanie Racewiczów) nie dotyczyły naszej drużyny:) Odpowiedz Link Zgłoś
aparatczyk-s Re: śmieszne wpadki c.d. 30.07.09, 23:48 One w tych płaszczykach wyglądają jak bojowniczki ruchu oporu z serialu "Allo Allo", hehehe. A swoją drogą, wszyscy smęcą wciąż o milicji, chociaż bodajże od końca kwietnia 1990 roku została przekształcona w policję. Tak sobie myślę - kto wie, czy odcinków "czerwcowych" nie kręcono nawet i 2 miesiące wcześniej - wtedy i płaszcze miałyby swoje uzasadnienie! Odpowiedz Link Zgłoś
sander_83 Re: śmieszne wpadki c.d. 30.07.09, 23:52 W odc. 68 Adam pyta Joanny i Marty, czy nie widziały jego balografu. Marta odpowiada, że Piotrek zabrał pewnie do szkoły aby przyszpanować. Ciekawe, skoro w odc. 67 jest koniec roku szkolengo i Piotrek pokazuje świadecwo Adamowi, a Marta pani Lenie... Odpowiedz Link Zgłoś
thelpd Re: śmieszne wpadki c.d. 31.07.09, 11:58 Bo przez pierwszy miesiąc wakacji Piotrek dorabiał w szkole jako portier. Tylko tego nie pokazali jednak miało być w trzeciej części serialu. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
pizza_adoloran Re: śmieszne wpadki c.d. 01.08.09, 11:42 aparatczyk-s napisał: > A swoją drogą, wszyscy smęcą wciąż o milicji, chociaż bodajże od > końca kwietnia 1990 roku została przekształcona w policję. Tak sobie myślę - kto wie, czy odcinków "czerwcowych" nie kręcono nawet >i 2 miesiące wcześniej - wtedy i płaszcze miałyby swoje >uzasadnienie! 1. Na pewno odcinki kręcono z wyprzedzeniem (dowodem niech będzie czołówka nowej serii, z nieruchomymi zdjęciami z przyszłych odcinków), więc kręcić to mogli nawet i w kwietniu. W płaszczach chodzą także Ostoja i pani Janina. 2. Wyrażenie się per "milicja" może wynikać z tego, że starsi ludzie nie przyzwyczajają się tak od razu do wszystkich zmian i dla takiej pani Janiny skoro od 40 lat była milicja, to trudno się tak z dnia na dzień przełączyć. Na tej samej zasadzie wiele osób w styczniu zapisuje odruchowo datę z zeszłym rokiem a nie z bieżącym. Odpowiedz Link Zgłoś
pasztet-1 Re: śmieszne wpadki c.d. 31.07.09, 16:04 to nie jest jakies nieprawdziwe... pamietam dobrze czerwiec i maj 2005 jak lazilem w zimowej kurtce !!! wiec jest mozliwa taka zimna wiosna Odpowiedz Link Zgłoś
mokichanin Re: śmieszne wpadki c.d. 31.07.09, 17:19 W dzisiejszym odcinku podczas rozmowy Duraja z Siedleckim odnośnie udostepnienia mieszkania na randkę w tle wisi kalendarz z zaznaczoną datę 27 grudnia! To już w ogóle abstrakcja. Odpowiedz Link Zgłoś
shatmach Małgorzata Lorentowicz 01.08.09, 20:29 Przed chwilą TVP Info wyemitowało film dokumentalny o Powstaniu Warszawskim "... za każdy kamień Twój...". W filmie tym pojawiły się wypowiedzi Małgorzaty Lorentowicz. Film z 2004 roku czyli mozna było tam zobaczyc aktorke na rok przed smiercią. Fryzura od lat ta sama tylko duzo więcej zmarszczek i bardzo zmęczona twarz. Mówiła takim spokojnym cichym głosem. Odpowiedz Link Zgłoś
sonny_sasoon bynajmniej 17.08.09, 14:55 w kamienicy rozbrat 32 jest winda! wiem o tym, bo tam mieszkam Odpowiedz Link Zgłoś
pizza_adoloran Re: bynajmniej 17.08.09, 21:19 O, proszę. Ale windy chyba nie są wszędzie w kamienicy, znaczy na każdej klatce? Bo gdy filmowana jest klatka Racewiczów, nie widać niczego, co by windę przypominało, a i sami Racewiczowie z Ostoją poruszają się schodami. Czy byłeś świadkiem powstawania "W labiryncie" w kamienicy na Rozbrat? Odpowiedz Link Zgłoś
sonny_sasoon niestety nie 19.08.09, 14:52 mieszkam tutaj od dopiero od kilku lat. Co do pytania - nie jestem pewien czy to w ogóle moja klatka, chociaż byc może drzewiej tak wyglądała. U mnie ze schodów winda jest widoczna. Aha, ja też poruszam się tylko schodami :) Odpowiedz Link Zgłoś
pizza_adoloran Pytanie o korty na Solcu 02.08.09, 11:41 W jednym z odcinków Duraj, Racewicz i Stopczyk spotykają się na kortach tenisowych. W którym dokładnie miejscu znajdują się bądź znajdowały? Załączam zdjęcia. img440.imageshack.us/img440/246/1011529z.jpg img23.imageshack.us/img23/9104/1011530.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
mae12 Re: Pytanie o korty na Solcu 07.08.09, 16:48 Prawdopodobnie, to jest ten kort: Śródmiejski Ośrodek Rekreacji "SOLEC". Warszawa, ul. Solec 71 www.wosir.waw.pl/?pid=100 Odpowiedz Link Zgłoś
pizza_adoloran Re: Pytanie o korty na Solcu 07.08.09, 17:56 Na stówę ten. Dziękuję! Odpowiedz Link Zgłoś