isis! 15.06.03, 22:48 Na początek moje z Rosyjskiej Ruletki: "Nie ten święty, co..." Warianty (nie pamiętam czy tak dokładnie, ale sens ten sam): a) zgięty b) usmiechnięty c) na mszę dzwoni d) wypięty e) zziębnięty Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
miky Re: PYTANIA: Dokończ przysłowie: 16.06.03, 11:25 Przyznam się, że nie znam tego przysłowia. A le odpowiedziałbym c. Czyli: > "Nie ten święty, co..." > > c) na mszę dzwoni Tak przynajmniej wygląda logicznie i prawdziwie:)) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
isis! Re: PYTANIA: Dokończ przysłowie: 16.06.03, 12:37 miky napisał: > Przyznam się, że nie znam tego przysłowia. Ja też nie, i nikt z moich znajomych. Przeszukałam też zasoby internetowe przysłów. NIC. Gdzie mam szukać, podpowiedzcie mi, bo może trzeba będzie składać reklamację? A le odpowiedziałbym c. Czyli: > > "Nie ten święty, co..." > > > c) na mszę dzwoni Muszę Ci więc powiedzieć, że ja tak samo obstawiłam, gdyż jestem osobą myślącą logicznie, a nie kategoriami rymów z Arki Noego... Wszyscy, których pytam obstawiają c. Strzelajcie dalej! Odpowiedz Link Zgłoś
anath Re: PYTANIA: Dokończ przysłowie: 16.06.03, 15:43 isis! napisała: > > > Przyznam się, że nie znam tego przysłowia. > > Ja też nie, i nikt z moich znajomych. Przeszukałam też zasoby internetowe > przysłów. NIC. Gdzie mam szukać, podpowiedzcie mi, bo może trzeba będzie > składać reklamację? i ja nie znam tego przysłowia,ani osoby,które pytałam.Poszlabym do czytelni gdybym miała czas;jest chyba jakaś księga przysłów i mądrości ludowych(tylko,że nie znam autora,he he).A jeśli się okaże,że przysłowia takiego nie ma w zródłach,to z reklamacją b.dobry pomysł! > > > "Nie ten święty, co..." > > > > c) na mszę dzwoni > > Muszę Ci więc powiedzieć, że ja tak samo obstawiłam, gdyż jestem osobą myślącą > logicznie, a nie kategoriami rymów z Arki Noego... Wszyscy, których pytam > obstawiają c. Powiem jeszcze tyle,że dawno nie doznałam takiego "szoku intelektualnego". Czyli "RR" jednak daje do myślenia. > Strzelajcie dalej! wypięty-to też dość logicznie brzmi; albo-spoza podanych możliwości-"nie ten święty co garnki lepi":) Odpowiedz Link Zgłoś
anath Re: PYTANIA: Dokończ przysłowie: 16.06.03, 16:16 errata do mego poprzedniego posta: W "Księdze przysłów" nie ma tego przysłowia-Isis o tym już pisała. Odpowiedz Link Zgłoś
isis! Re: PYTANIA: Dokończ przysłowie: 16.06.03, 19:37 anath napisała: > errata do mego poprzedniego posta: > W "Księdze przysłów" nie ma tego przysłowia-Isis o tym już pisała. Nie ma nigdzie. Odpowiedzieć wam jaki ma być ten święty, czy dalej zgadujecie? Odpowiedz Link Zgłoś
anath Re: PYTANIA: Dokończ przysłowie: 16.06.03, 20:06 isis! napisała: > anath napisała: > > > errata do mego poprzedniego posta: > > W "Księdze przysłów" nie ma tego przysłowia-Isis o tym już pisała. > > Nie ma nigdzie. Odpowiedzieć wam jaki ma być ten święty, czy dalej zgadujecie? skoro nie ma aktywnej zapadni-ja mogę jeszcze zgadywać.Nie wiem jak Inni. A jeśli nigdzie tego nie ma,to skąd zostało zaczerpnięte?Z jakichś przekazów ustnych?:)Nie chce negować Twoich poszukiwań,tylko zaintrygowało mnie to przysłowie i idę jutro na "kwerende";dlatego dziś nie będę strzelać,dopiero jutro. PS.Właśnie oglądam Krzysia-Pysia. Odpowiedz Link Zgłoś
anika19 Re: PYTANIA: Dokończ przysłowie: 17.06.03, 14:11 Jeśli nie jest to wariant c), który wydaje sie najbardziej logiczny, to strzelam, że będzie to a)-zgięty, Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
zbij Re: PYTANIA: Dokończ przysłowie: 17.06.03, 15:45 anika19 napisała: > Jeśli nie jest to wariant c), który wydaje sie najbardziej logiczny, to > strzelam, że będzie to a)-zgięty, > Pozdrawiam Tez tak myślę. Ale pytanie jest beznadziejne, nigdzie nic nie ma na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
isis! Re: PYTANIA: Dokończ przysłowie: 17.06.03, 15:50 anika19 napisała: > Jeśli nie jest to wariant c), który wydaje sie najbardziej logiczny, to > strzelam, że będzie to a)-zgięty Tak. Nie ten święty co zgięty. Szukam nadal, ale nie ma takiego przysłowia. Czy prosić ich o podanie źródła...? Odpowiedz Link Zgłoś
anath Re: PYTANIA: Dokończ przysłowie: 17.06.03, 19:36 isis! napisała: > anika19 napisała: > > > Jeśli nie jest to wariant c), który wydaje sie najbardziej logiczny, to > > strzelam, że będzie to a)-zgięty > > Tak. Nie ten święty co zgięty. > Szukam nadal, ale nie ma takiego przysłowia. Czy prosić ich o podanie źródła... > ? jest w "Nowej księdze przysłów i wyrażeń przysłowiowych polskich",opracowanej przez zespół redakcyjny pod kierunkiem Juliana Krzyżanowskiego,PIW Warszawa 1975,tom III,s.487: "Nie ten święty co zgięty"(o ciągle modlącym się) Odpowiedz Link Zgłoś
isis! Re: PYTANIA: Dokończ przysłowie: 17.06.03, 23:22 anath napisała: > jest w "Nowej księdze przysłów i wyrażeń przysłowiowych polskich",opracowanej > przez zespół redakcyjny pod kierunkiem Juliana Krzyżanowskiego,PIW Warszawa > 1975,tom III,s.487: > "Nie ten święty co zgięty"(o ciągle modlącym się) Oj... :( Dzięki... :((( Szkoooda, miałam nadzieję na reklamację. A tego co na mszę dzwoni nie ma przypadkiem? Może są oba... :) Cóż... trzeba było poczytać przed RR. Odpowiedz Link Zgłoś
anath Re: PYTANIA: rozpocznij przysłowie: 18.06.03, 12:56 isis! napisała: > anath napisała: > > > jest w "Nowej księdze przysłów i wyrażeń przysłowiowych polskich",opracowa > nej > > przez zespół redakcyjny pod kierunkiem Juliana Krzyżanowskiego,PIW Warszawa > > 1975,tom III,s.487: > > "Nie ten święty co zgięty"(o ciągle modlącym się) > > Oj... :( > Dzięki... :((( > Szkoooda, miałam nadzieję na reklamację. A tego co na mszę dzwoni nie ma > przypadkiem? Może są oba... :) > Cóż... trzeba było poczytać przed RR. Ja też żałuję;a tych przysłów są 3 grube tomy,więc jest na czym "zaginać" uczestników teleturniejów;"Nie ten święty co zgięty"-jest tylko ta forma,przynajmniej w "Nowej księdze". Jest natomiast zupełnie inne przysłowie,które kończy się słowami "na mszę dzwoni".Zostawiam je tutaj jako zagadkę: Kategoria "rozpocznij przysłowie": "...................na mszę dzwoni." Odpowiedz Link Zgłoś
luxer Re: PYTANIA: rozpocznij przysłowie: 21.06.03, 15:53 "Nowa księga (w tej chwili to już stara, bo wydano ją w 1969r :)))przysłów i wyrażeń przysłowiowych polskich" składa się z 4, a nie 3 tomów. Ostatni z nich jest bardzo ciekawy, bo zawiera słownik wyrazów staropolskich, gwarowych i obcych oraz indeks haseł. A przysłowiu "...na mszę dzwoni"...oczywiście, że diabeł i to czym(?)... ogonem. Dokładnie przysłowie brzmi tak: "Diabeł się w ornat ubrał i ogonem na mszę dzwoni". Luxer Odpowiedz Link Zgłoś
luxer Re: PYTANIA: rozpocznij przysłowie: 21.06.03, 16:02 Sorrry, może wydanie z 1975 r. miało mniej tomów. Moje, trochę starsze, opracowane w oparciu o dzieło Samuela Adalberga przez zespół redakcyjny pod kierunkiem J. Krzyżanowskiego, PIW Wwa, 1969 r., miało cztery tomy. Luxer Odpowiedz Link Zgłoś
isis! Re: PYTANIA: rozpocznij przysłowie: 21.06.03, 20:28 luxer napisała: > "Diabeł się w ornat ubrał i ogonem na mszę dzwoni". luxer, śliczne! Szkoda, że nie znałam przed nagraniem... Odpowiedz Link Zgłoś
anath Re: PYTANIA: rozpocznij przysłowie: 23.06.03, 13:54 luxer napisała: > "Nowa księga (w tej chwili to już stara, bo wydano ją w 1969r :)))przysłów i > wyrażeń przysłowiowych polskich" składa się z 4, a nie 3 tomów. Ostatni z nich > jest bardzo ciekawy, bo zawiera słownik wyrazów staropolskich, gwarowych i > obcych oraz indeks haseł. 3 tomy miało wydanie,które było w czytelni;najpierw otworzyłam 3-ci tom w poszukiwaniu indeksu haseł i nie znalazłszy go,pomyślałam:"dziwnie opracowana książka".Być może 4-tego tomu po prostu nie było w tej czytelni,bo gdyby zrezygnowano z niego w wydaniu z 1975,byłby to regres w stosunku do wyd. z 1969;indeks haseł i słownik wyrazów staropolskich byłby znakomitym uzupełnieniem tego paremiologicznego kompendium.W każdym razie "Nowa księga" sama w sobie jest bardzo ciekawa. >A przysłowiu "...na mszę dzwoni"...oczywiście, że > diabeł i to czym(?)... ogonem. Dokładnie przysłowie brzmi tak: "Diabeł się w > ornat ubrał i ogonem na mszę dzwoni". Luxer Odpowiedz jest znakomita!Wielkie brawa,bo konkurencja "rozpocznij przysłowie" jest moim zdaniem trudniejsza niż "dokończ..."A przysłowie to wg "Księgi" występuje m.in u Sienkiewicza w "Potopie". Pozdrowienia i gratulacje! Odpowiedz Link Zgłoś
anath Re: PYTANIA: rozpocznij przysłowie: 23.06.03, 14:21 Rozpocznij przysłowie: 1.".................,takie będzie pół latka". Dokończ przysłowie: 2."Śnieg kwietniowy................". A teraz z wariantami: 3."Grzmoty czerwca..................": a)trafiają pannom w serca b)wróżą tłustego cielca c)rozweselają rolnikom serca d)pogoda w lipcu lepsza e)strzeż się chłopie,Żyda,Niemca Odpowiedz Link Zgłoś
luxer Re: PYTANIA: rozpocznij przysłowie: 24.06.03, 23:10 Ooooo! Znam te przysłowia, lecz nie będę odbierała przyjemności "główkowania" innym. Podpowiedzią może być to, że w jednym z nich występuje bardzo ładne imię żeńskie... ;)))) Luxer Odpowiedz Link Zgłoś
luxer Re: PYTANIA: rozpocznij przysłowie: 27.06.03, 23:43 anath napisała: > Rozpocznij przysłowie: > 1.".................,takie będzie pół latka". "Jaka Małgorzatka, takie będzie pół latka" :))) > Dokończ przysłowie: > 2."Śnieg kwietniowy................". "Śnieg kwietniowy trawie i konikowi zdrowy." :))) > A teraz z wariantami: > 3."Grzmoty czerwca..................": > a)trafiają pannom w serca > b)wróżą tłustego cielca > c)rozweselają rolnikom serca > d)pogoda w lipcu lepsza > e)strzeż się chłopie,Żyda,Niemca "Grzmoty czerwca rozweselają rolnikom serca":))) Wertując księgę przysłów napotykamy się na sprzeczne względem siebie sentencje.Jak jest naprawdę, czy przysłowia są mądrością narodów? Pzdr. Luxer Odpowiedz Link Zgłoś
anath Re: PYTANIA: rozpocznij przysłowie: 30.06.03, 17:51 luxer napisała: > anath napisała: > > > Rozpocznij przysłowie: > > 1.".................,takie będzie pół latka". > > > "Jaka Małgorzatka, takie będzie pół latka" :))) Super!!!Brawa! > > > > Dokończ przysłowie: > > 2."Śnieg kwietniowy................". > > "Śnieg kwietniowy trawie i konikowi zdrowy." :))) Doskonale!!! > > > A teraz z wariantami: > > 3."Grzmoty czerwca..................": > > a)trafiają pannom w serca > > b)wróżą tłustego cielca > > c)rozweselają rolnikom serca > > d)pogoda w lipcu lepsza > > e)strzeż się chłopie,Żyda,Niemca > > "Grzmoty czerwca rozweselają rolnikom serca":))) Gratulacje!!!Bardzo dobra odpowiedz!!! > > > Wertując księgę przysłów napotykamy się na sprzeczne względem siebie > sentencje. Bardzo prawdopodobne;"Gość w dom Bóg w dom";"Gość nie w porę gorszy od Tatarzyna"-tak ściśle sprzeczne to nie jest,ale na dziś nie mam lepszego przykładu:)) >Jak jest naprawdę, czy przysłowia są mądrością narodów? To temat na dłuższą rozprawę... Dzięki za doskonałe odpowiedzi;a pytania były wzięte ze starego kalendarza-w nadziei,że nikt nie zgadnie-tym bardziej gratuluję wiedzy. Jakaś książka z przysłowiami "wystąpiła" w "07 zgłoś się" w zeszłym tygodniu:))) > > Pzdr. Luxer Pozdrawiam;wkrótce coś wymyśle z przysłów-dziś stos mi się przepalił:))) > > > > Odpowiedz Link Zgłoś
anath zgadywanie przysłowia 04.07.03, 13:19 1)_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _. Hasło odgaduje się w taki sposób,że można "trafiać" poszczególne litery-jeden zawodnik ma 5 trafień.Ja będę odpowiadac czy dana litera jest w haśle i w którym miejscu.Czy ta zasada jest dobra-nie wiem?Ale może ktoś się zabawi? Odpowiedz Link Zgłoś
anath Re: zgadywanie przysłowia 04.07.03, 13:21 anath napisała: > > 1)_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _. > > Hasło odgaduje się w taki sposób,że można "trafiać" poszczególne litery- jeden > zawodnik ma 5 trafień.Ja będę odpowiadac czy dana litera jest w haśle i w > którym miejscu.Czy ta zasada jest dobra-nie wiem?Ale może ktoś się zabawi? O sorry,nie wyszło-może tak: 1). ...... ..... ...... .... Odpowiedz Link Zgłoś
penutka Re: zgadywanie przysłowia 14.07.03, 16:39 Początkowo myślałam, że �w zdrowym ciele zdrowy duch�, ale drugi wyraz nie pasuje. Typuję więc literę W. Odpowiedz Link Zgłoś
anath Re: zgadywanie przysłowia 14.07.03, 17:23 penutka napisała: > Początkowo myślałam, że �w zdrowym ciele zdrowy duch�, ale drugi wyraz nie pasu > je. Typuję więc literę W. 1)W ...... ..... ...... .... Odpowiedz Link Zgłoś
ariwederczi Re: zgadywanie przysłowia 14.07.03, 19:10 W ...... ..... ...... .... Z jak Zenon! Odpowiedz Link Zgłoś
mmiga Re: zgadywanie przysłowia 15.07.03, 07:04 ariwederczi napisał: > W ...... ..... ...... .... > > Z jak Zenon! Pewnie nie ma... Zgaduję: W starym piecu diabeł pali. Wygrałem coś? pozdrawiaMM Odpowiedz Link Zgłoś
anath Re: odgadywanie... 16.07.03, 12:55 mmiga napisał: > ariwederczi napisał: > > > W ...... ..... ...... .... > > > > Z jak Zenon! > > Pewnie nie ma... > Zgaduję: > W starym piecu diabeł pali. Znakomita odpowiedz!Gratulacje! > > Wygrałem coś? Niestety nagroda nie jest przewidziana-brak sponsora:))) Oto następna zagadka-kategoria:rzecz: ...... ......... > > pozdrawiaMM ja również Odpowiedz Link Zgłoś
mmiga Re: odgadywanie... 16.07.03, 14:59 anath napisała: > mmiga napisał: > > > W starym piecu diabeł pali. > > Znakomita odpowiedz!Gratulacje! > > > > Wygrałem coś? > Niestety nagroda nie jest przewidziana-brak sponsora:))) Szkoda, że nie wybrali mnie do 'Koła Fortuny' ;-) > > Oto następna zagadka-kategoria:rzecz: > ...... ......... A jak Anna Odpowiedz Link Zgłoś
anath Re: odgadywanie... 16.07.03, 15:47 mmiga napisał: > > Szkoda, że nie wybrali mnie do 'Koła Fortuny' ;-) > > > > > Oto następna zagadka-kategoria:rzecz: > > ...... ......... > > A jak Anna .....a ........a > Odpowiedz Link Zgłoś