Dodaj do ulubionych

Rzeka Tajemnic dziś o 21.45 w tvn

03.02.07, 19:17
nie moge sie doczekac!
Obserwuj wątek
    • stara.krupczatka Re: Rzeka Tajemnic dziś o 21.45 w tvn 03.02.07, 19:26
      i słusznie- bo to świetny fim:) I S. Penn genialny- zresztą chyba nawet za tę
      rolę Oscara dostał.
      • paddinktun Re: Rzeka Tajemnic dziś o 21.45 w tvn 03.02.07, 19:38
        Penn jest najczesciej genialny w swych rolach, ale co widzicie w "Rzece"? Ja
        sie dwukrotnie przymierzalam do tego filmu i zdolalam dotrwac do polowy (a
        jestem wytrzymala). Jesli morderca nie jest Robbins (nic tu nie zdradzam,
        narracja jest tak prowadzona jakby on byl podejrzany) to film jest wybitny, ale
        boje sie, ze jednak Robbins zabil i wowczas mamy tylko dramat psychologiczny a
        nie pokrecony thriller kryminalny.
        • spacey1 Re: Rzeka Tajemnic dziś o 21.45 w tvn 04.02.07, 00:42
          już mogę ;)
          Nie bój się, to nie Robbins zabił, więc film jest wybitny.
          Właśnie to moim zdaniem, jak sie intryga rozwiązuje oraz co sie dzieje przez
          cały ten czas w świadomości bohaterów (głównie Jimmiego i Dave'a) czyni ten film
          czymś dużo więcej, niż tyko kolejnym kryminałem. Ciekawe, co piszesz. TYLKO
          dramat psychologiczny a nie AŻ pokręcony thriler kryminalny... ciekawe
          • gonzoxx1 Re: Rzeka Tajemnic dziś o 21.45 w tvn 04.02.07, 09:58
            a najlepsza jest żona Jimmiego... tak naprawdę była zadowolona z rozwoju
            sytuacji (1 - najstarsza córka, oczko w głowie Jimmiego zabita - problem z
            hierarchią w domu z głowy, 2 - pozycja Jimmiego w śrdodowisku wzrosła)
            • paddinktun Re: Rzeka Tajemnic dziś o 21.45 w tvn 04.02.07, 12:43
              Dokladnie. Taka Lady Makbet.
          • paddinktun Re: Rzeka Tajemnic dziś o 21.45 w tvn 04.02.07, 12:45
            spacey1 napisała:
            Ciekawe, co piszesz. TYLKO
            > dramat psychologiczny a nie AŻ pokręcony thriler kryminalny... ciekawe

To oddaje moje prostackie gusta filmowe ;)) Zartuje. Teoretyzowalam, wiec sie
            przejechalam z nazewnictwem.
    • alex_koz Re: Rzeka Tajemnic dziś o 21.45 w tvn 03.02.07, 19:45
      ja nie widzialam, wiec sie ciesze ze bede miala okazje bo slyszalam tylko dobre
      opinie, i oczywiscie Oskary.
    • paddinktun Rzeczywiscie 04.02.07, 12:11
      przez pierwsza polowe film moze sie wydawac nudny, ale potem akcja tak sie
      zageszcza, ze brak tchu. I okazuje sie, ze nie jest to kryminal, ale antyczna
      tragedia.
      • stara.krupczatka Re: Rzeczywiscie 04.02.07, 12:30
        no widzisz?:)warto było:)
      • adres_pomocniczy Re: Rzeczywiscie 04.02.07, 14:05
        Film nudny jak flaki z olejem. Usnelam w polowie. Co za gniot :/
    • kate-gun Re: Rzeka Tajemnic dziś o 21.45 w tvn 04.02.07, 15:27
      obejrzalam wczoraj, glownie ze wzgledu na to, ze gral tam Sean Penn.
      i coz moge powiedziec, film dobry, Robbins doskonaly, zreszta Bacon i Penn
      rowniez, aczkolwiek nie wiem za co ten Oscar dla tego ostatniego. zagral
      dobrze, ale ten aktor naprawde mial o wiele wiecej ciekawszych i bardziej
      genialnych rol, jak chocby w "Ofiarach Wojny", "Przed egzekucja" [!] czy w "21
      gramach".

PS: chlopaczki od razu wydali mi sie podejrzani ;)
      • alexanderson Re: Rzeka Tajemnic dziś o 21.45 w tvn 04.02.07, 16:53
        kate-gun napisała:
        > PS: chlopaczki od razu wydali mi sie podejrzani ;)

Tyle, że nie rozwiązanie zagadki kryminalnej było tu najważniejsze...
        • kate-gun Re: Rzeka Tajemnic dziś o 21.45 w tvn 04.02.07, 17:31
          alez oczywiscie. to bylo tylko tak nawiasem mowiac.
          btw, strasznie podobal mi sie gest Bacona w kierunku Penna. ten "strzal z
          pistoletu". wprowadza male niedopowiedzenie, gdyz myslalam, ze policjant w imie
          starej przyjazni przymknie oko na zbrodnie Jimmiego.
          • wrocool Re: Rzeka Tajemnic dziś o 21.45 w tvn 04.02.07, 18:41
            mysle ze ten gest Bacona na koncu nie oznaczal ze wsadzi Penna za kratki za
            moredrstwo...
            • alexanderson Re: Rzeka Tajemnic dziś o 21.45 w tvn 05.02.07, 17:04
              A ja myślę, że będzie próbował, ale mu się nie uda, bo jedynym dowodem jest
              zeznanie Jimmy'ego, a ten się nie przyzna po tym, jak rozgrzeszyła go żona.
              Jest teraz królem przedmieścia.
    • azazela Re: Rzeka Tajemnic dziś o 21.45 w tvn 04.02.07, 17:55
      aktorzy rewelacyjni, cala 3!
      ale sam film troche nudnawy a moze poprostu nie jestem obiektywna bo nie lubie
      estwooda
      • alex_koz Re: Rzeka Tajemnic dziś o 21.45 w tvn 04.02.07, 18:03
        i nie zawiodlam sie! swietny film!
        • mika974 Re: Rzeka Tajemnic dziś o 21.45 w tvn 04.02.07, 19:22
          Film świetny, dużo wiecej niż zwykły thriller. Sean Penn jak zwykle trzyma
          poziom, niedostępny dla większości aktorów. Niesamowicie pokazał zamierzenie
          reżysera,jeśli początku wydaje się widzom facetem w porządku i własciwie
          ofiarą,to potem zaczyna wychodzić jego moczna przeszłość i natura. I ten gest
          na koniec Bacona...Pozostało smutne wrażenie,że znów im się udało,znów
          zostawili kolegę Robbinsa samego w aucie, który go zabrał do "lasu"...tym razem
          na zawsze.
    • j-adore Re: Rzeka Tajemnic dziś o 21.45 w tvn 04.02.07, 19:55
      Wczoraj nie załapałam się na seans, ale kiedyś oglądałam "Rzekę tajemnic". I jak
      tak Was czytam to chyba zaraz zrobię sobie powtórke z rozrywki bo film jest
      rewelacyjny.
    • gwiazdka801 Zakończenie 04.02.07, 19:58
      Może jakaś dobra dusza napisze kto zabił i dlaczego, bo zasnęłam ( bynajmniej
      nie z powodu filmu, ale ogólnego wycieńczenia ).
      • kwiat_sniegu1 Re: Zakończenie 04.02.07, 20:27
        zabił ten chłopak głuchy.a jak nazywa sie ksiazka, bo czyatłam w recenzji że
        film jest na podtsaiwe ksiażki.
        • gwiazdka801 Re: Zakończenie 04.02.07, 20:32
          Dennis Lehane "Mistery River"

To jeszcze pomęczę i zapytam dlaczego ten chłopak zabił?
        • gwiazdka801 Re: Zakończenie 04.02.07, 20:35
          oczywiście Mystic River przepraszam
          • cze67 Re: Zakończenie 05.02.07, 11:42
            Zupełnie mnie ten film nie przekonał. Obejrzałem do końca i było to dla mnie
            wielkie rozczarowanie. Żona nie wiedziała o tym, co się stało w dzieciństwie
            jej męża, kiedy pół miasta o tym wiedziało? Robbins nie mówi żonie o pedofilu
            tylko zmyśla jakąś bajeczkę, że jakiś facet go zaczepił o papierosy? A czemu
            nie mówi? Czy fakt, że zabił pedofila jest gorszy od faktu zabicia "innego
            typu" bandziora? Czemu, widząc, że podejrzenia wobec niego są coraz większe,
            nie wyjawia ani żonie, ani policjantom prawdy? Wytłumaczeniem nie jest dla mnie
            jego trauma z dzieciństwa. Akcja jest po prostu poprowadzona tak, by
            usprawiedliwiała tak tragiczny finał. Poza tym, czemu Bacon nie aresztuje
            Penna, kiedy już wie, że ten zabił Robbinsa, tylko wykonuje kretyński gest
            odstrzelenia? Robbins zaginął, a on zamiast go szukać, czy przesłuchiwać Penna
            ogląda ze swoja kobietą paradę? Bez sensu.
            A motyw gó..arzy, którzy bawili się bronią, a potem zmasakrowali dziewczynę,
            żeby nic nie powiedziała, zupełnie mnie nie przekonuje. Tym bardziej, że głuchy
            brat jej chłopaka wcale nie wyglądał na mordercę; poza tym, nie przeżywał tego
            zabójstwa, nic po nim nie było widać, przyszedł sobie do sklepu dzień po,
            zamiast, nie wiem, siedzieć w domu...
            Nie, nie rozumiem tych zachwytów i Oskarów. Nie przekonała mnie też gra ani
            Robbinsa (za bardzo nieobecny) ani Penna (dopiero gdzieś w środku filmu
            zorintowałem się, że to zwykły bandzior).
            • annie_laurie_starr Re: Zakończenie 05.02.07, 18:54
              Film dobry, ale ksiazka lepsza.

Bacon nie moze aresztowac Penna, bo nie ma dowodwo.
              Robbins zabil pedofila, bo sam byl molestowany jako dziecko. Nie mowi zonie
              wszystkiego, bo trudno mu mowic o tych sprawach; chlop ma powazne problemy
              emocjonalne.

Nie pamietam tylko dlaczego ten mldy chlopak zabil corke Penna, chyba to byl
              przypadek, nie?
            • pepsic Re: Zakończenie 05.02.07, 19:39
              Zgadzam się częściowo w Cz67. Film może mnie nie rozczarował, bo dobrze się go
              oglądało, ale zakończenie tak i to mocno. Od połowy filmu zaczęłam podejrzewać
              głuchoniemego brata, po tym jak świadek - starsza kobieta zeznała, że chwilę
              przed zabójstwem słyszała tylko głos dziewczyny odpowiadającej komuś cześć (trop
              mój okazał się w końcu niewłaściwy, ale trafny). Motyw zabójstwa w ogóle wypadł
              nieprzekonująco. Jeden z młodocianych bandytów położył się na jezdni, drugi
              strzelił ot tak do dziewczyny brata bez powodu, a najpierw powiedział jej cześć.
              Podejrzewając głuchoniemego wymyśliłam motyw, że zabił on dziewczynę brata,
              aby tenże brat, z którym był emocjonalnie związany nie wyjechał z nią do Vegas,
              tak jak to rzekomo zrobił kiedyś ich ojciec. Dlaczego ich ojcem, który zaginął
              przed laty - nikt się nie zainteresował, np. rodzina, a przede wszystkim
              policja. Niezrozumiały jest dla mnie gest Bacona na końcu filmu w kierunku Penna
              oraz ich szczęście rodzinne, podczas gdy zrozpaczona żona Robinsa poszukuje w
              tłumie zaginionego męża.Nie wiem, dlaczego Robbins pozwolił się zabić Pennowi,
              przecież jego historia z pedofilem była wiarygodna.Dlaczego Bacon prowadził
              śledztwo przeciwko Robbinsowi, a przeciwko Pennowi, mającemu na sumieniu 2 trupy
              już nie?
              • cze67 Re: Zakończenie 06.02.07, 09:37
                Oczywiście na Twoje ostatnie pytania można odpowiedzieć - Robbins był dla
                pozostałej dwójki chodzącym wyrzutem sumienia i dlatego ani Penn specjalnie nie
                rozpaczał, że zabił niewinnego człowieka (bo był on niejako winny, bo wciąż
                przypominał im o tym co zdarzyło się w dzieciństwie), ani Bacon niespecjalnie
                chce go ścigać, poświęcając niejako nieżyjącego kumpla z dawnych lat (chociaż
                pokazuje, że ma Penna "na celowniku").

Ale mnie to i tak nie przekonuje.
                • sutekh1 Re: Zakończenie 06.02.07, 14:25
                  jest tak: gość grany przez Robbinsa jest czarnym wrzodem na dupie Penna , gość
                  się po prostu nie może otrząsnąć z koszmaru (Robbins powinien wtedy zginąć).
                  Eastwód nawala symbolami ile wlezie,
                  film jest strasznie dziwnie "prowadzony".
                  penn zamienia się w psychola - po co?
                  sprawcy tragedii sa zaskakującą niespodzianką - i to jest jedyne zdanie jakie
                  można o nich powiedzieć..co, głupia zabawa z bronią?...
                  a scena z ich aresztowaniem jest zupełnie nieprzekonująca
                  psychologcznie, fabularnie i sensacyjnie - wszystko dziwnie biegnie, jak rzeka
                  bez wody

Bacon i PENN - chyba chodzi o pojedynek , charakterystyczna konstraukcja
                  fabularna dla eastwóda. ALE dlaczego Bacon nie dostrzela Penna na serio?

miszmasz, cienki płaszczyk rozrabiaki.
                  film hollywódzki - jakby ktoś nie zauważył..
              • sztuka_konwersacji Re: Zakończenie 06.02.07, 19:23
                pepsic napisała:

> Podejrzewając głuchoniemego wymyśliłam motyw, że zabił on dziewczynę brata,
                > aby tenże brat, z którym był emocjonalnie związany nie wyjechał z nią do
                Vegas,

Identycznie kombinowałam ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka