Dodaj do ulubionych

Star Academy i Michał

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.03, 15:37
No, chyba Michał nie przynosi wstydu, tym wrażliwym Polakom, którym wstyd
przynosi Kuba Wojewódzki. A może się mylę? Może poczucie wstydu jest dla
niektórych (szczególnie Polaków - mieszkańców świata)uczuciem permanentnym.
Pozdrawiam, wszystkich Polonusów, którzy mają dystans i zdrowy rozsądek.
Program telewizyjny i jeden Polak, nawet kontrowersyjny nie może zszargać
opinii komukolwiek. Cieszę się że Michał się podoba i życzę mu zwycięstwa.
Obserwuj wątek
    • bigrock Re: Star Academy i Michał 26.12.03, 15:59
      Wstydu moze nie przynosi, ale wielkiej chluby tez raczej nie. Takich Michalow
      czy Elodie w Polsce i na swiecie jest mnostwo. W samym naszym Idolu bylo ich
      sporo. To jest jednak zupelnie inna estetyka, z jednej strony aspirujaca na
      bycie ambitna, z drugiej jednak bardzo mocno ocierajaca sie o kicz, niestety.
      • Gość: bodo Re: Star Academy i Michał IP: *.rtk.net.pl 26.12.03, 16:54
        biedny bigrocku - gdzie w StarAcademy widziałeś kicz az taki, żeby uznać to za
        trwały składnik tego programu?!
        z każdym etapem poziom tam bardzo wzrastał...
        Elodie piekna i subtelna - jak teraz to sobie obejrzałem na TVN, to jeszcze
        większej sympatii do niej nabrałem - mimo, że wydarła zwycięstwo Michałowi...
        ale Michał ma klasę, supermuzykalny. dla mnie niektóre ich duety (E+M) były
        doskonałe!

NAJBARDZIEJ MI SIĘ SPODOBAŁO, GDY JEDNA Z OSÓB - DYREKTORKA CHYBA TEGO
        PROGRAMU - powiedziała: "jeśli wszyscy Polacy sa tacy jak Michał, to chętnie
        tam pojadę" - czy coś w tym stylu.
        pomyślałem, że dla równowagi trzeba im teraz wysłać Kube Woj. na jakis miesiąc,
        niech z nim popracują...
        • bigrock Re: Star Academy i Michał 26.12.03, 22:50
          Na kazdym kroku moj drogi.

Te tance i dekoracje rodem epoki przed narodzeniem Chrystusa. Te maslane oczy,
          mleczne spojrzenia, ogolny slodziutki klimacik. Te piosenki, raz cos rodem z
          lat 50-tych, a potem jakies disco francisko, nie zapominajac o labambie, a
          wszystko w studiu telewizyjnym wygladajacym jak u nas 'spiewajace fortepiany'.

Jednego tylko nie moge odmowic finalistom - potrafia spiewac, szczegolnie
          Elodie bardzo ladnie brzmiala, bo Michal juz dosyc przecietnie (ale nie
          falszowal). Tylko co z tego, skoro to narzedzie nie zostanie wlasciwie
          wykorzystane?

To o czym mysle dokladnie powiedzial Michal na samym koncu, gdy wspomnial, ze
          Elodie bedzie miala piosenki gotowe od razu, a on bedzie musial sam je sobie
          napisac. W tej sytuacji raczej powinien sie cieszyc, ze jest drugi, a nie
          pierwszy, a ja odnioslem odmienne wrazenie.

• andrzej26 Re: Star Academy i Michał 26.12.03, 22:59
          Gość portalu: bodo napisał(a):

>
          > NAJBARDZIEJ MI SIĘ SPODOBAŁO, GDY JEDNA Z OSÓB - DYREKTORKA CHYBA TEGO
          > PROGRAMU - powiedziała: "jeśli wszyscy Polacy sa tacy jak Michał, to chętnie
          > tam pojadę" - czy coś w tym stylu.

I jeszcze, gdy konferansjer powiedział "Niech żyje Europa!" gdy Michał
          serdecznie gratulował zwycięstwa Elodie.

> pomyślałem, że dla równowagi trzeba im teraz wysłać Kube Woj. na jakis
          miesiąc,
          >
          > niech z nim popracują...

Lepiej nie wysyłać i nie pokazywać go Francuzom. Niech myślą, że wszyscy Polacy
          są tak grzeczni i utalentowani jak Michał. Czasami to dobrze, że tak niewiele o
          nas wiedzą.
          • Gość: memo Re: Star Academy i Michał IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.03, 01:49
            > Lepiej nie wysyłać i nie pokazywać go Francuzom. Niech myślą, że wszyscy
            Polacy
            >
            > są tak grzeczni i utalentowani jak Michał. Czasami to dobrze, że tak
            niewiele o
            >
            > nas wiedzą.

Boze, cos ty taki wiernopoddanczy? Francuzi, o matko, na kolana!
            A co to Francuz? Jak przyjechał jeden z drugim do Polski, to nawet jesc
            kulturalnie nie umiał i od razu na dziwki do agencji poleciał, tak tak, i to
            wykształcony francuz byl, to dla ciebie towarzystwo europejskie jest,
            cywilizowane?
    • andrzej26 Michał się zmienił 26.12.03, 23:09
      Ja go oglądałem kilka dni temu w jakiejś powtórce "Szansy na sukces", gdzie
      wygladał fatalnie: jakieś koronki, czarny tiul i szerokie spodnie. Śpiewał tam
      piosenkę "Ja jestem macho". Teraz był bardziej dojrzały, męski, po prostu
      ciekawszy niż w kraju.
      • Gość: bodo Re: Michał się zmienił IP: *.rtk.net.pl 27.12.03, 01:32
        bigrock napisał:"Jednego tylko nie moge odmowic finalistom - potrafia spiewac,
        szczegolnie Elodie bardzo ladnie brzmiala, bo Michal juz dosyc przecietnie (ale
        nie falszowal). Tylko co z tego, skoro to narzedzie nie zostanie wlasciwie
        wykorzystane?"

jak zostanie wykorzystane - tego nie wiemy z góry. po Michale widać, że stale
        się rozwija, sądzę, że Elodie tez nie zatrzyma się w miejscu. jest jeszcze
        trzecia - Sofia, także doskonała (jak na ten etap rozwoju - przegrała z Elodie
        w półfinale).
        piosenka francuska jest na tyle wyrafinowana, że można być spokojnym: ktoś z
        tej trójki osiągnie poziom, przy którym niejaki Will Young (Idol) podrapie się
        po głowie i wywróci oczęta dookoła orbit - bo nie będzie pojmował jak to się
        robi, że TAK się śpiewa!

p.s. nawet prosta LaBamba była tam świetnie odtańczona - a nie
        tylko "odskakana", jak zwykle bywa w Idolu...
        • bigrock Re: Michał się zmienił 27.12.03, 02:09
          Will Young to moglby naszemu Michalowi buty czyscic, o Elodie nie wspominajac.
          Zreszta, co my porownujemy? Brytyjski POP Idol to szmira i tyle, a jego
          zwyciezca tylko to potwierdza. Ilosc sprzedanych przez niego plyt swiadczy
          wylacznie o gustach tamtejszych ludzi, ktorym wspolczuje. Francuzi ze swoim
          Star Academy to przy nich prawdziwe perelki, mimo ze stylistyka dla mnie rownie
          daleka.

Co do LaBamby to w polskim Idolu jej nigdy nie bylo na cale szczescie, a w POP
          Idolach to nie wiem, bo z POP edycji watpliwa przyjemnosc ogladania mialem
          tylko jesli chodzi o wersje niemiecka, brytyjska i amerykanska (wyrywkowo - nie
          bylo).
          • Gość: bodo Re: Michał się zmienił IP: *.rtk.net.pl 27.12.03, 02:44
            bym bronił pomysłu StarAcademy...
            bo:
            - uczy warsztatu wszechstronnie
            - przez wykonywanie piosenek z ich pierwszymi interpretatorami wyznacza poziom,
            który trzeba osiągnąć (można nie lubić np. Eltona Johna - ale żeby z nim
            zaspiewac wspólnie jego piosenki - trzeba się przyłożyć)
            - śpiewa się tam mniej rockowej rąbanki - dużo jest piosenek "klimatycznych",
            które trzeba umieć zinterpretowac, a nie tylko poprawnie odśpiewać
            - uczy się pracy zespołowej, synchronizacji, współdziałania na scenie

czegóż można chcieć więcej jako szkoły dla młodych amatorów?
            • bigrock Re: Michał się zmienił 27.12.03, 11:41
              > czegóż można chcieć więcej jako szkoły dla młodych amatorów?

Autentycznosci i prawdziwych, a nie teatralnych emocji. Warsztat to nie
              wszystko.
              • Gość: bodo Re: Michał się zmienił IP: *.rtk.net.pl 27.12.03, 11:48
                tu masz rację, ale...
                warsztat to początek wszystkiego - autentyczne emocje przyjdą z dojrzłością
                artystyczną i osobowościową; dzięki opanowaniu warsztatu będą przedstawione na
                właściwym poziomie...

w tym wieku, na tym etapie - dobry warsztat to jest coś, nad czym przyszły
                (podkr. "przyszły"!) artysta ma pracować i - moim zdaniem - warsztat jest
                właśnie tym "czymś", co w tym wieku można weryfikować...
                i StarAcademy doskonale to robi.
                pozdr!
                • Gość: mar Re: Michał się zmienił IP: *.teleton.pl 27.12.03, 15:02
                  wiecej o michale w watku forum na gorzow wlkp
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=58&w=8274948

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka