Dodaj do ulubionych

czy Laura Palmer byla piekna?

13.12.03, 22:53
szczegolnie w serialu czesto zaznaczano, iz malo kto byl wobec niej obojetny..
czym wiec ujmowala? uroda..wewnetrznym cieplem, zmyslowoscia?

w filmie "Fire Walk With Me" nie odnajduje na odpowiedzi..

dla tych ktorzy nie pamietaja Laury link:

sherylleehomepage.free.fr/us.htm
Obserwuj wątek
    • mallina w sprawie linku(wskazowka) 13.12.03, 22:54
      wystarczy kliknac na Galleries a tam na zdjecia z Fire Walk With Me
    • devilsrodeo Re: czy Laura Palmer byla piekna? 13.12.03, 23:08
      Czym ujmowała?
      Być może tajemnicą. Podwójnym życiem, które prowadziła. Znajomością z Bobem,
      która przekładała się na "rozdwojenie" osobowości Laury.
      A Ty jak sądzisz?

Pzdr,

Ds'R
      • mallina Re: czy Laura Palmer byla piekna? 13.12.03, 23:13
        tym ze nikt nie mial jej tak naprawde do konca

watek spowodowany jest tym, iz w serialu sa tylko wspomnienia o Laurze, kawalek
        filmu video, zdjecia..
        czuc ze byla jedyna i wyjatkowa dla wielu osob

w Fire Walk With Me tego nie potrafie wyczuc..
        • devilsrodeo Re: czy Laura Palmer byla piekna? 13.12.03, 23:23
          Może jeszcze tym, że była na tyle odważna/głupia, że podjęła się gry, w którą
          nie mogła wygrać. Zawsze najbardziej jednak intrygowały mnie kontrasty tej
          postaci. I zgadzam się, że przez to była "nieuchwytna" dla najbliższych.

A "Fire Walk With Me" mnie mocno rozczarował.
          • mallina Re: czy Laura Palmer byla piekna? 13.12.03, 23:35
            Fire.. mnie chyba rowniez rozczarowal..wolalam swoje domysly i
            niedopowiedzenia, ktore pozostaly po serialu.

Laura zazwyczaj byla pokazana w niezbyt dodajacych jej uroku spodnicach i
            swetrach dobrych dla jej ciotki..czyli tej zmyslowosci raczej mozna sie jedynie
            domyslac(rowniez Maddy chodzila pozniej tak poubierana)
            w Fire jest ze dwa razy lepiej ubrana tzn bardziej zmyslowo..
            jednak zdecydowanie wole jak o niej mowia inni..
            • devilsrodeo Re: czy Laura Palmer byla piekna? 13.12.03, 23:50
              A ja pamiętam, jak czytałam "Pamiętniki Laury Palmer" napisane przez bodajże
              córkę Lyncha (mogę się tutaj mylić) i jak zirytowała mnie ta książka. Jednak
              Laura mówiąca o sobie, a Laura z fotografii w gablotce szkolnej czy z Czerwonej
              Chatki to przerażająco różne osoby. I wolę chyba mniej o niej wiedzieć niż
              wiedzieć za dużo (miałam wrażenie, że poznanie tajemnicy Laury kończy się tak
              jak skończyła jej towarzyszka w noc morderstwa - kompletną zmianą
              rzeczywistości).
              • mallina Re: czy Laura Palmer byla piekna? 14.12.03, 00:01
                tez mam te ksiazke..ale czytalam ja tylko raz i starczy:-))

lubie filmy Lyncha za to, ze posiadaja tajemnice, nie mowia niczego do konca
                "Fire.." mogloby wg mnie wogole nie byc!
                • devilsrodeo Re: czy Laura Palmer byla piekna? 14.12.03, 00:19
                  Ja też czytałam jeden jedyny raz i potem sama siebie pytałam: i po co mi to
                  było?? ;-)
                  A jeśli chodzi o filmy Lyncha to jak dla mnie Twin Peaks jest perfekcją - jest
                  niedopowiedzenie, ale jednocześnie nie robimy nachalnie z wszystkiego Wielkiej
                  Enigmy (co IMHO stało się w 'Lost Highway'). Czyli harmonia idealna.
                  No i jest ten humor o kolorze smoły ;-D
                  • mallina Re: czy Laura Palmer byla piekna? 14.12.03, 00:49
                    No ale sama powiedz, jak wowczas mozna bylo nie kupic tych pamietnikow;-)))

Lost Highway lubie, ale tym najlepszym dla mnie jest Mulholland Drive..
                    a serial Twin Peaks jest jedyny sam w sobie!!!!
                    • devilsrodeo Re: czy Laura Palmer byla piekna? 14.12.03, 01:13
                      Nie dało się nie kupić. To było silniejsze ode mnie ;-)

A jeśli chodzi o Mulholland Drive to....

.....

.....

.....

(wstydliwie)
                      jeszcze tego filmu nie widziałam...(spuszczony wzrok, wstyd po prostu, wiem)
                      cały czas się z nim rozmijam; a to pożyczę od znajomych i nie mam czasu na
                      seans, a to mam czas, a znajomych nie ma, wyjechali gdzieś albo film pożyczyli
                      dalej
                      trzeba będzie wziąć portfel w swoje ręce i DVD zakupić
                      PS. A propos Lost Highway again - podzielam opinię, która głosi, że najlepszą
                      rzeczą związaną z tym filmem jest soundtrack.
                      • mallina Re: czy Laura Palmer byla piekna? 14.12.03, 01:17
                        nie ma co sie wstydzic, tez calkiem niedawno ogladalam..
                        mysle ze spodobalby Ci sie..klimat..zagadka..niedopowiedzenie..oczywiscie
                        piekne kobiety:-)))
                        • devilsrodeo Re: czy Laura Palmer byla piekna? 14.12.03, 01:22
                          Czyli tzw. seans obowiązkowy.

