Gość: widz IP: *.aster.pl / *.acn.pl 21.10.03, 15:12 Kiedy skończy się era znudzonych panów zagłuszających ścieżkę dźwiękową filmu? Na szczęście wymyślono DVD. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Gwendal Re: Po co lektor? IP: *.chello.pl 21.10.03, 18:11 Jak to kiedy? Wtedy, gdy większość społeczeństwa będzie mogła zrozumieć filmy w obcych językach. Niestety nastąpi to raczej nieprędko. Gwendal Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roman Re: Po co lektor? IP: *.aster.pl / *.acn.pl 21.10.03, 18:22 Całkowicie sie z Toba zgadzam lektorzy to plaga. A przede wszystkim niektórzy z nich mają chyba z osiemdziesiąt lat bo już w latach 80tych byli bardzo aktywni. Wcześniej nie pamiętam ale zapewne zaczynali gdzieś około 1960. Nienawidzę jak mi lektor mruczy monotonnym głosem co powiedział aktor. Dodaj do tego często kaleczone tłumaczenia i całą przyjemność z filmu czy serialu diabli wzięli. Jestem jak najbardziej za napisami jak to się stosuje np, w Skandynawii. I tam ludzie umieją angielski - akurat angielski najlepiej bo najwięcej amerykańskich seriali jest. U nas jednak chyba społeczeństwo za leniwe żeby czytało dialogi. I pewnie 70% czytać nie umie. Ale całe szczęście nie mamy dubbingu jak np. Niemcy bo wtedy tylko się pociąć można z rozpaczy i oglądanie większości filmów odpada. Odpowiedz Link Zgłoś
mameluch Re: Po co lektor? 21.10.03, 18:34 moze warto napisac jakis list otwarty do jakiejs telewizji,prywatnej raczej,bo na publiczna nie licze (no chyba ze kierownictwo sie przypadkiem zmini;) zeby dali jakis serial w oryginalnej wersji.Mogliby sie zareklamowac ze dzieki nim mozna podszlifowac angielski czy cos takiego...Chociaz nie wiem czy az takiej czesci spoleczenstwa chce sie czytac napisy... Odpowiedz Link Zgłoś