lynnl 13.03.05, 21:36 Pytanie do forumowiczów jak w temacie. Mówi się głównie o mobbingu w wydaniu szefów, a przecież zdarza się, że to współpracownicy zamieniają naszą pracę, a z czasem i resztę życia w piekło. Mam tego typu doświadczenia, a Wy?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: aaa Re: CZY KTOŚ BYŁ MOBBINGOWANY PRZEZ WSPÓŁPRACOWNI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.05, 22:00 też miałam. Sporo wredniaków bywa w biurach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ppp Re: CZY KTOŚ BYŁ MOBBINGOWANY PRZEZ WSPÓŁPRACOWNI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.05, 10:43 Pracowałem w firmie, gdzie kierownik razem z szefem upijał pracowników na comiesięcznych zjazdach, aby dowiedzieć się, co naprawdę myślą! Firma super, kierownik poprzednia pracował w firmie X, skąd został wyrzucony za kradzież materiałów budowlanych. A potem zajmował się donoszeniem na wszystkich. A sam właściciel firmy ma wyrok za zabójstwo (zawiasy). Było cool, jak zły sen. Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: CZY KTOŚ BYŁ MOBBINGOWANY PRZEZ WSPÓŁPRACOWNI 14.03.05, 14:20 w zamierzchłych czasach znajomy miał. Tyle ze wtedy się to nie nazywało mobbingiem. Skończyło się wydatkiem mobbingującego na dentystę ;) Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
xenon9 Re: CZY KTOŚ BYŁ MOBBINGOWANY PRZEZ WSPÓŁPRACOWNI 14.03.05, 14:36 ja mam z tym doczynienia od 14 lat.Jestem mobbingowany od momentu przyjścia do pracy czyli od 8 rano do 12 i potem po obiedzie od 17 do 20. Jestem poprostu bity po twarzy , brzuchu itd. ....Acha...-trenuję zawodowo boks i mobbingujemy sie nawzajem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lynnl Re: CZY KTOŚ BYŁ MOBBINGOWANY PRZEZ WSPÓŁPRACOWNI IP: *.crowley.pl 14.03.05, 16:02 dobra.mobbing to pojęcie prawne od niedawna, kojarzy się nam bardzo amerykańsko.U mnie było to tak,że byłam czarną owcą, studentka dziennych studiów, znajomość 3 języków,byłam niezła w swojej pracy, co zauważyli menadżerowie. robota nie wymagała wielkich kwalifikacji, ale zdecydowałam się, bo 1200 piechotą nie chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: po mobie Re: CZY KTOŚ BYŁ MOBBINGOWANY PRZEZ WSPÓŁPRACOWNI IP: *.devs.futuro.pl 14.03.05, 18:42 To był koszmar!!! Nowa szefowa namawiala moich współpracownikow i podwladnych do pisania na mnie donosów do dyrekcji i związków. Ci którzy się nie podporządkowali zostali zwolnieni. Ci co się zgodzili na te świństwa pracują. A nowa szefowa robi karierę wysoko - naukową.Mnie oczywiście zwolnili.Musiałam w sądzie dochodzić przynajmniej odprawy. Na szczęście to już poza mną. A poza tym wrednym towarzystwem naprawdę jest normalne życie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: CZY KTOŚ BYŁ MOBBINGOWANY PRZEZ WSPÓŁPRACOWNI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.05, 17:14 Ja byłam.Na pewnym etapie mojej pracy w firmie pojawiła się dziewucha która uważała się za niewiadomo kogo i nie mogła znieść tego,że byłam najbardziej docenianym i chwalonym pracownikiem nie bez powodu zresztą bo nie dość,że wyręczałam innych w niektórych obowiązkach to jako jedyna potrawiłam zostać po godzinach jak była potrzeba.W każdym razie dziewucha robiła wszystko aby popsuć mi reputację u kierownictwa i całej reszty.Wymyślała różne teorie na mój temat i ciągle słyszałam od niej jakieś aluzje pod moim adresem w obecności kierownictwa lub klientów i.t.p. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maja prawdziwa Re: CZY KTOŚ BYŁ MOBBINGOWANY PRZEZ WSPÓŁPRACOWNI IP: *.toya.net.pl 23.04.05, 18:43 "CO CIĘ NIE ZABIJE, TO CIĘ WZMOCNI" Pracowałam w 300-osobowej firmie produkcyjnej. W pionie administracyjno - biurowym, liczącym ok. 30 osób, łącznie z FRANCĄ dowodzącą. W pionie tym jakieś 3 osoby ( w tym i ja ) były "z ulicy", reszta - PO ZNAJOMOŚCI ( pojęłam to z czasem.. ). W pewnym momencie wszystko się popieprzyło - stałam się niewygodna, bo zaczęłam walczyć o możliwości rozwoju, takie jak koleżanki ( o, naiwna.. ). FRANCA dowodząca zadecydowała o usunięciu mnie z zespołu. Mobbingu doświadczałam przez 7 długich miesięcy. I to najgorszego typu, tj. odsunięcie od informacji, zero zadań, polecenia bezsensowne, odsunięcie od zespołu ( biurko w najdalszym kącie.. ),lekceważenie, zabranie telefonu z biurka, zamiana komputera na stare pudło,"obserwowanie" przez przydupasów. Po miesiącu wiedziałam, że w tym miejscu długo nie popracuję. I wiecie co? Nie dałam się! FRANCA wychodziła ze skóry, by mnie zastraszyć. Złamać. A ja nic. Przez ostatnie miesiące chodziłam po biurze ZAMASZYSTYM KROKIEM i Z GŁOWĄ DO GÓRY ( tak, jakbym dopiero co dostała awans i podwyżkę ) I SOBIE PODŚPIEWYWAŁAM pod nosem, na twarzy obowiązkowy UŚMIECH. Przyboczna gwardia FRANCY, dwie największe małpy w biurze, wymyślały przeróżne odzywki, aby mnie upokorzyć, a ja witałam się z nimi jak z dobrymi kumpelami, wymieniałam grzeczności, czasem zadałam pytanie, tak, aby FRANCA słyszała. Ci, którzy mnie najbardziej lubili, wychodzili z podziwu, ale wyrazy poparcia dawali mi po godzinach.. Przed obliczem FRANCY TYLKO JEDNA koleżanka wykazała się raz cywilną odwagą i stanęła w mojej obronie ( wiem, że pracuje tam nadal.. ). Do ostatniej godziny trzymałam fason, chociaż było cholernie trudno. Ale myślę też, że i FRANCA zapamięta mój przypadek na długo.. Tak więc, to był mobbing "kombinowany", z inicjatywy przełożonego. Pozdrawiam P.S. Wrażliwych przepraszam za brzydkie słowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: CZY KTOŚ BYŁ MOBBINGOWANY PRZEZ WSPÓŁPRACOWNI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.05, 19:47 BRAWO!!! Też przeżyłam taką jedną a raczej 2 przez które rotacja w firmie była ogromna tak im pasowało zawsze nowy to da się wy...........i nie będzie się domagał zbyt wiele. Zwłaszcza że dzieliły się prowizją z tego co "nowy" sprzedał i dawały robote z której nie ma dodatkowej kaski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: CZY KTOŚ BYŁ MOBBINGOWANY PRZEZ WSPÓŁPRACOWNI IP: *.chello.pl 05.05.05, 15:24 Polecam ci książke mojego wykładowcy MOBBING. ASPEKTY PRAWNE MACIEJ CHAKOWSKI, chyba powinna się ukazać w czerwcu tego roku, opowiadał nam o niej na zajęciach, było ciekawie polecam. Chyba wydawnictwo branta albo beck, pozdrawiam Michał Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Frania Re: CZY KTOŚ BYŁ MOBBINGOWANY PRZEZ WSPÓŁPRACOWNI IP: 62.121.129.* 24.04.05, 21:07 Ja niesstety tez:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxxxx Re: CZY KTOŚ BYŁ MOBBINGOWANY PRZEZ WSPÓŁPRACOWNI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.05, 00:14 mobing? czy proste CHAMSTWO? Inaczej nie potrafie nazwać tego co sie w tym kraju w różnych firmach teraz dzieje. Idziesz do nowej pracy a tam sama wrogość i nie wiedzieć dlaczego i twój szef cię niszczy? To po co do roboty przyjmował? Sami idioci dookoła, ot co!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Julka Re: CZY KTOŚ BYŁ MOBBINGOWANY PRZEZ WSPÓŁPRACOWNI IP: 217.149.242.* 30.04.05, 22:29 Paranoja przechodziłam przez to kiedyś i teraz też kierowniczka to prostaczka stara panna niewiadomo o co jej chodzi nie zna się za grosz na zarzadzaniu personelem mam ochotę powiedziec jej co myśle o niej i nie wrocic tam już. To są ludzie niezrownoważeni emocjonalnie, którzy nie czują się pewnie mają jakis kompleks i ta "władza" stanowisko niby w ich mniemaniu ich upoważnia na wyżywaniu się na innych. Głupcy i biedacy nie znają prawa wszechświata co się sieje to się zbiera, przyjdzie i na nich pora. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asia Re: CZY KTOŚ BYŁ MOBBINGOWANY PRZEZ WSPÓŁPRACOWNI IP: *.kom / *.kom-net.pl 28.04.05, 19:38 jeśli ktos z was ma ochote - to zapraszam do kontaku mailowego. Pisze prace magisterksa na ten temat i chcialabym przeprowadzic w najblizszym czasie ankiety z osobami dotknietymi mobbingiem. joamik@o2.pl Odpowiedz Link Zgłoś