PS. Chyba zaraz puszczę muzykę z Twin Peaks, i powspominam tamte piękne
                          czasy ;-)
    • Gość: USHI Re: czy Laura Palmer byla piekna? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.03, 23:10
      Oczywiście że była piękna ale dla mnie była tez straszliwie demoniczna,te jej
      oczy były po prostu przerażające. Za każdym razem kiedy na nia patrzę mam ciary
      przez te oczy. MAKABRA. Szczególnie w ostatnim odcinku Twin Peaks w Białej
      Chacie... Jak byłam mała śniło mi sie po nocach.
    • Gość: dezerter Re: czy Laura Palmer byla piekna? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.12.03, 01:11
      Laura stała się tym czym może stać się każdy. Mając wszelkie predyspozycje do
      harmonii i spokoju dała się skusić złu. Sama stała się złem, choć nikt do
      końca nie był w stanie w to uwierzyć. Nie podobała mi się, bo fałszywa z niej
      była zdzira.Nawet po "Fire...", gdzie mocno ją David tłumaczył nie zmieniłem
      zdania.
      • devilsrodeo Re: czy Laura Palmer byla piekna? 14.12.03, 01:20
        Jakie "wszelkie predyspozycje do harmonii i spokoju" miała wg Ciebie Laura?
        • Gość: dezerter Re: czy Laura Palmer byla piekna? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.12.03, 01:24
          była ładną dziewczyną z "dobrego domu", mieszkała w pięknej okolicy w
          małomiasteczkowej społeczności, sielanka była na wyciągnięcie ręki. Ale to
          właśnie dlatego we wsi zjawił się Bob i zamieszał życiorysami.
          • devilsrodeo Re: czy Laura Palmer byla piekna? 14.12.03, 01:39
            Wszystko się teoretycznie zgadza, ale "dobry dom", piękna okolica czy życzliwi
            mieszkańcy okazują się dużo mniej sielankowi niż się wydaje. Oskarżanie Laury o
            dwulicowość jest zawężeniem sytuacji, w której dwulicowi są absolutnie, bez
            wyjątku, wszyscy. Co więc takiego strasznego zrobiła Laura, że spotkał ją taki
            koniec? W końcu, jak sam napisałeś, Bob "zamieszał życiorysami", więc nie tylko
            Laury.
            • Gość: dezerter Re: czy Laura Palmer byla piekna? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.12.03, 01:52
              to ona ściągnęła cały syf na Twin Peaks. Swoją blondyńsko-błękitnooką
              doskonałością. To od niej zaczęły się jazdy. Była zbyt fajowa, żeby mogła
              schować się w tłumie przed szukającym takich prowokacji złem. Jedną z
              pierwszych ofiar był jej własny ojciec. Lynch chciał tylko powiedzieć (jak
              zwykle to samo), że dobro lub zło jest tylko iluzją, czyli mówiąc po ludzku:
              ktoś/coś decyduje co ma być dobre, a co złe, a cała reszta może się
              podporządkować, albo... (no właśnie tego już nie jest w stanie z siebie
              wykrztusić. Patrz: Mulholland
              • Gość: yawokim@gazeta.pl czy Laura Palmer byla piekna? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.12.03, 09:41
                tez o tym myslalem...pierwotnie laura miala byc tylko ta fotografia +
                kilkoma 'zamglonymi zdarzeniami z przeszlosci'. jednak lynchowi spodobala sie ,
                dal jej wiec regularna role maddy, potem w prequelu...jak dla mnie to madchen
                amick byla duzo ladniejsza, ale lee miala np. fajniejszy glos /nizszy/...
                • Gość: vincent vega Re: czy Laura Palmer byla piekna? IP: *.smlw.pl / *.smlw.pl 14.12.03, 11:24
                  No tak, mallina ! W ogóle, ani odrobinę się nie dziwię, że Twin Peaks znów tu
                  powraca... Zawsze już będzie powracać. Prędzej czy później. Sam myślałem sobie
                  o serialu wczoraj. A w przerwie derbów Manchestrer Utd. vs City to już
                  zupełnie odjechałem. Wczoraj w moim mieście zrobiło się nagle szaro, prawie
                  ciemno i zaczął szaleć - jakby z niczego - potworny wiatr. Przy ściszonym tv
                  cudowne twinpeaksowe efekty. Wsłuchiwałem się przez chwilę w brzmienie wiatru
                  świszczącego obłędnie w kominie... Hmm, tak niewiele potrzeba, żeby wylądować
                  znowu - choć na parę chwil - w małym miasteczku na pograniczu Stanów
                  i Kanady. A Laura Palmer ? Była piękna. Fizycznie i duchowo. Ale była w niej
                  też słabość, niepewność i uległość... I myślę, że dlatego została wybrana.
                  Dlatego poszła na "pierwszy ogień". Bob wziął ją za rękę i zabrał na
                  przechadzkę po zakamarkach piekła. A później ruszyła lawina zdarzeń...

P.S Mój twinpeaksowy błogostan przerwał wczoraj bezwzględnie kolega
                  Ruud "Końska morda" van Nistelrooy, króry od Giggsy'ego piłeczkę wprost na
                  czółko dostał i do brameczki nieodwołalnie trafił na 2:0.
                  • Gość: zgrozek Pijani filmowcy oddaja hold Laurze: thank you, IP: *.acn.waw.pl 14.12.03, 11:35
                    thank you Laura...
                  • mallina Re: czy Laura Palmer byla piekna? 14.12.03, 14:37
                    no tak warunki pogodowe wczoraj mialam w sam raz na ogladanie "Fire.." ;-))
                    wialo okrutnie..

P.S
                    Dzerzy na trybunach, ponoc ma kontuzje...
                    a co do Ruud'a to sie musze z Toba w kwestii okreslenia "konska morda" nie
                    zgodzic;-))))
    • magda_s4 Re: czy Laura Palmer byla piekna? 14.12.03, 11:44
      Nie, piękna nie była. Ale miała w sobie tajemnicę. A to pociągało wielu ludzi.
      • stalowy_szczur1 Re: czy Laura Palmer byla piekna? 15.12.03, 09:25
        OK- miło że wątek tak pojechał, od "czystej" Laury do serialu. Nie zapomnę
        pierwszego zetknięcia z TP- w "Trójce" była jakaś totalnie odjechana muzyka,
        brzmiąca jak skrzyżowanie "Janosika" z Coctoue Twins- aż na karteczce
        zapisałem, że to jakaś Dżuli Krus śpiewa. W piątek wieczorem byłem u kumpla,
        naprawiał telewizor, kineskopem odwrócił do ściany... i słyszę nagle te
        niebiańskie dzwięki. I wtedy wpadłem.... Pamiętam tę niesamowitą atmosferę, ten
        klimat, to "coś", co odróżnia TP od masowo produkowaneho chłamu. I do dziś mnie
        trzęsie, że te plebasy nie zrealizowały ostatniej serii. A piękna to była (i
        jest !) Lara Flynn Boyle. Taki Nicholson to jest fuksiarz....
        www.lfbonline.com/images/lara104.jpg
        www.lfbonline.com/images/lara097.jpg
        Pzdr !
        Szyba
        • Gość: dezerter Re: czy Laura Palmer byla piekna? IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 16.12.03, 10:36
          ha,ha,ha, no tak Łódż to wymarzone miejsce na lynchowskie klimaty
    • mallina Lynch w Lodzi? 14.12.03, 16:54
      Anielski demon
      Tygodnik "Wprost", Nr 1098 (14 grudnia 2003)

"Zakochałem się w Łodzi: takiej architektury i kobiet nie ma chyba nigdzie na
      świecie" - mówi David Lynch

Krzysztof Majchrzak, Karolina Gruszka i Peter J. Lucas (Piotr Andrzejewski)
      zagrali w najnowszym filmie Davida Lyncha. Zdjęcia kręcono w Łodzi, w jednej z
      kamienic. Na razie to tylko etiuda, ale już w przyszłym roku w mieście może
      zacząć działać wytwórnia filmowa Lyncha. Jej siedzibą miałoby się stać dawne
      Łódzkie Centrum Filmowe. W 2002 r. o stworzeniu studia w Łodzi Lynch rozmawiał
      z premierem Leszkiem Millerem, ministrem kultury Waldemarem Dąbrowskim oraz
      prezydentem miasta Jerzym Kropiwnickim. "Jeśli chcecie zbudować tu Hollyłódź,
      to będziecie ją mieli" - stwierdził w tym roku. Pochwalił się, że jego pomysł
      otrzyma wsparcie polskiego rządu, o czym zapewnili go premier Miller i minister
      Dąbrowski.

Jestem Łodzianinem!
      David Lynch odkrył Łódź w listopadzie 2000 r. Zrobił wtedy w mieście ponad 600
      fotografii, kadrując secesyjne detale architektoniczne, pofabryczne budynki
      oraz kobiety. Zdjęcia te będą wydane w albumie "Łódź: kobiety i fabryki". Część
      z nich można oglądać na wystawie towarzyszącej festiwalowi Camerimage - w
      łódzkiej galerii Atlas Sztuki. Z Kalifornii i Paryża sprowadzono dziesięć
      obrazów i trzydzieści czarno-białych fotografii. Te ostatnie łączą się w dwa
      cykle - postindustrialnych krajobrazów (zdjęcia powstały w opustoszałych
      łódzkich fabrykach) i aktów. Obrazy, określone przez samego Lyncha
      jako "wyprawy w świat kleju", to fascynujące wielkie płótna pełne przeróżnych
      faktur, struktur, liter oraz elementów niewiadomego pochodzenia - doklejonych,
      a często dodatkowo zdeformowanych i pomalowanych. W tytułach większości z nich
      pojawia się imię Bob, jednak nie jest to alter ego autora ani demon
      z "Miasteczka Twin Peaks". - Bob to postać trochę dziecięca, trochę zła -
      tłumaczy Lynch. Pytany o swoje malarskie fascynacje chętnie wymienia René
      Magritte'a. Płótna Lyncha nie są, co prawda, tak czytelne i pogodne, ale
      mnóstwo w nich podobnej atmosfery sennego marzenia.
      Kiedy Lynch pojawił się w Łodzi w listopadzie 2002 r., stwierdził: "Zakochałem
      się w tym mieście. Chcę tu pracować. Takiej architektury i kobiet nie ma chyba
      nigdzie na świecie". Reżyser chce, by tu znowu współżyli i współtworzyli
      przedstawiciele różnych kultur - jak w czasach "Ziemi obiecanej".
      - Chciałbym, by wymieniano tu pomysły, inspirowano się nawzajem. Chcę stworzyć
      miejsce, do którego będą przybywać osoby z różnych stron świata i razem
      pracować. W Łodzi spotkałem wielu świetnych młodych ludzi z pomysłami. Grzechem
      byłoby nie stworzyć im warunków do realizacji tych pomysłów - mówi Lynch.
      Zapytany przez "Wprost" o swój wpływ na polską kulturę, odparł: - Jestem tu
      gościem, ale między mną i Polską już istnieją jakieś dziwne związki. Jeszcze
      nie potrafię ich nazwać, ale je odczuwam.

Zasłużony dla Kultury Polskiej
      Odstrzelona ludzka ręka niesiona w pysku przez psa, ucho zjadane przez mrówki,
      licealistki terminujące w ekskluzywnym domu publicznym - z takimi obrazkami
      kojarzy się kino Lyncha. I bardzo kontrastuje ono z wyglądem i zachowaniem
      mistrza - Lynch to dobrze ubrany, kulturalny pan w średnim wieku, który nie ma
      w sobie nic demonicznego, nie zaskakuje otoczenia odlotowymi pomysłami. Był
      wyraźnie wzruszony, gdy kilka dni temu podczas ceremonii otwarcia festiwalu
      Camerimage minister Dąbrowski uhonorował go odznaczeniem Zasłużony dla Kultury
      Polskiej.
      Twórca "Miasteczka Twin Peaks" to jedna z najbardziej nowatorskich,
      ekstrawaganckich i otaczanych kultem osobistości kina. Niedawno brytyjski
      dziennik "The Guardian" obwołał go najlepszym tworzącym współcześnie twórcą
      filmowym - przed Martinem Scorsese i braćmi Coenami.

Dyskretny urok psychodelii
      Po eksperymentalnym pełnometrażowym debiucie - "Głowa do wycierania" i świetnie
      przyjętym przez widzów oraz krytykę (nominacja do Oscara za
      reżyserię) "Człowieku-słoniu" na początku lat 80. Lyncha uznano za nadzieję
      współczesnego kina. Odrzucił on propozycję George'a Lucasa, by
      wyreżyserować "Powrót Jedi", ale skusił się na inne wysokobudżetowe widowisko -
      film science fiction "Diuna", według kultowej powieści Franka Herberta.
      Rozbuchane efekty specjalne, wielość wątków i naciski producentów - wszystko to
      przerosło młodego twórcę i efekt końcowy nie zadowolił nikogo, łącznie z nim
      samym. Wrócił wtedy do kręcenia filmów kameralnych, nad którymi miał pełną
      kontrolę. Jego następne dzieło - "Blue Velvet" - przyniosło mu drugą reżyserską
      nominację do Oscara i uznanie na całym świecie. Ten film określił też krąg
      tematów i fascynacji filmowych Lyncha: pogranicze snu i jawy, brutalne drugie
      dno ukrywające się pod sielskim obrazem życia na amerykańskich przedmieściach,
      pełna urazów i dominacji seksualność.
      Każdy jego następny film rozwijał te obsesje i zaskakiwał plastycznymi wizjami.
      Z dzisiejszej perspektywy widać, jak wielki wpływ na rozwój telewizyjnej
      rozrywki miało "Miasteczko Twin Peaks". Amerykańskie seriale stały się po tym
      filmie odważniejsze i antystereotypowe. Każdym swoim kolejnym filmem Lynch
      wstrząsał i zadziwiał. Najbardziej zaskoczył swych fanów, gdy po "Zagubionej
      autostradzie", zamiast kolejnej psychodeliczno-onirycznej wizji,
      stworzył "Prostą historię". To wzruszająca opowieść o staruszku, który wyrusza
      małym traktorkiem przez Amerykę, by odwiedzić brata.

Polskie lynchetki
      Twórczej energii drzemiącej w Lynchu nie są w stanie wyczerpać projekty
      filmowe, mimo że jest on jednocześnie reżyserem, scenarzystą, producentem,
      pisze teksty piosenek, komponuje, zajmuje się dźwiękiem, a nawet występuje jako
      aktor. W wolnych chwilach tworzy komiksy (m. in. serię "Najbardziej wściekły
      pies na świecie" - drukowaną w "LA Reader" w latach 1983-1992), maluje obrazy i
      fotografuje.
      Lynch twierdzi, że w Łodzi (i w ogóle w Polsce) znalazł klimat odpowiadający
      jego pokrętnej wyobraźni. Wiele wskazuje na to, że wkrótce w jego filmach
      pojawią się dziwne polskie typy, równie tajemnicze jak Bob z "Miasteczka Twin
      Peaks", a łódzka architektura zacznie w tych filmach grać ważną rolę.
      Największe szanse na pokazanie się światu mają jednak młode Polki, fascynujące
      Lyncha nie mniej niż wylansowane w "Miasteczku Twin Peaks" Sherilyn Fenn, Lara
      Flynn Boyle czy Madchen Amick, zwane lynchetkami.

Kamil Śmiałkowski
      • Gość: Mike Let's Rock! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.12.03, 11:46
        www.lynchposters.com/Images/TP-Laura-prom-bloody.jpg
    • miecio4 Re: czy Laura Palmer byla piekna? 16.12.03, 00:37
      Najpiękniejsza ze wszystkich jest Sherilyn Fenn.
      Amen.
      • mallina Re: czy Laura Palmer byla piekna? 16.12.03, 00:44
        to tez prawda...

co mozna sobie tutaj wlasnie przypomniec:
        www.interstate95.com/twinpeaks/fenn/
        • miecio4 Re: czy Laura Palmer byla piekna? 16.12.03, 00:50
          www.twinpeaks.org/archives/images/jpgs/in_the_woods.jpg
        • Gość: s_l Re: czy Laura Palmer byla piekna? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.03, 00:54
          tak, tak
          i choc nie miekim - ostatnia scena w banku zlamala mi serce na czas jakis...
          zeby audrey bylo malo - jeszcze tych starowinkow pelzajacych jak zolwie z
          galapagos dolozyli... i te szybujace okulary
          kocham lyncha bezkrytycznie zupelnie za wszystko
          obrazy widzialem, tez lykam - artysta
          a pamietacie serial o radiu? masa osob to zjechala - ja oczywiscie uwielbialem,
          nawet chyba nie poszlo do konca bo publicznosc marudzila, chetnie bym to
          jeszcze zobaczyl
          dobrej nocy :)
          • Gość: s_l Re: czy Laura Palmer byla piekna? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.03, 01:01
            p.s. a to moj lynch 'kieszonkowy'
            www.thecityofabsurdity.com/
          • stalowy_szczur1 Re: czy Laura Palmer byla piekna? 17.12.03, 12:49
            Hej ! to był serial o wczesnych latach telewizji-"Na antenie".
            Pzdr !
            Szyba
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka