Dodaj do ulubionych

Jutro TVP zmienia się TVPapież-za moje pieniądze.

01.04.07, 16:21
Calutki program zabagniony jednym - papieżem... Do skichania się. 24 godziny na dobę na wszystkich kanałach ...

Witamy w Wariatkowie Dolnym.

Za mój naiwnie płacony abonament mam, zamiast jakiejś wartościowej pozycji filmowej,rozrywkowej czy publicystycznej, tani kiermasz walnie przyczyniający się do utrzymania mitu, pozwalającego sekciarzom wpływać na społeczeństwo i władzę...

Widocznie święto.. redakcja TVP uznaje,że w tym kraju nie ma nikogo kto wcale nie szanuje,nie kocha i nie ma ochoty widzieć na ekranie Ckliwego Mistrza Banału...

Kurka,żeby chociaż dyskusja jakaś miała się odbyc - a tu figa z makiem.Ma być tylko czczenie i lizanie.Nie ma miejsca na jakiekolwiek rozmowy.Wszyscy posiadacze innego zdania są proszeni o schowanie się w piwnicach.

I nie dbam o to,że to jeden dzień tylko - o wiele ważniejsi,mądrzejsi i ciekawsi ludzie byli w historii POlski; umarli i mogą jedynie pomarzyc o jakimkolwiek wspomnieniowym felietonie...

Cały dzień poświęca się człowiekowi,ktory generalnie nic nie znaczył - potwierdzają to,żeby było śmieszniej,słowa jego admiratorów - a to,że Polacy się nic nie nauczyli,a to,że jego przujazdy to był festyn wiejski i nic więcej,a to że pamięta się go od wielkiego dzwonu... Racja. Więc po co poświęcać cały dzień człowiekowi, który nie miał żadnego wpływu na społeczeństwo ?

P.S : jesli ktoś będzie łaskaw podjąć temat - z góry dzięki.
I uprasza się o niewchodzenie w ten wątek trollów a'la Wiesia Jakaśtam i jej krewnych i znajomych,którzy mają IQ niższe od liczby literek w moim nicku.Zajmijcie się swoimi plotkami i głupawymi pogaduszkami o niczym.
Obserwuj wątek
    • ten.caly.kazik Re: Jutro TVP zmienia się TVPapież-za moje pienią 01.04.07, 16:31
      grek.grek napisał:

> Cały dzień poświęca się człowiekowi,ktory generalnie nic nie znaczył

ty znaczysz mniej nawet od swojej czerwonej sraczki, którą właśnie eksplodowałeś
      • hellio Re: Jutro TVP zmienia się TVPapież-za moje pienią 04.04.07, 13:24
        Źle zrozumiałeś. grek nie zaprosił cię do rozmowy o swoim znaczeniu. Może
        przeczytasz jeszcze raz, co napisał, chociaż to długi tekst.
      • zona_jarka Re: Jutro TVP zmienia się TVPapież-za moje pienią 08.04.07, 14:17

> grek.grek napisał:
        >
        >
        > > Cały dzień poświęca się człowiekowi,ktory generalnie nic nie znaczył
        >
        >
        > ty znaczysz mniej nawet od swojej czerwonej sraczki, którą właśnie
        eksplodowałes

Nic to do sraczki prezia!!!!

• kaja9995 Re: Jutro TVP zmienia się TVPapież-za moje pienią 01.04.07, 18:02
      no nie, no to jest już skandal,żeby w Niedzielę Palmową takie obrzydliwe rzeczy
      wypisywać, to powinno zostać wykasowane, ten antychryst, tfu.
      to co tu wypisuje grek-urban to jedna wielka kloaka.
      • andrzej.strzelba Re: Jutro TVP zmienia się TVPapież-za moje pienią 01.04.07, 18:09
        kaja masz rację, nie wiem jak ty ale ja jestem za tym, żeby każdy kto choć
        krzywo spojrzy na kościoł katolicki był karany cięzkim więzienem
        kaja co ty na to?
        • kaja9995 Re: Jutro TVP zmienia się TVPapież-za moje pienią 01.04.07, 18:13
          to co wypisuje od wczoraj ten czort to skaranie Boskie, jak można być tak
          podłym???
          może sobie być ateistą, ale po co takie herezje obraźliwe dla Prawdziwych
          Katolików wypisywać publicznie?
          to jest urban.
          • andrzej.strzelba Re: Jutro TVP zmienia się TVPapież-za moje pienią 01.04.07, 19:00
            "Prawdziwych Katolików"? a można wiedzieć kto to taki? czy masz na myśli ludzi
            którzy świadomie wybrali sobie religie?
          • procura Re: Jutro TVP zmienia się TVPapież-za moje pienią 02.04.07, 21:10
            urban jest za inteligentny na takie teksty
    • wqrwiony Re: Jutro TVP zmienia się TVPapież-za moje pienią 01.04.07, 18:30
      będziesz miał okazję przejść się na spacer albo poczytać książkę albo kup sobie
      pilot do tv
    • magonia24 do grek.grek 01.04.07, 18:36
      Ty biedaku, cały rok czekałeś aby znów móc się wywnętrzyć. Tak ci tego
      brakowało??? No to poużywaj sobie telemaniaczku, a już - jedź na całego jak ci
      to ma ulżyć w twojej zdominowanej przez TV główce. Następna okazja dopiero za
      rok. Otwórz jeszcze z 20 wątków na ten temat. ha ha ha jakaś schiza cię dopada
      ok 2 kwietnia??? ha ha ha wariatów ci u nas dostatek...
    • piotr7777 Re: olać greka 01.04.07, 18:55
      Pisze żeby prowokować.
      Natomiast inną sprawą jest, że te rocznicowe rozważania są w istocie strasznie
      płytkie.
    • lear ja też jestem za sprywatyzowaniem TVP 01.04.07, 19:56
      bo z publicznych rzeczy to jedynie sprawdził się dom - a tak to zawsze jest -
      zresztą jak najbardziej słusznie - powód do nerwów, stresów, narzekań
      • pieterku Re: ja też jestem za sprywatyzowaniem TVP 01.04.07, 20:40
        ................................................ ,
        ale jak mam cały dzien ogladac Szymale w tv to mnie skreca
        • mimrek [...] 01.04.07, 20:58
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • kinlej Re: Jutro TVP zmienia się TVPapież-za moje pienią 01.04.07, 21:19
      Czy ktos ci kaze właczac tv?

Nie miales nic pozyteczniejszego do roboty niz niz przez godzine siedziec i
      klepać te wypociny?
    • mar.was Re: Jutro TVP zmienia się TVPapież-za moje pienią 02.04.07, 03:09
      Człowieku, a kto Ci to każe oglądać? Zrób sobie dzień z filmami na dvd, idź do
      wypożyczalni - wypożycz 10~15 filmów i non stop oglądaj oddając się 9 muzie.
      Ten dzień zostaw dla tych, którzy chcą go przeżyć inaczej - Ty nie musisz.
      A poza tym abonamentu również nie musisz płacić - pozbądź się TV i radia, zakup
      dobry monitor LCD + karta TV i masz wszystkie programy bez marudzenia że musisz
      płacić abonament.

PS. Ad vocem argumentów, które uprzejmy byłeś użyć wobec samej osoby papieża -
      domagasz się i prosisz o dyskusję używając słów do których chyba nawet nie warto
      się odnosić; ja rozumiem że dzisiaj modne jest zruganie wszystkiego od góry do
      dołu - czasami tylko ze zwykłej i głupiej przekory - ale coraz częściej widać że
      taka metoda nie robi już wrażenia, a to dlatego że w wielu przypadkach ucina
      margines tolerancji dla poglądów zarówno tych z prawa jak i z lewa, powodując
      tylko niechęć i wrogość wobec takiej formy wypowiedzi.
      ---
      I umieć nie spaść, kiedy piersi pęd rozpiera
      A spadłszy, szepnąć jeszcze — equus polonus sum!
      • sher.khan Re: Jutro TVP zmienia się TVPapież-za moje pienią 02.04.07, 07:18
        To co robi TVP to jedno i możesz sobie krytykować ile wlezie.
        Ale obrażanie osoby Karola Wojtyły wypowiedziami typu "generalnie nic nie
        zrobił" , "Ckliwy Mistrz Banału", to zupełnie inna sprawa.W kościele nie byłem
        ze dwadzieścia lat, nie ulegałem szałowi pielgrzymek i nie ulegam szałowi
        rocznic, ale szanuję zasługi Karola Wojtyły dla pojednania religii, pokoju,
        polityki światowej,filozofii, literatury... uznaję Go za wielkiego człowieka.
        Twoje wypociny to paszkwil prymitywa, który się sili na inteligenta,plucie
        małego ludzika, który ucieka się do prowokacji żeby przez chwilę zaistnieć,
        chocby na forum.
        • l1k2 Re: Jutro TVP zmienia się TVPapież-za moje pienią 02.04.07, 08:39
          "Za mój naiwnie płacony abonament mam, zamiast jakiejś wartościowej pozycji
          filmowej,rozrywkowej czy publicystycznej, tani
          kiermasz.."
          no faktycznie, w tv az roi się od wartosciowych pozycji, a tylko dzis przez tego
          papieza nic nie obejrzymy ;\
          przykro mi bardzo, ze nie obejrzysz sobie dzisiaj jakiej to melodii i klanu, ma
          szczescie jutro juz wszystko bedzie po staremu...
          --
        • winnix Re: Jutro TVP zmienia się TVPapież-za moje pienią 02.04.07, 13:04
          >ale szanuję zasługi Karola Wojtyły dla pojednania religii, pokoju,
          > polityki światowej,filozofii, literatury...

W szczególności proszę o jakieś konkrety w kwestii tej filozofii i literatury.
          Cóż takiego JP2 wniósł do filozofii i literatury?
          • sher.khan Re: Jutro TVP zmienia się TVPapież-za moje pienią 02.04.07, 17:45
            winnix napisała:
            >
            > W szczególności proszę o jakieś konkrety w kwestii tej filozofii i
            literatury.
            > Cóż takiego JP2 wniósł do filozofii i literatury?

literatura:
            dramaty : "Hiob","Brat naszego Boga", "Przed sklepem jubilera" ,
            książki: "Elementarz etyczny ","Tryptyk Rzymski", "Pamięć i tożsamość" i wiele
            innych, których nie czytałem. W dziedzinie filozofii polecam encykliki
            "Redemptor hominis" - odpowiedz kościoła na ideologię komunistyczną (1978)ale
            także rzecz o prawach i godności człowieka, "Laborem exercens" o pracy
            ludzkiej, bezrobociu, a także o prawach pracowników - znamienne, napisał to w
            1981 roku i "Fides et ratio", wykładnia o relatywizmie, nihiliźmie, odniesienie
            do Tomasza z Akwinu.
            Co wniósł konkretnie nie będę ci tłumaczyć, kto chce czytać, to wie.

• paero123 Re: Jutro TVP zmienia się TVPapież-za moje pienią 02.04.07, 12:56
        mar.was napisał:

> Człowieku, a kto Ci to każe oglądać? Zrób sobie dzień z filmami na dvd, idź do
        > wypożyczalni - wypożycz 10~15 filmów i non stop oglądaj oddając się 9 muzie.
        > Ten dzień zostaw dla tych, którzy chcą go przeżyć inaczej - Ty nie musisz.
        > A poza tym abonamentu również nie musisz płacić - pozbądź się TV i radia, zakup
        > dobry monitor LCD + karta TV i masz wszystkie programy bez marudzenia że musisz
        > płacić abonament.

Ale skoro juz płaci abonament to ma chyba prawo miec jakis wybór w ramach
        repertuaru TVP nawet 2.04? OPRÓCZ programow poswieconych JP2?
        • mar.was Re: Jutro TVP zmienia się TVPapież-za moje pienią 02.04.07, 13:16
          Oglądanie Tv nie jest obligatoryjne, a w szczególności TVP - jest mnóstwo
          kanałów, którym można poświęcić swój czas w tym dniu; naprawdę nie trzeba się
          samobiczować i z troską o własne zdrowie psychiczne twierdzić że jest się
          zmuszanym do oglądania papieża.
          ---
      • hellio Re: Jutro TVP zmienia się TVPapież-za moje pienią 04.04.07, 13:29
        A gdyby na wszystkich programach, włącznie z tvabonamentową, jak dzień długi
        były hymny pochwalne na rzecz Dalajlamy albo Kopernika to też byś się uśmiechnął
        wyrozumiale i urządził sobie najzwyczajniej dzień z filmami dvd?
    • iwka901 Re: Jutro TVP zmienia się TVPapież-za moje pienią 02.04.07, 08:47
      Za moje też, ale wcale mi to nie przeszkadza.
      Do kościółka nie chodzę, mój model życia odbiega od promowanego przed KK, ale
      ogromny szacunek do JPII mam i chętnie oglądnę programy o Nim.
      Zrób użytek z pilota i po problemie, zresztą- to tylko 1-2 dni, wytrzymasz na
      pewno.
    • nevergiveup Re: Jutro TVP zmienia się TVPapież-za moje pienią 02.04.07, 09:14
      grek.grek napisał:

> Calutki program zabagniony jednym - papieżem... Do skichania się. 24 godziny
      na
      > dobę na wszystkich kanałach ...
      CHYBA MASZ CHLOPIE ZA MAŁO KANAŁÓW....ZMIEŃ PAKIET!!

grek.grek napisał:
      Cały dzień poświęca się człowiekowi,ktory generalnie nic nie znaczył - potwierd
      > zają to,żeby było śmieszniej,słowa jego admiratorów - a to,że Polacy się nic
      ni
      > e nauczyli,a to,że jego przujazdy to był festyn wiejski i nic więcej,a to że
      pa
      > mięta się go od wielkiego dzwonu... Racja. Więc po co poświęcać cały dzień
      czło
      > wiekowi, który nie miał żadnego wpływu na społeczeństwo ?

POŚWIĘCAJĄ MU CAŁY DZIĘŃ W TELEWIZJI - WIĘC COŚ JEDNAK ZNACZYŁ i ZNACZY.

• xyz777 Re: Jutro TVP zmienia się TVPapież-za moje pienią 02.04.07, 11:07
      Grek,
      Istnieje wielu ludzi, w tym ja, którzy darzą Jana Pawła II wielkim uczuciem.
      Doceniam Jego wielkość, Jego ogromny autorytet, wiedze, charyzmę. I oprócz tego
      wszystkiego, tak po prostu, po ludzku bardzo Go kocham. Wystarczy, że na Niego
      spojrzę, wystarczy, że posłucham i mam uśmiechnięte pycho. Śmierć papieża
      przeżyłam bardzo boleśnie, to tak, jakby odszedł ktos bardzo mi bliski.
      Swoja nieodpowiedzialną wypowiedzią ranisz dotkliwie wielu ludzi, zachowujesz
      sie jak okrutny prostak.
      Mały ludziku, tak bardzo martwisz sie o zapłacony abonament i poniesione straty
      materialne. Oddam ci kutwo pieniądze, 100 zł wystarczy? Podaj adres, lub konto,
      nie ma sprawy...i zamilcz!
      • grek.grek Re: Jutro TVP zmienia się TVPapież-za moje pienią 02.04.07, 11:20
        A to sobie kochaj swojego pape za sam widok.
        Proszę cie bardzo.
        Mnie chodzi o to,żeby nie narzucać tego nikomu poprzez 24godzinny szoł w publicznej telewizji,przez tak nachalną demonstrację,tym bardziej,że papież jest w tej telewizji przez 365 dni w roku,nie ma chyba dnia,żeby o nim coś nie było. Polskie państwo nie jest formalnie teokracją i publiczna telewizja winna uwzględniać nie tylko widzimisię części widowni,ale i mniejszości,która może być zniesmaczona tą agresją medialną.

"Okrutny prostak","mały ludzik" - łał,nauka nie poszła w las,co ? :) Ty kochasz więc musi być.Ja - nie kocham,więc jestem "małym ludzikiem"...

A za te 100 zł kup dziecku jakąs zabawkę albo zabierz do kina,choć pewnie i tak położysz je na tacy dla jakiegoś opasłego darmozjada...
        • xyz777 Masz problem z autorytetami? 02.04.07, 11:33
          grek.grek napisał:

> Mnie chodzi o to,żeby nie narzucać tego nikomu poprzez 24godzinny szoł w public
          > znej telewizji,przez tak nachalną demonstrację,

Przedstawiłes teraz swój punkt widzenia, w porządku, masz do tego prawo.
          Szanuję czyjeś poglady. Nigdy sie jednak nie zgodze na próbe szkalowania,
          wysmiewania, plucia na JPII. A to właśnie zrobiłeś w wątku inicjalnym.
          I na to nie ma zgody. Masz problem z autorytetami? Nie szanujesz ich? Bo w
          gruncie rzeczy ty sie ich boisz. To cecha chłopców nie kochanych przez ojców,
          odrzuconych. Niosą to piętno przez całe życie...

> A za te 100 zł kup dziecku jakąs zabawkę albo zabierz do kina,choć pewnie i tak
          > położysz je na tacy dla jakiegoś opasłego darmozjada...

To juz nie chcesz tych pieniędzy, to po co o nich pitoliłeś bez sensu?
          • grek.grek Re: Masz problem z autorytetami? 02.04.07, 12:16
            Mój punkt widzenia,kóry przedstawiłem,a który ty "szanujesz",wiąże się z moimi poglądami,które są dla ciebie "piętnem niesionym przez całe życie" - próbując te rzeczy rozdzielać popełniasz zasadniczy błąd.

Hehe,to jest dobre... "Masz problem z autorytetami ? (...) boisz się ich." - no proszę,oto cały clou sprawy : nie uznajesz papieża jako autorytetu = boisz się autorytetów jako takich,ojciec cie nie kochał,nosisz piętno całe życie... :))

Moze od razu słowo autorytet należy wykreślić ze słowników i zastąpić je terminem papież ?, koniecznie papież-polak. :)))
            Oto cała logika katolika polskiego :)

Prosiłem cie o jakieklowiek pieniądze ? Nie przypominam sobie.Sama się z nimi zaofiarowałaś. Więc pretensje o "bezsens" miej do siebie...
    • grek.grek Re: Jutro TVP zmienia się TVPapież-za moje pienią 02.04.07, 11:12
      94 - procentowa większość ruszyła szeroką ławą... :)

Jak zwykle - papież jest wspaniały i mądry ? Dlaczego ? Ekhhh,yyyy,uhhha z rytmicznym drapaniem się po głowie i wybałuszaniem oczu... żadnych konkretów,poza tym,że był papieżem i Polakiem i mówił o tym,żeby kochać bliźniego,np.poprzez odmawianie mu prawa do godnej śmierci albo do świadomego macierzyństwa.Poza tym - same banały i jakieś wezwania do pokoju na świecie,które nie zapobiegły żadnej wojnie - taki był posłuch.Zwykły rytuał,z którego nikt sobie nic nie robił.Tak jak i z całej reszty jego nauki.A dzisiaj trzeba dać pokazówkę,jacyśmy wszyscy wierni mu.Przypiąc se wstążkę i jababdabadu.Przybrac odświętną minę i pozę nadętą albo sztucznie skupioną.Telewizyjny festiwal nastraja do tego jak nic innego.
      Świetny "kłyt materkindodi" dla całego kleru.

Włosi mieli tych papieży całe mnóstwo i jakoś tam się nie święci całodniową adoracją każdego z nich.
      Niemcy mają i jakoś eksplozji odpustowego katolicyzmu tam nie widać.Wszyscy liczą na Polaków - i sie nie zawodzą.

Tych,którzy mnie instruują,że to tylko dzień i mogę wytrzymać bez telewizora albo oglądać sobie co innego, informuję że spędzam przed tiwi skromną ilość czasu,żaden ze mnie maniak telewizyjny ich pokroju (muszą takimi być, bo chyba nie udzielaliby mi rad wziętych z powietrza), ani miłośnik telewizji publicznej i jej programów a'la Klan i Jaka to melodia...
      Rzecz w tym,że 24godzinne przemianowanie TVP na Papież TV jest KOLEJNYM pogwałceniem zasady neutralności światopoglądowej państwa,a także telewizji,za którą i ja płacę,więc mam świętsze od waszego papy prawo do wyrażania swojej opinii - ciekawe ilu z was,cwaniaki-papieżaki,zapłaciło abonament,żeby swojego idola oglądać... A może wy wiarą napędzacie TVP, co ? :) Nie zdziwiłbym się... Tam gdzie trzeba kasy,wy i wasz papież,zawsze mieliście i macie tylko swoje patetyczne modły do obrazków...
      • xyz777 Martw sie o siebie 02.04.07, 11:23
        grek.grek napisał:

> A może wy wiarą napędzacie TVP, co ? :) Nie zdziwiłbym się... Tam gdzie
        > trzeba kasy,wy i wasz papież,zawsze mieliście i macie tylko swoje patetyczne m
        > odły do obrazków...

Co my mamy, to nasza rzecz...ty nawet tego nie masz :)
        Martw się o siebie, bo żółć zalewa ci nie tylko oczy ale i mózg, a to może już
        nie być obojetne dla twego zdrowia. Wyluzuj, bo wkrótce szlag cie trafi, i
        będzie po greku
        • grek.grek Re: Martw sie o siebie 02.04.07, 11:36
          Informuję cie,że mam się znakomicie - jestem okazem zdrowia.
          Więc twoje szlachetne marzenia o moim unicestwieniu musza nimi pozostać.

I co wy takiego macie ? Furię w oczach i sentyment do palenia stosów ... no i wiarę... tylko jakoś nikt z was góry nie zmusił do przesunięcia się,a wg waszego vademecum wystarczy wiara jak ziarnko maku,czy czegoś tam innego... :)
          • xyz777 Re: Martw sie o siebie 02.04.07, 11:55
            grek.grek napisał:

> Więc twoje szlachetne marzenia o moim unicestwieniu musza nimi pozostać.

Nadinterpretacja...
            Martwi mnie jedynie ilość żółci w tobie, tak ogromna, że zalewa ci oczy, mózg i
            klawiaturę komputera.
            >
            > I co wy takiego macie ?

Mamy swoją wiarę, a tego nie da sie przeliczyc na pieniadze, więc pewnie z tego
            powodu nie wierzysz...
            • grek.grek Re: Martw sie o siebie 02.04.07, 12:07
              Na wszystko co zostało powiedziane,masz tylko ten stary,wytarty i niemodny "argument" o "żółci" ?

Co ty powiesz, "nie da się przeliczyć na pieniądze" ? To po co kładziecie kasę na tacy ? Za co szefowie waszej organizacji zbudowali tysiące kościołów,niektóre iście monumentalne,w całym kraju ? Skąd taka pazerność i bogactwo waszej organizacji,do której formalnie należycie i wspieracie ją ? Po co te wszystkie płatne obrządki ?

W waszej wierze chodzi tylko o pieniądze,jak we wszystkim w czym nie wiadomo o co chodzi...

Macie swoją wiarę,a zachowujecie się bez grama pokory,jakiej można by oczekiwać po ludziach,którzy mają jedynie wiarę,a ani grama wiedzy. Zrozum,że mając wiarę i nic poza tym nie jesteście ani ciut wyżej od tych,którzy wierzą w gadające omlety albo stepujące porzeczki.
              • xyz777 Re: Martw sie o siebie 02.04.07, 12:54
                grek.grek napisał:

> Macie swoją wiarę,a zachowujecie się bez grama pokory,jakiej można by oczekiwać
                > po ludziach,którzy mają jedynie wiarę,a ani grama wiedzy. Zrozum,że mając wiar
                > ę i nic poza tym nie jesteście ani ciut wyżej od tych,którzy wierzą w gadające
                > omlety albo stepujące porzeczki.

Jesteś jasnowidzem? Jesli tak, to kiepskim.
                Powielasz stereotypy, w myśl których katolik=moher, lub katolik=brak wykształcenia.
                Tak się składa, że jestem wykształcona i z całą pewnościa twoje wykształcenie mi
                nie zaimponuje. Więc przestań bredzić jak prostak.
                Durny jest tez drugi stereotyp, któremu hołdujesz. Oczekujesz pokory...
                Zgoda, moge ją zachowac wobec autorytetów, wobec ludzi, których szanuje, cenię.
                A ty do nich nie należysz, więc nie spodziewaj się, że z pokorą będę wysłuchiwac
                twoich bredni i plugawych opini na temat papieża obliczonych na poklask tobie
                podobnych, forumowych pismaków, liczacych na krótkotrwałe zaistnienie na tym
                forum. Myślałeś może, że opluwając papieża będziesz oryginalny, odkrywczy?
                Tylko pomyśl, Jan Paweł II cieszy sie autorytetem na całym świecie, ludzie
                nauki, kultury, polityki oddaja mu należne honory, a ty?
                Jesteś i będziesz małą figurką forumową, która chce zabłysnąć.
                Nic z tego, nie ta klasa, nie ta wiedza, obnażyłeś tylko swoje chamstwo i
                wzbudziłeś co najwyżej pogardę!
                • grek.grek Re: Martw sie o siebie 02.04.07, 13:56
                  Mozesz sobie być kształcona nawet na Sorbonie - jesli nie rozumiesz w jakim kontekście mówiłem o wiedzy w stosunku do wiary,to swój papiurek nadaje się co najwyżej do pokazywania przy familijnych obiadkach niedzielnych mniej wykształconym członkom szanownej rodziny.
                  I jednak radziłbym zachować pokorę,bo masz tylko domniemanie,bo tylko w coś wierzysz,a nie stoją za tym żadne fakty.

Jeśli coś ci nie trybi w mojej ocenie papieża,to zaprzecz temu,wskaż mi jakieś jego nadzwyczajne osiągnięcie,oczywiście poza tymi przemówieniami a'la Fidel,pleceniem głądkich komunałów,ktore świat zna od kilku tysięcy lat i pielgrzymkami,z których poza kilkudniowym amokiem np.w Polsce,nic nie wynikało.
                  Jacy ludzie mu oddają honory ? I co to są, te honory ? Uścisk ręki ? :),bo do pierścienia lizania to się tylko polscy władcy zabierali,nikt inny.Poza tym - kurtuazja i dyplomacja nie są równoznaczne z faktycznym szacunkiem.

Wiem,że w tym moherowym kraju chamstwem i plugastwem jest nie lubić papieża,nie mieć go za autorytet i oponować przeciw wypełnianiu jego postacią programu tv, za którą się płaci abonament - wiem o tym.Nic nowego.Tego was papa nauczył,a media wytresowały - kultu papy.Kultu chorego i pozbawionego wszelkich podstaw.
                  • xyz777 Re: Martw sie o siebie 02.04.07, 14:17
                    grek.grek napisał:

> Mozesz sobie być kształcona nawet na Sorbonie - jesli nie rozumiesz w jakim
                    > kontekście mówiłem o wiedzy w stosunku do wiary

Może ci przypomnę twój błyskotliwy tekst:

"Macie swoją wiarę,a zachowujecie się bez grama pokory,jakiej można by oczekiwać
                    po ludziach,którzy mają jedynie wiarę,a ani grama
                    wiedzy. Zrozum,że mając wiarę i nic poza tym nie jesteście ani ciut wyżej od
                    tych,którzy wierzą w gadające omlety albo stepujące
                    porzeczki".

Zrozum wreszcie, że jesteśmy wykształceni, ale ty i tak tego nie zrozumiesz,
                    szkoda czasu i atłasu, powielaj stereotypy, tylko na to cię stać!

> Jeśli coś ci nie trybi w mojej ocenie papieża,to zaprzecz temu,wskaż mi jakieś
                    > jego nadzwyczajne osiągnięcie,

Ani mi sie śni, nie będę tez udowadniać, że nie jestem wielbłądem, szkoda czasu...

> oczywiście poza tymi przemówieniami a'la Fidel,

Na rozum ci sie rzuciło, to jest niezbity fakt!

Tym samym kończę dyskusję, szkoda mi czasu ja jałową wymianę zdań z
                    ćwierćinteligentem, dysponującym tylko stereotypami, podającym żenujące banały
                    jako argumenty. Bywaj zdrów i lecz się, może zacznij od nóg, bo na głowe jest
                    juz stanowczo za późno :)))))
                    EOT
                    EOT
                    EOT
                    • grek.grek Re: Martw sie o siebie 02.04.07, 14:33
                      Niczego cie na tej Soronie nie nauczyli.
                      Cytujesz i nie rozumiesz...
                      Krytykujesz,ale nie wiesz co krytykujesz...
                      Mówisz o stereotypach jakichś,które nic tu nie mają do rzeczy...

Próbuj dalej - może zrozumiesz.Ja już jaśniej napisać nie mogę...

Uwaga,uwaga, oto nowy aksjomat XXI wieku - papa jest wspaniały i genialny...
                      To mi przypomina dowcip o tematach prac maturalnych w latach 50-tych "Kto jest największym człowiekim w historii świata i dlaczego właśnie Stalin ?" :)))

O,no i ucieka :))) - jak to przeniesienie dyskusji z obszaru bajek i w.op aksjomatów na grunt realiów i faktów wpływa na klakierów...:)

Hihi,no tak "przemówienie a'la Fidel" to JEST "niezbity fakt" - skoro potwierdzasz,to nie mów,że "mi się na mózg rzuciło" :)))

Żegnaj,absolwentko Sorbony, płyń po morzach i oceanach,nadaję ci imię GłĄbina... Ahoj !
                      • xyz777 Żegnaj, przedziurawiony woreczku żółciowy!!!!!! 02.04.07, 15:04
                        jw
                      • chwila.pl Logika sie kłania, greku 02.04.07, 15:24
                        grek.grek

Czytam te Twoje wypowiedzi i stwierdzam, że zaczynasz sie brzytwy chwytac, by
                        udowodnic swoje racje, niestety, czasami wychodzi to śmiesznie. No bo jak na
                        podstawie tekstu:

>> oczywiście poza tymi przemówieniami a'la Fidel,
                        >Na rozum ci sie rzuciło, to jest niezbity fakt!

wysnuwasz wniosek:

> Hihi,no tak "przemówienie a'la Fidel" to JEST "niezbity fakt" - skoro
                        > potwierdzasz,to nie mów,że "mi się na mózg rzuciło" :)))

Z tego co ja zrozumiałam, xyz potwierdza stan twego umysłu, a nie twoją opinię.
                        Ciekawa logika, zaiste...
                        Ty tak zawsze, czy tylko w tym wątku?
                        • grek.grek Re: Logika sie kłania, greku 02.04.07, 15:36
                          Co może potwierdzać,na jakiej zasadzie ?
                          Swojego widzimisię ?
                          Jej widzimisię produkuje "niezbite fakty" ?

