IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 02.11.03, 08:24
Mój rówiesnik:-)
W czołówce 1-go odcinka "goła dupa", już w następnych jej nie ma, hehe...
Wolę nawet bardziej od Borewicza!!!!
j.
Obserwuj wątek
    • Gość: P-77 Re: 40-latek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.03, 11:36
      A ja pozwolę sobie zauważyć, że właściwie cała czołówka złożona jest z
      fragmentów pierwszej serii. W drugiej, słabszej (gdzie Karwowoski był
      dyrektorem) czołówka się nie zmieniła.
      I a propos pierwszego odcinka - czy to nie dziwne, że Karol rozmawiając
      najpierw ze swoim kolegą z pracy (a zarazem kolegą szkolnym Stefana jak się
      okaże w ostatnim odcinku) Bodzianowiczem a następnie ze Stefanem nie wpadł na
      sensowny pomysł aby ich ze sobą skojarzyć?
      • cze67 Re: 40-latek 02.11.03, 12:06
        Mozna to jedynie tlumaczyc zmeczeniem po nocnym dyzurze...
      • Gość: s_l Re: 40-latek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.03, 14:51
        ale przeciez to jest zabawne, kilkakrotnie w trakcie serialu, karwowski
        wspomina bodzianowicza, albo karol i caly czas sie mijaja, do czasu zawalu

hicior absolutny, do zapetlonego ogladactwa! 40-latek dwadziescia lat pozniej
        nie umywa sie niestety, i wcale nie widze przyczyny w odniesieniach do realiow
        danego czasu - porownajcie wypowiedzi mareczka (kazda to perla) z wnuczkami
        stefana pozniej, szkoda
      • Gość: Jola Re: 40-latek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.03, 17:29
        Wiecie co się działo po serialu z Mareczkiem. Rzeczywiście talent jak brylant.
        • Gość: P-77 Re: 40-latek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.03, 17:38
          > Wiecie co się działo po serialu z Mareczkiem. Rzeczywiście talent jak brylant.
          Chłopak, który grał MAreczka nazywał się Piotr Kąkolewski. Po 40-latku zagrał
          jeszcze w jednym z odcinków "Z biegiem lat, z biegiem dni". Potem zniknął, ale
          rok temu wystąpił w takim teleturnieju wiedzy o serialu.
          Pewną ciekawostką niech będzie, że jako jeden z czwórki aktorow (także
          Kopiczyński, Seniuk i Kwiatkowska) wystąpił we wszystkich odcinkach.
          To wszystko informacje z witryny "film polski". Żeby dowiedzieć się więcej
          wystarczy na wyszukiwarce wcisnąć "40-latek".
          Natomiast córkę Karwowskich grały dwie dziewczyny i ta druga była beznadziejna
          (moim zdaniem).
    • Gość: trooper Ulubione motywy IP: *.revers.nsm.pl 02.11.03, 16:08
      Dla mnie przede wszystkim odcinek z Gajosem, gdy kupują samochód, np:
      - "Cały dyferencjał szlag trafił! Najpierw zaczęlo buczeć, potem coś
      zdygotało..."
      - "Wyszedł z domu stary, zniedołężniały człowiek, z grubszą sumą pieniędzy w
      walizce"

Do tego rola dziadka-pierdoły, oklepującego meble ("Sośnina... To się nie
      nadaje na meble!"), opowiadającego o bobrach, i pytającego się czy szynka i
      majonez domowej roboty :)

Oczywiście Mareczek - rewelacja.

No i wszelkie motywy z Gajnym i reakcje Stefana na nazwisko "Gajny" :))))
    • Gość: trooper Kobieta pracująca IP: *.revers.nsm.pl 02.11.03, 16:10
      Nie wiem jak Wy, ale ja od lat oglądając ten serial nie trawię p. Kwiatkowskiej
      i tego stefowego "Aaaa, to paaani?!"
      Tak jak odcinki łykam generalnie z przyjemnością, to tak gdy widzę kobietę
      pracującą, to sprawdzam inne kanały i wracam za 2 minuty...
      Czy jestem bardzo odosobniony w moich uprzedzeniach?

pozdr,M
      • Gość: corgan Re: Kobieta pracująca IP: *.chello.pl 02.11.03, 18:33
        Kobieta pracujaca jak sie przyznala - ma 32 lata. jak mowila "na wyglad trzeba
        zapracowac" :) hehe
        • Gość: P-77 Re: Kobieta pracująca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.03, 18:55
          > Kobieta pracujaca jak sie przyznala - ma 32 lata. jak mowila "na wyglad
          trzeba
          > zapracowac" :) hehe
          Naprawdę Kwiatkowska była wtedy po 60. Ale chyba nie wyglądała.
          • Gość: JMB "goła dupa" IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 03.11.03, 00:29
            ...juz w czołówce 2-go odcinka nie ma jej:-(
            Może ktos zna historię jej "zniknięcia-wycięcia"?
            PS
            z drugiego odcinka wynika,ze walka z korupcją w administracji trwa od wielu
            lat!:-)))
    • Gość: ami Re: 40-latek IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 03.11.03, 08:08
      Przepraszam - która stacja i kiedy nadaje to cudo.
      • ew.ka Re: 40-latek 03.11.03, 09:05
        TVP3 w soboty i niedziele o 18/50 chyba. A ja przegapiłam pierwszy odcinek!!!
        Buuuuuuuuuuuuu
        • sonny07 Re: 40-latek 03.11.03, 09:11
          pierwszy odcinek jest moim zdaniem najsłabszy z całej serii. troche za duzo
          kombinowania - jak dla mnie (sceny z Gołasem itp). wczorajszy, z rzucaniem
          papierochów przez stefa, to już klasyczny 40-latek, rewelacja! a za najlepsze
          odcinki uważam: wizyta Antków u Stefa, 'szkolenie' Madzi i dr Koziełło, wizyta
          u Celiny i next boska scena z Ivo i niekomponującymi się dziećmi, polowanie i
          Ugryź. Wszystko zresztą jest boskie i to zaraz po 07 mój ukochany serial.
          Dżuma!!
          Matka!
          Dżuma!!!

paul oakenfold, miodzio!
          • Gość: brian Re: 40-latek IP: *.defbank.com.pl 03.11.03, 10:03
            ... no i jeszcze:
            "jak się nie ma co się lubi to sie lubi co się ma"
            "panie, jak ja kocham te nafte"
            " - jak to mówią...
            - kto mówi ???
            - no, mówią... "
            no i japońska firma "Mitsuko Suki"...
            Tak , cały "pierwszy" 40-latek jest wspaniały i nie DO PODROBIENIA.
            Dlatego "drugi" już się Gruzie tak nie udał.
    • sonny07 Re: 40-latek 03.11.03, 09:12
      zapomniałem dodać majstersztyku z kryształem w Budapeszcie :)))
      • Gość: s_l Re: 40-latek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.03, 09:16
        a co podspiewywali madzia z maliniakiem po wspolnym imprezowaniu?
        'nie zaczynaj sie'?
        • sonny07 Re: 40-latek 03.11.03, 09:18
          'nie zaczynaj.... nie zaczynaaaaj' - szkoda, że łezka nie jest już tak aktywna
          na forum jak kiedyś, bo to specjalistka od 40-latka i w ogole fajna dziewucha -
          wiadomo, poznanianka!!!!! pzdr łezka!!
          góra do dołu, czy dół do góry??
          • Gość: s_l Re: 40-latek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.03, 09:20
            ...i jeszcze bym proponowala jakis kosztowny drobiazg...o, tu!...

i turban kultowy celiny....
            • sonny07 Re: 40-latek 03.11.03, 09:23
              moi ludzie mają w jednej ręcę fakturĘ, strukturĘ, powierzchniĘ... eh, i te
              Gitanes'y Iva :) no a Friedmann z kumplem wykuwający łuki u Stefów w domu i
              wyczajanie gorzałki od Mareczka.. patrz pan jaki chitrus!!! :)) kochany
              serial!!!
              • Gość: s_l Re: 40-latek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.03, 09:25
                patśpan jaki chitrus funkcjonuje w moim domu w jezyku codziennym
                • sonny07 Re: 40-latek 03.11.03, 09:27
                  ja do swojego kochanie to często przemawiam jak Antek Pociacha - 'pocałuj
                  wujka' - impreza u Celiny... poza tym to lubię siątki :))
                  s_I - wiesz może jakim wynikiem siatkarki dzisiaj??
                  • sonny07 Re: 40-latek 03.11.03, 09:27
                    Pociecha - rzecz jasna!!
                  • Gość: s_l Re: 40-latek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.03, 09:40
                    kiepsciuchno :(
                    przegraly wszystkie trzy sety (do 19 i do 18)
            • Gość: s_l Re: 40-latek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.03, 09:23
              i wszystkie sceny z mareczkiem, ze szczegolnym wskazaniem na te szkolne, kiedy
              opowiada krwiste kawalki o ojcu na lekcji matematyki
              matematyk nienawidzil biednego stefana chyba podobnie jak gajny
              • cze67 Re: 40-latek 03.11.03, 09:45
                Mnie zal dupe sciska, ze rezyser Gruza w "40-latku 20 lat pozniej" nawet nie
                zblizyl sie poziomem do oryginalu. Bylo to denne, smutne i bez sensu.
                • Gość: s_l Re: 40-latek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.03, 09:49
                  tak to smutne i niezrozumiale, przeciez nad pozniejszym 40-latkiem pracowal ten
                  sam team... i srodkow mieli wiecej
                  trudno, za to pierwotny 40-latek to kultas absolutny!
                  • sonny07 Re: 40-latek 03.11.03, 09:51
                    20 lat później jedynie Gajos mnie bawił (scena w Marriotcie kiedy biega w tych
                    slipach po apartamencie i 'cały się kleji' - mistrzostwo świata, hehe). Motywem
                    wkurwiającym mnie najbardziej w tej 20 lat później jest Borys, jeden z trójki
                    wnuków Stefa. ukatrupiłbym gnoja najchętniej!!!!
                    • Gość: s_l Re: 40-latek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.03, 09:56
                      gajos jest nie do zdarcia, i 'robi' kazda scene w jakiej sie pojawi, nawet w
                      najbardziej chujowym (pardonsik) filmie
                      • Gość: Dzidka Re: 40-latek IP: 193.128.25.* 03.11.03, 13:02
                        > gajos jest nie do zdarcia, i 'robi' kazda scene w jakiej sie pojawi, nawet w
                        > najbardziej chujowym (pardonsik) filmie

NO BO TO JEST GAJOS - moja miłość po grób!!!! :-)))))
                  • cze67 Re: 40-latek 03.11.03, 09:53
                    Zadnych (a w kazdym razie malo) ciekawych textow, akcja wymuszona, problemy
                    niby przystajace do tamtejszej rzeczywistosci (poczatek lat 90. przypomne), ale
                    jakies sztuczne. No i te krzyczace dzieci Mareczka! Tragedia! I sam Mareczek -
                    Malajkat... Ech, szkoda gadac.
                    • Gość: Dzidka Re: 40-latek IP: 193.128.25.* 03.11.03, 13:04
                      cze67 napisał:

> Zadnych (a w kazdym razie malo) ciekawych textow, akcja wymuszona, problemy
                      > niby przystajace do tamtejszej rzeczywistosci (poczatek lat 90. przypomne),
                      ale
                      > jakies sztuczne.

Bo przejaskrawione. Tyle że Gruza, w przeciwieństwie do np. Barei, nie umie
                      przejaskrawić tak, żeby to było strawne.

> No i te krzyczace dzieci Mareczka! Tragedia!

Najgorszy jest, jak juz ktos tu wspomniał, ten gówniarz recytujący drewnianym
                      głosem teksty po rusku - czy ktoś wie, skąd oni wytrzasnęli takie beztalencie?
                      Czy to może wnuczek Gruzy? Najfajniej z tych małych wypadł Damięcki, wtedy
                      jeszcze pierwszaczek :)
                      • sonny07 Re: 40-latek 03.11.03, 13:17
                        ten Borys w rzeczywistości nazywa się Krzysztof Fogiel i poza 40-latkiem zagrał
                        jeszcze w Radiu Romans..
                        pisałem już, że nikt i nic w tym serialu 20 lat później tak mnie nie wkurwiało
                        jak ten dzieciak :]]]]]
                        • tomcio6776 Re: 40-latek 03.11.03, 15:08
                          40-latek jest the best(pierwsza seria z lat 70,rzecz jasna) !!!! To mój ulubiny
                          serial oprócz 07 zgłoś się...Niezapomniane klimaty tamtych czasów,budowa Trasy
                          Ł. oraz Centralnego.Czerwony maluszek Stefana.Osiedle Za Żelazną Bramą...
                          KObieta Pracująca,Marek,Jagoda no i Magda...
                          Kultowy,wspaniały seial.Dokument czasu,tego co było w latach 70 tych,te
                          słownictwo,problemy,hierarchia...ach...cudowny seial !!!
                          • cze67 Re: 40-latek 03.11.03, 15:14
                            Dodam jeszcze niezapomnianego, genialnego Wladyslawa Hancze, ktory jako tesc Stefana byl po
                            prostu nie do pobicia. Wieeeelki aktor!
                            • Gość: P-77 Re: 40-latek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.03, 16:51
                              Generalnie zgadzam się z sonnym,dodałbym odcinek z działką (gdzie Stefan prosi
                              Gajosa o pieniądze a ten niedbałym gestem wyciąga z kieszeni 20 tysięcy
                              złotych).
                              Natomiast tylko dwa odcinki były naprawdę słabe - ten, w którym Karwowski
                              pomagał koledze z pracy się rozwieść (nic tam nie było nawet śmieszne) i ten, w
                              którym szukał córki. W 40-latku 20 lat później były bodaj dwa dobre odcinki -
                              to pokazuje różnicę.
                              Poza tym dziwna sprawa, ale wszyscy grali tam przyzwoicie z wyjątkiem
                              tragicznej Jagody nr 2. Jeśli porównać z dowolnym dzisiejszym serialem to aż
                              dziw, że w latach 70 aktorzy tak poważnie traktowali swój zawód.
                              • Gość: brian Re: 40-latek IP: *.defbank.com.pl 03.11.03, 18:33
                                > Natomiast tylko dwa odcinki były naprawdę słabe - ten, w którym Karwowski
                                > pomagał koledze z pracy się rozwieść (nic tam nie było nawet śmieszne) i ten,
                                w
                                >
                                > którym szukał córki

No, w odcinku, w którym szukał córki ( Szekspir czyli gdzie byłaś ) jest
                                świetny epizod Krystyny Feldman, jako nauczycielki muzyki:
                                "Córki szuka, a mandoliny od gitary nie odróżnia!"
                              • Gość: Dzidka Re: 40-latek IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 03.11.03, 19:25
                                Gość portalu: P-77 napisał(a):

> Generalnie zgadzam się z sonnym,dodałbym odcinek z działką (gdzie Stefan
                                prosi
                                > Gajosa o pieniądze a ten niedbałym gestem wyciąga z kieszeni 20 tysięcy
                                > złotych).

Z komentarzem (po przydługim wstępie zażenowanego Stefana) - cos w stylu "no
                                nie, ja myslałem, że tobie naprawdę chodzi o poważne pieniądze..." i sięgnięcie
                                do kieszeni kitelka... :-)

Dzi
    • lahliq Goła pupa... 03.11.03, 11:57
      ... należała chyba do tej pani od białego pudelka?
      Zniknięcie tajemnicze jak sprawa Miałkiewicza. ;)
      Mareczek jest boski. Mój mąż gdy coś przeskrobie to dostaje szlaban na gary. ;)
    • adresb Re: 40-latek 03.11.03, 17:31
      > Mój rówiesnik:-)
      > Wolę nawet bardziej od Borewicza!!!!
      > j.

trudno mi zdecydować, co wolę bardziej..... oba seriale uwielbiam, więc nawet
      nie ma się co obrażać na TV3 za to, że tuż po 9 odcinkach Borewicza nadaje 40-
      latka, a faktycznie, jak ktoś wcześniej wspomniał, pierwszy odcinek uważam za
      najnudniejszy, a właściwie nudny, bo z pierwszej serii wszystkie inne są
      rewelacyjne; Kobieta Pracująca czasami mnie drażni, ale czasami też
      rozśmiesza, moi ulubieńcy to Mareczek, Magda, teść-Hańcza, oczywiście Gajos.
      A w "20 lat później" też nie cierpiałam Borysa mówiącego a'la po rosyjsku....
      tragedia!!!!
    • Gość: Dzidka Madzia Karwowska IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 03.11.03, 19:31
      Ta kreacja Pani Anny Seniuk bije wszystko!! Uważam ją za jedną z
      najcudowniejszych objawień polskiego kina i gdybym kiedykolwiek zdawała do
      szkoły aktorskiej to tylko po to, żeby mieć z nią wykłady :-))) Jako Madzia
      jest jednak snem reżysera genialnego. Nikt nie potrafiłby lepiej połączyć w
      jednym matki-polki, żony swojego męża, kobiety kolejkowej PRL-u, pracownicy
      (niestety nie mogę powiedzieć "kobiety pracującej" ;) oraz po prostu Kobiety!!!!
      To dla niej mogę oglądać serial po 100 razy bez grymasów. Stefan jest przy nej
      tylko przystawką do dania głównego :)

Dzidka
    • Gość: z Re: 40-latek IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 03.11.03, 20:13
      A 3 odcinek to romans 40-latka i jedna z najlepszych scen.
      Madzia ze spakowanym dziećmi żegna się ze Stefanem.

-Odkąd zaczęto cię widywać w towarzystwie psa o imieniu Agata

-Na początku będziesz musiał nam pomagać. Wynajmiemy jakiś pokoik przy rodzinie,
      Mareczkowi rozstawi się łóżeczko w przedpokoju!
      -Ja nie chcę w przedpokoju!!!!
      -Cicho! Będziesz spał w przedpokoju!
      • Gość: łezka Re: 40-latek IP: *.iry.warszawa.supermedia.pl 04.11.03, 08:40
        Marek miał kozacko spakowany plecak-te wystające rakietki od badmintona robią
        wrażenie;)no i to wkurzenie,ze jednak wyprowadzki nie będzie,bo Stef
        zawyrokował,ze jest big love i kapelusz Madzi pleciał do gory;)))

P.S.Sonny-opuszczam Azje i nadciagam do Posen na rogale marcińskinskie-w tym
        roku nie odpuszczę:)))))wypatruj mnie w knajpach-jak będę po procentowym
        przedawkowaniu,możesz sie do mnie nie przyznać;)))))))))
        • sonny07 Re: 40-latek 04.11.03, 08:45
          cześć łezka! a będziesz góra do dołu, czy dół do góry?? ;))
          a co do rogalowego święta, to się miniemy, bo ja uderzam z kolei do mojej
          famuły w byłe siedleckie, więc ja przez Azję tam, a Ty do Posen... kiedyś się
          spotkamy, to wtedy Ci zaśpiewam 'nie zaczynaaaaaj, nie zaczynaaaaaj' :)
          • Gość: łezka Re: 40-latek IP: *.iry.warszawa.supermedia.pl 04.11.03, 08:53
            chyba jesdnak zdecyduję sie na tę wersję sportową,świetną na rower;))))).no i
            będe mialą "modny drobiazg",w końcu jestem damą;)a w Poznaniu jestem do 16.11-
            muszę uleczyć skołatane nerwy;)))no i zobaczyć,co tam Graża Kulczyk z Browarem
            wykombinowała:)boski Oliver meldował,ze szykuje sie niezła feta.w koncu
            delegacja z Warszawki musi być;)))))
            • sonny07 Re: 40-latek 04.11.03, 08:59
              do 16 - tego, łe, no to git! to jak reflektujesz meeting with sonny to ja mam w
              jednym ręku strukturĘ, fakturĘ... A Browara jutro oficjalne otwarcie -
              imponująco wygląda! ja in Posen melduję się z powrotem 11 wieczorem.. spiszemy
              się... ten kosztowny drobiazg będzie mocno bił po oczach?? ;)
              pzdr!
              • Gość: łezka Re: 40-latek IP: *.iry.warszawa.supermedia.pl 04.11.03, 09:07
                kurde, Sonny, mieszasz-juz teraz nie wiem,czy wystąpić w polo,szarym,czy może z
                małą ikoną na piersiach:)meeting musi byc;)

P.S.jutro oficjalny start browaru???myślałam,ze dopiero za
                tydzień.trudno.najważniejsze,ze na rogale sie załapie:))
                • sonny07 Re: 40-latek 04.11.03, 09:17
                  yo, jutro o 19.30 pokaz świateł, klaus schulze i takie tam inne atrakcje, a dla
                  plebsu od czwartku wjazd do Browara. taka gazeta codzienna darmowa METRO w Azji
                  jest chyba.. jakbyś mogła to przywieź mi kilka numerów, ok?
                  ugryź, ugryź :)
                  • Gość: łezka Re: 40-latek IP: *.iry.warszawa.supermedia.pl 04.11.03, 09:22
                    co mnie pan psem szczujesz????"on sie nazywa Ugryź,ale jak trzeb,to ugryzie":))
                    ku mnie,ku mnie:))
                    pamęc Ojca szanuj,ale przykładu nie bierz:))))

P.S.Przywiozę;))))))))pyzy,gorące pyzy z Bazaru Różyckiego też sobie
                    zyczysz;))))??
                    • sonny07 Re: 40-latek 04.11.03, 09:27
                      jak pyzy to tylko 'Nad Wierzbakiem', albo w 'Kresowej' z kaczką i kapuchą
                      czerwoną...
                      no to będziemy w kontakcie po jedenastym! :)) (wiauchna nas zje za tą prywatę
                      na tym wątku ;)

pocałuj wujka!
        • Gość: z Re: 40-latek IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.11.03, 09:51
          Gość portalu: łezka napisał(a):

> Marek miał kozacko spakowany plecak-te wystające rakietki od badmintona robią
          > wrażenie;)no i to wkurzenie,ze jednak wyprowadzki nie będzie,bo Stef
          > zawyrokował,ze jest big love i kapelusz Madzi pleciał do gory;)))
          >

Pamiętam. Kapelusz był niesamowity. Jak Madzia zaczęła obcałowywać Stefana, to
          rondo tego kapeleusza jeździło po twarzy Stefa w tę i z powrotem.
    • Gość: łezka Re: 40-latek IP: *.iry.warszawa.supermedia.pl 04.11.03, 09:31
      prywata jest misternie wpleciona w temat "40-latka"więc nikt nie zauwazy;))))))
      będziemy w kontakcie;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka