Gość: aallicja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.12.03, 17:57 U mnie (Mazowsze) jest to świety Mikołaj. A Gwaizdorek, Aniołek, etc? Napiszcie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
westpoint Re: kto u Was przynosi prezenty? 22.12.03, 18:12 6 grudnia przynosi Święty Mikołaj (to wiadomo), a 24 grudnia - Gwiazdka :-) Pozdrawiam i życze Życzę Wesołych Świąt Odpowiedz Link Zgłoś
westpoint Re: kto u Was przynosi prezenty? 22.12.03, 18:13 Wróć! Oczywiście miało być jedno "życzę" :-) Się rozpędziłam :-D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aallicja Re: kto u Was przynosi prezenty? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.12.03, 18:22 Dziękuję i nawzajem :) jeśli możesz, napisz skąd jesteś - bo ciekawam, gdzie Gwiazdka prezenty przynosi :) Odpowiedz Link Zgłoś
westpoint Re: kto u Was przynosi prezenty? 22.12.03, 18:48 Małopolska a dokładnie to Kraków :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Koralik Re: kto u Was przynosi prezenty? IP: 5.2.* / *.chello.pl 22.12.03, 21:02 Ja też z Krakowa i też gwiazdka przynosi prezenty,choć dla moich znajomych Aniołek jest od gwiazdki jest łaskawszy. Odpowiedz Link Zgłoś
ariwederczi Re: kto u Was przynosi prezenty? 22.12.03, 18:49 6 i 24 grudnia - Święty Mikołaj!!! Dajcie spokój z Gwiazdkami, Aniołkami, Gwiazdorami i innymi Dziadkami Mrozami... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aallicja Re: kto u Was przynosi prezenty? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.12.03, 18:52 co region to obyczaj i właśnie dlatego pytam :)) Odpowiedz Link Zgłoś
the_dzidka Nie zamęczajcie Mikołaja!!!! 23.12.03, 14:13 > 6 i 24 grudnia - Święty Mikołaj!!! > Dajcie spokój z Gwiazdkami, Aniołkami, Gwiazdorami i innymi Dziadkami > Mrozami... Co to znaczy "dajcie spokój"??? O przepraszam, a niby dlaczego, skoro u nas od zawsze jest to Gwiazdor?! Święty Mikołaj to jest szóstego grudnia. Musi w ciągu jednej nocy całą Polskę oblecieć, a ty byś mu jeszcze chciał wepchnąć nadgodziny w Wigilię? Niech w Wigilię obskakuje swoje tradycyjne miejsca, w Poznaniu robi to za niego Gwiazdor, jego podwładny. Nawiasem mówiąc, uchodzący za bogatszego niż jego Zwierzchnik... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anika Re: kto u Was przynosi prezenty? IP: 195.117.187.* 22.12.03, 19:45 Na Warmii i Mazurach rowniez praktykujemy swietego Mikolaja :). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Re: kto u Was przynosi prezenty? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.12.03, 20:58 a mi przynosi prezenty dziadek Kryzys,czyli nic Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kejti Re: kto u Was przynosi prezenty? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.03, 21:04 W Bydgoszczy 6 grudnia przychodzi Św. Mikołaj i wkłada upominki( na ogół jakieś słodycze) do butów, a 24 grudnia przychodzi Gwiazdor i zostawia pod choinką duuuuużo prezentów, z tego właśnie powodu uznajemy wyższość Gwiazdora nad Mikołajem:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: kto u Was przynosi prezenty? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 22.12.03, 22:07 Umnie maz, zostawia je pod drzwiami a dzieciakom wmawiamy ze byl Mikolaj ale straaaasznie sie spieszyl ;-) ewa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: kto u Was przynosi prezenty? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.12.03, 22:12 śląskie : 6.12. - są prezenty na Mikołaja 24.12. - są prezenty na Gwiazdkę Polam - i wszystko jasne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poznań Re: kto u Was przynosi prezenty? IP: *.echostar.pl 22.12.03, 22:15 oczywiście, że prezenty w Wigilie przynosi Gwiazdor!!! co to w ogóle za pytanie ;)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda K. Re: kto u Was przynosi prezenty? IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 23.12.03, 08:08 "oczywiście, że prezenty w Wigilie przynosi Gwiazdor!!! > co to w ogóle za pytanie ;)?" Zgadzam się w 100% Gwiazdor na Gwiazdkę Mikołaj na Mikołajki - nie ma innej możliwości a ile z tego radości!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AlexK Re: kto u Was przynosi prezenty? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.12.03, 09:15 Gość portalu: Jarek napisał(a): > śląskie : > 6.12. - są prezenty na Mikołaja > 24.12. - są prezenty na Gwiazdkę Z pierwszym się zgadzam 6.12 - św. Mikołaj podrzuca niewielkie prezenty - najczęściej słodycze... a w Wigilię to Dzieciątko przynosi prezenty - i stąd życzenia "bogatego Dzieciątka" pozdrawiam z Katowic Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beti Re: kto u Was przynosi prezenty? IP: *.su.krakow.pl 23.12.03, 09:02 U mnie w domu to wygląda tak: moja mama jest krakowianką i według niej Aniołek przynosi prezenty, a tato jest poznaniakiem i on twierdzi, że Gwiazdor. Ponieważ mieszkamy w Krakowie prezenty przynosi Aniołek ;) Pozdrawiam i życzę dużo prezentów, niezależnie od tego kto je przyniesie... Odpowiedz Link Zgłoś
lahliq Re: kto u Was przynosi prezenty? 23.12.03, 09:07 Mikołaj 6 grudnia a na Gwiazdkę przychodzi Gwiazdor... To takie logiczne! :) Oczywiście Poznań i Wielkopolska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nikalaj Re: kto u Was przynosi prezenty? IP: 5.2.* / *.chello.pl 25.12.03, 21:15 Jak Gwiazdor to napewno Wiśniewski... Odpowiedz Link Zgłoś
aallicja Re: u mnie ibisz 23.12.03, 14:38 No, jeśli prezenty ma na tym poziomie co dowcip, to pozostaje mi współczuć ;) Odpowiedz Link Zgłoś
tropicielka Re: u mnie ibisz 23.12.03, 14:45 dlatego smutno mi troszkę :-( ale może mój najdroższy to załagodzi pozdr i Wesołych Odpowiedz Link Zgłoś
cavalerra Re: kto u Was przynosi prezenty? 24.12.03, 10:59 Wychowałam się na Dolnym Śląsku - tam Mikołaj pojawiał się tylko 6 grudnia... Na Boże Narodzenie nie było prezentów... Na szczęście moja mama ten zwyczaj zaszczepiła i dzieciństwo upłynęło mi względnie radośnie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mumio Re: kto u Was przynosi prezenty? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.12.03, 20:27 u nas w galicji - oczywiście prezenty przynosi Aniołek. Mikołaj jest 6 grudnia. 24 przez lufcik przyfruwa Aniołek!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
perlowy_joe Re: kto u Was przynosi prezenty? 25.12.03, 21:51 Górny Śląsk: 6.12 - św. Mikołaj 24.12 - Dzieciątko, względnie Aniołek Prosit! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: diadek mroz IP: *.ipt.aol.com 26.12.03, 09:18 u mnie prezenty przynosi tylko diadek mroz tylko nie wiem dlaczego smirnowa trzyma w reku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: kto u Was przynosi prezenty? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.12.03, 10:59 Na Górnym Śląsku prezenty przynosi oczywiście Dzieciątko! A w wersji dla dorosłych: ciotka z Niemiec przywozi je mercem lub beemą. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trooper Re: kto u Was przynosi prezenty? IP: *.revers.nsm.pl 26.12.03, 17:29 Died Moroz :)))) A na serio: 06.12. Mikołaj, 24.12. Gwiazdor - gdziekolwiek bym nie zamieszkał. Odpowiedz Link Zgłoś