Jedynym co potwierdziła było zatem "przemawianie a'la Fidel" ... "Na mózg mi się rzuciło", bo przemowy a'la Fidel to "niezbity fakt" - tylko to się jako tako trzyma kupy,za przeproszeniem...

• chwila.pl Re: Logika sie kłania, greku 02.04.07, 15:49
                            grek.grek napisał:

> Jedynym co potwierdziła było zatem "przemawianie a'la Fidel" ...

Nie, nie potwierdziła, Twój błąd.

> "Na mózg mi się rzuciło", bo przemowy a'la Fidel to "niezbity fakt" - tylko
                            > to się jako tako trzyma kupy,za przeproszeniem...

Tego też nie powiedziała, Twój błąd.
                            Nie było zgody xyz na okreslenie homilii wygłaszanych przez Jana Pawła II jako
                            "przemówień" a'la Fidel, co błędnie zrozumiałeś i czego sie kurczowo trzymasz i
                            na tej podstawie, błędnej, budujesz dalszy ciąg wypowiedzi.
                            Teraz rozumiesz?
                            • grek.grek Re: Logika sie kłania, greku 02.04.07, 16:00
                              Jej błąd.

Jakże mogło nie być zgody,skoro był to "niezbity fakt" ?
                              • chwila.pl Re: Logika sie kłania, greku 02.04.07, 16:18
                                grek.grek napisał:

> Jej błąd.
                                > Jakże mogło nie być zgody,skoro był to "niezbity fakt" ?

Tak trudno przyznać Ci sie do błędu? Każdy je popełnia, tym razem Ty.
                                Ten "niezbity fakt" odnosił sie do Twojego umysłu, nie do homilii.
        • winnix Re: Martw sie o siebie 02.04.07, 13:54
          Dlaczego wy, wierzący, nie potraficie pojąć, że my, niewierzący, też żyjemy w
          tym kraju? I jeśli TVP ma być neutralna, a nie kościelna, to też chcielibyśmy
          zobaczyć coś więcej, niż stado programów o Papieżu? Teraz to pikuś, jeden
          dzień, ale ta szopka, która była przy śmierci i pogrzebie to po prostu nóż się
          w kieszeni otwierał. I nie chodzi o pilota, o zmianę kanałów, czy pójście na
          spacer. Ja dzisiaj pewnie niewiele zobaczę z papieskich programów, do domu
          wrócę późno i mam zaległą książkę do poczytania, a może sobie w gierkę
          pogram :) Ale wkurza mnie to, że program TVP jest dostosowany do wierzących z
          kompletnym olewaniem faktu, że niewierzący też w tym kraju są i jest ich więcej
          niż to mówią statystyki.
    • nevergiveup Program TVP1 dla greka... 02.04.07, 11:32
      05:10 Pierwszy krzyk - Wojciech Szumowski , Polska 1999 , 25 min.
      05:35 Wstaje dzień - Magazyn , 5 min.
      05:40 Rolnictwo na świecie - 20 min.
      06:00 Kawa czy herbata? - 120 min.
      08:00 Wiadomości - Program informacyjny , 10 min.
      08:10 Pogoda - Program informacyjny , 5 min.
      08:15 Kwadrans po ósmej - Magazyn , 20 min.
      08:35 Rok 2030 - Richard O'Brien Moran , Corey Sevier,Tatiana Maslany,Neil
      Denis,Jessica Lucas , Kanada 2002 , 25 min.
      09:00 Budzik - Program dla dzieci , 30 min.
      09:30 Teletubisie - Wielka Brytania 1997 , 30 min.
      10:00 Wielki świat małych odkrywców - Magazyn poradnikowy , 20 min.
      10:20 Sprawy nasze powszednie - Polska 2007 , 5 min.
      10:25 Wadowice Janowi Pawłowi II z miłością - Polska 2005 , 40 min.
      11:05 Rue Wiertz 60 - Polska 2006 , 35 min.
      11:40 Agrobiznes - 5 min.
      11:45 Z ludzi i dla ludzi - ingres abp. Kazimierza Nycza - 15 min.
      12:00 Wiadomości - Program informacyjny , 10 min.
      12:10 Klan - Telenowela , Paweł Karpiński, Jarosław Marszewski, Jakub
      Ruciński, Andrzej Chichłowski , Agnieszka Kotulanka,Tomasz Stockinger,Barbara
      Bursztynowicz,Andrzej Grabarczyk , Polska 2007 , 25 min.
      12:35 Plebania - Iwona Siekierzyńska , Włodzimierz Matuszak,Katarzyna
      Łaniewska,Bernadetta Machała-Krzemińska,Stanisław Górka , Polska 2007 , 25
      min.
      13:00 Requiem - Witold Leszczyński , Franciszek Pieczka,Kamila Sammler,Mariusz
      Gołaj,Paweł Krucz , Polska 2001 , 90 min.
      14:30 Wadowice Janowi Pawłowi II z miłością - Polska 2005 , 30 min.
      15:00 Wiadomości - Program informacyjny , 10 min.
      15:10 Jan Paweł II i jego przyjaciel - Film dokumentalny , Paweł Pitera,
      Janusz Tatarkiewicz , Polska 1999 , 50 min.
      16:00 Plebania - Włodzimierz Matuszak,Katarzyna Łaniewska,Bernadetta Machała-
      Krzemińska,Stanisław Górka , Polska 2007 , 30 min.
      16:30 Klan - Telenowela , Paweł Karpiński, Jarosław Marszewski, Jakub
      Ruciński, Andrzej Chichłowski , Agnieszka Kotulanka,Tomasz Stockinger,Barbara
      Bursztynowicz,Andrzej Grabarczyk , Polska 2007 , 30 min.
      17:00 Teleexpress - Program informacyjny , 20 min.
      17:20 Papieska msza święta w drugą rocznicę śmierci Jana Pawła II - 100 min.
      19:00 Pani Pająkowa i jej przyjaciele ze Słonecznej Doliny - Film animowany
      (dzieci) , Kanada 2004 , 30 min.
      19:30 Wiadomości - Program informacyjny , 25 min.
      19:55 Sport - 10 min.
      20:05 Pogoda - Program informacyjny , 10 min.
      20:15 Gorzkie żale - 90 min.
      21:45 Braciszek - Film obyczajowy , Andrzej Barański , Artur Barciś,Bartłomiej
      Bobrowski,Czesław Bogdański,Zbigniew Borek , Polska 2007 , 100 min.
      23:25 Sprawy nasze powszednie - Polska 2007 , 5 min.
      23:30 Jan Paweł II i jego przyjaciel - Film dokumentalny , Paweł Pitera,
      Janusz Tatarkiewicz , Polska 1999 , 55 min.
      00:25 Mila księżycowego światła - Brad Silberling , Jake Gyllenhaal,Dustin
      Hoffman,Susan Sarandon,Aleksia Landeau , USA 2002 , 115 min.
      02:20 Zakończenie programu - 170 min.
    • nevergiveup Program TVP2 dla greka 02.04.07, 11:35
      05:35 Statek miłości 9 - Serial komediowy , Ted Lange , Gavin MacLeod,Fred
      Grandy,Bernie Kopell,Ted Lange , USA 1986 , 45 min.
      06:20 Statek miłości 9 - Serial komediowy , Richard A. Wells , Gavin
      MacLeod,Fred Grandy,Bernie Kopell,Ted Lange , USA 1986 , 50 min.
      07:10 Telezakupy - 15 min.
      07:25 Przystanek praca - Magazyn poradnikowy , 15 min.
      07:40 Dwójka Dzieciom - Niemcy/Wielka Brytania 2004 , 25 min.
      08:05 Jan Paweł II - wspomnienie - 3 min.
      08:08 Na dobre i na złe - Krzysztof Rogala , Małgorzata Foremniak,Artur
      Żmijewski,Emilia Krakowska,Anita Sokołowska , Polska 2004 , 52 min.
      09:00 Pytanie na śniadanie - Magazyn , 20 min.
      09:20 Pogoda - Program informacyjny , 5 min.
      09:25 Pytanie na śniadanie - Magazyn , 20 min.
      09:45 Panorama - Program informacyjny , 5 min.
      09:50 Pytanie na śniadanie - Magazyn , 20 min.
      10:10 Pogoda - Program informacyjny , 5 min.
      10:15 Pytanie na śniadanie - Magazyn , 20 min.
      10:35 Panorama - Program informacyjny , 5 min.
      10:40 Pogoda - Program informacyjny , 5 min.
      10:45 Codzienna 2 m. 3 - Serial komediowy , Kinga Lewińska , Wojciech
      Malajkat,Magdalena Wójcik,Edyta Jungowska,Zofia Czerwińska , Polska 2007 , 30
      min.
      11:15 Magnum - Leo Penn , Tom Selleck,John Hillermann,Larry Manetti,Roger E.
      Mosley , USA 1982 , 55 min.
      12:10 Przygody Tarzana - Wolf Larson,Lydie Denier,Sean Roberge,Malick Bowens ,
      Francja/Kanada/Meksyk 1991 , 25 min.
      12:35 Niesforne aniołki 2 - Wielka Brytania 2005 , 30 min.
      13:05 Jan Paweł II - wspomnienie - 5 min.
      13:10 Pamiętnik z podróży - Ewelina Tomasik, Donata Chruściel , Polska 2006 ,
      25 min.
      13:35 Znaki czasu - Magazyn , 25 min.
      14:00 Zakręcony tydzień - 35 min.
      14:35 Smaczne Go! - 45 min.
      15:20 Dlaczego... - 20 min.
      15:40 Jan Paweł II - wspomnienie - 5 min.
      15:45 Program lokalny - 15 min.
      16:00 Panorama - Program informacyjny , 10 min.
      16:10 Pogoda - Program informacyjny , 10 min.
      16:20 Na dobre i na złe - Małgorzata Foremniak,Artur Żmijewski,Emilia
      Krakowska,Anita Sokołowska , Polska 2007 , 55 min.
      17:15 Z Dwójką bezpieczniej - Magazyn , 10 min.
      17:25 Jak się nie ubierać 3 - Wielka Brytania 2005 , 30 min.
      17:55 Jan Paweł II - wspomnienie - 5 min.
      18:00 Anna Dymna - spotkajmy się - 30 min.
      18:30 Program lokalny - 15 min.
      18:45 Panorama - Program informacyjny , 20 min.
      19:05 Papież - Polak - Film dokumentalny , Włochy 2006 , 60 min.
      20:05 M jak miłość - Natalia Koryncka-Gruz , Witold Pyrkosz,Teresa
      Lipowska,Małgorzata Pieńkowska,Dominika Ostałowska , Polska 2007 , 45 min.
      20:50 Kulisy serialu 'M jak miłość' - 15 min.
      21:05 Quo vadis - Jerzy Kawalerowicz , Paweł Deląg,Magdalena Mielcarz,Bogusław
      Linda,Jerzy Trela , Polska 2002 , 50 min.
      21:55 Jan Paweł II - wspomnienie - 5 min.
      22:00 Panorama - Program informacyjny , 20 min.
      22:20 Biznes - 5 min.
      22:25 Sport telegram - 10 min.
      22:35 Pogoda - Program informacyjny , 5 min.
      22:40 Jan Paweł II - wspomnienie - 5 min.
      22:45 Warto rozmawiać - 60 min.
      23:45 Kryminalne zagadki Las Vegas 5 - David Grossman , Gary Dourdan,Marg
      Helgenberger,William Petersen,George Eads , USA/Kanada 2004 , 50 min.
      00:35 Kryminalne zagadki Las Vegas 5 - Richard J. Lewis , Gary Dourdan,Marg
      Helgenberger,William Petersen,George Eads , USA/Kanada 2004 , 45 min.
      01:20 Wieczór artystyczny - Andrzej Seweryn,Małgorzata Kożuchowska,Mieczysław
      Szcześniak,Natalia Kukulska , Polska 2006 , 50 min.
      02:10 Zakończenie programu - 200 min.
      • grek.grek Re: Program TVP2 dla greka 02.04.07, 11:43
        To zdecydowanie nie jest program dla mnie.

Zapomniałeś dopisać,ze ten cyrk będzie także,przez 24 godziny,na TVP 3...

Zapomniałeś dodać,ze każde wydanie wiadomości będzie pod przebiegało pod znakiem papieża,Watykanu,Wadowic itd...

Żeby była choć jedna dyskusja,z udziałem ludzi RÓZNIE oceniających jego osobę.
        Ale nie ma...
        Nie może być.
        Bo "wiernym" nie wolno "mącić w głowie" - linia ideologiczna musi być spójna.

• nevergiveup Re: Program TVP2 dla greka 02.04.07, 11:51
          grek.grek napisał:

> Zapomniałeś dopisać,ze ten cyrk będzie także,przez 24 godziny,na TVP 3...
          > Zapomniałeś dodać,ze każde wydanie wiadomości będzie pod przebiegało pod
          znakiem papieża,Watykanu,Wadowic itd...

NO TAK, W WIADOMOŚCIACH SPORTOWYCH TEŻ NIE BĘDĄ DZIŚ MÓWIĆ O SPORCIE....

• xyz777 Re: Program TVP2 dla greka 02.04.07, 11:59
          grek.grek napisał:

> Żeby była choć jedna dyskusja,z udziałem ludzi RÓZNIE oceniających jego osobę.

Wybrałeś złe forum, przejdź na społeczeństwo, tam aż kipi od podobnych do
          ciebie. Znajdziesz tam uznanie i poklask. Im głupiej napiszesz, im więcej
          złosliwości umieścisz w swoich wypocinach, tym więcej znajdziesz sojuszników!
          • grek.grek Re: Program TVP2 dla greka 02.04.07, 12:27
            Nie,to ty idź na forum społeczeństwo - koniecznie z kropidłem i rózańcem i nawracaj tych niewiernych... a może strach cie obleciał przed działaniem w warunkach mniejszości,co ?
            • xyz777 Re: Program TVP2 dla greka 02.04.07, 12:57
              grek.grek napisał:

> Nie,to ty idź na forum społeczeństwo - koniecznie z kropidłem i rózańcem i nawr
              > acaj tych niewiernych... a może strach cie obleciał przed działaniem w warunkac
              > h mniejszości,co ?

Brakuje argumentów greku? A chciałeś być postrzegany jako inteligentny,
              wykształcony uczestnik dyskusji. Nie wyszło ci, nie ten poziom, niestety...
              • grek.grek Re: Program TVP2 dla greka 02.04.07, 14:06
                Argumentów na co ? Na twoje "wybrałeś złe forum,idź gdzie indziej" ? NOoo,faktycznie,tekst na który odpowiedź musi zawierać wyczerpującą argumentację...

Próby wywierania na mnie presji tekstami typu "nie ten poziom", "nie wyszło ci", możesz sobie darować - szkoda czasu,na mnie takie pustosłowie nie działa... A samo podejmowanie takich prób, używania takich środków,świadczy o tobie wyłącznie...

Na wątki merytoryczne,które się pojawiły,nie masz nic do powiedzenia.

Radzę ci zatem wdziać wodery,bo jeszcze trochę i się utopisz w tej wodzie,którą lejesz...; widać wpływ aŁtorytetu, jak na dłoni...
                • xyz777 Re: Program TVP2 dla greka 02.04.07, 14:22
                  grek.grek napisał:

> Radzę ci zatem wdziać wodery,bo jeszcze trochę i się utopisz w tej wodzie,którą
                  > lejesz...; widać wpływ aŁtorytetu, jak na dłoni...

Zdecydowanie lepsza woda niż żółć. :))))
                  Widać wpływ autorytetu? Naprawdę?
                  To sie bardzo cieszę! Czasami, może przez nieuwage, coś w miarę sensownego
                  potrafisz napisać :)))))
                  • grek.grek Re: Program TVP2 dla greka 02.04.07, 14:39
                    Póki co, w ilości rzuconych obelg jesteś niekwestionowaną liderką,więc z tą "żółcią",to chyba o sobie mówisz...

Taak,widać wpływ aŁtorytetu - takiego pustosłowia jakiego się dopuszczasz,nie czytałem od dawna... dostaniesz niedługo tytuł Pierwszej Sikawkowej... Tytuł Mistrza Lejwody już jest zajęty przez twój aŁtorytet... Przykro mi.
                    • xyz777 Re: Program TVP2 dla greka 02.04.07, 15:06
                      Zieeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeew.
                      Ale nuda
      • paero123 Re: Program TVP2 dla greka 02.04.07, 13:07
        No jezeli program TVP wyglada jak wyzej to grek.grek przesadza! Nie jest zle
    • nevergiveup Re: Jutro TVP zmienia się TVPapież-za moje pienią 02.04.07, 11:47
      Na TVP1 - 5h 55 min
      Na TVP2 - 3h 13 min

Czy to są caaałe 24 godziny???????
      Czy tobie Greku nie chodzi czasem o referendum w sprawie pokazywania w
      telewizji publicznej relacji z obchodów 2 rocznicy śmierci JPII ??
      Nikt cię nie zmusza do oglądania, jak zresztą nikogo innego.
      Kto nie chce oglądać, to przełącza na inny kanał lub włącza coś na DVD - wolny
      wybór.
      • grek.grek Re: Jutro TVP zmienia się TVPapież-za moje pienią 02.04.07, 12:23
        Like I said - dolicz sobie czas z Wiadomości poświęcony papie,dolicz sobie okolicznościowe KATO-filmy,Plebanie,msze,gorzkie żale i wyjdzie ci znacznie więcej niż 5 godzin.

W dwójce dolicz sobie dodatkowo Warto Rozmawiać poświęcone wiadomo czemu,quo vadisy ?, i ów wieczór artystyczny,który będzie ku czci wiadomo kogo...

• gryfny Re: tak tylko na marginesie 02.04.07, 13:00
      dysponuje 3 polskimi kanalami(2panstwowe)aktualnie moj wybor ogranicza sie do
      mszy czy czegos tam z Watykanu(3x)Dziekuje,wracam do Europy.
    • wislok1 Nadgorliwość przyniesie odwrotne skutki 02.04.07, 13:07
      Rozumiem, że 1 program będzie papieski,ale cała rządowa telewizja ?
      Fałszywa nadpobożność jest gorsza od ateizmu
    • yolandas Re: Jutro TVP zmienia się TVPapież-za moje pienią 02.04.07, 13:24
      Ale masz problem............Nie bardzo rozumiem,co chcesz osiągnąć.Skoro Twoja
      egzystencja to fotel i pilot-to bardzo Ci współczuje.Proponuję terapię kijem
      BEJSBOLOWYM - postukaj sie sam w ten zawszony,ryży czerep.
      • grek.grek Re: Jutro TVP zmienia się TVPapież-za moje pienią 02.04.07, 14:12
        Widać,że nie bardzo rozumiesz. O tym czy moja egzystencja to "pilot i fotel" i w czym leży sedno mojego protestu, to pisałem wyżej - zapraszam do lektury,a potem dopiero do kłapania dziobem.

"Postukaj się w zawszony,ryży czerep" - no cóz,rozczula mnie twoja troska i pobożny ton,który z pewnością jest uczczeniem tej ważnej daty 2 kwietnia...

Rudy nie jestem,ale gdybym miał do wyboru włosy rude i blond,to z pewnością wybrałbym rude.Twój przykład pomógłby mi dokonać trafnego wyboru.
        • ewab2507 Re: Jutro TVP zmienia się TVPapież-za moje pienią 02.04.07, 15:37
          grek.grek napisał:
          > Widać,że nie bardzo rozumiesz. O tym czy moja egzystencja to "pilot i fotel"
          > i w czym leży sedno mojego protestu, to pisałem wyżej - zapraszam do
          lektury,a potem dopiero do kłapania dziobem.

Sądzę, że Yolanda zrozumiała doskonale, ale na twoj obelżywy post trudno
          inaczej odpowiedzieć... chociaż muszę przyznać, że zastanawiałam się skąd jej
          przyszedł do głowy ten "ryży łeb" <hahaha>

Wiesz Grek, rozczarowałeś mnie... bo czy nie byłoby stosowniej napisać własną
          opinię bez używania tylu obraźliwiych stwierdzeń? Co one miały na celu? Że
          wspomnę tylko część z nich:
          "calutki program zabagniony jednym - papieżem. do skichania się"
          "witamy w Wariatkowie Dolnym"
          "[grek.grek] nie ma ochoty widzieć na ekranie Ckliwego Mistrza Banału"
          "o wiele ważniejsi,mądrzejsi i ciekawsi ludzie byli w historii POlski umarli i
          mogą jedynie pomarzyc o jakimkolwiek wspomnieniowym felietonie"
          "cały dzień poświęca się człowiekowi,ktory generalnie nic nie znaczył"
          "więc po co poświęcać cały dzień człowiekowi, który nie miał żadnego wpływu na
          społeczeństwo?"

Zastanawiam się skąd się tobie to wzięło? Przeważnie pisałeś interesujące
          posty, a tym razem wysmarowałeś coś takiego!!! Naprawdę tak trudno było
          napisać: "nie podoba mi się, że w telewizji będzie cały dzień poświęcony
          zmarłemu JPII"... Po jaką cholerę było używać takiego obleśnego słownictwa?

Jesteś strasznym dupkiem, który nawet nie widzi w czym tkwi problem, bo że nie
          rozumie, to oczywiste. Właściwie miałam nie komentować tego wątku, bo czegoś
          tak "płazowatego" dawno nie czytałam, ale zmieniłam zdanie.

Dobrze, niech twoje dzieci uczą się choćby o "programie kosmicznym w Togo",
          albo o "tańcach godowych Marsjan", ale dlaczego obrażasz wspaniałego, nie
          żyjącego w dodatku człowieka? (o zmarłych z zasady nie mówi się źle)

mówisz, że on był kimś nic nie znaczącym, że nie miał żadnego wpływu na
          społeczeństwo... rozumiem, że nic nie znaczącym dla ciebie... bo dla ogromnej
          ilości ludzi na całym świecie, był jest i będzie kimś, kto całym swoim życiem
          dawał świadectwo mądrości i dobroci. był człowiekiem, który nie tylko miał
          wyjątkowy rozum, ale też wyjatkowe serce. tobie brakuje i jednego i drugiego.

Jeśli przez jeden dzień nie obejrzysz telewizji, to z pewnością wyjdzie to
          tobie na zdrowie. W dodatku i tak przeważnie nie ma w niej nic do oglądania,
          ani ciekawych felietonów, ani publicystyki, ani filmów (no chyba, że 00.25 w
          środku tygodnia). Akurat dzień poświęcony JPII będzie miłą odmianą po
          wszystkich debilnych teleturniejach i serialowym chłamie (tytułów nie pamiętam,
          więc wybacz, że nie przytoczę).

Jeśli chodzi o pieniądze, których wydatek tak straszliwie cię boli, to w
          postaci podatków (a abonament tv do nich w pewnym sensie należy) wydajemy
          pieniądze na znacznie paskudniejsze rzeczy, niż jeden dzień w roku poświęcony
          JPII. Poza tym abonamentu tv nie płaci sie za program telewizyjny, tylko za
          posiadanie telewizora, więc nie narzekaj.

Wolałabym też żebyś nie pisał o poziomie IQ innych osób, tudzież nie wspominał
          o blondynkach (akurat z całą pewnością Yolanda blondynką nie jest), bo sam nie
          reprezentujesz zbyt wysokiego poziomu, nawet jeśli poniekąd możesz być uznany
          za inteligentnego. Inteligencja nie świadczy o byciu człowiekiem. Pozostaje
          jeszcze kultura, poczucie smaku i ogłada, atrybuty których ty nie posiadasz.
          • grek.grek Re: Jutro TVP zmienia się TVPapież-za moje pienią 02.04.07, 16:18
            Wyraźnie się mylisz,i robisz Yolandzie niedźwiedzią przysługę utwierdzając ją w błędnym przekonaniu o racji,której w rzeczywistości nie ma.

Dla mnie JP 2 nie był wspaniały i nie był nikim istotnym,nie narzucaj mi takiej optyki.

Dla "ogromnej ilości ludzi na świecie (...)" ? SKąd to wiesz ?

Taaak,miał serce,szczególnie np.wtedy kiedy miał za nic pomór AIDS w Afryce,a on nadal nie pozwalał na stosowania antykoncepcji,bo to niezgodne z jakimś tam dogmatem... w imię czegoś w co wierzył,pozwalał na śmierć ludzi...

Do mówienia,że "należy kochać i szanować bliźniego" nie trzeba "wyjątkowego rozumu",uwierz mi.

Pisałem już,że nie chodzi o moje,nieistniejące zresztą,maniactwo teleoglądacza,rzecz leży w czymś zupełnie innym - ile razy mam to powtarzać ?.. Pisałem o tym wcześniej,nie będę się powtarzał.

Taaaa,abonament jest za posiadania telewizora,tyle że te pieniądze nie idą na Polsat czy TVN tylko na TVP.

O mojej inteligencji,kulturze i całej reszcie, nie tobie sądzić; nie osobie,ktra nazywa mnie "dupkiem",a jednocześnie niemal domaga się ode mnie ekspiacji za własne poglądy.
            I tak,wiem - nie kochając papy i nie uważając go za bożka,krytykując w słowach proporcjonalnych w swej estetyce do zawartości kultu tego osobnika,niechybnie jestem człowiekiem niekulturalnym.Innego postawienia sprawy się nie spodziewałem.

A przez sławetne IQ "innych osób" ostatni mój wątek stąd wyleciał - na 104 posty,80parę zajmowały posty rodem z gg.

I niepotrzebnie tyle się rozwodziałaś,żeby mi tym "dupkiem" przyfasolić - wystarczyło samo "dupek". Reszta i tak jest mało wartym smęceniem. Wielka skorupa kryjąca tyciego orzeszka...

• madzia1708 co byś nie pisał greku 02.04.07, 13:40
      tak będzie corocznie, a nawet częściej :O)
      A Twoje dzieci będą sie uczyć o tym człowieku na lekcjach historii :O)

Siema :O)
      • grek.grek Re: co byś nie pisał greku 02.04.07, 14:21
        A ja co roku będę protestował :)

Zaś moje dzieci moga sie o nim uczyć... nie ma problemu; tak samo będą się uczyć o rozmnażaniu turkucia podjadka czy strukturze społecznej Chin. Jeśli jednak usłyszę,że jakiś belfer próbuje wygłaszać o nim opinie wychodzące poza sferę obiektywnej informacji - będę protestował.
        • yolandas Re: co byś nie pisał greku 02.04.07, 14:55
          hahahahaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
      • reservoir_dog Re: co byś nie pisał greku 02.04.07, 15:01
        ciekawym czego sie mój 3 letni syn dowie na temat zbawczej działalności JPII w
        XX wieku. Żeby nie było, szacunek do JPII mam jak do każdego człowieka, nie
        mniej jednak mam pewne wątpliwości czy dla potomnych zostanie cokolwiek z jego
        dzialalności. Na razie polski lud boży niesiony jest przez wciąż żywą PAMIĘĆ o
        papieżu, a co będzie za 25 lat kiedy 1/3 z dziś modlących się poumiera a
        większość stanowić będą dzisiejsze dzieci, niemowleta i jeszcze nienarodzeni?
        Wtedy jedynym śladem jego dzialalności będą te idee, filozofia czy spuścizna
        pisarska po którą ludzie zechcą sięgnąć i co wazniejsze zrobic z nich uzytek.
        Stawiam więc konkretne pytanie, jakie piętno odciśnie papież-polak na pokoleniu
        moich dzieci?
        • grek.grek Re: co byś nie pisał greku 02.04.07, 15:44
          Za 25 lat będziemy zintegrowani z Europą i jej kulturą na tyle,że pamięć o JP 2 się rozmyje,będzie on czczony jedynie w jakichś wąskich grupkach,jak dzisiaj
          inni tego typu osobnicy.
          Ciągle, my Polacy, mamy siebie za pępek świata i sądzimy,że skoro u nas jest szajba luz na punkcie papieża,to wszędzie indziej też tak musi być.A tymczasem to tylko nasza szajba lokalna.Poza nami tylko Watykan się będzie pienił.Wszędzie indziej może coś wspomną na 11 miejscu w dziennikach i tyle,a może i nawet tego nie będzie.
          Tak samo jest z nauką i w ogóle z postacią JP 2 w Europie.

• precesja Re: co byś nie pisał greku 02.04.07, 15:48
            nie dosyć że chamski, to jeszcze EUROOSZOłOM
            :-P
      • jaka.to.melodia Re: co byś nie pisał greku 02.04.07, 15:04
        Jestem ciekaw, ilu z Was, tych "wierzących" i "kochających Papieża":
        NIGDY NIE UŻYWA PRERWATYW - bo przecież Papież nigdy ich nie zaaprobował, albo
        NIGDY NIE BZYKAŁO SIĘ BEZ ŚLUBU. NO i ciekawe, że wszyscy są tacy wierzący i
        och i ach, ale rozwody zakazane przez kościół to już są OK. Z ręką na sercu, na
        pewno znacie kogoś kto się rozwiódł i na pewno go nie potępiacie. Przypominam,
        że wg Kościoła, maltretowana przez męża pijaka kobieta NIE MA prawa do rozwodu.

Ciekawe co na Wasz seks bez ślubu i/albo przerwatywy i/albo rozwody
        powiedziałby Wasz najukochańszy JP2?
    • precesja Re: Jutro TVP zmienia się TVPapież-za moje pienią 02.04.07, 15:06
      cześć, grek.grek

Znowu dostałeś sr@czki? Kurcze lekarz, tylko lekarz może Ci pomóc bo inaczej
      utopisz się w tym gówn!e które sam naprodukujesz. Już ledwo wystaje Ci głowa.

Na Twoje posty tak chamskie, tak prostackie tak głupie że ręce opadają zaś wielu
      ludziom mocno radykalizują się poglądy. Jesteś typowym BETONEM lewackim dla
      którego świat ma czarnobiałe kolory.

Jak powiedział Górski z KMN : "jesteś taki głupi czy Ci za to płacą?".
      Wpierw nawrzucasz rozmówcom od katoli, ect potem wymagasz od nich miłości
      bliźniego i zrozumienia.

Grek.grek - świętość JP2 w oczy kole?

Proponuję TOTALNĄ OLEWKĘ greka.greka. Niech wypisuje co mu się podoba. Odwaga od
      17 lat mocno staniała więc można wypisywać co się chce. Niech dalej się
      wywnętrza i frustruje.

Grek.grek łamie notorycznie regulamin i netykietę.:
      "Nie przeklinaj."
      "Nie obrażaj i nie atakuj personalnie swoich rozmówców."
      Do administratorów: Czy powszechne obrażanie wyznawców jakiejkolwiek religii na
      forum jest zgodne z regulaminem czy można obrażać tylko katolików?
      • reservoir_dog Re: Jutro TVP zmienia się TVPapież-za moje pienią 02.04.07, 15:16
        precesja napisała:

>
        >
        > Grek.grek łamie notorycznie regulamin i netykietę.:
        > "Nie przeklinaj."
        > "Nie obrażaj i nie atakuj personalnie swoich rozmówców."
        > Do administratorów: Czy powszechne obrażanie wyznawców jakiejkolwiek religii na
        > forum jest zgodne z regulaminem czy można obrażać tylko katolików?

gwoli ścisłości, oponenci grek'a też nie grzeszą kulturą, chamy i prostaki sypia
        się aż miło. A co do obrażania wyznawców to jeszcze baardzo daleko do tego. Poza
        tym, rozmowa tyczy się jedenej persony a nie calego systemu religijnego
        • precesja Re: Jutro TVP zmienia się TVPapież-za moje pienią 02.04.07, 15:34
          > gwoli ścisłości, oponenci grek'a też nie grzeszą kulturą
          wiesz, przyglądnij się rozmowom i zwróć uwagę ile grek.grek tworzy wątków które
          rozpoczyna od ataku na KK, pod przykrywką gadce nt. abonamentu czy tego co było
          w programie tv.
          Z rozmówców każdy by się bronił lub reagował nerwowo.

>A co do obrażania wyznawców to jeszcze baardzo daleko do tego
          twoje zdanie, a co jeśli wyznawcy czyja się obrażeni?

>rozmowa tyczy się jednej persony a nie całego systemu religijnego
          chyba jednak nie dotyczy jednej persony. Zauważ ile grek.grek płodzi wątków i na
          jakie tematy. Ten o JP2 jest tylko jednym z wielu.
        • chwila.pl Re: Jutro TVP zmienia się TVPapież-za moje pienią 02.04.07, 15:54
          reservoir_dog napisał:

> gwoli ścisłości, oponenci grek'a też nie grzeszą kulturą, chamy i prostaki
          > sypia się aż miło.

Może tu ma miejsce przysłowie "Kto mieczem wojuje, ten od miecza ginie"?
          Nie, nie usprawiedliwiam inwektyw, faktem jest jednak, że trudno zachowac
          kulturę, gdy ma się do czynienia z taką "greko - sztuką", ot co.
          • grek.grek Re: Jutro TVP zmienia się TVPapież-za moje pienią 02.04.07, 16:03
            Nie o Greka chodzi,ale o to,że ktoś nie uznaje zasadności totalizmu paranoicznego,jaki 2 kwietnia funduje Polsce jej publiczna telewizja...

Nie umiecie znieśc,że ktoś nie jest z wami i nie utożsamia papieża z autorytetm,z mistrzem,z przewodnikiem,czy za kogo wy go tam jeszcze macie.

• chwila.pl Re: Jutro TVP zmienia się TVPapież-za moje pienią 02.04.07, 16:14
              grek.grek napisał:

> Nie umiecie znieśc,że ktoś nie jest z wami i nie utożsamia papieża z
              > autorytetm,z mistrzem,z przewodnikiem,czy za kogo wy go tam jeszcze macie.

Zapewniam Cie, gdybyś swoja opinię wyraził w kulturalny sposób, nikt, lub prawie
              nikt nie zareagował by agresją. Agresja(Twoja) pobudziła agresję innych, ot i
              cała prawda. Tolerancja obowiązuje wszystkich, ale kończy sie tam, gdzie zaczyna
              się krzywda innych. A swoim postem taką krzywde zadałeś wielu osobom, co
              znalazło swoje odzwierciedlenie w wątku...

• grek.grek Re: Jutro TVP zmienia się TVPapież-za moje pienią 02.04.07, 15:58
        "Wymagam" ? Ja od was niczego nie wymagam,ja po prostu rejestruję fakty.MIłości bliźniego,to wy sami powinniście od siebie wymagać,bo taka jest zasada nr 1 waszej etyki... Jak was uderzają w jeden policzek,to nadstawcie drugi - pamiętasz ? A tymczasem nie dośc,że nie nadstawiacie,to jeszcze sami zamiast bić z ręki,bierzecie do łap rympały.

Że co,proszę ?.. "Świętość" ? Spóźniłeś się,1 kwietnia był wczoraj... Proszę,do rangi świętości urosło mówienie truizmów od ktorych zęby bolą,przetykane kawałami trzeciej jakości i wstawkami o kremówkach.
        Ową "świętość" wykreowana jest sztucznie,jest jak wielki,pusty balon,którego strzeże armia fanatyków,żeby prrzypadkiem ktoś się do niego nie zbliżył ze szpilką i żeby nie zrobił potężnego BUM,aby się wszyscy przekonali,że w środku jest tylko lekko nieświeże powietrze.Tym jest ta "świętość",cały ten horrendalny polski amok.

Czcijcie swojego papę,swojego nowego boga - przecież na tym polega wasza wiara,religia i cała reszta : na biciu pianu,na słowotoku,za którym nie idą żadne czyny; takie wyżycie się... Jeden biega,drugi uprawia seks,a inny pali stosy...

TO co cytujesz nie powiedział Górski himself,tylko Maks do Bożydara w skeczu - dla ciebie realia i fikcja to jak widać jedno i to samo...
        • xyz777 Re: Jutro TVP zmienia się TVPapież-za moje pienią 02.04.07, 16:08
          grek.grek napisał:

> "Wymagam" ? Ja od was niczego nie wymagam,ja po prostu rejestruję fakty.MIłości
          > bliźniego,to wy sami powinniście od siebie wymagać,bo taka jest zasada nr 1 wa
          > szej etyki... Jak was uderzają w jeden policzek,to nadstawcie drugi - pamiętasz

1. Jaki ty dla mnie "bliźni"? Wypraszam sobie.
          2. Jakbys mnie uderzył w policzek, to tak bys oberwał, że musiałbyś sie ucieczka
          salwowac ratując życie. Także nie wyjeżdżaj mi tu z takimi tekstami, i nie licz
          na pobłażliwość, świeta nie jestem jak Jan Paweł II.
          Przywale na odlew, aż ci ta żółc z łepetyny wypłynie.
          • reservoir_dog Re: Jutro TVP zmienia się TVPapież-za moje pienią 02.04.07, 16:26
            xyz777 napisała:

>
            > 2. Jakbys mnie uderzył w policzek, to tak bys oberwał, że musiałbyś sie ucieczk
            > a
            > salwowac ratując życie. Także nie wyjeżdżaj mi tu z takimi tekstami, i nie licz
            > na pobłażliwość, świeta nie jestem jak Jan Paweł II.
            > Przywale na odlew, aż ci ta żółc z łepetyny wypłynie.

oj, nieładnie. Przyznaje że wątek może być dla niektórych kontrowersyjny ale
            takimi tekstami nie dajesz dobrego świadectwa o sobie. W pierwszej kolejności
            dyskutuj z argumentem, nie z człowiekiem (stara zasada sztuki prowadzenia
            sporu). A jak ci braknie argumentu to spasuj zamiast uzywać takich brutalizmów.

Ogólnie zauważam że niektorym ludziom z trudnością przychodzi bycie
            tolerancyjnym, mimo tego że tak własnie mówią o sobie. Gdy tylko pojawia się
            ktoś o odmiennych poglądach, wywołuje to natychmiastową panikę i "święte"
            oburzenie - "jak tak można mówić, pisać, a szczególnie w Polsce, kraju
            katolickim" itp. Nie nauczyliśmy się jeszcze że można mysleć inaczej, czcić
            innych bogów (lub nie czcić ich w ogóle) a przy tym być rownie wartościowymi
            ludźmi . Nie wszyscy na świecie uważają że tylko przez "naszego" boga osiąga się
            zbawienie.
            • xyz777 Drugi policzek? Na odlew i kopa 02.04.07, 16:57
              reservoir_dog napisał:

> oj, nieładnie.

Fatalnie wręcz. Wiem. Odpowiedziałam szczerze, tak bym zrobiła. Po prostu.
              Nikt nie będzie obrażał moich uczuć, a potem drwiąco instruować jak powinnam się
              zachować, tylko dlatego że jestem katoliczką. Dosyc tego! Powiedziałam już, nie
              jestem świeta, jestem grzesznicą z krwi i kości. Pierwsza nie zaczepiam i nie
              tłuke, ale jesli ktos by mnie uderzył, reka, noga, mózg na ścianie...psia jego w
              te i tamte.
              Piszesz o tolerancji. Mogę szanowac czyjeś odmienne poglądy, każdy ma prawo je
              mieć. Jeżeli jednak ktos, a właściwie grek, w ordynarny sposób obraża mnie i
              moje ideały, to narusza zasady tolerancji. A na to nie ma zgody, never.
              • bonnie75 wentycja 02.04.07, 17:17
                No coz, pan grek.grek jest "mundry" i "ynelygentny", smiem jednak twierdzic, ze
                tylko li i wylacznie na forum i jako ta hydra, wciaz leb podnosi i rzezi. W
                rzeczywisosci jednak jest zakompleksionym, wiecznym malkontentem - nic mu nie
                pasuje, wiecznie krytykuje, opluwa, .... czas znalezc partnerke lub partnera,
                grek.grek, bo inaczej zameczysz sie, czlowiecze...
                Dobrze ci radze, tak z serca. Badania dowiodly, ze tylko niespelnieni w milosci
                ludzie sa wiecznie niezadowoleni. Wiesz cos o tym, co??
                • grek.grek Re: wentycja 03.04.07, 11:04
                  O, jeszcze tego klasycznego "argÓmentÓ" brakowało :))) Teraz mamy komplet... Takim stereotypem poleciałaś,że ci,którzy mają ziemniaki w piwnicy na pewno ci nie darują...
                  • bonnie75 Re: wentycja 03.04.07, 17:34
                    Stereotyp? Moze... ale jakiz prawdziwy w twoim przypadku...czyz nie??
                    Juz nie pisz, chlopcze wiecej glupot!
              • efad4d Re: Drugi policzek? Na odlew i kopa 02.04.07, 17:38
                wychodzilem z domu na tvn24 byl papa, wrocilem po kilku godzinach wlaczam tvn24
                - papa , teleekspress 1/3 o papie , na koniec piosenka grana przez mlodego
                tworcy- tekst karol wojtyla
                kuzwa nie mialbym przeciwko temu naprawde nic, przyrzekam , nawet znioslbym
                uwagi tych wszystkich tolerancyjnych wychowanych w duchu papieskim forumowiczów
                , ktorzy pisza , zeby tego dnia nie ogladac tv( choc niby z ajkiej racji) gdyby
                polskie spoleczenstwo przestrzegalo 10 przykazan i kochalo blizniego , swego a
                jak jest wiemy,

co do reszty podpisuje sie obiema rekami pod tym co pisze grek , lubie papieza
                jako czlowieka i przywodce, ale banały typu "trwajcie mocni w wierze" czy
                "chrystus was wyzwoli" to papaka dla ludzi wierzacych i smieszne jest
                puszczanie w dziennikach informacyjnych

• mhania do greka 02.04.07, 17:08
              Trochę więcej miłości i szacunku do siebie

a wtedy nerwy w mózgu same się rozplączą
          • grek.grek Re: Jutro TVP zmienia się TVPapież-za moje pienią 03.04.07, 10:58
            1 - "Miłujcie nieprzyjaciół swoich" , wiesz kto to powiedział ? Podpowiadam - nie papież...on nawet małych,gumiastych,zbawiennych przedmiotów nienawidził.

2 - jakbym cie "uderzył w policzek", to już nie byłoby przed kim uciekać,a żeby mi "przywalić", to musisz najpierw trafić, a uwierz mi,że dobrego "przywalania" nie uczy się w dwa dni ani nawet w dwa miesiące :)))
    • dziedzicznacytadelafinansjery Misiu - za moje też, nie martw się 02.04.07, 17:12
      Idź na rower, zamiast produkować kolejne sążniste elbaboraty antyklerykalne,
      których nawet ja nie mam siły czytać.
      • obraza.uczuc.religijnych O! Odezwał się ten co to ciągle męczy się 02.04.07, 17:36
        oglądając "Co z tą Polską?" i pisze o tym sążniste elaboraty zamiast wyjść na
        rower.
        • dziedzicznacytadelafinansjery Re: O! Odezwał się ten co to ciągle męczy się 02.04.07, 17:47
          Na rower? O wpół do jedenastej? Zresztą propaganda Lisa nie stanowi dla mnie
          problemu, bo tego i tak nie oglądam - chyba ze z ciekawości i nie po to, żeby
          chłonać te mądrości redsktora, publiczności i "internautów z wp.pl" ale zeby
          podpatrzeć obowiazujące obecnie w "wolnym świecie" trendy propagandowe.
          • obraza.uczuc.religijnych A co ma pora do tego? 02.04.07, 17:50
            takiego idealistę nic nie może przestraszyć.
            Ja też lubie popatrzeć na cyrk n atemat Dżej Pi Two, tylko że na jako typowo
            polską obleśną modłę robionego.
            • dziedzicznacytadelafinansjery Re: A co ma pora do tego? 02.04.07, 19:41
              Oglądaj, oglądaj - może serce ci to otworzy na miłość a nie na zgryźliwą i
              niszczącą pogardę. Razem z grekiem x2 pooglądajcie.
              • obraza.uczuc.religijnych Ty też oglądaj Lisa 02.04.07, 19:43
                może wyleczysz się z węszenia teorii spiskowych.
                • dziedzicznacytadelafinansjery Re: Ty też oglądaj Lisa 02.04.07, 20:22
                  Chyba mnie mylisz z kimś innym.
                  • obraza.uczuc.religijnych To tak jak ty odnośnie mnie. 02.04.07, 20:23

• henryczek-czewa Re: O! Odezwał się ten co to ciągle męczy się 02.04.07, 19:51
            dziedzicznacytadelafinansjery napisał:

> Na rower? O wpół do jedenastej? Zresztą propaganda Lisa nie stanowi dla mnie
            > problemu, bo tego i tak nie oglądam - chyba ze z ciekawości i nie po to, żeby
            > chłonać te mądrości redsktora, publiczności i "internautów z wp.pl" ale zeby
            > podpatrzeć obowiazujące obecnie w "wolnym świecie" trendy propagandowe.

toż nie tylko redaktor wygłasza tam swoje mądrości. Dla Ciebie są tam mądrości ministra Orzechowskiego, posła Zawiszy i innych mędrców. I wszyscy są zadowoleni
    • magonia24 propozycja dla greka 02.04.07, 17:21
      Słuchaj człowieczku skoro tak bardzo chcesz zaistnieć w swoich poglądach to
      zamiast kłapać ozorem na podrzędnym forum / cóż taka tylko twoja "sława"/
      proponuję ci dokonać SAMOSPALENIA na rynku w Krakowie!!! Wtedy to dopiero
      zamanifestujesz swoje odmienne zdanie, będa o tobie zamiast o JPII robić
      programy dla tv , będziesz miał swoje 5 minut oglądalności. Być może ktoś
      zechce poświęcić swój abonament aby oglądać unicestwienie takiej miernoty jak
      ty.Póki co próbujesz zaistnieć ale ci nie wychodzi.

Ojjjjjjjj jak mi cie żal...no coż nie każdemu bozia dała rozumek
      • sher.khan Re: propozycja dla greka 02.04.07, 17:25
        Udawać greka = udawać, że się nie rozumie lub czegoś nie zauważyło.
        Typowe, zauważyliście, że kiedy ktoś np. chwila.pl,
        ewab2507 dają konkrety, grek się wkurza, zaczyna znowu opluwać osobę papieża
        (a nie program TV, co powinno być tu zasadniczą kwestią).
        To, co się tyczy ludzi wielkich, niezależnie od epoki, czy chodzi o Sokratesa,
        Ghandiego, czy Karola Wojtyłę, zawsze byli opluwani przez prostaków. Reakcje
        takie jak greka, tylko potwierdzają geniusz wybitnych jednostek.
        Przy okazji, „…mówił o tym,żeby kochać bliźniego,np.poprzez odmawianie mu
        prawa do godnej śmierci…” - mam nadzieję, grek, że tobie bez zastanowienia
        ktoś odłączy respirator.
        • efad4d Re: propozycja dla greka 02.04.07, 17:54
          ludzie , nie marnujcie czasu , tłuczenie greka po glowie , wracajcie do
          telewizorów bo cenne audycje i wspominki papieskie was mina( w tvn 24 wspomina
          olbryski) :)
          • sher.khan Re: propozycja dla greka 02.04.07, 17:58
            Ja nie lubie programów o JP II, więc nie oglądam.Proste jak drut.
            • obraza.uczuc.religijnych Ty zbrodniarzu komunistyczny!!! 02.04.07, 18:04

• sher.khan a dlaczego? 02.04.07, 18:13
                • obraza.uczuc.religijnych Tylko komuchy nie oglądają ubogaconej dziś 02.04.07, 18:18
                  wyjątkowo telewizji!
                  • sher.khan Re: Tylko komuchy nie oglądają ubogaconej dziś 02.04.07, 18:22
                    Wypraszam sobie. Telewizji nie oglądam zbyt często. Telewizja kłamie!!!!
                    Ale zachęcam do poznania dorobku Karola Wojtyły, parę rzeczy przeczytałem i
                    powiadam, mądrym człowiekiem był.
                    • efad4d Re: Tylko komuchy nie oglądają ubogaconej dziś 02.04.07, 18:29
                      juz zeby czytac to przesada , ale na polce miec trzeba obowiazkowo
                      • sher.khan Re: Tylko komuchy nie oglądają ubogaconej dziś 02.04.07, 18:35
                        No widzisz. Cały problem w tym, że i antagoniści i protagoniści dzisiejszej
                        rocznicy popadają w przesadę. Ale to już taki polski charakter, nie rzucim
                        ziemi skąd nasz ród plus hajże na Soplicę w jednym.
                        • efad4d Re: Tylko komuchy nie oglądają ubogaconej dziś 02.04.07, 18:50
                          antagonisci popadaja w przesada byc moze. Ale jest cos takiego jak akcja i
                          reakcja, na nieadekwatna akcje , sam mam juz dosyc klikajac po kanalach przed
                          chwila z 5 dostepnych tvp1,tvp2,tvp3,polonia i tvn tylko na tvn bylli detektywi
                          , na reszcie-papa ,jest przesadna reakcja
                          • henryczek-czewa Re: Cała prawda o religijności większości Polaków 02.04.07, 20:43
                            Religijna ignorancja Polaków
                            2007-04-02 00:03 (akt. 06:12)

Zaledwie 18% Polaków określających się jako wierzący potrafi wymienić imiona ewangelistów, informuje w najnowszym numerze tygodnik "Newsweek" powołując się na badania przeprowadzone przez firmę Millward Brown SMG/KRC na reprezentatywnej próbie 1000 dorosłych mieszkańców naszego kraju.
                            dalej »

Z sondażu wynika, że 43% głęboko wierzących Polaków jest zdania, że można się wyspowiadać z grzechu pierworodnego (z którego wyspowiadać się w istocie nie można). Dokładnie jedna trzecia tej grupy jest w stanie wymienić dziesięć przykazań; żadnego nie zna 27%. Ci zaś, którzy tylko fragmentarycznie pamiętają dekalog, najczęściej (61,4%) wymieniają "nie kradnij" i (60,6%) "nie cudzołóż".

Coś niedobrego dzieje się w Polsce z religijnością dorosłych, skoro na pytanie co składa się na Pismo Święte (Stary Testament, Nowy Testament) odpowiadają dobrze tylko najmłodsi respondenci. A już 16% wierzących w wieku 45-59 lat włączało do Pisma Świętego katechizm, zaś tyle samo 60-75-latków twierdziło, że w skład Biblii wchodzą... Gorzkie Żale - jedno z wielkopostnych nabożeństw.

Opisane w tym tekście badania to żółte, ostrzegawcze światło dla Kościoła, pisze "Newsweek". Nie tylko dla biskupów, ale i dla zaangażowanych świeckich, czy publicystów.

(PAP)

dodać jeszcze do tego klika kolejnych obchodów 2 kwietnia, a dowiemy się, że papież zalicza się do trójcy swiętej. Wszystko to takie puste i powierzchowne. Te obchody w dodatku żenująco ckliwe.
                            Aż trudno odmówić grekowi racji, aczkolwiek chłopaka troche dzisiaj poniosło:)
                            • billy.the.kid Re: Cała prawda o religijności większości Polaków 02.04.07, 21:06
                              śmieszne-f-ma marki tv NA POWAŻNIE mówi o cudach spowodowanych przez wojtyle.

gdzies tu ktoś coś malował o wojtyle literacie-grafomania.

rzecz sie dzieje w polsce-czyli NIGDZIE.
                            • mar.was Re: Cała prawda o religijności większości Polaków 02.04.07, 21:12
                              Tyle że, zaczęło się od marudzenia i utyskiwań że trzeba płacic abonament za TV
                              - jest wiele legalnych sposobów by nie płacić abonamentu - ale widocznie autor
                              wątku zastosował technikę wyprzedzająca i zaczął napędzać się samobiczowaniem i
                              samookaleczaniem; nikt tego wszystkiego nie musi oglądać na siłe, nie jesteśmy
                              do tego zmuszani - jedni oglądają papieża, inni comedy central.
                              I do tego jeszce te obraźliwe teksty; można było tego oszczędzić ale widać że
                              nie o dyskusję tutaj chodzi, ale wywołanie 2-dniowej prowokacji.
                              ---
                            • mikk Re: Cała prawda o religijności większości Polaków 02.04.07, 21:13
                              piekne podsumowanie wiekszosci powyzszych postow w watku...
                              niestety strasznie oberwiesz, a ze tylko cytujesz pewnie nikt nie zauwazy...
                              • jedzoslaw Re: Cała prawda o religijności większości Polaków 03.04.07, 11:28
                                Miałem się nie odzywać, ale...
                                Ja rozumiem, że trochę za dużo wczoraj było Papieża w TVP. Ale dlaczego wszyscy
                                wyżywają się na tym starym człowieku to ja nie wiem. Dawno nie widziałem takiej
                                dawki pomyj wylewanych na głowę JP II. Rzyganie jadem i obrzucanie błotem Jego
                                fanów. Wymyślanie im, że nie wiedzą sami, dlaczego kochają swojego "papę"- a czy
                                któryś z atakujących przeczytał choćby jedną encyklikę JP II ? Zna jego
                                przemyślenia, których efektem było to, co określa się mianem "banału" ? Owszem,
                                to czasem prawdy wręcz oczywiste, ale to jednak JP II postanowił dowieść ich
                                tak, by nie były li tylko aksjomatami, ale nadał im rangę filozoficznych
                                wniosków. Fani JP II powinni czasem sięgnąć do encyklik, czy choćby "Tygodnika
                                Powszechnego", ale tak samo powinni to zrobić Jego przeciwnicy, by mieć moralne
                                prawo do krytyki. Co do zaś początkowych zarzutów autora wątku: skoro papież był
                                człowiekiem, który "nic nie znaczył", to dlaczego jego pogrzeb zgromadził prawie
                                wszystkich przywódców cywilizowanych państw, w tym także wielkich mocarstw oraz
                                przywódców państw stricte laickich, jak np. Francja? Żadna przesada nie jest dobra.
                                A ja też znosiłem 3-tygodniowe szaleństwo na temat Mundialu w zeszłym roku,
                                chociaż fanem piłki szczególnie nie jestem. Jestem pewien, że fanów JP II jest w
                                tym kraju tyle samo, co fanów Mundialu. Co z tego, ze jedno to religia, drugie
                                to sport. Jedno i drugie służy zaspokojeniu tej samej potrzeby psychologicznej.
                                Wtedy święto mieli kibice, wczoraj jeden (!) dzień był dla fanów papieża. Może
                                przesadnie trochę, ale widocznie tego chcieli widzowie.
                                • mozambique Re: Cała prawda o religijności większości Polaków 03.04.07, 11:47
                                  jedzosław - tak z ręku na sercu , - ile encyklik przeczytałes samodzielnie ?
                                  ile bulli ? pism ?. wezwań itp
                                  nie sluchając księdza na kazaniu ale szcerze i otwracie - samodzielne dotracie
                                  do źródlą , przeczytanie, zrozumienie itp

cos mi sie wydaje ze wynik będzie zerowy
                                  jak i w 99% przypadkach tych żarliwych katolików modlacych sie do jakiegos okna
                                  ( czyli dziury w ścianie realnie rzecz ujmując) i dostających histerii na widok
                                  kremówki a na codzien juz spokojnie i normalnie kłamiących, oszukującyh,
                                  obmawiających , intrygujacych , wysmiewających itepe

a to POlska własnie
                                  • jedzoslaw Re: Cała prawda o religijności większości Polaków 03.04.07, 12:20
                                    Przyznaję się, że nie czytałem samych źródeł. Mimo to starłem się dotrzeć do
                                    opracowań i chociaż w podstawowym stopniu dowiedzieć się na temat idei JP II.
                                    Mam swoje złe nawyki, wady, ale jeśli przynajmniej jestem ich świadomy i staram
                                    się je zmienić to już dobrze. Nikt nie jest doskonały i nikogo takiego nie
                                    znajdziemy. Papież reprezentował te cechy, których w większości nam brakuje,
                                    ale i sam miał swoje wady. Są jednak tacy, którzy myślą, że wiwatując do okna na
                                    Franciszkańskiej 3 w Krakowie znajdą się bliżej Jego osoby, a pracować nad sobą
                                    już nie muszą. Taka już ludzka natura.
                                • grek.grek Re: Cała prawda o religijności większości Polaków 03.04.07, 11:58
                                  Właśnie, "FANÓW" - to słowo najlepiej oddaje stan rzeczy ...

"Nadał (banałom) rangę filozoficznych wniosków" -pleeeeease,maaaan... O tym,że "trzeba kochać bliźniego", mówiło wielu,mówi wielu i ten nakaz jest tak znany,że powtarzanie go nie jest żadnym wyczynem.To tak jakby kogoś kto podniósł siatkę z kilogramem marchwi nazywać strongmanem :)
                                  Rzecz w tym,że on te banały wypowiadał w pewnej otoczce - jako dostojnik organizacji,która w POlszy ciągle ma wpływy rzędu 90 % (wg badań); polskie media przekazywały je z powagą tak śmiertelną jakby conajmniej dotyczyły daty końca świata; żadna telewizja,NIGDY,nie zorganizowała porządnej,uczciwej debaty,w której padłyby rózne argumenty - i te z prawa i te z lewa i te ze środka... Polacy,a przynjamniej znaczna ich większośc,zawsze byli izolowani od niepochlebnym czy nawet niejednoznacznych sądów o papie; byli wychowywani i tresowani w nabożnym kulcie tego osobnika,więc podejrzewam,ze kiedy tylko jakimś fartem usłyszą inne opinie niż te,którymi ich nieustannie indoktrynowano są przekonani,że mają do czynienia z jakąs herezją. Papa był gigantem. A dlaczego ? A..bo był i już,a kto tak nie sądzi tego na stos albo do czubków. Z jego "świętości" uczyniono aksjomat,coś przeciw czemu sie z zasady nie protestuje,bo nie wypada.I z tego nie-wypadania narodziło się coś sztucznego,płytkiego i pozbawionego treści.Tępy kult.

Pytasz czemu tylu przywódców państw zawitało na jego pogrzeb...
                                  Odpowiem pytaniem : dlaczego dziś w Europie jego nauki są właściwie martwe ?,dlaczego Europa ma za nic jego nakazy,zezwala na związki homoseksualne,na aborcję,na eutanazję,dlaczego nie ma tam zachwytu nad jego twórczością,dlaczego nie jest postacią żywo komentowaną,a jedynie traktowaną z pewną rutynową kurtuazją ? Dlaczego jego spuściznę traktuje się jak skamielinę,jakiś średniowieczny skansen ?

To,że "nic nie znaczył" potwierdza i codzienna praktyka w bastionie jego kultu - czyli w Polszy... ta codzienna praktyka pokazuje,że z machania balonami i chichrania się z dykteryjek nic nie wynika. Przyjechał,ponawikał o miłości do ojczyzny,rzucił parę żarcików,pojechał - i na tym polegały te pielgrzymki,całe to "duchowe przeżycie/odrodzenie"...
                                  • mozambique Re: Cała prawda o religijności większości Polaków 03.04.07, 12:16
                                    "Pytasz czemu tylu przywódców państw zawitało na jego pogrzeb..."

abstrachując od teego akurat tematu napomknę ze podobna ilosc przywódców panstw
                                    przyjedzca na byle które śluby na królewskich dworach, tez siedzą w pierwszych
                                    łakwach , pokazują się , pozują do wspólnych fotek ,wpisują do księgi itp

taki widać trynd
                                    a protokole dyploamtycznym nie wspominając
                                  • jedzoslaw Re: Cała prawda o religijności większości Polaków 03.04.07, 12:37
                                    grek.grek napisał:

> Właśnie, "FANÓW" - to słowo najlepiej oddaje stan rzeczy ...
                                    >
                                    > "Nadał (banałom) rangę filozoficznych wniosków" -pleeeeease,maaaan... O tym,że
                                    > "trzeba kochać bliźniego", mówiło wielu,mówi wielu i ten nakaz jest tak znany,

Tak, ale to też pewne uproszczenie. Trudno kochać bliźniego w czasach, gdy
                                    ludzie zabijają się o kawałek ziemi lub ropę. Żaden z papieży nie wierzył i nie
                                    wierzy, że da się uniknąć przemocy. Można tylko apelować, mediować i naciskać.
                                    Tylko to mogą robić przywódcy religijni- aby zło powściągnąć, ale nie pokonać.
                                    Jedynie Dalaj Lama wierzy, że bez przemocy można zwyciężyć- efektem czego Tybet
                                    nadal czeka na wolność.
                                    Pisząc o banałach chodziło mi o to, że to, co dotychczas było komunałem zyskało
                                    filozoficzne podstawy. Ta i inne z zasad otrzymały głębokie uzasadnienie- nie
                                    jako prawd objawionych, ale jako prawdy wynikające z przemyśleń. To po części
                                    tak jak w przypadku Kartezjusza, który scholastycznym komunałom teologicznym dał
                                    uzasadnienie filozoficzne ze strony filozofów starożytnych. Chrześcijańska
                                    moralność i teologia zyskała dzięki temu rangę prawdziwej filozofii.
                                    • jedzoslaw Re: Cała prawda o religijności większości Polaków 03.04.07, 12:46
                                      P.S. Nie mogę się zgodzić z poglądami Papieża na temat eutanazji, aborcji i
                                      antykoncepcji (chociaż w tym pierwszym dopuszczał on możliwość przerwania
                                      uporczywej terapii). Ale szanuję go za inne jego poglądy i działania. I
                                      zwyczajnie go podziwiam za wytrwałość i odwagę.
                                    • grek.grek Re: Cała prawda o religijności większości Polaków 03.04.07, 13:00
                                      Papież kochał bliźniego bardziej efektywnie, np.poprzez absolutny zakaz antykoncepcji,który to bezpośrednio przyczynił się do szaleństwa AIDS w Afryce...I był w tej miłości nieprzejednany...

Co do filozoficznych podstaw banałów, to czy filozoficznej podstawy naprawdę potrzebuje nauka Jezusa ? Czy nie jest wystarczająco prosta i oczywista ?
                                      A owe podstawy moga zajmować kilku badaczy,dla tzw.ludu brzmiało to "kochaj bliźniego",a to zna każdy i naprawdę nie trzeba być katolikiem,nie trzeba słuchać papieża,żeby ten moralny nakaz mieć w sobie.Tego może nauczyć babcia,dziadek,mama,tata,ciocia,sąsiad albo prosty nauczyciele w szkole,tego uczą przykłady z otoczenia,tego uczą własne doświadczenia - przyjmiesz albo nie,twoja rzecz,ale znasz je dobrze,wiesz że istnieją i jaką mają podstawę.Nie ma w tym nic oryginalnego.

Rzecz w tym,że to co mówił papież zwykło się traktować jak odkrycia Ameryki,nawet jeśli to samo można usłyszeć od prostego człowieka spotkanego na ulicy czy w pociągu,tramwaju lub gdziekolwiek indziej.

• jedzoslaw Re: Cała prawda o religijności większości Polaków 03.04.07, 14:42
                                        Owszem, ale czy w jakikolwiek sposób mógł zabronić Afrykanom czegokolwiek? Jeśli
                                        nie słuchano go w kwestii prowadzenia się i wielu mieszkańców Afryki traktowała
                                        i traktuje seks jak "plemienną" rozrywkę to czy słuchano by go w kwestii
                                        kondomów? Afryka nie wpadła w sidła AIDS dlatego, że papież powiedział "NIE" dla
                                        prezerwatyw. Oni nie używają kondomów po prostu dlatego, że nie mają świadomości
                                        potrzeby ich używania, zaś organizacje zachodnie nie mogą opanować tamtejszej
                                        ignorancji w kwestii AIDS. Papież jedynie potępiał antykoncepcję, zamiast
                                        jądopuszczać. Ale czy by ją dopuszczał czy nie to i tak nie zmieniłoby to
                                        sytuacji w Afryce. Misjonarze mogliby zabraniać kondomów, zachodni wolontariusze
                                        mogliby je propagować- a i tak efekt byłby ten sam.
                                        Nauka Jezusa jednak potrzebuje podparcia filozoficznego. Dzisiaj na aksjomaty
                                        patrzy się krzywo i zawsze znajdzie się ktoś, kto chce je obalić. Mamy zresztą
                                        do czynienia z wolnym rynkiem idei. Odpowiednie podstawy filozoficzne mają za
                                        zadanie wzmocnić katolicką etykę, aby nie uznawano ich tylko za prawdy
                                        przebrzmiałe i wsteczne. Zasady te wydają się słuszne ogólnie, ale gdy chodzi o
                                        szczegóły to jedne wnioski z nich płynące się przyjmuje a inne nie. Tymczasem
                                        papież chciał, aby przyjmować je wszystkie. A żeby udowodnić słuszność
                                        wszystkich nadał im filozoficzne podstawy. Dzisiaj ludzie są wykształceni i
                                        myślący. Straszenie diabłem, potępieniem i ekskomuniką to nie jest metoda.
                                        Religia ma mieć wymiar filozoficzny, aby trafiała także do ludzi inteligentnych
                                        i wykształconych. Zaś ci mniej oświeceni potrzebują przynajmniej przewodnika i
                                        autorytet do naśladowania, nawet jeśli nie wszystko rozumieją z jego nauki. Kimś
                                        takim był JP II. Tacy niestety klaszczą, gdy papież zażartuje, albo powie coś,
                                        co wie każdy. Cóż, widocznie tak a nie inaczej przeżywają Jego naukę, myśląc że
                                        tak właśnie częściowo ją wypełniają.
                                        Zgadzam się, ze papież niezbyt wyraźnie protestował przeciwko czczeniu Jego
                                        osoby, chociaż mówił kilkakrotnie, że nie chce pomników ze spiżu, tylko z
                                        autentycznych dobrych uczynków względem bliźniego- było to też powtarzane przez
                                        komentatorów. Ale skuteczne przeciwstawienie się temu byłoby niemożliwością, a
                                        nawet jeśli by się to udało to niestety duża część "fanów" mogłaby opuścić
                                        swojego "idola". Tymczasem "fan" zapatrzony w papieża ma mimo wszystko więcej
                                        szans na praktykowanie Jego nauk, niż taki, który go opuszcza, bo taki papież
                                        "jest nudny, trudny i nie chce opowiadać o kremówkach".
                                        • grek.grek Re: Cała prawda o religijności większości Polaków 03.04.07, 15:10
                                          Papieskie zakazy miały decydujący wpływ na politykę prorodzinną jaką prowadziły w Afryce katolickie organizacje,które z kolei wywierały oficjalny lub ukryty wpływ na rządy krajów w których działały.Cięzko prowadzić politykę uświadamiania,zwłaszcza wśród ludzi,z których tak wielu przyjęło właśnie chrześcijaństwo (wiadomo,że w Afryce chrzci się na potęgę,byle więcej owieczek było) i oficjalnie mówi się im,że to cięzki grzech.

Religia jako system filozoficzny ? A czy przypadkiem nie zasadza się tu wszystko na tym czy gdzieś tam w głebi wierzysz w zmartwychwstanie Jezusa czy nie ?

POdejrzewam,że ci klaszczący i machający balonami nie potrzebują/owali autorytetu,oni sie przychodzili pobawić,pobyć itd.Dla mnie to było Michael Jackson show i ,z tego co słyszałem od osób którzy byli w tym tłumie, nie myliłem się,a wręcz niedoszacowałem.Ci ludzie wracali do domu i robili swoje,z papieżem na ścianie czy na półce. To chwilowe uniesienia były.Nie dla wszystkich,pewnie jakiś niewielki procencik coś przeżył autentycznie,ale jak w każdym tego typu wydarzeniu - była to, zapewwne, grupka.

Ano właśnie,papa potrzebował swoich fanów... Wiele słów powtarzał po wielokroć,ale nie powtarzał,żeby nie stawiano mu pomników,żeby zaprzestano jego kultu. Nie mówił tego mocno i dobitnie.
                                          I pytanie - czy lepiej mieć małą grupę oddanych i autentycznych osób przy sobie czy stawiać na masówkę,w której jakość rozmywa się i całośc staje się bezkształtną mamałygą ? Papa widać wolał to drugie.

• grek.grek Re: Cała prawda o religijności większości Polaków 03.04.07, 11:38
                              Te badania, to jeszcze małe miki...
                              Warto przejrzeć roczniki statystyczne,rózne grubsze opracowania z badaniami socjologicznymi.
                              Można trafić na kwiatki typu - 40-50 % badanych,deklarujących się jako katolicy (i to głeboko wierzący) nie wierzy,że Jezus zmartwychwstał :), albo - w tej samej próbie badawczej połowa nie wierzy w piekło,ale 80 % wierzy w niebo :)))... itd,itp...

Ktoś wspomniał o mediach i zupełnio serio informowaniu o rzekomych cudach,jakie uczynił JP 2 - to zwykły kabaret i byłoby komicznie,gdyby nie fakt,że jest tragicznie. W tym kraju nigdy nie dokona się postęp, jeśli kanały telewizyjne,mające się za opiniotwórcze i poważne,odstawiac takie jaja...

Albo te reklamy wydawnictw o papie - kup,drogi Polaku,poczytaj o "CUDACH JAKIE CZYNIŁ JP 2 DLA POLSKI I ŚWIATA"...
                              Naprawdę,trudno żeby człeka nie poniosło,kiedy takie brednie słyszy :)... i to wypowiadane jakimś żenująco patetycznym tonem.
                              Wczoraj włączyłem się, na moment tylko, na TVP 3 - mina i intonacja głosu pani red.Holeckiej sprawiły,że musiałem w trybie natychmiastowym wiać do łazienki...

Czas sobie powiedzieć otwarcie,że JP nie czynił żadnych cudów,on czynił CUDAKÓW... Kiedy po raz drugi włączyłem się,z paryzanta,na TVP 3 leciał fragment jakiegoś jego przemówienia - coś tam opowiadał o czasach szkoły średniej... Facet cokowiek by nie powiedział,BYLE CO,miał owację jaką Michael Jackson dostaje po najbardziej brawurowym wykonaniu "Billy Jean",a byle żarcik prowokował takie salwy śmiechu, o jakich może jedynie pomarzyć Rowan Atkinson... No i te modlitwy pokazywali,w czasie pielgrzymek - machanie balonami,błazeńska aura skupienia, która kończy się dziwnym trafem zawsze wtedy,kiedy tylko blisko jest kamera...

Teatr jednego aktora,z rekordową ilością klakierów-wolontariuszy. Marzył o aktorskiej karierze i udało mu się - ilościowo przebił nawet Rudolfa Valentino,chociaż przy tamtym dech traciły głównie kobiety... młodszej generacji :) Ale z drugiej strony - Valentino nie miał takich "pleców" :)))
                              • jedzoslaw Re: Cała prawda o religijności większości Polaków 03.04.07, 12:00
                                Dobrze, ale trudno mieć pretensję do JP II, że ludzie pamiętają tylko kremówki,
                                baloniki i inne pierdoły. Niestety, przeciętny odbiorca wulgaryzuje wszystko to,
                                co wymaga większego zaangażowania mózgu. Woli wersje uproszczone. Zamiast muzyki
                                klasycznej woli Piotra Rubika, katolicyzm to tylko niedzielna msza, papież to
                                kremówki i "odnowa oblicza ziemi" (cokolwiek to znaczy- dopowiada sobie cicho),
                                zaś "Słowacki wielkim poetą był" (nie wiem czemu, ale tak się mówi- dopowiada
                                sobie cicho). Przyswajając owy erzatz odbiorcy wydaje się, że to wystarczy.
                                Zaspokaja swoje potrzeby kulturowe, chociaż to tylko wulgaryzacja. Taka już
                                natura ludzka. Ludzie chcą być blisko czegoś wielkiego i tyle. Nawet z Małyszem
                                jest podobnie. Bo ilu ludzi wśród fanów Adama to prawdziwi fani skoków
                                narciarskich? 90% jeździ na mistrzostwa tylko dla Małysza. A gdy Małyszowi
                                podwinie się noga to już wracają do domu. No bo co? Oglądać jakiegoś tam Niemca
                                czy Norwega? Sport jest cool, gdy uprawia go "nasz". A jak nie ma "naszego", to
                                już sport jest nudny. Tymczasem nie o to chodzi. Trzeba podziwiać też innych
                                sportowców. Małysz mówi: "Dziś mi się nie udało,ale gratuluję chłopakom z innych
                                krajów, którym się udało". "Fani sportu" na to: "Tak, tak" i rura do domu. Co
                                tam skoki jakiegoś Kasai czy Hannavalda. Ludzie chcą igrzysk to je mają. Nawet,
                                jeśli gladiatorzy oczekują "głębszego" odbioru. Ale w tej tłuszczy zawsze
                                znajdzie się ktoś, kto przeżywa głębiej. Kto czyta encykliki i żyje dobrze,
                                słucha Beethoneva czy Lutosławskiego zamiast Rubika, ogląda sport dla sportu, a
                                nie dla "naszego mistrza". Mimo wszystko nie jest ich tak mało, taką
                                przynajmniej mam nadzieję.
                                • grek.grek Re: Cała prawda o religijności większości Polaków 03.04.07, 13:16
                                  Ależ ja nie mam do niego pretensji.Ja oceniam jego postać, wartość tego całego kultu wokół niej powstałego.
                                  Ten człowiek nigdy się nie sprzeciwił szałowi jaki wokół niego stworzono.NIGDY nie powiedział "Ludzie,nie stawiajcie mi pomników,dajcie sobie z tym luz.NIE ŻYCZĘ SOBIE TEGO.NIE CHCĘ.ZABRANIAM !.Chcę od was bycia lepszymi ludźmi"
                                  NIGDY tego nie powiedział.Był wręcz ukontentowany takim traktowaniem siebie.
                                  Prózność.

Wiem,że są tacy,którzy przeżywają głębiej.Ale oni przeżywają, takie mam wrażenie, nauki Jezusa,a nie tego który je powtarza. W polskiej masówce przestaje jednak o to chodzić - kult JP 2 zastępuje Jezusa. JP 2 jest realnym Bogiem,a Jezus przestaje mieć kluczowe znaczenie. Ludzie się modlą do JP 2,a nie do Jezusa...I medialny szał wokół jego postaci nakręca tą spiralę jeszcze bardziej,albo wręcz jest dla jej powstania decydujący.
                                  Dla samego KK to powinien być problem.Ale nie jest.Nie jest,bo to im na rękę.Mają postać,na którą zawsze mogą się powoływac jeśli tylko będą zagrożone ich wpływy.Bez papy nie byłoby konkordatu,czyniącego z Polski,de facto,wasala Watykanu i zapewniającego KK w Polsce zaiste królewską pozycję.Papież długo jeszcze będzie dla nich jak tank dla radzieckiej piechoty - osłoną przed wszelkimi próbami osłabiania ich wpływów.Jeszcze długo prawo stanowione w Polsce będzie czynione wg "A co papa by na to powiedział ?" - LPR posługuje się tym argumentem mówiąc o tym,że kobieta ma rodzić nawet jeśli zagrożone jest jej życie,powołując się na nauki papieża.I NIKT NIE POWIE,ŻE TO BREDNIA. Nie powie,nawet jesli jest to nie tyle brednia,co skrajny idiotyzm,niegodny nawet psa lub kota,a co dopiero człowieka - powodem jest oczywiście fakt,że papież miał skrajny stosunek do aborcji i LPR powołując się na niego wie,że takim autorytetm obwarowana może pleść co chce.

• grek.grek Re: propozycja dla greka 03.04.07, 11:16
        Ojej,skąd takie fantazje ? Czy duch święty cie nimi natchnął,a może to efekt osiągniętego stanu ekstazy po modlitwie do wiadomo-kogo... :)))
        • anmanika Re: propozycja dla greka 03.04.07, 11:55
          Cos mi sie wydaje ze masz taki sam poglad na kult papieski jak:
          www.racjonalista.pl/kk.php/s,4089
          pl.wikipedia.org/wiki/Stanis%C5%82aw_Obirek
          tylko moze on mniej radyklanie to wyraza:))
        • slawek73 Re: propozycja dla greka 03.04.07, 11:56
          oj grek, w normalnych warunkach, gdybyś wyjechał z taką gadką oko w oko
          zwyczajnie zebrałbyś po mordzie i tyle. I to by było dobre.
          • grek.grek Re: propozycja dla greka 03.04.07, 12:04
            W normalnych warunkach,to siedziałbyś teraz w zoo,a ja bym ci banany rzucał.
            • slawek73 Re: propozycja dla greka 03.04.07, 12:13
              och, nie wysilaj sie pętaku, faktem jest, że zasługujesz na solidnego kopa
              • obraza.uczuc.religijnych A niby za co ten kop dla greka? 03.04.07, 12:48

• walosz Re: propozycja dla greka 03.04.07, 11:59
          Nasunęło mi się kilka uwag

1. grek przede wszystkim ma klapki na oczach. Chodzi mi o to, że nie dostrzega
          rzeczywistości. Wydaje mu się, że jakaś sekciarska grupka ludzi narzuca poglądy
          całemu społeczeństwu. Wydaje mu się, że jest członkiem postepowo-oświeconej
          społeczności, która ma w Polsce większość i to ona powinna decydować o programie
          telewizyjnym. Niestety (dla niego) prawda jest inna - żyje w kraju w którym
          większość osób to katolicy (nawet jeśli tylko deklarowani) i JPII był dla nich
          głową kościoła i jest bardzo ważną osobą. Może sobie zamykać oczy - wtedy może
          wydaje mu się, że żyje w wymarzonym swoim świecie. Ja też bym na przykład wolał,
          żeby na przykład wszyscy ludzie słuchali mojego ukochanego jazzu - wtedy
          telewizja publiczna nadawałaby koncerty jazzowe zaraz po 20:00, ale wiem, że tak
          nie jest. Również przed grekiem jeszcze daleka droga w dotarciu do
          rzeczywistości. Ale jak widzę woli żyć z zamkniętymi oczami.

Kiedyś już był taki system, kiedy grupka osób uważała, że wie lepiej od
          społeczeństwa co jest dla niego dobre.

2. grekowi wydaje się, że żyje w katolickim totalitaryźmie. niech poczyta
          historię i to najnowszą. Zawsze gdy słyszę, że ktoś dzisiaj żyje pod jakąś
          opresją, albo w zatrważającej nędzy, mam wrażenie, że jest to naplucie prosto w
          twarz tym, którzy naprawdę żyli w czasach terroru i szaleńczej ideologii i z ich
          powodu tracili życie (chodzi choćby o stalinizm, który zdarzyl się nie tak dawno)

3. I jeszcze dwa słowa odnośnie tak złego prowadzenia sie katolików. Czy to, że
          ktoś jest słaby i grzeszny, powoduje, że nie może patrzeć i słuchać nauk
          wielkich ludzi? Czy prawo do tych nauk mają tylko ci, którzy wypełniają je bez
          zarzutu? Bo tu chyba popadliśmy w jakiś absurd. Nie pytam o JPII tylko ogólnie.

4. pytanie do greka: czy ma jakieś autorytety? Oczywiście, nie nakzauje mu, żeby
          JPII był dla niego autorytetem, ale jeżeli ktoś wypowiada się w taki sposób o
          wszystkich wartościach, które niósł ze sobą Wojtyła, to czy on w ogóle ma jakieś
          autorytety, a jeśli tak, to na jakich wartościach oparte, bo trudno mi sobie to
          wyobrazić.

Nie wiem, czy po drugiej stronie mam do czynienia z prowokatorem, czy kimś
          przekonanym o swoich racjach, ale taki jest urok internetu i mam nadzieję, że mi
          na te pytania greku odpowiesz.
          • grek.grek Re: propozycja dla greka 03.04.07, 12:19
            Ad. 1 - nie,to tobie się wydaje,że mnie się wydaje.Nie projektuj swoich wydajemisiów na mnie.Jestem przeciw dyktatowi większości i robienia z publicznej telewizji telewizji papieskiej,przeciw cichej teokracji jaka w tym kraju się panoszy.

Ad. 2 - 90 % Polaków deklaruje się jako katolicy,w znacznej większości są agresywni,nietolerancyjni,tępi,co widać i słychać na codzień.Prawo w tym kraju jest ustalane wg katolickich reguł.Ksieża się specjalnie traktowani.KOściół ma za nic prawo,przyzwoitość,jest bezideowy i nadęty,ale nietykalny.Telewizja publiczna urządza rekolekcje tygodniowe przy okazji zgonu papieża.Każda rocznica,czy to jego wyboru,czy urodzin czy śmierci,zamienia się w jakiś chocholi taniec.Z okazji jego śmierci dostajesz SMS-y,telefony,maile z,niemal żądaniem,żeby o 21.37 zgasić światło w mieszkaniu,a kiedy tego nie robisz grożą ci i wyzywają.Normalne dyskusje z katolikami o ich papie i religii,wszelkie ich próby,są traktowane jak obraza.Politycy tańczą jak im Kościół zagra.40 mln idzie na ŚOB,mimo że w kolejce czekają nieuleczalnie chore dzieci.KIlkaset milionów idzie na kościoły,w rubryce "renowacja zabytków",podczas gdy zdychają maluchy,czy to z braku leków czy sprzętu czy zadłużenia szpitali.Aborcja w zgodzie z prawem,eutanzacja,godne traktowanie kobiet i mniejszości seksualnych,są niemożliwe w tym kraju,szczególnie na obszarze stanowionego prawa,bo w końcu nie można być przeciw KK i nauce papy. Z tych samych względów nie ma w szkołach oświaty seksualnej,nie ma refundowanej antykoncepcji - tylko z powodu jakichś zabobonów i wpływu KK.Nie ma dyskusji światopoglądowej w Polsce,wszelkie inne niż katolicka są spychane na margines i częstokroć dyskryminowane.Bycie nie-katolikiem ciagle, w wielu miejscach naraża na przykrości.
            I to ma nie być totalitaryzm ?
          • mozambique Re: propozycja dla greka 03.04.07, 12:20
            "Kiedyś już był taki system, kiedy grupka osób uważała, że wie lepiej od
            > społeczeństwa co jest dla niego dobre."

masz namysle panujacy nam Kaczyzm ?
          • grek.grek Re: propozycja dla greka 03.04.07, 12:36
            Ad. 3 - słuchać nauk może każdy "słaby i grzeszny", ja tego nie podważam.Rzecz właśnie w tym,że słuchają... TYLKO słuchają.
            Wyznawanie jakiejś wiary nakłada na człowieka określone obowiązki - w Polsce te obowiązki sprowadzają się do posiadania albumu papieskiego na półce,deklarowaniu miłości do papy i wykazywanie oburzenia wobec wszystkich,którzy nie dostają wpisują się w ten klimat.Przypomina to działania kacyków partyjnych,którzy potrafili wyrzucić z roboty kogoś,kto nie poszedł 1 maja w pochodzie.Tam też nie chodziło o nic więcej jak tylko o bezpłciową manifestację.
            Prawo do słuchania nauk,like I said,maja wszyscy,ale od każdego z nich można wymagać,że będzie się nimi kierował,będzie w ich duchu siebie udoskonalał i miał je ciągle przed oczami.Już Kierkegaard,żarliwy katolik,krytykował wściekle zakłamanie swoich "braci w wierze" - jeśli przyjmujesz wiarę i naukę Jezusa,to przyjmujesz orgomny cięzar.Jeśli cie na niego nie stać,odstaw na bok i nie przyznawaj się do tego,nie degraduj swoją postawą tej nauki. Niestety,pogoń za "rządem dusz",czyli za pieniądzem i władzą,ojców Kościoła,skończyło się tym,że dziś katolikiem zostaje prawie każdy,a nie ten kto chce,pragnie i wie na co się decyduje.Gdyby KK nie chciał żyć tak wygodnie i nie mieć masy owieczek do golenia,a pragnął tylko ludzi prawdziwie oddanych nauce Jezusa, byłoby inaczej.

Ad. 4 - Taaa,jakieś mam.I też wszyscy nie żyją.Tyle,że ja ich nie stawiam im kapliczek i nie czczę jak bożków.
            A ich wartość zasadza się na jednym - inspirują mnie do samorozwoju.

• walosz Re: propozycja dla greka 04.04.07, 09:00
              to Urban nie żyje?
    • monalisa.pl zawsze mozesz pobawic sie małym w tym czasie 03.04.07, 12:45
      jak nie masz ochoty na ogladanie tivi
      a tak na powaznie: trzeba sie liczyc z tym ,że jesli krajem naszym rządzi
      prawica to w dniu takim jak 2 Rocznica Smierci Jana Pawła II bedzie wiele czasu
      antenowego poswieconego na te okolicznosc. ja nie mam nic przeciwko ale panu
      grekowi radze w ogole rezerygnowac z telewizora tudzież z abonamentu - nie
      bedzie mial na drugi raz problemu i najlepiej jak pan gre wykupi sobie
      telewizje nowej generacji N (tvn) - wczoraj np tvn o 21.30 nadawało Szymon
      Majewski Szoł - na tvp1 transmisja z godziny 21.37 a na tvn Szymon - i wszytsko
      jasne;-)
      • mozambique Re: zawsze mozesz pobawic sie małym w tym czasie 03.04.07, 12:50
        monalisa - tylko na tyle cie stac w tej dyskusji ???

maaaaaarnie
        • monalisa.pl Re: zawsze mozesz pobawic sie małym w tym czasie 03.04.07, 13:58
          a co mialam napisac? proste odp dalam gerkowi
          wspolczuc mu nie bede z tego powodu ze bidula placi abonament i jeszcze tvp ma
          czelnosc nadawc to czego on sobie w danym dniu nie zyczy
          fajnie by bylo jakby kazdy mogl ustalac sobie taki repertuar w programie tv
          jakby chciał bylo by najlepiej wtedy!
          a najlepiej to w ogole zrezygnowac z tv i bedzie gitara!
      • grek.grek Re: zawsze mozesz pobawic sie małym w tym czasie 03.04.07, 13:22
        Małym ? Rozumiem - doświadczenia własne...

No i co z tego,że "trzeba się liczyć" ? Skoro tak,to trzeba każde badziewie przyjmować w ciszy i pokorze ?

Dlaczego ja mam z czegoś zrezygnować ?
        • monalisa.pl Re: zawsze mozesz pobawic sie małym w tym czasie 03.04.07, 13:57
          No i co z tego,że "trzeba się liczyć" ? Skoro tak,to trzeba każde badziewie prz
          > yjmować w ciszy i pokorze ?
          jak napisalam - nie podoba ci sie to zmien sobie na taka telewizje która cie
          nie bedzie zmuszala do ogladania czegos czego nie chcesz i juz...nadal nie
          rodzumiem twojego oburzenia JPII i rocznica smierci Jego? a jak dotkneło cie to
          tak mocno to moze napisz list do Telewizji i moze odpowiedza ci cos bardziej
          konstruktywnego cos co cie zadowoli.
          • slawek73 Re: zawsze mozesz pobawic sie małym w tym czasie 03.04.07, 14:29
            parędziesiąt postów wczesniej ktoś mu proponował samospalenie przed gmachem
            TVP - to by było lepsze rozwiazanie...
          • monalisa.pl Re: zawsze mozesz pobawic sie małym w tym czasie 03.04.07, 14:35
            no i np pokazali by to w tv ten szol ze samospaleniem a pozniej nastepna lawina
            by sie pojawiła ze ktos tam placi abonamet i nie zyczy sobie ogladania czegos
            takiego w tv jak pan grek obchodów z rocznicy smierci JPII
            w kolo macieju
            jeszcze nie urodzil sie taki co by wszytskim z osobna dogodził
            • grek.grek Re: zawsze mozesz pobawic sie małym w tym czasie 03.04.07, 16:01
              Samospalenia,to wy oboje powinnicie dokonać - ze wstydu...
    • orald Re: Jutro TVP zmienia się TVPapież-za moje pienią 03.04.07, 19:10
      Serdecznie pozdrawiam Cię grek.grek
      Nie zjedli Cię jeszcze, albo nie nasłali inkwizycji?
      Mam nadzieję, że już niedługo będzie więcej odważnych w polskim talibanie.
      • ron_obvious Re: Jutro TVP zmienia się TVPapież-za moje pienią 03.04.07, 19:30
        Niech żyje odwaga internetowa.

grek.grek w jednym rzędzie z Husem, Sophie Scholl i Wallenbergiem.
        • grzesieque Re: Jutro TVP zmienia się TVPapież-za moje pienią 03.04.07, 22:00
          Dołączam się do gratulacji dla grek.greka. Już myślałem, że nie znajdzie się w
          tym kraju bylejakości i nijakości nikt, kto odważy się mieć inne zdanie niż
          tzw. większość. To szukanie na siłę idola jest dla mnie żenujące. Jeżeli
          miernoty i nieudacznicy nie mają swojego patrona, to nie mam nic przeciwko
          temu, żeby został nim właśnie JP2.
      • grek.grek Re: Jutro TVP zmienia się TVPapież-za moje pienią 04.04.07, 11:10
        Thx i pozdrawiam, panowie/panie.

Ron, w tym kraju pozostaje już tylko internet - inne media pilnie dbają o to by obywatelom nie mieszać w głowach i kultu papcia nie nadweręzać dopuszczaniem do głosu jakichś nieodpowiedzialnych krytykantów :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka