Dodaj do ulubionych

Po co lektor?

IP: *.aster.pl / *.acn.pl 21.10.03, 15:12
Kiedy skończy się era znudzonych panów zagłuszających ścieżkę dźwiękową
filmu? Na szczęście wymyślono DVD.
Obserwuj wątek
    • Gość: Gwendal Re: Po co lektor? IP: *.chello.pl 21.10.03, 18:11
      Jak to kiedy? Wtedy, gdy większość społeczeństwa będzie mogła zrozumieć filmy w obcych językach. Niestety nastąpi to raczej nieprędko.

Gwendal
    • Gość: roman Re: Po co lektor? IP: *.aster.pl / *.acn.pl 21.10.03, 18:22
      Całkowicie sie z Toba zgadzam lektorzy to plaga. A przede wszystkim niektórzy
      z nich mają chyba z osiemdziesiąt lat bo już w latach 80tych byli bardzo
      aktywni. Wcześniej nie pamiętam ale zapewne zaczynali gdzieś około 1960.
      Nienawidzę jak mi lektor mruczy monotonnym głosem co powiedział aktor. Dodaj
      do tego często kaleczone tłumaczenia i całą przyjemność z filmu czy serialu
      diabli wzięli. Jestem jak najbardziej za napisami jak to się stosuje np, w
      Skandynawii. I tam ludzie umieją angielski - akurat angielski najlepiej bo
      najwięcej amerykańskich seriali jest. U nas jednak chyba społeczeństwo za
      leniwe żeby czytało dialogi. I pewnie 70% czytać nie umie. Ale całe szczęście
      nie mamy dubbingu jak np. Niemcy bo wtedy tylko się pociąć można z rozpaczy i
      oglądanie większości filmów odpada.
      • mameluch Re: Po co lektor? 21.10.03, 18:34
        moze warto napisac jakis list otwarty do jakiejs telewizji,prywatnej raczej,bo
        na publiczna nie licze (no chyba ze kierownictwo sie przypadkiem zmini;) zeby
        dali jakis serial w oryginalnej wersji.Mogliby sie zareklamowac ze dzieki nim
        mozna podszlifowac angielski czy cos takiego...Chociaz nie wiem czy az takiej
        czesci spoleczenstwa chce sie czytac napisy...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka