Dodaj do ulubionych

Najlepsze seriale kryminalne

02.12.03, 14:13
07 to klasyka
podobała mi się i sfora i ekstradycja, choć jak zwykle w polskich filmach
intryga piętrowo zaplątana z przedziwnymi machinacjami bizesowymi na deser
znacznie obniża klarowność akcji.
a crime story np. - ten serial ma klimat, ale wolę inteligentne (sic!)
seriale z zagadką zamiast akcji typu VIP czy druzyna A.

Obserwuj wątek
    • sonny07 Re: Najlepsze seriale kryminalne 02.12.03, 14:15
      no tak - 07 i Borewicz z Zubkiem i Jaszczukiem to klasyka nad klasyki :)
      zaraz później bardzo lubię 'Columbo', 'Ulice San Francisco' i 'Kojaka' -
      chociaż tego ostatniego to chyba najmniej.
      Z nowości to krymianlna komedia made in poland FALA ZBRODNI kładzie mnie na
      kolana i karze gryźć dywan co piątek na polsacie, zaraz po Seksie w mniejszym
      mieście :)
      • Gość: KIRA Re: Najlepsze seriale kryminalne IP: *.waw.cdp.pl / *.waw.cdp.pl 02.12.03, 14:21
        A ja te oczywiscie które wymieniliście;) ale tez duzym sentymentem darze
        serial, który lecial dawno, dawno temu a zwało sie to cudo "Dempsey i Makepace
        na tropie" uwielbiałam go swojego czasu. czy teraz ktos go w ogole pamieta???
        • sonny07 Re: Najlepsze seriale kryminalne 02.12.03, 14:22
          Dempsej i Mejkpis pamiętam jak przez mgłę, ale oglądałem na pewno!!! Stare
          czasy :))
        • Gość: n-voc Re: Najlepsze seriale kryminalne IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 10.12.03, 13:54
          Jasne ze pamietam nawet czolowke pamietam razem z muzyka super serial - oczywiscie swego czasu - pozdro :))))
        • Gość: n-voc Re: Najlepsze seriale kryminalne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.12.03, 14:34
          Taa pamietam ten serial hehe nawet muzyka gdzies mi w glowie siedzi ale jeszcze bardzo mi sie podobal Twin Peaks moze nie tak doslownie kryminalny ale super i polska klasyka tez ale ostatnio nie ma lepszego nad CSI - jest debesciak :))) pozdrowienia dla serialowiczy ;)
    • lahliq Re: Najlepsze seriale kryminalne 02.12.03, 14:30
      Moim ulubionym byli "Nowojorscy gliniarze". Ah, ten Sipowicz... :)
      Podoba mi sie również "Zawód detektyw", ale ten film wciąż zmienia godziny i
      stacje (chyba).
    • Gość: łezka Re: Najlepsze seriale kryminalne IP: *.iry.warszawa.supermedia.pl 02.12.03, 14:38
      jako mała dziewczynka byłam zafascynowana "Aniołkami Charliego".Farrah Fawcett
      to był dla mnie skończony ideał piekna...kiedyś kolega wystrzelił mi jej
      zdjęcie w "Wesołym Miasteczku".Jezu jaka byłam wtedy szczesliwa.kocham go za to
      do dziś:))))
      • Gość: kubek Re: Najlepsze seriale kryminalne IP: *.euro / *.euro-net.pl 02.12.03, 14:46
        no cóż 07 to wiadomo ale nowojorscy gliniarze też jak najbardziej (coś nikt
        nie chce kupić dalszych odcinków)
        • sonny07 Re: Najlepsze seriale kryminalne 02.12.03, 14:47
          dorzucam MIAMI VICE z Sonny'm :) i Ricardo!!
    • Gość: łezka Re: Najlepsze seriale kryminalne IP: *.iry.warszawa.supermedia.pl 02.12.03, 14:49
      i "Telefon 110" made in DDR:))
    • Gość: moboj Re: Najlepsze seriale kryminalne IP: *.magma / 62.233.250.* 02.12.03, 14:55
      zdecydowanie "ekstradycja" i "morderstwo".
    • aric Re: Najlepsze seriale kryminalne 02.12.03, 15:12
      Obecnie, bezkonkurencyjnym wg mnie to CSI.
      Wiekszośc z tych seriali, które wymieniliscie nie są kryminalnymi jednak.
      Raczej sensacyjnymi, a nawet bym powiedział, że pseudosensacyjnymi, np Aniołki.
      Klasyka to Colombo, Cojak, czy Ulice.
      Ścisła czołówka to np NYCD Blue.
      Poza tym polecam, obecnie na AXN: Wydział Spraw Zamkniętych. Zgrabnie
      nakrecony, kanadyjski serial.
      Z klasyki wspomniałbym jeszcze o Mike Hammer.
      A i tak moimi ulubionymi bedą kryminalne seriale rodem z wysp brytyjskich.:)
    • Gość: Jędrzej Re: Najlepsze seriale kryminalne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.03, 15:39
      Jako już być może nieco starszy telewidz chciałbym wspomniec zapamietane przeze
      mnie z dzieciństwa / lata 60-te/oglądane na czarno-białym telewizorze na
      jedynym wówczas programie TVP seriale kryminalne,które w środowe i czwartkowe
      wieczory zapierały dech w piersiach i wyludniały ulice- mianowicie: "Święty" z
      Rogerem Moorem,"Baron","Alfred Hitchcock przedstawia",nieco póżniej "Randall i
      duch Hopkirka", w sobotnie wieczory francuski "Belphegor czyli upiór Luwru" a w
      niedziele westernowa "Bonanza".
      • Gość: tvwidz Re: Najlepsze seriale kryminalne IP: 5.2.* / *.chello.pl 10.12.03, 15:02
        Brawo Jędrzej! A już myślałem, że tu tylko młodzież zagląda. Przypomniałeś moje
        seriale. Były jeszcze Cienie nad Notre Dame i włoski Geminus. Ale słabsze od
        wymienionych przez Ciebie. Polskie Przygody psa Cywila i Kapitan Sowa na tropie.
        Pozdrawiam
    • atlantis75 Herkules Poirot n/t 02.12.03, 15:41
      herr-mann napisał:

> 07 to klasyka
      > podobała mi się i sfora i ekstradycja, choć jak zwykle w polskich filmach
      > intryga piętrowo zaplątana z przedziwnymi machinacjami bizesowymi na deser
      > znacznie obniża klarowność akcji.
      > a crime story np. - ten serial ma klimat, ale wolę inteligentne (sic!)
      > seriale z zagadką zamiast akcji typu VIP czy druzyna A.
      >
    • mpulumpyu Re: Najlepsze seriale kryminalne 02.12.03, 16:02
      Angielskie. Anglicy są arcymistrzami w kręceniu kryminałów. Że
      przypomnę: "Główny podejrzany", "99 do jednego", "Dotknięcie mroku". Albo
      arcydzieło, bodaj pod tytułem: "Finch". Proszę nie mylić tego ostatniego
      nieporównywalnie słabszą amerykańską wersją.
      • Gość: ksenia Re: Najlepsze seriale kryminalne IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 02.12.03, 21:41
        Podzielam opinię. W latach 70. TVP emitowała taki niesamowity angielski
        serial "Thriller" - każdy odcinek był z innej bajki, ale czołówka z
        charakterystycznym motywem muzycznym i zdjęciami przez teleobiektyw - zawsze
        taka sama. Oglądałam to jako dziecko spod babcinej pierzyny i do tej pory
        pamiętam dreszczyk emocji. Autorem tej kultowej serii był chyba Brian Clemens.
        Znalazłam też stronę w sieci:
        www.tv.thriller.btinternet.co.uk/
        Ciekawa jestem czy ktoś ze starszych forumowiczów pamięta ten serial...
    • ariwederczi Re: Najlepsze seriale kryminalne 02.12.03, 17:04
      "CSI: Crime Scene Investiagtion"
      ("Kryminalne zagadki Las Vegas")
    • jedrzejs Re: Najlepsze seriale kryminalne 02.12.03, 19:05
      Pomijając klasykę - Defekt (niedawno pokazywany w TVP) z Fronczewskim.
      Ewenement - akcja nie opiera się na schemacie bum, bum, tra ta ta ta, bum bum,
      nie ma ruskiej mafii i policjantów-supermanów (vide Fala Zbrodni). Logiczna
      fabuła, humor w stylu porucznika Colombo i Magdalena Cielecka w bieliźnie.
      • Gość: anmanika Re: Najlepsze seriale kryminalne IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 02.12.03, 22:43
        1. 07 zgłoś się rzecz jasna i naturalna.
        2. Cagney and Lacey
        3. Miami Vice.
        4. Kojak
    • Gość: alecja Re: Najlepsze seriale kryminalne IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 03.12.03, 22:01
      Moje ulubione:
      "Dandal i duch Hopkirka",
      "Detektyw w sutannie"
      i najlepszy - "Barnaby Jones" - czy ktoś to jeszcze pamięta?
      • Gość: daner Re: Najlepsze seriale kryminalne IP: *.kol.tke.pl 04.12.03, 18:56
        Ktoś wspomniał o nowych odcinkach Nowojorskich gliniarzy,(NYPD Blue)-czy
        rzeczywiście było ich wię cej niż pokazała TVP2? Bardzo mnie to
        zainteresowało,bo był to świetny serial, a już Andy Sipowicz to aktorskie
        mistrzostwo świata-największy upierdliwiec w historii nowojorskiej policji.
        • aric Re: Najlepsze seriale kryminalne 05.12.03, 13:33
          Było ich więc, zajrzyj tu:

www.stwing.upenn.edu/~sepinwal/nypd.html
    • Gość: ckm Re: Najlepsze seriale kryminalne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.03, 13:43
      Of kors że majami vajs oraz crajm story z torello i luką oraz stiupid poli.
      AAAAA jeszcze inspektor sowa na tropie, i pan anatol.
    • Gość: aasiek Re: Najlepsze seriale kryminalne IP: *.bialystok.cvx.ppp.tpnet.pl 05.12.03, 15:23
      Był kiedyś(lata 80.)taki serial o policjantach(jak to z bratem
      mawialiśmy),pracowali ze sobą Brytyjka i Amerykanin.Ona trochę sztywna
      (Angolka),on luzak.Bardzo fajne,zabawne.Pamietacie?
      • Gość: KIRA Re: Najlepsze seriale kryminalne IP: *.crowley.pl 05.12.03, 15:31
        to był własnie Dempsey i Makepeace na tropie, ona taka ladna blondynka
        • kicia_80 Re: Najlepsze seriale kryminalne 05.12.03, 15:36
          24
          tylko 24

ogladnelam pierwsza serie w 2 dni, druga tak samo, a teraz jeszcze bede miala 5
          nowych odcinkow z 3 serii!oooooooooooo:P)))))))))
        • Gość: aasiek Re: Najlepsze seriale kryminalne IP: *.bialystok.cvx.ppp.tpnet.pl 05.12.03, 17:29
          Nie zauważyłam wcześniej,faktycznie:)
          • Gość: BatuChan Re: Najlepsze seriale kryminalne IP: *.ics.p.lodz.pl 05.12.03, 18:06
            Był jeszcze taki świetny w klasycznym stylu szwedzki serial TV. Nie pamiętam
            nazwiska inspektora; był to zarazem tytuł filmu. Krótkie nazwisko w każdym
            razie. Serial z połowy lat 90-ych.
            • Gość: s_l Re: Najlepsze seriale kryminalne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.03, 19:15
              chyba inspektor czy komisarz beck
              dla mnie 'kolombo' z peterem falkiem trudny do przebicia
            • szwedzka Re: Najlepsze seriale kryminalne 13.12.03, 22:35
              Gość portalu: BatuChan napisał(a):
              > Był jeszcze taki świetny w klasycznym stylu szwedzki serial TV. Nie pamiętam
              > nazwiska inspektora; był to zarazem tytuł filmu. Krótkie nazwisko w każdym
              > razie. Serial z połowy lat 90-ych.

Serial o komisarzu Martinie Becku nakręcony na podstawie książek słynnej pary
              autorskiej Sjöwall/Wahlöö. W Polsce ukazały się cztery powieści z tej serii,
              m.in. "Śmiejący się policjant".

Co do seriali kryminalnych dla mnie niedościgłym wzorem jest "Columbo". Na
              drugim miejscu postawiłbym "Prawo i porządek", a właściwie jego niemiecką
              mutację "Im Namen des Gesetzes" ("W imieniu prawa"). Jest ona o tyle ciekawsza
              od oryginału, że akcja toczy się w europejskim systemie prawnym, w którym
              ważniejsze jest ustalenie faktów niż formalne przepychanki, czy dany rewolwer
              może być dopuszczony jako dowód. Amerykański system prawny jest
              bardzo "filmogenny", a tu Niemcy pokazali, że europejska sala sądowa też może
              być miejscem emocjonującej akcji. No i poziom intelektualny zagadek jest w tym
              serialu na najwyższym poziomie. Polecam (RTL, we wtorki o 21.15, z tym że teraz
              leci coś innego).
              Podobał mi się również serial emitowany u nas kiedyś krótko przez TVN, nazywał
              się bodajże "Jedwabne pończoszki": para policjantów rozwiązywała zagadki
              morderstw wśród bogatego towarzystwa w Palm Beach.

Paweł
    • Gość: dezerter Re: Najlepsze seriale kryminalne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.12.03, 19:21
      crime story - niedościgniony wzór. Ray Luca był prawdziwym idolem w mojej
      wczesnej młodości. A poza tym porucznik Torelli i jego ekipa i odpicowany
      Goldman. Nie oglądałem tego od bodaj 1987 , a wciąż tyle pamiętam. "I wo wo wo
      wo wonder. Why. She ran away. And I wonder where she will sta-ay, my little
      run-away, a run run run run run-away"
      • Gość: s_l Re: Najlepsze seriale kryminalne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.03, 14:30
        crime story tez bardzo, bardzo, piosenka wejsciowa robi klimat na caly
        odcinek ;)
        ale jestes pewny, ze to lecialo tak dawno? w '87? ja kojarze raczej
        przelom '89/'90, ale moze to juz byla powtorka...
    • Gość: Anna Re: Najlepsze seriale kryminalne IP: 62.233.185.* 05.12.03, 21:48
      Pamiętam "detektywa w sutannie" zasze na niego czekałam a teraz bardzo podobaja
      mi się"Kryminalne Zagadki Las Vegas"
    • Gość: Kama 1,COLOMBO IP: 149.156.213.* 06.12.03, 13:36
      2.Zycie na goraco, bo p9dobal mi sie Teleszczynski,
      3.Inspektor Poiret.
      • Gość: koza !!! IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 14.12.03, 00:55
        detektyw Poirot - na miłość boską! a nie inspektor!
    • Gość: Rastaman Re: Najlepsze seriale kryminalne IP: *.ae.poznan.pl 13.12.03, 11:57
      No i byl kiedys w TVP taki przyjemny serialik amerykańdżański "True Blue",
      przetłumaczono to chyba na "Zawód: Policjant"
      • Gość: aasiek Re: Najlepsze seriale kryminalne IP: *.bialystok.cvx.ppp.tpnet.pl 13.12.03, 12:52
        Cześć,bracie:)Też o tym chciałam napisać.
    • Gość: India Re: Najlepsze seriale kryminalne IP: *.udn.pl 13.12.03, 23:39
      Jak najbardziej "07 zgłoś się" z ekscytującym i myślacym porucznikiem
      Borewiczem (w przeciwieństwie do partnerów Zubka i Jaszczuka) oraz Herkules
      Poirot z kryminałów Agathy Christie, choć książki są o wiele ciekawsze.
      • tomcio6776 Re: Najlepsze seriale kryminalne 14.12.03, 01:15
        Dodam jescze do tej listy serial: S.O.S
        Emitowany właśnie w TVP 3,dziś drugi odcinek.
    • magda_s4 Cieszę się... 14.12.03, 11:41
      ...że ktoś wspomniał "Randalla i ducha Hopkirka" - ja uwielbiam ten serial (na
      powitanie w Windows mam właśnie kawałek z czołówki). Jest niesamowicie
      kiczowaty, ale ma swój urok jak każdy serial z tamtych czasów :-)
      Poza tym uwielbiałam "Detektywa w sutannie", dowcipny był :-)
    • Gość: scout Re: Najlepsze seriale kryminalne IP: *.giszowiec.sti.net.pl / *.crowley.pl 14.12.03, 11:53
      W Gazecie letewizyjnej w swoim artykule o historii seriali kryminalnych pan
      Jacek Szczerba sie myli, napisal, ze w Polsce nie bylo serialu Hill Street
      Blues. TV emitowala go pod tytulem Posterunek przy Hill Street i to byl jeden z
      tych lepszych seriali kryminalnych. Znakomita muzyka, niezla obsada i swietny
      dowcip, a kazdy odcinek zaczynal sie od odprawy policjantow o 7 rano. Super, do
      tej pory pamietam.
    • Gość: muka Re: Najlepsze seriale kryminalne IP: *.tkdami.pl 15.12.03, 16:53
      "Morderstwa w Midsomer" na Hallmarku. nidziela, 21.00 - bardzo smakowite, poza
      tym "Nowojorscy gliniarze", jak umierał Bobby Simone ryczałam jak bóbr, i
      jeszcze H.Poirot z D Suchetem w roli gł., i "07 zgłos się" jako relikt czasów
      minionych.....
      • martuha Re: Najlepsze seriale kryminalne 15.12.03, 17:10
        to ja nawiaze do przeszlosci dawniejszej i wczesniejszej. panmietam moje
        zdumienie, jak dowiedzialam sie, ze Makepeace ma na imie Harry (kobieta z meskim
        imieniem?), wprost nie moglam sie otrzasnac ;) do tego dorzucilabym jeszcze
        serial pt "Cover Up", tylko nie pamietam polskiego tytulu, o grupie ludzi,
        ktorzy w przebraniu modeli i grupy fotografow rozwiazywali zagadki kryminalne.
        z nowszych seriali lubilam Na Poludnie, moim ulubiencem byl gliniarz z
        kanadyjskiej konnej. pewnie kojarzycie ten serial. no i niezapomniany Tequilla i
        Bonetti. pies wzruszal mnie zxa kazdym razem :)
        • sgk Re: Najlepsze seriale kryminalne 16.12.03, 16:52
          martuha napisała:

.... panmietam moje zdumienie, jak dowiedzialam sie, ze Makepeace ma na imie
          Harry (kobieta z meski m imieniem?), wprost nie moglam sie otrzasnac ;)

Tak naprawdę miała na imię Harriet, Harry było zdrobnieniem :)
          Wiem dobrze, bo miałem na punkcie tego serialu bzika. Szkoda, że byłem wtedy
          taki młody (8 klasa podstawówki). Moim marzeniem jest obejrzeć ten serial
          jeszcze raz...

Głosuję więc na "Dempsey & Makepeace..."
          poza tym na "Nowojorskich gliniarzy", obecnymi czasy na "CSI" (czemu nadają go
          tak późno ?!?!?)
          • szwedzka Re: Najlepsze seriale kryminalne 21.12.03, 13:00
            sgk napisał:
            >obecnymi czasy na "CSI" (czemu nadają go
            > tak późno ?!?!?)

A bo w publicznej telewizji kierują się prostą logiką: im inteligentniejszy
            program, tym mniejsza publiczność i mniej reklamodawców, więc takie programy
            spychają na margines.

Paweł
        • Gość: enya Re: Najlepsze seriale kryminalne IP: *.znet.pl 21.12.03, 23:11
          Na południe, czyli Due South - kultowy!
      • Gość: scout Re: Najlepsze seriale kryminalne IP: *.crowley.pl 17.12.03, 13:04
        NYPD to rzeczywiscie byl super serial, strasznie plakalam jak Bobby umieral
        a na Sipowicza to spadaly prawie wszystkie mozliwe nieszczescia....
        • Gość: Ireczek Re: Najlepsze seriale kryminalne IP: *.szadek.sdi.tpnet.pl 20.12.03, 21:48
          Tak czytam i czytam i nikt jeszcze nie wspomniał o Taggarcie - obecnie leci na
          Hallmarku - niesamowity klimacik rodem z mglistej Szkocji - solidna wyspiarska
          robota - polecam.

A "Gliniarz i prokurator" ?? też nieźle wymiatali ;-)
          • Gość: cds Re: Najlepsze seriale kryminalne IP: *.aster.pl / *.aster.pl 20.12.03, 23:48
            To było jakieś 3 lata temu. Istniał jeszcze wtedy w Polsce kanał RTL7 i na nim
            to właśnie co niedziele, z wypiekami na ywarzy oglądałem kapitalny amerykański
            serial kryminalny "New York Undercover" (cholera, jak oni to przetłumaczyli?)
            Para bohaterów to latynos i murzyn. Serial był bardzo dynamiczny, muzyka
            czarnych, troche brutalności itd. Ktoś pamięta?
    • canseco Re: Najlepsze seriale kryminalne 21.12.03, 21:52
      Teraz jak czytałem przypomniałem sobie włoski serial: "Ośmiornica". Robił na
      mnie wrażenie....
    • Gość: hexi Re: Najlepsze seriale kryminalne IP: *.icpnet.pl 21.12.03, 23:14
      Nikita... :)) pozdrawiam :))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka